Jump to content

Παραπλανητική Φωτογραφία (;)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγόρασα πρόσφατα ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο SkyWatcher SKP15075PEQ3-2 από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης και έχοντας υπ' όψη μου την φωτό του Κρόνου που κρέμεται κάτω από τη σελίδα του αντίστοιχου μοντέλου (Πλανηταριο) προσπάθησα να τον ξαναδώ ζωντανό αυτή τη φορά. Εις μάτην.... Η φωτό καμμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Με τη μέγιστη δυνατή μεγένθυση (x300) ο Κρόνος φαίνεται σαν μια μεγάλη χοντρή φακή, φαίνεται ότι έχει δακτυλίδι, αλλά μπάντες νεφών και χώρισμα Κασσίνι, ούτε καν... Η μέγιστη μεγένθυση δεν φθάνει καν κοντά στην φωτογραφία της σελίδας του τηλεσκοπίου. Δεν ξέρω αν έχω κάνει εγώ κάτι λάθος. Αν δεν έχω κάνει, η φωτογραφία του Κρόνου είναι παραπλανητική. Περίεργο, γιατί για διάφορα θέματα που αντιμετώπισα με το τηλεσκόπιο η συμπεριφορά των ανθρώπων του Πλανηταρίου ήταν παραπάνω από ΑΨΟΓΗ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη συνήθως οι φωτογραφίες δέν έχουν καμιά σχέση με την απευθείας παρατήρηση.

Η φωτογραφία που είδες στην ιστιοσελίδα αντιστοιχεί σε αρκετά μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης του φιλμ στο φώς του τηλεσκοπίου απ'τον χρόνο "έκθεσης" που χρησιμοποιεί το μάτι σου. Επι πλέον η φώτο σίγουρα έχει υποστεί επεξεργασία.

Παρ'ολα αυτά δέ σημαίνει πως δεν έχει παρθεί με το ίδιο τηλεσκόπιο.

Πάντως εξοπλίζοντας σιγά σιγά το τηλεσκόπιό σου με καινούρια προσοφθάλμια, φίλτρα κ.λ.π. θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές του στο έπακρο

Φιλικά,

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Δημητρη.Μπορειs να φανταστειs την διαφημηση του τηλεσκοπιου με ρεαλιστικη απεικονιση του πλανητου?(μικρουληs και αχρωμοs).Ειμαι σιγουροs οτι ουτε θα το σκεφτοσουν,κατι που θα ηταν κακο και για τον εμπορο,και για εσενα που θα εχανεs την ευκαιρια να ασχοληθειs με το ''αθλημα''.Ολεs οι εταιριεs λοιπον ''καλοπροαιρετα'' παραπλανουν τουs καταναλωτεs τουs για ευνοητουs λογουs,και στην καλυτερη(και ηθικοτερη) περιπτωση αναφερουν με μικρα γραμματα οτι η εικονα τηs διαφημησηs , δεν ανταποκρινεται στην πραγματικη εικονα .(Ισχυει για τηλεορασειs,φωτογρ.μηχανεs,κιν.τηλεφωνα,κ.λ.π.)Ανηθικο? σιγουρα.Θεμιτο? Χμμμμμμμ...

Τελωs παντων,καλωs ηλθεs στην ατελειωτη αναζητηση τηs ''τελειαs'' εικοναs με ολο και καλυτερο εξοπλισμο.Συμβουλη.Προετοιμασου ψυχολογικα οταν δοκιμασειs να παρατηρησειs το θαυμασιο εκεινο νεφελωμα με τα τοσο ωραια χρωματα που ειδεs στο περιοδικο.

Aλλωστε ετσι την ''πατησαμε''ολοι.

Υ.Γ. Ειναι πολυ καλο το τηλεσκοπιο σου.[/url]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη, σε ευχαριστώ πολύ για τις υποδείξεις. Το σχόλιο μου δεν αφορούσε τόσο πολύ τις λεπτομέρειες (ίσως δεν εκφράστηκα σωστά), όπου και συμφωνώ μαζί σου ότι με τη χρήση ανώτερου εξοπλισμού τα καλά γίνονται καλλίτερα, αλλά βασικά αναφερόμουν στη μεγένθυση. Στην μέγιστη μεγένθυση του SKP150 (x300) οι δύο εικόνες δεν έχουν καμμία σχέση μεταξύ τους, ΕΙΔΙΚΑ ως προς το μέγεθος... Αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να μεταβληθεί με καλλίτερο εξοπλισμό (π.χ. προσοφθάλμια) γιατί η μέγιστη ωφέλιμη μεγένθυση του 150 είναι x300. Και πάλι μπορεί να λέω η να κάνω κάτι λάθος μια και είμαι καινούργιος στην χρήση του τηλεσκοπίου.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η φωτογραφία που είδες στην ιστιοσελίδα αντιστοιχεί σε αρκετά μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης του φιλμ στο φώς του τηλεσκοπίου απ'τον χρόνο "έκθεσης" που χρησιμοποιεί το μάτι σου

 

Γιαννη,

αν αναφερεσαι σε πλανητικη φωτογραφια αυτο αποτελει σημαντικο μειονεκτημα,γι αυτο και η φωτογραφηση πλανητων με φιλμ εχει εκλειψει.Λογω του seeing το ειδωλο του πλανητη βραζει και επειδη ο εστιακος λογος με προβολη προσοφθαλμιου (eyepiece projection) ειναι πολυ μεγαλος απαιτουνται δευτερολεπτα ολοκληρα εκθεσης...Αποτελεσμα πολυ μειωμενη ευκρινεια σχετικα με οτι παρατηρει το ματι πιανοντας καλες στιγμες του seeing.

 

Δημητρη,

τσεκαρες την ευθυγραμμιση των κατοπτρων;Απ την αλλη 300x ειναι μεγαλη μεγεθυνση αν δεν ειναι καλη η βραδια.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη καλησπέρα

γενικά οι φωτογραφίες που έχουν στα διαφημιστικά φυλλάδια οι εταιρείες είναι παραπλανητικές, καταρχήν και μόνο το γεγονός ότι είναι έγχρωμες εκπλήσει κάποιον ανυποψίαστο που βλέπει για πρώτη φορά από τηλεσκόπιο και το μόνο που βλέπει είναι αποχρώσεις του γκρίζου :cry: .

Προσωπικά με το 8'' νευτωνικό της Celestron ας πούμε ότι βλέπω το χώρισμα Cassini, όταν το seeing είναι καλό, και μία πινελιά πάνω στην επιφάνεια του Κρόνου.Όσο για τον Δία, τον έχω παρατηρήσει 3-4 φορές, το μόνο που έχω καταφέρει να δω είναι δύο από τις ζώνες του, ερυθρή κηλίδα ούτε ίχνος , εννοείται ότι προσπάθησα να την δω όταν μπορούσε να ειδωθεί.:( . Διαβάζω επίσης στο nightwatch για το διαχωρισμό κάποιων διπλών αστέρων με μικρά τηλεσκόπια πχ algieba ή castor και εάν και η θεωρητική διαχωριστική ικανότητα του C8N είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που απαιτείται για τον διαχωρισμό των παραπάνω αστεριών το δικό μου στα 250-300χ τους διαχωρίζει με το ζόρι :x .

Σίγουρα κάποιοι έμπειροι παρατηρητές θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν περισσότερο :?:

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη,

 

καταρχήν don't panic! Ακόμη και το χειρότερο τηλεσκόπιο με διάμετρο σαν το δικό σου (150mm) δείχνει τουλάχιστον το χώρισμα Cassini.

 

Το πρώτο που πρέπει να ψάξεις είναι αν τα κάτοπτρα του τηλεσκοπίου είναι ευθυγραμμισμένα. Η ευθυγράμμιση είναι η πιό σημαντική ρύθμιση για ένα κατοπτρικό (και όχι μόνο) τηλεσκόπιο. Αν ο χρήστης δεν την πραγματοποιήσει με ακρίβεια, δεν πρόκειται ποτέ να δει όπως μπορεί να δείξει το τηλεσκόπιο. Από την περιγραφή σου φαίνεται ό,τι τα κάτοπτρα του τηλεσκοπίου σου μάλλον δεν είναι καθόλου καλά ευθυγραμμισμένα. Αν δεν γνωρίζεις για την ευθυγράμμιση (collimation), μάθε γι' αυτή και ρύθμισε τα κάτοπτρα με τις βίδες που έχουν πίσω τους γι αυτό το σκοπό. Στο διαδίκτυο, αλλά και σε περιοδικά και βιβλία υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για την ευθυγράμμιση. Βάλε στο Google "newtonian collimation" και καλό διάβασμα!

 

Όμως πρέπει να ξέρεις και τα εξής: Η φωτογραφία που αναφέρεις, απ' όσο μπορώ να διακρίνω, είναι τραβηγμένη με αρκετά μεγαλύτερο τηλεσκόπιο (πχ. 250mm ή και μεγαλύτερο) και οπωσδήποτε είναι επεξεργασμένη με τα γνωστά προγράμματα για την αύξηση της λεπτομέρειας, του κοντράστ, της έντασης των αποχρώσεων. Στον προσοφθάλμιο οποιουδήποτε σχεδόν ερασιτεχνικού τηλεσκοπίου, δεν βλέπουμε τον Κρόνο (ή άλλα αντικείμενα) με τα χρώματα και το κοντράστ των φωτογραφιών! Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσεις καλά. Όσοι έχουν εμπειρία από την παρατήρηση καταλαβαίνουν ότι η φωτογραφία τοποθετήθηκε εκεί κυρίως για αισθητικούς λόγους και την έξαψη της φαντασίας κι όχι για να δείξει πως θα βλέπεις με το τηλεσκόπιο. Φυσικά άν τυχόν κάποιος σου υποσχέθηκε κάτι τέτοιο ή δεν γνώριζε, ή σε παραπλάνησε (ή δεν καλοπρόσεξε τη φωτογραφία).

 

Εν τέλει, με ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο 150mm και με πολύ καλό seeing (=η σημαντικότατη παράμετρος της σταθερότητας της ατμόσφαιρας) μπορείς να δείς τα εξής στον Κρόνο: το χώρισμα Cassini αρκετά καθαρά δεξιά και αριστερά από τον πλανήτη και κάπως πιό θολά εμπρός και πίσω απ' αυτόν. Μιά ισημερινή ελαφρά σκούρα ζώνη στον πλανήτη και ίσως την λίγο πιό σκοτεινή απόχρωση της περιοχής των πόλων, ευκολότερα ορατή στον έναν από τους δύο. Τον σκοτεινό, εσωτερικό δακτύλιο C, και 3-4 φυσικούς δορυφόρους. Η μεγέθυνση 300Χ είναι υπερβολική για κατοπτρικά τηλεσκόπιο 150mm, τις περισσότερες νύχτες. Τις καλύτερες εικόνες πλανητών-Σελήνης θα έχεις με μεγέθυνση 200Χ-250Χ, χρησιμοποιώντας προσοφθάλμιους φακούς με 4 οπτικά στοιχεία (ορθοσκοπικούς ή Plossl, με πολύ καλές επιστρώσεις) και όταν το seeing είναι πολύ καλό. Πολύ σπάνια η μεγέθυνση 300Χ θα σου προσφέρει κάτι παραπάνω, και μόνο αν τα οπτικά του τηλεσκοπίου είναι ασυνήθιστα υψηλής ποιότητας.

 

Σε τηλεσκόπιο 250mm (τέτοιο χρησιμοποιώ), μπορεί κανείς να δεί 1-3 παραπάνω ζώνες, τη διαβάθμιση των τόνων του δακτυλίου Β (μεσαίος και λαμπρότερος) και πολύ σπάνια το χάσμα Encke (όταν τα οπτικά και οι συνθήκες επιτρέπουν μεγεθύνσεις μεγαλύτερες από 350Χ). Το συνολικό όμως κοντράστ και οι αποχρώσεις δεν είναι τόσο έντονα όπως στις φωτογραφίες. Ελπίζω τα παραπάνω να σε βοηθήσουν.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε,

δοκίμασα και με μεγένθυση x150 αλλά το image ήταν τόσο μικρό που δεν υπήρχε περίπτωση να διακρίνεται το Cassini division. Ήταν βέβαια και αρκετά λαμπρό (η παρατήρηση έγινε πριν δύο μέρες), αλλά και να μην ήταν, λόγω του πολύ μικρού image δεν νομίζω ότι θα άλλαζε πολλά πράγματα.

 

Δημήτρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη,

 

διαβάζοντας την προηγούμενη διευκρίνισή σου για τη μεγέθυνση, συμπληρώνω:

 

Ο πλανήτης στη φωτογραφία έχει διάμετρο 13mm (χωρίς τους δακτυλίους) στην οθόνη μου (15").

Κοιτάζοντας τον από απόσταση 40cm, η γωνιακή του διάμετρος είναι 1,86°(ολίγη τριγωνομετρία). Η πραγματική γωνιακή διάμετρος του πλανήτη στα μέσα Απριλίου είναι 18,3" (18,3arcsec) ή αλλιώς 0,00508°. Διαιρώντας τις δύο τιμές προκύπτει ότι η «μεγέθυνση» της φωτογραφίας είναι 366Χ! Μόνο με τέτοια μεγέθυνση θα δεις τον Κρόνο τόσο μεγάλο όσο στην οθόνη. Φυσικά αυτή η μεγέθυνση δεν συνιστάται για τηλεσκόπιο 150mm. Αν αναλύσουμε κι άλλο το θέμα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όταν παρατηρούμε με ένα μόνο μάτι, τα αντικείμενα γίνονται αντιληπτά από τον εγκέφαλο ως μικρότερα απ' ότι κατά την παρατήρηση με τα δύο μάτια. Το φαινόμενο είναι πολύ αισθητό αυτές τις μέρες που δοκιμάζω την παρατήρηση των πλανητών και της Σελήνης με binoviewer στις 340Χ. (Φοβερές οι πρώτες εντυπώσεις και σ' αυτή τη μεγέθυνση!)

 

Είναι λοιπόν φυσικό να βλέπεις τον πλανήτη μικρότερο στο τηλεσκόπιο απ' ό,τι στη συγκεκριμένη φωτογραφία.

 

Φιλικά, Στέφανος

 

Σ.Γ. Με καλορυθμισμένο τηλεσκόπιο, το χάσμα Cassini πρέπει να φαίνεται και στις 80Χ. Τσέκαρε οπωσδήποτε την ευθυγράμμιση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη,

 

Όπως οι άλλοι φίλοι έχουν δηλώσει ήδη, πρέπει να ελέγξετε την ευθυγράμμιση.

 

Ίσως το κατάστημα που σας πώλησε το τηλεσκόπιο θα σας βοηθήσει.

Όπως η ικανοποίηση πελατών πρέπει να είναι η προτεραιότητά τους ,

Προτείνω ότι επιστρέφετε το τηλεσκόπιο στο κατάστημα και ζητάτε να ελέγξουν την ευθυγράμμιση.

 

Αυτό είναι μια απλή διαδικασία "πέντε λεπτά ή λιγότεροι" ειδικά εάν το κατάστημα χρησιμοποιεί έναν "laser collimator". Δείτε και μάθετε. Αργότερα μπορείτε να κάνετε"τις λεπτότερες ευθυγράμμισης" από μόνος σας, χρησιμοποίηση ενός αστεριού.

 

 

Φιλικά.

 

-

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης