Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην παρέα!

 

Απο καιρό έβαλα στο μάτι κάποια 10ιντσα και τελικά έχω καταλήξει στο

SkyWatcher 250 (Το πλανητάριο το δίνει με την στήριξη ΕQ5 της Skywatcher).

Μου φαίνεται αρκετά καλή η σχέση απόδοσης-τιμής,τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται στο διαφημηστικό φυλλάδιο και έχω ακούσει ότι τα οπτικά του είναι πολύ καλά.

Πάντως θα ήθελα κ τη γνώμη κάποιου μέλους του ΑstroVox που το έχει δοκιμάσει (κ για τη στήρηξη) η έχει ακούσει κάποια αρνητικά σχόλια.... Γιατί ώς γνωστόν τα μειονεκτήματα δεν παρουσιαζονται στα διαφημηστικά 8)

Σας είμαι υπόχρεος!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Vegan,

 

Η στήριξη EQ5 είναι ανεπαρκής για ένα 10ιντσο, εκτός αν αλλάξεις τον αλουμινένιο τρίποδα με έναν βαρύ μεταλλικό ή ακόμη καλύτερα με έναν μασίφ ξύλινο όπως εκείνος που φαίνεται κάτω-κάτω εδώ: http://www.aktistar.gr/equatomounts.htm

 

Για το δικό μου 10ιντσο (Orion Optics, αρχικό βάρος σωλήνα 8kg) είχα αγοράσει πριν κάποια χρόνια την EQ5 με τον στάνταρ αλουμινένιο τρίποδα. Η παρατήρηση των πλανητών και της Σελήνης σε μεγάλη μεγέθυνση (>180) ήταν πρακτικά αδύνατη λόγω των συνεχών ταλαντώσεων εξαιτίας της ελαστικότητας του τρίποδα σ' αυτό το φορτίο. Γι αυτό έφτιαξα έναν τρίποδα σαν τον παραπάνω και απο τότε παρατηρώ σε οποιαδήποτε μεγέθυνση χωρίς πρόβλημα.

 

Το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ όμως διαθέτει το SkyWatcher 10" με τη στήριξη EQ6 η οποία διαθέτει πολύ ενισχυμένο μεταλλικό τρίποδα και σηκώνει πολύ περισσότερα κιλά από την EQ5. Αυτή είναι η σωστή στήριξη (από τις φθηνές) για ένα 10ιντσο. Επιπλέον, στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το βάρος του οπτικού σου σωλήνα με την πρόσθεση διαφόρων αξεσουάρ-βελτιώσεων. Αν όμως θέλεις κάτι ποιοτικότερο και κατάληλο για αστροφωτογραφία κάθε είδους πρέπει υποχρεωτικά να διαλέξεις κάτι σαν τις στηρίξεις της Vixen. Αν αγόραζα τώρα ένα νευτώνιο 10", για στήριξη θα αγόραζα τη Vixen GP-DX με έναν ενισχυμένο τρίποδα.

 

Και μια κουβέντα για τα οπτικά: Η SkyWatcher φαίνεται να διαθέτει καλά οπτικά για τα λεφτά τους. Αν όμως θέλεις πραγματικά αξιόλογα και πιστοποιημένα οπτικά δες και τα Orion Optics. Είναι πολύ προτιμότερο να πάρεις άριστα οπτικά (σε μια βάση Dobsonian αν δεν μπορείς να διαθέσεις τώρα πολλά λεφτά) και αργότερα να αγοράσεις μια καλή ισημερινή στήριξη σαν την GP-DX. Αν πάλι δεν σε ενδιαφέρει το απόλυτο στην ποιότητα, νομίζω ότι το SkyWatcer 10" στην EQ6 θα σε καλύψει.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

an thes akoma kaliteri stiriksi tsekare tin heq6 tis skywatcher . Ego autin exo sto mati gia to 10intso mou

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Vegan,

 

είσαι σίγουρος ότι το πλανητάριο δίνει το SkyWatcher 250 με την ΕQ5? Μήπως το δίνει με την HEQ5? Η EQ5 είναι αρκετά "ελαφριά" για αυτό τον σωλήνα... Αντίθετα η ΗΕQ5 (την οποία και έχω για το SkyWatcher 200) είναι αρκετά στιβαρή (σίγουρα πολύ πιο στιβαρή από την EQ5).

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης