Jump to content

Proti apagoiteutiki paratirisi me tileskopio


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Geia sas paidia,

 

Prin ligo eixa tin proti mou epafi me to nykterino ourano. Oi entypwseis katholou kales. Entelos apagoiteutikes (

 

Mporeite na mou dosete kamia symvouli?

To tileskopio einai newtonian me diametro 114m. Ypotithetai oti einai arketa ikanopoiitiko gia protarides. Mipos ftaiei to fos tis Athinas?

 

To mono poy petyxa na kano itan na stoxeuso kapoies teleies ston ourano kai meso tou tileskopiou na tis do teleies.

 

Ftaine mipos ta prosofthalmia? Einai afta pou irthan me to tileskopio, ena 10mm kai ena wide angle.

 

Voiithia,

 

Euxaristo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Χάρη,

μην απογοητεύεσαι, κατ' αρχήν πρέπει να μάθεις τον εξοπλισμό σου. Επίσης τι εστιακή απόσταση έχει το τηλεσκόπιο και τι εστιακή απόσταση έχει το προσοφθάλμιο wide angle που γράφεις; Τι στήριξη έχει το τηλεσκόπιο;

Ποιά σώματα-αντικείμενα του ουρανού προσπάθησες να δείς; Χρησιμοποίησες κάποιο χάρτη ή πρόγραμμα σε pc για να δείς τα αντικείμενα;

 

Πάντως σαν πρώτη εκτίμηση για μέσα από την πόλη όποια και αν είναι αυτή η πόλη, τα deep sky objects σχεδόν τα ξεχνάς. Ασχολείσαι με πλανήτες και Σελήνη για πιο σίγουρα.

 

Συγνώμη αν ήταν πολλές οι ερωτήσεις αλλά είναι απαραίτητες οι απαντήσεις σου για να μπορέσω να σου πώ δυό λόγια. Πιστεύω ότι τα ίδια θα ρωτούσαν κατ'αρχήν και οι πιό έμπειροι.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Χάρη,

 

Καταλαβαίνω την απογοήτευση και την σαστιμάρα σου και θα ήθελα να απομυθοποιήσω μερικά πράγματα. Νομίζω ότι η αστροπαρατήρηση είναι ένα πολύ ενδιαφέρον hobby, αρκεί να μην έχεις λάθος προσδοκίες από αυτό.

 

1. Τα άστρα είναι τόσο μακριά που πάντα θα φαίνονται σαν φωτεινές τελείες.

2. Αυτό που βλέπεις στις φωτογραφίες στα περιοδικά ή στο Internet δεν θα το δεις ποτέ στο τηλεσκόπιο.

3. Αν και υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα εκεί πάνω, χρειάζεται μια κάποια εξοικείωση για να μπορέσεις να τα δείς.

 

Εκτός όμως από τα άστρα, υπάρχουν και άλλα πράγματα στον ουρανό που είναι αξιοθαύμαστα και πρώτα από όλα οι πλανήτες. Ο Δίας ο Κρόνος ο Αρης η Αφροδίτη και τελικά η Σελήνη είναι πολύ όμορφα αντικείμενα ειδικά για τηλεσκόπια με το μέγεθος του δικού σου.

 

Επίσης εκεί έξω υπάρχουν πολύ όμορφοι σχηματισμοί αστεριών όπως οι γαλαξίες τα σμήνη και τα νεφελώματα. Ενας τρόπος για να ξεκινήσεις είναι οι κατάλογος των Messier objects. Πληροφορίες μπορείς να βρείς στο http://www.seds.org/messier/.

 

Τέλος, είσαι πολύ τυχερός γιατί αύριο Σαββάτο η Αστρονομική Ενωση διοργανώνει σεμινάριο με ελεύθερη συμμετοχή στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης και εκεί θα έχεις την ευκαιρία εκτός από το σεμινάριο να συζητήσεις και να αποκτήσεις εμπειρία. ΠΛηροφορίες στο http://www.astronomia.org.gr/news.htm και στην σχετική ανακοίνωση μέσα στο forum.

 

Ελπίζω να βοήθησα κάπως

 

 

Φιλικά

 

 

Στάθης Αλεξόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος, και εγώ δυσκολεύομαι να χειριστώ το τηλεσκόπιο μου παρότι είναι ένα θεωρητικά πανίσχυρο τηλεσκόπιο, αλλά τι να κάνεις αυτό είναι που κάνει κάθε ερασιτέχνη αστρονόμο ξεχωρίστο, το ότι ξεπαγιάζει πολλές φορές μες στη νύχτα με ένα δύστροπο τηλεσκόπιο μόνο και μόνο για να δεί ένα αστέρι, μόνο αυτό και η τρέλα είναι που οφελεί.

Μια καλή ιδέα για αρχή είναι να παρατηρείς το πιο έυκολο προς παρατήρηση για σένα άστρο ή πάρε ένα autostar και καλύτερους προσοφθάλμιους, με βοήθησανε πολλές φορές. :(

Για το αρχείο σας!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Φίλε Χάρη,

 

Μήπως έχεις το celestron nexstar 114gt; Αν είναι αυτό, το goto πρέπει να σε έχει βοηθήσει αρκετά.

Θυμάμαι κι εγω την πρώτη μου νύχτα με το πρώτο μου <σοβαρό> τηλεσκόπιο, το XT8. Σε διαβεβαιώ πως δεν είδα ΤΙΠΟΤΑ! Πρώτον, ήταν η μέρα που το είχα παραλάβει, και ήταν μέσα στο σπίτι ολη μέρα. Οταν το έστησα στην ταράτσα, δεν είχε αποκτήσει καθόλου θερμική ισσοροπία, με αποτελέσμα η σελήνη να μοιάζει περισσότερο με στήλη plasma απο το star wars. Επίσης, τα οπτικά δεν είχαν ευθυγραμμιστεί. Μάλλον είχαν ταρακουνηθεί λίγο απο την μεταφορά. Πάρε τις οδηγίες σου και ευθυγράμμισέ τα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Όταν τα ευθυγράμμισα την επόμενη και το άφησα να <κρυώσει>, επιτέλους φαινόντουσαν ολα καθαρά. Όμως όσους χάρτες κι αν είχα, δεν μπορούσα να βρω παρά μόνο τον Κρόνο, που έβγαζε μάτι. Θέλει υπομονή. Με τον καιρό όμως, έμαθα να βρίσκω τα αντικείμενα με starhopping και να διαβάζω σωστά τους χάρτες. Αυτό θα περάσεις κι εσυ. Οι πρώτες νύχτες θα είναι λίγο απαγοητευτικές, αλλά σιγά-σιγά θα αρχίσεις να βρίσκεις ολο και περισσότερα. Απαραίτητο εφόδιο είναι ενας καλός οδηγός, με ξεχωριστούς χάρτες για κάθε αστερισμό, με φωτογραφίες των αντικειμένων, και με συμβουλές για την παρατήρηση.

Τέλος, το προσοφθάλμιο δεν μπορεί να φταίει σε τίποτα, εκτός αν είναι της χαμηλότερης δυνατής ποιότητας (huygens, κλπ).

Υπομονή και καθαρούς ουρανούς.

 

Άρης 8)

Stay True
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

an exeis to 114gt tsekare an kaneis sosta to align. kai tsekare an exeis kanei sosti kai kali euthigrammisi to finder me ton solina.

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Παιδιά και εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω.Δεν περίμενα βέβαια τίποτα σαν τις φωτογραφίες της NASA αλλά ούτε την Αφροδίτη ή τον Κρόνο δεν μπορώ να δώ καλά.Μου είπαν οτι μπορώ να δώ μέχρι και τους δακτύλιους του Κρόνου και τους δορυφόρους του Δία αλλά το μόνο που βλέπω είναι άσπρες λάμψεις.Αποδίδω το πρόβλημα στην έλλειψη αρκετά ισχυρών προσοφθαλμίων αλλά δεν είμαι σίγουρη.Έχω ένα Skywatcher Νευτώνειο με διάμετρο 130mm και εστιακή απόσταση 1000mm.Χρησιμοποιώ τους προσοφθάλμιους που είχε το πακέτο δηλαδή των 20mm και των 10mm που πετυχαίνουν μεγενθύνσεις 45 και 90 φορές αντίστοιχα.Είναι αρκετά;Αν οχι τι με συμβουλέυετε να πάρω άκόμα;Χρειάζομαι φίλτρα για πλανήτες ή τη Σελήνη;Μήπως να πάρω φακό Barlow;Οι οικονομικές μου δυνατότητες είναι περιορισμένες αλλά είμαι έτοιμη να επενδύσω αν είναι να βγεί κάτι καλό.

 

:? Please Βοήθεια...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

ΕΧΩ ΤΟ ΙΔΙΟ

 

ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1.ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

2. ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ (ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ)

3. ΠΛΑΝΗΤΕΣ (ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΡΟΝΟΣ & ΔΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ) ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΡΟΝΟΣ-ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΕΡΜΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 4:30 ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ

 

ΘΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΣΟΥ ΑΝ ΕΡΘΕΙΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ. ΜΑΖΕΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ 15ΑΡΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 & ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΟΥ ΑΝ ΘΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΣΟΥ 6974645898)

 

ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ (ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ - ΠΑΡΝΩΝΑΣ) ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ ΚΑΙ ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ !!!

 

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ WEB CAMERA ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΗ

 

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ SITE

www.perseus.gr

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ ΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ YAHOO GROUPS

 

KAΘΑΡΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ

 

& ΚΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ

ΝΙΚΟΣ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΝΙΚΟ,Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙ...

ΔΕΝ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ(ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΚΑΠΩΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΕΝΑ).ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΡΘΩ.ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ...

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΟΤΕΙΝΟΣ.ΜΕΝΩ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.

 

ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ;ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΛΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ(Α!ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ Ε; ;)).

 

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΜΕ 'ΜΕΝΑ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΕΧΕΙΣ;ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ.ΑΡΧΑΡΙΑ Ε;

 

ΤΑ ΛΕΜΕ :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kαλημέρα

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Α. Είσαι πολύ τυχερή που έχεις τέτοιο ουρανό οχι όπως εμέις εδώ στην Αθήνα μια και αναγκαζόμαστε να φεύγουμε μακρυά για παρατηρήσεις.

Β.Πρέπει οπωςδήποτε να αγοράσεις βιβλία για τον ουρανό και ετσι να αρχίσεις να μαθαίνεις τους αστερισμούς ξεκινώντας απο αυτούς της εποχής (μπαινει το φθινόπωρο ) για να μπορέσεις να ξέρεις που κοιτάς και τι θα δείς. Βγαίνεις έξω με το χάρτη μόλις εντοπισεις τον αστερισμό κοιτάς μέσα στο χάρτη τα αντικείμενα που θα παρατηρήσεις αργότερα με το τηλεσκόπιο.Μπορείς να ξεκινήσεις απο τους ευκολους( Τοξότης - Λύρα - Ηρακλής - Κασσιόπη π.χ )

Γ.Πρεπει να ρυθμίσεις τον ερευνητή σου (starfinder) να κοιτα όπου και το τηλεσκόπιο πως; βάζοντας στόχο κάποιο σταθερο και ευδιάκριτο αντικείμενο η ενα φωτεινό αστερι ( μολις το δεις και μέσα στο κέντρο του τηλεσκοπίου σου εισαι ο.κ )Οδηγείς το τηλεσκ. μέσα απο τον ερευνητή προς το μερος που σε ενδιαφέρει.

Γ. Οσον αφορά τους προσοφθάλμιους πρωτα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον μεγαλο ( 20 η 25 )για να εντοπίσεις το αντικείμενο ,μετα ρυθμίζεις το focuser μεχρι να καθαρίσει στο μάτι σου και αρχίζεις να βαζεις εναν εναν τους μικρότερους 15 - 10 -7,5 για να κάνεις τη μεγέθυνση που μπορείς ωστε να είναι στο προσοφθάλμιο και μεγάλο και αρκετα καθαρο. .Ξεκίνα απο ένα αστρικο σμήνος ( Μ13 στον Ηρακλή η το Μ28 και Μ22 που βρισκονται αριστερα και δεξια στην κορυφη του τοξοτη )

Α!! Απαραίτητο εξαρτημα για το τηλεσκόπιο ειναι ενα red dot ( αρκετα οικονομικο ) το προσαρμόζεις παραλληλα με τον ερευνητή σου ώστε να ξέρεις που κοιτας ( ευκολο στη χρήση )

ελπιζω να βοήθησα

 

ΦΙΛΙΚΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ

"blackjanuaryout"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Astrosita mhn apoghteyese exw akribvs to idio thleskopoio. eiani arketa kalo. ws gnoston kathe arxh kai diskolh :twisted: . me ta prosofthalmia poy exeis mporeis na deis aneta ta "fegaria" toy dia. thn afrodith ton krono meta daxthlidia, to nefeloma sth "zwnh tou oriona" me ton tetraplo astera. mhn anhsyxeis siga siga tha deis apotelesmata. oi fakoi poy exeis gai twra einai mia xara sth synexeia tha mporoyses na pareis ena barllow 2x :P

3.jpg

\"Οι ευθύνες αρχίζουν από τα όνειρα...\"

Γ.Σεφέρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα

 

μερικά πράγματα για κάθε τηλεσκόπιο.

1. Δε θα αγοράζεις κανένα καινούριο εξάρτημα (προσοφθάλμια, φίλτρα κ.τ.ό) αν πρώτα δεν έχεις εξαντλήσει (χορτάσει) τις παρατηρήσεις με τα παλαιότερα εξαρτήματα.

2. Δεν αξίζει να αγοράζεις εξαρτήματα για ένα τηλεσκόπιο το κόστος των οποίων ξεπερνά συνολικά το 50% της αξίας του ίδιου του τηλεσκοπίου.

 

Μερικά για το τηλεσκόπιό σου

1. Η στήριξη EQ2 που έχεις είναι σχεδόν απαράδεκτη και θα το καταλάβεις από τις δονήσεις που θα έχεις με τον παραμικρό άνεμο (πάντως και εγώ με αυτή παρατηρώ και φωτογραφίζω, αρκεί να μην κουνάει πολύ).

2. Ο ερευνητής είναι απαράδεκτος (μικρή μεγέθυνση ελάχιστη φωτεινοτητα). Εγώ τον αφαίρεσα (δεν αξίζει να αγοράσεις ακριβότερο) στοχεύω τα ουράνια αντικείμενα με το μάτι όπως με τις καραμπίνες και χρησιμοποιώ ένα ευρυγώνιο προσοφθάλμιο (Celestron 16 mm) και βρίσκω τα πάντα.

3. O εστιαστής σου είναι σφιχτά βιδωμένος (και έτσι πρέπει) και πρέπει να τον περιστρέφεις απαλά και λίγο (πολύ λίγο) κάθε φορά μέχρι να βρείς την επιθυμητή εστίαση. Να θυμάσε ότι τα φωτεινότερα αντικείμενα εστιάζονται ευκολότερα. Εννοείται ότι κάθε φορά τα αστέρια στο οπτικό πεδίο πρέπει να είναι τελείες.

 

Πώς ξεκίνησα:

1. Ξεπακέταρα το τηλεσκόπιο

2. το θαύμασα

3. το συναρμολγησα

4. το ξαναθαύμασα

5. το έστησα μόνιμα στην ταράτσα μου και έκανα πολική ευθυγράμιση

6. (είχα μελετήσει τους χάρτες του ουρανού, γνωρίζω τους αστερισμούς, έχω μια λίστα από στόχους για κάθε παρατήρηση - διπλούς αστέρες, νεφελώματα, γαλαξίες, πλανήτες, σμήνη-) και ανεβαίνω προετοιμασμένος για το τι θα βρω και που θα το βρώ. Βέβαια δεν αποκλείεται και το star hopping.

 

Εντυπωσιακοί στόχοι για ξεκίνημα αυτή την περίοδο:

το διπλό ανοιχτό σμήνος του Περσέα, ο γαλαξίας της ανδρομέδας, τα δύο διπλά αστέρια στη Λύρα (το ε και νομίζω το δ) το φεγγάρι νωρίς το βράδυ και τέλος Κρόνος και νεφέλωμα Ωρίωνα τα χαράματα.

 

Αν κάνεις πολική ευθυγράμμιση και εστιάζεις σωστά όλοι αυτοί οι στόχοι θα σου χαρίσουν μεγάλη ικανοποίηση.

 

Δεν ξέρω τι γνώσεις του ουρανού έχεις, αλλά από εκεί θα πρέπει να εξοικειωθείς γρήγορα ακόμη και με αμυδρούς αστερισμούς όπως το Δελφίνι και το Βέλος.

 

Καθαρούς ουρανούς

 

Νίκος

 

Υ.Γ. μην αγοράσεις τίποτα πριν εξοικειωθείς καλά με τον εξοπλισμό που έχεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά είστε καταπληκτικοί!!!Δεν ξέρετε πόσο με βοηθήσατε και αρχίζω να βλέπω τα πράγματα απο άλλη οπτική γωνία. :D Μου φαίνεται περίεργο που έμπειροι σαν και εσάς έχετε υπομονή και όρεξη να ασχολείστε με τα μικροπροβλήματα των αρχάριων.Συγχαρητήρια πάντως και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια.Είστε μια καταπληκτική κοινότητα.Αποφάσισα λοιπόν να έχω και εγώ μεγαλύτερη υπομονή και να μη βιαστώ να αγοράσω εξαρτήματα για τα οποία θα μετανιώσω μετά.Ευχαριστώ!!!!! :) :) :)

 

 

Υ.Γ.Ανυπομονώ για την έκλειψη Σελήνης στις 28 Οκτωβρίου.Δεν έχω ξαναδεί έκλειψη απο τηλεσκόπιο.Πρέπει να είναι ωραία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο παράδοξο και αν σου ακούγεται, οι εκλείψεις της Σελήνης δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα από το τηλεσκόπιο! Ο λόγος είναι οτι εξακολουθείς να βλέπεις αρκετό φώς, και να χάνεις την ευρύτερη εικόνα με το 'μπρούτζινο' χρώμα που θα έχεις δεί ίσως σε φωτογραφίες. Καλύτερα με γυμνό οφθαλμό και υπομονή, καθότι το φαινόμενο συνήθως διαρκεί περίπου τρείς ώρες.

Και τώρα τα δυσάρεστα:

Μην κάνεις σχέδια για την προσεχή έκλειψη, διότι για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η Σελήνη θα βρίσκεται πολύ χαμηλά όταν θα ξεκινήσει η κεντρική φάση του φαινομένου κοντά στα ξημερώματα (μιλάμε περίπου στις 5 το πρωί) πριν δείς τίποτα ουσιαστικό. Εκτός κι άν σχεδιάζεις κανένα ταξιδάκι στις ΗΠΑ, οπότε θα έχεις καλύτερη εικόνα...

Φιλικά

rama

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης