Jump to content

Μάθημα αστρονομίας στα σχολεία


Το μάθημα της Αστρονομίας στα σχολεία:  

170 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Το μάθημα της Αστρονομίας στα σχολεία:

    • Να μείνει όπως είναι, επιλογής
      37
    • Να επανέλθει ως υποχρεωτικό
      105
    • Να διδάσκεται ως μέρος κάποιου άλλου μαθήματος θετικών επιστημών
      28


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στη συζήτηση για το διαγωνισμό αστρονομίας έγινε και αναφορά σχετικά με το μάθημα της αστρονομίας στα σχολεία.

 

Οπως ίσως γνωρίζετε εδώ και σχεδόν 10 χρόνια είναι μάθημα επιλογής στη Β' Λυκείου, αντί για υποχρεωτικό όπως ήταν μέχρι τότε. Θεωρητικά λοιπόν αν κάποιος μαθητής θέλει να διδαχτεί αστρονομία μπορεί να το επιλέξει, επειδή όμως πρέπει να συγκεντρωθεί ελάχιστος αριθμός μαθητών για δημιουργία τμήματος πρακτικά διδάσκεται σε ελάχιστα σχολεία. Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι δεν επιλέγεται από τους μαθητές πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό, οφείλεται σε μειωμένο ενδιαφέρον ή μήπως στην έλλειψη χρόνου που έχουν οι μαθητές με αποτέλεσμα να επιλέγουν λιγότερο απαιτητικά μαθήματα;

 

Το όλο θέμα συζητείται αρκετά και υπάρχουν κινήσεις για επαναφορά του μαθήματος στα υποχρεωτικά μαθήματα, ή για κάποια αλλαγή σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση.

 

Εσείς τί άποψη έχετε;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 103
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Μπραβο Heal!!Εξυπνη η σκεψη σου!!

Ασυζητητι το Β

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω ότι το τωρινό σύστημα είναι ιδιαίτερα παράλογο. Κι αυτό διότι βάζει αφενός τους μαθητές στο δίλημμα "ωραίο μάθημα αλλά δύσκολο; ή λιγότερο ενδιαφέρον μάθημα και πιο εύκολο;", αφετέρου διότι το τι θα διδαχθεί κανείς δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή του αλλά και από την επιλογή των άλλων.

 

Στο πανεπιστήμιο υπάρχουν παρόμοια διλήμματα στα μαθήματα επιλογής με τις εξής σημαντικές διαφορές όμως. Αφενός η απόφαση δεν παίρνεται υπό το βάρος της τρομερής πίεσης των πανελλήνιων εξετάσεων και της εισόδου στο πανεπιστήμιο, αφετέρου το μάθημα συχνά γίνεται ακόμα και με ελάχιστους εγγεγραμμένους.

 

Τώρα για το αν θα έπρεπε να είναι ξεχωριστό μάθημα ή μέρος άλλου μαθήματος πιστεύω ότι με τα ελληνικά δεδομένα θα έπρεπε να είναι ξεχωριστό μάθημα. Για να είναι μέρος γενικότερου μαθήματος επιστημών πρέπει να επανασχεδιαστεί η διδασκαλία πολλών μαθημάτων (φυσικής, βιολογίας, γεωλογίας κτλ) και η αντίστοιχη εύρεση διδασκόντων καθώς τώρα έχουμε φυσικούς για τη φυσική και βιολόγους για τη βιολογία. Μάλλον κανένας δεν έχει όλες τις προϋποθέσεις για να διδάσκει το γενικό μάθημα "επιστήμες". Φυσικά η συν-διδασκαλία είναι λύση αλλά εκεί το πράγμα γίνεται αρκετά περίπλοκο και πρέπει να μπούμε σε λεπτομέρειες του πως λειτουργεί το σύστημα, πως κατανέμονται οι διδάσκοντες, τι ειδικότητες είναι διορισμένοι κτλ που είναι έξω από το σκοπό του ερωτήματος.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο νυχτερινός ουρανός και τα ουράνια σώματα ήταν πάντοτε η κύρια πηγή των μεγάλων ερωτημάτων του ανθρώπου. Απ' αυτά τα ερωτήματα και την αναζήτηση των απαντήσεων πήγασαν πολιτισμοί και πρόοδος. Ακούγεται ίσως υπερβολικό αλλά θεωρώ ότι οι νέοι που αφέθηκαν στα σχολεία χωρίς καμιά αστρονομική γνώση, αφέθηκαν με ελλειπή τη στοιχειώδη τους μόρφωση και την ιδέα τους για το που βρίσκονται. Απαράδεκτη και εξοργιστική η κίνηση της αφαίρεσης του μαθήματος τότε που έγινε. Φυσικά να επανέλθει ως υποχρεωτικό, όμως με τρόπο που το «υποχρεωτικό» να μη γίνει καταναγκαστικό ούτε βαθμοσυλλεκτικό. Να δούμε τη θα περιέχει η επόμενη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» Νο 7.528...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

γεια σας!ειμαι πεπεισμένη ότι το μάθημα οφειλει να γίνει υποχρεωτικό.Ο λογος που δεν διαλεγεται ως μάθημα από τους ίδιους τους μαθητές πιθανον να οφείλεται στο γεγονος οτι εξετάζεται στο τέλος της χρονιας σε αντίθεση με την πληροφορική...παρολαυτα ειναι κριμα να παραγκώνιζεται μια επιστήμη που ουσιαστικα εξηγει την υπαρξη μας κ ο,τι συμβαινει γύρω μας... δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η χημεία για παράδειμα,που είναι κ αυτή μια ενδιαφερουσα επιστήμη,να θεωρείται πιο σημαντική.Όπως ενας μαθητής οφείλει να ξέρει βασικά πράγματα για τον μικρόκοσμο το ίδιο πρέπει να ισχύει κ για τον μακροκοσμο.κ κάτι ακόμα που με εχει εκνευρίσει τόσα χρόνια στο σχολείο χωρις να θέλω να προσβάλω κανένα θρησκευόμενο άτομο.Αλλα για ποιο λογο να διδάσκομαι επί 6 χρόνια κ να εξεταζομαι καθε ιούνη ενα μάθημα που υμνεί την ορθόδοξη χριστιανικη πίστη κ να έχω συμμαθητες που να μην γνωρίζουν την διαφορα μεταξύ αστέρα κ πλανήτη;στο κάτω κάτω ειναι μια επιστήμη η αστρονομία που αναπτυχθηκε επιστημονικα ιδιαίτερα από τους αρχαίους έλληνες ,κάτι πρεπει να μας λέει αυτο... κλείνοντας θα ηθελα να πω ότι η τάση μιας χώρας προς τις επιστήμες κ ιδιαιτερα η προσαρμογή τους σε μεγάλο βαθμό στο εκπαιδευτικό σύστημα ειναι όπως κ να το κάνουμε δείγμα πολιτισμου...
"Αν οι άνθρωποι σταματήσουν να ονειρεύονται, η ιστορία της φυλής μας θα έχει φτάσει στο τέλος της"Arthur Clarke.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή είναι νοπές οι μνήμες ακομα απο μαθήματα που δεν με ενδιέφεραν καθόλου στο λύκειο αλλα και στο πανεπιστήμιο και ποσο πολύ με απομάκρυναν απο το δίαβασμα , δεν θα ψήφιζα ποτε να γίνει υποχρεωτικό. Υπάρχουν και άτομα που η αστρονομία τους αφηνει παγερα αδιαφορους. Φυσικα μιλαω για το συστημα ως εχει τωρα. Άλλη συζήτηση τι πρέπει να αλλάξει..

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

 

http://astrocom.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστηχως και εγω θα συμφωνησω με τον προηγουμενο φιλο πως εαν το σημερινο εκπαιδευτικο συστημα παραμεινει ως εχει

δεν ειναι δυνατο να διδαχθει το μαθημα με τον τροπο που πρεπει ως υποχρεωτικο. Η διδασκαλια του μαθηματος

θα πρεπει τουλαχιστον να αποσκοπει στο ενδιαφερον αν οχι την αγαπη του μαθητη για το μαθημα και οχι στην

αποστροφη του.

Με λυπει και μονο η σκεψη οτι καποια παιδια μπορει να μισησουν αυτη την τοσο θαυμαστη επιστημη μονο και μονο απο λαθος προσεγγιση του συστηματος διδασκαλιας!

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δε νομιζω οτι προστατευουμε την αστρονομια με το να την απομακρυνουμε απο τη μεση εκπαιδευση.Το συστημα θελει αλλαγη,η αστρονομια τι φταιει?Και αλλα μαθηματα μας αφηνουν παγερα αδιαφορους αλλα ειμαστε υποχρεωμενοι να τα υποστουμε,ας υποστουν και οι αλλοι την αστρονομια

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

η αστρονομία σαν μάθημα επιλογης που καν δεν επιλέγεται δεν προσφερει τίποτα... αντίθετα σαν μάθημα υποχρεωτικό τουλάχιστον στην β λυκείου μπορει να προκαλέσει αδιαφορία σε καποιους ,αλλα σιγουρα κάποιοι αλλοι θα το βρουν ενδιαφέρον.αυτό είναι ένα κέρδος. απο κει κ πέρα αγαπητοι φιλοι αν περιμένουμε να αλλαξει το εκπαιδευτικο συστημα για να προσαρμοστει το μαθημα της αστρονομίας σε αυτο ειμαστε γελασμένοι.γιατι στην κατασταση στην οποια βρισκονται τα σχολεία στην ελλαδα, σχεδον κανενας μαθητης δεν μελεταει τα μαθήματα από αγάπη ή ενδιαφέρον...τουλαχιστον στις τελευταιες ταξεις του λυκειου.
"Αν οι άνθρωποι σταματήσουν να ονειρεύονται, η ιστορία της φυλής μας θα έχει φτάσει στο τέλος της"Arthur Clarke.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ διάλεξα την πρώτη επιλογή γιατί είμαι της άποψης ότι με το να γίνει η αστρονομία ξανά υποχρεωτικό μάθημα δεν κερδίζουμε τίποτα.Αντιθέτως όλο και περισσότερα παιδιά θα αντιμετωπίζουν το μάθημα ως αγγαρεία καθώς θα υπάρχουν και οι εξετάσεις στο τέλος.Στα σχολεία της χώρας θα πρέπει να γίνονται διάφορες αστρονομικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις αστρονομικής φωτογραφίας ,εκδρομές για παρατηρήσεις.Επίσης καλό θα ήταν και οι διάφοροι αστρονομικοί σύλλογοι που υπάρχουν στην χώρα να επισκέπτονται τα σχολεία και να ενημερώνουν για την δράση τους.Έτσι μόνο πιστεύω ότι οι μαθητές θα ανακαλύψουν την μαγεία της αστρονομίας και θα το επιλέγουν με διάθεση. :cheesy:
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι πιστεύω ένα δύσκολο ερώτημα. Έχω την άποψή μου αλλά έχω αμφιβολίες, οι οποίες εκφράζονται από τους υπόλοιπους φίλους στο φόρουμ. Γενικά αναγνωρίζω δίκιο στα επιχειρήματα και των τριών απόψεων.

 

Προσωπικά ψήφισα να επανέλθει ως υποχρεωτικό γιατί πρώτον, είδαμε πόσο κακό έκανε η απομάκρυνσή του αυτά τα 10 χρόνια από τα σχολεία, όπου φοιτητές πάνε σε θετικές σχολές (όπως φυσικό) χωρίς να έχουν βασικές γνώσεις όπως τι είναι ο Ήλιος ή πλανήτης, τη νέα "μορφωμένη" γενιά να πιστεύει σε πράγματα όπως η Αστρολογία και να μην έχουν ιδέα για το που "βρισκόμαστε"..

 

Δεύτερον, πιστεύω ότι είναι μία από τις βασικές επιστήμες που έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Σχετίζεται με το πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν γύρω μας, εξηγεί την προέλευσή μας, που βρισκόμαστε και ποια είναι γειτονιά μας, τι είναι αυτά τα "λαμπάκια" που βλέπουμε στον ουρανό το βράδυ, πως μας επηρεάζουν τα ουράνια φαινόμενα (Ήλιος, Σελήνη, ακτινοβολίες, μετεωρίτες κ.α.), ερευνά τόσα φιλοσοφικά ζητήματα όπως το αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν, έχει αδιάσπαστη σύνδεση με την επιστημονική επανάσταση που μας γλίτωσε απ' το Μεσαίωνα και την ανάπτυξη των φυσικών επιστημών, καθώς και τη Διαστημική που συνδέεται με την εξερεύνηση του Ηλιακού μας Συστήματος. Δεν είναι δυνατόν να μην διδάσκουμε τίποτα από αυτές τις στοιχειώδεις γνώσεις στα σχολεία μας..Γιατί να κάνουμε τόσα και τόσα βαρετά ή άχρηστα υποχρεωτικά μαθήματα ή κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια μαθήματα??? Γιατί για παράδειγμα είναι καλύτερο το άθλιο μάθημα της Τεχνολογίας ή της Κοινωνιολογίας? Γιατί η πληροφορική έχει το αβαντάζ να μην έχει εξετάσεις στο τέλος και όχι και η Αστρονομία το ίδιο??? Ή καλύτερα, γιατί στην εποχή μας να μην είναι υποχρεωτικό μάθημα και η Πληροφορική? Ας μην συζητήσουμε καν και για άλλα μαθήματα που λείπουν και θα έπρεπε να είναι ίσως υποχρεωτικά έστω σε μία τάξη του σχολείου ή για τα επιλογής που δεν τα κάνουν οι Καθηγητές ή δεν έχουν ιδέα τα παιδιά περί τίνος πρόκειται..Αλλά το ερώτημα παραμένει, γιατί είναι περισσότερο σημαντική η Βιολογία, η Χημεία ή άλλα μαθήματα από την Αστρονομία?

 

Βέβαια, εάν γινόταν ένα μάθημα θετικών επιστημών που την περιελάμβανε (όπου δεν νομίζω και εγώ ότι δεν υπάρχουν καταρτισμένα άτομα για να το διδάξουν) ή χωριζόταν σε τμήματα τα οποία έμπαιναν κάθε χρονιά στο μάθημα της φυσικής και διδασκόταν, θα ήμουν σύμφωνος και χαρούμενος. Αλλά σε αυτή τη χώρα και έτσι όπως έχουν κάνει το σχολικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες. Είμαι σίγουρος ότι θα έμπαιναν στο τέλος του βιβλίου και δεν θα διδάσκονταν.

 

Το σύστημα μας δεν εμπνέει ούτε ενδυναμώνει τις κλίσεις και δεξιότητες των μαθητών. Είναι μία στείρα διαδικασία εκμάθησης αυτών που άλλοι θεωρούν σημαντικά, και για μένα έχει αποτύχει να διδάξει ως προς την ουσία της λέξης αυτής. Η μόνη λέξη που κυριαρχεί είναι ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Αποζυμούν τους μαθητές τόσο πολύ που δεν μπορούν να ενδιαφερθούν για τίποτα άλλο. Ναι, ίσως δεν πρέπει να κουράσουμε τα παιδιά παραπάνω, αλλά ΓΙΑΤΙ όμως δεν τους δίνεται η ευκαιρία να ακούσουν έστω μια φορά στη ζωή τους κάποια πράγματα? Και χωρίς εξετάσεις στην τελική. Μέχρι να αλλάξει λοιπόν το σύστημα από τις βάσεις του, πιστεύω ότι πρέπει να πάμε με τα νερά του συστήματος και να είναι υποχρεωτικό. Περισσότερο καλό θα κάνει παρά κακό. 2 ώρες είναι την εβδομάδα..Όπως μπορεί να μην αρέσει η Φυσική σε κάποιον της Θεωρητικής ή τα Αρχαία σε κάποιον της Θετικής έτσι θα είναι και με την Αστρονομία, όπως και με όλα τα άλλα μαθήματα. Η αγάπη και το ενδιαφέρον του μαθητή, πιστεύω ακράδαντα ότι σχετίζεται καθαρά με δύο παράγοντες: το τρόπο που διδάσκει ο Καθηγητής αλλά και το αν ενδιαφέρεται ή όχι ο Μαθητής, πράγματα που ισχύουν σε ΟΛΑ τα μαθήματα.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υ.Γ.1

Στα σχολεία της χώρας θα πρέπει να γίνονται διάφορες αστρονομικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις αστρονομικής φωτογραφίας ,εκδρομές για παρατηρήσεις.Επίσης καλό θα ήταν και οι διάφοροι αστρονομικοί σύλλογοι που υπάρχουν στην χώρα να επισκέπτονται τα σχολεία και να ενημερώνουν για την δράση τους.Έτσι μόνο πιστεύω ότι οι μαθητές θα ανακαλύψουν την μαγεία της αστρονομίας και θα το επιλέγουν με διάθεση. :cheesy:

 

Μα.. εδώ δεν γίνεται καν το μάθημα της Αστρονομίας, πως θα γίνουν όλα αυτά που αναφέρεις στην πρώτη σου πρόταση? Εδώ εργαστήρια φυσικής και χημείας υπάρχουν και δεν χρησιμοποιούνται σε πολλά σχολεία. Δεν έχουν ούτε ένα μικρό τηλεσκόπιο! Όσο για τους συλλόγους..ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν πολλά σχολεία είναι απίστευτα δύσκολο έως αδύνατο να πας σε όλα..ενώ είναι στην ευχέρεια του σχολείου αν θα σε δεχθεί ή όχι. Και γιατί να σε δεχθεί αν δεν γίνεται καν τμήμα Αστρονομίας στο σχολείο? Στην Πάτρα στείλαμε ενημέρωση σε όλα τα Λύκεια για το ποιοι είμαστε, ότι είμαστε στην διάθεσή τους και αν θέλουν μπορούμε να κάνουμε κάποιες ενημερωτικές παρουσιάσεις στα παιδιά ή να συμμετάσχουμε σε περιβαλλοντικά προγράμματα και δεν πήραμε ούτε μία απάντηση. Μόνο δύο Λύκεια έχουν συνεργασία μαζί μας επειδή οι καθηγητές που διδάσκουν αστρονομίας είναι μέλη της Εταιρείας μας.

 

Υ.Γ.2. Σημειώνω ότι στην Πανελλήνια Συνάντηση των Αστρονομικών Συλλόγων στην Πάτρα τον Οκτώβριο του 2006 (http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4090), όλοι οι σύλλογοι συμφώνησαν να δράσουν συντονισμένα για το ζήτημα και να στηρίξουν τις προσπάθειες της Εταιρείας του Βόλου που ανέλαβε να προωθήσει στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Υπουργείο Παιδείας την πρόταση να γίνει υποχρεωτικό μάθημα και πάλι η Αστρονομία στο Λύκειο. Στις αρχές του χρόνου εστάλη για μία ακόμα φορά επιστολή στα αρμόδια όργανα υπογεγραμμένη από όλους συλλόγους.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγώ με τη σειρά που πιστεύω πως η Αστρονομία πρέπει να διδάσκεται σαν υποχρεωτικό μάθημα. Απο προσωπική εμπειρία, κατάλαβα οτι τα παιδιά δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για την Αστρονομία επειδή έχουν μια προκατάληψη απέναντι στις επιστήμες ή ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μαγεία της!!!! Γιατί λοιπόν να μην τους δωθεί αυτή η ευκαιρία;;; :cheesy: :cheesy:
Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη και κάποια μέρα θα γυρίσουμε στα άστρα...!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω πώς το μάθημα της Αστρονομίας πρέπει να ξαναμπεί ως υποχρεωτικό στην ΄β'λυκείου. Πλέον τα παιδιά, και από προσωπική εμπειρία, δεν το διαλέγουν αυτό το μάθημα λόγω έλλειψης χρόνου αλλά επειδή το βρίσκουν ιδιαίτερα βαρετό επειδή δεν υπάρχουν κίνητρα για να ενασχοληθούν με αυτό τον τομέα. :evil: Αλλά και υποχρεωτικό να γίνει, αν ο ίδιος ο καθηγητής ή το σχολείο δεν δώσει το έναυσμα για περαιτέρρω ενασχόληση δεν θα γίνει τίποτα(π.χ. εκδρομές σε πλανητάρια, σε αστροσκοπεία κ.α)Στήριζω όμως την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για να ξαναποκτήσει το χαμένο κύρος και να αναβαθμιστεί.... :?: Ας μην ξεχνάμε πως στην Αρχαία Έλλαδα η αστρονομία ήταν ένα από τα τέσσερα κυριότερα μαθήματα που έπρεπε να διδαχθούν τα παιδιά.... :cheesy:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μηπως μπορει να με ενημερωσει καποιος φιλος/φιλη το ελαχιστον ποσο μαθητων που χρειαζεται ενα μαθημα (η μια επιλογη) για να πραγματοποιηθει;

 

Καθως υπαρχουν και οι δασκαλοι με τις αναλογες γνωσεις; Αν δεν ειναι υποχρεωτικο εδω και δεκα χρονια, αναριωτιεμαι πως καθε σχολειο θα εχει τουλαχιστο εναν δασκαλο να το διδαξει αν με καποιο τροπο το εχουν επιλεξει το ελαχιστο απαιτουμενο ποσο μαθητων.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μηπως μπορει να με ενημερωσει καποιος φιλος/φιλη το ελαχιστον ποσο μαθητων που χρειαζεται ενα μαθημα (η μια επιλογη) για να πραγματοποιηθει;

 

Καθως υπαρχουν και οι δασκαλοι με τις αναλογες γνωσεις; Αν δεν ειναι υποχρεωτικο εδω και δεκα χρονια, αναριωτιεμαι πως καθε σχολειο θα εχει τουλαχιστο εναν δασκαλο να το διδαξει αν με καποιο τροπο το εχουν επιλεξει το ελαχιστο απαιτουμενο ποσο μαθητων.

 

Το ελάχιστο ποσό μαθητών που πρέπει να είναι σε ένα μάθημα είναι 8 μαθητές, πιο κάτω απαγορεύεται βάση του νόμου. Αν και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γραμμένο ακόμα και να το διδάξουν φυσικοί, κατά κύριο λόγο ακόμα και τώρα το διαλέγουν οι μαθηματικοί που για τις περισσότερες φορές το διαλέγουν για να πέρνουν απλά ώρες.... :evil:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ'ευχαριστω Μαρια για τις πληροφοριες!

 

Τίποτα!!!! :cheesy: :cheesy:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω πώς το συγκεκριμένο μάθημα πρέπει να επανέλθει ώς υποχρεωτικό μάθημα όχι μόνο στην β'λυκείου αλλά και στις δύο άλλες τάξεις του λυκείου όπως και στο γυμνάσιο γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που θεμελίωσε και ανάπτυξε σε μεγάλο βαθμό την Αστρονομία... :cheesy: :cheesy: :cheesy: :!: :!:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους! Συμφωνώ με την nansy.

:) Μπορεί να μην είμαι μαζί σας πολύ καιρό αλλά σίγουρα θα ξέρετε πως αγαπάω την Αστρονομία πάρα πολύ.

Να το πάρουμε αντικειμενικά....

Κάποιος μαθητής α' λυκείου έχει την άνεση να διαβάσει περισσότερο απο κάποιον πιεσμένο με τις κατευθύνσεις και τις ιστορίες...έτσι θα μπορούσε να του προστεθεί ένα μάθημα τόσο αξιόλογο όσο την αστρονομία.Να τον ξεκινήσει με τα βασικά και την επόμενη χρονιά να τον αρχίσει στα πιο ειδικευμένα αν ο ίδιος συνεχίσει και θελήσει να το επιλέξει.

Πως είναι σαν ιδέα?

 

Γιάννης

<< Το θάρρος μας ενώνει, το θάρρος μας πάει μπροστά >>

 

Σ.Ε.Α.Α. ( Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας )

 

<< Αφιερωμένο σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να φτάσουμε στα Άστρα >>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάποιος μαθητής α' λυκείου έχει την άνεση να διαβάσει περισσότερο απο κάποιον πιεσμένο με τις κατευθύνσεις και τις ιστορίες...

 

σίγουρα! φιλτατε Ιωάννη αλλά.... να σε ρωτήσω κάτι?

 

δε πρέπει να υπάρχει και μία υποδομη???

 

δεν νομίζω να έχει ουσία να μιλάς σε ένα άτομο Α λυκείου να δε γνωρίζει καλή Φυσική......είπαμε θέλουμε αστροφυσική αλλα όχι να τα εκλαικευσουμε όλα! όλα στο χρόνο τους...

scooby doobi dooo!!!!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά ψήφισα να παραμείνει επιλογής. Με δεδομένο ότι εχω μία κόρη στη δευτέρα λυκείου (ή οποία το έχει επιλέξει), και έχοντας δεί τον τρόπο που διδάσκεται υπο κανονικές συνθήκες, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι αν γίνει υποχρεωτικό θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το μάθημα θα πρέπει να διδάσκεται σε παιδιά με ενδιαφέρον απο καθηγητές με όρεξη να βγούν και έξω απο την διδακτέα ύλη αλλοιώς θα καταντήσει όπως τα θρησκευτικά ή η κοινωνική οικονομία τα οποία κανέναν δεν ενδιαφέρουν και όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον αμέσως οι υπόλοιποι τους αναφορέυουν σε "φύτουλες" ή "γλύφτες".

Επίσης, καλό θα ήταν να μην κρίνουμε τα πράγματα εξ ιδίων.. Το γεγονός ότι εμάς η αστρονομία μας αρέσει δεν σημάίνει κατ ανάγκην ότι αρέσει ( ή ότι θα ΠΡΕΠΕΙ να αρέσει) σε όλον τον κόσμο.

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά ψήφισα να παραμείνει επιλογής. Με δεδομένο ότι εχω μία κόρη στη δευτέρα λυκείου (ή οποία το έχει επιλέξει), και έχοντας δεί τον τρόπο που διδάσκεται υπο κανονικές συνθήκες, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι αν γίνει υποχρεωτικό θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το μάθημα θα πρέπει να διδάσκεται σε παιδιά με ενδιαφέρον απο καθηγητές με όρεξη να βγούν και έξω απο την διδακτέα ύλη αλλοιώς θα καταντήσει όπως τα θρησκευτικά ή η κοινωνική οικονομία τα οποία κανέναν δεν ενδιαφέρουν και όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον αμέσως οι υπόλοιποι τους αναφορέυουν σε "φύτουλες" ή "γλύφτες".

Επίσης, καλό θα ήταν να μην κρίνουμε τα πράγματα εξ ιδίων.. Το γεγονός ότι εμάς η αστρονομία μας αρέσει δεν σημάίνει κατ ανάγκην ότι αρέσει ( ή ότι θα ΠΡΕΠΕΙ να αρέσει) σε όλον τον κόσμο.

 

Συμφωνώ απόλυτα!!Στο σχολείο μου εκτός ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία από τους καθηγητές υπάρχει και πλήρης αδιαφορία από τους μαθητές! Δστηχώς επιλέγουν οι περισσότεροι αυτό το μάθημα κατ' ανάγκη και όχι επειδή το θέλουν...Αντιμετώπισα κάποιο ρατσισμό επειδή διάλεξα αυτό το μάθημα.Το μάθημα αυτό γίνεται όπως η Ιστορία....Δεν υπήρχε καμία προθυμοποίηση από τους μαθητές για εκδρομές (σε πλανητάρια, σε αστεροσκοπεία κ.α)πόσο μάλλον από τους καθηγητές! Αν και ζήτησα να μας πάνε κάποια εκδρομή δεν έγινε τίποτα..Πάντως εγώ ψήφισα να είναι το μάθημα υποχρεωτικό διότι πρέπει επιτέλους να αναβαθμιστεί σαν μάθημα και να έχει την αξία που του αρμόζει..!! :!: Αλλά θα συμφωνήσω και με την άποψη του Ιωάννη... :cheesy:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν υποθέσουμε οτι το μάθημα παραμένει επιλογής, ο μαθητής που δεν το επέλεξε δεν θα πρέπει να μάθει τελικά κάτι, σχετικά με την Αστρονομία?

 

Θέλω να πω, δεν μπορεί να βγει ρε παιδιά έξω, να του λένε οτι η Γη γυρίζει γύρω απο τον Ηλιο, και η Σελήνη γύρω απο την Γη, και να μην ξέρει για τι πράγμα του μιλάνε, ή να κάθετε να σκέφτεται αν αυτό αληθεύει..!

 

Κάποιες βασικές γνώσεις πρέπει να έχουν όλοι!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν υποθέσουμε οτι το μάθημα παραμένει επιλογής, ο μαθητής που δεν το επέλεξε δεν θα πρέπει να μάθει τελικά κάτι, σχετικά με την Αστρονομία?

 

Θέλω να πω, δεν μπορεί να βγει ρε παιδιά έξω, να του λένε οτι η Γη γυρίζει γύρω απο τον Ηλιο, και η Σελήνη γύρω απο την Γη, και να μην ξέρει για τι πράγμα του μιλάνε, ή να κάθετε να σκέφτεται αν αυτό αληθεύει..!

 

Κάποιες βασικές γνώσεις πρέπει να έχουν όλοι!

 

Ακριβως!!Πιστευω ακραδαντα οτι η αστρονομια ειναι σημαντικοτατη επιστημη.Δεν μπορει πριν 35 χρονια οι γονεις μου να διδασκονταν ως υποχρεωτικο μαθημα την αστρονομια(κοσμογραφια)και τωρα να αγνοουμε τις σημαντικοτατες ανακαλυψεις της οπως τον προσφατο πλανητη.Και υστερα απορουμε γιατι τρεχουν ολοι πισω απο τους αστρολογους

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης