Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

NASA: Η ταλάντευση της Σελήνης θα προκαλέσει ρεκόρ πλημμυρών στη Γη στα μέσα της δεκαετίας του 2030. :cheesy:

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της NASA, που λαμβάνει υπόψη όλες τις γνωστές ωκεάνιες και αστρονομικές αιτίες πλημμυρών, από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, η ευθυγράμμιση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας με τον σεληνιακό κύκλο θα φέρει στις παράκτιες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ ρεκόρ πλημμύρων.

Οι μεγάλες πλημμύρες ή αλλιώς παλίρροιες είναι ήδη ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε πολλές πόλεις στις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου των ΗΠΑ. Η έρευνα της NASA συνδέει την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας με το φαινόμενο της ταλάντευσης της Σελήνης.

Η ταλάντευση της Σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1728 και χρειάζεται 18.6 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κατά το πρώτο μισό αυτής της διάρκειας οι παλίρροιες μειώνονται, ενώ στο δεύτερο μισό απελευθερώνονται και βλέπουμε πολύ μεγαλύτερη παλίρροια από το συνηθισμένο.

Η NASA προειδοποιεί για ρεκόρ πλημμυρών στη Γη οι οποίες θα διαρκέσουν 10 χρόνια. Οι πλημμύρες θα είναι πιο συχνές και πιο έντονες από ποτέ και θα επηρεάσουν κάθε πόλη και οικισμό που βρίσκεται σε ακτογραμμή, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις υποδομές και μετακινήσεις πληθυσμών.

Παράλληλα, τα λιμνάζοντα νερά θα γίνουν εστίες μόλυνσης. Οι ερευνητές μελέτησαν 89 τοποθεσίες σε παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ σε βάθος χρόνου μέχρι το 2080. Ο διοικητής της NASA, Bill Nelson, τόνισε πως η έρευνα είναι κρίσιμη για να μελετήσουν οι παράκτιες περιοχές τα μέτρα που πρέπει να λάβουν.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1002748_nasa-i-talanteysi-tis-selinis-tha-prokalesei-rekor-plimmyron-sti-gi-sta

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
  • Απαντήσεις 816
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Η σεληνάκατος της αποστολής Apollo 11 ίσως βρίσκεται ακόμα σε τροχιά… γύρω από την Σελήνη.:cheesy:

Μπορεί η φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» που είπε ο Νιλ Άρμστρονγκ πατώντας το έδαφος της Σελήνης να ήταν αυτή που έμεινε στην ιστορία αλλά η φράση «Ο Αετός προσεδαφίστηκε» που είχε πει στο κέντρο ελέγχου της NASA λίγες ώρες νωρίτερα ήταν πιο σημαντική. Επιβεβαίωνε την επιτυχή έκβαση της αποστολής Apollo 11 που ήταν να φτάσει με ασφάλεια ο άνθρωπος πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Το μόνο που είχε να κάνει στην συνέχεια ο Νιλ Άρμστρονγκ ήταν να ανοίξει την πόρτα της σεληνακάτου που είχε ονομαστεί «Αετός» και να κατέβει την μικρή σκάλα μέχρι το έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου.

Όταν ο Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν που τον συνόδευε στην ιστορική αποστολή ολοκλήρωσαν όλα όσα είχαν να κάνουν στην επιφάνεια της Σελήνης μπήκαν στην σεληνάκατο και επέστρεψαν στο σκάφος που θα τους μετέφερε πίσω στην Γη. Η σεληνάκατος εγκαταλείφθηκε και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον ισημερινό της Σελήνης σε ύψος 125 χλμ από την επιφάνεια της.

Τα επόμενα χρόνια έγιναν πολλές επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη και η NASA γνωρίζει που βρίσκονται ή τι συνέβη με τις σεληνακάτους που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις αποστολές. Όμως η τύχη του Αετού παραμένει άγνωστη. Μέχρι σήμερα η NASA θεωρούσε ότι επειδή η σεληνάκατος είχε ασταθή τροχιά κάποια στιγμή έπεσε στην επιφάνεια της Σελήνης και καταστράφηκε. Παρόλα αυτά δεν έχουν εντοπιστεί κάποια ίχνη αυτής της σύγκρουσης.

Ένας ανεξάρτητος ερευνητής, ο Τζέημς Μίντορ, από την Καλιφόρνια αφού συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα της αποστολής και ειδικά αυτά που αφορούσαν την θέση και την πτήση του μητρικού σκάφους της αποστολής Apollo 11 αλλά και του Αετού πραγματοποίησε σειρά προσομοιώσεων η οποία έδειξε ότι η σεληνάκατος είναι πολύ πιθανό να εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν όταν εγκαταλείφθηκε. Ο Μίντορ υποστηρίζει ότι μια απλή παρακολούθηση της συγκεκριμένης περιοχής με τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε θα αποκαλύψει εύκολα τον Αετό αν πράγματι αυτός εξακολουθεί να υπάρχει και να περιφέρεται γύρω από την Σελήνη.

https://physicsgg.me/2021/07/31/%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae%cf%82-apollo-11-%ce%af%cf%83%cf%89%cf%82-%ce%b2%cf%81/[/b]

apollo11bb.jpg.49cc7eedba299f71baeeb10faeac7191.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πρώτο όχημα στο φεγγάρι. :cheesy: :cheesy:

Ο Ντέιβ Σκοτ δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει μπροστά από μια ενδιαφέρουσα πέτρα χωρίς να σταματήσει. Στις 31 Ιουλίου του 1971, ο Σκοτ μαζί με τον Τζιμ Ιρβιν ήσαν αυτοί που οδήγησαν στο φεγγάρι την αποστολή «Apollo 15». Επειτα από την 6ωρη πρώτη τους εκδρομή με το νέο σεληνιακό όχημα Lunar Rover, κατευθύνονταν πίσω στο σκάφος τους, το Falcon, όταν ο Σκοτ έκανε μια μη προγραμματισμένη στάση. Δυτικά του κρατήρα Ρίσλινγκ, ο Σκοτ βγήκε από το όχημα και πήρε μια μαύρη πέτρα από λάβα γεμάτη τρύπες. Λόγω της γεωλογικής τους εκπαίδευσης, ο Σκοτ και ο Ιρβιν γνώριζαν ότι η πέτρα θα ήταν πολύτιμη για τους επιστήμονες στη Γη. Γνώριζαν επίσης ότι εάν ζητούσαν άδεια για να σταματήσουν και να την πάρουν, οι επικεφαλής της αποστολής θα έλεγαν «όχι». Ετσι, ο Σκοτ σκαρφίστηκε μια ιστορία, ότι σταμάτησαν το όχημα επειδή προσπαθούσε να φτιάξει τη ζώνη ασφαλείας του (seatbelt στα αγγλικά). Το δείγμα αποκαλύφθηκε όταν οι αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη. Το «seatbelt rock» (η «πέτρα της ζώνης»), όπως ονομάστηκε το πέτρωμα λόγω της ιστορίας, έγινε ένα από τα πιο πολύτιμα γεωλογικά ευρήματα της αποστολής «Apollo 15».

Ο Scott περίμενει στο όχημα την επιστροφή του Irwin με δείγματα για να επιστρέψουν στη σεληνιακή μονάδα την 1η Αυγούστου 1971.

Οπως πολλά άλλα σεληνιακά δείγματα που επέστρεψαν στη Γη από τις αποστολές «Apollo», αυτή η πέτρα δεν θα είχε ποτέ συλλεχθεί αν οι αστροναύτες δεν είχαν φέρει το σεληνιακό όχημα μαζί τους. Οι αποστολές της NASA «Apollo 11» και «Apollo 13» τείνουν να είναι πιο γνωστές, ωστόσο, στην 50ή επέτειο της αποστολής «Apollo 15», που ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου 1971, ορισμένοι λάτρεις του Διαστήματος, ιστορικοί και συγγραφείς, τιμούν το σεληνιακό όχημα ως ένα από τα πιο διαχρονικά σύμβολα του αμερικανικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης.

Αναδιπλούμενο και ανθεκτικό, κατασκευασμένο από την Boeing και την General Motors, το όχημα θεωρείται από ορισμένους ότι έκανε στις τρεις τελευταίες αποστολές τα κορυφαία επιτεύγματα της εποχής των «Apollo». «Κάθε αποστολή στο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα που χρονολογείται από την πρώτη πτήση του Αλαν Σέπαρντ, έθεσε τις βάσεις για τις τρεις τελευταίες αποστολές του “Apollo”», δήλωσε ο Ερλ Σουίφτ, συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για το σεληνιακό όχημα με τίτλο «Διασχίζοντας τις ανάερες άγριες περιοχές: Το όχημα και ο θρίαμβος των τελικών προσγειώσεων της Σελήνης».

Μόλις το μικρό βήμα του Νιλ Αρμστρονγκ ικανοποίησε τους γεωπολιτικούς στόχους του προγράμματος «Apollo», η NASA εστίασε στην επιστήμη, δήλωσε η Τίζελ Μούιρ – Χάρμονι, επιμελήτρια των συλλογών «Apollo» στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος του Ινστιτούτου Σμισθόνιαν στην Ουάσιγκτον. Ενώ οι πρώτοι περιπατητές του φεγγαριού συνέλεξαν δείγματα κοντά στα σημεία προσγείωσής τους, οι επιστήμονες ήλπιζαν σε ένα σεληνιακό οδικό ταξίδι που υποσχόταν σπάνια γεωλογικά ευρήματα. Τα σχέδια για ένα σεληνιακό όχημα έλαβαν τελικά το πράσινο φως μόλις δύο μήνες πριν περπατήσουν οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι. Αν και το σεληνιακό αμάξι βρισκόταν στο μυαλό των ερευνητών για πολλά χρόνια, η οδήγηση ενός οχήματος στο φεγγάρι είναι πιο περίπλοκη από ό,τι ακούγεται. Τη δεκαετία του 1960 οι μηχανικοί μελέτησαν μια ποικιλία από σχέδια και τελικά επιλέχθηκε το όχημα που έμοιαζε με αυτοκίνητο. Για να ταξιδέψει μαζί με τους αστροναύτες, αντί να χρησιμοποιήσει ξεχωριστό πύραυλο, το όχημα έπρεπε να ζυγίζει λιγότερο από 227 κιλά, αλλά και να μπορεί να κουβαλήσει μεγάλο βάρος. Στο φεγγάρι έπρεπε να λειτουργήσει σε αλλαγές θερμοκρασίας άνω των 260 βαθμών Κελσίου στις ηλιόλουστες και τις υπό σκιά περιοχές και να αντέχει τη σκόνη και τα μικρο-μετεωροειδή που ταξιδεύουν πιο γρήγορα από τις σφαίρες και καλύπτουν μια τραχιά επιφάνεια με βουνά, κρατήρες και χαλίκια. Οι μηχανικοί προσπάθησαν να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό τους εγκαίρως για τις τελευταίες αποστολές «Apollo» υπό τις απειλές ότι η NASA θα ακυρώσει το πρόγραμμα του οχήματος πριν φύγει ο πύραυλος από το έδαφος.

Οι Ιρβιν και Σκοτ ενίσχυσαν τον ενθουσιασμό για το όχημα όταν έφτασαν με αυτό στη Σελήνη. Τη δεύτερη ημέρα της αποστολής, οι αστροναύτες έφθασαν στον κρατήρα Σπουρ, όπου βρήκαν έναν μεγάλο λευκό κρυσταλλικό βράχο, ένα είδος ορυκτού στις λίστες επιθυμιών των γεωλόγων, επειδή μπορεί να παρείχε ενδείξεις για την προέλευση του φεγγαριού.

Ο Βράχος της Γένεσης

Οι αστροναύτες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη χαρά τους: «Κοίτα πώς λάμπει!», είπε ο Ιρβιν. «Μαντέψτε τι βρήκαμε μόλις!» είπε ο Σκοτ προς τη Γη. «Νομίζω ότι βρήκαμε αυτό για το οποίο ήρθαμε!». Ο λευκός βράχος ονομάστηκε αργότερα Βράχος της Γένεσης», επειδή οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά ότι χρονολογείται από τον σχηματισμό της Σελήνης.

«Τα πληρώματα των “Apollo” κάλυπταν μεγαλύτερες αποστάσεις σε κάθε αποστολή, καθώς αυξήθηκε η αυτοπεποίθηση της NASA. Οι αστροναύτες βρήκαν πιο ενδιαφέροντα βράχια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δημιουργήσουν νέα ερωτήματα», δήλωσε η Μπάρμπαρα Κόεν, πλανητική επιστήμονας στο διαστημικό κέντρο Goddard της NASA. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να συζητούν πώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι και ποιες ήταν οι συνθήκες εκεί, και κατ’ επέκταση στη Γη, τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια. Η δρ Κόεν είναι μεταξύ αρκετών επιστημόνων που ετοιμάζονται να ανοίξουν άθικτα δείγματα από την αποστολή «Apollo 17». Η γεωλόγος στο αμερικανικό ναυτικό ερευνητικό εργαστήριο στην Ουάσιγκτον, Κάθριν Μπέρτζες θα μελετήσει επίσης τα ανέγγιχτα δείγματα για να μετρήσει πώς η ακτινοβολία του ηλιακού ανέμου επηρεάζει τα επίπεδα υδρογόνου και ηλίου στη σκόνη του φεγγαριού. Οι μελλοντικές αποστολές μπορεί να χρησιμοποιήσουν το σεληνιακό ήλιο ως πηγή καυσίμου για πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αυτό σημαίνει ότι η μελλοντική γενιά σεληνιακών οχημάτων μπορεί να τροφοδοτείται από υλικό που η πρώτη γενιά ανακάλυψε πριν από μισό αιώνα.

Η επιστήμη οδηγεί τη σημερινή NASA περισσότερο από τη γεωπολιτική, αλλά ο οργανισμός εξακολουθεί να προωθεί και να πραγματοποιεί επανδρωμένα διαστημικά ταξίδια για λόγους που υπερβαίνουν την αναζήτηση πετρωμάτων. Η Μούιρ – Χάρμονι είπε ότι τα σεληνιακά οχήματα του «Apollo» και οι σύγχρονοι διάδοχοί τους, αντιπροσωπεύουν αυτή την ανάγκη για περιπέτεια. «Η επιστήμη είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα των “Apollo”, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε σε τι επικεντρώνεται το κοινό. Η γοητεία του σεληνιακού οχήματος συνδέεται με εκείνη των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων, η οποία δείχνει τη χαρά του κοινού και την αίσθηση μιας συμμετοχής, έστω από απόσταση». Είναι εξάλλου δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην περιπέτεια της οδήγησης στη Σελήνη, το μεγαλύτερο οδικό ταξίδι όλων των εποχών.

Στις φωτογραφίες ο Scott περίμενει στο όχημα την επιστροφή του Irwin με δείγματα για να επιστρέψουν στη σεληνιακή μονάδα την 1η Αυγούστου 1971.O Τζιμ Ιρβιν και το πρωτοποριακό όχημα των Boeing και General Motors στη Σελήνη, στις 31 Ιουλίου 1971. Στο βάθος δεσπόζει το όρος Χάντλεϊ.

https://physicsgg.me/2021/08/01/%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%cf%8c%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%b3%ce%ac%cf%81%ce%b9/

apolllo15b.thumb.jpg.062b53d5ebcd05eca9e7f5b265a1ccef.jpg

apollo15.thumb.jpg.2c9f60baf9a736e6a1bc6eb28adf55e0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πείραμα του Γαλιλαίου στη Σελήνη πριν από 50 χρόνια. :cheesy:

Σύμφωνα με τον μύθο ο Γαλιλαίος, αφήνοντας να πέσουν ελεύθερα διάφορα σώματα από τον Πύργο της Πίζας, απέδειξε πειραματικά ότι σώματα με διαφορετικές μάζες πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση: «κάθε σώμα που αφήνεται να πέσει υπό την επίδραση του βάρους του αποκτά ίδια σταθερή επιτάχυνση, ανεξάρτητα της μάζας του, και σε κάθε στιγμή η απόσταση που διανύει είναι ανάλογη του τετραγώνου του παρελθόντος χρόνου».

Στην επιφάνεια της Γης αν αφήσουμε να πέσουν ελεύθερα ένα φτερό και ένα σφυρί θα δούμε ότι το σφυρί φτάνει πολύ πιο γρήγορα στο έδαφος. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει η αντίσταση του αέρα. Αν δεν υπήρχε ατμόσφαιρα θα έφταναν ταυτόχρονα στο έδαφος.

Το πείραμα της ελεύθερης πτώσης πραγματοποίησε ο αστροναύτης της αποστολής Apollo 15, Dave Scott στην επιφάνεια της Σελήνης χρησιμοποιώντας ένα σφυρί (μάζας 1.32 kg) και ένα φτερό (μάζας <0.03 kg). Τα δυο αντικείμενα αφήνονται να πέσουν ελεύθερα από το ίδιο ύψος και δεδομένου ότι στην Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, φτάνουν ταυτόχρονα στο έδαφος (και με την ίδια ταχύτητα). Το ημερολόγιο έγραφε 2 Αυγούστου 1971 – σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια:

https://physicsgg.me/2021/08/02/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%cf%80%cf%81/

1023783443_apolllo15v(1).thumb.png.c7d40070c5c62fc5adde35ec61158132.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι, οι οπτικές απάτες και οι μύθοι της Σελήνης. :cheesy:

Η πανσέληνος του Αυγούστου – η οποία φέτος θα συμβεί στις 22 του μήνα- θεωρείται από πολλούς η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους, κάτι που όμως δεν είναι σωστό, αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη. Αυτό επισημαίνει ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, σε δημοσίευση του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου εξηγεί το φαινόμενο.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Από την άλλη, όντως υπάρχει διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της (δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη) ή στο απόγειό της (στο πιο μακρινό σημείο), κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης φέτος θα είναι στις 3 Δεκεμβρίου (356.794 χιλιόμετρα), ενώ το μεγαλύτερο απόγειο ήταν στις 11 Μαΐου (406.512 χιλιόμετρα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται η Σελήνη, όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.

Ο μύθος για το μεγαλύτερο αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι ο μοναδικός. Υπάρχουν και άλλοι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς στους διάφορους λαούς, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της έξαρσης της «τρέλας» τη μέρα της πανσελήνου, εξ ου και η λέξη «σεληνιασμός», αλλά και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία. Στατιστικές μελέτες όμως που έγιναν επανειλημμένα και έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά (Annals of Emergency Medicine, Journal of Emergency Nursing, Journal of Toxicology and Psychological Report) αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο.

Μύθος είναι, επίσης, ότι τη μέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα, παρ’ όλα αυτά οι μύθοι αυτοί δεν λένε να «πεθάνουν» έως σήμερα. Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της πανσελήνου που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε». Κάτω από ορισμένες σπάνιες συνθήκες πράγματι η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού γκρίζου), όταν π.χ. στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883.

Η φράση «Μπλε Σελήνη» χαρακτηρίζει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σ’ ένα μήνα, με τη δεύτερη να ονομάζεται «Μπλε». Ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Ο Φεβρουάριος είναι αδύνατο να περιλάβει ποτέ μια «Μπλε Σελήνη», ενώ κατά μέσο όρο ένας μήνας με δύο πανσελήνους συμβαίνει μια φορά κάθε κάθε 2,72 χρόνια. Συνολικά στα επόμενα 40 χρόνια θα υπάρξουν 17 μήνες που θα περιλαμβάνουν δύο πανσελήνους τον ίδιο μήνα.

Ανάμεσα στους μύθους και τις οπτικές απάτες, ανήκει και το γεγονός ότι από την αρχαιότητα στο ορατό «πρόσωπο» της Σελήνης (υποτίθεται ότι) διακρίνονταν διάφορες μορφές και σχήματα. Οι περισσότεροι μάλιστα έλεγαν ότι μπορούσαν να διακρίνουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο στη Σελήνη. Στη Γροιλανδία απαγόρευαν στις νέες κοπέλες να κοιτάζουν την πανσέληνο γιατί πίστευαν ότι θα έμεναν έγκυοι (προφανώς από τον «άνθρωπο» του φεγγαριού).

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν κατανοήσει ότι το φως της Σελήνης δεν ήταν παρά η αντανάκλαση των ακτίνων του Ήλιου στην επιφάνειά της. Πολλοί είχαν αντιληφθεί από νωρίς ότι ο διαφορετικός φωτισμός των περιοχών της Σελήνης οφειλόταν στις ανωμαλίες του εδάφους της. Έτσι, μπόρεσαν να διαλευκάνουν αρκετά από τα μυστήρια της, όπως τον μηχανισμό των φάσεων της.

Για τη συμπλήρωση όλων των φάσεων της Σελήνης, χρειάζονται 29 ημέρες 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

https://physicsgg.me/2021/08/16/%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%b3%ce%ac%cf%81%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1/

supermoon102.thumb.jpg.7e926ca469846434017973bfc97ae20b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο σταθμός Luna-25 έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2022. :cheesy:

Η εκτόξευση του αυτόματου διαπλανητικού σταθμού Luna-25 από το κοσμοδρόμιο Vostochny επιβεβαιώθηκε και έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο πιθανό παράθυρο εκτόξευσης (η περίοδος κατά την οποία το διαστημόπλοιο θα εκτοξεύθει από τη Γη, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού και τη σχέση ισχύος προς βάρος) , θα φτάσει βέλτιστα στον προορισμό του κατά μήκος μιας δεδομένης τροχιάς) τον Μάιο του 2022.

Η μετάβαση στο δεύτερο παράθυρο εκτόξευσης προκλήθηκε από την ανάγκη περαιτέρω επιβεβαίωσης των δηλωμένων χαρακτηριστικών των συσκευών, των συγκροτημάτων και του συστήματος πρόωσης Luna-25, που αποκαλύφθηκαν κατά τη δοκιμή εδάφους, σε συνθήκες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο διάστημα που μπορούν να επιτευχθούν στη Γη.

Οι τρέχουσες δοκιμές, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για την επίγεια πειραματική ανάπτυξη του διαστημικού σκάφους, αποκάλυψαν την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της λήψης υπόψη των βαλλιστικών συνθηκών της πτήσης προς τη Σελήνη. Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το διαστημόπλοιο είναι τώρα πλήρως εξοπλισμένο με τυπικά όργανα και συστήματα, υπάρχει ανάγκη να διενεργηθούν έλεγχοι για να διασφαλιστεί η απαιτούμενη αξιοπιστία της πρώτης ρωσικής αποστολής στο φεγγάρι.

Τα μέτρα θα επιτρέψουν στους ειδικούς της Roscosmos να ελέγξουν επιπλέον τη λειτουργία του εξοπλισμού του πλοίου, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής της ηλεκτρικής σύνδεσης των εξαρτημάτων, της συμπεριφοράς και των τυπικών συνεδριών σύμφωνα με την ακολουθία πτήσης, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών εδάφους.

Το διαστημικό έργο Luna-25 δημιουργείται χρησιμοποιώντας τα τελευταία επιτεύγματα στον τομέα των διαστημικών οργάνων και λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία προηγούμενων σεληνιακών αποστολών του NPO Lavochkin (μέρος του Roscosmos).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αποστολής Luna-25, σχεδιάζεται να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων εκτόξευσης Nauka MLM. Αυτό το έργο ανοίγει ένα μακροπρόθεσμο ρωσικό σεληνιακό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει αποστολές για τη μελέτη της Σελήνης από την τροχιά και την επιφάνεια, τη συλλογή και επιστροφή του σεληνιακού εδάφους στη Γη, καθώς και την κατασκευή μιας επισκέψιμης σεληνιακής βάσης και την εκτέλεση πλήρους κλίμακας ανάπτυξης του δορυφόρου μας στο μέλλον, μεταξύ άλλων σε συνεργασία με την κινεζική Εθνική Διαστημική Διοίκηση στο πλαίσιο ενός έργου μεγάλης κλίμακας για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Επιστημονικού Σεληνιακού Σταθμού.

Το διαστημόπλοιο Luna-25 αποτελείται από δύο κύρια δομικά μέρη. Το κάτω μέρος είναι μια μονάδα προσγείωσης με πόδια στήριξης που εξασφαλίζουν ασφαλή επαφή με την επιφάνεια. Το σύστημα πρόωσης του σταθμού είναι επίσης στερεωμένο σε αυτό, εξασφαλίζοντας τη διόρθωση της τροχιάς της πτήσης, επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του ντερμπίτερ και μια ήπια προσγείωση. Το επάνω μέρος είναι ένα διαμέρισμα οργάνων χωρίς πίεση. Περιέχει ηλιακούς συλλέκτες, θερμαντικό σύστημα θερμικού ελέγχου, ηλεκτρονικό εξοπλισμό του σταθμού, επιστημονικά όργανα και πηγή ενέργειας. Το κύριο καθήκον αυτής της αποστολής είναι να αναπτύξει βασικές τεχνολογίες μαλακής προσγείωσης στην περιπολική περιοχή και να πραγματοποιήσει μελέτες επαφής για μια δεδομένη περιοχή του Νότιου Πόλου της Σελήνης. Η διαστημική αποστολή Luna-25 είναι ένα σημαντικό βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος. Θα επιτρέψει την επίτευξη ενός ποιοτικά νέου επιπέδου στην εξερεύνηση της Σελήνης και θα δώσει μια διαφορετική οπτική γωνία για τις προοπτικές ανάπτυξης των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος, για την κατανόηση των μηχανισμών γένεσης των πλανητών, την εμφάνιση του νερού και, κατά συνέπεια, τη ζωή στη Γη.

http://en.roscosmos.ru/22298/[/b]

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA καθυστερεί το πρόγραμμα επανόδου στη Σελήνη λόγω… μήνυσης. :cheesy:

Η SpaceX δεν θα αναλάβει το πρόγραμμα 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέβλεπε την επάνοδο του ανθρώπου στη Σελήνη αφού η NASA κατέληξε στην απόφαση να θέσει το σχετικό πρόγραμμα σε αναστολή. Σύμφωνα με το Reuters, η αναστολή του προγράμματος είναι προσωρινή και προέκυψε αφού η εταιρεία Blue Origin, του Τζεφ Μπέζος, κατήγγειλε τη συμφωνία σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

«Σε αντάλλαγμα για αυτή την προσωρινή παύση των εργασιών, όλα τα μέρη συμφώνησαν σε ένα ταχύτερο πρόγραμμα διεκπεραίωσης των δικαστικών διαφορών, το οποίο θα εκπνεύσει την 1η Νοεμβρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος.

Η Blue Origin μήνυσε τη NASA για την απόφασή της να δώσει το σχετικό συμβόλαιο μόνο στην εταιρεία SpaceX, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι θα υπάρξουν δύο ανάδοχοι του προγράμματος. Ιστορικά, η NASA συνηθίζει να συνεργάζεται με περισσότερους του ενός αναδόχων στα προγράμματά της ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι εγκρίθηκε μέρος μόνο του προϋπολογισμού που αιτήθηκε για το πρόγραμμα Artemis, το οποίο προβλέπει την μεταφορά αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης με το διαστημικό σκάφος Orion.

Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας του Μπέζος κατά της απόφασης, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν να υποβάλλει επίσημη διαμαρτυρία στο GAO (Government Accountability Office – αντίστοιχο του δικού μας Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Εκείνη η διαμαρτυρία είχε καθυστερήσει το συμβόλαιο της SpaceX για 95 ημέρες, άρα πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η NASA και η εταιρεία του Ίλον Μασκ «παγώνουν» το πρόγραμμα. Η Blue Origin θεωρεί ότι η διαδικασία επιλογής ήταν άδικη, καθώς δεν της δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσει αναθεωρημένη πρόταση, όπως έγινε με την SpaceX.

Ουσιαστικά, το GAO απέρριψε την υπόθεση συμπεραίνοντας ότι η αξιολόγηση όλων των προτάσεων εκ μέρους της NASA ήταν «λογική και συνεπής με την ισχύουσα νομοθεσία περί προμηθειών, τον κανονισμό και τους όρους της προκήρυξης». Πάντως, πριν το GAO εκδώσει την απόφασή του, ο Μπέζος σε ανοικτή επιστολή προς τη NASA ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί πληρωμών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αντάλλαγμα για μια σύμβαση του προγράμματος με σταθερές τιμές.

Το αρμόδιο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έχει ορίσει ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση στις 14 Οκτωβρίου.

https://www.in.gr/2021/08/21/b-science/nasa-kathysterei-programma-epanodou-sti-selini-logo-minysis/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ισως υπάρχει νερό στην επιφάνεια της Σελήνης. :cheesy:

Η παρουσία νερού είναι απολύτως απαραίτητη για την μόνιμη παρουσία του ανθρώπου σε άλλους κόσμους μακριά από την Γη. Για αυτό ο εντοπισμός νερού έστω και σε παγωμένη μορφή σε άλλους πλανήτες είναι ζητούμενο για να μπορέσουμε να ζήσουμε εκεί. Έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες για να αξιοποιήσουμε το παγωμένο νερό μετατρέποντας το σε πόσιμο νερό, σε καύσιμα αλλά και σε αέρα που θα αναπνέουμε σε κλειστούς χώρους.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πιστεύαμε ότι η Σελήνη ήταν ένας εντελώς άνυδρος κόσμος. Όμως εντοπίστηκαν αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος της και σε αυτά βασίζονται οι προσπάθειες επιστροφής του ανθρώπου στον φυσικό μας δορυφόρο και η δημιουργία αρχικά βάσεων και αργότερα αποικιών.

Επιστήμονες της NASA υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή και στην επιφάνεια της Σελήνης. Κατέληξαν σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα μελετώντας φωτογραφίες που έχουν καταγράψει από την επιφάνεια της Σελήνης τα μέλη των έξι επανδρωμένων αποστολών που έγιναν στον φυσικό μας δορυφόρο. Προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι ακόμη και αν στην επιφάνεια της Σελήνης σχηματίζεται κατά την διάρκεια της νύκτας νερό σε παγωμένη μορφή κατά την διάρκεια της μέρας το νερό αυτό εξαφανίζεται.

Οι ειδικοί της NASA εκτιμούν ότι είναι πιθανό το νερό σχηματίζεται σε σκιερά σημεία της επιφάνεια της Σελήνης όπως για παράδειγμα, σε κάποιους κρατήρες ή ακόμη και πίσω από πετρώματα να διατηρείται εκεί ακόμη και κατά την διάρκεια της μέρας. Όπως είναι ευνόητο αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί η προσπάθεια παρουσίας του ανθρώπου στην Σελήνη θα γίνει ευκολότερη. Αναμένεται τώρα προσπάθεια επιβεβαίωσης αυτής της εκτίμησης των επιστημόνων της NASA.

https://www.naftemporiki.gr/story/1757758/isos-uparxei-nero-stin-epifaneia-tis-selinis

isos-uparxei-nero-stin-epifaneia-tis-selinis.jpg.c8b3d61abab8de53575ef261921b7a4d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Έλον Μασκ προκαλεί την NASA που δεν προλαβαίνει να φτιάξει τις νέες στολές των αστροναυτών της. :cheesy:

Η NASA έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη, την πρώτη μετά από μισό αιώνα, το 2024. Η αποστολή αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν πολλές επανδρωμένες αποστολές, θα δημιουργηθεί ένας νέος διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα δημιουργηθούν βάσεις στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

Τα μέλη των αποστολών Artemis θα φορούν νέας γενιάς στολές, τις στολές xEMUs και Orion Crew, που είναι σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες μιας επανδρωμένης αποστολής που βρεθεί σε εξωγήινο έδαφος. Οι αστροναύτες θα φορούν αρχικά τις στολές Orion Crew που είναι σχεδιασμένες για να φοριούνται κατά την διάρκεια της εκτόξευσης και προσεδάφισης του σκάφους. Για να βρεθούν στην επιφάνεια της Σελήνης και να κινούνται εκεί θα φορούν τις στολές xEMUs που είναι σχεδιασμένες για αυτό τον σκοπό.

Όμως το Γραφείο Γενικής Επιθεώρησης των ΗΠΑ, η υπηρεσία ελέγχου των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στην NASA ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία που συνέλεξε δείχνουν ότι οι στολές δεν θα είναι έτοιμες πριν από τον Απρίλιο του 2025 στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό φυσικά σημαίνει αναβολή τουλάχιστον δύο ετών στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι στην κατασκευή των στολών εμπλέκονται 27 διαφορετικές εταιρείες και όπως ανέφεραν κάποιοι ειδικοί η κατάσταση μοιάζει «σαν να βρίσκονται πολλοί μάγειρες μέσα σε μια κουζίνα». Όπως αναφέρουν στην έκθεση τους οι επιθεωρητές το κόστος των νέων στολών θα αγγίξει τελικά το ένα δισ. δολάρια όταν ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 200 εκατ. δολάρια.

Κάτι τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνει ποτέ να πάνε χαμένες ο Ελον Μασκ που αναζητεί πάντα τρόπους να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Έτσι ο Αμερικανός μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι αν δεν μπορεί η NASA ο ίδιος και διαστημική του εταιρεία, η Space X, είναι έτοιμοι να αναλάβουν το εγχείρημα της κατασκευής των νέων στολών των Αμερικανών αστροναυτών και να παραδοθούν στον προκαθορισμένο χρόνο. Μένει να δούμε την αντίδραση τόσο της NASA όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης αν υπάρξει βέβαια τέτοια αντίδραση στην πρόκληση-πρόσκληση του Μασκ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1760510/o-elon-mask-prokalei-tin-nasa-pou-den-prolabainei-na-ftiaksei-tis-nees-stoles-ton-astronauton-tis

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεκινούν οι δοκιμές του εκτυπωτή που θα φτιάχνει σπίτια στη Σελήνη. :cheesy:

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οδεύει ένας 3D εκτυπωτής που θα φτιάχνει εξωγήινα δομικά υλικά. Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη θεωρείται δεδομένη αφού πολλές διαστημικές υπηρεσίες σχεδιάζουν άμεσα εκεί επανδρωμένες αποστολές ενώ προετοιμάζονται παράλληλα επανδρωμένες αποστολές και στον Άρη. Η διαμονή αρχικά των αστροναυτών και στη συνέχεια επιστημόνων αλλά και αργότερα κάποιων κατοίκων στη Σελήνη είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τις διαστημικές υπηρεσίες.

Μια ιδέα που έπεσε τα τελευταία χρόνια στο τραπέζι ήταν να δημιουργηθούν οικήματα στην επιφάνεια της Σελήνης και του Άρη με τοπικά υλικά ώστε να μην είναι απαραίτητη η μεταφορά δομικών υλικών και άλλων συστημάτων κατασκευής από τη Γη. Πολλές ερευνητικές ομάδες βρήκαν ενδιαφέρουσα αυτή την ιδέα και επικέντρωσαν την προσοχή τους στην ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας κυρίως με την χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Στο νέο φορτίο εξοπλισμού και προμηθειών που οδεύει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και θα φτάσει εκεί τα επόμενα 24ωρα θα υπάρχει και ένας 3D εκτυπωτής. Ο εκτυπωτής αυτός δημιουργήθηκε για λογαριασμό της NASA από την εταιρεία Redwire Space και σχεδιάστηκε με στόχο να δημιουργεί δομικά υλικά για την κατασκευή οικημάτων στη Σελήνη από την σκόνη από την οποία καλύπτεται η επιφάνεια της.

Πιο συγκεκριμένα ο εκτυπωτής θα δημιουργεί δομικά υλικά από τον ρεγκόλιθο. Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο χαλαρό στρώμα μεταξύ του εδάφους και του μητρικού πετρώματος που ονομάζεται μανδύας αποσάθρωσης ή ρεγκόλιθος και αποτελείται από θραύσματα πετρωμάτων, ορυκτών και γυαλιού. Ρεγκόλιθος υπάρχει στη Γη, στη Σελήνη και τον Άρη. Ο εκτυπωτής θα δοκιμαστεί στις συνθήκες μικροβαρύτητας του ISS για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του και τι είδους αλλαγές και προσαρμογές απαιτούνται για να λειτουργήσει σωστά και να επιτευχθεί με την παρουσία του η εύκολη και γρήγορη κατασκευή υψηλής ποιότητας και ασφάλειας οικημάτων στη Σελήνη και τον Άρη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1763954/ksekinoun-oi-dokimes-tou-ektupoti-pou-tha-ftiaxnei-spitia-sti-selini

ektypotis-selini.jpg.c5851779f07621bf002e421deb3b2f7c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε την πιο προηγμένη σεληνάκατο. :cheesy:

Η Σελήνη θα γίνει αρχής γενομένης από το 2024 και την πολυαναμενόμενη επανδρωμένη αποστολή της NASA (αν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί τελικά) σημείο πολύ έντονης δραστηριότητας. Πολλές κρατικές διαστημικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες σχεδιάζουν διαφόρων ειδών αποστολές τα επόμενα χρόνια στον φυσικό μας δορυφόρο.

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η ιαπωνική ispace η οποία θέλει να λειτουργήσει σε πρώτη τουλάχιστον φάση ως μεταφορέας φορτίων προς την Σελήνη αλλά και από αυτή πίσω στη Γη. Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει μια συνεργασία με την NASA για να στείλει κάποιο σκάφος στην επιφάνεια της Σελήνης να συλλέξει δείγματα του εδάφους και να τα φέρει πίσω στη Γη. Η ispace έχει προγραμματίσει επίσης άλλες τρεις αποστολές στην Σελήνη. Η πρώτη εξ αυτών θα πραγματοποιηθεί το 2022 όπου μια σεληνάκατος της εταιρείας θα προσεδαφιστεί στον δορυφόρο μας μεταφέροντας ένα ρομποτικό εξερευνητή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και εξοπλισμό άλλων πελατών της.

Η ispace παρουσίασε στο 36ο Διαστημικό Συμπόσιο που γίνεται στο Κολοράντο Σπρινγκς στις ΗΠΑ την νέα σεληνάκατο που σχεδίασε για τις αποστολές που θα πραγματοποιεί στην Σελήνη. Πρόκειται για ένα ρομποτικό σκάφος ύψους 2,7 μέτρων που μπορεί να μεταφέρει φορτία συνολικού βάρους 500 κιλών. Είναι σύμφωνα με την ispace η πιο προηγμένη τεχνολογικά σεληνάκατος που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα από την διαστημική βιομηχανία. Στόχος της εταιρείας είναι η σεληνάκατος που έλαβε την ονομασία Series 2 να χρησιμοποιηθεί στην αποστολή μεταφοράς φορτίων στη Σελήνη που είναι προγραμματισμένη για το 2024.

«Κοιτάζοντας το κοντινό μέλλον η Series 2 θα επιτρέψει μας επιτρέψει να αυξήσουμε τις μεταφορικές μας δυνατότητες παρέχοντας έτσι περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες στους πελάτες μας» αναφέρει ο Τακέσι Χακαμάντα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ispace.

https://www.naftemporiki.gr/story/1764866/iaponiki-etaireia-parousiase-tin-pio-proigmeni-selinakato

selinakatos-iaponia.jpg.f1c853137d14734cb4f597785d904b45.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Θα πάμε στη Σελήνη το 2024» δηλώνει ο διοικητής της NASA. :cheesy:

Τους τελευταίους μήνες μια σειρά από γεγονότα αλλά και δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων έθεταν σε αμφιβολία την προγραμματισμένη για το 2024 επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη. Αρχικά τα ίδια τα στελέχη της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας διέρρεαν στα μίντια διαφόρων ειδών δυσκολίες που υπάρχουν για να γίνουν όλα πρέπει εντός των προθεσμιών και να εκτοξευτεί το πλήρωμα της αποστολής σε τρία χρόνια.

Στη συνέχεια ήρθε η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του δημοσίου τομέα των ΗΠΑ να ανακοινώσει ότι μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε στη NASA για την αποστολή στη Σελήνη διαπίστωσε ότι οι νέες στολές που θα φορούν οι αστροναύτες της χρειάζονται τουλάχιστον πέντε έτη για να ετοιμαστούν. Πριν από λίγες μέρες η NASA ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά μια σειρά από διαδικασίες και εργασίες σχετικές με την αποστολή στη Σελήνη μετά τη μήνυση που κατέθεσε η διαστημική εταιρεία του αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος εξαιτίας της συμφωνίας με υπέγραψε η NASA για ένα κομμάτι της αποστολής με τη διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ.

Όλα αυτά υποχρέωσαν τον διοικητή της NASA να εμφανιστεί ετήσιο Διαστημικό Συμπόσιο που γίνεται στο Κολοράντο και να δηλώσει πώς όλα προχωρούν κανονικά και ότι η αποστολή θα γίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2024. Ο Μπιλ Νέλσον επανέλαβε την ατάκα που είχε πει ο Τζον Κένεντι όταν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη «επιλέγουμε να παμε αυτή τη δεκαετία στη Σελήνη όχι επειδή είναι εύκολο αλλά επειδή είναι δύσκολο» συμπληρώνοντας «μπορούμε να κάνουμε δύσκολα πράγματα επειδή είμαστε άνθρωποι που τα πετυχαίνουμε».

Σύμφωνα με το σχέδιο της αποστολής το πλήρωμα θα αποτελείται από τέσσερις αστροναύτες με τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος να είναι γυναίκα. Όταν το διαστημόπλοιο φθάσει στη Σελήνη δύο μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο σκάφος και δύο μέλη θα κατέβουν με μια σεληνάκατο στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου σε μια περιοχή του Νότιου Πόλου.

Ένα από τα μέλη του πληρώματος που θα μπουν στη σεληνάκατο θα είναι γυναίκα η οποία θα είναι και αυτή που για συμβολικούς λόγους θα βγει και πρώτη από την σεληνάκατο. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που πατάει το πόδι της στη Σελήνη. Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν για μια εβδομάδα στη Σελήνη πραγματοποιώντας πλήθος εργασιών και ερευνών.

Η αποστολή αυτή είναι μέρος του προγράμματος Artemis της NASA το οποίο διαδέχεται το πρόγραμμα Apollo στο πλαίσιο του οποίου έγιναν οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis θα γίνουν αρκετές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, θα δημιουργηθεί ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα στηθούν πιθανότατα οι πρώτες μόνιμες βάσεις στην επιφάνεια του δορυφόρου μας. Απώτερος στόχος είναι ο διαστημικός σταθμός και οι βάσεις να λειτουργήσουν ανάμεσα στα άλλα και ως ενδιάμεσοι κόμβοι για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και άλλα σημεία του ηλιακού μας συστήματος.

https://www.naftemporiki.gr/story/1765444/tha-pame-sti-selini-to-2024-dilonei-o-dioikitis-tis-nasa

i-amerikaniki-diastimiki-upiresia-nasa-parousiase-simera-me-tin-eukairia-tis-40is-.jpg.a787f5a6eed16682063edaf925cab54e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H NASA έδωσε επιταγή 10 cents σε εταιρία για να ξεκινήσει εξορύξεις στη Σελήνη. :cheesy:

Σε μία συμβολική κίνηση, η NASA έδωσε την πρώτη επιταγή σε εταιρία για να ξεκινήσει εξορύξεις στη Σελήνη.

Το ποσό ήταν μόλις 10 cents του δολαρίου και απονεμήθηκαν από τον διοικητή της NASA, Bill Nelson, στην εταιρία Lunar Outpost.

Η Lunar Outpost, μία αμερικανική startup, έχει συμβόλαιο με την NASA για εξόρυξη πόρων, το οποίο ανακοινώθηκε στις 23 Αυγούστου κατά το 36ο ετήσιο Συμπόσιο Διαστήματος. Το ποσό της επιταγής είναι απόλυτα συμβολικό και αποτελεί το 10% της πρότασης του $1 που έκανε η εταιρία. Σκοπό έχει απλά να θέσει το νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί από τις επόμενες γενιές για εταιρίες παρόμοιες με την Lunar Outpost, οι οποίες θα συλλέγουν πόρους από την επιφάνεια της Σελήνης και άλλα διαστημικά σώματα.

Η Lunar Outpost θα συλλέξει σεληνιακό ρηγόλιθο και θα μεταφέρει την ιδιοκτησία του ρηγόλιθου στη NASA.

Οι διαστημικοί πόροι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο Artemis project της NASA και στις μελλοντικές εξερευνήσεις του διαστήματος. Η ικανότητα να εξάγεις και να χρησιμοποιείς εξωγήινους πόρους θα διασφαλίσει πως οι λειτουργίες του Artemis θα μπορούν να διεξάγονται με ασφάλεια και βιώσιμα για να υποστηριχτεί η ανθρώπινη εξερεύνηση.

Προηγουμένως η εταιρία είχε αναπτύξει έναν αισθητήρα ποιότητας αέρα τον οποίο θα χρησιμοποιήσει η NASA για να περιορίσει την επικίνδυνη σεληνιακή σκόνη σε μηχανήματα και διαστημικές βάσεις. Αυτή η εργασία της, οδήγησε στην ανάπτυξη μίας τεχνολογίας που ανιχνεύει επικίνδυνα στοιχεία στον αέρα για την προστασία των πυροσβεστών.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1014033_h-nasa-edose-epitagi-10-cents-se-etairia-gia-na-xekinisei-exoryxeis-sti

nasa-vasi.thumb.jpg.a1cf9d8e50a635220429ba5150bfae85.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σπίτια στη Σελήνη και τον Άρη φτιαγμένα από… ανθρώπινα δομικά υλικά. :cheesy:

Σε λίγα χρόνια ο άνθρωπος θα επιστρέψει στη Σελήνη ενώ όπως όλα δείχνουν θα έχει πραγματοποιήσει και το φιλόδοξο ταξίδι στον Άρη. Ήδη οι μεγάλες κρατικές αλλά και ιδιωτικές διαστημικές υπηρεσίες και εταιρείες σχεδιάζουν βάσεις στην Σελήνη και τον Κόκκινο Πλανήτη. Η δημιουργία καταλυμάτων μακριά από τη Γη δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα αφού θα πρέπει να μεταφερθούν από τον πλανήτη μας τα υλικά κατασκευής τους. Είναι επίσης εξαιρετικά κοστοβόρο εγχείρημα. Υπολογίζεται ότι το κόστος για να ταξιδέψει ένα μόλις τούβλο από τη Γη στον Άρη ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε δύο εκατ. δολάρια.

Για να υπερπηδηθούν όλα αυτά τα εμπόδια οι επιστήμονες αναζητούν κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Η χρήση τοπικών υλικών κάθε πλανήτη σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης αποτελεί μια ιδέα πάνω στην οποία έχουν παρουσιαστεί διάφορων ειδών ιδέες και προτάσεις.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ρίχνουν τώρα στο τραπέζι μια νέα όχι απλά επαναστατική αλλά πραγματικά απρόσμενη πρόταση. Όπως υποστηρίζουν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό για κατασκευή οικημάτων σε άλλους κόσμους μια ουσία που θα αποτελείται από μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο ανθρώπινο αίμα, από τον ιδρώτα, τα δάκρυα και τα ούρα. Η ουσία αυτή θα μοιάζει με κόλα και θα μπορεί με αυτή να σχηματιστεί ένα είδος τσιμέντου από το έδαφος της Σελήνης ή του Άρη. Οι ερευνητές ονόμασαν την ουσία αυτή AstroCrete, μια διαστημικού τύπου παράφραση της λέξης concrete που είναι το τσιμέντο στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών μια αποστολή έξι αστροναυτών στη Σελήνη ή τον Άρη μπορεί να δημιουργήσει ένα τόνο τσιμέντου AstroCrete και μάλιστα υψηλής αντοχής. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Materials Today Bio» αναφέρουν ότι κάθε αστροναύτης θα μπορεί κατά τη διάρκεια της αποστολής του να φτιάξει τόσο τσιμέντο ώστε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα που θα χωράει ένα ακόμη αστροναύτη.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει προοδευτικά να δημιουργηθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη βάση αρχικά και στη συνέχεια ακόμη και μια αποικία σε κάποιο άλλο κόσμο έξω από τη Γη. Πέρυσι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης είχαν προτείνει τη δημιουργία οικημάτων στον Άρη αποτελούμενα από λέπια ψαριών και μύκητες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1775955/spitia-sti-selini-kai-ton-ari-ftiagmena-apo-anthropina-domika-ulika

se-enan-kosmo-opou-ola-ektuponontai-trisdiastata.jpg.dc9d473f295359e86ff238c804af0add.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΝΑΣΑ: Διάλεξε το μέρος στη Σελήνη όπου θα στείλει το πρώτο ρομποτικό ρόβερ της για να αναζητήσει νερό. :cheesy:

Το σεληνιακό ρόβερ της VIPER αναμένεται να φθάσει στο φεγγάρι προς το τέλος του 2023 με την άκατο Griffin.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι επέλεξε την περιοχή της Σελήνης, όπου το 2023 θα στείλει το πρώτο ρομποτικό σεληνιακό ρόβερ της VIPER σε αναζήτηση νερού σε μορφή πάγου.

Πρόκειται για ένα σημείο κοντά στην άκρη του μεγάλου κρατήρα Νόμπιλε έκτασης 93 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης, ένα μεγάλο μέρος του οποίου παραμένει σχεδόν σε μόνιμη σκιά από τον Ήλιο, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ανακάλυψης παγωμένου νερού.

Το νερό θεωρείται ζωτικό για τις μελλοντικές αποστολές του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος «Αρτεμις» - διαδόχου του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» - τόσο για την τροφοδότηση μιας μελλοντικής βάσης αστροναυτών με πόσιμο νερό, όσο και ως πρώτη ύλη για την παροχή οξυγόνου για πυραυλικά καύσιμα. Η ΝASA έχει αναθέσει ένα συμβόλαιο ύψους σχεδόν 200 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία Astrobotic με έδρα στο Πίτσμπουργκ για να κατασκευάσει το ρόβερ VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), το οποίο - αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα - αναμένεται να φθάσει στο φεγγάρι προς το τέλος του 2023 με την άκατο Griffin, πάνω σε ένα πύραυλο Falcon Heavy της εταιρείας Space X.

Θα είναι η πρώτη αποστολή μη επανδρωμένου αμερικανικού ρομποτικού ρόβερ στη Σελήνη (αντίθετα με τον 'Αρη όπου η NASA έχει στείλει αρκετά) και αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον 100 γήινες μέρες. Το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια και βάρους 450 κιλών ρόβερ, με μέγεθος αμαξιδίου του γκολφ, θα χρησιμοποιήσει τρυπάνια, τρία φασματόμετρα και άλλο εξοπλισμό ανίχνευσης χημικών ουσιών για να εντοπίσει αποθέματα νερού σε μορφή πάγου σε βάθος έως ένα μέτρο κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Η NASA σχεδιάζει να επιστρέψει στη Σελήνη μέσα σε αυτή τη δεκαετία (η τελευταία προσελήνωση της ήταν το 1972), αυτή τη φορά ανοίγοντας το δρόμο για μια μακρόχρονη παρουσία εκεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στο φεγγάρι υπάρχουν δισεκατομμύρια τόνοι σεληνιακού πάγου σε πολικούς κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το ηλιακό φως και έχουν θερμοκρασίες έως μείον 223 βαθμούς Κελσίου. Το VIPER θα δώσει από πρώτο χέρι μια εκτίμηση για το πόσο βαθιά βρίσκεται αυτό το «κλειδωμένο» νερό, πόσο πολύ είναι και πόσο εύκολο να αξιοποιηθεί μελλοντικά.

Όπως δήλωσε ο 'Αντονι Κολαπρέτε, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής του Viper στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA, «δεν έχουμε ποτέ δει κάτι παρόμοιο με αυτό που πρόκειται να δούμε όταν θα φθάσουμε στο Νότιο Πόλο της Σελήνης. Οι σεληνιακοί πόλοι είναι δραματικοί, ιδίως ο Νότιος, όπου αρχαίοι κρατήρες πρόσκρουσης έχουν ανυψώσει ολόκληρα βουνά μεγαλύτερα από το όρος Έβερεστ. Πρόκειται να είναι κάτι πραγματικά διαφορετικό από τον δικό μας κόσμο».

Ανάμεσα στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το ρόβερ, θα είναι το απόλυτο σκοτάδι, γι' αυτό θα είναι το πρώτο ρόβερ της NASA εφοδιασμένο με ισχυρούς μπροστινούς προβολείς, ώστε να βλέπει τη διαδρομή.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1018784_nasa-dialexe-meros-sti-selini-opoy-tha-steilei-proto-rompotiko-rover-tis

_120619545_maf_20210827_orion_artemis_iii_pv-completed-md_04.jpg.10951dc88df6d36d63ca3bca48cc2629.jpg

_120635393_jsc2021e016838.jpg.b81e15661aaf2a234e28d08784ecf324.jpg

_120635389_viper_landing_site.png.c4fad846f27f659195453dcdd35f1a34.png

_120611884_viper_drilling_on_moon_copy.jpg.42dcd9bcf7508ec1b273cbeddd88fff9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA – H αγωγή του Τζεφ Μπέζος καθυστερεί την επιστροφή στη Σελήνη. :cheesy:

Η NASA ετοιμάζεται να στείλει και πάλι ανθρώπους στη Σελήνη, όμως ο Τζεφ Μπέζος φαίνεται πως μπαίνει στη μέση.

Η αγωγή που κατέθεσε εναντίον της NASA η διαστημική εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin, έχει αφήσει μετέωρο το σχέδιο για αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι το 2024, παραδέχεται ο διοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

H NASA ανέθεσε στη SpaceΧ του Έλον Μασκ την ανάπτυξη της σεληνακάτου που θα χρησιμοποιηθεί στο μεγάλο εγχείρημα, όμως η Blue Origin προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία επιλογής εργολάβου ήταν παράτυπη. Η υπόθεση εκκρεμεί τώρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα, ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει πότε θα αναχωρήσει η ιστορική αποστολή.

«Θέλετε να καλέσετε τον ομοσπονδιακό δικαστή και να τον ρωτήσετε;» απάντησε ο Νέλσον σε ερώτηση του Associated Press για τον στόχο του 2024.

«Η απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε σε αυτή τη φάση. Θα προχωρήσουμε όταν δούμε πώς διαμορφώνεται η νομική κατάσταση» συνέχισε.

Πρόγραμμα Artemis

Η πρώτη αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη από το 1972, με την ονομασία Artemis III, θα ξεκινήσει με την εκτόξευση του σκάφους Orion της NASA, το οποίο θα προσδεθεί σε τροχιά με το γιγαντιαίο σκάφος Starship της SpaceX για την τελική κάθοδο στη Σελήνη. Ένας άνδρας και μία γυναίκα πιστεύεται πως είναι οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι για τον 21ο αιώνα.

Νωρίτερα η NASA θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δύο δοκιμαστικές αποστολές με το Orion, το οποίο θα πετάξει γύρω από τη Σελήνη πρώτα χωρίς επιβάτες (Artemis I) και στη συνέχεια με πλήρωμα (Artemis II).

To Starship της SpaceX δεν θα χρειαστεί μέχρι την τρίτη αποστολή, όμως η εταιρεία του Έλον Μασκ δεν μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξη της σεληνακάτου όσο εκκρεμεί η αγωγή της Blue Origin. Η NASA συμφώνησε με αυτή τη διακοπή εργασιών με αντάλλαγμα την ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, αναφέρει το Business Insider.

Στον διαγωνισμό της NASA για την ανάπτυξη σεληνακάτου, φιναλίστ ήταν η SpaceX, η Blue Origin και η αεροδιαστημική εταιρεία Dynetics. Η NASA μπορούσε να επιλέξει δύο εργολάβους, τελικά όμως προτίμησε να αναθέσει το έργο στη SpaceΧ. Η προσφορά που υπέβαλε η εταιρεία του Μασκ, ύψους 2,9 δισ. δολαρίων, ήταν η φθηνότερη από τις τρεις, ανέφερε η NASA.

Μέρος του κειμένου της αγωγής της Blue Origin δημοσιοποιήθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο την Τετάρτη. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η πρόταση της SpaceX δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της NASA και παρέκαμπτε ορισμένες απαιτήσεις ασφαλείας. Η απόφαση της NASA να αγνοήσει αυτές τις ελλείψεις ήταν «αυθαίρετη και παράλογη» ισχυρίζεται η εταιρεία του Μπέζος.

«Τι θα αποφασίσει τελικά το ομοσπονδιακό δικαστήριο» διερωτήθηκε ο διοικητής της NASA στη συνέντευξη Τύπου. «Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες μετά από αυτό; Όταν μάθουμε περισσότερα για αυτά τα πράγματα θα μπορούμε να απαντήσουμε για το Artemis III» είπε.

Ακόμα και πριν από την αγωγή, πάντως, ο στόχος του 2024 για την επιστροφή της Σελήνης ήταν υπερφιλόδοξος σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Το Starship της SpaceX ακόμα δεν έχει πετάξει σε τροχιά, ενώ ο πύραυλος SLS που θα χρησιμοποιήσει η NASA για την εκτόξευση του Orion έχει συναντήσει μεγάλες καθυστερήσεις.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο, το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή της NASA προειδοποιούσε ότι «δεν είναι εφικτή» η εκτόξευση της αποστολής το 2024, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη νέων διαστημικών στολών.

https://www.in.gr/2021/09/23/b-science/space/nasa-h-agogi-tou-tzef-mpezos-kathysterei-tin-epistrofi-sti-selini/

2019-02-07T233114Z_1413631422_RC1781079B90_RTRMADP_3_AMAZON-BEZOS-1024x689.thumb.jpg.e5c56f74d928d13a29c5dfaed98fdd81.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Γη δέχτηκε δύο «γροθιές» για να γεννηθεί η Σελήνη. :cheesy:

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη και περίπου 200 χιλιάδες έτη αργότερα δημιουργήθηκε η Σελήνη. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την ύπαρξη του φυσικού μας δορυφόρου. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ένα κοσμικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Άρη έπεσε πάνω στη Γη.

Από την τρομερή σύγκρουση ο πλανήτης μας (ευτυχώς) δεν καταστράφηκε αλλά στο Διάστημα εκτοξεύτηκαν κολοσσιαίες ποσότητες υλικών τα οποία τέθηκαν σε τροχιά γύρω από την Γη και τελικά συγκολλήθηκαν σχηματίζοντας την Σελήνη. Το διαστημικό σώμα που έπεσε στη Γη ονομάστηκε Θεία, από τη μυθολογική μητέρα της Σελήνης.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου (LPL) του Πανεπιστημίου της Αριζόνα αναθεωρεί την κρατούσα θεωρία παρουσιάζοντας μια νέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή εκδοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πράγματι η Θεία έπεσε πάνω στη Γη αλλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που εκτιμά ότι συνέβη η κρατούσα θεωρία. Αυτό όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές είχε ως αποτέλεσμα η Θεία να μην καταστραφεί ολοσχερώς αλλά το τμήμα της που απέμεινε από την πρώτη σύγκρουση να συνεχίσει την πορεία του και να επιστρέψει για να συγκρουστεί ξανά με τη Γη με μικρότερη αυτή τη φορά ταχύτητα και σφοδρότητα. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα χτύπημα «δύο γροθιών» που δέχτηκε ο πλανήτη μας με χρονική απόσταση 100 χιλιάδων ετών – 1 εκατ. έτη μεταξύ των δύο χτυπημάτων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μόνο με αυτό το σενάριο των δύο χτυπημάτων μπορεί να εξηγηθεί η ισοτοπική ομοιότητα που παρουσιάζουν Γη και Σελήνη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1781134/i-gi-dextike-duo-grothies-gia-na-gennithei-i-selini

gi-sygkroysi.jpg.2fe15797fac724f724d08a64029f4f61.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορούμε να μετατρέψουμε σε νερό και οξυγόνο το έδαφος της Σελήνης και του Άρη. :cheesy:

Για να μπορέσει να επιβιώσει ο άνθρωπος σε άλλους πλανήτες και ειδικά σε αυτούς του ηλιακού μας συστήματος όπου κανένας δεν διαθέτει γεωατμοσφαιρικές συνθήκες παρόμοιες με τις δικές μας πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από σημαντικά εμπόδια. Ακόμη και αν βρούμε ασφαλείς τρόπους για να φτάνουμε σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους πλανητών για να μπορέσουμε να ζήσουμε εκεί απαιτούνται δύο κρίσιμοι παράγοντες. Νερό και οξυγόνο. Οι πλανήτες και οι δορυφόροι του ηλιακού μας συστήματος δυστυχώς δεν διαθέτουν κανένα από τα δύο στοιχεία στην επιφάνεια και την ατμόσφαιρα τους.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Μιλάνου παρουσίασαν σε μεγάλο ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο την εργασία τους η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας μεθόδου μετατροπής ενός υλικού που υπάρχει στη Σελήνη και τον Άρη σε νερό και οξυγόνο. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρήκαν τρόπο να μετατρέπουν σε νερό και οξυγόνο τον ρεγκόλιθο. Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο χαλαρό στρώμα μεταξύ του εδάφους και του μητρικού πετρώματος που ονομάζεται μανδύας αποσάθρωσης ή ρεγκόλιθος και αποτελείται από θραύσματα πετρωμάτων, ορυκτών και γυαλιού. Ρεγκόλιθος υπάρχει στη Γη, στη Σελήνη και τον Άρη.

Τα τελευταία χρόνια διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν προτείνει τον ρεγκόλιθο ως δομικό υλικό για τη δημιουργία κτισμάτων κυρίως στη Σελήνη αλλά και στον Άρη. Η νέα έρευνα παρουσιάζει ένα νέο τρόπο αξιοποίησης του ρεγκόλιθου και όπως είναι ευνόητο αν η μέθοδος είναι αποτελεσματική θα φέρει επανάσταση στην προσπάθεια του ανθρώπου να ζήσει μακριά από τη Γη.

Οι ερευνητές εξέθεσαν σε θερμοκρασία 982 βαθμών Κελσίου ρεγκόλιθο, υδρογόνο και μεθάνιο. Ο ρεγκόλιθος σε αυτές τις συνθήκες μετατράπηκε αμέσως από στερεό υλικό σε αέριο. Τα αέρια διοχετεύτηκαν σε ένα σύστημα μετασχηματισμού και συμπίεσης όπου με τη χρήση ηλεκτρόλυσης παράγεται νερό και οξυγόνο.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί υποπροϊόντα μεθανίου και υδρογόνου τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν για να χρησιμοποιηθούν εκ νέου σε επόμενη διαδικασίας μετατροπής του ρεγκόλιθου σε νερό και οξυγόνο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα πειράματα που έχουν κάνει δείχνουν ότι η μέθοδος αν και βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της είναι αποτελεσματική και μάλιστα μπορεί να γίνεται αυτοματοποιημένα χωρίς να εμπλέκεται σε αυτή κάποιος άνθρωπος.

https://www.naftemporiki.gr/story/1781259/mporoume-na-metatrepsoume-se-nero-kai-oksugono-to-edafos-tis-selinis-kai-tou-ari

[/b]

basi-aris.jpg.c4a4fa7b44f666d1a9b76780520f3fa2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πύραυλο για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη ετοιμάζει η Κίνα. :cheesy:

Μέχρι το 2028 η Κίνα ελπίζει να έχει έτοιμο έναν νέο πύραυλο «βαρέων-βαρών», αρκετά ισχυρό για να εκτοξεύει πληρώματα στη Σελήνη, πιθανώς και στον Άρη.

Ο νέος πύραυλος θα μπορεί να εκτοξεύει προς το φεγγάρι φορτία 15-50 τόνων, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Λιου Μπινγκ, μηχανικός της China Aerospace Science and Technology, βασικού εργολάβου του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.

Θα μπορεί επίσης να εκτοξεύει στον Άρη φορτία 12-44 τόνων, ανέφερε ο Λιου σε αεροπορικό σόου που πραγματοποιείται στην πόλη Τσουχάι.

Ο μηχανικός δεν διευκρίνισε σε ποιον πύραυλο αναφερόταν, πιθανότατα όμως πρόκειται για τον Long March 9 που είχε προαναγγείλει παλαιότερα η Κίνα.

Κινεζικά μέσα είχαν αναφέρει τον Μάιο ότι ο Long March 9 θα έχει βάρος 4.140 τόνων κατά την εκτόξευση και θα προσφέρει ώση 5.760 τόνων.

Ο μεγαλύτερος κινεζικός πύραυλος μέχρι σήμερα, Long March 5, έχει βάρος 849 τόνους και προσφέρει ώση 1.078 τόνων.

Η Κίνα πραγματοποίησε φέτος τις πρώτες δύο από τις συνολικά 12 αποστολές που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση του δικού της διαστημικού σταθμού, απάντηση του Πεκίνου στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Τον Δεκέμβριο είχε προηγηθεί η μεταφορά δειγμάτων από τη Σελήνη στη Γη με την αποστολή Chang’e-5.

Η NASA σχεδιάζει την επιστροφή των αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη το 2024, ωστόσο το εγχείρημα εκτιμάται ότι πιθανότατα θα αναβληθεί λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του πυραύλου SLS.

https://www.tovima.gr/2021/09/30/science/pyraylo-gia-epandromenes-apostoles-sti-selini-etoimazei-i-kina/

2021-09-29T075131Z_433278515_RC2JZP9XUWW6_RTRMADP_5_CHINA-AIRSHOW-ROCKET-MOON.thumb.jpg.992081c13b3f81736cc02ecbfd4a2728.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος – Με μπηχτές και αντεγκλήσεις συνεχίζεται η κόντρα για την κατάκτηση του διαστήματος. :cheesy:

Η κόντρα των δισεκατομμυριούχων για το διάστημα συνεχίζεται.

Αυτή τη φορά, ήταν ο Έλον Μασκ που έχυσε το φαρμάκι του για τον ανταγωνιστή του, Τζεφ Μπέζος, στο συνέδριο CodeCon 2021 στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Μασκ επανέλαβε την παλαιότερη κριτική του για τον Μπέζος, τη στιγμή που οι εταιρείες τους συνεχίζουν τη δικαστική τους διαμάχη με έπαθλο… το διάστημα.

«Νομίζω ότι έχω εκφράσει τις σκέψεις μου για το θέμα», είπε ο Μασκ την Τρίτη. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να εστιάσει την ενέργειά του στο να μπει σε τροχιά, αντί να κάνει μηνύσεις».

«Όσο καλοί κι αν είναι οι δικηγόροι σου, δεν μπορείς να φτάσεις στο φεγγάρι με μηνύσεις», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.

Η Amazon απάντησε στον Μασκ μέσω δήλωσης που απέστειλε στο CNBC την Τετάρτη.

«Η SpaceX έχει μεγάλο ιστορικό μηνύσεων κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα προμηθειών και έχει αμφισβητήσει πολλαπλές κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι δύσκολο να υποστηρίξει τις τρέχουσες θέσεις της για άλλους που προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις βάσει αυτού του ιστορικού», έγραψε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο Μασκ δεν το άφησε να πέσει κάτω. Στράφηκε στο αγαπημένο του Twitter όπου υποστήριξε ότι η διαφορά μεταξύ των μηνύσεων του Μπέζος και εκείνων της SpaceX έγκειται στην πρόθεση.

«Η SpaceX έχει κάνει μηνύσεις για να της *επιτραπεί* να ανταγωνιστεί, η BO μηνύει για να σταματήσει τον ανταγωνισμό», έγραψε ο Μασκ.

Η Blue Origin, η εταιρεία του Μπέζος, μηνύει την SpaceX μέσω της NASA στο Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για μια σύμβαση προσελήνωσης αστροναυτών αξίας $2,9 δισ. που η υπηρεσία κατακύρωσε στην εταιρεία του Μασκ στις αρχές της χρονιάς.

Η Blue Origin πέρασε στην αντεπίθεση τον Αύγουστο, όταν η Υπηρεσία Κυβερνητικής Λογοδοσίας απέρριψε τις ενστάσεις της εταιρείας, στο πλαίσιο των οποίων η εταιρεία του Μπέζος αποκάλεσε το «Αστρόπλοιο» της SpaceX «εξαιρετικά περίπλοκο και επικίνδυνο τρόπο» μεταφοράς των αστροναυτών της NASA στη Σελήνη.

Επιπλέον, η Amazon έχει υποβάλει ενστάσεις στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών για τις προτάσεις της SpaceX περί δορυφορικού διαδικτύου μέσω του «αστερισμού» δορυφόρων, Starlink. Η Amazon εργάζεται για τη δημιουργία του δικού της δορυφορικού internet, με την επωνυμία Project Kuiper, και σε μήνυση του Αυγούστου υποστήριξε ότι η τελευταία τροποποίηση του Starlink «αποτυγχάνει σε κάθε δοκιμασία» της Επιτροπής.

Η εταιρεία του Μασκ απάντησε τονίζοντας ότι η Amazon «υποβάλλει ενστάσεις κατά της SpaceX κατά μέσο όρο κάθε 16 ημέρες στη διάρκεια του έτους», με τον CEO να στρέφεται – φυσικά – και πάλι στο Twitter.

«Οι μηνύσεις κατά της SpaceX είναι *κυριολεκτικά* η κύρια δουλειά του», έγραψε ο Μασκ για τον Μπέζος την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Μασκ, μιλώντας στην αρχισυντάκτρια του Recode στο πλαίσιο του CodeCon, τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο Μπέζος δεν προσπαθεί περισσότερο για την εταιρεία που ίδρυσε το 2000 για επιχειρήσεις που σχετίζονται με το διάστημα. Αν και ο Μπέζος έχει διπλασιάσει τον χρόνο που περνά κάθε εβδομάδα στη Blue Origin, σύμφωνα με το CNBC, εξακολουθεί να ασχολείται με την εταιρεία μόνο δυο απογεύματα την εβδομάδα.

Όταν η Σουίσερ ρώτησε τον Μασκ αν έχει συνομιλήσει πρόσφατα με τον ανταγωνιστή του, εκείνος είπε ότι δεν το έχει κάνει «με λέξεις», αλλά ότι «του γράφω στο Twitter, αν θες».

«Τον έχω ενθαρρύνει να δώσει έμφαση στο να μπει σε τροχιά», είπε δηκτικά ο Μασκ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι του φαίνεται «cool» που και άλλοι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Μπέζος και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον «ξοδεύουν χρήματα για την πρόοδο στο διάστημα».

«Πιστεύω ότι εντέλει η ανθρωπότητα θέλει να μετατραπεί σε πολιτισμό που ταξιδεύει στο διάστημα, ανάμεσα στ’ αστέρια», υποστήριξε. «Όλα αυτά τα πράγματα που βλέπουμε στην επιστημονική φαντασία – στα βιβλία και τις ταινίες – θέλουμε να γίνουν, ας πούμε, πραγματικά κάποια μέρα, να μην παραμείνουν φανταστικά για πάντα. Επομένως, νομίζω ότι είναι καλό που οι άνθρωποι ξοδεύουν τα λεφτά τους για να προωθήσουν τη διαστημική τεχνολογία».

https://www.in.gr/2021/09/30/world/elon-mask-kai-tzef-mpezos-mpixtes-kai-antegkliseis-synexizetai-kontra-gia-tin-kataktisi-tou-diastimatos/

106936231-1630516789318-bezos_musk.jpg.7597bd8278c95cbb30277dcbdd259483.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η Κίνα έφερε στη Γη σεληνιακά πετρώματα που λύνουν γεωλογικό γρίφο για το φεγγάρι. :cheesy:

Τον Δεκέμβριο του 2020 προσεδαφίστηκε στη Σελήνη το σκάφος της κινεζικής αποστολής Chang'e 5. To σκάφος τρύπησε την επιφάνεια της Σελήνης και συνέλεξε περίπου δύο κιλά πετρωμάτων. Τα πετρώματα τοποθετήθηκαν σε μια κάψουλα η οποία επέστρεψε στη Γη. Τα πετρώματα που βρίσκονται στη Κινεζική Ακαδημία Γεωλογικών Επιστημών ανέλυσε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Όπως διαπίστωσαν τα πετρώματα είναι ηφαιστειακά και έχουν ηλικία δύο δισ. ετών.

Οι επανδρωμένες αμερικανικές αποστολές στη Σελήνη είχαν φέρει στη Γη ηφαιστειακά πετρώματα αλλά η τελευταία φορά που έγινε τέτοια μεταφορά ήταν πριν από περίπου 40 χρόνια. Από τις αναλύσεις είχε διαπιστωθεί ότι τα νεότερα εξ αυτών είχαν ηλικία τριών δισ. ετών. Έτσι οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον φυσικό μας δορυφόρο σταμάτησε πριν από τρία δισ. έτη. Η Σελήνη είναι επίσης γεμάτη κρατήρες οι οποίοι αποτελούν πεδίο γεωλογικών διεργασιών και οι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι οι νεότεροι εξ αυτών έχουν ηλικία περίπου ενός δισ. έτους. Υπήρχε λοιπόν ένα γεωλογικό κενό ενός δισ. ετών που φαίνεται ότι πάνε να καλύψουν σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό τα πετρώματα που έστειλε το κινεζικό ρομπότ.

«Καταφέραμε να κάνουμε μεγάλης ακρίβειας χρονολόγηση. Τα πετρώματα έχουν ηλικία δύο δισ. ετών συν πλην 50 εκατ. έτη. Είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα αφού με πλανητικούς όρους είναι ένας εξαιρετικής ακρίβειας υπολογισμός και μπορούν να εξαχθούν ενδιαφέροντα χρονολογικά συμπεράσματα. Μπορούμε με οπτικές παρατηρήσεις να γνωρίζουμε αν ένας κρατήρας στη Σελήνη είναι νεότερος ή αρχαιότερος αλλά την ακριβή του ηλικία μπορούμε να την γνωρίζουμε μόνο αν έχουμε στην διάθεση μας δείγματα της επιφάνειας του» αναφέρει ο Μπραντ Τζολίφ, διευθυντής Κέντρου Διαστημικών Επιστημών Μακ Ντόνελ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, εκ των επικεφαλής των ερευνών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1786855/i-kina-efere-sti-gi-seliniaka-petromata-pou-lunoun-geologiko-grifo-gia-to-feggari

change-5-to-kineziko-diastimoploio-efere-sti-gi-ta-prota-deigmata-apo-ti-selini.jpg.93f28c65305399692081a44f3b53bf07.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα σεληνιακά πετρώματα από το κινεζικό Chang'e-5 δημιουργούν ένα νέο μυστήριο. :cheesy:

Το Chang’e-5 είναι το lander της Κίνας το οποίο προσεληνώθηκε στη Σελήνη το Δεκέμβριο του 2020 και συνέλεξε 1.7 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων τα οποία επέστρεψε στη Γη τον ίδιο μήνα.

Επιστήμονες από την Κίνα, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία μελέτησαν αυτά τα πετρώματα με εργαστηριακές αναλύσεις για να διαπιστώσουν την ακριβή ηλικία τους. Οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με επιτυχία καθώς διαπίστωσαν πως πρόκειται για ηφαιστειακά πετρώματα 1.97 δισεκατομμυρίων ετών, ωστόσο αυτό δημιούργησε ένα νέο μυστήριο, αφού η ηλικία τους είναι ένα δισεκατομμύριο χρόνια νεότερη από προηγούμενα βασαλτικά πετρώματα που έχουν βρεθεί στη Σελήνη.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις έλαβαν χώρα στην επιφάνεια της Σελήνης κατά τη διάρκεια της γεωλογικής της ιστορίας, σχηματίζοντας τεράστιες επιφάνειες βασαλτικών πετρωμάτων οι οποίες ονομάζονται Σεληνιακές θάλασσες και καλύπτουν το 16% της επιφάνειας. Είναι ουσιαστικά οι πιο σκούρες περιοχές που βλέπετε όταν κοιτάτε το φεγγάρι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο.

Έως τώρα ξέραμε όμως πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σελήνης έλαβε χώρα 3 με 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι πλανητικοί επιστήμονες το έχουν επιβεβαιώσει αυτό με πετρώματα που έφεραν πίσω οι αποστολές Apollo, καθώς και από μετεωρίτες που προήλθαν από τη Σελήνη. Μέχρι τώρα, δεν είχαμε ενδείξεις ηφαιστειακών πετρωμάτων νεότερης ηλικίας.

Για να λάβουν χώρα ηφαιστειακές εκρήξεις, απαιτείται θερμότητα στο εσωτερικό του πλανήτη για να παράγει το λιωμένο υλικό που εμπλέκεται στη διαδικασία. Για ένα πλανητικό σώμα του μεγέθους της Σελήνης, είχε υπολογιστεί πως αυτή η θερμότητα θα είχε χαθεί πολύ πριν τις εκρήξεις πριν 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Επομένως τα νέα στοιχεία δημιουργούν ένα νέο επιστημονικό μυστήριο, του πώς ένα μικρό βραχώδες πλανητικό σώμα όπως η Σελήνη μπορεί να διατηρήσει αρκετή εσωτερική θερμοκρασία για να συνεχίσει να παράγει ηφαιστειακές εκρήξεις, 2.5 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία της, η οποία έλαβε χώρα πριν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες έχουν προτείνει στο παρελθόν υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών υλικών στο εσωτερικό της Σελήνης που μπορεί να έλιωσαν το πετρώδες υλικό, αλλά η σύνθεση των δειγμάτων δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η παλιρροιακή θέρμανση έπαιξε ρόλο, αν δηλαδή η κίνηση στο εσωτερικό της Σελήνης από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ Σελήνης, Γης και Ήλιου ήταν αρκετή για να παράγει αυτήν τη θερμότητα. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε απομένει η εξήγηση πως ο μανδύας της Σελήνης έχει μία μοναδική σύνθεση που του επιτρέπει να λιώνει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η ανάλυση των δειγμάτων των αποστολών Apollo από τη δεκαετία του ’70 άλλαξε τον τρόπο που καταλαβαίνουμε το πόσο δυναμικό είναι το Ηλιακό μας σύστημα και πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες. Τώρα, αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει την απίστευτη επιστημονική αξία της επιστροφής δειγμάτων από άλλα πλανητικά σώματα στη Γη για μελέτη, για να αποκαλύψουμε τα μυστικά τους στα εργαστήριά μας.

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/1024375_ta-seliniaka-petromata-apo-kineziko-change-5-dimioyrgoyn-ena-neo

change-5-to-kineziko-diastimoploio-efere-sti-gi-ta-prota-deigmata-apo-ti-selini.jpg.6b5e77ef8d7f18f936331793e5cc43e5.jpg

change-5.thumb.jpg.8c9453eccc92503d7cd871f830d7680c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Orion: Το σκάφος της Σελήνης της NASA είναι έτοιμο να συνδεθεί με τον πύραυλο. :cheesy:

Το διαστημόπλοιο επόμενης γενιάς της NASA είναι έτοιμο να συνδεθεί με έναν πύραυλο που θα το στείλει στη Σελήνη φέτος ή στις αρχές του 2022.

Τη Δευτέρα, το διαστημόπλοιο Orion μεταφέρθηκε μεταξύ κτιρίων στο διαστημικό κέντρο Kennedy της Φλόριντα, προτού μεταφερθεί στον ισχυρό πύραυλο Space Launch System (SLS).

Για την επερχόμενη πτήση του, ο Orion θα πετάξει γύρω από τη Σελήνη χωρίς αστροναύτες.

Είναι μέρος ενός σχεδίου των ΗΠΑ να επιστρέψει ανθρώπους στη σεληνιακή επιφάνεια αυτή τη δεκαετία.

Αυτό το πρόγραμμα ονομάζεται Άρτεμις - από την αδελφή του Απόλλωνα - και θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθιέρωση μιας μακροπρόθεσμης ανθρώπινης παρουσίας στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης.

Το όχημα Orion που θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Artemis-1 μεταφέρθηκε στο περίφημο κυβόμορφο Vehicle Assembly Building (VAB) στο Kennedy. Στεγάζονταν σε άλλη εγκατάσταση στον ίδιο χώρο, όπου μηχανικοί είχαν προσαρτήσει το σύστημα εκτόξευσης του διαστημοπλοίου, έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τον Ωρίωνα και τους αστροναύτες του από τον πύραυλο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά την εκτόξευση του πληρώματος.

Το Orion είναι το τελευταίο βασικό στοιχείο που ανεβαίνει στον εκτοξευτή SLS 98 μέτρων (322 πόδια), τον οποίο οι μηχανικοί συναρμολογούν στο VAB από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αποστολή Artemis-1 τριών εβδομάδων θα δοκιμάσει το SLS και το Orion προτού επιτραπεί στους αστροναύτες στο Artemis-2, το οποίο θα γυρίσει γύρω από τη Σελήνη στα τέλη του 2023.

Το Artemis-3 θα δει αστροναύτες να προσγειώνονται στη σεληνιακή επιφάνεια για πρώτη φορά μετά την αποστολή Apollo 17 το 1972. Η NASA επέλεξε το Starship του Elon Musk ως όχημα που θα μεταφέρει ανθρώπους από τη σεληνιακή τροχιά στην επιφάνεια.

Η αποστολή προσγείωσης έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για το 2024, αν και πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι αυτή η ημερομηνία θα γλιστρήσει.

Το μεταλλικό πλαίσιο για το διαστημόπλοιο Orion που θα χρησιμοποιηθεί για αυτήν την αποστολή έφτασε επίσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η αποστολή Artemis-3 θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα που θα περπατήσει στην επιφάνεια, μαζί με τον επόμενο άντρα. Το πρόγραμμα Artemis θα δει επίσης το πρώτο έγχρωμο άτομο στη Σελήνη.

https://www.bbc.com/news/science-environment-58965610

_121135803_ksc-20210917-ph-fmx01_0072large.thumb.jpg.afb102e87fc266331c3972fe0c0427f1.jpg

_121135799_fcdmaprwqaq1zmg.thumb.jpg.c762c35c7bec96e9cb9b97ffe6aeb1bf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Orion: Το Moon-ship της Nasa είναι συνδεδεμένο με SLS megarocket

Το διαστημόπλοιο επόμενης γενιάς της NASA ανεβαίνει στον πύραυλο που θα το εκτοξεύσει στη Σελήνη φέτος ή στις αρχές του 2022.

Την Τετάρτη, το διαστημόπλοιο Orion προσαρτήθηκε στον ισχυρό πύραυλο Space Launch System (SLS) στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα. Για την επερχόμενη πτήση του, το Orion θα πετάξει γύρω από τη Σελήνη χωρίς αστροναύτες.Αυτό το πρόγραμμα ονομάζεται Άρτεμις - από το όνομα της αδερφής του Απόλλωνα - και θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης ανθρώπινης παρουσίας στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης. Η NASA επιλέγει τη SpaceX για να κατασκευάσει προσεδάφιση σελήνης.

Ένας γερανός σήκωσε το Orion και στη συνέχεια το κατέβασε στην κορυφή του SLS μέσα στο κυβικό κτήριο συναρμολόγησης οχημάτων (VAB) στο Kennedy.

Στη συνέχεια, οι ομάδες άρχισαν να εργάζονται για να ασφαλίσουν πλήρως το διαστημόπλοιο στον εκτοξευτή του.

Τη Δευτέρα, ο Orion μεταφέρθηκε στο VAB από άλλη εγκατάσταση όπου στεγαζόταν, ενόψει της επιχείρησης. Ήταν το τελευταίο σημαντικό κομμάτι υλικού που περίμενε να προστεθεί στο σύστημα εκτόξευσης πριν από την προγραμματισμένη δοκιμαστική πτήση.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι μηχανικοί θα πραγματοποιήσουν επίσης δοκιμές στο συναρμολογημένο όχημα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόβας όπου ο πύραυλος SLS φορτώνεται με υγρό καύσιμο ενώ προσομοιώνεται η αντίστροφη μέτρηση εκτόξευσης.

Το SLS θα εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο Orion ως μέρος της αποστολής Artemis-1 χωρίς πλήρωμα. Αυτή η πτήση διάρκειας τριών εβδομάδων θα δοκιμάσει το SLS και το Orion προτού επιτραπεί στους αστροναύτες να επιβιβαστούν στο Artemis-2, το οποίο θα κάνει κύκλο γύρω από τη Σελήνη στα τέλη του 2023.

Το Artemis-3 θα δει αστροναύτες να προσγειώνονται στη σεληνιακή επιφάνεια για πρώτη φορά μετά την αποστολή Apollo 17 το 1972. Η NASA επέλεξε το Starship του Elon Musk ως όχημα που θα μεταφέρει ανθρώπους από τη σεληνιακή τροχιά στην επιφάνεια.

Ο Orion θα προσδεθεί στο Starship σε σεληνιακή τροχιά. Στη συνέχεια, οι αστροναύτες θα επιπλέουν μέσω μιας καταπακτής από τον Ωρίωνα στο Starship για να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για να ταξιδέψουν στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η αποστολή προσγείωσης έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για το 2024, αν και πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι αυτή η ημερομηνία θα γλιστρήσει.

Η μεταλλική κατασκευή για το διαστημόπλοιο Orion που θα χρησιμοποιηθεί για αυτήν την αποστολή έφτασε επίσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι αυτόν τον μήνα.

Αυτή η πτήση θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα που θα περπατήσει στην επιφάνεια, μαζί με τον επόμενο άντρα. Το πρόγραμμα Artemis θα δει και τον πρώτο έγχρωμο να ταξιδεύει στη Σελήνη.

https://www.bbc.com/news/science-environment-58993527[/b]

_121165513_ksc-20211020-ph-fmx01_0216large.jpg.ebf636ca6c6b461e220c7599455be8d2.jpg

_121165276_fclfvi5x0aa20dy.thumb.jpg.ec1e45e1700209552ae469353ada0292.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχετε αναρωτηθεί; - Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κάνει κανείς το γύρο της Σελήνης; :cheesy:

Η βαρύτητα είναι εντελώς διαφορετική εκεί, ενώ οι στολές των αστροναυτών μπορεί να ζυγίζουν ακόμη και 300 κιλά.

Έχετε αναρωτηθεί, ποτέ πόσος χρόνος χρειάζεται για να κάνει κανείς το γύρο της Σελήνης;

Ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι, ήταν ο Αμερικανός αστροναύτης Γιουτζίν Σερνάν. Ο διοικητής του Απόλλων 17 σχημάτισε τα αρχικά της κόρης του στη σεληνιακή επιφάνεια πριν επιστρέψει στη Γη τον Δεκέμβριο του 1972 και από τότε κανένας άνθρωπος δεν έχει πατήσει το πόδι του στον πλησιέστερο ουράνιο γείτονά μας. Έχετε αναρωτηθεί, ποτέ, και πάντα υποθετικά μιλώντας, πόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει κανείς το γύρο της Σελήνης;

Η απόσταση που καλύφθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης από όλους τους αστροναύτες των αποστολών που πραγματοποίησε η ανθρωπότητα ανέρχεται σε λίγα μόνο χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η περιφέρεια του φεγγαριού στον ισημερινό του είναι 10.910 χιλιόμετρα, ή περίπου η απόσταση μεταξύ Μαϊάμι, Φλόριντα και Τεχεράνη, Ιράν (σε ευθεία γραμμή).

Εν τω μεταξύ, το περπάτημα στο φεγγάρι δεν είναι απλά ότι βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, όπως κάνεις στη Γη. Η βαρύτητα είναι εντελώς διαφορετική εκεί, ενώ οι στολές των αστροναυτών μπορεί να ζυγίζουν ακόμη και 300 κιλά!

Ο χρόνος, λοιπόν, για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας, είναι, στην επιφάνεια της Γης τουλάχιστον, θέμα απλών μαθηματικών. Και στην περίπτωση του φεγγαριού, έχουμε όλες τις μεταβλητές. Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος μπορεί να περπατήσει με ταχύτητα περίπου 5,6 χλμ. την ώρα.

Έτσι διαιρούμε την περιφέρεια του φεγγαριού (10.910 χιλιόμετρα) με την ταχύτητα περπατήματος του ανθρώπου και έχουμε περίπου 1.948 ώρες, ή περίπου 81 ημέρες. Φυσικά, στους παραπάνω υπολογισμούς δεν έχουν υπολογιστεί η ανάγκη για ξεκούραση, ή απομάκρυνση από εμπόδια ή άλλες πρακτικές ανησυχίες.

Το περπάτημα στο φεγγάρι, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό από το περπάτημα στη Γη. Όποιος βρεθεί εκεί πρέπει να φοράει την ειδική στολή και η χαμηλότερη βαρύτητα αναγκάζει να αναπηδάει κανείς παρά στην ουσία να περπατάει.

​​​​​​​Στην πραγματικότητα, οι αστροναύτες του Απόλλων μπόρεσαν να πετύχουν ταχύτητα περπατήματος περίπου 2,4 χλμ. την ώρα στην επιφάνεια του φεγγαριού με τις διαστημικές τους στολές. Κάνοντας τα μαθηματικά για άλλη μια φορά, φορώντας την ειδική στολή του αστροναύτη ο χρόνος που χρειάζεται κανείς για να πραγματοποιήσει το γύρο της Σελήνης υπολογίζεται σε 4.845 ώρες, ή περίπου 202 ημέρες. Χωρίς, επίσης, να έχουν υπολογιστεί η ξεκούραση και αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο.

Σήμερα ο χρόνος μπορεί να μειωθεί με τα νέα μέσα

Ωστόσο, όλοι οι υπολογισμοί που αναφέρονται παραπάνω υποθέτουν ότι ο υποθετικός άνθρωπος που θα έκανε το γύρο της Σελήνης, θα πραγματοποιούσε το πείραμα με εργαλεία της εποχής του Απόλλων. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ έκτοτε -τόσο αναφορικά με τις στολές όσο και με την εκπαίδευση των αστροναυτών.

​​​​​​​Πράγματι, το 2014, η NASA έστειλε μερικά δοκιμαστικά άτομα σε ένα αεροπλάνο που προσομοιώνει τη βαρύτητα του φεγγαριού, τα έβαλε σε διαδρόμους και διαπίστωσε ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, οι υποθετικοί αστροναύτες θα μπορούσαν να επιτύχουν ταχύτητα περπατήματος περίπου 4,9 χλμ. την ώρα, ή πολύ κοντά στη μέση ταχύτητα περπατήματος του ανθρώπου στη Γη.

Υπό αυτές τις νέες (αν και υποθετικές) συνθήκες, ένας αστροναύτης με μοντέρνα διαστημική στολή θα μπορούσε να περπατήσει γύρω από το φεγγάρι σε περίπου 91 ημέρες, αν δεν έκανε διαλείμματα ή έχανε το χρόνο του επιλύοντας οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανάγκη προέκυπτε.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1027854_ehete-anarotithei-posos-hronos-hreiazetai-gia-na-kanei-kaneis-gyro-tis[/b]

selini.thumb.jpg.2cd63393f193f99a0ae90b0ca68e6d28.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης