Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παρουσιάστηκε η πρώτη διαστημική μοτοσυκλέτα. :cheesy:

Στην πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη οι αστροναύτες βασίζονταν μόνο στην εκπαίδευση τους για την έλλειψη βαρύτητας που υπάρχει εκεί για να κινούνται. Σε επόμενες αποστολές οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν ένα όχημα τύπου μπάγκι για να μετακινηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από το σημείο στο οποίο είχαν προσεληνωθεί.

Στη συνέχεια όμως οι επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο σταμάτησαν και μαζί τους διακόπηκε η κατασκευή οχημάτων μετακίνησης και εξερεύνησης σε κόσμους έξω από τη Γη. Όμως το νέο πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη της NASA έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για οχήματα που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες όταν βρίσκονται εκεί. Έχουν ήδη παρουσιαστεί τα σχέδια κάποιων οχημάτων που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής. Πρόκειται για μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα οχήματα μεταφοράς αστροναυτών που προσφέρουν από τη μια πλευρά ασφάλεια στους επιβάτες ενώ παράλληλα προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες εξερεύνησης.

Η γερμανική εταιρεία Hookie παρουσίασε τη δική της πρόταση για τις μετακινήσεις των αστροναυτών σε άλλους πλανήτες. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη για να κινείται σε περιβάλλοντα όπως αυτό της Σελήνης και του Άρη. Οι κατασκευαστές ονόμασαν την μοτοσυκλέτα «Tardigrade» που είναι η αγγλική ονομασία των βραδύπορων, των υδρόβιων μικροσκοπικών αρθρωτών ζώων που έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα που κινείται με ταχύτητα περίπου 15 χλμ./ώρα.

Η μπαταρία της μοτοσυκλέτας της δίνει αυτονομία κίνησης για περίπου 110 χλμ. Είναι κατασκευασμένη από τα πλέον ελαφρά υλικά και έτσι το συνολικό της βάρος δεν ξεπερνά τα 135 κιλά. Οι τροχοί δεν περιέχουν αέρα, αποτελούνται από άνθρακα και προστατεύονται από ένα πλέγμα αλουμινίου που επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να κινείται σε οποιουδήποτε είδους τερέν και να αντιμετωπίζει κάθε είδους επιφάνειες και εμπόδια. Η μοτοσυκλέτα αποσυναρμολογείται και συναρμολογείται ξανά πολύ εύκολα σε περίπτωση που παραστεί τέτοια ανάγκη κατά τη διάρκεια μιας αποστολής.

Την αρχική έμπνευση για τη διαστημική μοτοσυκλέτα είχε ο Ρώσος σχεδιαστής Άντριου Φαμπισέφσκι τα σχέδια του οποίου κέντρισαν την προσοχή της Hookie που προχώρησε στην υλοποίηση της ιδέας. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν τίθεται ζήτημα χρήσης της μοτοσυκλέτας σε κάποια από τις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και μέχρι να αποφασίσει κάποιος να την πάρει μαζί του έξω από τη Γη θα αποτελέσει έκθεμα σε μουσείο αυτοκίνησης του Λος Άντζελες

https://www.naftemporiki.gr/story/1792363/parousiastike-i-proti-diastimiki-motosukleta

diastimiki-motosykleta.jpg.d237a10c6802fb9e7b52e549d8aa2f4d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 821
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Η NASA επιστρέφει στη Σελήνη τον Φεβρουάριο.:cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχεύει να επιστρέψει στη Σελήνη τον Φεβρουάριο, με την αποστολή Artemis 1, την πρώτη μετά από δεκαετίες. Αυτή η κρίσιμη αποστολή ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει πριν από τα τέλη του έτους. Θα σηματοδοτήσει την πραγματική έναρξη του προγράμματος Artemis, με το οποίο οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν και πάλι ανθρώπους στη Σελήνη και, για πρώτη φορά, μια γυναίκα.

Η πρώτη πτήση πάντως δεν θα είναι επανδρωμένη: ο νέος πύραυλος SLS θα οδηγήσει την κάψουλα Orion μέχρι τη Σελήνη και στη συνέχεια το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη. «Το παράθυρο εκτόξευσης τον Φεβρουάριο ανοίγει στις 12 και η τελευταία μας ευκαιρία θα είναι στις 27» του μηνός αυτού ανέφερε ο Μάικ Σάραφιν, ο επικεφαλής της αποστολής.

Αν χρειαστεί, κυρίως αν ο πύραυλος δεν είναι έτοιμος εγκαίρως, υπάρχουν και άλλα τέτοια «παράθυρα» τον Μάρτιο (12-27) και τον Απρίλιο (8-23). Ο πύραυλος, με την κάψουλα Orion στην κορυφή του, βρίσκεται ήδη συναρμολογημένος στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας. Έχει ύψος περίπου 100 μέτρα.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο. Δείχνει ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», σχολίασε ο Σάραφιν. Στις αρχές Ιανουαρίου ο πύραυλος θα μεταφερθεί στην εξέδρα εκτόξευσης για τη γενική δοκιμή. Οι δεξαμενές του θα γεμίσουν με καύσιμα και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση – αλλά μόνο εικονικά. Μετά τη δοκιμή θα οριστεί και η ακριβής ημερομηνία της εκτόξευσης. Εάν επιλεγεί το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, η αποστολή θα διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες. Αν επιλεγεί η δεύτερη, η διάρκεια της αποστολής θα είναι μόνο τέσσερις εβδομάδες.

Η δεύτερη αποστολή της NASA στη Σελήνη, η Artemis 2, προβλέπεται να γίνει το 2023. Αυτή τη φορά θα είναι επανδρωμένη, όμως δεν θα υπάρξει προσσελήνωση. Μόνο με την τρίτη αποστολή, την Artemis 3, θα πατήσουν οι αστροναύτες στο σεληνιακό έδαφος. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το 2024, όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό σήμερα μοιάζει αδύνατον να τηρηθεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1792544/i-nasa-epistrefei-sti-selini-ton-febrouario

artemis-nasa.jpg.1fb0cc65ed10bff4f05d4df02300cb18.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Αναβάλει την επιστροφή στη Σελήνη η NASA.

H NASA δεν θα στείλει επανδρωμένη πτήση στη σελήνη έως το 2025, καθυστερώντας κατά έναν χρόνο την προθεσμία που τέθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θεωρείτο γενικά αδύνατο να τηρηθεί, γράφει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.«Υπολογίζουμε όχι νωρίτερα από το 2025 για το Artemis 3, το οποίο θα είναι το σκάφος για την προσσελήνωση ανθρώπων στην πρώτη επίδειξη συστήματος προσεδάφισης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, που κέρδισε στον διαγωνισμό η SpaceX», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον.Ο Νέλσον διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας. Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970. Ο Μπάιντεν είχε συμφωνήσει να συνεχιστεί το αμερικανικό πρόγραμμα Άρτεμις, που ξεκίνησε επί προεδρίας Τραμπ για να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2024, το οποίο προοριζόταν να αποτελέσει προοίμιο για μια ακόμη πιο φιλόδοξη ανθρώπινη προσεδάφιση στον Άρη μελλοντικά.Η NASA περίμενε την επίλυση μιας νομικής διαμάχης μεταξύ της SpaceX και της Blue Origin σχετικά με την ανάπτυξη ενός συστήματος προσεδάφισης ανθρώπων στη Σελήνη για να ανακοινώσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα. «Χάσαμε σχεδόν επτά μήνες σε δικαστικές διαμάχες και αυτό πιθανότατα ανέβαλε την προσελήνωση ανθρώπων για το 2025 το νωρίτερο», είπε ο Μπιλ Νέλσον σε συνέντευξη Τύπου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1799243/anabalei-tin-epistrofi-sti-selini-i-nasa

artemis-nasa.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν «κρύες παγίδες» άνθρακα στη Σελήνη οι οποίες θα βοηθήσουν παρουσία του ανθρώπου εκεί.

Mετά από δεκαετίες αβεβαιότητας, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά την ύπαρξη κρύων παγίδων διοξειδίου του άνθρακα πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια. Οι παγίδες πιθανώς περιέχουν διοξείδιο σε στερεά μορφή, το οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει την παρουσία ρομπότ και ανθρώπων στο φεγγάρι.Στις μόνιμα σκιασμένες περιοχές στους πόλους της Σελήνης οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τη θερμοκρασία στις πιο παγωμένες περιοχές του Πλούτωνα, κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία παγίδων διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτά τα σημεία τα μόρια του διοξειδίου μπορούν να παγώσουν και να παραμείνουν σε στερεά μορφή ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στην κορύφωσή τους κατά το σεληνιακό καλοκαίρι. Μόνο μικρές ποσότητες παγωμένου διοξειδίου εκτιμάται ότι χάνονται στο διάστημα στη διάρκεια μίας σύντομης θερινής περιόδου στο φεγγάρι.Οι μελλοντικές ανθρώπινες ή ρομποτικές αποστολές μπορεί να αξιοποιήσουν αυτό το στερεό διοξείδιο -εφόσον επιβεβαιωθεί επιτόπου η παρουσία του- για την παραγωγή πυραυλικών καυσίμων ή υλικών αναγκαίων για τη μακρόχρονη παραμονή στο φεγγάρι (π.χ. για την παραγωγή χάλυβα). Τέτοιες παγωμένες παγίδες διοξειδίου είχαν προβλεφθεί από τους πλανητικούς επιστήμονες εδώ και χρόνια, αλλά τώρα για πρώτη φορά η ύπαρξή τους επιβεβαιώνεται και χαρτογραφείται.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Νόρμπερτ Σεργκχόφερ του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης στην Αριζόνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Geophysical Research Letters» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), ανέλυσαν στοιχεία 11 ετών από τον σεληνιακό δορυφόρο LRO της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).«Μετά το νερό, ο άνθρακας είναι πιθανότατα ο πιο σημαντικός πόρος στη Σελήνη. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων για πυραύλους, αλλά επίσης για βιο-υλικά και για χάλυβα. Αν πρέπει να φέρνουμε άνθρακα ή καύσιμα από τη Γη, αυτό θα εκτοξεύσει το κόστος της μόνιμης παρουσίας στο φεγγάρι», ανέφερε ο Σεργκχόφερ.Η συνολική περιοχή των παγίδων διοξειδίου εκτιμάται σε 204 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τη μεγαλύτερη περιοχή, μέσα στον κρατήρα Αμούνδσεν, να καταλαμβάνει γύρω στα 82 τ.χλμ. Σε αυτές τις περιοχές οι θερμοκρασίες μένουν μόνιμα κάτω από τους μείον 213 βαθμούς Κελσίου. Συγκριτικά, οι παγίδες παγωμένου νερού στη Σελήνη εκτιμάται ότι καλύπτουν μία πολύ μεγαλύτερη έκταση σχεδόν 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1801613/yparxoun-krues-pagides-anthraka-sti-selini-oi-opoies-tha-boithisoun-parousia-tou-anthropou-ekei

photo1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μίνι πυρηνικά εργοστάσια στη Σελήνη θέλουν να φτιάξουν οι ΗΠΑ.

basi-selini.jpg
NASA

H NASA αναζητά τρόπους λειτουργίας των βάσεων που θέλει να δημιουργήσει στη Σελήνη.Μπορεί η NASA να ανακοίνωσε την αναβολή της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα αλλά συνεχίζει να σχεδιάζει όχι μόνο την οργάνωση επανδρωμένων αποστολών στο φυσικό μας δορυφόρο αλλά τη δημιουργία μόνιμων βάσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δρομολογηθεί διαφόρων ειδών σχέδια όπως η κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη που θα υποστηρίζει την ανθρώπινη παρουσία στην επιφάνεια της.Οι ενεργειακές ανάγκες των βάσεων που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη και ενδεχομένως αργότερα κάποιων αποικιών θα είναι μεγάλες. Η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για τη λειτουργία αυτών των βάσεων. Για αυτό τον σκοπό το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η NASA αποφάσισαν να συνεργαστούν σε ένα κοινό πρότζεκτ.Ανακοίνωσαν ότι δέχονται προτάσεις από τον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα ουρανίου με μέγεθος τέτοιο που θα χωράει μέσα σε ένα πύραυλο με διαστάσεις 4 x 6 μέτρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου του 2022 και η πρόταση αυτή θα αφορά ένα αντιδραστήρα σε αυτές τις διαστάσεις που θα μπορεί να κατασκευαστεί και να σταλεί για δοκιμή στην Σελήνη εντός της τρέχουσας δεκαετίας.Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να αφορούν αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης. Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία ένας ατομικός πυρήνας διασπάται σε δύο ή περισσότερους (μικρότερους) πυρήνες ενώ εμφανίζονται και σωματίδια όπως νετρόνια τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν σχάσεις δημιουργώντας έτσι μια αυτοσυντηρούμενη αντίδραση οποία σε ελεγχόμενη, χαμηλή ταχύτητα παράγει εκμεταλλεύσιμη ενέργεια.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δείτε τι συμβαίνει όταν πέφτει στη Σελήνη ένας αστεροειδής.

Η Σελήνη αποτελεί μόνιμο στόχο κάθε είδους διαστημικών βράχων (κομητών, αστεροειδών) για αυτό άλλωστε και η επιφάνεια της είναι γεμάτη κρατήρες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση υπάρχουν 9,137 μεγάλοι κρατήρες στη Σελήνη και εκατοντάδες χιλιάδες μικρότεροι.Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες η Σελήνη αποτελεί μετά την γέννηση της την ασπίδα της Γης αφού πέφτουν εκεί οι περισσότεροι διαστημικοί βράχοι που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στον πλανήτη μας με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τον πλανήτη αλλά και την ανθρωπότητα. Το διαδικτυακό κανάλι Hazegrayart που ειδικεύεται στην προβολή animations παρουσίασε ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται με λεπτομερή και εντυπωσιακό τρόπο τι συμβαίνει όταν πέφτει

πάνω στην Σελήνη ένα διαστημικό αντικείμενο

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Σελήνη αποτελεί αποτέλεσμα μια τέτοιας σύγκρουσης. Λίγο μετά την γέννηση της Γης ένα διαστημικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Άρη έπεσε πάνω στη Γη. Η κολοσσιαία σύγκρουση ευτυχώς για εμάς δεν κατέστρεψε τον πλανήτη μας αλλά εκτόξευσε στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες υλικών τα οποία αρχικά κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο Διάστημα αλλά σταδιακά άρχισαν να ενώνονται δημιουργώντας τελικά τον φυσικό μας δορυφόρο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1807573/deite-ti-sumbainei-otan-peftei-sti-selini-enas-asteroeidis

selini-sygkroysi.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος
  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιος έφτιαξε αυτή την «καλύβα» στη Σελήνη;

selini-kalyba.jpg
CNSA

Μέσα στον κύκλο σημειώνεται το μυστηριώδες αντικείμενο που φωτογράφισε το κινεζικό ρόβερ.

Από την πρώτη στιγμή που τα σκάφη που έστελνε ο άνθρωπος στο Διάστημα άρχισαν να καταγράφουν εικόνες κάθε φορά που κάτι που φαινόταν σε μια εικόνα παρέπεμπε σε ένα τεχνητό κατασκεύασμα ξεκινούσε η συζήτηση για το τι είναι αυτό. Η συζήτηση περιστρεφόταν φυσικά στο αν αυτό που βλέπουμε στις εικόνες είναι προϊόν ενός εξωγήινου πολιτισμού με τους ειδικούς να έχουν σε κάθε περίπτωση αρνηθεί κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο παρουσιάζοντας πάντα μια επιστημονική εξήγηση για ότι παράξενο εμφανίζεται στις φωτογραφίες.  Το κινεζικό ρομποτικό όχημα εξερεύνησης Yutu 2 βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στην αθέατη πλευρά της Σελήνης παρέχοντας για πρώτη φορά εικόνες και δεδομένα από την πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου την οποία λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του δεν βλέπουμε ποτέ από τη Γη.Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 186 χλμ. κρατήρα Von Kármán και πριν από ένα μήνα κατέγραψε μια εικόνα από τον ορίζοντα του. Στην εικόνα αυτή κάνει την εμφάνιση του ένα ογκώδες αντικείμενο. Το σχήμα του παραπέμπει σε ένα οίκημα που θυμίζει ένα μικρό καλύβι. Όπως είναι ευνόητο η φωτογραφία έγινε viral στο Διαδίκτυο με τις απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας να κατακλύζουν τον κυβερνοχώρο.Οι επιστήμονες της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας (CNSA) υποστηρίζουν ότι αυτό που φαίνεται στην εικόνα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγάλο πέτρωμα που δημιουργήθηκε μετά από την πτώση ενός μετεωρίτη που έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο προκαλώντας γεωλογική αναδιαμόρφωση του τοπικού περιβάλλοντος.

selini-kalyba1.jpg
 
 

Πάντως το αντικείμενο αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων της CNSA και για αυτό δόθηκε εντολή στο Yutu 2 να το προσεγγίσει για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιτελών της αποστολής το ρόβερ θα χρειαστεί 8-12 εβδομάδες για να φτάσει στην επίμαχη περιοχή. Αναμονή λοιπόν για να μάθουμε αν έχουμε να κάνουμε μια πέτρα ή με κάποιο καταφύγιο του… E.T.

https://www.naftemporiki.gr/story/1808686/poios-eftiakse-auti-tin-kaluba-sti-selini

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλύβες, γυναίκες, ζώα και αγάλματα στη Σελήνη και τον Άρη.

Πριν από λίγες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε μια φωτογραφία που έστειλε από την αθέατη πλευρά της Σελήνης το κινεζικό ρόβερ εξερεύνησης που βρίσκεται εκεί. Στο βάθος της φωτογραφίας εικονίζεται ένα αντικείμενο που θυμίζει ένα οίκημα τύπου καλύβας. Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για ένα μεγάλο πέτρωμα που δημιουργήθηκε μετά την πτώση ενός μετεωρίτη στο συγκεκριμένο σημείο αλλά αυτό δεν εμπόδισε φυσικά τα κάθε είδους χιουμοριστικά αλλά και συνωμοσιολογικά σχόλια να κατακλύσουν τον κυβερνοχώρο.

selini-kalyba.jpg
CNSA
 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που μια εικόνα από το Διάστημα προκαλεί τέτοιου είδους αντιδράσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο γνωστές και χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Το πρόσωπο του Άρη

Αποτελεί την διασημότερη εικόνα από το Διάστημα στην οποία στηρίχτηκαν οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας. Το αποκαλούμενο «Πρόσωπο στον Άρη» εμφανίστηκε σε ορισμένες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 1976 στον Άρη, στην περιοχή της Κυδωνίας, από την διαστημοσυσκευή Viking Orbiter. Η εικόνα που παραπέμπει σε ανθρώπινο πρόσωπο ήταν σύμφωνα με την NASA ένας γεωλογικός σχηματισμός στον Άρη και ένα παιχνίδι φωτοσκιάσεων την στιγμή της καταγραφής της φωτογραφίας δημιούργησε το οπτικό αποτέλεσμα που ακόμη και σήμερα προκαλεί συζητήσεις.

 

prosopo-ari.jpg
 
 

Η γυναίκα και η γοργόνα του Άρη

Στον Άρη βρίσκονται πολλοί δορυφόροι που καταγράφουν συνεχώς εικόνες και κατά καιρούς έχουν βρεθεί στην επιφάνεια του διάφορα ρομπότ εξερεύνησης. Σε ορισμένες από τις αμέτρητες φωτογραφίες που καταγράφονται από την επιφάνεια του πλανήτη κάποιοι διέκριναν την φιγούρα μιας γυναίκας αλλά και ένα αντικείμενο που μοιάζει με το άγαλμα της γοργόνας στην Κοπεγχάγη. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρόκειται για γεωλογικούς σχηματισμούς.

 

gorgona-aris.jpg
 
 
gynaika-aris.jpg
 
 

Το ιγκουάνα και τα ποντίκια

Σε κάποιες από τις εικόνες στον Άρη κάποιοι «διέκριναν» διάφορα ζώα όπως ιγκουάνα και ποντίκια. Το πώς θα επιβίωναν σε αυτό το άγονο και με ακραίες συνθήκες ακτινοβολίας και θερμοκρασίας αυτά τα ζώα δεν απασχολεί όσους θεωρούν πιθανή την ύπαρξη τους στον Κόκκινο Πλανήτη

 

igkoyana-aris.jpg
 
 

Το άστρο του Θανάτου

Όταν έφτασαν οι πρώτες λεπτομερείς εικόνες από τον Μίμα κάποιοι είπαν ότι ο δεν πρόκειται για ένα φυσικό δορυφόρο του Κρόνου αλλά για ένα Άστρο του Θανάτου, ένα πολεμικό διαστημικό σταθμό όπως αυτός στον Πόλεμο των Άστρων. 

mimas1.jpg
 
 

Αν ισχύει πάντως κάτι τέτοιο ο Τζορτζ Λούκας μας έχει δείξει τον τρόπο να τον καταστρέψουμε... 

https://www.naftemporiki.gr/story/1810186/kalubes-gunaikes-zoa-kai-agalmata-sti-selini-kai-ton-ari

selini.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημική ηλεκτρική ενέργεια και αστροναύτη στη Σελήνη ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

iss-proti-sunomilia-me-astronauti-gia-ton-kirobo.jpg
REUTERS/HANDOUT

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο ιάπωνας αστροναύτης Κοΐτσι Ουακάτα με ένα μικρό ρομποτάκι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο Ουακάτα ίσως πάρει το χρίσμα να είναι ο πρώτος Ιάπωνας αστροναύτης που θα πατήσει το έδαφος της Σελήνης.

«To Διάστημα δεν είναι μόνο ένα σύνορο που προσφέρει στους ανθρώπους ελπίδες και όνειρα αλλά αποτελεί ένα περιβάλλον που μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομική πρόοδο και οικονομική ασφάλεια της χώρας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία επαναπροσδιορίστηκαν οι διαστημικοί στόχοι της χώρας.Ανάμεσα στους στόχους που τέθηκαν είναι η παρουσία ενός Ιάπωνα αστροναύτη στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2030. Σε αυτή τη φάση η Ιαπωνία δεν σχεδιάζει μια δική της αυτόνομη επανδρωμένη αποστολή στο φυσικό μας δορυφόρο αλλά να στείλει ένα δικό της αστροναύτη σε κάποια από τις επανδρωμένες αποστολές που ετοιμάζει η NASA στο φεγγάρι στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis.Νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα το 2024 η Ιαπωνία σχεδιάζει να στείλει στον Άρη ένα σκάφος εξερεύνησης χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομέρειες για αυτή την αποστολή. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα αναζητηθεί τρόπος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Διάστημα με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταδίδεται στη Γη.Πρόσφατα η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει έξω από τη Γη ένα στόλο ηλιακών πάνελ συνολικής έκτασης 1,6 χλμ. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου οι ηλιακοί συλλέκτες θα σταλούν μέχρι το 2035 έξω από τη Γη σε γεωστατική τροχιά σε ύψος περίπου 35 χιλιάδων χλμ. Θα παράγουν ηλιακή ενέργεια την οποία θα μετατρέπουν σε δέσμες λέιζερ ή σε δέσμες μικροκυμάτων τις οποίες θα εκπέμπουν στην συνέχεια σε μια επίγεια εγκατάσταση που με την σειρά της θα διοχετεύει την ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το Πεκίνο έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεση του να στείλει δικούς της αστροναύτες (ταϊκοναύτες όπως τους ονομάζει) τόσο στη Σελήνη όσο και στον Άρη.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι ήταν τελικά η «καλύβα» στη Σελήνη.

petroma-selini-kalyba.jpg
YouTube

Αυτό είναι το σεληνιακό πέτρωμα που από μακριά έμοιαζε με μικρό οίκημα.

Το κινεζικό ρομποτικό όχημα εξερεύνησης Yutu 2 βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στην αθέατη πλευρά της Σελήνης παρέχοντας για πρώτη φορά εικόνες και δεδομένα από την πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου την οποία λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του δεν βλέπουμε ποτέ από τη Γη.Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 186 χλμ. κρατήρα Von Kármán και πριν από ένα μήνα δημοσιεύθηκε μια εικόνα που είχε καταγράψει το ρόβερ από τον ορίζοντα του. Στην εικόνα αυτή εμφανιζόταν του ένα ογκώδες αντικείμενο το σχήμα του οποίου παρέπεμπε σε ένα οίκημα που θυμίζει ένα μικρό καλύβι. Όπως είναι ευνόητο η φωτογραφία έγινε viral στο Διαδίκτυο με τις απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας να κατακλύζουν τον κυβερνοχώρο.Οι επιστήμονες της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας (CNSA) είχαν πει από την πρώτη στιγμή ότι πιθανότατα αυτό που βλέπαμε στην εικόνα ήταν ένα πέτρωμα αλλά για να λυθεί το μυστήριο οι επιτελείς της αποστολής έδωσαν στο ρομπότ εντολή να πάει στο επίμαχο σημείο να δει τι συμβαίνει. Το ρομπότ έφτασε στο σημείο αυτό και όπως αναμενόταν η… καλύβα αποδείχθηκε ένα μεγάλο και ασυνήθιστου σχήματος πέτρωμα.

Μια εκτίμηση που έχουν κάνει οι κινέζοι επιστήμονες είναι ότι το πέτρωμα αυτό δημιουργήθηκε μετά από την πτώση ενός μετεωρίτη που έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο προκαλώντας γεωλογική αναδιαμόρφωση του τοπικού περιβάλλοντος.

https://www.naftemporiki.gr/story/1820250/ti-itan-telika-i-kaluba-sti-selini-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημοπλάνο θα μεταφέρει ανθρώπους σε φουσκωτή μεζονέτα στη Σελήνη.

diastimoplano.jpg
 
Η λάμψη και το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκαλεί η CES κάθε χρόνο έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια εταιρείες που δεν ανήκουν στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων να παρουσιάζουν στην έκθεση αυτή τις δημιουργίες τους. Στη φετινή CES που έκλεισε πριν από λίγα 24ωρα τις πύλες της στο Λας Βέγκας εμφανίστηκε και η εταιρεία Sierra Space που δραστηριοποιείται στον τομέα του Διαστήματος.Η εταιρεία παρουσίασε ένα σκάφος μεταφοράς επιβατών στο Διάστημα, ένα σκάφος της κατηγορίας των διαστημοπλάνων. Το Dream Chaser μπορεί να μεταφέρει μέχρι και επτά επιβάτες καθώς και φορτίο έξω από τη Γη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνουν οι επιβάτες μια σύντομη βόλτα έξω από την γήινη ατμόσφαιρα και να δουν πως φαίνεται από ψηλά ο πλανήτης μας αλλά θα μπορεί να μεταφέρει επιβάτες και σε διαστημικούς σταθμούς. Η Sierra Space συνεργάζεται μάλιστα με την διαστημική εταιρεία του ιδρυτή και αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος, την Blue Origin, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού τον οποίο ονομάζει «Τροχιακό Ύφαλο».H Sierra Space αναφέρει ότι το διαστημοπλάνο της είναι πανέτοιμο να ξεκινήσει τις πτήσεις του κάτι που αναμένεται να γίνει το 2023 όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες λήψης των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων. Παράλληλα η εταιρεία παρουσίασε στην CES σε μικρότερη κλίμακα από την πραγματική ένα φουσκωτό οίκημα που έχει φτιάξει το οποίο είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί ως διαστημικός σταθμός αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατάλυμα για ανθρώπους στη Σελήνη. Η μονάδα αυτή ονομάζεται Large Integrated Flexible Environment (LIFE) και χωρίζεται σε 2-3 ορόφους και σε διάφορα δωμάτια στα οποία όσοι διαμένουν εκεί μπορούν να εργάζονται, να γυμνάζονται και να ξεκουράζονται.
foyskoti-monada.jpg
 

Η φουσκωτή εικονιζόμενη μονάδα LIFE θα μπορεί να υποδεχθεί σύντομα ανθρώπους είτε σε τροχιά γύρω από τη Γη είτε πάνω στην Σελήνη.

Σύμφωνα με την Sierra Space η φουσκωτή διαστημική μονάδα μπορεί να είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία σε τρία χρόνια ή το αργότερο στο τέλος της δεκαετίας. Η εταιρεία διαφημίζει την μονάδα αυτή ως ιδανικό τόπο για να την επισκεφτούν επιστήμονες, κινηματογραφιστές και φυσικά απλοί τουρίστες. Εξυπακούεται πώς η μεταφορά όσων πρόκειται να διαμείνουν στην μονάδα αυτή θα γίνεται με το διαστημοπλάνο της Sierra Space.

https://www.naftemporiki.gr/story/1820031/diastimoplano-tha-metaferei-anthropous-se-fouskoti-mezoneta-sti-selini

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η επιφάνεια της Σελήνης είναι μια «σούπα» κρυστάλλων που έβραζαν σε ωκεανό μάγματος.

diktuo-kinitis-tilefonias-sti-selini.jpg
NASA/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/ARIZONA STATE UNI
Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» εξηγούν το πώς σχηματίστηκε η επιφάνεια της Σελήνης. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις αναλύσεις που έχουν γίνει στα πετρώματα που έχουν φέρει από τη Σελήνη οι επανδρωμένες αποστολές της NASA οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις και ανέπτυξαν μαθηματικά μοντέλα.Με αυτό τον τρόπο μελέτησαν την χημική σύνθεση αλλά και τη συμπεριφορά των πετρωμάτων του φυσικού μας δορυφόρου στη διαδικασία της γεωλογικής του εξέλιξης. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Σελήνη σχηματίστηκε από τα θραύσματα της κατακλυσμικής σύγκρουσης της Γης με ένα διαστημικό σώμα που είχε μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Άρη. Ένα μεγάλος μέρος των υλικών που διασκορπίστηκαν στο Διάστημα από την τρομερή σύγκρουση μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και ακολουθώντας τους μηχανισμούς δημιουργίας πλανητών στους αστρικούς δίσκους τα υλικά άρχιζαν να κολλούν μεταξύ τους σχηματίζοντας τελικά τη Σελήνη.Γνωρίζουμε επίσης ότι αρχικά στη Σελήνη είχε σχηματιστεί ένας ωκεανός μάγματος. Μέχρι σήμερα η δημοφιλέστερη θεωρία για την επιφάνεια της Σελήνης είναι ότι αυτή αποτελείται κυρίως από ανορθίτη, ένα πολύ ελαφρύ ορυκτό οι κρύσταλλοι του οποίου έπλεαν στην επιφάνεια του ωκεανού μάγματος που υπήρχε στη νεογέννητη Σελήνη.Οι ερευνητές κατέληξαν σε δύο ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι η διαδικασία ψύξης και στερεοποίησης του ωκεανού μάγματος διήρκεσε αρκετές εκατοντάδες εκατ. έτη. Το δεύτερο είναι ότι σε αυτή τη μακρά γεωλογική διεργασία υπήρξε μια ζύμωση των κρυστάλλων διαφόρων πετρωμάτων όχι μόνο εκείνων που ήταν στην επιφάνεια του ωκεανού μάγματος αλλά και εκείνων που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Με απλά λόγια οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επιφάνεια της Σελήνης είναι το αποτέλεσμα μιας σούπας υλικών που... έβραζαν για εκατοντάδες εκατ. έτη και δημιούργησαν ένα μείγμα που όταν το μάγμα στερεοποιήθηκε αποτέλεσε τελικά την επιφάνεια του φεγγαριού.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ανεξέλεγκτος πύραυλος της Space X θα πέσει πάνω στη Σελήνη.

SpaceX: Παλιός πύραυλος θα πέσει σαν μετεωρίτης στη Σελήνη

pyraylos-falcon9.jpg

SpaceX

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένας πύραυλος Falcon 9 όπως αυτός που έχει πάρει πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ένας πύραυλος Falcon 9 της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα μεταφέροντας στο Διάστημα τον δορυφόρο Deep Space Climate Observatory  της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μεταφορά και απελευθέρωση του δορυφόρου ο πύραυλος αντιμετώπισε πρόβλημα στην ομαλή απομάκρυνση του από την περιοχή και την επιστροφή του στη Γη όπως είναι σχεδιασμένοι οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι της Space X. Έτσι το τμήμα του πυραύλου που θα επέστρεφε στη βάση του και έχει βάρος περίπου πέντε τόνων τέθηκε σε μια χαοτική όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τροχιά.Ο μετεωρολόγος Ερικ Μπέργκερ και ο Μπιλ Γκρέι προγραμματιστής λογισμικού για συστήματα εντοπισμού των αποκαλούμενων γεωπλήσιων αντικειμένων (αστεροειδών, κομητών με τροχιά που τους φέρνει κοντά στη Γη) αναφέρουν ότι το τμήμα του πυραύλου έχει πάρει πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους η σύγκρουση αυτή θα συμβεί στις 4 Μαρτίου πιθανότατα σε κάποιο σημείο κοντά στον ισημερινό στην αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου.Αν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη γνωστή τουλάχιστον ακούσια πτώση μιας ανθρώπινης κατασκευής στην επιφάνεια της Σελήνης και αν όντως ο πύραυλος πέσει στην αθέατη πλευρά δεν θα μπορεί να γίνει παρατήρηση του γεγονότος. Παρόλα αυτά οι δύο επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να μπορέσει να γίνει μελέτη των επιπτώσεων της σύγκρουσης και να γίνει καταγραφή και πιθανώς ανάλυση της ύλης που θα εκτοξευτεί στο Διάστημα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σεληνιακό αυτοκινητόσπιτο ετοιμάζει η Ιαπωνία.

selini-oxima.jpg
Toyota

Το Lunar Cruiser θα αποτελεί στην ουσία μια κινητή βάση για τους αστροναύτες στη Σελήνη.

Πριν από δύο χρόνια έγινε γνωστό ότι η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) θα συνεργαστεί με την Toyota για την κατασκευή ενός σεληνιακού οχήματος. Είχε αποφασισθεί ότι το όχημα θα ονομάζεται Lunar Cruiser για να παραπέμπει στο Toyota Land Cruiser SUV που έχει κερδίσει αναγνώριση για την ανθεκτικότητα και αξιοπιστία του. Δόθηκαν τώρα κάποιες πρώτες πληροφορίες για τις δυνατότητες του.Μέχρι σήμερα τα οχήματα που σχεδιάζονταν για την μετακίνηση αστροναυτών στη Σελήνη ήταν μικρά ανοικτού τύπου οχήματα. Το Lunar Cruiser είναι ένα μεγάλο αεροστεγές όχημα το οποίο κατασκευάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τους αστροναύτες για να μετακινούνται, να εργάζονται αλλά και να διαμένουν μέσα σε αυτό. Κινείται με ηλιακή ενέργεια διαθέτοντας έτσι πρακτικά απεριόριστη αυτονομία;.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του στο όχημα θα μπορούν να διαμένουν οι επιβάτες του για 14 συνεχόμενες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο στις οποίες οι αστροναύτες θα μπορούν να απομακρύνονται πολύ από την βάση τους. Το όχημα θα διαθέτει επίσης διάφορα όργανα έρευνας όπως βραχίονα συλλογής δειγμάτων εδάφους και άλλα παρόμοια συστήματα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1826467/seliniako-autokinitospito-etoimazei-i-iaponia

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακοινώθηκε το πλάνο της κινεζορωσικής επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη.

rosia-kina-selini.jpg
Twitter/Roscosmos
Πρόσφατα Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι το Κρεμλίνο αποφάσισε να εγκαταλείψει τα επόμενα τρία χρόνια τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχει έρθει σε συμφωνία με την Κίνα για τη δημιουργία μιας επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη Σεληνιακή Πύλη, τον διαστημικό σταθμό που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μαζί με άλλες συμμαχικές τους χώρες.Ο αναπληρωτής διευθυντής της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας CNSA επιβεβαίωσε με δηλώσεις του τη συμφωνία και έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Διεθνή Σεληνιακό Ερευνητικό Σταθμό (ILRS) όπως ονομάστηκε αυτή η βάση. Το πρώτο πιο σημαντικό αλλά και ενδιαφέρον στοιχείο για τον ILRS είναι ότι θα αποτελείται όχι μόνο από μια επανδρωμένη βάση πάνω στην επιφάνεια αλλά και από ένα διαστημικό σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά στη Σελήνη και θα υποστηρίζει την βάση. Μια δεύτερη πληροφορία που έγινε γνωστή είναι ότι στη βάση θα υπάρχουν ρομποτικά οχήματα που θα μπορούν να εκτελούν διαφόρων ειδών αποστολές εξερεύνησης. Στόχος είναι ο ILRS να είναι έτοιμος να υποδεχθεί το πρώτο του πλήρωμα το 2035.Τα συστήματα παροχής ενέργειας, διαβίωσης και επικοινωνιών είναι αυτά που κατασκευαστούν με την έναρξη των εργασιών για την δημιουργία της βάσης η οποία σύμφωνα με όσα διαρρέουν οι δύο ιδρυτές της θα είναι ανοικτή για χρήση και από άλλες χώρες για αυτό και έλαβε την ονομασία «Διεθνής».

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Αναβλήθηκε ξανά η αποστολή των Αμερικάνων στη σελήνη

Τα σχέδια των Αμερικανών να πάνε ξανά στη σελήνη φαίνεται ότι αναβάλλονται. Η εκτόξευση θα γινόταν στα τέλη της χρονιάς που έφυγε. Πήρε όμως αναβολή. Μετά ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον μήνα που διανύουμε.Αναβλήθηκε και πάλι. Μετά η NASA είπε πως ο πύραυλος με την αποστολή θα εκτοξευτεί τον Μάρτιο. Πλέον εξετάζεται η εκτόξευση να γίνει τον Απρίλιο, ίσως και τον Μάιο.Η NASA είπε πως το κώλυμα της εκτόξευσης δεν έχει να κάνει με κάποιο τεχνικό λάθος, ή με κάποια απόφαση, αλλά με το γεγονός ότι οι έλεγχοι προηγούνται και που πρέπει να γίνουν είναι πάρα πολλοί και θα ολοκληρωθούν εκείνη την περίοδο.

Η Αποστολή «Άρτεμις 1» δεν θα είναι επανδρωμένη, δεν θα έχει αστροναύτες δηλαδή που θα τους στείλει στη σελήνη, αλλά θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου προγράμματος που θα ανοίξει τον δρόμο για να πάνε αργότερα αστροναύτες – μετά από χρόνια- στη σελήνη.Το σχέδιο της αποστολής είναι να εκτοξευτεί ο τεράστιος πύραυλος των 100 μέτρων SLS, ο οποίος θα μεταφέρει το διαστημικό όχημα Orion που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της γης.2021-02-14T123346Z_1780874_RC2CSL942SMT_Η τελική πρόβα προβλέπει ότι ο SLS, θα μεταφερθεί και θα τοποθετηθεί στην εξέδρα εκτόξευσης, θα γεμίσει με τα καύσιμα που θα έχει όταν εκτοξευτεί και θα γίνει η αντίστροφη μέτρηση χωρίς όμως να φτάσει στο «Lift off», δηλαδή στο μηδέν.Ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη των συστημάτων εξερεύνησης της NASA, Τομ Γουίτμέγιερ είπε πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν απλώς πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, είναι ένα τεράστιο όχημα».    https://www.in.gr/2022/02/02/b-science/space/nasa-anavlithike-ksana-apostoli-ton-amerikanon-sti-selini/
 
  • Λυπημένος 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κινεζικός και όχι αμερικανικός ο πύραυλος που θα πέσει τον Μάρτιο πάνω στη Σελήνη.

kinezikos-pyraylos.jpg
Xinhua

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση της αποστολής Chang'e 5-T1 το 2014 με ένα τμήμα του πυραύλου να βρίσκεται πιθανώς σε πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη.

Ο μετεωρολόγος Ερικ Μπέργκερ και ο Μπιλ Γκρέι προγραμματιστής λογισμικού για συστήματα εντοπισμού των αποκαλούμενων γεωπλήσιων αντικειμένων (αστεροειδών, κομητών με τροχιά που τους φέρνει κοντά στη Γη) ανακοίνωσαν στα τέλη Ιανουαρίου ότι ένα τμήμα πυραύλου Falcon 9 της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, μετά το πέρας της αποστολής του τέθηκε εκτός πορείας και έχει πάρει πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους η σύγκρουση αυτή θα συμβεί στις 4 Μαρτίου πιθανότατα σε κάποιο σημείο κοντά στον ισημερινό στην αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου.Όμως με νέα ανακοίνωση του ο Μπιλ Γκρέι αναφέρει ότι έκανε λάθος και το τμήμα του πυραύλου που θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης δεν είναι της Space X αλλά τμήμα του πυραύλου Long March 3C της αποστολής Chang'e 5-T1 της Κίνας. Η αποστολή έγινε το 2014 και ήταν προπομπός Chang'e 5 η οποία συνέλεξε και έφερε πίσω στη Γη δείγματα της επιφάνειας της Σελήνης. Ο Γκρέι αναφέρει ότι ήρθαν στην κατόχη του νέα δεδομένα από την πορεία και τροχιά του Falcon 9 τα οποία αποκλείουν την πιθανότητα να είναι αυτός ο πύραυλος που θα πέσει την Σελήνη.Κάνοντας έρευνα για τις υπόλοιπες διαστημικές αποστολές που η πορεία των πυραύλων τους ήταν τέτοια που να τους καθιστά υποψήφιους για να είναι κάποιος από αυτούς εκείνος που... λοξοδρόμησε και ετοιμάζεται να συγκρουστεί με τον φυσικό μας δορυφόρο ο Γκρέι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ο κινεζικός πύραυλος αλλά και πάλι δηλώνει ότι διατηρεί επιφυλάξεις αν είναι πράγματι αυτός. Επιμένει πάντως στην πρόβλεψη του για την σύγκρουση στις 4 Μαρτίου η οποία θα δημιουργήσει ένα κρατήρα διαμέτρου περίπου 20 μέτρων.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι θα συμβεί όταν ο πύραυλος (της SpaceX;) πέσει στη Σελήνη.

Η σύγκρουση θα συμβεί πιθανότατα στις 4 Μαρτίου κοντά στον ισημερινό στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

le-voyage-dans-la-lune.gif Στιγμιότυπο από την ταινία μικρού μήκους του 1902 με τίτλο «Ταξίδι στη Σελήνη» του Georges Melies, όπου ένας πύραυλος χτυπά την Σελήνη στο μάτι!

Είτε το διαστημικό σκουπίδι (τμήμα πυραύλου) που θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης ανήκει στην Space X είτε στην κινεζική αποστολή Chang’e 5-T1 (βλέπε ΕΔΩ), μια πρόσκρουση με ταχύτητα 2,6 km/sec αναμένεται να συμβεί στις 4 Μαρτίου και θα δημιουργήσει κρατήρα διαμέτρου 20 μέτρων περίπου. To αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με τους κρατήρες που δημιουργούν οι μετεωρίτες που πέφτουν στην Σελήνη, όπως για παράδειγμα η πρόσκρουση του μετεωρίτη μάζας 500 κιλών που φωτογραφήθηκε από το Lunar Reconnaissance Orbiter στις 17 Μαρτίου 2013:

moon_impact.jpg?w=970

Ο σεληνιακός κρατήρας πλάτους 18,8 μέτρων που δημιουργήθηκε στην Σελήνη από την πτώση μετεωρίτη τον Μάρτιο του 2013. Κάπως έτσι αναμένεται να είναι και το αποτύπωμα που θα αφήσει η πρόσκρουση του πυραύλου στις αρχές Μαρτίου 2022.

https://physicsgg.me/2022/02/14/τι-θα-συμβεί-όταν-ο-πύραυλος-της-spacex-πέσε/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι απέγιναν τα Δέντρα της της Σελήνης.

Σελήνη : Η NASA μας δείχνει πώς είναι το φεγγάρι από όλες τις πλευρές

Μια από τις τελευταίες αποστολές του Apollo στη Σελήνη μετέφερε σπόρους που αργότερα επέστρεψαν για να φυτευτούν ξανά στη Γη.  Αλλά το πού κατέληξαν πολλά από αυτά τα διαστημικά φυτά είναι ένα μυστήριο και τώρα ξεκινά το κυνήγι για τον εντοπισμό τους.Σε μια γκρίζα πλαστική γλάστρα σε ένα περβάζι κάπου στη νότια Αγγλία, ο Richard O'Sullivan της Royal Astronomical Society (RAS) προσπαθεί να καλλιεργήσει έναν αμερικανικό πλάτανο. Όπως γνωρίζει όποιος έχει πετύχει να αναπτύξει ένα φυτό από σπόρους, αυτό είναι από μόνο του είναι ένα επίτευγμα. Αλλά αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο δενδρύλλιο. Η προέλευσή του μπορεί να εντοπιστεί σε μια αποστολή στη Σελήνη το 1971, όταν ο αστροναύτης Stuart Roosa μετέφερε 500 σπόρους δέντρων στο διαστημόπλοιό του Apollo 14. Τα δέντρα που αναπτύχθηκαν από αυτούς τους σπόρους έγιναν γνωστά ως  «Δέντρα της Σελήνης». Υπό την προϋπόθεση ότι το φυτό θα συνεχίσει να ανθίζει, ο πλάτανος του O'Sullivan θα είναι ένα σπάνιο «Δέντρο της Σελήνης» τρίτης γενιάς.«Σαράντα σπόροι συλλέχθηκαν από ένα ώριμο δέντρο δεύτερης γενιάς που αναπτύσσεται σε έναν ιδιωτικό κήπο στην κεντρική Αγγλία» εξηγεί ο O'Sullivan, ο οποίος συμμετέχει εθελοντικά στο project για την 200η επέτειο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. «Αλλά μόνο τρεις από αυτούς τους σπόρους φύτρωσαν και έχω έναν από αυτούς – οπότε υπάρχει κάποια πίεση» εξηγεί. Η ιδέα της μεταφοράς σπόρων δέντρων στη Σελήνη έχει τις ρίζες της στην πρώιμη καριέρα του Stuart Roosa στη δεκαετία του 1950, όταν εργαζόταν για τη δασική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως πολλοί από τους πρώτους αστροναύτες, ο Roosa ήταν ένας πραγματικός ήρωας δράσης. Πριν εκπαιδευτεί ως πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, ανέλαβε μια αναμφισβήτητα ακόμη πιο επικίνδυνη δουλειά ως αλεξιπτωτιστής κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.«Πετούσε με αλεξίπτωτο σε μια πυρκαγιά στο δάσος, έφτιαχνε μια τάφρο και έκανε ό,τι μπορούσε για να μετριάσει τη φωτιά πριν αυτή φτάσει στον πλησιέστερο δασικό καταυλισμό – ήταν αρκετά οδυνηρό», λέει η κόρη του Ρόζμαρι. Όταν λοιπόν ο Roosa άρχισε να εκπαιδεύεται για την αποστολή του, η δασική υπηρεσία πλησίασε τον αστροναύτη για να τον ρωτήσει αν θα μπορούσε να μεταφέρει μερικούς σπόρους στη Σελήνη ανάμεσα στα προσωπικά του αντικείμενα. Συμφώνησε αμέσως και ένας γενετιστής της Δασικής Υπηρεσίας επέλεξε μια επιλογή από πέντε είδη: έλατο Douglas, πεύκο, κοκκινόξυλο, πλάτανο και υγράμβαρη. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τελική αποστολή Apollo 17, και λιγότεροι από τους μισούς αστροναύτες του Apollo είναι ακόμα ζωντανοί. Αλλά η κληρονομιά τους ζει… στα δέντρα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1833369/ti-apeginan-ta-dentra-tis-selinis

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To Πεκίνο αρνείται ότι ο πύραυλος που θα πέσει στη Σελήνη είναι κινεζικός.

kinezikos-pyraylos.jpg
Xinhua

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση της αποστολής Chang'e 5-T1 το 2014. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο εικονιζόμενος πύραυλος αυτός που έχει πάρει πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου όταν ο μετεωρολόγος Ερικ Μπέργκερ και ο Μπιλ Γκρέι προγραμματιστής λογισμικού για συστήματα εντοπισμού των αποκαλούμενων γεωπλήσιων αντικειμένων (αστεροειδών, κομητών με τροχιά που τους φέρνει κοντά στη Γη) ανακοίνωσαν ότι ένα τμήμα πυραύλου Falcon 9 της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, μετά το πέρας της αποστολής του τέθηκε εκτός πορείας και έχει πάρει πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους η σύγκρουση αυτή θα συμβεί στις 4 Μαρτίου πιθανότατα σε κάποιο σημείο κοντά στον ισημερινό στην αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου.Δυο εβδομάδες αργότερα ο Μπιλ Γκρέι ανακοίνωσε ότι έκανε λάθος και το τμήμα του πυραύλου που θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης δεν είναι της Space X αλλά τμήμα του πυραύλου Long March 3C της αποστολής Chang'e 5-T1 της Κίνας. Η αποστολή έγινε το 2014 και ήταν προπομπός Chang'e 5 η οποία συνέλεξε και έφερε πίσω στη Γη δείγματα της επιφάνειας της Σελήνης. Ο Γκρέι αναφέρει ότι ήρθαν στην κατόχη του νέα δεδομένα από την πορεία και τροχιά του Falcon 9 τα οποία αποκλείουν την πιθανότητα να είναι αυτός ο πύραυλος που θα πέσει την Σελήνη.Όμως με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε την εκδοχη αυτη διαβεβαιώνοντας ότι ο πύραυλος  αυτός«είχε ξανά εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς κίνδυνο και είχε καεί ολοσχερώς». Η Κίνα «στηριζεται  ευσυνείδητα στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των διαστημικών της δραστηριοτήτων», διαβεβαίωσε τον Τύπο ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γουένμπιν.Η Κινα πάντως έχει τα τελευταία χρόνια ιστορικό απώλειας ελέγχου πυραύλων. Τον Μαιο του 2021, "το μεγαλύτερο τμημα"  ενός πυραύλου Long March-5B διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Το 2020, συντρίμμια από έναν άλλο πυραυλο Long March έπεσαν σε χωριά στην Ακτή Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς. Αναμένεται τώρα η αντίδραση των ειδικών και μένει να δούμε αν μέχρι τις 4 Μαρτίου που πιστεύεται ότι θα γίνει η πτώση του τμήματος του πυραύλου θα έχει υπάρξει ταυτοποίηση του.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παράξενα γυάλινα σφαιρίδια στην επιφάνεια της Σελήνης.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα σφαιρίδια μάλλον δημιουργήθηκαν από πρόσφατη πρόσκρουση μετεωρίτη

glass_spheres.png?w=875 Τα δύο σφαιρίδια εύρους 1.5 cm με2.5 cm που εντόπισε στην επιφάνεια της Σελήνης το κινεζικό διαστημικό όχημα Yutu 2 (Image credit: Xiao et al., Science Bulletin)

Το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 εντόπισε δύο ημιδιαφανείς γυάλινες σφαίρες στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Τέτοιου είδους σφαιρίδια εντοπίζονται για πρώτη φορά στην σεληνιακή επιφάνεια και μάλλον σχηματίστηκαν αρκετά πρόσφατα, σύμφωνα με τους ερευνητές.Γυαλί έχει εντοπιστεί στη Σελήνη και στο παρελθόν, τόσο από το ρόβερ Yutu-2 όσο και από την αποστολή Apollo 16 της NASA. Σχηματίζεται όταν πλούσια σε πυρίτιο ορυκτά υπερθερμαίνονται γρήγορα. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται γυάλινες σφαίρες στη Σελήνη. Οι επιστήμονες αν και δεν γνωρίζουν την ακριβή προέλευση αυτών των σφαιρών, πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν δημιουργηθεί είτε από αρχέγονη ηφαιστειακή δραστηριότητα ή πιθανότερα από σφορδή πρόσκρουση μετεωρίτη. Τα συμπεράσματα των ερευνητών θα δημοσιευθούν στις 26 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Science Bulletin [Translucent glass globules on the Moon].Το Yutu-2 είναι το διαστημικό όχημα της κινεζικής αποστολής Chang’e 4 στην επιφάνεια της Σελήνης, που εκτοξεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018, μπήκε σε σεληνιακή τροχιά στις 12 Δεκεμβρίου 2018 και προσεληνώθηκε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης στις 3 Ιανουαρίου 2019.

https://physicsgg.me/2022/02/24/παράξενα-γυάλινα-σφαιρίδια-στην-επιφ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στις 4 Μαρτίου θα πέσει στη Σελήνη ένα άγνωστης προέλευσης μεγάλο κομμάτι πυραύλου.

Πλησιάζει η μέρα – στις 4 Μαρτίου – που ένα εκτός ελέγχου μεγάλο τμήμα πυραύλου άγνωστης προέλευσης προβλέπεται να πέσει στην αόρατη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού. Παρόλο που η πρόσκρουση δεν θα είναι ορατή από τα τηλεσκόπια στη Γη ή από τον αμερικανικό σεληνιακό δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), το σκάφος της NASA πιθανώς θα μπορέσει να δει με τις κάμερες του τα «μεθεόρτια», δηλαδή τον κρατήρα που θα δημιουργηθεί. Όμως η αναζήτηση αυτή μπορεί να πάρει εβδομάδες ή και μήνες.Η προέλευση του μεγάλου διαστημικού «σκουπιδιού» είναι ομιχλώδης. Στην αρχή είχε θεωρηθεί ότι πρόκειται για τμήμα πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X, o οποίος είχε θέσει σε τροχιά έναν περιβαλλοντικό δορυφόρο τον Φεβρουάριο του 2015. Μετέπειτα παρατηρήσεις, σύμφωνα με το Space.com, αδυνάτισαν αυτό το σενάριο και κατέστησαν πιο πιθανό ότι το πυραυλικό απομεινάρι προέρχεται από τον κινεζικό πύραυλο Chang’e 5-T1 που είχε εκτοξευθεί το 2014.Όμως στις 21 Φεβρουαρίου η Κίνα αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι το ανώτερο τμήμα του συγκεκριμένου πυραύλου κάηκε πλήρως στη ατμόσφαιρα. Η διάψευση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται από νεότερα στοιχεία της Δύναμης Διαστήματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο πυραυλικό τμήμα μάλλον εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα τον Οκτώβριο του 2015, περίπου ένα χρόνο μετά την εκτόξευση του, σύμφωνα με το SpaceNews. Άλλοι όμως ερευνητές αμφιβάλλουν γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υπάρχει μια αβεβαιότητα για την προέλευση του ξέμπαρκου πυραύλου.Το LRO, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2009 χαρτογραφώντας την και αναζητώντας περιοχές με νερό, έχει στο παρελθόν εντοπίσει διάφορα πράγματα πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια, όπως τα διάφορα σημεία προσελήνωσης των αμερικανικών αποστολών «Απόλλων» της περιόδου 1969-1972 ή το σημείο πρόσκρουσης ενός μέρους πυραύλου της αποστολής Apollo 16 τον Απρίλιο του 1972. Ίσως και αυτή τη φορά δει τουλάχιστον το σημείο που θα πέσει το πυραυλικό απομεινάρι.

https://www.in.gr/2022/02/28/b-science/stis-4-martiou-tha-pesei-sti-selini-ena-agnostis-proeleysis-megalo-kommati-pyraylou/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα αναβολή για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη.

artemis-nasa.jpg
NASA
Ο Λευκός Οίκος στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει την επανέναρξη των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη. Η NASA ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος Artemis που θα αποτελέσει τον διάδοχο του θρυλικού προγράμματος Apollo τη δεκαετία του 1960 που έστειλε τελικά για πρώτη φορά ανθρώπους πάνω στο φυσικό μας δορυφόρο.Έχουν σχεδιαστεί κάποιες αρχικά μη επανδρωμένες και στη συνέχεια επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη που θα προετοιμάσουν τις επανδρωμένες που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι προπαρασκευαστικές αποστολές θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και το 2024 να πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Μάλιστα σε αυτή έχει αποφασισθεί να συμμετέχει στο πλήρωμα τουλάχιστον μια γυναίκα αστροναύτης η οποία θα είναι και αυτή που για συμβολικούς λόγους θα βγει πρώτη από την σεληνάκατο για να γίνει ταυτόχρονα η πρώτη γυναίκα που πατά το πόδι της στη Σελήνη.Όμως έγινε γρήγορα γνωστό ότι για διαφόρους λόγους το πρόγραμμα δεν προχωρούσε όσο γρήγορα απαιτούσαν οι προθεσμίες. Τα στελέχη της NASA διέρρεαν ανεπισήμως ότι τα διάφορα τεχνικά ζητήματα που άπτονται ενός τέτοιου προγράμματος είναι τόσο πολλά και σύνθετα που είναι πρακτικά αδύνατο να πιαστούν οι χρονικοί στόχοι που είχαν τεθεί για την πραγματοποίηση των αποστολών. Οι επιθεωρήσεις που γίνονταν από αρμόδιες επιτροπές στην εξέλιξη του προγράμματος επιβεβαίωναν τις εκτιμήσεις των στελεχών της NASA.Η μήνυση που κατέθεσε εναντίον της NASA η διαστημική εταιρεία του ιδρυτή και επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος, της Blue Origin, για ένα συμβόλαιο που δεν πήρε για το πρόγραμμα Artemis έδωσε την ευκαιρία στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία να ανακοινώσει ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλεί αυτή η μήνυση θα καθυστερήσει και η υλοποίηση του προγράμματος για τουλάχιστον ένα έτος και η επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη πάει για το 2025.Ο επικεφαλής του Γραφείου Γενικής Επιθεώρησης της NASA Πολ Μαρτιν εμφανίστηκε την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής Διαστήματος και Αεροναυτικής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι όχι μόνο η επανδρωμένη αποστολή αλλά ολόκληρο το πρόγραμμα Artemis πάει πίσω κατά τουλάχιστον ένα έτος και άρα η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη του 2026 και αυτό με μεγάλη επιφύλαξη.Όπως ανέφερε ο Μάρτιν το πρόβλημα σε αυτή την φάση βρίσκεται στο ότι δεν έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε η κατασκευή του συστήματος προσελήνωσης του σκάφους που θα μεταφέρει τους αστροναύτες στο φεγγάρι αλλά και η κατασκευή των νέας γενιάς διαστημικών στολών που θα φορούν όταν βγουν από τη σεληνάκατο.Ο προϋπολογισμός των τεσσάρων πρώτων αποστολών του προγράμματος Artemis ανέρχεται στα 4,1 δισ. δολάρια αλλά με τις συνεχείς καθυστερήσεις το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί και δεδομένων των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται με βάση τα όσα εξελίσσονται στο γεωπολιτικό πεδίο δεν είναι βέβαιο αν θα εγκριθούν νέα κονδύλια για το πρόγραμμα και πώς αυτό θα επηρεάσει την υλοποίηση του.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δείτε το σημείο που έπεσε στη Σελήνη ο αδέσποτος πύραυλος.selini-xartis-pyrayloy.jpg

NASA/LROC/ASU/Scott Sutherland)

Με το κίτρινο Χ υποδεικνύεται το σημείο που πιστεύεται ότι έπεσε ο αδέσποτος πύραυλος και ο κρατήρας που θα έχει δημιουργηθεί εκεί θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστεί από ένα δορυφόρο.

Αν οι υπολογισμοί των ειδικών είναι σωστοί την Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 14:25 ώρα Ελλάδος ένα τμήμα ενός άγνωστης προέλευσης πυραύλου έπεσε στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, κοντά στον κρατήρα Χέρτσπρουνγκ στον ισημερινό του φεγγαριού. Ο αδέσποτος πύραυλος έπεσε υπολογίζεται ότι έπεσε με ταχύτητα σχεδόν 9.300 χιλιομέτρων την ώρα στηην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Όμως η πρόσκρουση δεν ήταν μπορούσε να γίνει ορατή από τα τηλεσκόπια.Διαστημόπλοια και διαστημοσυσκευές έχουν πέσει προγραμματισμένα ή μη πάνω σε άλλους πλανήτες ή διαστημικά σώματα αλλά είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο διαστημικό σκουπίδι έπεσε πάνω σε ένα άλλο ουράνιο σώμα. Πάντως δόθηκε στη δημοσιότητα ένας χάρτης που υποδεικνύει το ακριβές σημείο που έπεσε ο ανεξέλεγκτος πύραυλος.Το βάρους τριών τόνων τεράστιο διαστημικό «σκουπίδι» θεωρήθηκε αρχικά τμήμα ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X (που είχε εκτοξευθεί το 2015) και στη συνέχεια ενός κινεζικού πυραύλου (του Chang'e 5-Τ1 που είχε εκτοξευθεί το 2014)- κάτι που η Κίνα συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά. Οι αστρονόμοι αναμένουν η πρόσκρουση να δημιουργήσει έναν κρατήρα διαμέτρου 10 έως 20 μέτρων. Ο σεληνιακός δορυφόρος LRO της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πιθανώς θα εντοπίσει το σημείο πρόσκρουσης, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί μετά από μερικές εβδομάδες.

ttps://naftemporiki.gr/story/1839203/deite-to-simeio-pou-epese-sti-selini-o-adespotos-puraulos

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H NASA στέλνει δορυφόρο στο σημείο που έπεσε ο αδέσποτος πύραυλος στη Σελήνη.selini-pyraylos.jpg

 
Στις 14:25 ώρα Ελλάδος αναμενόταν να συντριβεί στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, κοντά στον κρατήρα Χέρτσπρουνγκ στον ισημερινό του φεγγαριού, το αδέσποτο τμήμα ενός άγνωστης προέλευσης παλαιότερου πυραύλου. Η πρόσκρουση δεν θα είναι ορατή από τα γήινα τηλεσκόπια. Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο διαστημικό «σκουπίδι» θα πέσει σε ένα άλλο ουράνιο σώμα.Το βάρους τριών τόνων τεράστιο διαστημικό «σκουπίδι», που κινείται με ταχύτητα σχεδόν 9.300 χιλιομέτρων την ώρα, θεωρήθηκε αρχικά τμήμα ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X (που είχε εκτοξευθεί το 2015) και στη συνέχεια ενός κινεζικού πυραύλου (του Chang'e 5-Τ1 που είχε εκτοξευθεί το 2014)- κάτι που η Κίνα συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά.Οι αστρονόμοι αναμένουν η πρόσκρουση να δημιουργήσει έναν κρατήρα διαμέτρου 10 έως 20 μέτρων. Ο σεληνιακός δορυφόρος LRO της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πιθανώς θα δει το σημείο πρόσκρουσης, αλλά μάλλον μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων.Είχε προηγηθεί το 2009 η ελεγχόμενη από τη NASA πτώση στο φεγγάρι του σεληνιακού δορυφόρου της LCROSS, αλλά και οι σκόπιμες προσκρούσεις στη Σελήνη τμημάτων των μεγάλων πυραύλων «Κρόνος 5» που χρησιμοποιήθηκαν στις αποστολές «Απόλλων» των δεκαετιών 1970 και 1970. Το πρώτο διαστημικό σκάφος που είχε πέσει στη Σελήνη, ήταν το σοβιετικό «Λούνα 2» το 1959, ενώ τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι το 2019 το ισραηλινό σκάφος Beresheet και το 2020 το κινεζικό Chang'e 5.Περισσότεροι από 12.000 δορυφόροι έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη από τότε που ξεκίνησε η διαστημική εποχή το 1957 και περίπου 5.100 από αυτούς λειτουργούν ακόμη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά ότι τουλάχιστον 36.500 διαστημικά «σκουπίδια» άνω των 10 εκατοστών κυκλοφορούν σήμερα στο διάστημα γύρω από τον πλανήτη μας, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τις διαστημικές αποστολές. Στα «σκουπίδια» αυτά περιλαμβάνονται νεκροί δορυφόροι και διάφορα τμήματα πυραύλων. Γύρω από τη Σελήνη εκτιμάται ότι τριγυρνάνε περισσότερα από 150 αντικείμενα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 90% είναι «σκουπίδια»».
  • Μου αρέσει 2

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης