Jump to content

Εξωπλανήτες.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εντοπίστηκαν μακρινοί εξωπλανήτες με νέα επαναστατική για την αστρονομία μέθοδο. :cheesy:

Διεθνής ομάδα ερευνητών που μελετά τα σήματα που έχει συλλέξει το διεθνές δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων LOFAR αναφέρει ότι κάποια από τα σήματα υποδεικνύουν την παρουσία εξωπλανητών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται εντοπισμός εξωπλανητών με τέτοιου είδους χρήση ραδιοσημάτων. Το LOFAR αποτελείται από συστοιχίες ραδιοτηλεσκοπίων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη σημάτων από 19 άστρα υποδεικνύουν την παρουσία εξωπλανητών σε κάποια από αυτά. Τα σήματα προέρχονται από ερυθρούς νάνους, τον τύπο άστρου που σύμφωνα με τους αστρονόμους αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του γαλαξία μας και πιθανώς του Σύμπαντος. Τα σήματα προέρχονται από ερυθρούς νάνους που βρίσκονται σε αποστάσεις ως και 165 έτη φωτός μακριά από εμάς. Σύμφωνα με τους ερευνητές για τέσσερα από τα σήματα έφθασαν η μόνη λογική εξήγηση για την ύπαρξη τους είναι ότι η πηγή προέλευση τους είναι κάποιος πλανήτης.

Έχει διαπιστωθεί από μελέτες στο ηλιακό μας σύστημα ότι οι πλανήτες εκπέμπουν ισχυρά ραδιοκύματα καθώς τα μαγνητικά τους πεδία αλληλεπιδρούν με τους ηλιακούς ανέμους. Είναι η πρώτη φορά που αστρονόμοι εντοπίζουν ραδιοκύματα τα οποία φαίνεται ότι προέρχονται από ένα εξωπλανήτη και όπως αναφέρουν οι ερευνητές «είναι ένα σημαντικό βήμα στην ραδιοαστρονομία». Προς το παρόν οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το μέγεθος ή τα χαρακτηριστικά αυτών των πλανητών, αν για παράδειγμα είναι κατοικήσιμοι, αλλά όλα τα σήματα είναι παρόμοια με παρόμοια με αυτά που εκπέμπει ο Δίας όταν αλληλεπιδρά με τον ηλιακό άνεμο. Ίσως λοιπόν να είναι όλοι γίγαντες αερίου.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να οδηγήσουν σε νέες τεχνικές αναζήτησης πλανητών μακριά από το ηλιακό μας σύστημα» αναφέρει ο αστροφυσικός με ειδίκευση στον εντοπισμό και μελέτη εξωπλανητών Μπέντζαμιν Πόουπ καθηγητής του Πανεπιστημίου Κούινσλαντ στην Αυστραλία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι η χρήση ραδιοσημάτων για τον εντοπισμό εξωπλανητών γινόταν με διαφορετικό τρόπο και περιοριζόταν σε κοντινές αποστάσεις. Οι έρευνες αυτές δεν είχαν ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα τέσσερα έτη φωτός.

https://www.naftemporiki.gr/story/1788807/entopistikan-makrinoi-eksoplanites-me-nea-epanastatiki-gia-tin-astronomia-methodo[/b]

tin-anakalupsi-1284-neon-eksoplaniton-anakoinose-i-nasa.jpg.2185293e0cd32491530e1dfe66a3df58.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης που επιβίωσε από το θάνατο του άστρου του.:cheesy:

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το πρώτο επιβεβαιωμένο πλανητικό σύστημα που πιθανώς προεικονίζει το μέλλον του δικού μας ηλιακού συστήματος, όταν ο Ήλιος πια θα έχει «φάει τα ψωμιά του» σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα εξωπλανήτη με μέγεθος μεγαλύτερο του Δία, ο οποίος κινείται πέριξ ενός νεκρού άστρου-λευκού νάνου κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τζόσουα Μπλάκμαν του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Τασμανίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανίχνευσαν τυχαία το σύστημα με το Τηλεσκόπιο Κεκ στη Χαβάη και με τη βοήθεια της τεχνικής του «βαρυτικού μικροφακού». Ο λευκός νάνος εκτιμάται ότι έχει περίπου το 60% της μάζας του Ήλιου μας και ο τεράστιος εξωπλανήτης του (MOA2010BLG477Lb) έχει μάζα 40% μεγαλύτερη του Δία, απέχοντας 2,8 αστρονομικές μονάδες από το μητρικό άστρο του.

«Οι παρατηρήσεις μας επιβεβαιώνουν ότι οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το άστρο τους, μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν μετά τον θάνατο του τελευταίου», ανέφερε ο Μπλάκμαν. «Δεδομένου ότι αυτό το σύστημα είναι ανάλογο με το δικό μας ηλιακό σύστημα, φαίνεται πως ο Δίας και ο Κρόνος μπορεί τελικά να επιβιώσουν αφότου ο Ήλιος μας γίνει ερυθρός γίγαντας, όταν ξεμείνει από πυρηνικά καύσιμα και αυτοκαταστραφεί», πρόσθεσε.

Από την άλλη, αυτό δεν αλλάζει την λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη μοίρα της Γης και των άλλων κοντινών στον Ήλιο πλανητών. Όπως δήλωσε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Μπένετ του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, «το μέλλον της Γης μάλλον δεν θα είναι τόσο ρόδινο, επειδή βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον Ήλιο. Μόνο αν η ανθρωπότητα ήθελε να μετακομίσει σε ένα δορυφόρο του Δία ή του Κρόνου, προτού ο Ήλιος ψήσει τον πλανήτη μας στη διάρκεια της καυτής φάσης του όταν θα έχει γίνει ερυθρός γίγαντας, θα μπορούσαμε να παραμείνουμε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, μολονότι δεν θα ήμασταν σε θέση πλέον να βασιζόμαστε για πολύ στη θερμότητα ενός Ήλιου όπως ένας ψυχρός λευκός νάνος».

Ένας λευκός νάνος είναι αυτό που απομένει από ένα άστρο όπως ο Ήλιος. Στα τελευταία στάδια του κύκλου ζωής του, το άστρο καίει όλο το υδρογόνο στον πυρήνα του και φουσκώνει σαν μπαλόνι, μετατρεπόμενο σε ερυθρό γίγαντα. Αυτός κάποια στιγμή καταρρέει βαρυτικά προς το εσωτερικό του, συρρικνούμενος σε ένα μικρό λευκό νάνο, μένοντας ένα πυκνό άστρο με μέγεθος μόνο όπως ένας πλανήτης σαν τη Γη. Τα αστρικά αυτά «πτώματα», που αφθονούν στο σύμπαν, δεν έχουν πια πυρηνικά καύσιμα για να λάμψουν έντονα, γι’ αυτό είναι αχνά και δύσκολο να ανιχνευθούν.

Στην περίπτωση άστρων μεγαλύτερων και βαρύτερων από τον Ήλιο, αυτά καταλήγουν, όταν καταρρεύσουν βαρυτικά, να μετατραπούν σε μαύρες τρύπες ή άστρα νετρονίων. Στον γαλαξία μας υπολογίζεται ότι το 95% των άστρων θα γίνουν λευκοί νάνοι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι μισοί λευκοί νάνοι έχουν συνοδούς εξωπλανήτες και δεν αποκλείουν ότι σε αυτούς μπορεί να υπάρχουν συνθήκες φιλόξενες για την ανάπτυξη ζωής.

https://www.kathimerini.gr/world/561538810/diastima-anakalyfthike-o-protos-gigantios-exoplanitis-poy-epiviose-apo-to-thanato-toy-astroy-toy/

W-M-KeckObservatory-AdamMakarenko-960x600.jpg.3d53850f7d1b04a256166dd973229b48.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης που έπεσε πάνω του άλλος πλανήτης. :cheesy:

Η πτώση αστεροειδών, κομητών και διαστημικών αντικειμένων πάνω σε πλανήτες και δορυφόρους είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στο Σύμπαν. Κατά τη διαδικασία του σχηματισμού πλανητικών συστημάτων γύρω από ένα άστρο είναι συχνό φαινόμενο να πέφτει πάνω σε ένα πλανήτη που βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού ή λίγο μετά την ολοκλήρωση του σχηματισμού του κάποιο άλλο παρόμοιου μεγέθους διαστημικό σώμα. Πολλές φορές η σύγκρουση δύο πλανητών που βρίσκονται σε διαδικασία σχηματισμού, δύο πρωτοπλανητών όπως ονομάζονται αυτά τα σώματα, οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου μεγάλου πλανήτη.

Η κρατούσα θεωρία για την ύπαρξη της Σελήνης αναφέρει ότι ο φυσικός μας δορυφόρος είναι προϊόν της σύγκρουσης με τη Γη ενός διαστημικού σώματος με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Άρη.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» επιστήμονες με επικεφαλής αστρονόμους του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) παρουσιάζουν την ανακάλυψη τους, τον πρώτο εξωπλανήτη που γνωρίζουμε ότι συγκρούστηκε με κάποιο άλλο πλανήτη.

Η σύγκρουση συνέβη στο πλανητικό σύστημα που έχει σχηματιστεί γύρω από το νεαρό άστρο HD 172555. Το άστρο που έχει ηλικία μόλις 23 εκατ. ετών βρίσκεται σε απόσταση 95 ετών φωτός στον αστερισμό Ταώς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι o εξωπλανήτης διέθετε ατμόσφαιρα την οποία απώλεσε ανακάλυψη που επίσης γίνεται για πρώτη φορά σε εξωπλανήτη. Η απώλεια της ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη συνδέεται άμεσα με την τρομερή σύγκρουση.

Το άστρο του συστήματος είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων εξαιτίας των ασυνήθιστων χαρακτηριστικών που εμφανίζει η κοσμική σκόνη που τον περιβάλλει. Οι ερευνητές αφού βρήκαν στοιχεία για το μέγεθος της σκόνης και διάφορα άλλα στοιχεία όπως την σύσταση των αερίων του δίσκου ύλης του άστρου κατέληξαν σε μια σειρά από συμπεράσματα με πιο σημαντικά την σύγκρουση του εξωπλανήτη με κάποιο άλλο πλανήτη και την απώλεια της ατμόσφαιρας του. Η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη δεν καταστράφηκε αλλά τον… εγκατέλειψε σταδιακά μετά από τα φαινόμενα που προκλήθηκαν μετά τη σύγκρουση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1791826/anakalufthike-o-protos-eksoplanitis-pou-epese-pano-tou-allos-planitis

sygkroysi-planiton.jpg.01bee88f4923bf59fbfd5c293e7067ee.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε και φωτογράφησε ένας από τους πιο «βρεφικούς» εξωπλανήτες :cheesy:

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν από τους μικρότερης ηλικίας εξωπλανήτες που έχουν ποτέ βρεθεί. Το πλανητικό «νεογνό» κινείται γύρω από ένα μακρινό «βρεφικό» άστρο στο Νέφος του Ταύρου και η ανακάλυψη έγινε με το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Κεκ στην Χαβάη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Έρικ Γκάιντος του Πανεπιστημίου της Χαβάης, έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο arXiv.org και θα κάνουν στη συνέχεια κανονική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Χιλιάδες εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, αλλά αυτό που διακρίνει το νέο πλανήτη, με την ονομασία 2M0437b, είναι ότι είναι πολύ νεαρός και επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα από τη Γη. Οι αστρονόμοι κατάφεραν να τον φωτογραφήσουν με το Τηλεσκόπιο Σουμπαρού στο όρος Μαουνακέα της Χαβάης.

Εκτιμάται ότι ο εξωπλανήτης έχει μάζα μερικές φορές μεγαλύτερη του Δία και δημιουργήθηκε, μαζί με το μητρικό άστρο του, πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια, περίπου την εποχή που τα κυριότερα νησιά της Χαβάης αναδύθηκαν από τον ωκεανό.

Ο πλανήτης είναι τόσο νέος που είναι ακόμη καυτός από την ενέργεια που απελευθερώθηκε κατά τη δημιουργία του, έχοντας θερμοκρασία παρόμοια με τη λάβα που χύνεται από το ηφαίστειο Κιλαουέα της Χαβάης. Η απόστασή του από το άστρο του είναι περίπου 100 φορές η απόσταση Γης-Ήλιου.

Μελλοντικές παρατηρήσεις με το υπό εκτόξευση μεγάλο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, τον διάδοχο του Hubble, θα ρίξουν περισσότερο φως στο κατά πόσο ο πλανήτης έχει ατμόσφαιρα και τι είδους.

planitis-neogennitos.jpg.09cef4ada705701ce0d64f911ac4730b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκε «υποψήφιος» εξωπλανήτης έξω από τον δικό μας γαλαξία. :cheesy:

Αμερικανοί αστρονόμοι, γνωστοποίησαν ότι βρήκαν ενδείξεις του πρώτου μακρινού εξωπλανήτη που έχει ποτέ ανακαλυφθεί έξω από τον γαλαξία μας.

Η πιθανή ανακάλυψη -που πρέπει να επιβεβαιωθεί- έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ο υποψήφιος εξωπλανήτης, με εκτιμώμενο μέγεθος ανάλογο του Κρόνου, βρίσκεται στον σπειροειδή γαλαξία Messier 51 (Μ 51), γνωστό και ως Γαλαξία της Δίνης, σε απόσταση περίπου 28 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ροζάν Ντι Στέφανο του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», ανίχνευσαν μια παροδική μείωση φωτός (ακτινοβολίας-Χ)από ένα άστρο και την ερμήνευσαν ως διέλευση πλανήτη που σκίασε ένα μέρος της φωτεινότητας του άστρου.

Το εν λόγω άστρο, με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο νετρονίων ή από μια μαύρη τρύπα.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί σχεδόν 5.000 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες, αλλά όλοι γύρω από άστρα του δικού μας γαλαξία και σε απόσταση έως 3.000 έτη φωτός από τη Γη.

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα ότι όντως ανακάλυψαν τον πρώτο εξωγαλαξιακό εξωπλανήτη. Δυστυχώς η θέση του πιθανού εξωπλανήτη είναι τέτοια που δεν είναι εφικτό να γίνουν νέες παρατηρήσεις μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1028482_spoydaia-anakalypsi-entopistike-ypopsifios-exoplanitis-exo-apo-ton-diko[/b]

eikona_2021-10-26_085602.png.f812f9e11bcdb6dff6d16d8019229ff3.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Οι βραχώδεις εξωπλανήτες αποτελούνται από άγνωστα πετρώματα.

Αρκετοί από τους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί είναι βραχώδεις και οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν κάποιοι εξ αυτών διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην ζωή. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Επιστήμης των ΗΠΑ (NSF) αναφέρει ότι πολλοί από τους βραχώδεις εξωπλανήτες που έχουμε εντοπίσει αποτελούνται από άγνωστα είδη πετρωμάτων που δεν υπάρχουν ούτε στη Γη ούτε και πουθενά αλλού στο ηλιακό μας σύστημα.Πρόκειται για «εξωτικά» όπως οι ερευνητές τα χαρακτηρίζουν πετρώματα τα οποία όχι μόνο πρέπει να μελετηθούν αλλά και να βρεθούν ονόματα για αυτά κάτι που δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο. Οι ερευνητές προτείνουν ονόματα για κάποια από αυτά τα πετρώματα όπως «πυροξενίτης χαλαζίας» και «δουνίτης periclase». Σύμφωνα με τους ερευνητές ορισμένα από αυτά τα πετρώματα διαλύουν περισσότερο νερό από ότι τα πετρώματα της Γης γεγονός που μπορεί να έχει επιδράσει στην παρουσία και τα χαρακτηριστικά των ωκεανών που υπάρχουν σε αυτούς τους πλανήτες.Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας λευκούς νάνους, τα υπολείμματα άστρων μικρομεσαίας μάζας που όταν τελειώνουν τα καύσιμα τους δεν αυτοκαταστρέφονται σε εκρήξεις σουπερνόβα αλλά περνούν αρχικά φάση διόγκωσης (κόκκινοι γίγαντες) και στη συνέχεια συρρικνώνονται με το μόνο που να παραμένει στην θέση του να είναι ο πυρήνας του άστρου. Ο Ήλιος μας θα καταλήξει σε λευκό νάνο σε περίπου πέντε δισ. έτη. Εκτιμάται ότι το 98% των άστρων μετατρέπονται σε λευκούς νάνους.Οι ερευνητές ανέλυσαν τις ατμόσφαιρες διαφόρων λευκών νάνων και εντόπισαν στοιχεία που δεν έχουν αστρική αλλά πλανητική προέλευση και πιο συγκεκριμένα ανήκαν σε πλανήτες που κινούνταν γύρω από το άστρο και όταν αυτό καταστράφηκε καταστράφηκαν και οι πλανήτες αυτοί μαζί του με τα ίχνη των υλικών τους να διαχέονται στην ατμόσφαιρα του λευκού νάνου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1796908/oi-braxodeis-eksoplanites-apotelountai-apo-agnosta-petromata

tin-anakalupsi-1284-neon-eksoplaniton-anakoinose-i-nasa.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Εντοπίστηκε εξωπλανήτης με δύο «Ήλιους» με νέα επαναστατική μέθοδο.

Το ευρύ κοινό τους γνώρισε για πρώτη φορά στην πρώτη θρυλική ταινία του κινηματογραφικού έπους του «Πολέμου των Άστρων». Ο νεαρός Λιούκ Σκάιγουοκερ κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην οθόνη κοιτάζοντας τα δύο μητρικά άστρα του πλανήτη. Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα ακόμη εύρημα του ευφάνταστου Τζορτζ Λούκας αλλά δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Οι επιστήμονες θεωρούσαν πολύ πιθανό αν όχι βέβαιο ότι υπήρχαν στο Σύμπαν πλανήτες που βρίσκονται σε δυαδικά συστήματα, σε συστήματα δηλαδή που υπάρχουν δύο άστρα και κάποιος/οι πλανήτες που κινούνται γύρω και από τους δύο. Απλά δεν μπορούσαν τη δεκαετία του 1970 που προβλήθηκε η ταινία να τους εντοπίσουν.Τελικά ανάμεσα στους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία 20 χρόνια εντοπίστηκαν και κάποιοι που βιώνουν διπλές ανατολές και δύσεις των άστρων τους. Δεν έχουν εντοπιστεί πολλοί τέτοιοι πλανήτες γιατί με τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτουν οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν χρονοβόρες παρατηρήσεις ώστε να εντοπίσουν το πέρασμα ενός τέτοιου πλανήτη μπροστά από το άστρο του.Για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός εξωπλανήτη οποιουδήποτε είδους και κατηγορίας απαιτείται ο εντοπισμός τουλάχιστον τριών περασμάτων του από το μητρικό του άστρο. Ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται όταν έχουμε να κάνουμε με πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη αλλά και χρονοβόρο την προσπάθεια εντοπισμού του. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε τον εντοπισμό ενός νέου εξωπλανήτη που κινείται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα τα οποία βρίσκονται σε απόσταση περίπου 800 ετών φωτός μακριά από τη Γη. Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS της NASA αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο εντοπισμός έγινε με μια νέα μέθοδο η οποία απαιτεί μόνο δύο περάσματα του πλανήτη από τα δύο άστρα για να καταγραφεί η παρουσία του. Ο πλανήτης έλαβε την κωδική ονομασία TIC 172900988b και οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν ότι έχει μάζα δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.Αν η ύπαρξη του πλανήτη επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη νέα μέθοδο θα μπορούν οι αστρονόμοι να εντοπίζουν πιο εύκολα και άρα πιο συχνά αυτούς τους εντυπωσιακούς κόσμους που έχουν δημιουργηθεί στη σκιά δύο άστρων και να μάθουμε περισσότερα στοιχεία για αυτούς και πάνω από όλα αν και ποιοι από αυτούς μπορεί να είναι φιλόξενοι στη ζωή.

https://www.naftemporiki.gr/story/1801133/entopistike-eksoplanitis-me-duo-ilious-me-nea-epanastatiki-methodo

eksoplanitis-dyo-astra.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε πλανήτης με θερμοκρασία που λιώνει το σίδηρο.

Με τον όρο «καυτός Δίας» οι επιστήμονες περιγράφουν πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς είναι εξαιρετικά υψηλές.Επειδή ο σχηματισμός γιγάντων αερίου σε κοντινή απόσταση από τα άστρα δεν προβλέπεται από τα πλανητικά μοντέλα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν σχηματιστεί σε μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο και για κάποιο λόγο μετακινήθηκαν αργότερα στην θέση που βρίσκονται σήμερα. Για αυτό τον λόγο θεωρούνται σπάνια πλανητών και κάθε φορά που εντοπίζεται ένας καυτός Δίας αποτελεί σημαντική είδηση.Ένας ακόμη καυτός Δίας εντοπίσθηκε στο γαλαξία μας και μάλιστα με ένα όργανο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για μια τέτοια ανακάλυψη. Πρόκειται για τον TOI-1789b που βρίσκεται σε απόσταση 725 ετών από την Γη. Ο εξωπλανήτης είναι 1,4 φορές μεγαλύτερος από τον Δία σε μέγεθος αλλά έχει 30% μικρότερη μάζα. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 75 ώρες και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτόν πλησιάζουν τους 1,800 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας ένα κολασμένο κόσμο στον οποίο λιώνει γρήγορα ακόμη και ο σίδηρος.Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» έγινε από επιστήμονες του Physical Research Laboratory , ένα ερευνητικό τμήμα της υπηρεσίας Διαστήματος της Ινδίας.  Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον πλανήτη με την βοήθεια του PARAS, ενός φασματογράφου οπτικών ινών που είναι συνδεδεμένος με το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου που υπάρχει στο όρος Άμπου στην Ινδία. Τα χαρακτηριστικά του πλανήτη και ειδικά η δυσαναλογία μεγέθους και μάζας αναμένεται να προσφέρουν νέα στοιχεία στους επιστήμονες για τους μηχανισμούς σχηματισμού πλανητών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1803260/anakalufthike-planitis-me-thermokrasia-pou-lionei-to-sidiro

kaytos-dias.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Τσουνάμι» ανακάλυψης εξωπλανητών.

Οι επιστήμονες της NASA επιβεβαίωσαν την ύπαρξη άλλων 301 εξωπλανητών, οι οποίοι έρχoνται να προστεθούν στους 4.569 ήδη βεβαιωμένους πλανήτες εκτός του ηλιακού συστήματός μας.Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ExoMiner που χρησιμοποιεί τον υπερυπολογιστή Pleiades της NASA και μπορεί, όταν αναλύει τα δεδομένα των αστρονομικών παρατηρήσεων των τηλεσκοπίων, να διακρίνει τους πραγματικούς εξωπλανήτες από τους «πλαστούς» (ψευδώς θετικούς). Το ExoMiner ανέλυσε τα στοιχεία του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άλλοι 301 υποψήφιοι έως τώρα εξωπλανήτες μπορούν πλέον να πάρουν τη «βούλα» του επιβεβαιωμένου εξωπλανήτη.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Γιον Τζένκινς του Κέντρου Ερευνών Ames της NASA στην Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal», τόνισαν ότι, χάρη στην μεγαλύτερη ακρίβεια του νέου «έξυπνου» συστήματος, «όταν το ExoMiner λέει πως κάτι είναι ένας πλανήτης, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι πράγματι είναι». Κανένας από τους 301 εξωπλανήτες δεν φαίνεται να μοιάζει με τη Γη ή να είναι φιλόξενος για ζωή.

https://www.naftemporiki.gr/story/1803507/tsounami-anakalupsis-eksoplaniton

nasa-eksoplanites.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκε ο πιο καυτός «καυτός Δίας» στον Γαλαξία.

Με τον όρο «καυτός Δίας» οι επιστήμονες περιγράφουν πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς είναι εξαιρετικά υψηλές.Επειδή ο σχηματισμός γιγάντων αερίου σε κοντινή απόσταση από τα άστρα δεν προβλέπεται από τα πλανητικά μοντέλα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν σχηματιστεί σε μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο και για κάποιο λόγο μετακινήθηκαν αργότερα στην θέση που βρίσκονται σήμερα. Για αυτό τον λόγο θεωρούνται σπάνια πλανητών και κάθε φορά που εντοπίζεται ένας καυτός Δίας αποτελεί σημαντική είδηση.Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT, ανακάλυψαν με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS ένα ακόμη καυτό Δία και μάλιστα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες. Ο πλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 855 ετών φωτός από τη Γη έλαβε την ονομασία TOI-2109b. Βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο ώστε ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 16 ώρες και ανάμεσα στους γίγαντες αερίου που έχουμε εντοπίσει έξω από το ηλιακό μας σύστημα είναι αυτός που κατέχει πλέον το σχετικό ρεκόρ.Όπως είναι ευνόητο η εγγύτητα του με το μητρικό του άστρο δημιουργεί κάτι περισσότερο από κολασμένες συνθήκες σε αυτόν. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη κυμαίνονται πέριξ των 3,300 βαθμών Κελσίου. Η ύπαρξη του TOI-2109b προσφέρει νέα στοιχεία στη μελέτη αυτού του είδους πλανητών όσο και γενικότερα για το πώς σχηματίζονται πλανητικά συστήματα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1804388/entopistike-o-pio-kautos-kautos-dias-ston-galaksia

kaytos-dias.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε βραχώδης «σιδερένιος» εξωπλανήτης μικρότερος από τη Γη.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε, σε απόσταση 31 ετών φωτός από τη Γη, έναν βραχώδη εξωπλανήτη μικρότερο από τη Γη (με περίπου τα τρία τέταρτα του μεγέθους της ή λίγο μεγαλύτερο από τον Άρη), ο οποίος έχει περίπου τη μισή μάζα του δικού μας πλανήτη, είναι πυκνός σαν σίδερο, ενώ επιπλέον είναι πολύ γρήγορος και το έτος του διαρκεί μόλις οκτώ ώρες.Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έχει το 72% της ακτίνας της Γης και το 55% της μάζας της. Από τους περίπου 5.000 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος είναι ένας από εκείνους με τη μικρότερη μάζα. Επίσης επειδή βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη, αποτελεί ιδανικό στόχο για περαιτέρω μελέτη.Οι 78 ερευνητές, με επικεφαλής την Κριστίνε Λαμ και τον Σίλαρντ Τσιζμάντια του Ινστιτούτου Πλανητικής Έρευνας του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο TESS και το επίγειο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).Ο εξωπλανήτης GJ 367b κινείται πέριξ του άστρου του - ενός σχετικά ψυχρού ερυθρού νάνου (ενός άστρου κατηγορίας Μ) που έχει το μισό μέγεθος του Ήλιου - σε υπερβολικά σύντομο χρόνο, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά σε μόνο οκτώ ώρες, δηλαδή αυτή είναι η διάρκεια του έτους του. Συγκριτικά, ο ταχύτερος πλανήτης του δικού μας ηλιακού συστήματος, ο Ερμής, έχει έτος διάρκειας 88 ημερών.Ο νέος εξωπλανήτης είναι βραχώδης και πολύ πυκνότερος από τη Γη, έχοντας πιθανώς έναν πολύ μεγάλο πυρήνα σιδήρου (που καταλαμβάνει έως το 86% του εσωτερικού του), εμφανίζοντας ομοιότητες με τον Ερμή, ο οποίος έχει επίσης έναν δυσανάλογα μεγάλο πυρήνα σιδήρου και νικελίου. Λόγω της εγγύτητας στο άστρο του, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη GJ 367b εκτιμάται σε 1.300 έως 1.500 βαθμούς Κελσίου, αρκετή για να λιώσει σίδηρο και πετρώματα.Η ακτινοβολία που ο εξωπλανήτης δέχεται από το μητρικό άστρο του, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 500 φορές ισχυρότερη από αυτή που δέχεται η Γη από τον Ήλιο, συνεπώς - σε συνδυασμό και με την καυτή επιφάνειά του - δεν αναμένεται να είναι φιλόξενος για ζωή και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί μια «δεύτερη Γη». Πιθανώς πάντως στο ίδιο αστρικό σύστημα υπάρχουν και άλλοι εξωπλανήτες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1807458/anakalufthike-braxodis-siderenios-eksoplanitis-mikroteros-apo-ti-gi

eksoplanitis-braxodis.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεκινά η κατασκευή του ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου εξερεύνησης εξωπλανητών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να προχωρήσει στον σχεδιασμό μιας αποστολής εξερεύνησης εξωπλανητών. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου πέντε χιλιάδες πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα του γαλαξία μας ενώ έχει υποδειχθεί η παρουσία άλλων περίπου πέντε χιλιάδων εξωπλανητών και απομένει η επιβεβαίωση της ύπαρξης τους. Ο στόλος των διαστημικών και τα νέα ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης οδηγεί στην συνεχή ανακάλυψη νέων εξωπλανητών.Όπως έγινε γνωστό η ESA αποφάσισε την υλοποίηση της αποστολής εξερεύνησης εξωπλανητών η οποία έχει λάβει την ονομασία Ariel (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey) και στο πλαίσιο της θα κατασκευαστεί ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο. Στόχος είναι η μελέτη χιλίων εξωπλανητών για να εντοπιστούν στοιχεία τόσο για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς όσο και στοιχεία που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού πλανητών αλλά και των συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση της ζωής.Μια από τις βασικές έρευνες της αποστολής θα είναι η χημεία των πλανητών και το πώς αυτή συνδέεται με το μητρικό τους άστρο. Αν και σε τι ποσοστό ένα άστρο επηρεάζει την χημική σύσταση ενός πλανήτη. Το κόστος της κατασκευής του τηλεσκοπίου ορίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ και το έργο ανατέθηκε στον ευρωπαϊκό γίγαντα αεροναυπηγικής και αεροδιαστημικής Airbus που θα συνεργαστεί για αυτό τον σκοπό με 60 βιομηχανικούς της συνεργάτες. Στόχος είναι το τηλεσκόπιο να είναι έτοιμο να εκτοξευτεί το 2029.

https://www.naftemporiki.gr/story/1809215/ksekina-i-kataskeui-tou-europaikou-tileskopiou-eksereunisis-eksoplaniton

tileskopio-ariel.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε γιγάντιος πλανήτης στο μεγαλύτερο «δίδυμο» αστρικό σύστημα.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και «φωτογράφησαν» ένα νέο αέριο γιγάντιο εξωπλανήτη γύρω από το διπλό αστρικό σύστημα Βήτα Κενταύρου, που είναι ορατό με γυμνά μάτια. Ο εξωπλανήτης είναι περίπου δεκαπλάσιος από τον Δία σε μάζα και κινείται γύρω όχι από ένα αλλά από δύο άστρα, των οποίων η συνδυασμένη μάζα είναι σχεδόν δεκαπλάσια του Ήλιου.Πρόκειται για το πιο καυτό και πιο μεγάλο σε μάζα αστρικό σύστημα με εξωπλανήτη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Μερικοί αστρονόμοι δεν πίστευαν ότι είναι δυνατό να βρεθούν πλανήτες - και μάλιστα τόσο μεγάλοι - γύρω από τόσο μεγάλα και καυτά άστρα.Ο εξωπλανήτης με την ονομασία b Centauri b ή b Centauri (AB)b βρίσκεται σε απόσταση περίπου 325 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κενταύρου. Κινείται σε μεγάλη απόσταση από τα άστρα του διπλού του αστρικού συστήματος, 560 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Ήλιου ή 100 φορές την απόσταση Δία-Ήλιου, μια από τις μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα σε έναν εξωπλανήτη και στο άστρο του που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.Εκτιμάται επίσης ότι η μάζα του πλανήτη είναι σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη εκείνης του Δία, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο γιγάντιους εξωπλανήτες που έχουν ποτέ βρεθεί, ενώ η ηλικία του άστρου του είναι μόνο 15 εκατομμυρίων ετών και η μάζα του άστρου του τουλάχιστον εξαπλάσια εκείνης του Ήλιου. Το βασικό άστρο του διπλού συστήματος είναι τύπου Β, τουλάχιστον τρεις φορές πιο καυτό από τον Ήλιο, και λόγω της τόσο υψηλής θερμοκρασίας του εκπέμπει μεγάλες ποσότητες υπεριώδους και ακτίνων Χ-ακτινοβολίας.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σουηδό αστρονόμο Μάρκους Γιάνσον του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι οποίοι παρατήρησαν τον πλανήτη με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».Οι αστρονόμοι επεσήμαναν ότι έως τώρα δεν υπήρχαν παρατηρήσεις αέριων εξωπλανητών γύρω από άστρα που έχουν μάζα μεγαλύτερη από τρεις ηλιακές μάζες. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση ο εν λόγω εξωπλανήτης κινείται γύρω από δύο άστρα που έχουν συνδυασμένη μάζα έξι έως δέκα φορές μεγαλύτερη του Ήλιου. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι είναι δυνατό να υπάρξουν πλανήτες σε τέτοια ακραία αστρικά περιβάλλοντα.«Είχαμε πάντα μια αντίληψη πολύ επηρεασμένη από το δικό μας ηλιακό σύστημα, όσον αφορά το πώς υποτίθεται ότι μπορεί να μοιάζει ένα σύστημα πλανητών. Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως, η ανακάλυψη πολλών πλανητικών συστημάτων με απρόσμενους και τελείως διαφορετικούς σχηματισμούς μάς έχει οδηγήσει να διευρύνουμε την προηγούμενη ιστορικά στενή άποψή μας. Η νέα ανακάλυψη έρχεται να προσθέσει ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία, αυτή τη φορά αναφορικά με μεγάλα άστρα», ανέφερε ο Γερμανός αστρονόμος Ματίας Σάμλαντ του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ της Χαϊδελβέργης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1809494/anakalufthike-gigantios-planitis-sto-megalutero-didumo-astriko-sustima

eksoplanitis-dyo-astra.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε πλανήτης με σχήμα μπάλας του ράγκμπι.

planitis-ragkmpi.jpg
ESA

Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανήτη που το άστρο του το υποχρεώνει να μεταβάλει το σχήμα του.

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν παραμορφωμένο εξωπλανήτη που έχει σχήμα μάλλον μπάλας ράγκμπι παρά σφαίρας. Ο γιγάντιος πλανήτης είναι ο WASP-103b που βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και έχει μέγεθος σχεδόν διπλάσιο του Δία και μάζα μιάμιση φορά μεγαλύτερη, ενώ βρίσκεται περίπου 50 φορές πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι η Γη στον Ήλιο.Ο εξωπλανήτης είχε ήδη ανακαλυφθεί από τα αμερικανικά διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer, αλλά οι ερευνητές των ελβετικών πανεπιστημίων της Βέρνης και της Γενεύης, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Αλιμπέρ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics», πραγματοποίησαν τις νέες παρατηρήσεις τους με το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο CHEOPS.Η παραμόρφωση οφείλεται στις ισχυρές «παλιρροϊκές» δυνάμεις που ασκεί πάνω στον εξωπλανήτη το μητρικό άστρο του, με ανάλογο - αλλά πολύ πιο έντονο - τρόπο με αυτόν που συμβαίνει στις παλίρροιες της Γης. Στον πλανήτη μας οι παλίρροιες προκαλούνται κυρίως από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης, η οποία προκαλεί περιοδική συσσώρευση νερού σε μια περιοχή της θάλασσας, με αποτέλεσμα το νερό να αποσύρεται από τις γειτονικές περιοχές και έτσι να παρατηρείται το εναλλασσόμενο φαινόμενο της άμπωτης και της πλημμυρίδας. Αυτή όμως η παραμόρφωση του ωκεανού δύσκολα γίνεται αντιληπτή από το διάστημα.Στο Διάστημα όμως και ειδικά στην περίπτωση του συγκεκριμένου εξωπλανήτη, οι ασκούμενες ελκτικές δυνάμεις είναι πολύ ακραίες, με συνέπεια ο WASP-103b, που βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του και χρειάζεται μόνο μια μέρα για την πλήρη περιφορά του (αυτή είναι και η διάρκεια του έτους του), να παραμορφώνεται δραματικά προς τη μία πλευρά του.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας εξωπλανήτης με θερμοκρασίες «ασανσέρ»

eksoplanitis-thermokrasia.jpg
Pixabay

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη ΤOI-2257 b.

Πριν από δύο μήνες ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη. Ο διαστημικός κυνηγός TESS της NASA εντόπισε ένα πλανήτη σε απόσταση 185 ετών φωτός από εμάς ο οποίος έλαβε την κωδική ονομασία TOI-2257 b. Ο πλανήτης κινείται γύρω από ένα ερυθρό νάνο, ένα τύπο άστρων που έχουν σημαντικά μικρότερη μάζα και φωτεινότητα από αστέρια σαν τον Ήλιο αλλά είναι ο πιο κοινός τύπος άστρων στο Σύμπαν. Ο εξωπλανήτης έχει μάζα περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και βρίσκεται στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, δηλαδή σε απόσταση τέτοια που θεωρητικά μπορούν να αναπτυχθούν συνθήκες φιλικές στη ζωή.Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βέρνης αποφάσισε να μελετήσει τον εξωπλανήτη χρησιμοποιώντας το παγκόσμιο δίκτυο επίγειων τηλεσκοπίων Las Cumbres Observatory Global Telescope. Οι ερευνητές αρχικά διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης είναι πιθανότατα αέριος και ακολουθεί ελλειπτική τροχιά προς το άστρο του ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε 35 μέρες.H τροχιά που ακολουθεί ο πλανήτης σε σχέση με το άστρο του θεωρείται από τους ειδικούς ιδιαίτερα σπάνια. Όμως οι ερευνητές έκαναν μια ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαπίστωση. Όπως αναφέρουν αν και η μέση θερμοκρασία του TOI-2257 b είναι τέτοια που επιτρέπει θεωρητικά τη παρουσία όχι μόνο της ζωής αλλά και του ανθρώπου εκεί εντούτοις η τροχιακή του κίνηση μεταβάλει την θερμοκρασία με ακραίο τρόπο.Σύμφωνα με τους ερευνητές ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται κατά την τροχιακή του κίνηση ο πλανήτης αναπτύσσει θερμοκρασίες από τους μείον 80 βαθμούς Κελσίου στους 100 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας φυσικά συνθήκες ασύμβατες για τη ζωή και τον άνθρωπο. Η μελέτη του TOI-2257 b συνεχίζεται και θεωρείται δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθεί στις έρευνες το προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που βρίσκεται καθοδόν προς το σημείο που θα εγκατασταθεί και εξερευνά από εκεί τα επόμενα χρόνια το Σύμπαν.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε γιγάντιο φεγγάρι ενός εξωπλανήτη.

eksodoryforos-eksofeggari.jpg
Helena Valenzuela Widerström

Ανάμεσα στο άστρο και τον αέριο πλανήτη βρίσκεται το τεράστιο φεγγάρι.

Αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι έχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός τεράστιου εξωφεγγαριού -δηλαδή δορυφόρου ενός εξωπλανήτη- το οποίο είναι 2,6 φορές μεγαλύτερο από τη Γη. Είναι η δεύτερη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια, που πιθανότατα ανακαλύπτεται ένας υπερμεγέθης δορυφόρος πλανήτης πέρα από το ηλιακό σύστημά μας και οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι οι εξωδορυφόροι, μικροί και μεγάλοι, είναι τόσο κοινοί στο σύμπαν όσο και οι εξωπλανήτες.Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Κολούμπια, ΜΙΤ, UCLA, Caltech και ΕΤΗ Ζυρίχης, καθώς και από το ερευνητικό κέντρο Ames της NASA, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Κίπινγκ του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση αστρονομίας «Nature Astronomy», ανακοίνωσαν ότι ο υποψήφιος δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αέριο γιγάντιο εξωπλανήτη Kepler-1708 b, ο οποίος έχει περίπου το μέγεθος του Δία. Κινείται σε απόσταση 5.500 ετών φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση των αστερισμών του Κύκνου και της Λύρας.Τα φεγγάρια είναι πολυάριθμα γύρω από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματός μας, με πιο γνωστό ασφαλώς τη «δική μας» Σελήνη. Ο Δίας και ο Κρόνος έχουν συνολικά περισσότερους από 100 δορυφόρους διαφόρων μεγεθών. Μέχρι στιγμής είχε βρεθεί άλλος ένας υποψήφιος δορυφόρος εξωπλανήτη, ο εξίσου τεράστιος Kepler-1625 b-i το 2018 (ένα φεγγάρι που έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα), όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί έως τώρα, ενώ και η επιβεβαίωση του δεύτερου υποψήφιου εξωδορυφόρου αναμένεται να αργήσει ανάλογα. Η βασική αιτία είναι ότι δεν είναι εύκολο με τα υπάρχοντα τηλεσκόπια να παρατηρηθούν με βεβαιότητα τόσο μακρινά φεγγάρια.«Οι αστρονόμοι έχουν βρει περισσότερους από 10.000 υποψήφιους εξωπλανήτες μέχρι στιγμής, όμως οι εξωδορυφόροι είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν. Αποτελούν έτσι terra incognita», δήλωσε ο Κίπινγκ.Το νέο υποψήφιο εξωφεγγάρι, με την ονομασία Kepler-1708 b-i, βρέθηκε μετά από νέα ανάλυση των παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πιθανότητα να μην πρόκειται για δορυφόρο εξωπλανήτη είναι μόνο 1%. Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες, πάντως, όπως ο καθηγητής Αστρονομίας Έρικ Άγκολ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, αμφιβάλλουν κατά πόσο, όντως, έχουν βρεθεί εξωδορυφόροι. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του.Οι ερευνητές τόνισαν, επίσης, ότι η κατανόηση της προέλευσης τόσο μεγάλων φεγγαριών αποτελεί μία θεωρητική πρόκληση για τους αστρονόμους. Μία θεωρία είναι ότι τα τεράστια εξωφεγγάρια έχουν κατά βάση αέρια σύνθεση και πιθανώς ξεκίνησαν τη ζωή τους ως πλανήτες, προτού «παγιδευθούν» στην τροχιά κάποιου ακόμη μεγαλύτερου πλανήτη και έτσι μετατραπούν σε δορυφόρο του. Οι μεγάλοι δορυφόροι και εξωδορυφόροι θεωρούνται -όπως και μερικοί εξωπλανήτες- ως πιθανά μέρη για εμφάνιση και φιλοξενία εξωγήινης ζωής.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξωπλανήτης που οι εποχές του εναλλάσσονται μέρα παρά μέρα.

eksoplanitis-epoxes.jpg
NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (IPAC)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που ακολουθεί εκκεντρική τροχιά γύρω από το άστρο του η οποία του προκαλεί ακραία φαινόμενα.

Η νέα γενιά επίγειων τηλεσκοπίων, ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων και νέες μέθοδοι παρατήρησης του Διαστήματος άλλαξαν δραματικά την άποψη που υπήρχε στην επιστημονική για την ποικιλία των πλανητών στο Σύμπαν. Η κυρίαρχη επιστημονική άποψη για δεκαετίες ήταν πώς στο ηλιακό μας σύστημα βρίσκονται όλοι οι τύποι πλανητών που μπορούν να υπάρξουν στο Σύμπαν και όλα τα πλανητικά συστήματα θα μοιάζουν σε γενικές γραμμές με το δικό μας.Η ανακάλυψη χιλιάδων εξωπλανητών και η μελέτη τους έδειξε ότι η ποικιλία τόσο στους τύπους των πλανητών όσο και στις συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς είναι πολύ μεγάλη και με κάθε νέα ανακάλυψη εξωπλανήτη ή κάθε νέα μελέτη σε κάποιον από αυτούς διαπιστώνεται ότι υπάρχουν αμέτρητοι κόσμοι με άγνωστες, ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες.Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer για να μελετήσει τον εξωπλανήτη XO-3b που ανακαλύφθηκε το 2007. Ο πλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 848 ετών φωτός από τη Γη ανήκει στην κατηγορία του «καυτού Δία». Ο XO-3b ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο σε μόλις 72 ώρες. Με απλά λόγια ένα έτος στον XO-3b διαρκεί μόλις τρεις μέρες.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο εξωπλανήτης βιώνει εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις. Η κλίση του άξονα περιστροφής της Γης δημιουργεί τις εποχές στον πλανήτη μας. Στον XO-3b οι εποχές δημιουργούνται από την εκκεντρική τροχιά του γύρω από το μητρικό του άστρο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο εξωπλανήτης βιώνει καλοκαίρι για 24 ώρες και ακολουθούν 48 ώρες χειμώνα. «Οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας από τη μια εποχή είναι στην άλλη είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερες και ισχυρότερες από αυτές που βιώνουμε στη Γη» αναφέρει η Λίζα Ντανγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.Οι ερευνητές εικάζουν ότι η πολύ κοντινή απόσταση του πλανήτη στο άστρο του προκαλεί παραμορφώσεις στο σχήμα του εξαιτίας των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων. Τα χαρακτηριστικά που έχει ο XO-3b προβλημάτισαν τους ερευνητές και σημειώνουν ότι μπορεί τελικά να μην είναι πλανήτης αλλά ένας καφέ νάνος, ένα διαστημικό σώμα που δεν είναι ούτε πλανήτης ούτε άστρο. Τα σώματα αυτά αναφέρονται από τους επιστήμονες ως «αποτυχημένα άστρα».

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο κυνηγός εξωπλανητών TESS εντόπισε πέντε χιλιάδες και συνεχίζει.

tess-transiting-exoplanet-survey-satellite.jpg
tess.gsfc.nasa.gov

To TESS είναι ένας διαστημικός ανιχνευτής εξωπλανητών.

To 2018 η NASA εκτόξευσε τον δορυφόρο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ο οποίος λειτουργεί στην ουσία ως ένα διαστημικό τηλεσκόπιο με αποστολή τον εντοπισμό εξωπλανητών. Το TESS έχει την ικανότητα να εντοπίζει στο αχανές Σύμπαν τα ίχνη διαστημικών σωμάτων τα οποία είναι πιθανότατα πλανήτες. Αφού το TESS κάνει τον εντοπισμό πρέπει στη συνέχεια οι αστρονόμοι να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας κάποια από τα επίγεια ή/και διαστημικά τηλεσκόπια και μεθόδους εντοπισμού που έχουν στην διάθεση τους.Στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, το TESS είχε εντοπίσει περίπου 2,400 υποψήφιους εξωπλανήτες. Με ανακοίνωση της η Μισέλ Κουνιμότο η αστρονόμος του ΜΙΤ, επικεφαλής της ομάδας Faint Star Search που μελετά τα δεδομένα που στέλνει το TESS, αναφέρει ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο ο δορυφόρος έσπασε όλα τα ρεκόρ του ξεπερνώντας τους 2,5 χιλιάδες εντοπισμούς εξωπλανητών. Πλέον ο αριθμός των υποψηφίων εξωπλανητών του TESS ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες.Όμως η διαδικασία επιβεβαίωσης δεν είναι απλή και εύκολη και έτσι μέχρι στιγμής από τους περισσότερους από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχει υποδείξει το TESS μόλις για τους 176 έχει υπάρξει επιβεβαίωση και έχουν προστεθεί στη λίστα των περίπου πέντε χιλιάδων εξωπλανητών που έχουν επιβεβαιωμένα εντοπιστεί στο Σύμπαν.Αν και ο αρχικός προγραμματισμός της αποστολής ήταν ο δορυφόρος να λειτουργήσει για δύο έτη η πολύ πετυχημένη δράση του TESS οδήγησε στην απόφαση να παραταθεί η λειτουργία του για δύο ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2022 και αναλόγως των επιδόσεων και της λειτουργικότητας του θα γίνει φυσικά επαναξιολόγηση της κατάστασης του.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκεί που πέφτει μαύρο χιόνι, πέτρινο χιόνι και… αντιηλιακό χιόνι.

eksoplanitis-mayro-xioni.jpg
 

Στον HD 209458 b βρέχει μαύρο χιόνι.

 Ελλάδα βιώνει σφοδρές χιονοπτώσεις το τελευταίο 48ωρο αλλά αν ζούσαμε σε άλλους πλανήτες αυτό που ζούμε τώρα θα έμοιαζε με ήπιο καιρικό φαινόμενο. Αν ζούσαμε στον εξωπλανήτη HD 209458 b θα έπρεπε να ζούμε μόνιμα με μαύρο χιόνι να πέφτει από τον ουρανό. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Πήγασου. Επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο ο πλανήτη ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 84 ώρες.Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη έχουν τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πλευρά του που βλέπει το άστρο κατά την τροχιακή του κίνηση και την αντίθετη πλευρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται ένα αλυσιδωτό ακραίο φαινόμενο που έχει ως αποτέλεσμα καυτά αέρια που σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα να μετατρέπονται σε νιφάδες οξειδίου του τιτανίου οι οποίες προσμειγνύονται με κάποιο άγνωστο στοιχείο. Αποτέλεσμα αυτής της πρόσμιξης είναι να πέφτει μόνιμα στην επιφάνεια του πλανήτη «μαύρο, καυτό, καπνιστό χιόνι» όπως το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες.

Πετρόχιονο

Αν ζούσαμε στον CoRoT-7b θα έπρεπε να όποτε αποφασίζουμε να ξεμυτίζουμε από τα σπίτια μας να κυκλοφορούμε με ενισχυμένα κράνη. Αυτό γιατί στον CoRoT-7b που βρίσκεται σε απόσταση 480 ετών φωτός από τη Γη η ατμόσφαιρα του είναι γεμάτη μέταλλα τα οποία σχηματίζουν πέτρινα νέφη που ρίχνουν στην επιφάνειατου πλανήτη βότσαλα και πέτρες.

eksoplanitis-petres.jpg
 

Καλλιτεχνική απεικόνιση του CoRoT-7b.

Αντιηλιακό χιόνι

Στον Kepler 13-Ab που βρίσκεται σε απόσταση 1,730 ετών φωτός από τη Γη το χιόνι θα μας προστάτευε από την ακτινοβολία του άστρου του. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «κλειδωμένη» τροχιά γύρω από το άστρο του. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η μια πλευρά του πλανήτη αντικρίζει το μητρικό του άστρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές στη σκοτεινή πλευρά του εξωπλανήτη συχνά βρέχει και χιονίζει. Ωστόσο δεν πέφτουν σταγόνες νερού ή νιφάδες χιονιού αλλά βρέχει και χιονίζει διοξείδιο του τιτανίου, ό,τι δηλαδή περιέχει το αντηλιακό μας για να μας προστατεύει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

 

eksoplanitis-antiliako.jpg
 

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kepler 13-Ab.

Το απόλυτο κρύο

Σε απόσταση 21,500 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ο εξωπλανήτης OGLE-2005-BLG-390Lb. Πρόκειται για ένα βραχώδη εξωπλανήτη με πολύ λεπτή ατμόσφαιρα που βρίσκεται στη μέση του γαλαξία μας. Σε αυτόν τον πλανήτη δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε τουλάχιστον όχι στην επιφάνεια του. Οι παρατηρήσεις και μελέτες που έχουν γίνει στον εξωπλανήτη έχουν δείξει ότι στην επιφάνεια του η θερμοκρασία βρίσκεται στους -220 βαθμούς Κελσίου.

eksoplanitis-kryo.jpg
 

Καλλιτεχνική απεικόνιση του OGLE-2005-BLG-390Lb.

https://www.naftemporiki.gr/story/1824810/ekei-pou-peftei-mauro-xioni-petrino-xioni-kai-antiiliako-xioni

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξωπλανήτης με ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτή της Γης.

eksoplanitis-atmosfaira-gis.jpg
Bibiana Prinoth

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη WASP-189b που διαθέτει ατμόσφαιρα που μοιάζει με τη δική μας.

Σε απόσταση 322 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ο εξωπλανήτης WASP-189b. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου που εντοπίστηκε πριν από τέσσερα έτη και βρίσκεται σε τροχιά πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Ο εξωπλανήτης είναι είκοσι φορές πιο κοντά στο άστρο του από ότι η Γη στον Ήλιο. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο σε περίπου 70 ώρες.Ερευνητική ομάδα μελέτησε τον WASP-189b και διαπίστωσε ότι διαθέτει ένα ατμοσφαιρικό σύστημα παρόμοιο με αυτό της Γης. «Στο παρελθόν οι αστρονόμοι πίστευαν ότι οι ατμόσφαιρες των εξωπλανητών αποτελούνται από ένα ενιαίο στρώμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ακόμη και οι ατμόσφαιρες γιγάντων αερίου που δέχονται πολύ έντονη ακτινοβολία μπορούν να διαθέτουν σύνθετες ατμόσφαιρες» αναφέρει σε δήλωση του ο Γενς Χοιτζμέικερς, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο Lund στη Σουηδία εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία.Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη τα οποία μάλιστα κινούνται με διάφορους τρόπους εξαιτίας ανέμων δημιουργώντας έτσι ατμοσφαιρικές διεργασίες που προσομοιάζουν με αυτές του πλανήτη μας όπως τον σχηματισμό διαφόρων ειδών στρωμάτων. Ανάμεσα στα χημικά στοιχεία που εντόπισαν οι ερευνητές που προκαλούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το οξείδιο τιτανίου το οποίο οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να απορροφά μικρού κύματος φως κάτι που κάνει το στρώμα του όζοντος στη Γη. H έρευνα έδειξε επίσης ότι οι υδρατμοί στον WASP-189b επηρεάζονται και συμπεριφέρονται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν στη γήινη ατμόσφαιρα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κοσμικό «Walking Dead»: Νεκρός πλανήτης συγκρούστηκε με άστρο…ζόμπι.

leykos-nanos.jpg
University of Warwick

Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανήτη που πέφτει πάνω στον λευκό νάνο.

Ένα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο κατάφεραν να παρατηρήσουν για πρώτη φορά οι αστρονόμοι. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητές με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Warwick στη Βρετανία περιγράφουν τη σύγκρουση ενός νεκρού πλανήτη με ένα νεκρό άστρο.Όταν τα άστρα καταναλώνουν τα καύσιμα τους το τέλος τους εξαρτάται από τον τύπο του κάθε άστρου. Κάποια άστρα αυτοκαταστρέφονται μέσα σε εκρήξεις σουπερνόβα και μετατρέπονται είτε σε άστρα νετρονίων, είτε σε μαύρες τρύπες είτε σε λευκούς νάνους που αποκαλούνται «αστρικά πτώματα». Τα άστρα μικρού ή μεσαίου μεγέθους όταν τα καύσιμα τους τελειώνουν αρχικά διογκώνονται πολύ και μετατρέπονται σε κόκκινους γίγαντες οι οποίοι καταλήγουν σε λευκούς νάνους.Αν γύρω από ένα τέτοιο άστρο έχει σχηματιστεί κάποιο πλανητικό σύστημα οι πλανήτες του συστήματος «πεθαίνουν» με διαφόρους τρόπους ανάλογα με την θέση και την απόσταση τους από το άστρο. Κάποιοι από τους νεκρούς πλανήτες αρχίζουν προοδευτικά να χάνουν την ύλη τους η οποία καταλήγει στο άστρο. Κάποια στιγμή οι πλανήτες αυτοί κινούνται προς το άστρο, πέφτουν πάνω του και εξαφανίζονται ολοσχερώς από το χάρτη του Σύμπαντος. Πρόκειται για μια διαδικασία την οποία οι επιστήμονες γνώριζαν ότι συμβαίνει αλλά δεν είχαν καταφέρει να μέχρι σήμερα να παρατηρήσουν.Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra οι ερευνητές είδαν ένα νεκρό πλανήτη να πέφτει πάνω στο G 29-38, ένα λευκό νάνο που βρίσκεται σε απόσταση 44 ετών φωτός από τη Γη. Η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική εκτός των άλλων αφού ο Ήλιος αναμένεται να μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα και στη συνέχεια σε λευκό νάνο και οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν τι θα συμβεί στους πλανήτες, τους δορυφόρους και τους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος. Εκτιμάται ότι ο Ήλιος θα μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα σε περίπου πέντε δισ. έτη αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για τη μοίρα της Γης.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιδού η κοντινότερη «νέα Γη»

eksoplanitis-gi.jpg
NASA/Ames Research Center/Daniel Rutter

Έτσι μπορεί να είναι ο εξωπλανήτης Kepler-1649c σύμφωνα με την NASA.

Τον περασμένο Απρίλιο ανακαλύφθηκε ένας ακόμη εξωπλανήτης ο οποίος συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας επειδή είναι ο πιο κοντινός στη Γη σε μέγεθος και εκτιμώμενη θερμοκρασία. Πρόκειται για τον Kepler-1649c που βρίσκεται σε απόσταση 300 ετών φωτός από εμάς.Ο νέος αυτός κόσμος έχει μέγεθος 1,06 φορές αυτό της Γης και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο. Επίσης, η ποσότητα του φωτός που δέχεται από το άστρο του είναι το 75% αυτής που δέχεται η Γη από τον Ήλιο, κάτι που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του εξωπλανήτη μπορεί να είναι παρόμοια με αυτήν του πλανήτη μας. Ωστόσο, αντίθετα με τη Γη, είναι σε τροχιά γύρω από έναν κόκκινο νάνο τον πιο κοινό τύπο άστρων στον γαλαξία μας.Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα του Kepler-1649c, μια καλλιτεχνική απεικόνιση του περιβάλλοντος στο οποίο θα βρεθούν οι αστροναύτες που μπορεί να τον επισκεφτούν στο απώτερο μέλλον για να διαπιστώσουν αν μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν εκεί.Οι βραχώδεις πλανήτες σε τροχιά γύρω από κόκκινους νάνους παρουσιάζουν αυξημένο αστροβιολογικό ενδιαφέρον. Ωστόσο οι αστροβιολόγοι θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες για τον πλανήτη προκειμένου να αξιολογήσουν εάν είναι όντως κατάλληλος για ύπαρξη ζωής όπως την ξέρουμε- παρόλα αυτά, με βάση αυτά που ξέρουμε ήδη, ο Kepler-1649c παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για επιστήμονες που ψάχνουν κατοικήσιμους κόσμους.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο εξωπλανήτης όπου βρέχει ρουμπίνια και ζαφείρια.

kaytos-dias.jpg
NASA/ESA/J. Olmsted (STScl)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που η μια του πλευρά βλέπει μόνιμα το άστρο του ενώ στην σκοτεινή του πλευρά δημιουργούνται βροχές πολύτιμων (στη Γη) υλικών.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπάρχουν πλανήτες και σε άλλα αστρικά συστήματα στο γαλαξία μας και το Σύμπαν γενικότερα. Θεωρούσαν όμως ότι όλα τα πλανητικά συστήματα είναι παρόμοια με το δικό μας, ότι δηλαδή οι τύποι πλανητών είναι σε γενικές γραμμές αυτοί που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων επέτρεψε τον εντοπισμό εξωπλανητών ανατρέποντας αυτή την πεποίθηση.Έχουμε ανακαλύψει περίπου έξι χιλιάδες εξωπλανήτες, όπως ονομάστηκαν οι πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων έξι χιλιάδων που περιμένουν τις διαδικασίες επιβεβαίωσης της ανακάλυψης τους. Όπως διαπιστώθηκε η ποικιλία των πλανητών είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε. Ένας από τύπους πλανητών που φαίνεται ότι έχουν μεγάλη παρουσία στο Σύμπαν είναι οι αποκαλούμενοι «καυτοί Δίες». Πρόκειται για πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή συχνά μεγαλύτερο από αυτό του Δία οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σε αυτούς πολύ μεγάλες θερμοκρασίες.Σε απόσταση 900 φωτός από τη Γη ανακαλύφθηκε το 2015 ένας καυτός Δίας, ο WASP-121b, ο οποίος βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο ώστε η βαρυτική επίδραση του άστρου σε αυτόν να του μεταβάλει το σχήμα του δίνοντας του μια ωοειδή μορφή. Γνωρίζαμε επίσης ότι ο πλανήτης αυτός είναι κλειδωμένος τροχιακά δηλαδή το άστρο του βλέπει μόνιμα την μια του πλευρά. Ο πλανήτης αποτελεί στόχο μελέτης και είχαν εντοπιστεί στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν στην φωτεινή του πλευρά.Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε στην σκοτεινή πλευρά του WASP-121b με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη των συνθηκών που επικρατούν σε ένα τέτοιο πλανήτη και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι συνθήκες που επικρατούν στον εξωπλανήτη είναι αυτό που με μια λέξη ονομάζουμε «εξωτικές».Στην φωτεινή πλευρά του πλανήτη οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 2,5 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών άστρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριά μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο που υπάρχουν σε μορφή αερίου εκεί δεν συγκρατούνται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και διαρρέονται στο Διάστημα. Στην σκοτεινή η θερμοκρασία μειώνεται στο μισό και φτάνει τους 1,200 βαθμούς Κελσίου.Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στον WASP-121b δημιουργούνται άνεμοι που κινούνται με ταχύτητες που αγγίζουν τα 18 χιλιάδες χλμ./ώρα. Διαπίστωσαν ότι στην ατμόσφαιρα της σκοτεινής πλευράς του πλανήτη υπάρχουν νέφη που αποτελούνται από σίδηρο, τιτάνιο και κορούνδιο, το σκληρό ορυκτό που βρίσκεται στα ζαφείρια και τα ρουμπίνια. Οι αλληλεπιδράσεις των συνθηκών ανάμεσα στις δύο πλευρές συμπυκνώνουν σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέφη αυτά τα οποία αρχίζουν να «πέφτουν» στον πλανήτη με την μορφή μιας βροχής πολύτιμων λίθων σε υγρή μορφή.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο ακραία συστήματα που γνωρίζουμε» δηλώνει ο Μπεν Μόντετ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας που δεν συμμετείχε στην έρευνα. Ο WASP-121b αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο παρατήρησης από το James Webb, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η ανθρωπότητα. Το τηλεσκόπιο είναι σχεδιασμένο για να μελετά με λεπτομέρεια τις ατμοσφαιρικές συνθήκες εξωπλανητών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1834792/o-eksoplanitis-opou-brexei-roumpinia-kai-zafeiria-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλανήτης με δύο ήλιους ανακαλύφθηκε με «ερασιτεχνικό» τηλεσκόπιο.

eksoplanitis-dyo-astra.jpg
Tim Pyle/NASA/JPL-Caltech

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kepler 16b με τα δύο μητρικά άστρα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπήρχαν πλανήτες μακριά σε άλλα αστρικά συστήματα αλλά μέχρι τη δημιουργία διαστημικών τηλεσκοπίων και πολύ ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων καθώς και νέων μεθόδων παρατήρησης δεν είχε καταστεί εφικτός ο εντοπισμός τους. Οι ειδικοί θεωρούσαν μάλιστα ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και πλανήτες που να βρίσκονται σε δυαδικά αστρικά συστήματα, σε συστήματα δηλαδή που αποτελούνται από δύο γειτονικά άστρα. Η πρώτη φορά που το ευρύ κοινό έμαθε για την ύπαρξη τέτοιων πλανητών ήταν το 1977 όταν στις πρώτες σκηνές του «Πολέμου των Άστρων» εμφανίζεται ο πλανήτης «Τατούιν» στον οποίο ζούσε ο πρωταγωνιστής της ταινίας και ήταν ένας πλανήτης με δύο ήλιους.Όταν πριν από περίπου δύο δεκαετίες ξεκίνησε το μπαράζ ανακάλυψης εξωπλανητών ανάμεσα στους πλανήτες που εντοπίζονταν ήταν και ορισμένοι που βρίσκονταν σε δυαδικά συστήματα. Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τέτοιου είδους πλανήτη εντόπισε ερευνητική ομάδα σε μια ανακάλυψη με διπλή σημασία αφού οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μικρό τηλεσκόπιο το οποίο μπορεί να κατέχει και κάποιος ερασιτέχνης αστρονόμος.Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την προσθήκη στην λίστα των εξωπλανητών ενός ακόμη που ανήκει μάλιστα σε δυαδικό σύστημα αλλά επειδή έγινε με ένα μικρό τηλεσκόπιο ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στη διαστημική εξερεύνηση. Θα είναι από εδώ και πέρα ευκολότερο να εντοπιστεί ένας εξωπλανήτης χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση διαστημικών ή πολύ ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων σε αποστολές και έρευνες υψηλού κόστους.Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμπινγκχαμ χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο 193 εκατοστών που είναι εγκατεστημένο στο Αστεροσκοπείο Haute-Provence που βρίσκεται 100 χλμ. βόρεια της Μασσαλίας. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» οι ερευνητές παρουσιάζουν τον πλανήτη Kepler-16b που βρίσκεται σε απόσταση 200 ετών φωτός από τη Γη.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παρουσία του πλανήτη μετά την αρχική υπόδειξη για την πιθανή ύπαρξη του από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που είναι πλέον εκτός λειτουργίας. Οι ερευνητές ευελπιστούν με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο θα ανακαλυφθούν και άλλοι πλανήτες σε δυαδικά συστήματα βοηθώντας έτσι τους επιστήμονες να κατανοήσουν το πώς δημιουργούνται πλανήτες σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.

https://naftemporiki.gr/story/1835752/planitis-me-duo-ilious-anakalufthike-me-erasitexniko-tileskopio-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Πλανήτης φιλικός στη ζωή πιθανώς «κατασκευάζεται» σε κοντινό αστρικό σύστημα.

diskos-ylis-astro.jpg
ESO/L. Calçada

Καλλιτεχνική απεικόνιση του αστρικού συστήματος στο οποίο ίσως σχηματίζεται ένας πλανήτης που θα περιέχει τα δομικά υλικα της ζωης.

Ερευνητές του Αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία έστρεψαν τη συστοιχία τηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής σε ένα υπό διαμόρφωση αστρικό σύστημα σε απόσταση 444 ετών φωτός από τη Γη. Γύρω από το νεογέννητο άστρο IRS 48 έχει σχηματιστεί ο συνήθης δίσκος κοσμικής ύλης (αέρια, σκόνη) από τις διεργασίες του οποίου δημιουργούνται οι πλανήτες. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν στο σύστημα αυτό το μεγαλύτερο οργανικό μόριο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε αστρικούς δίσκους κοσμικής ύλης.Πρόκειται για τον διμεθυλαιθέρα που αποτελείται από εννέα άτομα και περιέχει άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και εξελίσσεται σε αμινοξέα και σάκχαρα τα οποία αποτελούν τα δομικά υλικά της ζωής τουλάχιστον όπως αυτή εχει εμφανιστει στη Γη.

EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY (ESO)

Η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι αυτά τα μεγάλα μόρια μπορεί να είναι μέρος του… DNA πολλών πλανητών και άρα η ζωή να διαδομένη στο Σύμπαν.  «Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης της ζωής στη Γη αλλά και το πώς μπορεί η ζωή να βρίσκεται και σε άλλα πλανητικά συστήματα» αναφέρει ο Νασχάντι Μπρούνκεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

https://naftemporiki.gr/story/1840301/planitis-filikos-sti-zoi-pithanos-kataskeuazetai-se-kontino-astriko-sustima-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης