Jump to content

Κινέζικα Τηλεσκόπια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχει γίνει σηζήτηση κατά καιρούς οτι τα κινέζικα τηλεσκόπια δεν είναι καλής ποιότητας και οτί είναι αντιγραφές από από γνωστές εταιρίες. Δυστυχώς το Ηράκλειο της Κρήτης δεν έχει εξουσιοδοτημένα καταστήματα για τηλεσκόπια και αξεσουαρ παρα μόνο καταστήματα με φωτογραφικά είδη, με αποτέλεσμα να πάρω στα χέρια μου ένα τηλεσκόπιο άγνωστης κινέζικης εταιρίας (εταιρία:Phoenix τύπος:6" νευτώνιο αξεσουαρ: βάση ισιμερινή, τρίποδο, 2 προσοφθάλμια PL και barlow2x) όπως με διαβεβαίωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. Από τις παρατηρήσεις που κάνω τώρα και ένα χρόνο περίπου που το έχω στην κατοχή μου, έμεινα αρκετά ικανοποιημένος τόσο για πλανητηκή όσο και deep sky παρατήρηση. Τώρα βέβαια δεν έχω δει και από άλλο τηλεσκόπιο παρα μόνο από ένα διοπτρικό που είχα αγοράσει παλαιότερα πολύ μικρής ισχύος (60mm διάμετρος)

Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για τα κινέζικα τηλεσκόπια και αν γνωρίζετε αυτή την εταιρία.

 

Ευχαριστώ και καλή χρονιά σε όλους...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

perimene kai tha deite ta kinezika tileskopia ton xrono pou dianioume...

 

 

i synta tha kopsi ena kalo kommati pitas gia autin. to pisteuo

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς. Δηλαδή η synta θα αρχίσει να φτιάχνει καλύτερα τηλεσκόπια; Αν μπορείς γίνε πιο συγκεκριμένος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Μανούσο, και λοιπά μέλη της παρέας την καλησπέρα μου. Είμαι νέος φίλος του Forum, είμαι από το Ηράκλειο Κρήτης και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αγοράσω τηλεσκόπιο, επειδή όμως τα οικονομικά μου είναι για κλάματα τον τελευταίο καιρό, θα ήθελα να ξέρω και τη λύση για κινέζικο τηλεσκόπιο και τη διαφορά στο κόστος από τα αλλα τα ευρέως γνωστά. Ενδιαφέρομαι για τηλεσκόπιο 6" ιντσών και άνω, με καλή ισημερινή στήριξη και με δυνατότητα σύνδεσης με Η/Υ. Ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι Μανούσο και Γιάννη,

 

τα κινέζικα εργοστάσια έχουν χονδρικά πετύχει το εξής: να κατασκευάζουν ερασιτεχνικά τηλεσκόπια μάλλον μεσαίας ποιότητας, παρόμοιας με τα φθηνότερα μοντέλα των «γνωστών» μαρκών, με ακόμη μικρότερο κόστος και τελική τιμή (κυρίως λόγω φθηνών εργατικών χεριών και μαζικότατης παραγωγής). Γι αυτό και κάποιες γνωστές εταιρίες επιλέγουν πολλά μοντέλα τους να παράγονται στη Άπω Ανατολή. Η Synta είναι πιθανότατα η κυριότερη κινέζικη εταιρία που κατασκευάζει μαζικά τηλεσκόπια και αξεσουάρ, τα οποία κυκλοφορούν με το όνομα διαφόρων εταιριών. Εταιρίες που παραγγέλνουν παραγωγή στη Synta είναι: Celestron, Skywatcher, Helios και αρκετές άλλες που μπορεί να μην είναι γνωστές.

 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι καλά. Αντίθετα, για πρώτη φορά οι ερασιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακόμη και μεγάλα τηλεσκόπια σε χαμηλές τιμές και με ικανοποιητική ποιότητα. Εννοώ λοιπόν ότι τα κινέζικα τηλεσκόπια αξίζουν τα λεφτά τους με το παραπάνω. Αλλά ισχύει πάντα ο κανόνας που λέει "ό,τι πληρώσεις παίρνεις". Η Vixen, ή η Takahashi, θα συνεχίζουν να κατασκευάζουν τηλεσκόπια πολύ ακριβότερα από τα κινέζικα, προσφέροντας όμως και πολύ ανώτερη οπτική και μηχανική ποιότητα. Συνεπώς επιλέγει κανείς αν θα αγοράσει ένα κινέζικο τηλεσκόπιο, με βάση όχι μόνο την τιμή που θέλει να κινηθεί αλλά και τη ποιότητα που θέλει να αποκτήσει. (Ακριβώς όπως κανείς συνειδητά αποφασίζει αν θα αγοράσει ένα HYUNDAI ή ένα ΤΟΥΟΤΑ).

 

Τα παραπάνω είναι γενικά και δεν σημαίνει ότι τα κινέζικα «ταμπελώνονται» σαν χαμηλής ή μεσαίας ποιότητας τηλεσκόπια. Αν για παράδειγμα η Celestron ή η Skywatcher θέλει να φτιάξει ένα τηλεσκόπιο υψηλής ποιότητας, είναι πολύ πιθανό να το φτιάξει στη Κίνα, θα έχει όμως ανάλογα υψηλότερη τιμή (πx ED80). Δεν αποκλείεται επίσης να δούμε στο μέλλον κι άλλες εταιρίες να μεταφέρουν την (κατά τα άλλα πολύ υψηλής ποιότητας) παραγωγή τους στην Κίνα για λόγους κόστους. Όσο για τη Phoenix, εγώ τουλάχιστον δέν γνωρίζω κάτι.

 

Γιάννη, θα πρέπει να διευκρινίσεις τι ενοείς "δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή". Αν εννοείς η στόχευση και οδήγηση να γίνεται μέσω υπολογιστή, αυτό είναι μεν εφικτό σε τηλεσκόπια με κατάλληλες, ηλεκτρονικές βάσεις, αλλά το συνολικό κόστος είναι σχετικά μεγάλο και η χρήση τέτοιου συστήματος δεν έχει κανένα νόημα στα φορητά, ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Άλλωστε αυτά, αν χρειαστεί, εξοπλίζονται με τα δικά τους ψηφιακά συστήματα οδήγησης (Go-to) σε μορφή hand controler της ισημερινής οδήγησης. Η λύση του ελέγχου μέσω υπολογιστή επιλέγεται για τηλεσκόπια-παρατηρητήρια που εγκαθίστανται σε μόνιμη θέση.

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε Στέφανε ευχαριστώ για την απάντηση ηταν πολύ κατατοπιστική εχεις δικιο ο κανονας "οτι πληρώνεις παίρνεις" ειναι, καλώς ή κακως, η μεγάλη αλήθεια. Για τη σύνδεση με Η/Υ (φορητό) ενοώ διασύνδεση του τηλεσκοπίου με το πρόγραμμα "Cartes Du Ciel" το οποίο βλέπω ότι έχει κάποια interface για μερικά τηλεσκόπια της αγοράς, όσο για το κόστος αφού είδη υπάρχει ο Η/Υ και το ανάλογο software θα προτιμούσα αυτή τη λύση παρά την τελείως αυτοματοποιημένη του goto.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση και εύχομαι καλές παρατηρήσεις. Γιάννη αν θέλεις κι εσύ να συναντηθούμε κάποια μέρα να γνωριστούμε. Δεν έχω κανένα φίλο που να του αρέσει η αστρονομία και έλεγα αν θέλεις να τα πούμε από κοντά.

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη,

με το Cartes du Ciel μπορείς να ελέγξεις ένα goto τηλεσκόπιο με το ποντίκι αντί το χειριστήριο, αλλά και να έχεις ζωντανά την απεικόνιση της σκόπευσης του τηλεσκοπίου εφόσον το τηλεσκόπιο έχει digital setting circles με encoders. Ουσιαστικά το CdC μπορεί να επικοινωνήσει με όλα σχεδόν τα τηλεσκόπια καθώς το λεγόμενο πρωτόκολλο επικοινωνίας στα περισσότερα συστήματα digital setting circles μπορεί να μεταβληθεί κατ' επιλογή του χρήστη.

Γενικά, το CdC είναι πολύ φιλικό (και δωρεάν...) για τέτοιες χρήσεις, όπως και τα περισσότερα σύγχρονα αντίστοιχα προγράμματα.

Το χρησιμοποιώ συχνά-πυκνά σε σύνδεση με το Argo Navis στο τηλεσκόπιο όταν θέλω να αναγνωρίσω πχ τους δορυφόρους του Κρόνου χωρίς να τους μπερδεύω με αμυδρά αστέρια που βρίσκονται στο πεδίο, ή να βρώ κάποια χαρακτηριστικά γειτονικά αντικείμενα όταν ψάχνω κάτι πολύ αμυδρό στον βαθύ ουρανό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μανούσο,

εντελώς τυχαία, βρήκα ανάμεσα σε παλιά διαφημιστικά φυλλάδια τηλεσκοπίων ένα προσεγμένο δισέλιδο (ελληνικό), όπου παρουσιάζονται τηλεσκόπια Marumi (Japan) και "Phoenix/Towa" (δεν αναφέρει χώρα κατασκευής αλλά μάλλον είναι China). Όλα φαίνονται πολύ πιο προσεγμένες κατασκευές από τα no-name κινέζικα που συναντά κανείς στα Praktiκer/Carrefour. Ακριβώς τα ίδια με τα Phoenix/Towa του φυλλαδίου, παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα μεγάλης (τεράστιας) κινέζικης εταιρίας αλλά γράφεται Phenix και όχι Phoenix: http://www.phenixoptics.com.

Μήπως το μοντέλο CT-150 6" είναι ίδιο μ' αυτό που έχεις;

 

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Στέφανε

 

Ακριβώς αυτό είναι το μοντέλο και θέλω να σε ευχαριστήσω για το site. Έψαχνα πολύ καιρό να βρω topics αλλά τίποτα γιατί έψαχνα με λάθος όνομα. Επίσης δεν είχα πολύ εμπιστοσύνη γιατί δεν έβρισκα ούτε μια αναφορά για τη συγκεκριμένη μάρκα και ανυσηχούσα γιατί όλο το πακέτο το είχα αγοράσει 400Ευρώ (καταλαβαίνεις την ανυσηχία μου). Πάντως είσαι "θηρίο"!!! Πως μπόρεσες και το βρήκες το site; Anyway σε ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρακαλώ Μανούσο, δεν κάνει τίποτα! Όπως σου είπα το σχετικό φυλάδιο το βρήκα τυχαία ψάχνοντας για κάτι άλλο και στη συνέχεια, αφού ο όρος "Phoenix telescopes" στο Google δεν έβγαζε τίποτα ιδιαίτερο, δοκίμασα μόνο με τα στοιχεία του μοντέλου του τηλεσκοπίου (CT-150 6" telescope) γιατί θα μπορούσε να κυκλοφορεί και με άλλο όνομα (μάρκα). Και έτσι βρέθηκε η Phenixoptics.

 

To φυλλαδιάκι μπορώ να σου το στείλω αν θέλεις να το έχεις (στείλε διεύθυνση εδώ ή με προσωπικό μήνυμα χρησιμοποιώντας το εικονίδιο πιό κάτω).

 

Επειδή το τηλεσκόπιό σου είναι πολύ βολικό σε μέγεθος παρά το άνοιγμά των 6 ιντσών, αξίζει να το κρατήσεις και να το βελτιώσεις άν χρειάζεται. Σου γράφω μερικές οδηγίες για πιθανές βελτιώσεις που θα μπορούσες να του κάνεις στο μέλλον, όσο θα μαθαίνεις και περισσότερα για τα τηλεσκόπια:

 

-Η εστιακή του απόσταση (1400mm) είναι σχεδόν διπλάσια από το φυσικό του μήκος, πράγμα που δείχνει ότι πρέπει να είναι παρόμοια σχεδίαση με τα ασυνήθιστα Celestron C150-HD και G8-N. Αυτά περιέχουν ένα εσωτερικό σύστημα φακών που τοποθετείται πρίν από το δευτερεύον κάτοπτρο και επιτρέπει να φτιαχτεί κοντός οπτικός σωλήνας με μεγάλο εστιακό μήκος (λειτουργεί δηλ. περίπου όπως ένας Barlow). Είναι σημαντικό όλα τα οπτικά στοιχεία του τηλεσκοπίου, δηλ. πρωτεύον και δευτερεύον κάτοπτρο και εσωτερικό σύστημα φακών, να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα. Οδηγίες για την ευθυγράμμιση (collimation) μπορείς να βρείς στο internet και στα αστρονομικά περιοδικά και βιβλία.

 

-Η κεφαλή ισημερινής οδήγησης φαίνεται αρκετά καλή για το μέγεθος του τηλεσκοπίου. Άν τυχόν σε μεγάλες μεγεθύνσεις (όριο για το τηλ. αυτό 250Χ-280Χ) έχεις έντονες ταλαντώσεις, αυτές θα οφείλονται στην ελαστικότητα του αλουμινένιου τρίποδα. Μπορείς να κατασκευάσεις ξύλινα "μασίφ" πόδια (όχι πτυσόμενα) και το πρόβλημα θα λυθεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το ίδιο πέτυχα και εγώ στο δικό μου νευτώνιο τηλεσκόπιο. Ένα παράδειγμα για το τι κατασκευή εννοώ, δές εδώ: http://www.aktistar.gr/CATRIPODS.htm. Είναι ο τελευταίος τρίποδας κάτω-κάτω.

 

-Νομίζω ότι το τηλ. περιλαμβάνει προσοφθάλμιους Plossl 20mm και 6.5mm. Άν έχουν επιστρώσεις και καλό κοντράστ, OK. Αλλιώς άλλαξέ τους με καλύτερους. Για πλανητική παρατήρηση ο 6.5mm είναι ότι πρέπει. Άν θέλεις μεγαλύτερη μεγέθυνση, μη χρησιμοποιείς τον Barlow που δίνεται με το τηλ. γιατί η μεγένθυση που πετυχαίνεις (430Χ) είναι υπερβολική για τις 6 ίντσες (και για οποιοδήποτε σχεδόν τηλεσκόπιο τις περισσότερες νύχτες). Αντίθετα, αγόρασε έναν καλό προσοφθάλμιο 5,5mm (255Χ) ή το πολύ 5mm (280Χ). Καλύτερα όμως να αντικαταστήσεις τον τρίποδα πρίν πας σ' αυτές τις μεγεθύνσεις. Επίσης, σε τέτοιες μεγεθύνσεις είναι πολύ χρήσιμο ένα μοτέρ οδήγησης (clock drive) για να παρακολουθεί την κίνηση των αντικειμένων καθώς η Γη γυρνάει. Πιθανόν να δυσκολευτείς να βρείς για αυτή την κεφαλή, ενδεχομένως όμως να ταιριάζει κάποιο μοτέρ απο τις κινέζικες EQ-2 και EQ-3.

 

Ελπίζω τα παραπάνω να σε βηθήσουν να αξιοποιήσεις το τηλεσκόπιό σου όσο το δυνατόν καλύτερα.

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αγαπητοί φίλοι Μανούσο και Rama,

Ευχαριστώ για τις συμβουλές, πριν μερικές μέρες έπεσε στα χέρια μου από ένα φίλο ενα τηλεσκόπιο konusspace 70mm F900, με 2 προσοφθάλμια H20mm και F6mm και έναν Barlow 2X αγνώστων λοιπόν στοιχείων αν και ξέρω ότι είναι χαμηλών δυνατοτήτων σκέφτομαι να του κάνω μερικές μετατροπές ξεκινώντας από το τρίποδο και ακολουθώντας την συμβουλή του φίλου Στέφανου για ξύλινη κατασκευή, είδη έκανα και κάποια μετατροπή στον ερευνητή για πιο σταθερή ευθυγράμιση, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ με τα οπτικά, αγορά αλλων προσοφθαλμίων κλπ, αυτό που με ενδιαφέρει στην ώρα είναι η πλανητική παρατήρηση , αν κάποιος έχει κάτι να με συμβουλέψει θα χαρώ πολύ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μανούσε,

έχω απανήσει εδώ και μέρες στο e-mail που μου έστειλες, αλλά δεν έχω λάβει απάντησή σου. Περιμένω να μου στείλεις διεύθυνση για να σου στείλω το φυλλαδιάκι για τα Phoenix.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

ΦΙΛΕ ,ΑΓΟΡΑΣΕΣ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΑΚΕΤΟ.ΕΧΩ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΗΝΘΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ PLOSSL.ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΦΘΗΝΟΙ(ΠΕΡΙΠΟΥ 28Ε)ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ.ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΣ ΤΟ HUBLLE.AΠΛΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ''ΠΟΛΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ'' ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΟΥ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ.

ΥΠΕΡ. ΦΘΗΝΟ,ΚΑΛΑ ΟΠΤΙΚΑ,ΜΕΓΑΛΟ D&F,2 PLOSSL

KATA. ΜΕΤΡΙΑ ΒΑΣΗ (ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ F=1400)

ΔΕΝ ΣΟΥ ΣΥΝΗΣΤΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΤΕΡ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΗΝ ΕΠΕΝΔΗΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ.ΕΧΕ ΥΠ'ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΑ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΠΕΙΡΩΜΑ ΜΕ ΒΗΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΦΙΤΡΑ Κ.Λ.Π.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης