Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλοι αστροπαρατηρητές,

 

όπως είχα υποσχεθεί σε προηγούμενες συζητήσεις, σας μεταφέρω τις πρώτες μου εντυπώσεις από το binoviewer της Baader Planetarium, το Mark V (5η εξέλιξη του εξαιρετικού αρχικού σχεδίου της Zeiss). Πρίν αρχίσω τα ...επιφωνήματα δίνω κάποιες πληροφορίες που πιθανόν ενδιαφέρουν όσους σκέφτονται παρόμοια επένδυση:

 

Ποιότητα κατασκευής/σχεδίασης

Υπεράνω κάθε κριτικής. Εξαιρετικό φινίρισμα, συναρμολόγηση και συνολική αίσθηση. Πολύ συμπαγής κατασκευή. Το σύστημα ξεχωριστής εστίασης για κάθε προσοφθάλμιο έχει εξαιρετική αίσθηση και κατασκευή. Οι επιστρώσεις όλων των επιφανειών των πρισμάτων είναι “state-of-the-art”. Το χρώμα τους είναι πολύ αμυδρό κοκκινωπό, Συνεπώς, το πολύ σημαντικό για την παρατήρηση των DSO πράσινο φώς διαπερνά εξ΄ολοκλήρου το οπτικό όργανο χωρίς να ανακλάται στις επιφάνειες των πρισμάτων. (Σχεδιάστηκαν έτσι γιατί το ανθρώπινο μάτι στο σκοτάδι βλέπει σχεδόν αποκλειστικά με τα πράσινα φωτόνια, με ασπρόμαυρη αίσθηση βέβαια). Το άνοιγμα εμπρός από το πρίσμα εισόδου είναι 28mm, το μεγαλύτερο που συναντάται σε binoviewer σχεδιασμένο για προσοφθάλμιους 1.25” κι όμως η οπτική διαδρομή είναι η μικρότερη που συναντάται -110mm! Το μόνο αρνητικό που βρίσκω είναι ό,τι το όργανο δεν συνοδεύεται από κάποιο εγχειρίδιο χρήσης/χαρακτηριστικών, αλλά μόνο από ένα φύλλο που περιγράφει στη μια σελίδα στα αγγλικά τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος στερέωσης των προσοφθαλμίων (εξαιρετικό στη χρήση) και στην άλλη σελίδα τα γενικά χαρακτηριστικά του οργάνου στα γερμανικά!

 

Εστίαση

Είναι το μέγα θέμα με τα binoviewer, ιδίως για νευτώνια τηλεσκόπια όπως το δικό μου (Orion Optics GX250 f/4.8). Εξ΄ αιτίας της οπτικής διαδρομής του φωτός μέσα από το σύστημα πρισμάτων, χρειάζεται ο εστιαστής να μπορεί να εισέλθει στο τηλεσκόπιο 3-4 ίντσες από τη συνηθισμένη θέση εστίασης. Αυτό δε γίνεται εύκολα στα νευτώνια (και όχι μόνο) και γι αυτό οι εταιρίες συνοδεύουν τα binoviewer με ειδικά συστήματα φακών (τύπου Barlow) που τοποθετούνται μπροστά απ΄αυτά και επιτρέπουν την εστίαση με λιγότερη διαθέσιμη διαδρομή του εστιαστή. Αναγκαστικά όμως αυξάνουν και τη μεγέθυνση. Οι φακοί αυτοί έχουν επιπλέον το ρόλο της διόρθωσης του χρωματικού σφάλματος που εισάγουν τα πρίσματα και τη διόρθωση της coma ενός νευτώνιου. Είχα την τύχη, λίγο πριν την αγορά, η Baader να κατασκευάσει ένα νέο τέτοιο φακό (glasspath corrector) μεγάλης διαμέτρου και βελτιωμένου σε σχέση με τους μικρότερους. Η μεγέθυνση που προκαλεί είναι 1,7Χ. Έχει 3 διακριτά οπτικά στοιχεία, πλήρως πολυεπιστρωμένα με εξαιρετικές επιστρώσεις. Δίνουν ίσως τις αμυδρότερες πρασινωπές ανακλάσεις που έχω δει ποτέ (μαζί με τους αντικειμενικούς φακούς των κιαλίων Miyauchi, και τους προσοφθάλμιους και αντικειμενικούς φακούς της TeleVue.). Το άνοιγμά του είναι 40mm και το όλο σύστημα προορίζεται για εστιαστή 2”. Άλλαξα λοιπόν τον εστιαστή με τον τύπου crayford της Baader και μετακίνησα το δευτερεύον κάτοπτρο 10mm πιο μπροστά. Πέτυχα έτσι, με το δεδομένο εύρος κίνησης του εστιαστή, να εστιάζει το binoviewer με οποιονδήποτε προσοφθάλμιο και επίσης να είναι δυνατή η φωτογράφηση prime-focus. Με τη χρήση ενός extension tube 35mm 2” εστιάζουν όλοι οι προσοφθάλμιοι όταν δεν χρησιμοποιείται το binoviewer. Το extention tube είναι απαραίτητο λόγω της μικρής διαδρομής του εστιαστή.

 

Αύξηση βάρους του οπτικού σωλήνα

Αν και το binoviewer μόνο του ζυγίζει λίγο κάτω από 800gr, μαζί με το glasspath corrector, δεύτερο προσοφθάλμιο και το νέο εστιαστή, ο οπτικός σωλήνας επιβαρύνεται στο εμπρόσθιο μέρος του με περίπου 1,5kg και μάλιστα εκτός άξονα. Για να ενισχύσω τα τοιχώματα του αλουμινένιου οπτικού σωλήνα, τοποθέτησα εσωτερικά δύο μικρά ξύλινα πηχάκια βαμμένα μαύρα ματ και πάνω σ’ αυτά βιδώθηκε ο εστιαστής. (Τα πηχάκια δεν εμποδίζουν πουθενά, ούτε φαίνονται. Όποιος θέλει να στηρίξει κάτι βαρύ στον εστιαστή του χωρίς να αλλοιώνεται στο παραμικρό η ευθυγράμμιση, μπορεί να τοποθετήσει τέτοια εσωτερικά.) Έτσι, κατά την παρατήρηση με το binoviewer, το βάρος του 10ιντσου φτάνει τα 11kg και η στήριξη EQ-5 (πάντα με μασίφ ξύλινο τρίποδα) δυσκολεύεται λίγο αν δεν είναι προσεκτικά ζυγισμένη. Πάντως οι ταλαντώσεις παρέμειναν πολύ χαμηλές. Όμως στο μέλλον, μάλλον θα χρειαστεί μια ισχυρότερη και ποιοτικότερη στήριξη.

 

Παρατηρήσεις

Το μοναδικό ζευγάρι ομοίων προσοφθαλμίων που έχω μέχρι στιγμής, είναι δύο Meade 3000 Plossl 25mm, με εξαιρετική οξύτητα και πολύ καλή συνολική ποιότητα. Για να αποφύγω ακριβά λάθη αποφάσισα να παραγγείλω άλλα σετ αφού δοκιμάσω τους διάφορους μονούς προσοφθαλμίους μου και βγάλω ασφαλή συμπεράσματα. Με τα 25mm η μεγέθυνση παρατήρησης είναι 80Χ.

 

Με αυτή τη μεγέθυνση παρατήρησα τη Σελήνη και το Δία.

 

Τι να πρωτοπεριγράψω! Υποτίθεται ότι ήμουν διαβασμένος για τις βελτιώσεις που προσφέρει ένα καλό binoviewer, αλλά έμεινα με ανοιχτό το στόμα! Ποτέ και σε οποιεσδήποτε συνθήκες δεν είδα τη Σελήνη τόσο αληθινή, με τέτοιο κοντράστ, λεπτομέρεια, ανάγλυφο, αποχρώσεις εδάφους (sic). Μια τεράστια βραχώδης σφαίρα εκπληκτικής ομορφιάς και ποικιλίας βρέθηκε στο οπτικό μου πεδίο, με τρόπο που για τον οποίο η (άψογη) παρατήρηση με το ένα μάτι ποτέ δε με προετοίμασε. Η αίθηση συγκρίνεται μόνο με την πρώτη θέα του δορυφόρου μας μέσα από τηλεσκόπιο! Μετά από 20 χρόνια ξαναανακάλυπτα τη Σελήνη!

Αναλυτικότερα: κάθε μικρολεπτομέρεια που στη μεγέθυνση των 80Χ με το ένα μάτι μόλις ξεχωρίζει, με το binoviewer γίνεται εύκολα αντιληπτή, οι μικροσχηματισμοί γίνονται σαφέστεροι, το έδαφος παύει να έχει μόνο αποχρώσεις του γκρίζου. Το βόρειο τμήμα της Mare Imbrium έχει απόχρωση σαφώς θερμότερη του γκρί, αποκλίνοντας αλάνθαστα προς το μπεζ-καφέ, μέχρι το σαφές όριο νοτιότερα όπου ξαναγίνεται ουδέτερη. Αν και η Σελήνη ήταν σχεδόν Πανσέληνος (νύχτα 24-25/03/05) το κοντράστ της εικόνας ήταν εκπληκτικό και οι συνήθως αδιόρατοι κρατήρες ξεχώριζαν καθαρά και με λεπτομέρειες. Κλείνοντας οποιοδήποτε μάτι η εικόνα επέστρεφε στη συνηθισμένη της ποιότητα, σχεδόν απαράδεκτη σε σχέση μ’ αυτή των δύο ματιών. Τελικά ο εγκέφαλός μας κάνει φοβερή δουλειά συνδυάζοντας τα κοινά δεδομένα από τα δύο μάτια και απορρίπτοντας τα μη κοινά που προέρχονται από τις ατέλειες του κάθε ματιού!

 

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η απόλυτη «απουσία» των πρισμάτων από την οπτική διαδρομή. Πίστευα ότι οπωσδήποτε θα είναι ορατή κάποια μικρή χρωματική εκτροπή από τη διάθλαση των πρισμάτων, όμως πέρα από την ελάχιστη που έχουν οι ίδιοι οι προσοφθάλμιοι στα άκρα του πεδίου, δεν παρατήρησα καμιά άλλη! Απεναντίας, τα άκρα του πεδίου μου φάνηκε ό,τι βελτιώθηκαν γενικότερα. Προφανώς το glasspath corrector κάνει άριστες διορθώσεις, αλλά βέβαια παίζει ρόλο και η μετατροπή του φωτεινού κώνου από f/4.8 σε f/8.2 (4.8x1.7=8.2).

 

Παρατηρώντας το σύστημα του Δία οι εντυπώσεις ήταν ανάλογες. Μεγάλη αύξηση του κοντράστ στον πλανητικό δίσκο όταν και τα δύο μάτια ήταν ανοιχτά, και σαφέστερο χείλος. Οι δορυφόροι γίνονται πραγματικές τελίτσες (είμαστε σε χαμηλή μεγέθυνση) και εξαφανίζονται οι όποιες ακτινικές ατέλειες. Το σύστημα αποκτά μια στιλπνότητα που θυμίζει στατικό μοντέλο.

 

Περί τρισδιάστατης (στερεοσκοπικής) εικόνας: Κάθε φορά που διάβαζα για τρισδιάστατη αίσθηση με ένα binoviewer, ομολογώ ό,τι χαμογελούσα για την πλάνη, αφού με ένα φακό/κάτοπτρο δεν υπάρχει διαφορετική οπτική γωνία (παράλλαξη) για να δημιουργήσει τρισδιάστατη εικόνα. Ακόμη και με δύο φακούς όπως στα κυάλια, τα αντικείμενα του ουρανού είναι υπερβολικά μακριά για να υπάρχει παράλλαξη. Η πράξη όμως δείχνει πολύ διαφορετική. Στη Σελήνη η αίσθηση της σφαίρας αντί δίσκου είναι πολύ έντονη και προσπαθώ να δόσω μια εξήγηση μέσω της διαφορετικής προοπτικής που εμφανίζουν οι διάσπαρτοι κυκλικοί κρατήρες (που όμως λόγω της σφαιρικότητας της Σελήνης φαίνονται σαν ελλείψεις όταν απέχουν από το κέντρο της). Πιθανόν αν η Σελήνη ήταν λεία σφαίρα χωρίς τους κρατήρες, η όποια τρισδιάστατη αίσθηση να εξαφανιζόταν. Στον Δία επίσης είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεγελαστεί κανείς και να «δεί» τους φωτεινότερους δορυφόρους του πιό μπροστά από τους άλλους.

 

Χρησιμοποιώντας προσοφθάλμιους 32mm, 20mm, 6.7 mm (UWA), 4mm διαπίστωσα ότι η οπτική ποιότητα του binoviewer ήταν η ίδια και στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Οξύτητα ειδώλου και απουσία εκτροπών ήταν τα σταθερά χαρακτηριστικά του. Στα 32mm υπήρχε ένα βινιετάρισμα τόσο μικρό που πιστεύω ότι με έναν Ultima 30mm δεν θα είναι πλέον ορατό. Πιθανότατα με ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερου εστιακού λόγου να μην υπάρχει βινιετάρισμα ούτε στα 32mm.

 

Η παραπάνω δοκιμή είναι περιορισμένη στην παρατήρηση του Ηλιακού συστήματος με σχετικά χαμηλή μεγέθυνση (80Χ). Οι επόμενες δοκιμές θα αφορούν μεγάλη μεγέθυνση (335Χ) με τη χρήση δύο ορθοσκοπικών Baader 6 mm (Σελήνη, Δίας, Κρόνος, διπλοί αστέρες) καθώς και παρατηρήσεις Deep Sky Objects σε σκοτεινό ουρανό και χαμηλές-μεσαίες μεγεθύνσεις. Φυσικά τα αποτελέσματα θα τα μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω να μη σας κούρασα πολύ (εγώ κουράστηκα να γράφω!)

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταπληκτική δουλειά Στέφανε! Να είσαι καλά για το review! Αν δεν μπορούσα να δω κάτι παραπάνω από τα σύννεφα σίγουρα θα ήταν το επόμενο αξεσουάρ που θα θέλα!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε ,

 

συγχαρητήρια για την άριστη και αναλυτική σου περιγραφή.

 

Για να είμαι ειλικρινής , ζηλεύω. :))) Μπράβο, πολύ καλή αγορά .

 

Ευχές για πολλές και απολαυστικές παρατηρήσεις.

 

Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Στέφανε ,

 

Συγχαρητήρια σε μια άριστη επιλογή και αγορά.

 

Ποιο τηλεσκόπιο χρησιμοποιείτε ;

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε ngc 4565, όπως γράφω και στο κείμενο, το τηλεσκόπιό μου είναι Orion Optics GX250 f/4.8, δηλ. ένα νευτώνιο 10ιντσο (με ισημερινή στήριξη όμως την ΕQ-5 αντί για την Great Polaris).

Σας ευχαριστώ όλους που χαίρεστε μαζί μου και ευχαριστώ και για τη ..."ζήλια"! 8) Νομίζω ότι αν το βάλει κανείς μεσοπρόθεσμο στόχο, δεν είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσει ένα καλό binoviewer. Αξίζει τον κόπο τώρα που η σχετική τεχνολογία έχει ωριμάσει.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Στέφανε παράλειψη μου. Σ'ευχαριστώ.

 

Έχω χρησιμοποιήσει τα Binoviewers της Tele Vue και της Denkmeier - (με 6" refractor και 20" reflector) - και τα δύο binoviewers είναι άριστοι εκτελεστές.

 

θα ήταν ενδιαφέρον κάποτε στο μέλλον να γίνει ένα "side by side" σύγκριση των τριών προτύπων.

 

 

και πάλι συγχαρητήρια.

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι,

 

μιά που λόγω της κακοκαιρίας δεν μπορώ να συνεχίσω τις δοκιμές του binoviewer με τους ορθοσκοπικούς Baader 6mm που έχω από χθές στα χέρια μου (γρήγορη η Aktis), θα σας περιγράψω ένα από τα σπανιότερα θεάματα που είχα την τύχη να δώ τη δεύτερη νύχτα της δοκιμής - αν και δεν είναι ακριβώς αστρονομικό.

 

Καθώς λοιπόν είχα ξεχαστεί να κοιτάζω γοητευμένος την πελώρια και πολυποίκιλτη σφαίρα της Σελήνης που γέμιζε σχεδόν το οπτικό πεδίο (στις 80Χ), αισθανόμουν πλέον ότι ήμουν σε τροχιά από πάνω της. Εκεί ακριβώς δέχτηκα επίθεση από ...γήινο σκάφος: Ένα τεράστιο τετρακινητήριο αεροπλάνο εισέβαλε ως σιλουέτα στο οπτικό πεδίο και σε μιά εξωφρενική επίδειξη συμμετρίας πέρασε μπροστά από το κέντρο της Σελήνης καλύπτοντας με τα φτερά του μια πλήρη διάμετρο του δίσκου της. Το πέρασμα έγινε αρκετά αργά και θεαματικά γιατί η πορεία του αεροπλάνου σχημάτιζε μικρή γωνία με την προοπτική μου. Το αεροπλάνο ακολούθησαν τέσσερις εντυπωσιακές, πυκνές ουρές καυσαερίων που διαλύθηκαν πολύ αργά σε μυριάδες μικρούς τυρβώδεις στροβίλους, οι οποίοι από ταχύτατοι και αδιαφανείς κατέληξαν σε αργούς και αραχνοΰφαντους πριν εξαφανιστούν τελείως! Επιπλέον, το κιτρινωπό φώς της Σελήνης που βρισκόταν ακόμη σχετικά χαμηλά πάνω από τον Υμητό, έκανε τη σιλουέτα των καυσαερίων να περάσει απ' όλους τους τόνους του καφετί, δίνοντας μιά έντονη «πολεμική» ατμόσφαιρα στο σκηνικό. Παρόμοια σκηνή αλλά με φόντο τον Ήλιο και πολύ λιγότερη «ένταση» απ΄αυτό που είδα στον προσοφθάλμιο, έχει δημοσιεύσει το Sky & Telescope στο τεύχος Φεβρουαρίου 2003, σελ. 136. (Μου είχε εντυπωθεί αρκετά ώστε να ψάξω να την ξαναβρώ.)

 

Δεν νομίζω ό,τι έχω πολλές πιθανότητες να ξαναδώ κάτι τέτοιο αφού και η μία φορά είναι πολύ βάσει των πιθανοτήτων. Πάντως η μίξη δύο πολύ οικείων και διαφορετικών στοιχείων (π.χ. φεγγάρι, αεροπλάνο) μπορεί υπό κάποιες συνθήκες να δώσει εντυπωσιακές σκηνές.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Stefane tha prepei na paradextoume oti ektos apo gnwseis exeis kai talento sthn perigrafh alla kai sthn parathrhsh.

Eixa kai egw kati paromoio prin apo dyo peripou xronia se mia apo tis prwtes mou parathrhseis.

bazontas kai egw to 130 skywatcher na dw ton prwto stoxo pou enas arxarios bazei, to ologiomo feggari tou augoustou se nhsi, molis bazw to mati mou sto thleskopio blepw mia skia na pernaei me iligiodh taxitita den thimamai ti megenthish eixa (tote den gnwriza auta ta pragmata) kai exafanistike se ligotero apo miso deuterolepto. sthn arxh emeina aposbolomenos kai den pisteua sta matia mou , mallon sto mati mou. :shock:

bgazw to mati mou apo to thleskopio kai prospathwntas na ferw sthn mnhmh mou akribws thn skia pou eida synhditopiohsa oti htan h klasikh figoura enos texnikou doruforou me anoixtous tous hliakous sylektes.

Mexri na katalabw akribws ti htan tha prepei na pw oti emeina akinhtos kai amilitos prospathontas o egefalos mou na epexergastei ayth thn plhroforia pou molis eixe labei apo ta matia.

blepeis otan den exeis thn empeiria o xronos pou xreiazesai na epexergasteis to ti vlepeis einai perissoteros.

auto mou thymizei paliwtera otan perpataga sthn parnitha me mia kopela, pou prwth ths fora eixe bgei na perpathshei se bouno, kai blepoume mprosta mas ena elafi, pragmatika megalo, me ta kerata tou na xepernoun ta duo metra.

h kopela den pisteue pragmatika sta matia ths, enw egw pou eixa xanadei ekana auto pou eprepe gia na mhn to tromaxoume kai na apolausoume thn thea tou oso to dynaton perissotero...

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στεφανε,

 

Και εγω εχω παρατηρησει πολλες φορες κατι παρομοιο αλλα με δορυφορους. Τοσο πολυ που εχω βαλει μπρος και κραταω στοιχεια. Η λεπτομερια που ειναι ορατη δεν περιγραφεται με τιποτα. Θυμαμαι την πρωτη φορα που το "επαθα" με δορυφορο, παγωσα! :lol:

 

Τελος παντων, ειναι κριμα που δεν καρφωσες το γεγονος με φωτο! Θα ψαξω τα αρχεια μου του S&T για να βρω την φωτογραφια που περιγραφεις ... θυμαμαι μια φωτο το Theirry Legault οταν φωτογραφιζε τον ηλιο στη γραμμη Υ-α και ισως ειναι αυτη (νομιζω πως εκανε γυρω του κοσμου).

 

Και τελευταια ... ισως αξιζει τον κοπο να στειλεις το κειμενο για το Binoviewer για δημοσιευση!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΥΓ. ΕΥΡΗΚΑ !!! Δειτε http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap010129.html .... αλλα ειναι απο το 2001 και οχι το 2003 που περιγραφει ο Στεφανος.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη,

 

πολύ εντυπωσιακή και η φωτογραφία του Τ. Legault, δεν την είχα ξαναδεί νομίζω. Όταν βρείς τη φωτό του Feb. 2003 στο S&T, μεγένθυνε με τη φαντασία σου το αεροπλάνο 3-4 φορές και θα είσαι πολύ κοντά σ' αυτό που είδα (αλλά με φόντο τη Σελήνη). Με την ευκαιρία, δες στις επόμενες σελίδες του δύο από τις λεπτομερέστερες (ερασιτεχνικές) φωτογραφίες του Μ51 και της σεληνιακής περιοχής του Plato που έχουν δημοσιευθεί ποτέ.

 

Όσο για τους δορυφόρους, έχω δει και γω αρκετές φορές μαύρα στιγματάκια να περνούν ταχύτατα και ευθύγραμμα μπροστά από το φεγγάρι, αλλά μάλλον καμμιά φορά δεν έτυχε να έχω μεγάλη μεγέθυνση και να δω λεπτομέρεια (σχήμα). Όμως αρκετές φορές έχουν περάσει πουλιά σε νυχτερινή πτήση (και μεγάλο ύψος) και είναι εξαίσιο θέαμα!

 

Άντε να φτιάξει κι ο καιρός...

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στεφανε,

 

Οντως η φωτογραφια ειναι καταπληκτικη - ειναι και αυτη απο τη Γαλλια οπως και του Legault! Οσον αφορα την επομενη σελιδα με το Μ51, ο τυπος ειναι Ελληνας; Η φωτογραφια της Σεληνης ειναι απο γνωστο μου ... ο Giorgio ειναι "λιγο" παραξενος αλλα βγαζει πολυ καλη δουλεια - εχει και ιστοσελιδα (δες http://digilander.libero.it/gm2/home.htm ).

 

Αν εχεις παλαιοτερα τευχοι του S&T, ριξε μια ματια στον Μαρτιο/2000 (σελιδες 135-140). Η αρχη του κακου! :-)

 

Αντωνης.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είχα σκεφτεί ότι το "Tony Hallas" μπορεί να είναι ελληνικό, Αντώνης Χάλλας ας πούμε. Δεν ξέρω κάτι. Πάντως η Daphne λεγόταν Mount πριν γίνει κυρία Ηallas. (Είδες τύχη ο Τόνυ; και η γυναίκα του αστροφωτογράφος! :lol:)

 

Τα τεύχη πρίν το Σεπτέμβριο του 2002 είναι όλα στη Λάρισα. Θα θυμηθώ να κοιτάξω στο τεύχος Μαρτίου 2000 όταν πάω.

 

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για τρίτη συνεχόμενη βραδιά, οι ψυχροί άνεμοι στο λεκανοπέδιο μαζί με τα θερμά καυσαέρια των κεντρικών θερμάνσεων κάνουν το seeing για κλάματα. Πριν ζεστάνει λίγο ο καιρός δε με βλέπω να δοκιμάζω σοβαρά το σύστημα στις 335Χ. Πάντως πριν 2-3 εβδομάδες περίπου, για δυό βραδιές το seeing ήταν πολύ αξιόλογο και επέτρεψε μεγέθυνση 400Χ.

 

Παρ' όλα αυτά έχω ήδη διαπιστώσει κάποια πράγματα για το συνδιασμό του Baader binoviewer με τους ορθοσκοπικούς Baader 6mm:

 

α) Αν και η μεγέθυνση είναι πολύ μεγάλη, δεν υπάρχει καμία δυσκολία στη μίξη (merging) των δύο εικόνων σε μία (οι διαβεβαιώσεις του κ. Βaader επαληθεύτηκαν πλήρως). H ευθυγράμμιση των δύο σκελών του binoviewer δείχνει να είναι ακριβέστατη και να «σηκώνει» και πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση. Απορώ τελικά γιατί στα reviews του cloudynights ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα μίξης σε μεγάλες μεγεθύνσεις για κάποιους παρατηρητές (με άλλα binoviewers βέβαια αλλά όμως ποιοτικά.)

 

β) Ακόμη και σ' αυτή τη μεγέθυνση δεν υπάρχει υποψία χρωματικής εκτροπής από τα πρίσματα, είτε στο κέντρο είτε στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου. Τουλάχιστον δεν φαίνεται καμμία μ΄αυτό το seeing.

 

γ) Το φώς των παλνητών Κρόνου και Δία, παρ' ότι μοιράζεται στους δύο προσοφθάλμιους, παραμένει άφθονο για άνετη παρατήρηση στις 335Χ (με 10ιντσο τηλεσκόπιο).

 

δ) Το eye-relief των δύο ορθοσκοπικών είναι πιό άνετο απ' ότι περίμενα, και τα ματόκλαδα δεν καταλήγουν να ακουμπάν στους φακούς και να τους θολώνουν. Η αίσθηση του παρατηρητή μπροστά στα οπτικά είναι πραγματικά άνετη.

 

Μ' άλλα λόγια όλα φαίνονται πολύ ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αλλά πρέπει να κρατήσω μια μικρή επιφύλαξη για το τι θα αποκαλύψει το σταθερό seeing. Είδομεν...

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Φίλοι ερασιτέχνες,

 

επιτέλους μετά από σειρά εβδομάδων με ανέμους και πολύ κακό seeing, μπόρεσα την Τετάρτη 20/4 να δοκιμάσω το binoviewer της Baader και σε υψηλές μεγεθύνσεις. Για λίγες ώρες (23:00-3:00) το seeing έγινε εξαιρετικό και επικράτησε άπνοια. Στις προηγούμενες μέρες φρόντισα να προμηθευτώ δύο ζευγάρια εξαιρετικών προσοφθαλμίων: τους Genuine Ortho (oρθοσκοπικούς) 6 mm της Baader Planetarium και τους Plossl 8 mm της TeleVue. Το κριτήριο επιλογής ήταν η καταλληλότητα τους για πλανητική παρατήρηση (μόνο τέσσερα οπτικά στοιχεία, πλήρεις επιστρώσεις άριστης ποιότητας, και συνεπώς υψηλό κοντράστ και ανάλυση). Με τους Baader 6 mm η πραγματική μεγέθυνση στο binoviewer είναι τελικά 340Χ και με τους TeleVue 8 mm είναι 245Χ. Οι μεγεθύνσεις αυτές διαφέρουν λίγο από τις θεωρητικές, γιατί η πραγματική μεγέθυνση που προκαλεί το glasspath/coma corrector ποικίλει ελαφρά ανάλογα με τη θέση του εστιακού επιπέδου κάθε προσοφθάλμιου. Η παρατήρηση σε τέτοιες μεγεθύνσεις έδωσε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως και νωρίτερα σε χαμηλή μεγέθυνση:

 

 

Σελήνη

 

Ήταν ολοφάνερο ότι αν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την παρατηρήσει κανείς, αυτός είναι να βρεθεί σε τροχιά γύρω της! Αν και την παρατηρούσα πάντα με σχολαστική ευθυγράμμιση των κατόπτρων του 10ιντσου και πολύ καλούς προσοφθάλμιους φακούς, ποτέ δεν είχα τέτοια αντίληψη της μικρολεπτομέρειας και του ανάγλυφου όπως στην παρατήρηση με τα δύο μάτια. Για παράδειγμα, με μεγέθυνση 245Χ (Televue 8 mm), στον πυθμένα του κρατήρα Πλάτωνα φαίνονται πλέον όχι μόνο περίπου 10-12 κρατηρίσκοι (βρίσκονται έχοντας λεπτομερή φωτογραφία του στο χέρι) αλλά και οι διαφορές στους τόνους του εδάφους. Οι μικρότεροι απ’αυτούς είναι της τάξης των 1000 m! Με μεγέθυνση 340Χ (Baader 6 mm) οι 3-4 μεγαλύτεροι κρατηρίσκοι ξεχωρίζουν πλέον εύκολα, όχι σαν σημαδάκια αλλά σαν σχηματισμοί με χείλος και εσωτερικό. Λόγω της υψηλής όμως μεγέθυνσης, το κοντράστ μειώνεται κάπως και οι διαφορετικοί τόνοι του εδάφους του Πλάτωνα δεν είναι πλέον το ίδιο ορατοί.

 

Η διαθέσιμη λεπτομέρεια είναι πλέον τόση πολλή και τόσο ευδιάκριτη, ώστε μπορεί να περάσει κανείς ώρες παρατηρώντας μόνο μια μικρή περιοχή του Σεληνιακού δίσκου. Όμως εκείνο που με κράταγε μπροστά στους προσοφθάλμιους ήταν η τρομερή αληθοφάνεια και η αίσθηση της κλίμακας των μεγεθών. Η εικόνα μπορεί να μην είναι αληθινά τρισδιάστατη, όμως η αντίληψη του ύψους των σχηματισμών σε σχέση με το μήκος τους είναι έντονη. Αν επιπλέον γνωρίζει κανείς τις διαστάσεις ενός κρατήρα μπορεί εύκολα να τον συγκρίνει με το μέγεθος μιας πόλης ή πεδιάδας και στη συνέχεια να έχει μόνιμη την αντίληψη των μεγεθών στο τοπίο που παρατηρεί. «Τοπίο» είναι κατάλληλη λέξη για να αποδώσει το αίσθηση των κοντινών επισκέψεων στις περιοχές της Σελήνης, μέσω των δύο προσοφθαλμίων. Ιδίως οι περιοχές με πλάγιο φωτισμό αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον και γοητεία ακόμη και για μάτια συνηθισμένα στο σεληνιακό τοπίο.

 

Όση ώρα παρατηρούσα το φεγγάρι, πέρασαν από μπροστά του οι σιλουέτες πολλών τεχνητών δορυφόρων της Γης, με κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά. Αν και το πέρασμα από το μικρό οπτικό πεδίο διαρκούσε κλάσματα του δευτερολέπτου, πρόλαβα να αντιληφθώ διαφορετικά μεγέθη και ταχύτητες δορυφόρων. Εκείνοι που πέρναγαν γρηγορότερα φαίνονταν και μεγαλύτεροι λόγω χαμηλότερης τροχιάς. Σχήματα δεν ήταν δυνατόν να προσδιορίσω σε τόσο μικρό χρόνο αλλά αν ήταν ακίνητοι θα φαίνονταν με σαφήνεια.

 

 

Κρόνος

 

Με μεγέθυνση 254Χ είδα τον ωραιότερο Κρόνο που έχω δει ποτέ. Πρώτη έκπληξη ήταν η ένταση των αποχρώσεων. Φυσικά δεν έβλεπα τα χρώματα των φωτογραφιών αλλά η διαφορά από την παρατήρηση με ένα μάτι ήταν αισθητή και για πρώτη φορά είχα την ελαφρή εντύπωση ενός ωραίου κίτρινου και μπεζ/χρυσαφί. Στο δίσκο του πλανήτη ξεχώρισαν άλλες δύο ζώνες πλην της ισημερινής, λόγω του αυξημένου κοντράστ, και σε διαφορετικές αποχρώσεις από το δίσκο ή τους δακτυλίους. Κάποιες πολύ σπάνιες στιγμές είχα την αίσθηση ότι και μια ακόμη μπορεί να ξεχώριζε αλλά πολύ αμυδρά και φευγαλέα. Χωρίς το binoviewer οι αποχρώσεις φαίνονται ομογενοποιημένες και ελαφρά «ξεθωριασμένες». Ευκολότερα φάνηκαν και οι διαβαθμίσεις των τόνων στον δακτύλιο B (σκοτεινότεροι τόνοι εσωτερικά, που ξανοίγουν με «σκαλοπάτια» προς τα έξω). Ξεκάθαρα είδα και το Encke minima, την ελαφρά σκοτεινότερη ζώνη στη μέση του εύρους του εξωτερικού δακτυλίου Α. (διαφορετικό από το Encke division).

 

Με μεγέθυνση 340Χ το γενικό κοντράστ και η αίσθηση των χρωμάτων μειώθηκε κάπως, αλλά το χώρισμα Cassini διαγραφόταν καλύτερα έχοντας αισθητό εύρος. Η έκπληξη ήρθε παρατηρώντας σχολαστικά την εξωτερική άκρη του δακτύλιου Α. Επιτέλους μετά από χρόνια προσπαθειών και αβεβαιότητας μπορώ να πω ότι κατάφερα να δω φευγαλέα το χώρισμα Encke! (Encke division). Σε στιγμές εξαιρετικού seeing εμφανιζόταν - μόλις ορατό - πολύ κοντά στην εξωτερική άκρη του δακτυλίου. Η θέα του είναι πάντα φευγαλέα και γίνονται πολλές συζητήσεις για την ορατότητά του ή μη με τηλεσκόπια 8”-10”. Πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες για το ζήτημα, εδώ:

 

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php?Cat=0&Number=64689

 

http://members.leapmail.net/~ericj/encke.html

 

Το μόνο σημείο στο οποίο το binoviwer δεν προσέφερε κάποια βελτίωση στην παρατήρηση του Κρόνου, είναι η παρατήρηση του σκοτεινού εσωτερικού δακτυλίου C. Αυτός φαίνεται το ίδιο εύκολα (ή δύσκολα) όπως και χωρίς το binoviewer, μάλλον επειδή οι ωφέλειες αντισταθμίζονται από την ελαφρή μείωση της φωτεινότητας της εικόνας.

 

 

Δίας

 

Οι εντυπώσεις είναι κι εδώ ανάλογα θετικές με του Κρόνου. Στις 245Χ μετά από λίγα λεπτά παρατήρησης ο Δίας άρχιζε να θυμίζει τις ανεπεξέργαστες ως προς τα χρώματα φωτογραφίες που δημοσιεύει η NASA. O Δίας έχει στην πραγματικότητα πολύ πιο απαλούς τόνους από τις συνήθεις ερασιτεχνικές φωτογραφίες με web-camera. Είναι ένα αντικείμενο χαμηλού κοντράστ. Επειδή όμως με το binoviewer είναι εύκολα ορατές πολλές λεπτομέρειες που είναι μόλις ή καθόλου αντιληπτές με το ένα μάτι, (πολυάριθμες ανωμαλίες των δύο κύριων ζωνών, πολλές ανοιχτόχρωμες κηλίδες ιδίως στο Νότιο ημισφαίριο και μια συνολική αίσθηση «σγουρής» λεπτομέρειας), το χαμηλό κοντράστ παίρνει αληθοφάνεια και υπόσταση.

 

Όμως και μια εντελώς καινούργια διάσταση προέκυψε στην παρατήρηση του πλανήτη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ως γνωστόν, αντιλαμβάνεται μεγαλύτερες τις εικόνες όταν βλέπουμε με τα δύο μάτια και ταυτόχρονα αναγνωρίζει ευκολότερα τα σχήματα και τη λεπτομέρεια (σ’ αυτά ακριβώς βασίζεται η χρήση του binoviewer.) Μετά από λίγη ώρα παρατήρησης στις 340Χ συνειδητοποίησα ότι το σκηνικό ήταν αρκετά διαφορετικό από τις «μονόφθαλμες» παρατηρήσεις στις 300Χ και 400Χ. Ήταν σαν να είχα καθήσει «πρώτη θέση» σ’ ένα θέατρο και να παρακολουθούσα με μεγάλη εγγύτητα και άνεση. Ο πλανήτης δεν έδειχνε πιά μακρινός και δύσκολος, αλλά ένα μεγάλο, επιβλητικό σώμα, προσφερόμενο για λεπτομερή παρατήρηση.

 

Το φαινόμενο άλλαξε ριζικά και την παρατήρηση των δορυφόρων του Γαλιλαίου. Κανένας δεν είναι πια μια φωτεινή τελίτσα, αλλά έχουν σαφείς δίσκους με διαφορετικές διαστάσεις, είναι μικρές μπαλίτσες. Νωρίτερα προσπαθούσα να τους ξεχωρίζω με τη λαμπρότητά τους. Τώρα ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ ξεχωρίζουν άνετα από τους άλλους δύο και μεταξύ τους, λόγω της διαμέτρου τους. Ένα πέρασμα της Ευρώπης και της σκιάς της μπροστά από τον πλανήτη πριν λίγες μέρες, έγινε με μεγάλη αληθοφάνεια και ομορφιά ιδίως στη φάση της εξόδου από το χείλος του Δία.

 

 

Διπλοί Αστέρες

 

Αρκεί να πω ότι ο δίσκος του Airy δεν αλλοιώνεται σε τίποτα από την παρεμβολή του binoviewer της Baader. Έτσι, για παράδειγμα ο διπλός «ζ» του Βωώτη που έχει διαχωρισμό 0,9arcsec (0.7arcsec κατά άλλες πηγές) έδειξε ξεκάθαρα δύο δίσκους του Airy σε επαφή μεταξύ τους. Και πάλι η εικόνα ήταν πιο άμεσα αντιληπτή με το binoviewer. Όταν το seeing δεν είναι άριστο, η χρήση του θα βοηθήσει πολύ να αξιοποιηθούν οι λίγες καλές στιγμές αφού η λεπτομέρεια ανάμεσα στους δακτυλίους περίθλασης που «χορεύουν» γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα ορατή.

 

 

Συμπεράσματα

 

Όλα τα παραπάνω «θαυμαστά», πρέπει ασφαλώς να αποδοθούν πρώτα στην ποιότητα του τηλεσκοπίου και ασφαλώς στην ικανότητα του εγκεφάλου να συνδιάζει τις δύο εικόνες με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, το ότι ένα όργανο που παρεμβάλλει σημαντική ποσότητα γυαλιού (πρίσματα με πολλές επιφάνειες-πηγές προβλημάτων συνήθως), κατορθώνει να διατηρήσει ακέραια την οπτική ποιότητα του τηλεσκοπίου και μάλιστα σε όλο το οπτικό πεδίο (βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την coma), δείχνει ότι έχει κατασκευαστεί με εξαιρετικές προδιαγραφές και προσοχή, και βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας. Κατά την άποψή μου, ακριβώς επειδή αποδίδει χωρίς το ελάχιστο ψεγάδι (με αυστηρά κριτήρια), δικαιολογείται η υψηλή τιμή του (σχεδόν 1000 € μόνο το σώμα, χωρίς το glasspath/coma corrector ή προσοφθάλμιους φακούς) και με κάνει να αισθάνομαι ότι καλώς ξόδεψα τέτοιο ποσό. Καιρός τώρα να σταματήσω τα έξοδα και να απολαύσω τις παρατηρήσεις…

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε, μας ανοίγεις την όρεξη και μας κάνεις να ζηλεύουμε!

 

Θα ήθελα πολύ να διαβάσω μια παρομοίου είδους ανάλυσή σου για τα deep sky objects. Γνωρίζω ότι εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα του Μ13 και του Μ51 που είδα μέσα από το bino σου αρχές του μήνα. Επειδή δεν θέλω να προβώ σε επισφαλείς δηλώσεις, που μπορεί να αδικούν την αλήθεια των πραγμάτων ως προς το ακριβές, είτε θετικά, είτε αρνητικά, θα πω μόνο αυτό: ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία!

 

Καλή συνέχεια

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Επιτέλους μετά από χρόνια προσπαθειών και αβεβαιότητας μπορώ να πω ότι κατάφερα να δω φευγαλέα το χώρισμα Encke! (Encke division)."

 

Φίλε Στέφανε,

 

Το Encke division δεν είναι μια εύκολη παρατήρηση - όταν συγκρίνεται με το Encke minima που είναι πολύ ευκολότερο -

 

Μια τέτοια παρατήρηση απαιτεί ότι ορισμένοι όροι είναι σωστοί, (μια σταθερή ατμόσφαιρα, ένα τηλεσκόπιο με τέλεια ευθυγράμμισητη, με ένα άνοιγμα 10" ελάχιστα, με τα προσοφθάλμια καλής ποιότητας, και πρέπει ο Κρόνος ήδη να τοποθετηθεί καλά στον ουρανό)

 

Έχω κάνει αυτήν την παρατήρηση μόνο μερικες φορές με το 12.5" (Reflector) μου - Αυτή η παρατήρηση είναι ευκολότερη με ένα τηλεσκόπιο 15" ή μεγαλύτερο.

 

Συγχαρητήρια στην παραγωγή μιας από τις δυσκολότερες πλανητικές παρατηρήσεις.

 

Φιλικά.

 

-

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο γειά σου,

 

ελπίζω ότι μετά την επίσκεψη στον Πάρνωνα θα έχω μιά καλή εικόνα για το αν και σε ποιά deep sky objects βοηθά το δυοφθάλμιο. Προς το παρόν μπορώ να πώ αυτό που διαπίστωσες και εσύ: Στά λαμπρότερα DSO η χρήση του δίνει μια πιό ολοκληρωμένη και θελκτική εικόνα (τα αστρικά σμήνη είναι «θαύμα» με το bino!). Στα αμυδρά όμως, επειδή με το bino κάθε μάτι προσλαμβάνει το μισό φως, φαντάζομαι ότι η παρατήρηση θα είναι προτιμότερη με το ένα μάτι να λαμβάνει όλο το φώς. Θα δούμε...

 

Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω κάτι που ίσως δεν τόνισα αρκετά στην παραπάνω δοκιμή: Η ωφέλειες στην παρατήρηση των πλανητών με πολύ μεγάλη μεγέθυνση δεν έρχονται χωρίς άριστο seeing και εμπειρία στην παρατήρησή τους. Όταν αυτά είναι δεδομένα, τότε μετά από λίγα λεπτά μπροστά στους προσοφθάλμιους αρχίζει να συνειδητοποιεί κανείς ότι βλέπει περισσότερες λεπτομέρειες και ευκολότερα. Οι ωφέλειες όμως είναι άμεσα αντιληπτές και θεαματικές στην περίπτωση της Σελήνης. Επίσης, επειδή ένα binoviewer και ο πιθανός διορθωτικός φακός/barlow παρεμβάλλουν πολλά οπτικά στοιχεία και επιφάνειες στο οπτικό μονοπάτι, είμαι βέβαιος ότι μόνο τα καλύτερα δυνατά πρίσματα/φακοί και οι καλύτερες επιστρώσεις μπορούν να διατηρήσουν το απαραίτητο κοντράστ για τους πλανήτες. Ας θυμηθούμε πόσο συχνά οι προσοφθάλμιοι με πολλά οπτικά στοιχεία απορρίπτονται για την απαιτητική παρατήρηση των πλανητών. Γι αυτό δεν τόλμησα την αγορά κάποιας φθηνότερης λύσης και αποφάσισα να αποκτήσω κατευθείαν το δυοφθάλμιο με τις υψηλότερες προδιαγραφές (και τιμή αναπόφευκτα. Ευτυχώς τουλάχιστον που παράγεται στην Ευρώπη!)

 

Συνολικά, το τι προσφέρει ένα δυοφθάλμιο μπορεί να το καταλάβει κανείς και ως εξής: Διαβάζοντας ένα βιβλίο (κατά προτίμηση με εικόνες) ή βλέποντας τηλεόραση ας καλύψει το ένα μάτι γιά 1-2 λεπτά (δέν λέω "κλείσει" γιατί το σφίξιμο του βλέφαρου πάνω στο φακό του ματιού θα δημιουργήσει ένα μικρό προσωρινό αστιγματισμό). Κατόπιν, ανοίγοντας το, θα καταλάβει πόσο πιό αντιληπτή είναι η ίδια λεπτομέρεια που βρίσκεται μπροστά του και πόσο πιό εύκολη/ευχάριστη η παρακολούθησή της.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε ngc4565,

 

Γι' αυτό ακριβώς δεν πρόκειται να λέω "βέβαια έχω δει το Encke division". Η παρατήρησή του είναι πολύ φευγαλέα, και το μόνο που με κάνει να πιστεύω ότι το είδα τελικά, είναι ότι τις στιγμές που το seeing «πάγωνε» φαινόταν με δυσκολία πάντα στο ίδιο σημείο και ακριβώς εκεί που έπρεπε. Αλλά μόνο τις ελάχιστες αυτές στιγμές.

 

Το κακό είναι ότι στα επόμενα πολλά χρόνια θα δυσκολεύει συνέχεια η παρατήρηση του Κρόνου αφού η μέγιστη φαινόμενη διάμετρός του και η γωνία θέασης των δακτυλίων θα μικραίνει συνεχώς (μέχρι το 2019, οπότε θα αρχίσει να ξαναμεγαλώνει).

 

Σχετική συζήτηση και εδώ:

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=767&highlight=%CA%F1%FC%ED%EF%F5+%F7%E1%F1%F4%DF

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για τους φίλους που θέλουν να διαβάσουν περισσότερο, Βρήκα αυτήν την ενδιαφέρουσα site στα αγγλικά:

 

http://members.leapmail.net/~ericj/encke.html

 

 

Φιλικά

 

-

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης