Jump to content

Σιωπηροί αστέρες νετρονίων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

:D Υπολογίζουμε ότι στον Γαλαξία μας υπάρχουν 100 εκατομμύρια αστέρες νετρονίων. Στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχουμε ανακαλύψει μόλις 3000. Αυτοί περιστρέφονται σχετικά γρήγορα, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν ακτινοβολία, στις ακτίνες Χ και στα ραδιοκύματα, με 2 διαφορετικούς μηχανισμούς. Στην ανίχνευσή τους συμβάλλει και ο προσανατολισμός τους προς τη Γη.

Για να ανιχνεύσουμε σήμα στα βαρυτικά κύματα από έναν αστέρα νετρονίων θα πρέπει να έχει μια ανωμαλία στην επιφάνειά του. Οι αστέρες νετρονίων τείνουν να είναι τέλειες σφαίρες. Η πλήρης συμμετρία προς τον άξονα περιστροφής δεν επιτρέπει την εκπομπή βαρυτικών κυμάτων. Ένας <λόφος> ύψους 1 εκατοστού στην επιφάνεια ενός αστέρα νετρονίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκπομπή ανιχνεύσιμων βαρυτικών κυμάτων. Αυτός μπορεί να δημιουργηθεί μέσω της συσσώρευσης μάζας από συνοδό αστέρα. Αυτό ισχύει για τους 500 γνωστούς μας αστέρες νετρονίων με την πιο γρήγορη περιστροφή. Το σήμα θα ήταν συνεχές για πολύ μεγάλο διάστημα (όσο θα υπήρχε ο <λόφος>), με μικρή μεταβολή, λόγω φυσικής επιβράδυνσης της περιστροφής του.

Το ότι δεν έχουμε ανιχνεύσει κάποιο τέτοιο σήμα, σημαίνει ότι οι επιφανειακές ανωμαλίες στους γνωστούς μας αστέρες νετρονίων δεν ξεπερνούν τα μερικά χιλιοστόμετρα!

Η παραπάνω μελέτη αποτελεί ένα παράδειγμα των χρήσιμων συμπερασμάτων στην αστρονομία από την ... μη παρατήρηση φαινομένων που θέλουμε να ανιχνεύσουμε.

 

Σημείωση¨στην εικόνα ο λόφος είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι θα ήταν στην πραγματικότητα!

nonaxisymmetric_neutron_star_sketch_lowres1.gif.1c432814d3e479744ef1e86e4aa93617.gif

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης