Jump to content

Barlow σε σχεση με F=500


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αποφασισα να αγορασω ενα Barlow 2x-3x της Meade #127. Μου είπαν οτι επειδή έχω κοντο τηλεσκοπιο Konus motor F/500 f/4.3 και αυτος ο πολλαπλασιαστης είναι 25mm καλό θα ήταν να πάρω έναν πιο κοντό σε μήκος πχ το 2x της Meade #124 η #126 . Ποιό πρόβλημα θα υπάρχει έαν αγοράσω τον πρώτο σε σχέση με τον δευτερο ? Προς τιμήν μου συνέστησαν κάποιον φθηνότερο και μου είπαν για κάποιο προβλημα στην εστιάση.Ηθέλα να ρωτήσω ποιά η διαφόρα τελικά πέρα τησ μεγένθυσης?

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις αναφορικά με τον φακό Barlow είναι ότι στην ουσία είναι ένα εργαλείο το οποίο μεγαλώνει το συνολικό εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου "συμπιέζοντας" κατά κάποιο τρόπο την δέσμη φωτός που έρχεται από τον δευτερεύοντα καθρέπτη έτσι ώστε φθάνοντας στο προσοφθάλμιο να παρουσιάζεται σαν δέσμη φωτός από τηλεσκόπιο εστιακού μήκους 1000 mm και όχι 500 mm που είναι το δικό σου.

 

Ο φακός 2Χ + 3Χ της Meade, αν δεν κάνω λάθος έχει μεγάλο μήκος. Στην μικρή "σκάλα" είναι η ρύθμιση για 2Χ και στην μεγάλη η ρύθμιση για 3Χ. Υποθέτω ότι η επισήμανση για προσοχή στην εστίαση έχει να κάνει με το μήκος του βαρελιού του συγκεκριμένου barlow (ή telenegative amplifier όπως τους λέει η Meade). Αν ο φακός απομακρύνεται από τον δευτερεύοντα καθρέπτη, μικραίνει το συνολικό δυνατό μήκος ρύθμισης εστιασης του προσοφθαλμίου. Σκέψου ότι ο δευτερεύων καθρέπτης γυρνάει δέσμες φωτός που συγκλίνουν σε κάποιο σημείο στο προσοφθάλμιο (ή στο μάτι σου). Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να υπάρχει πολύ μικρή δυνατότητα ρύθμισης εστίασης, με αποτέλεσμα οι δέσμες φωτός να συγκλίνουν πριν το σωστό σημείο το οποίο χρειάζεται για το μάτι σου.

 

Αυτή είναι η δική μου θεώρηση για το ερώτημά σου (αν και δεν είμαι 100% σίγουρος για την ορθότητά της).

 

Θα σου πρότεινα να πάρεις ένα barlow 2x καλής ποιότητας για να είσαι σίγουρος.

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προφανώς θα πρέπει να δοκιμάσω τον κάθε Barlow στο τηλεσκοπιο μου. Αν όμως δεχτούμε ότι μπορώ να εστιάσω στο απειρο μπορώ να ειμαι σιγουρος για την εστιαση στους πλανήτες ή για άλλους στόχους ?

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εαν μπορείς να εστιάσεις σε έναν πλανήτη, μπορείς να εστιάσεις και σε έναν γαλαξία. Το θέμα που σου έθεσαν με τον φακό της Meade είναι αν (λόγο συνολικού μήκους βαρελιού) θα μπορέσεις να εστιάσεις γενικότερα.

 

Σύμφωνα με την Meade, το μεταβλητό Barlow που κοιτάς δεν συστήνεται για το τηλεσκόπιό σου λόγω του f/ratio του (4.3): (Απόσπασμα από το site της Meade)

"127 2x - 3x Variable Barlow Lens (1.25")The #127 includes a precision sliding-lens assembly, permitting continuously variable power factors between 2x and 3x. Positive stops are provided at both ends of the lens travel, and an engraved scale indicates the power in use. Clear aperture is 25mm. This popular, high-performance Barlow is recommended for use on telescopes with focal ratios of f/6 and longer."

 

Οποιοδήποτε κοινό μη-μεταβλητό Barlow καλής ποιότητας πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες σου.

 

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνώμη για τις συνεχείς και κάπως βαρετες ερωτήσεις. Μου είπαν ότι εάν ένα Barlow 2x τον βγάλεις λίγο πιο έξω από την κανονική θέση μπορέι να δώσει μεγενθέισεις μεγαλυτέρες τις τάξεως 2x-2.5x ανάλογα το μηκος του

Κάτι τέτοιο ισχύει?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καμμία ερώτηση δεν είναι βαρετή - Η απάντηση μπορεί όμως να είναι ! images/smiles/icon_smile.gif

 

Εαν δεν κάνω λάθος, ο σχεδιασμός του Barlow #127 της Meade βασίζεται σε αυτό ακριβώς που ρωτάς. Εαν έχεις δει την φωτογραφία του, είναι ένα μακρύτερο βαρέλι με κάποιες εγκοπές στις οποίες σταθεροποιείται το πλαίσιο που στεγάζεται ο φακός. Στην ουσία λοιπόν, "απομακρύνεται" ο φακός από τον εστιαστή, σαν να έχεις έναν κλασσικό barlow που τραβάς λίγο έξω.

 

Θεωρητικά λοιπόν, αυτό το οποίο αναφέρεις, πρέπει να συμβαίνει. Εδώ θα σου κάνω δύο απλές ερωτήσεις: α) Θα μπορεί να σταθεροποιήσεις τον barlow λίγο έξω απ'τον εστιαστή; και αν ναι, θα ξέρεις την τελική παράμετρο πολλαπλασιασμού για να υπολογίσει την μεγέθυνση; β) Αν το καταφέρεις, δεν θα έχεις το ίδιο πρόβλημα που έχεις εξ'αρχής με τον barlow της Meade που δεν συνίσταται για το τηλεσκόπιό σου?

 

Αυτά στην θεωρία... Στην πράξη, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις στο τηλεσκόπιό σου να δεις τ'αποτελέσματα...

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης