Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η τροχιά του ISS θα αυξηθει κατά σχεδόν ένα χιλιόμετρο στις 12 Οκτωβρίου 2021, :cheesy:

Μια κανονική διόρθωση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έχει προγραμματιστεί για τις 12 Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να διαμορφωθούν οι βαλλιστικές συνθήκες πριν από την εκτόξευση και την προσγείωση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-20 με το πλήρωμα της 20ής αποστολής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία βαλλιστικής υποστήριξης και πλοήγησης του Κέντρου Ελέγχου Αποστολής TsNIIMash (μέρος του Roscosmos), θα εκδοθεί εντολή για την ενεργοποίηση του ρωσικού τμήματος ISS Zvezda Service Module στις 07:05 UTC. Οι κινητήρες θα ενεργοποιούνται για 38,9 δευτερόλεπτα. Μετά τον διορθωτικό ελιγμό, το τροχιακό υψόμετρο του σταθμού θα πρέπει να αυξηθεί κατά 940 μέτρα και το μέσο υψόμετρο να αυξηθεί στα 420,45 χιλιόμετρα.

Οι παράμετροι τροχιάς ISS μετά τον ελιγμό θα πρέπει να είναι οι εξής:

Περίοδος περιστροφής: 92,92 λεπτά.

Κλίση τροχιάς: 51,66 βαθμοί

Ελάχιστο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της Γης: 419,44 χλμ.

Μέγιστο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της Γης: 441,11 χιλιόμετρα.

Επι του παρόντος, ένα πλήρωμα αποτελούμενο από τους κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Novitskiy, Pyotr Dubrov και Anton Shkaplerov, τους κινηματογραφιστές του «Challenge», κινηματογραφιστή Klim Shipenko και ηθοποιό Yulia Peresild, καθώς και αστροναύτες της NASA Mark Vande Hei, Shane Kimbrough και Megan MacArthur, Ευρωπαίους Ο αστροναύτης του Διαστημικού Οργανισμού Tomas Pesquet και ο αστροναύτης της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Έρευνας Akihiko Hoshide εργάζονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

http://en.roscosmos.ru/22413/

[/b]

s134e010144-1024x680.thumb.jpg.ca2e8cbe4f4b2edf40a6a7746a0ecadf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έργο «Πρόκληση»: Σαββατοκύριακα εργασίας στο ISS :cheesy:

Τα Σάββατα και οι Κυριακές είναι συνήθως αργίες για το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Οι κοσμοναύτες μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν: να διαβάζουν βιβλία, να βλέπουν ταινίες, να επικοινωνούν με συνδρομητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να απαντούν σε επιστολές που παραδίδονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσω «διαστημικής αλληλογραφίας», να μιλούν με οικογένειες και φίλους στο τηλέφωνο και να κάνουν αθλήματα εκτός του υποχρεωτική ρουτίνα γυμναστικής.

Εν τω μεταξύ, το πλήρωμα του επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου "Challenge", αποτελούμενο από την ηθοποιό Γιούλια Περέσιλντ και τον σκηνοθέτη Κλιμ Σιπένκο, συνεχίζει το έργο τους - η τέταρτη ημέρα γυρισμάτων στην τροχιά της Γης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου 2021, ο γενικός διευθυντής του Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, πραγματοποίησε μια συνεδρία βίντεο επικοινωνίας με το πλήρωμα του έργου «Challenge» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ρώσοι ιατροί σημειώνουν την καλή υγεία των συμμετεχόντων στις διαστημικές πτήσεις.

Ο κοσμοναύτης Roscosmos Anton Shkaplerov και οι συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις ηθοποιός Peresild και σκηνοθέτης Shipenko ξεκίνησαν στον ISS στο Soyuz MS-19 από το Κοσμοδρόμιο του Baikonur στις 5 Οκτωβρίου 2021. Το διαστημόπλοιο προσδέθηκε στη μονάδα Rassvet του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σχεδόν 3,5 ώρες μετά την απογείωση. Το πλήρωμα θα επιστρέψει στη Γη την επόμενη Κυριακή.

http://en.roscosmos.ru/22408/

 

 

 

Soyuz-2.1b με 36 δορυφόρους OneWeb εγκατεστημένους στην επιφάνεια εκκίνησης του Vostochny Cosmodrome :cheesy:

Το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1b με το ανώτερο στάδιο Fregat και 36 δορυφόρους επικοινωνίας OneWeb απομακρύνθηκε από τη μονάδα συναρμολόγησης και δοκιμών τη Δευτέρα. Το όχημα εκτόξευσης εγκαταστάθηκε στο ταμπλό εκτόξευσης του Vostochny Сosmodrome, η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Οι εργασίες πριν από την εκτόξευση πραγματοποιούνται βάσει των συμβάσεων της Glavkosmos (θυγατρικής της Roscosmos) με τον ευρωπαϊκό πάροχο υπηρεσιών εκτόξευσης Arianespace (η εταιρεία εκτοξεύει διαστημικά σκάφη OneWeb με τη χρήση του εκτοξευτή Soyuz) και της εταιρείας Starsem.

Η κοινή ομάδα που αποτελείται από τους ξένους πελάτες και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων Roscosmos Progress Space Rocket Center, Lavochkin Association, TsENKI και Glavkosmos, πραγματοποιεί αυτές τις εργασίες.

Σήμερα ο στόλος των δορυφόρων OneWeb στη χαμηλή τροχιά της Γης ανέρχεται σε 322 διαστημόπλοια, η εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει εκατοντάδες άλλα. Η επερχόμενη εκτόξευση θα φέρει τον αριθμό των διαστημοπλοίων OneWeb σε τροχιά σε 358. Οι δορυφόροι OneWeb χαμηλής τροχιάς έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους καταναλωτές στο ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.

http://en.roscosmos.ru/22406/

photo_2021-10-11_01-48-17.jpg.04cf5a7786c1f0569cea01479bce570b.jpg

nitrswmtt3w.jpg.3a0f2a52569c1889e7aed994d6c20b04.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διεξήχθη διόρθωση υψομέτρου τροχιάς ISS. :cheesy:

Το ύψος της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού διορθώθηκε κατά την προετοιμασία για την άφιξη του πληρώματος του Soyuz MS-20. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το τροχιακό υψόμετρο του ISS έχει αυξηθεί κατά περίπου 940 μέτρα.

Την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021, στις 07:05 UTC, η μονάδα υπηρεσίας Zvezda προωθήθηκε στο ρωσικό τμήμα του σταθμού και πυροβόλησε για 38,9 δευτερόλεπτα με τιμή ώσης 0,54 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Επί του παρόντος, ειδικοί της υπηρεσίας υποστήριξης βαλλιστικής και πλοήγησης TsNIIMash Mission Control Center (μέρος του Roscosmos) υπολογίζουν τις ενημερωμένες παραμέτρους της τροχιάς του ISS. Προηγουμένως, το ύψος της τροχιάς του ISS προσαρμόστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-20 με δύο διαστημικούς τουρίστες έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 Δεκεμβρίου 2021, η πτήση του θα διαρκέσει 12 ημέρες. Το Soyuz MS-20 θα πιλοτάρει ο κοσμοναύτης Roscosmos Alexander Misurkin, τις άλλες δύο θέσεις θα καταλαμβάνει ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa και ο βοηθός του Yozo Hirano

Δέκα μέλη του πληρώματος εργάζονται αυτήν τη στιγμή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: οι κοσμοναύτες του Roscosmos Oleg Novitskiy, Pyotr Dubrov και Anton Shkaplerov, οι συμμετέχοντες στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Challenge» Yulia Peresild και Klim Shipenko, αστροναύτες της NASA Mark Vande Hei, Shane Kimbrough και Megan MacArthur, ESA ο αστροναύτης Tomas Pesquet και ο αστροναύτης JAXA Akihiko Hoshide.

http://en.roscosmos.ru/22414/

 

 

 

 

 

 

Το Διάστημα εχθρός του ανθρώπινου εγκεφάλου. :cheesy:

Ήταν δεδομένο ότι ο προσαρμοσμένος στις γήινες συνθήκες ανθρώπινος οργανισμός θα αντιμετώπιζε διαφόρων ειδών προβλήματα και δυσλειτουργίες στις διαστημικές συνθήκες που κυριαρχούν η έλλειψη βαρύτητας αλλά και οι κάθε είδους κοσμικές ακτινοβολίες. Η κατασκευή των επανδρωμένων διαστημικών σταθμών έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν τις επιπτώσεις της παρατεταμένης παραμονής στο Διάστημα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχουν διαπιστωθεί διαφόρων ειδών μυοσκελετικά αλλά και οργανικά προβλήματα που προκαλεί η παραμονή για πολύ χρόνο σε διαστημικές συνθήκες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ στη Σουηδία μελέτησαν πέντε Ρώσους κοσμοναύτες που ταξίδεψαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2016 ως το 2020 και διέμειναν εκεί κατά μέσο όρο 169 μέρες. Οι ερευνητές πραγματοποιούσαν εξετάσεις και έπαιρναν δείγματα αίματος από τους κοσμοναύτες περίπου τρεις εβδομάδες πριν ταξιδέψουν στο διαστημικό σταθμό και έκαναν το ίδιο περίπου τρείς εβδομάδες αφότου είχαν επιστρέψει. Οι ερευνητές είχαν στοχεύσει πέντε βιοδείκτες που έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με εγκεφαλικές βλάβες.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «JAMA Neurology» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα επίπεδα τριών εκ των πέντε βιοδεικτών αυξάνονταν παράλληλα με την αύξηση του χρόνου παραμονής ενός κοσμοναύτη στο Διάστημα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τις «πρώτες στέρεες αποδείξεις» ότι η παρατεταμένη παραμονή στο Διάστημα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον εγκέφαλο.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στη διάθεση μας στέρεες αποδείξεις καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων μετά την επιστροφή από ένα διαστημικό ταξίδι. Τα ευρήματα πρέπει να μελετηθούν και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος αν τα διαστημικά ταξίδια γίνουν πιο συχνά στο κοντινό μέλλον» αναφέρει ο Χένρικ Ζέτερμπεργκ, επικεφαλής της μελέτης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1789171/to-diastima-exthros-tou-anthropinou-egkefalou[/b]

mks1210.jpg.266e830c55be87599f3a94f8317c40f8.jpg

mks1210.jpg.1d2d2d1855389b596d254b5c5ad2bd23.jpg

teleutaies-eksetaseis-gia-tin-apostoli-5556.jpg.9744c9915dc582a7b58d421dcb87ccbc.jpg

screenshot_1.jpg.59192d5c5485cea8b9e9befd6cf4c4cc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιακό: Αστροναύτης φωτογράφισε από το διάστημα ένα αεροπλάνο να πετά από κάτω του.:cheesy:

Μία αστροναύτης της NASA ονόματι Μέγκαν ΜακΆρθουρ, φωτογράφισε από το διάστημα ένα αεροπλάνο να πετά από κάτω της!

Τόσο ψηλά, που ένα αεροπλάνο που πετά σε μεγάλο ύψος και αφήνει πίσω του τα γνωστά λευκά ίχνη φαίνεται να πετά πολύ χαμηλά σε σχέση με τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό και μόλις να διακρίνεται εξαιτίας της μεγάλης απόστασης.

Όπως ανέφερε το στέλεχος της NASA, η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 7:48 το απόγευμα, ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πετούσε πάνω από τη λίμνη Πακόφσκι.

Με τα στοιχεία που παρείχε η αστροναύτης για την περιοχή και την ώρα που λήφθηκε η φωτογραφία, οι χρήστες με τη μεγαλύτερη περιέργεια κατάφεραν να προσδιορίσουν ότι το αεροπλάνο που φαίνεται στη φωτογραφία ήταν μεταγωγικό αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Atlas Air, που εκτελούσε την πτήση από το Άνκορατζ της Αλάσκα στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1024840_entyposiako-astronaytis-fotografise-apo-diastima-ena-aeroplano-na-peta

582498032_FBSbJ0EXMAMqX2F(1).jpg.f2f652f8c42aae7ef01f574c427b39ab.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο «κάπτεν Κερκ» του Star Trek ταξίδεψε στο Διάστημα με το σκάφος του Μπέζος. :cheesy:

Ο 90χρονος ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ, γνωστός από τον ρόλο του ως κυβερνήτης Κερκ στη σειρά Star Trek, έγινε την Τετάρτη το γηραιότερο πρόσωπο που έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα στο Διάστημα, φτάνοντας μέχρι το όριο του Διαστήματος με το τουριστικό σκάφος της Blue Origin.

«Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να το κάνουν. Ήταν απίστευτο!» δήλωσε ο καναδός ηθοποιός μετά την επιστροφή του.

«Είμαι γεμάτος συναισθήματα για αυτό που μόλις συνέβη» παραδέχτηκε δακρυσμένος.

Το πλήρως αυτόνομο New Shepard προσεδαφίστηκε με αλεξίπτωτο σε ερημική περιοχή του Τέξας λίγο μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας, περίπου 11 λεπτά μετά την εκτόξευση από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

O Σάτνερ και οι τρεις συνταξιδιώτες του πέταξαν πάνω από τη λεγόμενη Γραμμή Κάρμαν, το επίσημο όριο του Διαστήματος σε ύψος 100 χιλιομέτρων, θαύμασαν την καμπυλότητα της Γης και απόλαυσαν την εμπειρία έλλειψης βαρύτητας για περίπου τέσσερα λεπτά.

Ήταν η δεύτερη πτήση αναψυχής που πραγματοποιεί η Blue Origin, μετά την εκτόξευση του ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος τον Ιούλιο.

Έπειτα από εκπαίδευση που διήρκεσε δύο ημέρες, οι τέσσερις ταξιδιώτες έγιναν δεκτοί από τον ίδιο τον Μπέζος, ο οποίος έκλεισε πίσω τους την αεροστεγή θυρίδα του σκάφους.

Παρέμειναν στις θέσεις τους για περίπου 45 λεπτά πριν δοθεί το «ΟΚ» για πυροδότηση.

Μαζί με τον «Κάπτεν Κερκ» ταξίδεψαν η αντιπρόεδρος της Blue Origin Όντρεϊ Πάουερς, ο πρώην μηχανικός της NASA Κρις Μποσούιζεν και ο επιχειρηματίας της κλινικής έρευνας Γκλεν ντι Βρις.

Η συμμετοχή του Σάτνερ ουσιαστικά λειτούργησε ως διαφήμιση για την Blue Origin, η οποία ανταγωνίζεται την Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον και την SpaceX του Έλον Μασκ στη νέα αγορά διαστημικού τουρισμού.

«Ο ρόλος του Κάπτεν Κερκ μού έδωσε τις γνώσεις που θα είχε ένας φουτουριστικός αστροναύτης, πάντα όμως με έτρωγε η περιπέτεια» είχε δηλώσει ο ηθοποιός σε βίντεο της Blue Origin.

Προειδοποίηση για την ασφάλεια του σκάφους

Ο Σάτνερ και οι συνεπιβάτες του φαίνεται πως αγνόησαν το θόρυβο που δημιουργήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου σχετικά με την ασφάλεια του New Shepard.

Με ανοιχτή επιστολή τους που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, νυν και πρώην υπάλληλοι της Blue Origin δήλωσαν ότι δεν θα ταξίδευαν με το διαστημικό σκάφος της εταιρείας επειδή αμφιβάλλουν για την ασφάλειά του.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν μάλιστα ότι η εταιρεία αγνόησε τις ανησυχίες τους για θέματα ασφαλείας, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την εμπορική αξιοποίηση του New Shepard και την «πρόοδο για χάρη του Τζεφ».

Τουλάχιστον 16 μηχανικοί και άλλα στελέχη αποχώρησαν από την εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι, πολλοί από αυτούς μετά την πτήση του Μπέζος, είχε αναφέρει τον Αύγουστο το CNBC.

Το New Shepard είχε πετάξει 15 φορές χωρίς επιβάτες πριν από την εκτόξευση του Μπέζος. Διαθέτει σύστημα έκτακτης ανάγκης που εκτινάσσει την κάψουλα επιβατών μακριά από τον πύραυλο σε περίπτωση κινδύνου.

Ωστόσο η επιστολή αναφέρει ότι «κατά τη γνώμη ενός μηχανικού που έχει συνυπογράψει αυτό το κείμενο, η Blue Origin είναι τυχερή που δεν έχει συμβεί κάτι μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το κείμενο, «πάνω από 1.000 αναφορές προβλημάτων» που αφορούν τους κινητήρες του σκάφους είχαν υποβληθεί από εργαζομένους μέχρι το 2018, η εταιρεία όμως δεν τα επέλυσε.

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει σήμερα ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για την ασφάλεια των επιβατών σε ιδιωτικά διαστημικά σκάφη, αν και η Blue Origin ελέγχεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) για θέματα που αφορούν την ασφάλεια άλλων πτήσεων στην ίδια περιοχή ή την ασφάλεια προσώπων και εγκαταστάσεων στο έδαφος.

Ωστόσο η FAA δήλωσε ότι θα εξετάσει τους ισχυρισμούς των εργαζομένων του Μπέζος. Η υπηρεσία «λαμβάνει σοβαρά τις καταγγελίες για θέματα ασφάλειας και εξετάζει τις πληροφορίες» ανακοίνωσε.

https://www.in.gr/2021/10/13/b-science/space/o-kapten-kerk-tou-star-trek-taksidepse-sto-diastima-skafos-tou-mpezos/

2021-10-13T150300Z_1923026583_HP1EHAD15SX0C_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-BLUEORIGIN.thumb.jpg.ca6194fc351f845c2aaa371981126657.jpg

2021-10-13T141805Z_1667437439_RC2Y8Q9RXP1D_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-BLUEORIGIN.thumb.jpg.4dbbafdd39ccec085944a608c262974b.jpg

211012-William-Shatner-blue-origin-se-350p-531e39-1024x682.thumb.jpg.db0ebbcecb6635a36b1c235e895c7df6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επανατοποθέτηση του διαστημοπλοίου Progress MS-17 στη μονάδα Nauka :cheesy:

Τη νύχτα της 21ης ​​Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, θα ξεκινήσει μια επιχείρηση για την επανατοποθέτηση του φορτηγού οχήματος Progress MS-17 από τη μικρή ερευνητική μονάδα Poisk στη μονάδα εργαστηρίου πολλαπλών χρήσεων Nauka. Όλα τα στάδια του redocking προγραμματίζονται να πραγματοποιούνται αυτόματα υπό τον έλεγχο των κοσμοναυτών επί του ISS και των ειδικών της Κύριας Ομάδας Επιχειρησιακού Ελέγχου Πτήσεων του ρωσικού τμήματος του ISS (Rocket and Space Corporation Energia που ονομάζεται SP Korolev, μέρος του State Corporation Roscosmos) προκειμένου να προετοιμάσει την ενότητα "Science" για να λάβει τη νέα κομβική ενότητα "Berth".

Ο διαχωρισμός του διαστημικού σκάφους Progress MS-17 από τον σταθμό σύνδεσης μικρών μονάδων έρευνας, προγραμματισμένος για τις 02:41 ώρα Μόσχας κατόπιν εντολής από τη Γη, θα πραγματοποιηθεί πάνω από τις ατελείωτες στέπες της Μογγολίας. Μετά την αποβίβαση, το πλοίο θα αποσυρθεί από το σταθμό και θα αιωρείται εν αναμονή των υπολογισμένων βαλλιστικών συνθηκών για την προσάρτηση με το Nauka. Κατά τη διάρκεια 29 ωρών αυτόνομης πτήσης, το "διαστημικό φορτηγό" θα πραγματοποιήσει μια σειρά διορθωτικών ελιγμών, απομακρυνόμενοι από τον ISS σε απόσταση έως και 185 χλμ. Η προσάρτηση του διαστημικού σκάφους με τη θύρα nadir του προσαρμογέα υπό πίεση της μονάδας Nauka προγραμματίζεται για τις 22 Οκτωβρίου στις 07:31 ώρα Μόσχας χρησιμοποιώντας το αυτόματο ραντεβού και βάση σύνδεσης Kurs.

Το φορτηγό όχημα Progress MS-17 πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει τον ISS και να αποσυρθεί αμέσως πριν από την έναρξη της μονάδας μεταφοράς Progress M-UM με το κομβικό στοιχείο Prichal. Στο τέλος της αποστολής του, το "φορτηγό" θα ξεκολλήσει από τον προσαρμογέα υπό πίεση της μονάδας "Nauka" μαζί με το διαχωριστικό μετάβασης, το οποίο παρέχει επί του παρόντος τη σύνδεση των μεταφορικών πλοίων της σειράς Soyuz MS και Progress MS. Έτσι, η ενότητα "Science" θα έχει τη δυνατότητα τακτικής σύνδεσης με την ενότητα αφίξεων "Prichal", η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου φέτος.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_10-14.html

 

 

 

 

Έργο «Πρόκληση» στο ISS. 7η μέρα :cheesy:

Στις 12 Οκτωβρίου 2021, τα ρωσικά μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είχαν μια κουραστική εργάσιμη ημέρα. Στο πλαίσιο του προγράμματος πτήσεων, οι κοσμοναύτες της Roscosmos συνεχίζουν το έργο τους στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο «Challenge», συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς πειραμάτων στο ρωσικό επιστημονικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, το πείραμα Cardiovector έχει σχεδιαστεί για να λάβει νέες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο των δεξιών και αριστερών τμημάτων της καρδιάς στην προσαρμογή του κυκλοφορικού συστήματος στις συνθήκες μεγάλης διάρκειας διαστημικών πτήσεων. Με τη σειρά του, το ιατρικό πείραμα «Profilaktika-2» έχει σχεδιαστεί για να μελετήσει τους μηχανισμούς δράσης και αποτελεσματικότητας διαφορετικών τρόπων σωματικής δραστηριότητας σε μακροχρόνιες διαστημικές πτήσεις στη γενική και φυσική κατάσταση του πληρώματος σε μακροπρόθεσμες διαστημικές αποστάσεις

Το ίδιο πρωί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκτόξευση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-20, πραγματοποιήθηκε διόρθωση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Όλες οι λειτουργίες πραγματοποιήθηκαν σε αυτόματη λειτουργία, ωστόσο το πλήρωμα ανέφερε ταυτόχρονα την πρόοδο του ελιγμού διόρθωσης.

Το απόγευμα, το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Soyuz MS-18 Yuri Gagarin του κοσμοναύτη Roscosmos Oleg Novitskiy και οι συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις Klim Shipenko και Yulia Peresild συνέχισαν την προετοιμασία για επιστροφή στη Γη που είχε προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου 2021. Επί του παρόντος, ο Oleg Novitskiy αποθηκεύει τον εξοπλισμό που επιστρέφει στην κάθοδο όχημα του διαστημικού σκάφους.

Η 65η αποστολή, που αποτελείται από τους κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Novitskiy, Pyotr Dubrov και Anton Shkaplerov, αστροναύτες της NASA Mark Vande Hei, Shane Kimbrough και Megan MacArthur, αστροναύτη JAXA Akihiko Hoshide, αστροναύτη ESA Tomas Pesquet (συμμετέχοντες στο σταθμό) και διαστημόπλοιο «το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο Klim Shipenko και Yulia Peresild, εργάζονται αυτήν τη στιγμή στο ISS.

http://en.roscosmos.ru/22419/

 

 

 

Έργο «Πρόκληση» στο ISS. 8η μέρα :cheesy:

H 13 Οκτωβρίου 2021, το ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι μια σημαντική ημέρα: προετοιμασίες για την επιστροφή στη Γη του πληρώματος επιστημονικού εκπαιδευτικού έργου «Πρόκληση». Ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Novitskiy συνεχίζει τις προετοιμασίες και την εκπαίδευση μαζί με τους συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις για την επικείμενη προσγείωση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-18 Yuri Gagarin.

Η ξεκούμπωμα, η αυτόνομη πτήση και η προσγείωση της κάψουλας είναι πάντα ιδιαίτερα υπεύθυνες λειτουργίες. Όντας στο όχημα κατάβασης, το πλήρωμα πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε έκτακτη ανάγκη, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών του Κέντρου Ελέγχου της Αποστολής και του διοικητή του διαστημικού σκάφους σε όλα τα στάδια κατά την κάθοδο στη Γη

Επομένως, λίγες μέρες πριν την προσγείωση, οι κοσμοναύτες και οι συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις μελετούν διεξοδικά την τεκμηρίωση επί του σκάφους και συμβουλεύονται ειδικούς στη Γη που είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή προσγείωση.

Ο κοσμοναύτης Roscosmos Anton Shkaplerov και οι συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις Yulia Peresild και Klim Shipenko ξεκίνησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το Soyuz MS-19 από το Κοσμοδρόμο Baikonur στις 5 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου «Challenge», οι Peresild και Shipenko πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στο διάστημα για ένα κορίτσι γιατρό που πηγαίνει σε τροχιά για να σώσει έναν κοσμοναύτη.

http://en.roscosmos.ru/22420/

d34df01c-bae2-4f00-83af-223bbe419d80.jpg.4e25f8705828cbf3d3a5a8b65ec314e9.jpg

photo_10-14-00.thumb.jpg.fba6c079ae5ed423e7c8e4821cbe0c24.jpg

mksf.jpg.55eab0889231fa0012fcd31146950b32.jpg

screenshot_1.jpg.07cd830a420dcd3f8b2ab0662b7624a3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ανώτερο στάδιο Fregat έδωσε με επιτυχία σε τροχιά 36 δορυφόρους OneWeb :cheesy:

Ο πύραυλος Soyuz-2.1b με ενισχυτή Fregat και μια παρτίδα 36 δορυφόρων OneWeb εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Vostochny στις 09:40:10 UTC την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021. 562,5 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση ο διαστημόπλοιος χωρίστηκε κανονικά από τον τρίτο στάδιο του οχήματος εκτόξευσης και συνέχισε την αυτόνομη πτήση του.

Ο διαδοχικός διαχωρισμός εννέα ομάδων διαστημοπλοίων από το ανώτερο στάδιο έγινε σύμφωνα με την ακολουθία πτήσης που σχεδιάστηκε από ειδικούς του NPO Lavochkin. Οι επιχειρήσεις εκτόξευσης περιελάμβαναν έντεκα ενεργές φάσεις: τρία εγκαύματα της κύριας μονάδας πρόωσης (η τελευταία χρησιμοποιήθηκε για να φέρει το ανώτερο στάδιο σε "τροχιά μεταφοράς") και οκτώ ενεργοποιήσεις συστημάτων σταθεροποίησης, προσανατολισμού και υποστήριξης εκτόξευσης, που ήταν απαραίτητες για ασφαλή διαχωρισμό και απόκλιση των δορυφόρων.

Συνήθως τέθηκαν σε κυκλική τροχιά σε υψόμετρο 450 χιλιομέτρων. Οι δορυφόροι θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω μεταφορά σε τροχιά ύψους 1.200 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τους δικούς τους κινητήρες. Οι ξένοι πελάτες της Glavkosmos επιβεβαίωσαν ότι η εταιρεία έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Όλοι οι δορυφόροι έχουν γίνει αποδεκτοί για επικοινωνία από τον πελάτη. Μετά την έγχυση όλων των διαστημικών σκαφών, το ανώτερο στάδιο Fregat θα απορροφηθεί με άκαυστα στοιχεία για να βυθιστεί στο μη πολυπληθές τμήμα του Ειρηνικού. Το ανώτερο στάδιο Fregat εξασφαλίζει αποτελεσματική εκτόξευση ενός ή περισσοτέρων διαστημοπλοίων σε τροχιές εργασίας ή τροχιές που αναχωρούν από τη Γη. Ολόκληρη η διαδικασία εκτόξευσης πραγματοποιείται αυτόνομα χωρίς παρεμβολές από τη Γη. Η υψηλότερη αξιοπιστία και πρακτικά η ιδανική ακρίβεια εκτόξευσης, δίνουν στο ανώτερο στάδιο ένα αναμφισβήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά υπηρεσιών εκτόξευσης. Αυτή ήταν η 101η εκτόξευση του ανώτερου σταδίου Fregat. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Arianespace, ενός ευρωπαϊκού παρόχου υπηρεσιών εκτόξευσης (χειριστής του πυραύλου Soyuz-2 εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο OneWeb) και της Starsem βάσει συμβάσεων με τη Glavkosmos (θυγατρική της Roscosmos) Το Alsoταν επίσης η έκτη πλήρως εμπορική εκτόξευση από το Vostochny Cosmodrome που πραγματοποιήθηκε από κοινή ομάδα επιχειρήσεων της Roscosmos: Progress Rocket and Space Center, NPO Lavochkin, TsENKI, RSS, Glavkosmos, καθώς και ξένοι πελάτες.

Η πρώτη παρτίδα έξι δορυφόρων OneWeb πήγε στο διάστημα από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας με πύραυλο Soyuz-ST στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Τριάντα τέσσερις δορυφόροι εκτοξεύθηκαν από το Baikonur στις 7 Φεβρουαρίου 2020, με μια ακόμη παρτίδα στις 21 Μαρτίου. Μια παρτίδα 36 δορυφόρων OneWeb εκτοξεύτηκε από το Vostochny για πρώτη φορά στα μέσα Δεκεμβρίου 2020. Οι επόμενες εκτοξεύσεις από τη νέα ρωσική τοποθεσία εκτόξευσης πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαρτίου, 26 Απριλίου, 28 Μαΐου και 1 Ιουλίου 2021. Οι εκτοξεύσεις από το Baikonur ήταν πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου και στις 14 Σεπτεμβρίου 2021. Οι δορυφόροι OneWeb προορίζονται να δημιουργήσουν ένα διαστημικό σύστημα επικοινωνίας που παρέχει πρόσβαση στο Internet υψηλής ταχύτητας παγκοσμίως. Ο τροχιακός αστερισμός θα αποτελείται από 18 αεροπλάνα με 36 δορυφόρους το καθένα. Η σημερινή εκτόξευση έφερε τον αριθμό των δορυφόρων OneWeb σε τροχιά σε 358. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του δορυφορικού συστήματος OneWeb θα παρέχεται μέσω 40 τερματικών εδάφους. Τα τερματικά OneWeb θα είναι αυτόνομα, αυτοτροφοδοτούμενα και καλά προστατευμένα από περιβαλλοντικούς κινδύνους. Κάθε τερματικό θα μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο Internet υψηλής ταχύτητας εντός της περιοχής κάλυψης του μέσω τεχνολογιών Wi-Fi, LTE ή 5G.

http://en.roscosmos.ru/22427/

oneweb-01-1024x768.jpg.dfc480427fbc492636558adbe9cfa05d.jpg

img_4335.jpg.2db2f408651966d1c1f4809da7c5cb6a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλλαγη θεσης του φορτηγου MS-17 για μεταφορά στην μονάδα Nauka. :cheesy:

Την νύχτα της 21ης ​​Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το φορτηγό διαστημόπλοιο Progress MS-17 θα μεταφερθεί από τη Μονάδα Έρευνας Poisk Mini στο Εργαστήριο Εργαστηρίου Πολλαπλών Χρήσεων Nauka. Το redocking θα πραγματοποιηθεί αυτόματα υπό τον έλεγχο των κοσμοναυτών στο ISS και των ειδικών του Chief Operating Control Group του ISS Russian Segment (Rocket and Space Corporation Energia, μέρος του Roscosmos) για την προετοιμασία της Nauka για την παραλαβή του νέου κόμβου Prichal Ενότητα. Το Progress MS-17 έχει προγραμματιστεί να ξεκλειδώσει από τη μονάδα σύνδεσης Mini-Research Module στις 23:41 UTC κατόπιν εντολής από τη Γη, πάνω από τις ατελείωτες στέπες της Μογγολίας. Μετά το ξεκλείδωμα, το πλοίο θα αναχωρήσει από το σταθμό και θα αιωρείται, περιμένοντας τις βαλλιστικές συνθήκες για την προσάρτηση με τη Nauka. Κατά τη διάρκεια της 29ωρης αυτόνομης πτήσης, το φορτηγό θα πραγματοποιήσει μια σειρά διορθωτικών ελιγμών, απομακρυνόμενος από τον ISS σε απόσταση 185 χιλιομέτρων. Η προσάρτηση στο λιμάνι του ναδίρ της Nauka έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου στις 04:31 UTC και περιλαμβάνει την αυτόματη προσέγγιση του συστήματος σύνδεσης Kurs.

Το φορτηγό πλοίο Progress MS-17 πρόκειται να ξεκολλήσει από τον ISS και να αποσυρθεί λίγο πριν από την εκτόξευση της μονάδας διαστημικών σκαφών μεταφοράς Progress M-UM με τη μονάδα κόμβου Prichal. Το φορτηγό θα ξεκλειδώσει από τον προσαρμογέα της μονάδας Nauka μαζί με το διαχωριστικό μετάβασης, το οποίο εξασφαλίζει επί του παρόντος τη σύνδεση του διαστημοπλοίου μεταφοράς Soyuz MS και Progress MS. Έτσι, η μονάδα Nauka θα μπορεί να συνδεθεί με την εισερχόμενη μονάδα Prichal, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου φέτος.

http://en.roscosmos.ru/22422/

ISS-768x509.jpg.74c4973b2d29117565ebb7d37c9899fd.jpg

ISS-768x509.jpg.53e2612f924426cb996017c03229e4aa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πλήρωμα του Challenge επέστρεψε στη Γη. :cheesy:

Σήμερα το πρωί, 17 Οκτωβρίου 2021 στις 07:35:44 ώρα Μόσχας, το όχημα κατάβασης του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους μεταφοράς Yu.A. Γκαγκάριν »(Soyuz MS-18), που ξεκλειδώθηκε τρεις ώρες νωρίτερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προσγειώθηκε σε σημείο σχεδιασμού στο Καζακστάν. Ένα πλήρωμα αποτελούμενο από τον ηρωα της Ρωσίας, τον κοσμοναύτη Roskosmos Oleg Novitsky και συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις στο πλαίσιο του επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου "Call" ο Klim Shipenko και η Yulia Peresild επέστρεψαν στη Γη.

Όλες οι επιχειρήσεις κατά την κάθοδο από τροχιά κοντά στη γη και προσγείωση πραγματοποιήθηκαν σε κανονική κατάσταση, το πλήρωμα αισθάνεται καλά. Το πλοίο χωρίστηκε από το ρωσικό τμήμα του σταθμού στις 04:14:05 ώρα Μόσχας. Το σύστημα προώθησής του στην κανονική λειτουργία ασχολήθηκε με επιβράδυνση στις 06:41:46 ώρα Μόσχας, μετά την οποία άρχισε να απο-τροχιά. Λίγο αργότερα, το Soyuz χωρίστηκε σε τρία διαμερίσματα και το πλήρωμα των τριών στο όχημα καθόδου υπέστη υπερφόρτωση περίπου 4g.

Σήμερα, οι Oleg Novitsky, Klim Shipenko και Yulia Peresild θα παραδοθούν από ειδικό σκάφος στο αεροδρόμιο Chkalovsky (περιοχή Μόσχας) και στη συνέχεια στο συγκρότημα για εκπαίδευση πριν από την εκτόξευση και αποκατάσταση των κοσμοναυτών (αστροναύτες) μετά την πτήση στην πόλη των αστεριών Η αποκατάσταση του Όλεγκ Νοβίτσκι θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα στάδια: θα περάσει τις πρώτες 2-3 εβδομάδες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών και αργότερα θα πάει σε ένα σανατόριο. Η ανάκτηση των Peresild και Shipenko μετά από μια βραχυπρόθεσμη πτήση στο διάστημα θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, το «συνεργείο κινηματογράφου» θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου.

Ας θυμηθούμε ότι η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-18, το οποίο έλαβε το δικό του όνομα, Yu.A. Γκαγκάριν », πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2021 στις 10:42:40 ώρα Μόσχας από τον εκτοξευτήρα με αριθμό 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Μετά από 3 ώρες και 22 λεπτά, συνδέθηκε κανονικά στη μονάδα Rassvet του ρωσικού τμήματος ISS. Για να γίνει αυτό, έκανε μόνο δύο τροχιές γύρω από τον πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας του πληρώματος, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πειράματα από διάφορους τομείς της επιστήμης σύμφωνα με το ρωσικό επιστημονικό πρόγραμμα (ιατρική, διαστημική βιολογία, βιοτεχνολογία, φυσικοχημικές διεργασίες κ.λπ.). Ο Oleg Novitsky μαζί με τον Peter Dubrov συνάντησαν τη νέα εργαστηριακή μονάδα πολλαπλών χρήσεων "Science" στον ISS τον Ιούλιο του 2021. Και οι δύο πραγματοποίησαν την πρώτη εργασία για την ενσωμάτωση της ενότητας "Science" με το σταθμό. Λόγω αυτών των τριών διαστημικών περιπάτων, που έκαναν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αποστολής.

Επιπλέον, ο Novitsky επανατοποθέτησε μη αυτόματα το Yu.A. Gagarin "από τη μικρή ερευνητική ενότητα" Dawn "στην ενότητα" Science ". Στο αεροσκάφος επέβαιναν και ο κοσμοναύτης Roscosmos Pyotr Dubrov και ο αστροναύτης της NASA, Mark Vande Hai. Έτσι, «Yu.A. Gagarin "έγινε το πρώτο πλοίο που αγκυροβόλησε στο" Science ".

Ο Klim Shipenko και η Yulia Peresild πέταξαν στον ISS με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-19 μαζί με τον κοσμοναύτη Roscosmos Anton Shkaplerov στις 5 Οκτωβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, γυρίστηκε μια ταινία μεγάλου μήκους στο ISS. Το διαστημικό δράμα, με τίτλο πρόχειρη πρόκληση, είναι μια ιστορία για μια γυναίκα γιατρό που πετάει σε τροχιά για να σώσει έναν αστροναύτη. Οι κοσμοναύτες του Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Novitsky και Peter Dubrov συμμετείχαν επίσης στα γυρίσματα. Συνολικά, περίπου 35-40 λεπτά χρόνου οθόνης θα έπρεπε να έχουν γυριστεί σε τροχιά.

Η ολοκληρωμένη πτήση έγινε η τρίτη στην καριέρα του κοσμοναύτη Roscosmos Oleg Novitsky. Η πρώτη του δουλειά σε τροχιά χαμηλής γης ως διοικητής του επανδρωμένου διαστημοπλοίου Soyuz TMA-06M και μηχανικός πτήσης του 34ου πρώτου πληρώματος ISS, μαζί με τον Evgeny Tarelkin και τον Kevin Ford, ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου 2012 και διήρκεσε 143 ημέρες. Στις 28 Μαΐου 2014, ο Όλεγκ Βίκτοροβιτς απονεμήθηκε τον υψηλό τίτλο του Herρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Oleg Novitsky πραγματοποίησε τη δεύτερη διαστημική του πτήση στις 17 Νοεμβρίου 2016 ως διοικητής διαστημικών σκαφών Soyuz MS-03 και μηχανικός πτήσης ISS-50/51, μαζί με τον αστροναύτη της ESA Tom Peske και την αστροναύτη της NASA Peggy Whitson. Στις 2 Ιουνίου, το όχημα κατάβασης με τον διοικητή του πληρώματος Oleg Novitsky και τον μηχανικό πτήσης Tom Peske επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 196 ημέρες 17 ώρες 50 λεπτά.

Παρά το πολυάσχολο πρόγραμμα εργασίας του, ο Oleg Novitsky βρήκε επίσης χρόνο για να δημοσιεύσει φωτογραφίες και βίντεο στις σελίδες των κοινωνικών δικτύων VKontakte, Facebook, Twitter και Instagram, χάρη στα οποία χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πλησιάσει ακόμη περισσότερο στο διάστημα.

Η Julia Peresild επιλέχθηκε για μια μοναδική πτήση ανάμεσα σε τρεις χιλιάδες αιτούντες. Αυτή και ο Klim Shipenko έπρεπε να παρακολουθήσουν ένα επιταχυνόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης, ο Shipenko ενήργησε ως χειριστής.

Προς το παρόν, το πλήρωμα της 66ης μακροχρόνιας αποστολής, αποτελούμενο από τους κοσμοναύτες της Roscosmos Anton Shkaplerov και Peter Dubrov, αστροναύτες της NASA Mark Vande Hai, Shane Kimbrow και Megan MacArthur, αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος Tom Peske (διοικητής ISS-66), καθώς και ο Akihiko Hoshide, αστροναύτης της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης.

https://vk.com/video-30315369_456242674

https://www.energia.ru/ru/news/news-202

 

 

 

 

Σχετικά με την κατάσταση επί του ISS :cheesy:

Σύμφωνα με την Rocket and Space Corporation Energia που πήρε το όνομά της από S.P. Korolev (μέρος της κρατικής εταιρείας Roscosmos), κατά τη δοκιμή των κινητήρων του διαστημοπλοίου μεταφοράς Soyuz MS-18, η λειτουργία των κινητήρων επηρέασε τον προσανατολισμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας προσωρινός αναπροσανατολισμός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Αποκαταστάθηκε άμεσα χάρη στις ενέργειες του προσωπικού της ομάδας ISS Russian Segment Main Operational Control Group.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_10-15_1.html :mrgreen: :mrgreen:

mksf.jpg.beefeebeb90e4f3073744d1954e13ae3.jpg

49783920221_8fbc0ef839_b.jpg.b123a7289a4af6ddd8e5be32f2d78c85.jpg

51588972667_6c4d458fa1_5k.jpg.7a60a83df89ccfd7e293dd1e016ccba9.jpg

zpl.jpg.cbf5d7056e0baf5d1d083f0f91ecfc50.jpg

88fb76cb-a1c6-47e8-bd36-7d9c002a6b21.jpg.4fed8979b7c517348ef72edbd34f44d7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Virgin Galactic – Τα διαστημικά ταξίδια αναβάλλονται, η μετοχή της εταιρείας πέφτει :cheesy:

Η Virgin Galactic αναβάλλει την έναρξη των τουριστικών διαστημικών ταξιδιών για το δ’ τρίμηνο του 2022, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης και δοκιμαστικών πτήσεων.

Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία από αυτό τον μήνα θα ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του διαστημικού σκάφους και του αεροσκάφους-φορέα, μία διαδικασία που σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο CNBC ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10 μήνες, με την ολοκλήρωση να αναμένεται το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου του 2022.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη της περιόδου «βελτιώσεων» μετά την επόμενη διαστημική πτήση, την επονομαζόμενη Unity 23. Ωστόσο, πρόσφατες επιθεωρήσεις έδειξαν ότι ορισμένα χρησιμοποιούμενα υλικά στα σκάφη δεν δείχνουν την αναμενόμενη ανθεκτικότητα με αποτέλεσμα να απαιτείται «πρόσθετη φυσική επιθεώρηση».

Με τις εργασίες στο διαστημικό σκάφος VSS Unity και στο αεροσκάφος φορέα VMS Eve να ξεκινούν τώρα, το πιθανότερο ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση της αποστολής Unity 23 είναι τα μέσα του 2022.

Όλα αυτά είχαν σαν άμεση συνέπεια η μετοχή της Virgin Galactic να πέσει κατά 13%.

Η Virgin Galactic έχει δύο ακόμα προγραμματισμένες πτήσεις – τις Unity 24 και Unity 25, με την τελευταία να αποτελεί την πρώτη πραγματικά εμπορική πτήση – για το γ’ τρίμηνο του 2022, για τις οποίες πλέον δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία πραγματοποίησης.

Η περίοδος εκσυγχρονισμού των σκαφών αναμενόταν να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, αλλά η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας «καθήλωσε» την Virgin Galactic για να διερευνήσει τις αστοχίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πτήσης του ιδρυτή της εταιρείας, Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Αφού εξετάστηκαν όλα τα θέματα που είχαν προκύψει δόθηκε το πράσινο φως για επανέναρξη των πτήσεων.

https://www.in.gr/2021/10/15/b-science/space/virgin-galactic-ta-diastimika-taksidia-anavallontai-metoxi-tis-etaireias-peftei/

Galactic-600x338.jpeg.05f63bdbaf874a9c3d6802cc020d5af0.jpeg

virgin-galactic.jpg.92f9c130cfec9d941a59e3c7a08efa03.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έφτασαν στο διάστημα τρεις Κινέζοι αστροναύτες - Θα παραμείνουν εκεί για 6 μήνες :cheesy:

Οι τρεις αστροναύτες θα διαμείνουν στο Τιανχέ («Ουράνια αρμονία»), το μοναδικό τμήμα του διαστημικού σταθμού που είναι επιχειρησιακό, αφού τέθηκε σε χαμηλή τροχιά στα τέλη Απριλίου, σε ύψος 350-390 χιλιομέτρων.

Η αποστολή τους θα διαρκέσει έξι μήνες, το πιο μεγάλο χρονικό διάστημα που έχουν παραμείνει κινέζοι αστροναύτες σε χαμηλή τροχιά. Θα συνεχίσουν την κατασκευή του σταθμού, θα επαληθεύσουν την καλή λειτουργία εξοπλισμού, ενώ θα κάνουν επίσης επιστημονικά πειράματα, θα συγκεντρώσουν για παράδειγμα πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται στην πιο μακρά παραμονή στον διαστημικό σταθμό. Θα κάνουν εξάλλου δύο ως τρεις εξόδους στο διάστημα.

Θα διπλασιάσουν το ρεκόρ που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο τα μέλη της προηγούμενης κινεζικής αποστολής, τα οποία, αφού έφθασαν στον σταθμό με το Σεντζού-12, παρέμειναν στο Τιανχέ για τρεις μήνες.

«Ο λόγος αυτής της παρατεταμένης διαμονής είναι να αποκτηθεί εμπειρία σε ό,τι αφορά τις αποστολές μακράς διάρκειας», εξήγησε ο Έρικ Σίντχαους, καθηγητής ειδικευμένος στις διαστημικές επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής Έμπρι-Ριντλ, στις ΗΠΑ. «Η κυριότερη δυσκολία για τους αστροναύτες θα είναι να διατηρήσουν τη μυική μάζα τους και να μειώσουν την οστική τους απώλεια» σε περιβάλλον με έλλειψη βαρύτητας, που εξασθενεί τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το νέο πλήρωμα αποτελείται από δύο άνδρες, τον Τζάι Τζιγκάνγκ, 55 ετών, τον πρώτο Κινέζο που έκανε ποτέ έξοδο στο διάστημα, το 2008, και τον Γε Γκουανγκφού, 41 ετών, πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας για τον οποίο αυτή είναι η πρώτη του διαστημική αποστολή. Το τρίτο μέλος του πληρώματος είναι η Ουάνγκ Γιαπίνγκ, 41 ετών, η οποία συμμετέχει εκ νέου σε διαστημική αποστολή έπειτα από την πρώτη της, το 2013. Είναι η δεύτερη Κινέζα που κατακτά το διάστημα.

Πασίγνωστη στην Κίνα, ιδίως αφού παρέδωσε στην προηγούμενη αποστολή της μάθημα φυσικής απευθείας σε 60 εκατομμύρια μαθητές μέσω βιντεοσύνδεσης, θα επαναλάβει την εμπειρία και στην τρέχουσα αποστολή της. Θα γίνει επίσης η πρώτη Κινέζα που θα κάνει έξοδο στο διάστημα.

«Η Κίνα δεν θα ανακαλύψει ξανά τον τροχό» με την αποστολή Σεντζού-13, σημειώνει ο Τσεν Λαν, αναλυτής του εξειδικευμένου ιστότοπου GoTaikonauts.com, ο οποίος παρακολουθεί συστηματικά το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα. Δεν θα πρόκειται «για μεγάλη πρόκληση για την Κίνα, καθώς οι τεχνολογίες της είναι αρκετά ώριμες», ωστόσο «κάθε διαστημική αποστολή είναι στην πραγματικότητα πρόκληση...»

Πρόκειται για την πέμπτη από τις συνολικά ένδεκα αποστολές –επανδρωμένες και μη– που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κινεζικού διαστημικού σταθμού, ο οποίος προβλέπεται να είναι εντελώς έτοιμος στα τέλη του 2022.

Ο σταθμός, που έχει βαπτιστεί Τιανγκόνγκ («Ουράνιο Παλάτι»), θα είναι παρόμοιος σε μέγεθος με τον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Μιρ (1986-2001). Η διάρκεια ζωής του θα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.

Τα δύο επόμενα τμήματα του σταθμού, τα Μενγκτιάν και Ουεντιάν –πρόκειται για επιστημονικά εργαστήρια–, θα σταλούν στο διάστημα την επόμενη χρονιά για να ενωθούν με το Τιανχέ. Θα επιτρέψουν να γίνουν πειράματα στα πεδία της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής και της αστρονομίας.

Το εγχείρημα της Κίνας να κατασκευάσει διαστημικό σταθμό πυροδοτήθηκε εν πολλοίς από την αμερικανική άρνηση να μεταβούν Κινέζοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που προέκυψε με τη συνεργασία των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Καναδά, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας διαβεβαίωσε από την πλευρά της προχθές Πέμπτη ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι ξένοι αστροναύτες στον Τιανγκόνγκ.

Η Κίνα επενδύει εδώ και αρκετές δεκαετίες δισεκατομμύρια ευρώ για να φτάσει τις άλλες διαστημικές δυνάμεις. Έγινε τον Μάιο η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που προσεδάφισε στον Άρη μικρό ρομπότ. Η Κίνα είχε επίσης προσεδαφίσει το 2019 διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, παγκόσμια πρώτη.

Την περασμένη χρονιά, συγκέντρωσε δείγματα της Σελήνης και ολοκλήρωσε το Μπεϊντού, το κινεζικό σύστημα εντοπισμού θέσης και δορυφορικής πλοήγησης, ανταγωνιστικό του αμερικανικού GPS. Έθεσε την Πέμπτη σε τροχιά γύρω από τη Γη τον πρώτο της δορυφόρο παρατήρησης του Ήλιου.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το Πεκίνο σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη (περί το 2030) και να κατασκευάσει σεληνιακή βάση σε συνεργασία με τη Ρωσία.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1025573_eftasan-sto-diastima-treis-kinezoi-astronaytes-tha-parameinoyn-ekei-gia-6

1.jpg.411dc42807844fa7e2e40c6396ab35e3.jpg

kinezoi.thumb.jpg.fb23bf87d7885c1dd1af16d803e05278.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημικός τουρισμός – Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος ετοιμάζεται για εκδρομή στον ISS:cheesy:

Οι μεγιστάνες ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών κέρδισαν τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες με τις διαστημικές βόλτες που πραγματοποίησαν. Όμως ο Τζεφ Μπέζος και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον βγήκαν από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας για λίγα λεπτά και αμφισβητείται μάλιστα αν μπορεί η βόλτα αυτή να καταγραφεί ως επίσκεψη στο Διάστημα.

Αυτός που σίγουρα θα καταγράψει το όνομα του στην μικρή λίστα των ιδιωτών που έχουν βγει από τον πλανήτη μας είναι ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μαεζάουα ο οποίος θα γίνει ο όγδοος κατά σειρά διαστημικός τουρίστας. Πριν από 20 χρόνια ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντένις Τίτο έγινε ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας». Ο Τίτο είχε πληρώσει 20 εκατ. δολάρια για να ταξιδέψει και να παραμείνει για λίγες μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Έκτοτε επτά συνολικά πάμπλουτοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι.

Ο Μαεζάουα που απέκτησε την τεράστια περιουσία του μέσω μιας πετυχημένη διαδικτυακής εμπορικής εταιρείας μόδας ασχολείται επίσης με την τέχνη και θεωρείται σημαντικός συλλέκτης. Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας πριν από δύο χρόνια όταν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Space X, την διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, για ένα πολυήμερο ταξίδι γύρω από την Σελήνη και για να μην είναι μόνος θα πάρει μαζί του μια γυναίκα που θα επιλέξει μέσω online διαγωνισμού η οποία όπως είχε πει δεν θα ήταν μόνο σύντροφος του στο ταξίδι αλλά θα γινόταν και σύντροφος του στην ζωή.

Λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο για μια γυναίκα σύντροφο και θα πάρει μαζί του οκτώ άτομα κάποιοι εκ των οποίων θα ήταν φίλοι του που θα ήθελαν να τον συντροφεύσουν στο ταξίδι και κάποιοι θα επιλέγονταν και πάλι μέσω online διαδικασίας. Ο ίδιος θα πλήρωνε φυσικά το αντίτιμο για όλους τους συνεπιβάτες του.

Τελικά το σχέδιο για την Σελήνη είτε εγκαταλείφθηκε είτε μπήκε σε δεύτερο πλάνο και ο Μαεζάουα συμφώνησε με την Ρωσία για να πάει να ζήσει για 12 μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όπως φαίνεται δεν του αρέσει να ταξιδεύει μόνος του αφού και σε αυτό το εγχείρημα θα πάρει μαζί του κάποιο άτομο. Πιο συγκεκριμένα θα είναι μαζί του ένας συνεργάτης του κινηματογραφιστής που θα καταγράψει την διαμονή του εκεί για να γίνει στη συνέχεια ένα ντοκιμαντέρ. Ο Μαεζάουα και ο συνεργάτης του θα μπουν στο ρωσικό σκάφος που θα τους μεταφέρει στον ISS στις 8 Δεκεμβρίου.

Για αυτό τον λόγο ο Ιάπωνας επιχειρηματίας βρίσκεται ήδη στο κέντρο εκπαίδευσης αστροναυτών στην Μόσχα και μαθαίνει να κινείται και να ζει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Θα μάθει διάφορες λειτουργίες του διαστημικού σταθμού καθώς και πρωτόκολλα κινδύνου σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή έκτακτη συνθήκη κατά την παραμονή του εκεί. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ποσό που κατέβαλε στην ρωσική διαστημική υπηρεσία ο Μαεζάουα αλλά η NASA κάθε φορά που χρησιμοποιεί τα ρωσικά σκάφη για να μεταφέρει αστροναύτες της στον ISS πληρώνει ένα ποσό γύρω στα 80 εκατ. δολάρια. Δεδομένου του ότι ο Μαεζάουα θα πάρει μαζί του και τον συνεργάτη του και θα παραμείνει 12 μέρες στον σταθμό το ποσό που θα ξοδέψει εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 200 εκατ. δολάρια.

«Στα 45 χρόνια της ζωής μου δεν έχω βιώσει κάτι ανάλογο. Αρχικά αισθάνθηκα περίεργα και άβολα. Δεν μπορούσα να ελέγξω τις κινήσεις των χεριών και ποδιών μου. Όταν όμως άρχισα να συνηθίζω αυτή την κατάσταση αποδείχθηκε τελικά πολύ ευχάριστη. Θα εκπαιδευθώ για τους επόμενους μήνες και νιώθω φόβο ή άγχος αντίθετα η επιθυμία μου να ταξιδέψω στο Διάστημα μεγαλώνει διαρκώς» δηλώνει ο Μαεζάουα.

Να σημειωθεί ότι στους τουρίστες του Διαστήματος δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιβάτες των ολιγόλεπτων εξόδων από την ατμόσφαιρα που πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες ούτε η Ρωσίδα ηθοποιός και ο Ρώσος σκηνοθέτης που πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες τα γυρίσματα μιας ταινίας στον ISS.

https://www.naftemporiki.gr/story/1790710/ksekinise-tin-ekpaideusi-astronauti-o-iaponas-diastimikos-touristas

iaponas-diastimikos-toyristas.jpg.c973ae69b46a8a6d06b8b76cd91041f1.jpg

2021-10-14T154521Z_933523089_RC2Q9Q9NURL5_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-RUSSIA-JAPAN.thumb.jpg.2a93dcf6a0fef3a1481ca014fbb3edb8.jpg

2021-10-14T160328Z_828109969_RC2R9Q9GPX4H_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-RUSSIA-JAPAN-1-1024x768.thumb.jpg.5c5f704aa1c3c489430e9927ea2101f4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πλήρωμα του Challenge επέστρεψε στο Star City :cheesy:

Σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 2021, το επανδρωμένο διαστημόπλοιο μεταφοράς Yuri Gagarin (Soyuz MS-18) πραγματοποίησε μια τακτική προσγείωση στο καθορισμένο σημείο στο Καζακστάν. Ο κοσμοναύτης Oleg Novitskiy του Roscosmos, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά για περισσότερο από έξι μήνες, καθώς και οι συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις Klim Shipenko και Yulia Peresild επέστρεψαν στη Γη.

Λίγες ώρες αργότερα, το αεροσκάφος Gagarin Cosmonaut Training Center με τους Novitskiy, Peresild και Shipenko προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Chkalovsky. Το πλήρωμα έφτασε στο Star City, όπου θα υποβληθεί σε αποκατάσταση. Το πλήρωμα υποδέχτηκε θερμά από συγγενείς, ντόπιους, μέλη της ομάδας κοσμοναυτών Roscosmos και τις οικογένειές τους, δημοσιογράφους, ηθοποιούς, ειδικούς και ιατρούς. Το πρώτο πλήρωμα κινηματογραφικών ταινιών στον κόσμο που γύρισε ένα χαρακτηριστικό σε τροχιά εκπλήρωσε με επιτυχία το έργο του. Η επιστροφή τους ήταν πραγματικός θρίαμβος. Πολλές κάμερες συνάντησαν τους Oleg Novitskiy, Klim Shipenko και Yulia Peresild στον τόπο προσγείωσης, μερικοί από αυτούς συνέχισαν να εργάζονται στην ταινία «Πρόκληση» σε πραγματικό χρόνο. Το διαστημόπλοιο Soyuz MS-18 εκτοξεύτηκε στον ISS στις 9 Απριλίου 2021. Ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Novitskiy πέρασε 191 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο σκηνοθέτης Klim Shipenko και η ηθοποιός Yulia Peresild έμειναν 12 ημέρες στο διάστημα, φτάνοντας στο σταθμό με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-19 με πιλότο τον κοσμοναύτη Roscosmos Anton Shkaplerov. Κινηματογραφιστές και Ρώσοι κοσμοναύτες εργάστηκαν στην ταινία μεγάλου μήκους «Πρόκληση», η πρώτη που γυρίστηκε ποτέ εκτός της Γης.

http://en.roscosmos.ru/22435/[/b]

dsc_cyp2_d_17102021_00844.jpg.50b1f3c4f8142f7f07af15e28d3dcc56.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ανεφοδιασμός του φορτηγού οχήματος Progress MS-18 έχει ολοκληρωθεί. :cheesy:

Στο κοσμικό Baikonur, συνεχίζεται η προγραμματισμένη προετοιμασία του μεταφορικού οχήματος Progress MS-18 (TGK) για εκτόξευση στο πλαίσιο της 79ης αποστολής προμήθειας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Σήμερα ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos ολοκλήρωσαν τις εργασίες ανεφοδιασμού του διαστημικού σκάφους με προωθητικά και συμπιεσμένα αέρια.

Μετά την επιστροφή από τον σταθμό ανεφοδιασμού και εξουδετέρωσης, το πλοίο εγκαταστάθηκε στη δυναμική βάση του κτιρίου συναρμολόγησης και δοκιμών της θέσης 254 για να πραγματοποιήσει το τελικό στάδιο προετοιμασίας και τοποθέτησης του παραδοθέντος φορτίου και εξοπλισμού.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-18 TGC έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου 2021 από το κοσμόδρομο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_10-19.html

photo_10-19-13.thumb.jpg.05648d4f48ff9a7e83ccb52c4ca18d72.jpg

photo_10-19-12.thumb.jpg.831e8bfe8a967fbbbcf7ff83cb90fcea.jpg

photo_10-19-11.thumb.jpg.ac2f746082b0fb83c9ee63a35b9a8ba3.jpg

photo_10-19-10.thumb.jpg.309b7a7ddc05497c22f88e6b8a0e75d8.jpg

photo_10-19-09.thumb.jpg.642dc901b0863d2a26aa00825f9f66c5.jpg

photo_10-19-08.thumb.jpg.1322e72d4bdba90d1f6f2dfe139a0404.jpg

photo_10-19-07.thumb.jpg.befcbab238605f34b74b44e4b451d110.jpg

photo_10-19-06.thumb.jpg.c8a2b48229b803c7d88f64e79c034870.jpg

photo_10-19-05.thumb.jpg.465b25eea40f5560decc949f7b6d7d8e.jpg

photo_10-19-04.thumb.jpg.aaa88e02d5b6a6ddab3eb3fed3ccd1b9.jpg

photo_10-19-03.thumb.jpg.86373e64859baeef9d3fc85332f48aab.jpg

photo_10-19-02.thumb.jpg.7fd55b530d8dd386dbaeab7a4e8e05bf.jpg

photo_10-19-01.thumb.jpg.154dfa708ff9351f4c7a59c389cc0496.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεχνικό πρόβλημα καθηλώνει για μήνες το νέο διαστημικό σκάφος της Boeing :cheesy:

Η Boeing φαίνεται πως δεν θα μεταφέρει αστροναύτες της NASA πριν από το 2023, περισσότερο από τρία χρόνια αργότερα από ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν.

Η εταιρεία και η NASA ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι το σκάφος Starliner παρουσιάζει τεχνικό πρόβλημα και δεν θα πραγματοποιήσει φέτος την τελευταία δοκιμή πριν την εκτόξευση πληρωμάτων, μια μη επανδρωμένη πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το σκάφος καθηλώνεται για επισκευές και δεν θα είναι έτοιμο για τη δοκιμαστική εκτόξευση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Boeing Τζον Βόλμερ.

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή «ίσως» πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2022, είπε, δεδομένου ότι η Boeing θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να αναλύσει τα δεδομένα της δοκιμαστικής πτήσης και να υποβάλει τα δεδομένα που απαιτούνται για πιστοποίηση του σκάφους.

Η πρόβλεψή του όμως ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Η SpaceX για παράδειγμα χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για την εκτόξευση αστροναυτών της NASA μετά την μη επανδρωμένη δοκιμή του Crew Dragon.

Και αυτό σημαίνει ότι το Starliner είναι πιθανό να μην μπορέσει να μεταφέρει πληρώματα της NASA στον ISS πριν από το 2023.

Το Starliner θα παραμείνει σε υπόστεγο του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι της Φλόριντα (Boeing)

Το 2014, η SpaceX εξασφάλισε συμβόλαιο της NASA, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη του Crew Dragon, ενώ η Boeing έλαβε 4,6 δισ. για την ανάπτυξη του Starliner.

Η SpaceX έχει πραγματοποιήσει έκτοτε τρεις επανδρωμένες πτήσεις στον ISS και ετοιμάζεται για τέταρτη, ενώ το σκάφος της Boeing παραμένει καθηλωμένο χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές.

Το Starliner απέτυχε δύο φορές στην τελική δοκιμή. Το 2019 εκτοξεύτηκε χωρίς πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναγκάστηκε όμως να επιστρέψει εκτάκτως στη Γη λόγω σοβαρών τεχνικών θεμάτων που το εμπόδισαν να προσεγγίσει το τροχιακό εργαστήριο.

Η επόμενη απόπειρα προγραμματιζόταν για τον φετινό Αύγουστο, αναβλήθηκε όμως έπειτα από την αποτυχημένη δοκιμή του συστήματος προώθησης, όταν 14 από τις 19 βαλβίδες καυσίμων απέτυχαν να ανοίξουν όπως έπρεπε.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι οι βαλβίδες είχαν διαβρωθεί λόγω υδρατμών που εισχώρησαν στο σύστημα και αντέδρασαν με το τετροξείδιου του αζώτου που χρησιμοποιείται ως προωθητικό αέριο. Ως αποτέλεσμα σχηματίστηκε νιτρικό οξύ που διάβρωσε τις βαλβίδε.

«Όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν το καταλάβαμε πριν φτάσουμε στην εξέδρα εκτόξευσης» παραδέχτηκε ο Βόλμερ της Boeing, δεδομένου ότι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά και οι βροχές συχνές.

Λόγω των αλλεπάλληλων αναβολών στις δοκιμές της Boeing, δύο αστροναύτες της NASA που προγραμματιζόταν να ταξιδέψουν στον ISS με τον Starliner θα πετάξουν τελικά με τη μεθεπόμενη, έκτη πτήση της SpaceX.

https://www.in.gr/2021/10/20/b-science/space/texniko-provlima-kathilonei-gia-mines-neo-diastimiko-skafos-tis-boeing/

boeing_oft-2_progress_photo_2-600x464.jpg.52b342f33af5eb5291600914db9c82fc.jpg

starliner-orbit-879x485.jpg.9d971fb9965ff7268e4e9bc1d9f83ca1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φορτηγό πλοίο Progress MS-17 σε αυτόνομη πτήση. :cheesy:

Σύμφωνα με το ρωσικό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στις 20 Οκτωβρίου 2021 στις 23:42:27 UTC, το διαστημόπλοιο φορτίου Progress MS-17 αποσυνδέθηκε ονομαστικά από τη μονάδα Mini-Research Module Poisk του ρωσικού τμήματος ISS.

Οι καταπακτές μεταξύ του ρωσικού φορτηγού και του ISS έκλεισαν στις 19 Οκτωβρίου 2021 στις 15:00 UTC. Στις 23:41 UTC, μετά το ξεκλείδωμα, εκδόθηκε εντολή απελευθέρωσης γάντζων Progress MS-17 και το όχημα στάλθηκε σε αυτόνομη πτήση.

Κατά τη διάρκεια 29 ωρών αυτόνομης πτήσης, το φορτηγό θα εκτελέσει μια σειρά διορθωτικών ελιγμών, απομακρυνόμενος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε απόσταση 185 χιλιομέτρων. Το διαστημόπλοιο πρόκειται να προσδεθεί στο λιμάνι ναδίρ του Εργαστηρίου Εργαστηρίου Πολυχρηστικής Nauka έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου στις 04:23 UTC, χρησιμοποιώντας την αυτόματη προσέγγιση Kurs και σύστημα σύνδεσης. Αυτή θα είναι η πρώτη ελλιμενισμός φορτηγού πλοίου με τη νέα ρωσική μονάδα, η οποία έφτασε στα τέλη Ιουλίου 2021.

Ένας ειδικός προσαρμογέας (επικάλυψη δακτυλίου) βρίσκεται τώρα στη μονάδα σύνδεσης μονάδας Nauka, που επιτρέπει στα ρωσικά διαστημόπλοια Soyuz MS και Progress MS να προσδεθούν σε αυτήν και το Progress MS-17 θα τον αφαιρέσει κατά την αποδέσμευση από το σταθμό. Η μονάδα Prichal που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου φέτος, στη συνέχεια θα συνδεθεί στη βάση σύνδεσης.

Το Progress MS είναι ένα ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση τροχιακών σταθμών. Χρησιμοποιείται για την παράδοση διαφόρων φορτίων (καύσιμα, επιστημονικός εξοπλισμός, οξυγόνο, νερό, τρόφιμα κ.λπ.) στον ISS, καθώς και για τη ρύθμιση του υψομέτρου της τροχιάς του.

https://vk.com/video-30315369_456242685

http://en.roscosmos.ru/22444/

iss048e017273_orig-scaled.jpg.bfaabde894ecc06c9909460faa9d1dcb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πλοίο "Progress M-UM" προετοιμάζεται για εκτόξευση. :cheesy:

Στο τεχνικό συγκρότημα του κοσμοδρόμου Baikonur, συνεχίζεται το στάδιο των δοκιμών πριν από την πτήση της μονάδας μεταφοράς φορτίου Progress M-UM (TGKM) με την κομβική μονάδα Prichal (UM) του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Μετά την ολοκλήρωση των τεχνολογικών εργασιών για τη συναρμολόγηση του Progress M-UM TGCM ως μέρος του διαμερίσματος οργάνων και συναρμολόγησης, του διαχωριστή προσαρμογέα και του Prichal UM, ειδικοί από την RSC Energia im. S.P. Ο Κορολίωφ πραγματοποίησε εξωτερική επιθεώρηση του πλοίου που ήταν εγκατεστημένο στο δυναμικό περίπτερο του συγκροτήματος συναρμολόγησης και δοκιμής του χώρου 254. Από τις 11 Οκτωβρίου, το TGKM πέρασε μια σειρά ελέγχων στα συστήματα επί του σκάφους και ένα σετ ελέγχου ετοιμότητας εκκίνησης χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εδάφους του αυτοματοποιημένου συγκροτήματος δοκιμών. Και σήμερα, σύμφωνα με το ρουτίνα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος αυτόνομων δοκιμών του διαστημικού σκάφους σε μια ανεχώδη ζώνη συναρμολογημένη από οθόνες ραδιοαπορρόφησης, προκειμένου να δοκιμαστεί η λειτουργία του ενσωματωμένου ραδιο-τεχνικού συστήματος ραντεβού και σύνδεσης Kurs-NA υπό συνθήκες που προσομοιώνουν το φυσικό περιβάλλον του εξωτερικού διαστήματος.

Το Universal nodal module "Prichal" που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia im. S.P. Ο Korolev προορίζεται να επεκτείνει τις τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες του ISS Russian Segment. Η εκτόξευση του UM "Prichal" χρησιμοποιώντας το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1b έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2021.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_10-20_1.html

photo_10-20-41.thumb.jpg.2d1653fab29a3728c38e1b89b42d9d51.jpg

photo_10-20-40.thumb.jpg.31b4c99f8afa4a4e665791dca65e523c.jpg

photo_10-20-38.thumb.jpg.f20c532c8bcb422601b233fd0015bcc7.jpg

photo_10-20-37.thumb.jpg.71004b6c96904cca2982426baac00e11.jpg

photo_10-20-36.thumb.jpg.cdeaff01041fc4116a6167cd0f57e83e.jpg

photo_10-20-31.thumb.jpg.d4bc3912c1dc5a8330bdef831bab752f.jpg

photo_10-20-29.thumb.jpg.4a4b71867655e373d6843bf4eae0152d.jpg

photo_10-20-28.thumb.jpg.35c9b0050948af0391d1f9ffc2ded87e.jpg

photo_10-20-27.thumb.jpg.dc4a4f70a4e5dff0be3c5c4a8639fcc4.jpg

photo_10-20-26.thumb.jpg.28b477c2fdc935950741042d7e6a6a27.jpg

photo_10-20-25.thumb.jpg.f30620bd8dc7655910551f69651c9101.jpg

photo_10-20-24.thumb.jpg.058282f4faba5d9673021ca60ae584d9.jpg

photo_10-20-23.thumb.jpg.a652041c949907faf3788ac14889eeca.jpg

photo_10-20-22.thumb.jpg.00c66e2a400def604bf0a931ab03b1e4.jpg

photo_10-20-21.thumb.jpg.d50a875ab8c8e030102b6babe19b0cc0.jpg

photo_10-20-20.thumb.jpg.354aa7240c65812229c63d6ad052370b.jpg

photo_10-20-19.thumb.jpg.9f24d44895845b633c1ea54893734d6b.jpg

photo_10-20-18.thumb.jpg.49419508c75a7b1fd2d8f96cd8cfb79d.jpg

photo_10-20-17.thumb.jpg.0b35da683049ec4b0c82ea8be767335a.jpg

photo_10-20-16.thumb.jpg.c5e2d4c512756a6bc36422b11f42e7a9.jpg

photo_10-20-15.thumb.jpg.4d56a7996d3f54706eb4785def1a5f37.jpg

photo_10-20-14.thumb.jpg.7e19202bfc353661e1886ed53b7e647f.jpg

photo_10-20-13.thumb.jpg.c1a3592b63ea9dc4ed4121049a406acb.jpg

photo_10-20-12.thumb.jpg.b6d14adfdeba31c3c860671277b207a0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το TGK "Progress MS-18" συνδέθηκε με το διαμέρισμα μεταφοράς. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο του Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του φορτηγού οχήματος Progress MS-18 (TGK) για εκτόξευση στο πλαίσιο της 79ης αποστολής προμήθειας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σήμερα στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του ιστότοπου 254 ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roskosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών εργασιών για τη σύνδεση του Progress MS-18 TGC με το διαμέρισμα μεταφοράς (PxO) του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης ( LV). Το PxO είναι μέρος της διαστημικής κεφαλής, παρέχοντας μηχανική σύνδεση του διαστημικού σκάφους με το φέρινγκ και την ενσωμάτωση της διεπαφής εντολών του Progress MS-18 TGK στο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών σύνδεσης, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στο ενσωματωμένο ραδιο-τεχνικό συγκρότημα και άλλα συστήματα υπηρεσιών.

Την προηγούμενη μέρα, περίπου 1.490 κιλά διαφόρων ειδών εξοπλισμού και υλικών αποθηκεύτηκαν στο χώρο αποσκευών του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και των εργαλείων για εξωσχολικές δραστηριότητες, ιατρικούς ελέγχους και είδη υγιεινής και υγιεινής, είδη ένδυσης, κανονικές μερίδες τροφίμων και φρέσκα τρόφιμα για τα μέλη του πληρώματος της 66ης κύριας αποστολής, καθώς και συσκευασία για διαστημικά πειράματα "Matryoshka-R", "Biomag-M", "Aseptic", "Structure" και "Photobioreactor". Επιπλέον, 560 κιλά καυσίμου ανεφοδιασμού, 420 λίτρα πόσιμου νερού στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik και 43 κιλά πεπιεσμένου αέρα σε κυλίνδρους παροχής οξυγόνου πρόκειται να παραδοθούν στον ISS.

Η εκτόξευση του πυραύλου φορέα Soyuz-2.1a από το Progress MS-18 TGC έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου 2021 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_10-20.html

photo_10-20-11.thumb.jpg.220267626ca01208e8095601776fb2e9.jpg

photo_10-20-10.thumb.jpg.da0ea2ccc8f6f6cb9b537e2ca1079f0b.jpg

photo_10-20-09.thumb.jpg.e43c01b643e1c17c8af01d2c3c456492.jpg

photo_10-20-08.thumb.jpg.05dad10b3702586bd59b200eb811d920.jpg

photo_10-20-07.thumb.jpg.e6a67ba730386f51575d8adc6f79ecf5.jpg

photo_10-20-06.thumb.jpg.6e07980616271fe114c873fb469a553e.jpg

photo_10-20-05.thumb.jpg.c1903ed532439b265b1c0e68726ed98b.jpg

photo_10-20-04.thumb.jpg.86a19fba7ee58a05188ef41858cd79ad.jpg

photo_10-20-03.thumb.jpg.f8d6f5ee617f2356160b04f4f61e73c8.jpg

photo_10-20-02.thumb.jpg.08676854e23f986408eee2b7a94185bc.jpg

photo_10-20-01.thumb.jpg.94849da12dc6f9e2e8cb18e76542c908.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απέτυχε να θέσει φορτίο σε τροχιά ο νέος πύραυλος της Νότιας Κορέας :cheesy:

Ανάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής εκτόξευσης του πρώτου νοτιοκορεατικού πυραύλου που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία.

Ο πύραυλος Nuri, σχεδιασμένος να μεταφέρει φορτία 1,5 τόνου σε χαμηλή γήινη τροχιά, εκτοξεύτηκε με επιτυχία το πρωί της Πέμπτης από το παράκτιο Διαστημικό Κέντρο του Νάρο. Δεν κατάφερε όμως να θέσει σε τροχιά το ομοίωμα ενός δορυφόρου.

«Δυστυχώς δεν πετύχαμε πλήρως τον στόχο μας» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την εκτόξευση.

«Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μπορούμε να τον εκτοξεύουμε ακριβώς στην προκαθορισμένη πορεία. Η Διαστημική Εποχή της Κορέας πλησιάζει» είπε.

Στολισμένος με τη νοτιοκορεατική σημαία, ο Nuri είναι το όχημα με το οποίο η Σεούλ σχεδιάζει να εκτοξεύει στο μέλλον κατασκοπευτικούς και τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ή ακόμα και μη επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Ο πύραυλος, του οποίου η ανάπτυξη κόστισε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το BBC, έχει ύψος 47,2 μέτρων, χωρίζεται σε τρία στάδια και χρησιμοποιεί έξι κινητήρες υγρών καυσίμων.

Επέτρεψε στη Νότια Κορέα να γίνει η έβδομη χώρα του κόσμου που εκτοξεύει πύραυλο δικής της τεχνολογίας -μέχρι σήμερα η χώρα χρησιμοποιούσε πυραύλους ρωσικής τεχνολογίας.

Αν και Σεούλ διαβεβαιώνει ότι ο Nuri θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για διαστημικές εφαρμογές, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής χρήσης, δεδομένου ότι οι διαστημικοί και οι βαλλιστικοί πύραυλοι βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία.

https://www.in.gr/2021/10/21/b-science/space/apetyxe-na-thesei-fortio-se-troxia-o-neos-pyraylos-tis-notias-koreas/

2021-10-21T030649Z_324089373_RC22EQ94ZTS3_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-SOUTHKOREA-600x376.jpg.41346beac690c0e8462db42dd5b93181.jpg

2021-10-21T085852Z_1668521631_RC28EQ9DPR9H_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-SOUTHKOREA-1024x683.thumb.jpg.41a06d3f04a0ca5c543b8c0a21c8990c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματοποιήθηκε η επιθεώρηση της κεφαλής του Progress MS-18 TGC :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-18 (TGK) για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος της 79ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σήμερα, στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του site 254, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν μια επιθεώρηση συγγραφέα του Progress MS-18 TGC και πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών εργασιών για την κύλιση του φέρινγκ μύτης. Μετά τον έλεγχο της ετοιμότητας εκτόξευσης, το διαστημόπλοιο ως μέρος της διαστημικής κεφαλής θα επιτραπεί για μεταφορά στη γενική συνέλευση με το όχημα εκτόξευσης στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμής της τοποθεσίας 31.

Η εκτόξευση του πυραύλου φορέα Soyuz-2.1a με το Progress MS-18 TGC έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου 2021 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_10-22.html

photo_10-22-23.thumb.jpg.feea03817b19f7e2087b9e26e900b95a.jpg

photo_10-22-22.thumb.jpg.007750a163bb36c13fba7d1275aa8eb1.jpg

photo_10-22-21.thumb.jpg.92deefebe0a31ab728f621ca2bee276e.jpg

photo_10-22-20.thumb.jpg.d5845d1b435d29cff993aea0eaa88669.jpg

photo_10-22-19.thumb.jpg.32b8732d9c718d3ee2ad9bd896c90a82.jpg

photo_10-22-18.thumb.jpg.a1cd5160f5cb7c818317602361332ad6.jpg

photo_10-22-17.thumb.jpg.d298b3718fc48b8ad7097e2cdbb99d74.jpg

photo_10-22-16.thumb.jpg.a15accfbcb9fdfced09ce035edf15d0b.jpg

photo_10-22-15.thumb.jpg.e388639c46aa5fef7184f7c09508641b.jpg

photo_10-22-14.thumb.jpg.6440c9ae954c4e23c73d6becee357333.jpg

photo_10-22-13.thumb.jpg.dacf60f4c470d2272fa8dfbb6eae6b66.jpg

photo_10-22-12.thumb.jpg.08c46a32cacb27af0212d16056806f66.jpg

photo_10-22-11.thumb.jpg.a65f0b59f39d19eed8833eb46bb71a42.jpg

photo_10-22-10.thumb.jpg.14aa4b92655ef29c46296f93d0c0794f.jpg

photo_10-22-09.thumb.jpg.98ce61cc6512527020140d1cb2646aeb.jpg

photo_10-22-08.thumb.jpg.880fe940529a50979f0f134202d4c85b.jpg

photo_10-22-07.thumb.jpg.eef8da9cdd2fdbad300a4aabf0e82542.jpg

photo_10-22-06.thumb.jpg.28d080ea4debefbfbb2a4e96d932240a.jpg

photo_10-22-05.thumb.jpg.2cb37886ff10d4b89b32a82888bbbafd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρωσοευρωπαϊκό Σογιούζ: 10 χρόνια πάνω από τους τροπικούς. :cheesy:

Το έτος 2021 σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο από την πρώτη εκτόξευση πυραύλου Soyuz-ST από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας. Η ιστορική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2011 στις 08:30 τοπική ώρα (11:30 UTC).

Ο πύραυλος Soyuz-ST που κατασκευάστηκε από το Progress Rocket and Space Center (μέρος του Roscosmos) και το μοναδικό συγκρότημα εκτόξευσης που αναπτύχθηκε από ειδικούς του Barmin Research Institute of Space Launch Complexes (παράρτημα του Κέντρου για τη λειτουργία της επίγειας διαστημικής υποδομής Εγκαταστάσεις, μέρος του Roscosmos) αποτελούν τη βάση της επιτυχούς υλοποίησης του ρωσο-γαλλικού έργου Soyuz στο Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ένα σύστημα εκτόξευσης, ένα κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών, ένα διοικητήριο, ένα τεχνικό συγκρότημα της μονάδας διαστημικής κεφαλής, καθώς και μια εγκατάσταση για την πλήρωση του ανώτερου σταδίου Fregat που παράγεται από την NPO Lavochkin (μέρος του Roscosmos).

Η Glavkosmos, θυγατρική της Roscosmos, είναι ο επικεφαλής συμβατικός ολοκλήρωσης των ρωσικών επιχειρήσεων συνεργασίας που διασφαλίζουν τη συνεργασία με την Arianespace, τον ευρωπαϊκό πάροχο υπηρεσιών εκτόξευσης.

Οι κύριοι συμμετέχοντες στο έργο

Ρωσική πλευρά:

Roscosmos;

Κέντρο Λειτουργίας Επίγειων Εγκαταστάσεων Διαστημικής Υποδομής

Progress Rocket και Διαστημικό Κέντρο.

NPO Lavochkin;

Γλαύκοσμος.

Ευρωπαϊκή πλευρά:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος;

Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (Γαλλία);

Arianespace;

Starsem.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκροτήματος εκτόξευσης είναι η ξεχωριστή μεταφορά των τριών σταδίων του οχήματος εκτόξευσης και της μονάδας διαστημικών κεφαλών με την επακόλουθη πρόσδεσή τους στον εκτοξευτή χρησιμοποιώντας έναν κινητό πύργο υπηρεσιών. Ο κινητός πύργος εξυπηρέτησης χρησιμοποιείται στο συγκρότημα εκτόξευσης για τη γενική συναρμολόγηση και την υπηρεσία προεκτόξευσης του διαστημικού πυραύλου προστατεύοντας τον πύραυλο, τη μονάδα διαστημικής κεφαλής και το προσωπικό σέρβις σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η κατασκευή του συγκροτήματος ξεκίνησε το 2004 και κράτησε τέσσερα χρόνια. Αρκετές εκατοντάδες μηχανικοί, σχεδιαστές και ειδικοί του TsENKI συμμετείχαν στην κατασκευή και περαιτέρω λειτουργία του. Της ανάπτυξης της μεγάλης κλίμακας κατασκευής προηγήθηκαν πολυάριθμες οργανωτικές και τεχνικές διαβουλεύσεις, ολοκληρωμένες αξιολογήσεις, εργασίες σχεδιασμού και έρευνας και η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2003.

Κατά τη δημιουργία του Launch Complex τα ευρωπαϊκά πρότυπα εναρμονίστηκαν με τους ρωσικούς κανονισμούς. Έχουν εκδοθεί ορισμένα κοινά έγγραφα, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στο πλαίσιο του προγράμματος Soyuz στη ΓΓΣ.

Το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας είναι ένα ευρωπαϊκό διαστημικό λιμάνι που βρίσκεται κοντά στην πόλη Kourou στη Γαλλική Γουιάνα (ένα γαλλικό διαμέρισμα στη Νότια Αμερική). Η τοποθεσία του κοντά στον ισημερινό παρέχει πλεονέκτημα ωφέλιμου φορτίου 15% έναντι ανατολικών εκτοξεύσεων από το αμερικανικό διαστημικό αεροδρόμιο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και 40% πλεονέκτημα ωφέλιμου φορτίου για εκτοξεύσεις από Μπαϊκονούρ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας έχει χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση διαστημικών οχημάτων χρησιμοποιώντας οχήματα εκτόξευσης της οικογένειας Ariane. Το κοσμοδρόμιο χρησιμοποιείται για κοινά ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα. Το Κέντρο διοικείται από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών και χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Λειτουργίες διαστημικού λιμανιού

Εκτόξευση διαστημικών σκαφών σε τροχιές γεωστατικών και γεωμεταβάσεων

Εκτόξευση διαστημικού σκάφους σε τροχιές σύγχρονες με τον ήλιο

Ταυτόχρονη εκτόξευση ενός διαστημικού σκάφους ή ενός αστερισμού διαστημικών σκαφών σε χαμηλή τροχιά της Γης.

Εκτόξευση διαστημικού σκάφους σε μεσαία περιφερειακή τροχιά.

Εκτόξευση επιστημονικών διαστημοπλοίων σε διαφορετικές τροχιές.

Εκτοξεύσεις μικροδορυφόρων με συναφή ωφέλιμα φορτία.

25 εκτοξεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Το συγκρότημα εκτόξευσης Soyuz στο Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας επιβεβαίωσε την αξιοπιστία, τον εκσυγχρονισμό και την ετοιμότητά του για απρόσκοπτη λειτουργία για πολλά χρόνια.

Ο πύραυλος Soyuz-ST είναι μια ειδικά σχεδιασμένη τροποποίηση του πύραυλου Soyuz-2 για να καλύψει τις απαιτήσεις ασφάλειας, τηλεμετρίας και λειτουργίας των Ευρωπαίων εταίρων. Είναι εξοπλισμένο με μεγαλύτερο φέρινγκ (4,11 μ. Σε διάμετρο), ισχυρότερους κινητήρες και νέο ψηφιακό σύστημα ελέγχου, το οποίο επιτρέπει πιο ακριβή έλεγχο πτήσης. Χρησιμοποιούνται δύο εκδόσεις του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-ST: Στάδιο 1a και Στάδιο 1β. Ο εκτοξευτής είναι εξοπλισμένος με υλικό που καθιστά δυνατή την απενεργοποίηση των κινητήρων πυραύλων από τη Γη, δηλαδή, εάν είναι απαραίτητο, η πτήση του πυραύλου μπορεί να ματαιωθεί χειροκίνητα. Επιπλέον, ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με ανταποκριτές ραντάρ, που θα επιτρέψουν τον έλεγχο της τροχιάς πτήσης. Ξεχωριστή εργασία έγινε για την προσαρμογή του εκτοξευτή στις κλιματικές συνθήκες της Γαλλικής Γουιάνας.

http://en.roscosmos.ru/22445/[/b]

l8gdtxjkru4.thumb.jpg.e078e28593d2f11e1103e7d1d0f7a886.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Δεν φαντάζεστε πόσο κοστίζει μια διαστημική στολή - Πως θα είναι η επόμενη γενιά. :cheesy:

Κάθε διαστημική στολή λειτουργεί σαν ένα προσωπικό διαστημόπλοιο που παρέχει οξυγόνο και βασικές ανάγκες σε έναν αστροναύτη

Ένα ταξίδι στο διάστημα -όπως κάθε ταξίδι- συνεπάγεται και budget για τα αντίστοιχα ρούχα. Στην προκειμένη περίπτωση, η NASA διαθέτει μέρος του προϋπολογισμού της για την δημιουργία των διαστημικών στολών των αστροναυτών.

Και δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι συνηθισμένο στις συνθήκες του διαστήματος, οι εν λόγω στολές πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη προστασία στον χρήστη. Κάτι που σημαίνει ότι το κόστος τους είναι αρκετά μεγάλο.

Στις 5 Μαΐου του 1961, ο αστροναύτης Alan B. Shepard έγινε ο πρώτος Αμερικανός που στάλθηκε στο διάστημα. Σύμφωνα με το grunge.com, φορούσε τη στολή Mercury, την οποία χρησιμοποίησαν ακόμη έξι αστροναύτες πριν αποσυρθεί. Ακολούθησαν περισσότεροι τύποι στολών τις δεκαετίες μετά -όλες βελτιωμένες σε σχεδιασμό και λειτουργικότητα.

Γιατί οι διαστημικές στολές της NASA είναι τόσο ακριβές

Το 1974, μία διαστημική στολή της NASA φέρεται να κόστιζε μεταξύ 15 και 22 εκατομμυρίων δολαρίων -ένα ποσό που σήμερα ισοδυναμεί περίπου με 83 έως 122 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2024, η NASA σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ακόμη μία αποστολή στο φεγγάρι και έχουν ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία νέων στολών για τις οποίες, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις λόγω του μεγάλου τους κόστους, αναφέρει το grunge.com.

Μια διαστημική στολή της NASA, λοιπόν, υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Οι διαστημικές στολές είναι τόσο ακριβές καθώς δεν είναι απλά ρούχα για αστροναύτες. Κάθε διαστημική στολή λειτουργεί σαν ένα προσωπικό διαστημόπλοιο που παρέχει οξυγόνο και βασικές ανάγκες σε έναν αστροναύτη, αναφέρει το grunge.com, ενώ είναι κατασκευασμένες από πολλαπλά στρώματα ως προστασία για διαφορετικές συνθήκες.

Η επόμενη γενιά διαστημικών στολών

Η επόμενη γενιά διαστημικών στολών που αναπτύσσεται ονομάζεται xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) και επικεντρώνεται στην ασφάλεια των αστροναυτών. Οι στολές έχουν, επίσης, υπερσύγχρονη τεχνολογία επικοινωνιών και έχουν εναλλάξιμους μηχανισμούς, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς διαστημικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με το grunge.com, η NASA στερείται κονδυλίων για να εκπληρώσει τον στόχο της, λόγω του υψηλού κόστους της διαστημικής στολής xEMU, με τις προσπάθειες, πια, να στρέφονται σε μια διαφορετική προσέγγιση, σκεπτόμενοι να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για την χρηματοδότηση των διαστημικών στολών νέας γενιάς.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1027665_nasa-den-fantazeste-poso-kostizei-mia-diastimiki-stoli-pos-tha-einai-i

b7a0e4e06020385c4e349edc556e3d5d.thumb.jpg.022a058ad62b58653b62fd1e83497450.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Syracuse 4A – Η Γαλλία εκτόξευσε έναν εξελιγμένο στρατιωτικό δορυφόρο. :cheesy:

ΗΓαλλία έθεσε με επιτυχία σε τροχιά έναν εξελιγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό δορυφόρο, ο οποίος θα βοηθήσει όλες τις ένοπλες δυνάμεις της σε όλο τον κόσμο -Αεροπορία, Ναυτικό και Στρατό- να επικοινωνούν γρήγορα και με ασφάλεια. Η εκτόξευση του δορυφόρου Syracuse 4A (Συρακούσες) έγινε την Κυριακή με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 της Arianespace από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική.

Τα τεθωρακισμένα Griffon και τα νέα υποβρύχια Suffren θα είναι ανάμεσα σε αυτά που θα εξυπηρετούνται από τον δορυφόρο. Τον Syracuse 4A θα ακολουθήσουν στο μέλλον δύο άλλοι δορυφόροι, που θα δημιουργήσουν έναν «αστερισμό» στρατιωτικών δορυφορικών επικοινωνιών.

Ο «έξυπνος» δορυφόρος, που έχει κατασκευαστεί από τη γαλλο-ιταλική αεροδιαστημική εταιρεία Thales Alenia Space (τον μεγαλύτερο κατασκευαστή δορυφόρων στην Ευρώπη), σε συνεργασία με την Airbus Defence and Space, ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες κυβερνο-άμυνας και κρυπτογράφησης δεδομένων. Μπορεί να επιτηρεί τι συμβαίνει γύρω του και να αλλάζει μόνος του θέση, προκειμένου να αποφύγει κάποια επίθεση από το έδαφος ή από το διάστημα. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, ειδική κεραία κατά πιθανών κακόβουλων παρεμβολών από τρίτους, καθώς και προστασία έναντι ηλεκτρο-μαγνητικών παλμών μετά από πυρηνική έκρηξη.

Το πρόγραμμα στρατιωτικών δορυφορικών επικοινωνιών Syracuse της Γαλλίας είχε ξεκινήσει το 1980 και μέχρι σήμερα είχαν αναπτυχθεί μεταξύ 1984-2015 τρεις γενιές δορυφόρων, ενώ τώρα άρχισε η ανάπτυξη της τέταρτης γενιάς. Οι εν λόγω δορυφόροι χειρίζονται όλες τις στρατιωτικές επικοινωνίες ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση στη Γαλλία και σε όλες τις γαλλικές μονάδες (σε ξηρά, θάλασσα και αέρα) στα ανά τον κόσμο θέατρα επιχειρήσεων. Παρέχουν μια αυτόνομη λύση στη Γαλλία για μεγάλης κλίμακας και μεγάλων αποστάσεων ασφαλείς στρατιωτικές τηλεπικοινωνίες, προστατευμένες από ηλεκτρονικό πόλεμο.

Η Γαλλία δημιούργησε μια ξεχωριστή στρατιωτική διοίκηση διαστήματος το 2019, εν μέσω ανησυχιών ότι άλλες χώρες επενδύουν εκτεταμένα στη διαστημική τεχνολογία με στρατιωτικές εφαρμογές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Φέτος τον Μάρτιο, ξεκίνησε τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις της στο διάστημα για να ελέγξει τις δυνατότητές της να υπερασπίζεται τους δορυφόρους της από απειλές. Είναι η πρώτη φορά που οι ένοπλες δυνάμεις μιας ευρωπαϊκής χώρας κάνουν κάτι τέτοιο.

Η γαλλική κυβέρνηση, δια της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κάνει κατασκοπεία μέσω δορυφόρων της, ενώ και το γραφείο του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν έχει αναφερθεί σε άλλα σχετικά περιστατικά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι επενδύσεις στο γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα αναμένεται να φθάσουν τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, ποσό πάντως πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ ή της Κίνας.

https://www.tovima.gr/2021/10/25/science/syracuse-4a-i-gallia-ektokseyse-enan-ekseligmeno-stratiotiko-doryforo/[/b]

doriforos.jpg.733789a390fbe0498861b2ce5711de4b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το φορτηγό πλοίο Progress MS-18 στάλθηκε για γενική συναρμολογηση με όχημα εκτόξευσης.:cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το όχημα μεταφοράς φορτίου Progress MS-18 (TGC) που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος της αποστολής ανεφοδιασμού του 79ου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). η διαστημική κεφαλή προετοιμάστηκε για μεταφορά στη γενική συνέλευση με το όχημα εκτόξευσης. Ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos έγειραν το διαστημόπλοιο σε οριζόντια θέση, το φόρτωσαν σε ειδικό βαγόνι και το έστειλαν στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών της τοποθεσίας 31.

Η εκτόξευση του πυραύλου φορέα Soyuz-2.1a από το Progress MS-18 TGC έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου 2021 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_10-22_1.html[/b]

photo_10-22-46.thumb.jpg.afb8cbd7b0b530a750fee248fdc55c86.jpg

photo_10-22-43.thumb.jpg.40a767c4a85514d5ce3114b599d9e7ec.jpg

photo_10-22-42.thumb.jpg.9b4644d0d54af9baa2a093ef8625fe5f.jpg

photo_10-22-41.thumb.jpg.adafc2231b4f8184736a4d5796e7afe6.jpg

photo_10-22-37.thumb.jpg.f72f8f3c2ecc69552ea322d502587bcb.jpg

photo_10-22-35.thumb.jpg.1b424371202e818d1e28b9f7aa7c84ab.jpg

photo_10-22-34.thumb.jpg.43617caa161d38db3de5d0edbbb81ad1.jpg

photo_10-22-33.thumb.jpg.009c7d40b6877f9de3418a55da546f6a.jpg

photo_10-22-32.thumb.jpg.a59ff2b81b789102bf0cbc889d31e056.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενική συναρμολόγηση του οχήματος εκτόξευσης με το όχημα φορτίου Progress MS-18 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το όχημα μεταφοράς φορτίου Progress MS-18 (TGC) που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος της 78ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Σήμερα, ειδικοί από Η RSC Energia και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν μια σειρά τεχνολογικών εργασιών για τη γενική συνέλευση του διαστημικού πυραύλου Soyuz-2.1a (ILV) με το Progress MS-18 TGK στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμής της τοποθεσίας 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Μετά τα αποτελέσματα της επόμενης συνεδρίασης, η τεχνική διεύθυνση και η κρατική επιτροπή εξέδωσαν συμπέρασμα σχετικά με την ετοιμότητα του ILV για απομάκρυνση και εγκατάσταση στο χώρο εκτόξευσης.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-18 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 28 Οκτωβρίου 2021 από την τοποθεσία 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Το διαστημόπλοιο πρέπει να παραδώσει στο ISS καύσιμα ανεφοδιασμού, προμήθειες πόσιμου νερού και αέρα, καθώς και 1.490 κιλά διαφόρου εξοπλισμού και υλικών που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω λειτουργία του σταθμού σε επανδρωμένη λειτουργία.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_10-25.html

photo_10-23-19.thumb.jpg.e6a1acf6c4a10caec38777dd8f98c31c.jpg

photo_10-23-18.thumb.jpg.3579642d7374495f90f7e40616a2cbf9.jpg

photo_10-23-16.thumb.jpg.9e5505a4fa3e043a2205531475c1517a.jpg

photo_10-23-15.thumb.jpg.5083a77c792cda03151fbf51817fe196.jpg

photo_10-23-14.thumb.jpg.bd0de0040817722b8a2835dc642c5ffb.jpg

photo_10-23-13.thumb.jpg.f0d234dff0689394add62877ca3bef7b.jpg

photo_10-23-12.thumb.jpg.e3377014a2e5ec9421da83e63404d7eb.jpg

photo_10-23-11.thumb.jpg.3347d97a16485cac1b1a99552bbbef66.jpg

photo_10-23-10.thumb.jpg.796767acb1514171dc3c44e1e406f94b.jpg

photo_10-23-09.thumb.jpg.9caa358275d5bb03d67b88347227cf5b.jpg

photo_10-23-08.thumb.jpg.913be06d5ad16599f805cb52c2ed5240.jpg

photo_10-23-07.thumb.jpg.677315150a37003704607bd7062d2c21.jpg

photo_10-23-06.thumb.jpg.0a7b3187fe6e90e34e36c12ffcef9e24.jpg

photo_10-23-05.thumb.jpg.aaf22ee9c349db55ede8f72a4088eb1f.jpg

photo_10-23-04.thumb.jpg.be01d5ebe578a63394980192bf2c4e4b.jpg

photo_10-23-03.thumb.jpg.c295aac970e6f07d0cc11257a0cdec65.jpg

photo_10-23-02.thumb.jpg.464c0ff4af5866bcfee2d2b117b6a141.jpg

photo_10-23-01.thumb.jpg.6a15b9944281c87d7f47b3eb25b3cc39.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης