Jump to content

Το τελος της ερασιτεχνικης αστρονομιας (φωτορυπανση)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητέ Χάρη,

 

Έτσι όπως το θέτεις συμφωνώ, είναι μια πολύ καλή ιδέα και μάλλον απαραίτητη. Ελπίζω ότι θα υπάρχουν κάποιο ή κάποια άτομα από τον ακαδημαϊκό χώρο που θα βοηθήσουν. Άσχετα με όσους βοηθήσουν με προσωπικές ενέργειες, θα ήταν ένα σημαντικό μέτρο πίεσης (κατά τη γνώμη μου πάντα) και μία επιστολή υπογεγραμμένη από τους υπόλοιπους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 528
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Φίλοι, χαίρομαι πραγματικά που ετούτη τη φορά η συζήτηση για το πρόβλημα της φωτορύπανσης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και παίρνει διαστάσεις. Πριν από ένα χρόνο και κάτι, το ίδιο θέμα προκάλεσε το φοβερό αριθμό των ...τριών (δύο) απαντήσεων:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1007&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F6%F9%F4%EF%F1%FD%F0%E1%ED%F3%E7

 

Ας είναι. Αυτή τη φορά δείχνουμε πιό συνειδητοποιημένοι. Όμως στον αγώνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φωτορύπανσης χρειαζόμαστε την εμπειρία και τα όπλα εκείνων που έχουν μελετήσει σε βάθος το πρόβλημα και έχουν δώσει ανάλογες μάχες. Χρειαζόμαστε την πηγή κάθε έγκυρης πληροφορίας για τα σχετικά ζητήματα, δηλαδή την:

 

International Dark-Sky Association (IDA),

με ιστοσελίδα: http://www.darksky.org

 

H IDA από την ίδρυσή της πριν από αρκετά χρόνια έχει κάνει πολύ αξιόλογη και πολυδιάστατη δουλειά, εξαιρετικά χρήσιμη για όποιους σκέφτονται να πολεμήσουν τη φωτορύπανση. Το υλικό που συγκεντρώνεται στην ιστοσελίδα της είναι μεγάλης επιστημονικής και πρακτικής αξίας και ταυτόχρονα είναι δομημένο ώστε να εξυπηρετεί όποιον θέλει να το χρησιμοποιήσει για την ευαισθητοποίηση των δημόσιων αρχών και του κοινού. Είναι πολύ απλό να αντλήσει κάποιος στοιχεία για τις σοβαρές επιπτώσεις της φωτορύπανσης (περιβαλλοντικές, οικονομικές, βιολογικές, εκπαιδευτικές, αισθητικές κλπ.) και να τα εκθέσει αρμοδίως. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι πρώτο μέλημα για κάθε σύλλογο ερασιτεχνικής αστρονομίας.

 

Στη Λάρισα έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα δισέλιδο σε εβδομαδιαίο έντυπο μεγάλης κυκλοφορίας (περιοδικό της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ") όπου θα παρουσιαστεί το πρόβλημα της φωτορύπανσης -αλλά και λύσεις του- απλά και στέρεα. Η προεκλογική περίοδος εντείνει την προσοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιβαλλοντικά θέματα και η ευκαιρία αυτή είναι κρίμα να περάσει ανεκμετάλλευτη. Κανείς δεν προσδοκά θεαματικά αποτελέσματα αλλά όλοι οι αγώνες κάπως αρχίζουν... Και νομίζω πως έχουμε ήδη αργήσει πολύ!

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Όση θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα και μπορούν να έρθουν στον Πάρνωνα, ας συλλέξουν πληροφορίες για τεχνικές μείωσης της φωτορύπανσης.

 

 

συμφωνώ με αυτό

 

νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τις συναντησεις μας για καλύτερο μελλοντικό συντονισμό των ενεργειών,αλλά και γιατί από κάπου συγκεκριμένα πρέπει να αρχίσουμε αυτή τη προσπάθεια.

 

το βασικό είναι να δράσουμε σαν σύλλογοι με συντονισμένες ενέργειες . ισχύς εν τη ενώσει όπως είπε και κάποια φίλη

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

είναι πολύ απλό να αντλήσει κάποιος στοιχεία για τις σοβαρές επιπτώσεις της φωτορύπανσης (περιβαλλοντικές, οικονομικές, βιολογικές, εκπαιδευτικές, αισθητικές κλπ.) και να τα εκθέσει αρμοδίως. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι πρώτο μέλημα για κάθε σύλλογο ερασιτεχνικής αστρονομίας.

 

 

σωστό και αυτό.

 

πρώτα απ΄'ολα πιστεύω πως θα έπρεπε να γίνει μια λεπτομερής,αλλά όχι κουραστική παρουσίαση του προβλήματος αλλά και προτεινόμενες λύσεις του.εγώ ανέφερα τη λέξη "φωτορύπανση" στη παρέα προχθές,η οποία δεν έχει καμία σχέση με αστρονομία, και με κοιτούσαν λες και ανέπτυξα τη θεωρία του χάους \:D/

 

πρώτα ενημερώση και ανάδειξη του προβλήματος και των επιπτώσεών του και μέτα πρόταση λύσεων.

 

ώρα για μελέτη λοιπόν;;;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτος αυτου ειμαι αρκετα δυσπιστη πως οι Αρχοντες αυτου του τοπου -οι περισσοτεροι εστω-, νοιαζονται πραγματικα για τη δικη μου και τη δικη σας

Εμείς τους ψηφίζουμε, αυτοί μας αξίζουν.

 

 

Ο ανθρωπινος οργανισμος ειναι σχεδιασμενος να ειναι σε εγρηγορση στη διαρκεια των ωρων που υπαρχει φως και να ξεκουραζεται οταν ο εγκεφαλος αντιλαμβανεται το σκοταδι, απελευθερωνοντας στο αιμα τη μελατονινη που μας φερνει υπνηλια. Δυστυχως το "βιολογικο ρολοι" πολλων απο εμας που ζουμε σε μεγαλα αστικα κεντρα, λογω (και) του υπερβολικου φωτος, εχει χασει πραγματικα τον μπουσουλα , με πολλες (και επικινδυνες καποιες φορες) παρενεργειες για την υγεια αλλά και την ανθεκτικοτητα μας στα νοσηματα

Ο ανθρώπινος οργανισμός επιδέχεται και προσαρμογή όμως. Είναι όλα θέμα συνήθειας και μπορούμε να κάλλιστα να τις αλλάξουμε.

Όσο αυτό για την ανθεκτικότητα σε νοσήματα είναι πολύ τραβηγμένο.

Απλά η ηλιοφάνεια δίνει κάποια ποσότητα βιταμίνης D παραπάνω. Την οποία μπορείς να πάρεις και με άλλες τροφές.

 

Για να τονισω επισης, πως θεματα οπως : φωτορυπανση, αλογιστη χρηση φωτων, κατασπαταληση ενεργειακων πορων, διαταραξη οικολογικής ισορροπίας ειναι παρασιτα του ιδιου "χωραφιου" που λεγεται : σεβασμος στο περιβαλλον.

Ως εκ τουτου η φωτορυπανση και οι συνεπειες της δεν αφορουν μονο τον ερασιτεχνη αστρονομο αλλα ολη την κοινωνια.

Οι ενεργειακοί πόροι είναι αρκετοί και ούτε θα εξαντληθουν αν ανάψουμε 1, 2, 5 εκαττομύρια λάμπες παραπάνω. Το περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς γι'αυτό το αίτημα να γυρίσουμε στους σκοτεινούς ουρανούς του 19 ου. και των αρχών του 20 ου. αιώνα είναι ουτοπικό.

Δεν βλέπω καμία διατάραξη καμίας ισορροπίας με τη χρήση των φώτων. Άλλωστε το (τεχνητό)φως φανερώνει πολιτισμό.

 

Το πρόβλημα ούσιαστικά είναι ότι δεν μπορούμε εμείς οι ερασιτέχνες αστρονόμοι να απολαμβάνουμε ξάστερο νυχτερινό ουρανό όσο οι παλιότεροι. Νομίζω είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση ότι κι αν κάνουμε και στο μέλλον δυστυχώς θα βλέπουμε συνεχώς λιγότερο σκοτεινό ουρανό.

 

 

Σε πολλά απομακρυσμένες περιοχές (έξω από επαρχιακά χωρία κυρίως) υπάρχει ακόμη σκοτεινός ουρανός. Το ότι 1 στους 2 Έλληνες δεν έχει τη δυνατότητα να δεί το Γαλαξία είναι αντίκτυπο της μαζικής αστικοποίησης τις τελευταιές δεκαετίες.

Ε, σκοτείνος ουρανός και μεγάλη πόλη δε γίνεται. Μη τα θέλουμε όλα δικά μας .

 

Εκτός του ότι μ'ενοχλεί κι η Πανσέληνος αυτή τη στιγμή και δεν μπορώ τίποτα απ'το να περιμένω να πέσει κατά τις 5 παρα κάτι μπας και δω κάτι. :x

www.myspace.com/astrovoxgr
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξε!

Η φωτορύπανση είναι ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλο τον κόσμο. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην εικόνα που παρουσιάζει ο πλανήτης μας την νύχτα. Υπάρχουν χώρες που διαγράφεται η συνολική τους έκταση από τον φωτισμό τους, με το Βέλγιο να απέχει μακράν όλων των άλλων. Μόνο στις ερήμους βλέπεις σκοτάδι.....

 

Αν δεν κάνω λάθος το πρόβλημα έχει επισημανθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται να παρθούν μέτρα για αυτό. Δεν ξέρω βέβαια αν ποτέ εφαρμοστούν.

 

Γενικά θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κόσμου και κυρίως των οργανισμών έτσι ώστε να στρέψουν τα φώτα προς την Γη και όχι προς τον ουρανό. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει εκείνος ο σχεδιασμός που θα επιτρέπει τον φωτισμό με εναλλακτικούς τρόπους περισσότερο οικονομικούς και με μικρότερη φωτεινότητα.

 

Βέβαια είναι αλήθεια ότι στην χώρα μας, μάλλον λίγο δύσκολα θα ασχοληθεί κάποιος αφού πλέον δεν διαθέτουμε καν την κουλτούρα εκείνη που θα επέτρεπε την ενασχόλισή μας με την λύση του προβλήματος της φωτορύπανσης.....

Και εγένετω φως....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειναι εξωφρενικο το ποσο διαστρεβλωμενα και επιφανειακα βλεπει το θεμα ο anyone_anywhere

 

Κατ αρχην περι σπαταλης ενεργειας..

 

Over-illumination is the excessive use of light. Specifically within the United States, over-illumination is responsible for approximately two million barrels of oil per day in energy wasted

 

Πηγη Wikipedia

 

Για σενα ειναι αμελητεο;;;;

 

 

Οι ενεργειακοί πόροι είναι αρκετοί και ούτε θα εξαντληθουν αν ανάψουμε 1, 2, 5 εκαττομύρια λάμπες παραπάνω.

καψουμε 5-6 δαση παραπανω η αν αποξηρανουμε μερικες λιμνες ακομα (αλλο ενα θλιβερο προνομιο της Ελλαδας αν και δεν εμπιπτει στο δικο μας φορουμ)

 

 

Δεν βλέπω καμία διατάραξη καμίας ισορροπίας με τη χρήση των φώτων. Άλλωστε το (τεχνητό)φως φανερώνει πολιτισμό.

 

Μαλιστα κυριε ειδικε... μπορω αν εχω την μελετη σας που σας οδηγησε σε αυτο το συμπερασμα;;; και τι πολιτισμο δηλωνει η αηδιαστικη λαμψη που φτανει σε υψος ως τα μισα του ζενιθ πανω απο χωρια 10 και 20 κατοικων;;;; Εμενα βλαχοκιτς μου φαινεται και οχι πολιτισμος.

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός επιδέχεται και προσαρμογή όμως. Είναι όλα θέμα συνήθειας και μπορούμε να κάλλιστα να τις αλλάξουμε.

Όσο αυτό για την ανθεκτικότητα σε νοσήματα είναι πολύ τραβηγμένο.

 

Σωστα οι οργανισμοι προσαρμοστηκαν στην εναλλαγη μερας νυχτας μετα απο κατι εκατομμυρια χρονια.. θα σου παρει πολυ χρονο και θα καταναλωσεις πολλες λαμπες αλλα θα μαθεις στην 24 ωρη φωταψια :P

 

Life evolved with natural patterns of light and dark, so disruption of those patterns influences many aspects of animal behavior. Light pollution can confuse animal navigation, alter competitive interactions, change predator-prey relations, and influence animal physiology.

 

Πηγη Wikipedia

 

a growing body of research suggests that excessive exposure to artificial night light can alter basic biological rhythms in animals, change predator-prey relationships, and even trigger deadly hormonal imbalances in humans.

 

 

Πηγη Discover

 

http://www.discover.com/issues/jul-03/features/featlights/

 

 

Ασχολησου και λιγο πριν αρχιζεις να γραφεις οτι σου κατεβει εδω μεσα!

 

 

Ε, σκοτείνος ουρανός και μεγάλη πόλη δε γίνεται. Μη τα θέλουμε όλα δικά μας .

 

Εδω δεν γινεται σκοτεινος ουρανος και ακατοικητο χωριο ποιος σου μιλησε για πολη;;;; Αυτο καταλαβες εσυ απο την συζητηση;

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα μπορούσε κάποιος να σχολιάσει και την εκτός σχεδίου δόμηση, στην οποία με το ένα ή άλλο τρόπο συμμετέχουμε όλοι μας? Στην περιοχή, που ζω, όλες οι βουνοκορφές έχουν γεμίσει βίλες (από αλλοδαπούς, Γερμανούς - Εγγλέζους κλπ. αλλά και Ελληναράδες). Οι "αγροτικοί" δρόμοι, που οδηγούν σε αυτές έχουν γεμίσει φώτα...

 

Παρένθεση: η εκτός σχεδίου δόμηση είναι ελληνική πατέντα...

 

Το αποτέλεσμα είναι πως για να βρω σκοτεινό ουρανό, πρέπει να ξενιτευτώ (σχετικά - http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3678)

 

Αυτού του είδους η δόμηση γίνεται με ημι - έως εντελώς παράνομο τρόπο στις περισσότερες περιπτώσεις (κυρίως με τη συναίνεση των υπαλλήλων του δασαρχείου - αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων κλπ).

 

Από την άλλη πλευρά, τι να πει κανείς και για την τελείως αυθαίρετη δόμηση (κανένας με αυθαιρετάκι σε βουνό εδώ στο forum? ...)

 

Σχετικά με το δημόσιο φωτισμό, γνωρίζω πως πρέπει να προηγούνται μελέτες, οι οποίες και καθορίζουν την μέγιστη απόσταση και την απαιτούμενη ισχύ των λαμπτήρων. Γίνονται αυτές οι μελέτες ή η εσκεμμένη πύκνωση των στυλώνν είναι εκ του πονηρού και οφείλεται σε άλλους λόγους?

 

Μήπως μία πρώτη αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν το να μην είμαστε ανακόλουθοι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο? (το σχετικό με τη δόμηση και το φωτισμό)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαιρομαι πραγματικα που γραφονται αντιθετες αποψεις απ τη δικη μου γιατι εκτος των αλλων μου δινεται η ευκαιρια να ξαναμιλησω για το θεμα.

Μαλλον σημερα ο Anyone_anywhere εχει την τιμητικη του :mrgreen:

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός επιδέχεται και προσαρμογή όμως. Είναι όλα θέμα συνήθειας και μπορούμε να κάλλιστα να τις αλλάξουμε.

 

Ν αλλάξουμε τι ακριβώς; Τον συγκεκριμενο τροπο που δρα η μελατονινη (εδω και εκατονταδες χιλιαδες χρονια) στο κεντρικο νευρικο συστημα ή τη λειτουργια του ενζυμου ΗΙΟΜΤ που ειναι το κλειδι της παραγωγης της μελατονινης;

Εκτος αν θεωρουμε "προσαρμογη"... το να παψουμε να κοιμομαστε...

 

 

 

Όσο αυτό για την ανθεκτικότητα σε νοσήματα είναι πολύ τραβηγμένο.

Απλά η ηλιοφάνεια δίνει κάποια ποσότητα βιταμίνης D παραπάνω. Την οποία μπορείς να πάρεις και με άλλες τροφές.

 

Αν διαβασεις προσεκτικοτερα ,η αναφορα μου για την ανθεκτικοτητα στα νοσηματα εχει να κανει με την απορρυθμιση του βιολογικου ρολογιου λογω και του υπερβολικου φωτος. θα μπορουσα να σου αναφερω πολλες μελετες για τη συμμετοχη της μελατονινης στη ρυθμιση της λειτουργιας του ανοσιακου συστηματος, της αντιοξειδωτικη της δρασης , της προστατευτικης της δρασης κατα της καρκινογενεσης κλπ. αλλα θα περιοριστω μονο στις παραπανω αναφορες για να μην ξεφυγω εντελως απο το θεμα.

 

 

Οι ενεργειακοί πόροι είναι αρκετοί και ούτε θα εξαντληθουν αν ανάψουμε 1, 2, 5 εκαττομύρια λάμπες παραπάνω.

 

Τωρα ειναι αρκετοι. Για το τι ενεργειακα αποθεματα θα κληρονομησουν οι επομενες γενιες δεν πρεπει να ενδιαφερομαστε;

 

 

 

Το περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς γι'αυτό το αίτημα να γυρίσουμε στους σκοτεινούς ουρανούς του 19 ου. και των αρχών του 20 ου. αιώνα είναι ουτοπικό.

 

Δεν ειπε κανεις να "σκοτεινιασουμε" εντελως τις πολεις. Λεμε να μη γινεται αλογιστη χρηση φωτων.Μιλαμε επισης για ενα καλο σχεδιασμο του δημοσιου φωτισμου που το 30% η το 40% η το 50% του φωτος δε θα διαχεεται ασκοπα στον ουρανο αλλα και η ποιοτητα του φωτισμου θα ειναι καλυτερη και αποτελεσματικοτερη με τη σωστη κατευθυνση των φωτιστικων σωματων προς οπου μονο χρειαζεται .

Προσωπικως δε θα με χαλαγε καθολου αν καποτε η φωτορυπανση στην Αθηνα μειωνοταν κατα 50% και εβλεπα π.χ 100 αστερια παραπανω.

Υπαρχει μηπως καποιος που θα τον χαλαγε; :-k

 

 

Δεν βλέπω καμία διατάραξη καμίας ισορροπίας με τη χρήση των φώτων.

 

Οτι δε μπορουμε να δουμε δε σημαινει και πως δεν υπαρχει.

Ανεφερα ηδη το παραδειγμα της θαλασσιας χελωνας που αποπροσανατολιζεται απο τα φωτα των παρακτιων περιοχων γιατι τα μπερδευει με το φως του φεγγαριου (που εχει ως οδηγο της για τις μετακινησεις της ).Το αποτελεσμα ειναι φυσικα ,να πεθαινει στη στερια απο ασιτια .Μιας και στη στερια δε μπορει να βρει να φαει ούτε αχινους, ουτε οστρακοειδη, ουτε τσουχτρες ουτε θαλασσια φυτα.

Τα εντομα της νυχτας , στην προσπαθεια τους για να βρουνε σκοταδι, εξαντλουνται και πεθαινουν χωρις να προλαβουν να πολλαπλασιαστουν. Αποτελεσμα πολλα ειδη να απειλουνται με εξαφανιση. Καποια απο αυτα δεν προλαβαινουν καν να εξαντληθουν μιας και συνηθως γινονται ευκολος μεζες αλλων ζωων.

Η εξαφανιση καποιων εντομων οπως της πεταλουδας της νυχτας επηρεαζει τη γονιμοτητα των φυτων.

Τα φυτα και τα δενδρα των αστικων πολεων, φωτοσυνθετουν και τη νυχτα ( !!! ) .Αλλοιωνονται οι λειτουργιες τους, οπως για παραδειγμα η ανθοφορια που συμβαινει σε ασχετες εποχες απ οτι ειναι "προγραμματισμενη" να γινει.

Ολα τα παραπανω οχι μονο δε βοηθουν στη διατηρηση της βιοποικιλοτητας αλλα διαταρασσουν και τη φυσικη ισορροπια του οικοσυστηματος.

 

 

 

Άλλωστε το (τεχνητό)φως φανερώνει πολιτισμό.

 

Φιλτατε, ο "προβολεας" στη μικρη πλατεια του χωριου μου που σε τυφλωνει απ τα 30 μετρα... δεν ειναι πολιτισμος. Ειναι ενοχλητικος ,ακαταλληλος, εκτυφλωτικος, κακογουστος , αναποτελεσματικος, πολυδαπανος και ρυπογονος.

 

Ενα φωτιστικο ομως τυπου full cut-off, ειναι αποτελεσματικο, αποδοτικο, οικονομικο, καλαισθητο, ασφαλες και φιλικο προς το περιβαλλον...

Αυτο ναι... ειναι πολιτισμος!!! Γιατι σεβεται εμενα, τα ματακια μου και το περιβαλλον που με φιλοξενει... :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Over-illumination is the excessive use of light. Specifically within the United States, over-illumination is responsible for approximately two million barrels of oil per day in energy wasted

Για σενα ειναι αμελητεο;;;;

Δεν φταίει μόνο ο φωτισμος, για την κατασπατάληση ενέργειας.

Η κύρια ενεργειακή μας πηγή, το πετρέλαιο και τα παραγωγά του, σε 50 χρόνια το πολύ θα έχουν εξαντληθεί οπότε έτσι κι αλλίως θα χρειαστεί να αναζητήσουμε (με επιτυχία πιστεύω) εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ανεξάρτητα απ΄το πόσο έντονο φωτισμό θα χουμε.

 

Οι ενεργειακοί πόροι είναι αρκετοί και ούτε θα εξαντληθουν αν ανάψουμε 1, 2, 5 εκαττομύρια λάμπες παραπάνω.

καψουμε 5-6 δαση παραπανω η αν αποξηρανουμε μερικες λιμνες ακομα

Ατυχής η σύγκριση. Τα δάση είναι ζωτικότερης σημασίας για τη διατήρηση ζωής, όπως και οι λίμνες εξαιτίας της πολυποικιλότητας των ειδών που κρύβουν.

 

. Άλλωστε το (τεχνητό)φως φανερώνει πολιτισμό

μπορω αν εχω την μελετη σας που σας οδηγησε σε αυτο το συμπερασμα; και τι πολιτισμο δηλωνει η αηδιαστικη λαμψη που φτανει σε υψος ως τα μισα του ζενιθ πανω απο χωρια 10 και 20 κατοικων;;;;

Πολύ απλά. Αν δει κάποιος τον πλανήτη απο μακριά (εξωγήινος ας πούμε) με ένα καλό τηλεσκόπιο εύκολα θα δει ότι όλα αυτά τα (αυτόφωτα) φώτα προδίδουν και φανερώνουν την ύπαρξη νοήμονος ζωής άρα και τεχνολογικά προηγμένου πολιτισμού.

Όσο για το φωτισμό στα χωρία, δεν νόμιζω να διαφωνεί κανείς ότι είναι τραβηγμένος.

 

Σωστα οι οργανισμοι προσαρμοστηκαν στην εναλλαγη μερας νυχτας μετα απο κατι εκατομμυρια χρονια.. θα σου παρει πολυ χρονο και θα καταναλωσεις πολλες λαμπες αλλα θα μαθεις στην 24 ωρη φωταψια :P

Όντως θα πάρει κάποιο χρόνο. Η τεχνολογική εξέλιξη είναι σήμερα πολύ πιο γρήγορη απ΄τη βιολογική, αλλά δεν νομίζω να χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια για τη βιολογική προσαρμογή. Κάποιες χιλίαδες ίσως.

 

Life evolved with natural patterns of light and dark, so disruption of those patterns influences many aspects of animal behavior. Light pollution can confuse animal navigation, alter competitive interactions, change predator-prey relations, and influence animal physiology.

 

Αυτό ακριβώς. Life evolved. Και θα αλλάζει συνέχεια. Ο πιο ισχυρός θα προσαρμοστεί στο περιβάλλον, μιλόντας καθαρά εξελεκτικά.

Τα ζώα που θα αποπροσανατολίζονται απ΄τα πολλά φωτα, πιθανόν να αφανιστούν.

 

a growing body of research suggests that excessive exposure to artificial night light can alter basic biological rhythms in animals, change predator-prey relationships, and even trigger deadly hormonal imbalances in humans.

Εντάξει δεν βρισκόμαστε πλεόν στο επίπεδο κυνηγού-θηράματος όπως στα ζώα. Οι αναλογίες έχουν αλλάξει προ πολλού.

Οι βιολογικοί ρυθμοί θέλουν σίγουρα αρκετό χρόνο, αλλά δεν είναι αδύνατο να αλλάξουν μιας και τα είδη σε μακροσκοπικές χρονίκες κλίμακες εξελίσσονται συνέχεια.

 

Εδω δεν γινεται σκοτεινος ουρανος και ακατοικητο χωριο ποιος σου μιλησε για πολη;;;

Ανέφερα την πόλη γιατί η Κατερίνα ανέφερε, ότι 1 στους 2 Έλληνες πολίτες δεν βλέπει τον Γαλαξία. Βλέπεις λοιπόν ότι είναι κι αυτό μέσα στη συζήτηση. Χωρίο και πόλη both.

 

Ν αλλάξουμε τι ακριβώς; Τον συγκεκριμενο τροπο που δρα η μελατονινη (εδω και εκατονταδες χιλιαδες χρονια) στο κεντρικο νευρικο συστημα ή τη λειτουργια του ενζυμου ΗΙΟΜΤ που ειναι το κλειδι της παραγωγης της μελατονινης;

Εκτος αν θεωρουμε "προσαρμογη"... το να παψουμε να κοιμομαστε...

Σίγουρα είναι πιό δράστικη η παραγωγή μελατονίνης στο σκοτάδι, αλλά δεν είναι το σκοταδί αναγκαία προυπόθεση για να επελθει ύπνος.

(π.χ. ο μεσημεριανός ύπνος,που γίνεται συχνά σε φωτεινά δωμάτια )

 

Όσο αυτό για την ανθεκτικότητα σε νοσήματα είναι πολύ τραβηγμένο.

Απλά η ηλιοφάνεια δίνει κάποια ποσότητα βιταμίνης D παραπάνω. Την οποία μπορείς να πάρεις και με άλλες τροφές.

Αν διαβασεις προσεκτικοτερα ,η αναφορα μου για την ανθεκτικοτητα στα νοσηματα εχει να κανει με την απορρυθμιση του βιολογικου ρολογιου λογω και του υπερβολικου φωτος. θα μπορουσα να σου αναφερω πολλες μελετες για τη συμμετοχη της μελατονινης στη ρυθμιση της λειτουργιας του ανοσιακου συστηματος, της αντιοξειδωτικη της δρασης , της προστατευτικης της δρασης κατα της καρκινογενεσης κλπ. αλλα θα περιοριστω μονο στις παραπανω αναφορες για να μην ξεφυγω εντελως απο το θεμα.

Δεν αμφισβήτησε κανείς την αξία της μελατονίνης. Χωρίς αυτή δε θα επέρχοταν ύπνος. Επαναλαμβάνω δεν χρειαζεσαι όμως απόλυτο σκοτάδι για να πέσεις για ύπνο. Άλλωστε οι άνθρωποι στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, που εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια έχουν αποικήσει ( Σκανδιναβία κτλ. ) τώρα το καλοκαίρι μια χαρά ζουν σε νύχτες που μόνο νύχτες δεν είναι ( πιο πολύ με λαμπερό ημιφως μοιάζουν..)

 

Προσωπικως δε θα με χαλαγε καθολου αν καποτε η φωτορυπανση στην Αθηνα μειωνοταν κατα 50% και εβλεπα π.χ 100 αστερια παραπανω.

Υπαρχει μηπως καποιος που θα τον χαλαγε; :-k

Με μείωση 50% θα βλέπαμε αρκετά παραπάνω από 100 αστέρια, αλλά και πάλι αυτό δε λέει τίποτα. Αν θέλουμε πραγματικά σκοτεινο θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιον επαρχιακό τόπο. Προσωπικά δεν ικανοποιούμε μ'αυτά τα 100 παραπάνω..

 

Η εξαφανιση καποιων εντομων οπως της πεταλουδας της νυχτας επηρεαζει τη γονιμοτητα των φυτων.

Τα φυτα και τα δενδρα των αστικων πολεων, φωτοσυνθετουν και τη νυχτα

Δε νομίζω τα φυτά να περιμένουν την πεταλούδα της νύχτας για να γονιμοποιηθούν.. Αυτό κάλλιστα μπορεί να γίνει και τη μέρα από άλλων ειδών έντομα.

 

Ολα τα παραπανω οχι μονο δε βοηθουν στη διατηρηση της βιοποικιλοτητας αλλα διαταρασσουν και τη φυσικη ισορροπια του οικοσυστηματος.

Η ισορροπία εξελίσσεται συνεχώς. Όταν π.χ. πριν 66 εκατομμύρια όταν έπεσε εκείνος ο μετεωρίτης στην Κεντρική Αμερική και εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, οι δυναμικές άλλαξαν. Δεν μπορώ να φανταστώ το οικοσύστημα ως κάτι στατικό.

Αν υπάρχει κάποια προσαρμογή, στο περιβάλλον, τα είδη θα προσαρμοστούν κι αυτά. (π.χ. με πολλά φώτα τη νύχτα απλά κάποια είδη είτε θα προσρμοστούν είτε θα εξαφανιστούν.)

Αν είναι το ζητούμενο να επιβιώσει ο άνθρωπος, πιστευω θα επιβιώσει και χωρίς τα φυτά που γονιμοποιούνται απ΄την πεταλούδα της νύχτας..

www.myspace.com/astrovoxgr
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Over-illumination is the excessive use of light. Specifically within the United States, over-illumination is responsible for approximately two million barrels of oil per day in energy wasted

Για σενα ειναι αμελητεο;;;;

Δεν φταίει μόνο ο φωτισμος, για την κατασπατάληση ενέργειας.

Η κύρια ενεργειακή μας πηγή, το πετρέλαιο και τα παραγωγά του, σε 50 χρόνια το πολύ θα έχουν εξαντληθεί οπότε έτσι κι αλλίως θα χρειαστεί να αναζητήσουμε (με επιτυχία πιστεύω) εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ανεξάρτητα απ΄το πόσο έντονο φωτισμό θα χουμε.

 

 

δηλαδή για σένα η φωτορρύπανση δεν αποτελεί ένα λόγο παραπάνω για κάποια προσπάθεια μείωσης της σπατάλης ενέργειας για εξοικονόμιση των φυσικών πόρων;επειδή δηλαδή το πετρέλαιο κάποτε θα εξαντληθεί,πρέπει να μοιρολατρούμε και να αδιαφορούμε για το μέλλον των επερχόμενων γεννεών λέγοντας " α! δε βαριέσαι..ούτως ή άλλως θα τελειώσει κάποτε΄";

Οι ενεργειακοί πόροι είναι αρκετοί και ούτε θα εξαντληθουν αν ανάψουμε 1, 2, 5 εκαττομύρια λάμπες παραπάνω.

καψουμε 5-6 δαση παραπανω η αν αποξηρανουμε μερικες λιμνες ακομα

Ατυχής η σύγκριση. Τα δάση είναι ζωτικότερης σημασίας για τη διατήρηση ζωής, όπως και οι λίμνες εξαιτίας της πολυποικιλότητας των ειδών που κρύβουν.

 

. Άλλωστε το (τεχνητό)φως φανερώνει πολιτισμό

μπορω αν εχω την μελετη σας που σας οδηγησε σε αυτο το συμπερασμα; και τι πολιτισμο δηλωνει η αηδιαστικη λαμψη που φτανει σε υψος ως τα μισα του ζενιθ πανω απο χωρια 10 και 20 κατοικων;;;;

Πολύ απλά. Αν δει κάποιος τον πλανήτη απο μακριά (εξωγήινος ας πούμε) με ένα καλό τηλεσκόπιο εύκολα θα δει ότι όλα αυτά τα (αυτόφωτα) φώτα προδίδουν και φανερώνουν την ύπαρξη νοήμονος ζωής άρα και τεχνολογικά προηγμένου πολιτισμού.

Όσο για το φωτισμό στα χωρία, δεν νόμιζω να διαφωνεί κανείς ότι είναι τραβηγμένος.

 

δηλαδή ρε φίλε θεωρείς ότι η φωτορρύπανση αποτελέι ένδειξη προς του εξωγήινους ότι ο πολιτισμός μας είναι εξελιγμένος ; ΄΄εχεις καμία ανάγκη επιβεβαίωσης απο εξωγήινους ότι είσαι μέλος μιας εξελιγμένης κοινωνίας ; τότε μάλλον δε χρειάζεσαι φωτορρύπανση...και κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε παιδιά, εντάξει συμφωνώ και γω ότι είναι κακή η φωτορύπανση, κακή για έναν λόγο, γιατι πολύ απλά δε μας αφήνει να παρατηρούμε, μας χαλάει τον ουρανό. Γι' αυτό κόπτεστε, μη μου πείτε ότι σας πιάσανε τα περιβαλλοντικά σας τώρα; Το πετρέλαιο τώρα το θυμηθήκατε;Και στο κάτω κάτω, μακάρι να τελειώσει για να μεταβούμε σε καθαρότερες μορφές ενέργειας αν σας νοιάζει τόσο το περιβάλλον.

Επίσης καλά όλ' αυτά, το πιο ηλίθιο επιχείρημα που ακούω ότι λέει δε θα παράγουμε πολύ μελατονίνη (ναι και θα κλαίει ο οργανισμός μας). Όπως είπε ο Anyone_anywhere, και συμφωνώ ο ανθρώπινος οργανισμός (όπως και άλλοι οργανισμοί) μπορούν και προσαρμόζονται στο περιβάλλον, και στις εκάστοτε αλλαγές.

Δηλαδή εσείς νομίζεται ότι ζούμε σε ειδιλιακό τοπίο και το μόνο που είναι άξιο να διαμαρτηρηθούμε έιναι η ελάτωση της παραγωτής μελατονίνης απο την αύξηση του νυχτερινού φωτισμού; Ε ήμαρτον δηλαδή, εδώ αναπνεύουμε τον χειρότερο αέρα μέσα στη πόλη, τρώμε ούτε ξέρουμε τι τρώμε με τα χημικά που κυκλοφορούν στις τροφές και τα αναψυκτικά, δεχόμαστε κάθε δεπτερόλεπτο τεράστια ποσά ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, απο το ηλεκτρικό δίκτυο, τις δεκάδες συσκευές του σπιτιού μας και τα κινητά τηλέφωνα. Ο οργανισμός μας δέχεται μια μαζική επίθεση, κινδυνεύουμε απο καρκίνους και ούτε ξέρουμε τι άλλο, και σας σας πείραξε η μειωμένη παραγωγή μελατονίνης που στο κάτω κάτω το μόνο σύμπτωμα που έχει θα είναι να μεταβάλουμε για μερικές ώρες το βιολογικό μας ρολόι, αντι να κοιμώμαστε με τη δύση του Ηλίου κοιμώμαστε 4 ώρες αργότερα πχ. Αυτό έχει γίνει απο τότε που ανακαλύφθηκε η φωτιά εσείς νομίζεται ο οργανισμός μας να είναι τόσο κολλημένος στις συνήθειες του homo-sapiens? ΄Δηλαδή ΉΜΑΡΤΟΝ πια. σοβαρευτείτε λίγο.

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αν μιλούσαμε για περιβαλλοντικα θέματα γενικώς,θα μιλούσαμε σε λάθος φόρουμ. εδώ μιλάμε για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της φωτορύπανσης το οποίο άπτεται και της αστρονομικής παρατήρησης για την οποία είμαστε τόσοι εδώ και την οποία τόσο αγαπάμε.

 

όσοι ενδιαφέρονται για την λύση της , μπορούν να συμμετέχουν. όσοι δεν την αναγνωρίζουν ώς πρόβλημα, ας αγνοήσουν την κουβέντα.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, αλλά αν προσπαθήσεις να πείσεις κάποιον κρατικό φορέα για παράδειγμα, ότι η φωτορύπανση είναι κακή γιατι δυσκολεύει τη παραγωγή μελατονίνης τότε και με το δίκιο του τα ίδια θα σου πει. Δεν είναι πειστικό επιχείρημα, είναι επιχείρημα σάλτσα και δείχνει ότι προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου επιστρατεύεις οτιδήποτε βρίσκεις και όχι την ουσία της φωτορύπανσης και γιατί εσύ διαμαρτύρεσαι. Γιατί αν δεν υπήρχαν τηλεσκόπια κανείς δε θα σκεφτόταν απο σας να διαμαρτηρηθεί για τη μειωμένη παραγωγή μελατονίνης και την αναπαραγωγή των πεταλούδων.
IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αν μιλούσαμε για περιβαλλοντικα θέματα γενικώς,θα μιλούσαμε σε λάθος φόρουμ. εδώ μιλάμε για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της φωτορύπανσης το οποίο άπτεται και της αστρονομικής παρατήρησης για την οποία είμαστε τόσοι εδώ και την οποία τόσο αγαπάμε.

 

όσοι ενδιαφέρονται για την λύση της , μπορούν να συμμετέχουν. όσοι δεν την αναγνωρίζουν ώς πρόβλημα, ας αγνοήσουν την κουβέντα.

 

Εχει δικιο ρε παιδαι ο alepohori.

Τι προσπαθειτε να μας πειτε?Οτι δεν εχουμε ευαισθησιες γενικα για το περιβαλλον?Εμεις εδω προσπαθουμε να βρουμε με πιο τροπο θα πιεσουμε εναν πολιτικο ν ασχοληθει με το θεμα.Εμενα μ ενδιαφερει να εχω σκοτινους ουρανους κ αν χρειαστει να πω<<κυριε υπουργε φταιει η φωτορυπανση που εχετε ατονια γιατι με φως δεν παραγετε στο σωμα σας πολυ μελατονινη κ ετσι δεν κοιμαστε καλα>> θα το πω.Κ οτι αλλο θα προσθεσει εστω ενα λιθαρακι στα επιχειρηματα μου θα το βαλω μεσα.Κ γιατρους θα βαλω να το επιβεβαιωσουν κ οικολογους να πουν για τις πεταλουδιτσες.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αν μιλούσαμε για περιβαλλοντικα θέματα γενικώς,θα μιλούσαμε σε λάθος φόρουμ. εδώ μιλάμε για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της φωτορύπανσης το οποίο άπτεται και της αστρονομικής παρατήρησης για την οποία είμαστε τόσοι εδώ και την οποία τόσο αγαπάμε.

 

όσοι ενδιαφέρονται για την λύση της , μπορούν να συμμετέχουν. όσοι δεν την αναγνωρίζουν ώς πρόβλημα, ας αγνοήσουν την κουβέντα.

 

Ετσι ακριβώς.

=D> =D> =D> =D> =D>

Παρακαλαμε να μην βρεξει για να μην πνιγουμε...

παρακαλαμε να βρεξει να εχουμε νερο να πιουμε...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κύρια ενεργειακή μας πηγή, το πετρέλαιο και τα παραγωγά του, σε 50 χρόνια το πολύ θα έχουν εξαντληθεί οπότε έτσι κι αλλίως θα χρειαστεί να αναζητήσουμε (με επιτυχία πιστεύω) εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ανεξάρτητα απ΄το πόσο έντονο φωτισμό θα χουμε.

 

Τις αλλες πηγες ενεργειας δεν τις σπαταλας με τις κιλοβατωρες; το βαρελια πετρελαιου ενδεικτικο ειναι του ποσο μεγαλη σπαταλη ειναι ο αχρηστος φωτισμος.

 

Πολύ απλά. Αν δει κάποιος τον πλανήτη απο μακριά (εξωγήινος ας πούμε) με ένα καλό τηλεσκόπιο εύκολα θα δει ότι όλα αυτά τα (αυτόφωτα) φώτα προδίδουν και φανερώνουν την ύπαρξη νοήμονος ζωής άρα και τεχνολογικά προηγμένου πολιτισμού.

 

 

Σωστα αλλιως οι εξωγηινοι θα μας ειχαν για βαρβαρους. :P

Επισης και δειγματα μολυσμενου νερου υπολειματα φυτοφαρμακων και σκουπιδια ειναι δειγματα υψηλου πολιτισμου!

Φιλε anyone_anywhere τρικυμια εν κρανιω εχεις;;;;

 

Αυτό ακριβώς. Life evolved. Και θα αλλάζει συνέχεια. Ο πιο ισχυρός θα προσαρμοστεί στο περιβάλλον, μιλόντας καθαρά εξελεκτικά.

Τα ζώα που θα αποπροσανατολίζονται απ΄τα πολλά φωτα, πιθανόν να αφανιστούν.

 

Και γιατι να μην εξαφανιστουν και οι οργανισμοι που δεν αντεχουν τη ρυπανση απο πετρελαιο η καυσαερια, η δεν αντεχουν στην υπεριωδη ακτινοβολια σε περιπτωση που καταστραφει το οζον η δεν αντεχουν τη ραδιενεργεια.. συγνωμη φιλε αλλα τετοιο παιδαριωδες επιχειρημα δεν εχω ξανακουσει!!!

 

Ανέφερα την πόλη γιατί η Κατερίνα ανέφερε, ότι 1 στους 2 Έλληνες πολίτες δεν βλέπει τον Γαλαξία.

 

Ειμαστε καλα ακομα, παγκοσμιως 2 στους 3 δεν βλεπουν τον Γαλαξια.. λογω συγκεντρωσης του πληθυσμου σε μεγαλα αστικα κεντρα.

Το κακο ειναι πως σε μικρες χωρες οπως η Ελλαδα δεν θα μπορει κανεις να τον δει πουθενα σε λιγο αν δεν ληφθουν αμεσα μετρα!

Δεν μπορεις να απομακρυνθεις 200km απο αστικα κεντρα στην ελληνικη επικρατεια.Το φως της Αθηνας ειναι ενοχλητικο σε πανω απο 100km αποσταση.

 

Αν είναι το ζητούμενο να επιβιώσει ο άνθρωπος, πιστευω θα επιβιώσει και χωρίς τα φυτά που γονιμοποιούνται απ΄την πεταλούδα της νύχτας..

 

Παντως και χωρις τις περιττες λαμπες θα επιβιωσει μια χαρα!

 

 

Άλλωστε οι άνθρωποι στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, που εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια έχουν αποικήσει ( Σκανδιναβία κτλ. ) τώρα το καλοκαίρι μια χαρά ζουν σε νύχτες που μόνο νύχτες δεν είναι ( πιο πολύ με λαμπερό ημιφως μοιάζουν..)

 

Ουτε κρατανε ολο το χρονο οι "λευκες νυχτες" ουτε κοιμουνται το καλοκαρι με ανοιχτα παντζουρια. Αλλα μιας και το θετεις ετσι και στην Αφρικη οι ανθρωποι αντεχουν στον ηλιο και την ζεστη και εχουν αποκτησει μαυρο χρωμα δερματος.... ας μην φοβομαστε ουτε την ανοδο της θερμοκρασιας του πλανητη οι μακρινοι μας απογονοι θα μαυρισουν και θα αντεχουν, ισως μαλιστα εχουν αναπτυξει και καμπουρα οπως οι καμηλες να αποθηκευουν νερο και τροφη μιας και τοτε ισως να ναι δυσευρετα.

 

Ρε παιδιά, εντάξει συμφωνώ και γω ότι είναι κακή η φωτορύπανση, κακή για έναν λόγο, γιατι πολύ απλά δε μας αφήνει να παρατηρούμε, μας χαλάει τον ουρανό. Γι' αυτό κόπτεστε, μη μου πείτε ότι σας πιάσανε τα περιβαλλοντικά σας τώρα;

 

Τι λες ρε Ιφικρατη ποιος εισαι εσυ που θα αμφισβητησεις τις οικολογικες ευαισθησιες του καθενος εδω μεσα; Η ισχυριζεσαι πως η φωτορυπανση δεν εχει επιπτωσεις σε αρκετα οικοσυστηματα;

Και επειδη μαλλον σπανια παρατηρεις μακρυα απο την ταρατσα σου μαθε πως και ανθρωποι ασχετοι με την ερασιτεχνικη αστρονομια δυσανασχετουν με την υπερβολικη και αλογιστη χρηση φωτισμου και την αδυναμια απλα και μονο για αισθητικη ομορφια να θαυμαζουν τον σκοτεινο ουρανο.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

παιδιά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από την φωτορύπανση; ας ξεκινήσουμε από εκεί..

 

και πρώτ'απ'όλα , επειδη ενδιαφερόμαστε για την αστρονομικη παρατήρηση,δε σημαίνει ότι αδιαφορούμε για το περιβάλλον. ούτε ότι όποια ενέργεια κάνουμε στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή , θα την κάνουμε για να έχουμε ένα στρέμμα γης ο καθένας απαλλαγμένο από φωτορύπανση ώστε να μπορούμε να παρατηρούμε.

 

διαφωνείτε ότι με την προσπάθεια αυτή θα συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου;

 

και στο κάτω κάτω σας προκαλώ να μου πείτε ένα επιχείρημα για να μη κάνουμε καμία απολύτως προσπάθεια. αν δεν είναι αυτό μοιρολατρεία,τότε ποιο είναι;;;;;;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως, για να επανέλθουμε λίγο στον κορμό της συζήτησης, πιστεύω οτι το σε πρώτη φάση το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί με την οποιαδήποτε επειχηριματολογία είναι ο χαρακτηρισμός περιοχών ώς προστατευόμενες απο τη φωτορύπανση. Περιοχές όπως δάση, δρυμοί, βουνά κλπ. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε αρχικά.
C8-NGT
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ρε χαζοι , μην ασχολείστε με μικροπράγματα . Υπάρχουν πολυ μεγαλύτερα προβληματα που ειναι μπροστα στα ματια σας και δεν τα βλεπετε , και δεν φταίει η φωτορυπανση για αυτο αλλα η βλακεία σας

 

ο καθένας το :-({|= :-({|= :-({|= του εδω μεσα.

 

\:D/ \:D/

 

μονο ο The Guardian μιλησε λογικα , και συμφονω με αυτο που λεει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι αν δεν υπήρχαν τηλεσκόπια και ερασιτεχνική αστρονομία κανείς απο σας δε θα νοιάζονταν για την αναπαραγωγή της πεταλούδας και την λειτουργία της μελατονίνης. Όλες αυτές οι ιστορίες έρχονται στο προσκήνιο γιατι θα θέλατε (όπως και γω) να είχαμε σκοτεινούς ουρανούς. Μήπως κανείς αμφισβητεί αυτό; Αυτό με ενοχλεί, πέίτε ρε παιδιά την αλήθεια, μη μας το παίζεται τώρα ότι σας έπιασε η λύπη για τα οικοσυστήματα; Γιατι φαίνεται, ...κάνει μπαμ. Και καλά να το βλέπω εγώ, το βλέπουν και οι μη αστρονόμοι και τότε είναι χειρότερα. Να το λέγανε τίποτα οικολόγοι θα φανεί λογικό, αλλά αν πάτε με τέτοια επιχειρήματα να πείσετε κρατικούς φορείς ως αστρονομική κοινότητα θα 'ναι το λιγότερο γελοίο. Μπορείτε απλά και αξιοπρεπέστατα να πείτε, ότι τα φώτα σε ακατοίκητες απομακρυσμένες περιοχές μας στερούν τη παρατήρηση και έρευνα του ουρανού. Αν αρχίσετε να λέτε για μελατονίνες και πεταλούδες, πετρέλαια και δε ξέρω γω τι άλλο, τότε πιστεύω κανείς δε θα σας πάρει στα σοβαρά.
IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτρέψτε μου να πλατειάσω λίγο γιατί στην προσπάθεια μου να δείξω με το δάχτυλο, ένα δέντρο που ονομάζεται φωτορύπανση, σε ένα κομμάτι του δάσους που λέγεται μόλυνση του περιβάλλοντος, που ανήκει στο δάσος που λέγεται :άνθρωπος, υγεία, περιβάλλον και βιοποικιλότητα, κάποιοι κοίταξαν ΜΟΝΟ το δάχτυλο μου και αναφώνησαν :

"Αχ! Ένα δάχτυλο ! Μελατονίνη ή πεταλούδα της νύχτας το λένε ;" ...................

 

Να πω επίσης πως κανείς από εμάς, δεν ισχυρίστηκε ποτέ πως τα οικοσυστήματα είναι στατικά. Καλό είναι να μην παραφράζουμε τα όσα γράφονται και να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Οσο για τις χώρες της Σκανδιναβίας ας αναρωτηθούν κάποιοι, γιατί το καλοκαίρι προσθέτουν σκουρόχρωμες ως και μαύρες κουρτίνες στα υπνοδωμάτια τους και ας αναρωτηθούν επίσης γιατί υπάρχουν τόσα κέντρα σολάριουμ στις παραπάνω χώρες που γεμίζουν κυρίως το χειμώνα...

 

*******Παρακαλώ τους moderators αν το παρακάτω κομμάτι που αφορά τη βιοποικιλότητα θεωρηθεί εντελώς εκτός πνεύματος από το θέμα και τη ροή της ως τώρα συζήτησης, να διαγραφεί χωρίς δισταγμό.*******

 

 

 

Οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα της Γης συμβαίνουν πλέον με ταχύτητα πολλή μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή στην ιστορία. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η ταχύτητα των αλλαγών και η ταχύτητα μείωσης ή και εξαφάνισης διαφόρων ειδών ( ζώων και φυτών ) τα τελευταία πενήντα χρόνια μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποχή που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.

«Όπως φαίνεται, ο άνθρωπος θα καταστεί υπεύθυνος για την έκτη μαζική εξάλειψη που έχει συμβεί στην ιστορία του πλανήτη και τη μεγαλύτερη μετά την εξαφάνιση των δεινόσαυρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια» .

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, το φαινόμενο θερμοκηπίου, η υπερεντατική αλιεία και η αποψίλωση των δασών είναι οι βασικές αιτίες των αλλαγών στη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ο μέσος όρος του πληθυσμού ειδών μειώθηκε κατά 40% από το 1970 έως το 2000. (Μόλις μέσα σε 30 χρόνια !!!)

 

Στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται επίσης και ότι «η μείωση της βιοποικιλότητας διαταράσσει τη λειτουργικότητα των οικοσυστημάτων και τα αποδυναμώνει, τα κάνει δηλαδή περισσότερο ευάλωτα και τελικά τα εμποδίζει να προσφέρουν στούς ανθρώπους και στο περιβάλλον «τις υπηρεσίες» που απαιτούνται από αυτά.

 

Είναι σαφές ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας εξασφαλίζει την ανάπτυξη βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων. Αν και ο άνθρωπος συχνά δύσκολα αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα διατήρησής της, θεωρείται δεδομένο ότι η επιβίωσή του εξαρτάται καθοριστικά από το άμεσο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της βιόσφαιράς του. Αφού ο "ρόλος" του κάθε είδους καθώς και η σχετική του σπουδαιότητα για τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος που συνθέτει δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, σκόπιμη είναι η διατήρηση των υψηλότερων δυνατών επιπέδων βιοποικιλότητας.

 

Προσεγγίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης της βιοποικιλότητας ανθρωποκεντρικά μπορούμε να αναφερθούμε στα άμεσα οφέλη που προκύπτουν από την εκμετάλλευσή της . Η μεγάλη ποικιλία γονιδίων, ειδών, οικοσυστημάτων και πολιτισμών μας εξασφαλίζει τροφή, ενέργεια, φάρμακα, ξυλεία, ίνες και άλλες πρώτες ύλες, λειτουργικές πρακτικές, εμπειρία και γνώση αποδίδοντας αξιόλογα κεφάλαια στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, η τεράστια αυτή "αποθήκη" μορφών ζωής και οικοσυστημάτων γενικότερα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ανακύκλωσης στοιχείων και εξυγίανσης του περιβάλλοντος.

 

 

Πηγες : ΠΑνελλήνιο Κεντρο Οικολογικων Ερευνων (ΠΑΚΟΕ) και Κεντρο Περιβαλλοντικης Εκπαιδευσης Καστοριας.

 

 

Επειδή όμως δεν είμαστε φόρουμ με χόμπυ το ψάρεμα για να μιλήσουμε αναλυτικά π.χ για την υπερεντατική αλιεία (τονίζω το π.χ γιατί κάποιοι εχουν την τάση να το αγνοούν στα γραφόμενα μου... -όπως και το και -)

ούτε είμαστε φόρουμ προσκόπων ή περιπατητών δασών για ν ασχοληθούμε αναλυτικά π.χ με την αποψίλωση των δασών

από εδώ και στο εξής προσωπικά θ ασχοληθώ μόνο με τη φωτορύπανση και τι μπορεί να γίνει για τη μείωση της.

 

 

"ΝΟΜΟΣ ΟΥΡΑΝΟΥ" από την πολιτεία

 

Η ψήφιση και η τήρηση ενός σχετικού νόμου όπως συμβαίνει π.χ για τα εθνικά δάση και τους βιότοπους είναι σήμερα κάτι παραπάνω από ανάγκη.

Αλλες χώρες έχουν προχωρήσει πολύ. Οι Κανάριοι Νήσοι λ.χ, (Ισπανική επικράτεια), διαθέτουν ήδη ένα "Νόμο Προστασίας της Ποιότητας του ουρανού", που χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την διατήρηση της καθαρότητας του ουρανού από τη μόλυνση και διατήρησης των άριστων για αστρονομικές παρατηρήσεις συνθηκών.

Αυστηρότατο νόμο έχει θεσπίσει η γειτονική μας Ιταλία. Η σχετική νομολογία, ελέγχει εκτός απ' τον εξωτερικό φωτισμό καί την εκπεμπόμενη ισχύ των ραδιοτηλεοπτικών πομπών (!), τις βιομηχανίες που μολύνουν με ατμοσφαιρικούς ρύπους καθώς καί την εναέρια κίνηση πάνω απ' τα Αστεροσκοπεία.

Η εφαρμογή του σχετικού νόμου στην Ισπανία εποπτεύεται από το θεσμοθετηθέν για το σκοπό αυτό "Τεχνικό Γραφείο Προστασίας της Ποιότητας του Oυρανού" έχει συνεισφέρει εκτός των άλλων σε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος στους εκεί δήμους.

 

Το 1986, για την παρακολούθηση του κομήτη "Halley" κατά τη μεγαλύτερή του προσέγγιση στη γη και με πρωτοβουλία του Οργανισμού Τουρισμού της Πάλμα κατά την εκστρατεία "Σβησε το φως και άναψε τον ουρανό" οι δεκατέσσερις δήμοι του νησιού έσβησαν το φωτισμό των πόλεων και των σπιτιών το χάραμα του Σαββάτου 12 Απριλίου του 1986. Κατά τις 3 ώρες που διήρκεσε η συσκότιση από τις 2:00 ως τις 5:00 πραγματοποιούντο σημαντικές παρατηρήσεις από το Αστεροσκοπείο του Roque de los Muchachos, που ευνοήθηκαν στην δεδομένη περίπτωση όχι μόνο από την ποιότητα του ουρανού των Καναρίων, αλλά επίσης, -καί κυρίως-, από την ολική απουσία φωτός εκείνη τη νύχτα.

 

Ολοι έχουμε δικαίωμα να παρατηρούμε τα αστέρια: είναι σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας. Από την άλλη μεριά, όλοι χρειαζόμαστε, αναγκαστικά, τεχνητό φως. Ευτυχώς, με ποιοτικό τεχνικό σχεδιασμό του φωτισμού είναι δυνατό να κατορθώσουμε δύο στόχους: καί να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας μας (εξοικονομώντας μάλιστα ταυτόχρονα χρήμα και ενέργεια),επιτρέποντς στους αστρονόμους να προοδεύσουν στην έρευνα για γνώση του Σύμπαντος, αλλά, ίσως το σημαντικότερο απ΄όλα, να διατηρούμε το σκοτάδι της νύχτας για τους απογόνους μας αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν να εκτιμήσουν την ομορφιά του φυσικού κόσμου.

 

Με κανένα λοιπόν τρόπο δεν πρέπει να ανεχθούμε ο έναστρος ουρανός να μετατραπεί σε μια νοσταλγική ανάμνηση γιά μάς καί άγνωστη φράση για τα παιδιά μας. Γι' αυτό, στην Παγκόσμια Διακύρηξη των Δικαιωμάτων των Μελλοντικών γενεών (Unesco) συμπεριελήφθη μια σαφέστατη αναφορά: "Τα άτομα των μελλοντικών γενεών έχουν δικαίωμα σε γη αμόλυντη, περιλαμβανομένου του δικαιώματος σε έναν καθαρό ουρανό."

 

Πηγή :Εθνικό Αστεροσκοπείο "ΕΥΔΟΞΟΣ", Κεφαλληνία

 

 

Υ.Γ zaxos, τα σέβη μου και... good wines!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνώμη για τη διακοπή ... αλλά μήπως (και δεδομένου του ότι πληθυσμιακά δεν αυξανόμαστε, τουλάχιστον με τους ρυθμούς αύξησης του φαινομένου της φωτορύπανσης) η φωτορύπανση στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέμα της ΔΟΜΗΣΗΣ;

 

Mήπως επιπλέον οφείλεται και στην απουσία ή μη υιοθέτηση σχετικών μελετών για το δημόσιο φωτισμό (ύψος στύλου, ισχύς, απόσταση μεταξύ στύλων), μελέτες, οι οποίες π.χ. σε έργα οδοποιίας (Εθνικό δίκτυο) είναι υποχρεωτικές;

 

Κατερίνα, με έχεις εντυπωσιάσει με τις παρεμβάσεις σου, αλλά τα επίπεδα ηχορύπανσης αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι αρκετά υψηλά για τη δημιουργία πολλών χιλιάδων ψυχοπαθών, τα αντιβιοτικά, που χορηγούνται στα ζώα είναι υπεύθυνα για τη μειωμένη αντοχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η χημεία των τροφίμων ευθύνεται για την αλματώδη αύξηση των ψυχασθενειών παγκοσμίως - και φυσικά στην Ελλάδα.

 

Μήπως η μελατονίνη είναι κάπως δευτερεύουσας σημασίας;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειμαι πολυ απαισιοδοξος για κατι τετοιο.. Ο μεσος Ελληνας ειναι ετη φωτος μακρια απο την κατανοηση και τον σεβασμο προς το δικαιωματα του αλλου! Ο "ωχαδερφισμος" βασιλευει! Περιμενουμε ευαισθησια στο ζητημα της φωτορυπανσης την ωρα που σχεδον κανεις δεν καταλαβαινει -και ακομα χειροτερα δεν εφαρμοζει- τους απλους κανονες για εξοικονομισης ενεργειας :( Εδω δεν καταλαβαινουν οτι με το δεδομενο παρκαρισμα ενοχλουν ή οτι δεν στριβουμε ποτε χωρις φλας, και περιμενουμε να δουν τοσο λεπτο και ευαισθητο θεμα??? Να περιοριστουν για χαρη των λιγων?? ](*,) ](*,)

Aut dosce, aut disce, aut discede

(Ή δίδαξε, ή μάθε, ή φύγε...)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αλλά μήπως (και δεδομένου του ότι πληθυσμιακά δεν αυξανόμαστε, τουλάχιστον με τους ρυθμούς αύξησης του φαινομένου της φωτορύπανσης) η φωτορύπανση στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέμα της ΔΟΜΗΣΗΣ;

 

Ειναι συνδεδεμενη ΚΑΙ με το θεμα της δομησης.

Πλην ομως ο σωστος δημοσιος φωτισμος (και οχι μονο),θα περιοριζε σημαντικα τα επιπεδα της φωτορυπανσης.

 

Mήπως επιπλέον οφείλεται και στην απουσία ή μη υιοθέτηση σχετικών μελετών για το δημόσιο φωτισμό (ύψος στύλου, ισχύς, απόσταση μεταξύ στύλων), μελέτες, οι οποίες π.χ. σε έργα οδοποιίας (Εθνικό δίκτυο) είναι υποχρεωτικές;

 

Μελετες υπαρχουν παμπολλες , νομοθετικο πλαισιο μας λειπει.

Καπου υπαρχει μια κοινοτικη οδηγια την οποια ομως μεχρι στιγμης δεν μπορεσα να βρω.

 

 

 

τα επίπεδα ηχορύπανσης αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι αρκετά υψηλά για τη δημιουργία πολλών χιλιάδων ψυχοπαθών, τα αντιβιοτικά, που χορηγούνται στα ζώα είναι υπεύθυνα για τη μειωμένη αντοχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η χημεία των τροφίμων ευθύνεται για την αλματώδη αύξηση των ψυχασθενειών παγκοσμίως - και φυσικά στην Ελλάδα.

 

Πολυ ωραια τα λες. Μονο που ειναι μια συζητηση που δε θα μπορουσε να γινει σε αυτην την ενοτητα .

 

Μήπως η μελατονίνη είναι κάπως δευτερεύουσας σημασίας;

 

Ειπα εγω πως ειναι πρωτευουσας σημασιας; :(

Η μοναδικη αναφορα που εκανα στην πρωτη μου δημοσιευση σχετικα με τη μελατονινη ηταν στην παρακατω παραγραφο :

 

"Ο ανθρωπινος οργανισμος ειναι σχεδιασμενος να ειναι σε εγρηγορση στη διαρκεια των ωρων που υπαρχει φως και να ξεκουραζεται οταν ο εγκεφαλος αντιλαμβανεται το σκοταδι, απελευθερωνοντας στο αιμα τη μελατονινη που μας φερνει υπνηλια. Δυστυχως το "βιολογικο ρολοι" πολλων απο εμας που ζουμε σε μεγαλα αστικα κεντρα, λογω (και) του υπερβολικου φωτος, εχει χασει πραγματικα τον μπουσουλα , με πολλες (και επικινδυνες καποιες φορες) παρενεργειες για την υγεια αλλά και την ανθεκτικοτητα μας στα νοσηματα . "

 

Τωρα αν καποιοι πηρανε την ταλαιπωρη μελατονινη κι απο τριχα την κανανε τριχια... και δεσανε ενα γαιδαρο... που τον φορτωσαν κι ενα τονο "εμπορευμα" κι εσκασε ο γαιδαρος...δε νομιζω πως ευθυνομαι εγω... :cry:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης