Jump to content

Θεωρείτε την ερασιτεχνική αστρονομία ακριβή ενασχόληση;


Θεωρείτε την ερασιτεχνική αστρονομία ακριβή ενασχόληση;  

278 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Θεωρείτε την ερασιτεχνική αστρονομία ακριβή ενασχόληση;

    • Ναι
      115
    • Οχι
      22
    • Ούτε ακριβή, ούτε φθηνή
      43
    • Εξαρτάται
      98


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η απορία μού δημιουργήθηκε πρόσφατα σε μια συζήτηση που είχα με άτομο που πρώτη φορά ερχόταν σε επαφή με τηλεσκόπια. Η θέα των πλανητών μέσα από το 6-ιντσο τηλεσκόπιό μου ήταν εντυπωσιακή για έναν αρχάριο και αμέσως φτάσαμε στο "καυτό" ερώτημα και τον εξής διάλογο:

 

-Πόσο κοστίζει ένα τηλεσκόπιο;

 

-Α! Καλή ερώτηση! Είναι πολύ πιο φθηνά από όσο φαντάζεσαι. Μπορείς να πάρεις ένα πάρα πολύ καλό όργανο με μόλις 300 ευρώ!

 

-Τί;; Τόσο ακριβά;;;

 

Εκείνη τη στιγμή ομολογώ ότι αισθάνθηκα κάπως άσχημα. Μήπως τα 300 ευρώ φαίνονται λίγα σε εμάς που αγαπάμε τόσο πολύ τον ουρανό; Η μήπως οποιοδήποτε ποσό θα φαινόταν ακριβό σε κάποιον που δεν αγαπάει τον ουρανό όσο εμείς;

 

Γενικεύοντας το ερώτημα, η σκέψη μου πάει στην πράξη και στην πραγματικότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων. Πολλοί από εμάς ξοδεύουμε εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ για εξοπλισμό. Κανείς δε μας υποχρεώνει, όμως η θέλησή μας να δούμε και να φωτογραφίσουμε καλύτερα τον ουρανό μας οδηγεί εκεί. Τελικά, τα ποσά αυτά είναι τόσο υψηλά; Είναι μια "σπατάλη" ή ένα μικρό ποσό αν το συγκρίνουμε με το παράθυρο στο σύμπαν που μας ανοίγεται; Και τελικά τί περιγράφει με μια λέξη το κόστος της ερασιτεχνικής αστρονομίας καλύτερα; Τα 300 ευρώ του βασικού τηλεσκοπίου; Τα 100 ευρώ για ένα ζευγάρι κιάλια; Η τα ποσά χωρίς οροφή καθώς ο εξοπλισμός γίνεται όλο και καλύτερος;

 

Το ερώτημα προς συζήτηση συννοδεύεται και από ένα δημοφήψισμα, έτσι για να πάρουμε και μια ποσοτική άποψη το πράγματος. Πέρα από τις σαφείς απαντήσεις "Ναι" και "Οχι", η απάντηση "Ούτε ακριβή, ούτε φθηνή" υπονοεί ότι το κόστος είναι απλά κανονικό ενώ το "Εξαρτάται" υπονοεί ότι δεν μπορεί να δοθεί γενική απάντηση.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τη λογική πως κάτι είναι "ακριβό" πάντα σε σχέση με κάτι άλλο κι όχι απόλυτα, η αστρονομία κατά την άποψή μου δεν είναι ακριβό χόμπι. Επίσης όπως λέω κι εδώ, η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ίσως το μόνο χόμπι για το οποίο δε καλείσαι να δώσεις ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ!

 

Γράφεσαι σε ένα σύλλογο (άντε να δώσεις μια συνδρομή ετήσια) και μαθαίνεις εκεί τα απαραίτητα, βγαίνεις στον ουρανό και παρατηρείς τα πάντα με τα ματάκια σου (εξαιρετικά ευαίσθητα οπτικά εργαλεία και ...δωρεάν από τη Φύση!) ενώ μπορείς να κατεβάσεις ολοκληρωμένα προγράμματα όπως τους "Χάρτες του ουρανού" κι αυτό εντελώς δωρεάν.

 

Το τηλεσκόπιο είναι μόνο για όσους θέλουν μεγάλες μεγενθύνσεις αντικειμένων του ουρανού, για παρατήρηση ή για αστροφωτογράφηση. Η αστροφωτογράφηση όμως είναι ένα διαφορετικό χόμπι και πληρώνεται με καλά λεφτά. Για την απλή παρατήρηση με τηλεσκόπιο επίσης δε χρειάζεται να αγοράσεις δικό σου αλλά αν είσαι σε κάποιο σύλλογο να παρατηρείς με τον εξοπλισμό του συλλόγου.

 

Επίσης, έχει υπολογίσει κανείς πόσο κοστίζει το χόμπι του:

 

- Στον ψαρά;

- Στον κυνηγό;

- Στον μοντελιστή;

- Στον λάτρη των 4χ4 και των εκτός δρόμου διαδρομών;

- Στον λάτρη των extreme sports;

- Στον λάτρη του μηχανοκίνητου αθλητισμού;

 

Και σε τόσα άλλα χόμπι...

 

Μάλλον λοιπόν η ερασιτεχνική αστρονομία είναι το πλεόν, όχι απλώς φθηνό αλλά ανέξοδο χόμπι.

 

Ανέξοδο όμως στο πορτοφόλι. Το μυαλουδάκι σου πρέπει να το κουράσεις για να γίνεις γνώστης του ουρανού κι εκεί είναι που κολλάνε κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι δε θέλουν να "ξοδέψουν" φαιά ουσία. Εκεί λοιπόν σίγουρα, είναι ένα "πολυέξοδο" χόμπι, ειδικά για όσους έχουν μάθει να ξεκουράζουν μονίμως το πλέον χρήσιμο εργαλείο που τους έδωσε η Φύση...

 

:cheesy:

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eπειδή τυχαίνει να είμαι και Ψαροντουφεκάς. Σας λέω πως το κόστος της ερασιτεχνικής αστρονομίας είναι μια χαρά επειδή δεν έχει αναλώσιμα!!!

Πρέπει να αγοράζω στολές (200+ Ε) βέργες λάστιχα κλπ. Να μην αναφέρω και τις βενζίνες. Το κόστος δε ανεβαίνει γεωμετρικά αν έχεις και σκάφος.

Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι, κακά τα ψέματα, έχουμε ενα ακριβό χόμπυ! Αλλά απο την στιγμή που γουστάρουμε και το κάνουμε, χαλάλι τα εκατοντάδες ευρώ! :mrgreen:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απάντησα και εγώ : όχι...

...αλλά και το "εξαρτάται" μπορεί να ταίριαζε... γιατί υπάρχει και μία άλλη πτυχή.

 

Αν θεωρήσουμε ότι και τα κυάλια είναι μέρος της ερασιτεχνικής αστρονομίας....

..τότε όπως λέει και ο Dickinson.... οι περισσότεροι στα σπίτια μας έχουμε ένα ζευγάρι κυάλια...

...αλλά και αν δεν έχουμε...το κόστος απόκτησης τους αρχίζει από πολύ χαμηλή βάση.

Και για τηλεσκόπια.... μπορείς να βρεις φθηνά... αλλά αυτοί που έχουν τα λευτά αγοράζουν κάτι πιο ακριβό...για την ποιότητα εικόνας.

[..να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και φτωχοί στον κόσμο].

 

Για την άλλη πτυχή που ανέφερα.....

..εννοώ ότι πολλοί μπέννουν στον πειρασμό να αγοράζουν και να αγοράζουν από τον ενθουσιασμό τους,

χωρίς να τα έχουν πραγματική ανάγκη... και έτσι το κόστος ανεβαίννει..

Δεν ξέρω αν η σύγκριση που θα αναφέρω...είναι και η σωστότερη....αλλά

ήμουνα (είμαι) ερασιτέχνης φωτογράφος...και από τον ενθουσιασμό μου έβλεπα κάποιον φακό και τον αγόραζα και έτσι τα λευτά έφευγαν.

....Αλλά πούλησα αρκετά πράγματα.... πήρα κάποια λευτά για να ασχοληθώ και με αυτό το hobby... τα αστέρια :cheesy:

 

'Ελπις

;) Έλπις ;)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:-k :-k :-k :-k :-k

Πολυ δυσκολη ερωτηση.....

Εξαρταται απο ποια σκοπιά βλεπει καποιος το θεμα.Αν το βλεπει καθαρα ερασιτεχνικα,ρομαντικα και απλοϊκα,ναι,ειναι φθηνο(εως....τσαμπα).

Απο εκει και μετα,δεν υπαρχει οροφη.Μια ιδιαιτεροτητα της αστρονομιας (και οχι μονο)ειναι το γεγονος οτι ο χρηστης του εξοπλισμου,ελαχιστα (για να μην πω καθολου)επεμβαινει τεχνικως,σε αυτο που λεγεται αποδοση κατα την παρατηρηση.Τα παντα εξαρτωνται απο την ποιοτητα του εξοπλισμου.Κατα συνεπεια,η χρηματικη δαπανη ειναι ο καθοριστικοτερος παραγοντας(με δεδομενο φυσικα οτι η επενδυση γινεται ορθολογιστικα,και οχι απο ενθουσιασμο πχ,οπως ανεφερε ο Ελπις παραπανω).

Κακα τα ψεμματα,ειναι "σκληρο και αδικο",να κατεχεις γνωσεις τις οποιες δεν μπορεις να αναπτυξεις εμπρακτως(οπως πχ να γνωριζεις την θεση ορισμενων αντικειμενων,αλλα να μην φθανουν οι ιντσες σου :cry: για να τα δεις).

Η θεση μου στην ερωτηση περι "ακριβης ενασχολησης" ειναι απολυτη:

Ειναι ακριβο χομπυ.Και μονο καθαρα οικονομικοι λογοι,τηρουν πολλες φορες τη δαπανη σε χαμηλα επιπεδα.

Τελος,να επισημανω,οτι το ποσον που διαθετει εκαστος εξ ημων,δεν ειναι σε καμια περιπτωση αναλογο της ευχαριστησης που θα εισπραξει,ουτε φυσικα οι μεγαλες διαμετροι χαριζουν απο μονες τους ομορφες στιγμες(οι οποιες στιγμες,πρεπει φυσικα να ειναι ο μονος τελικος στοχος.Το αναφερω γιατι μερικες φορες μπαινει και λιγο η επιδειξη,ο ανταγωνισμος,ματαιοδοξια.....)

Αντιθετως, εξοπλισμος περιορισμενης δαπανης,δεν σημαινει οτι θα ευχαριστει "περιορισμενα" τον συνειδητοποιημενο χρηστη.Και πρωτος εγω,αναρωτιεμαι συχνα,που να ειναι το Κινεζικο 6" Νευτωνιο,που αν και παμφθηνο,δεν με απογοητευσε ποτε.(λογω ελειψης χρηματων,ειχα παρει ενα με ραγισμενο ποδι :D :D απο την βιτρινα,χωρις κούτα,στη μιση τιμη).

Στο κατω-κατω της γραφης,οσο και να δαπανησει καποιος,ανακαλυπτει οτι ποτε δεν ειναι αρκετα,οποτε......... ο διαλογος γνωστος......

"θα παρω το μεγαλο για να μου μεινει"

(κουνια που σε κουναγε κακομοιρη.....) [-X ](*,)'

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ οτι ξεκινάει απο 0 ευρώ..

αλλα ποιός μένει εκεί?

ο KOSTAKIS το έθεσε ωραία..

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να ξέρει τους αστερισμούς, να βλέπει το συννεφάκι της Ανδρομέδας, ή το Μ13, και να μην θέλει να πάρει ενα τηλεσκόπιο να τα δει απο "κοντά"

μην ξεχνάμε οτι αρκετοί απο εδω (μαζί και εγω..) δεν μπορούν να γραφτούν σε σύλλογο, ούτε και να χρησιμοποιήσουν ενα κοινόχρηστο τηλεσκόπιο. αρα αναγκαστικά κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν τηλεσκόπιο.

(είναι σαν να κάνεις ψαροντούφεκο, χωρίς το.. ψαροντούφεκο, μόνο με την τρίαινα!)

όσο για το κόστος των 300ευρώ, μπορεί να είναι μικρό για ενα όργανο π.χ. 8" αλλα μην ξεχναμε οτι 300 ευρώ σήμερα είναι και το 50% του βασικού μισθού

 

(επειδή αναφέρθηκε πάντως, σε σχέση με το μοντελισμό, είναι ΠΟΛΥ φθηνότερο.. :wink: )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δράκουλα

 

Αν δεν υπάρχει σύλλογος στην Καλαμάτα, υπάρχει κάπου παραδίπλα π.χ. ο Ωρίων στην Πάτρα κλπ. Η ανεξάρτητοι "αστρο-παλαβοί" ινδιάνοι, που παίρνουν συνεχώς τα βουνά και τα όρη. Είναι στατιστικώς απίθανο να μη δραστηριοποιείται κανείς.

 

Οσο για τα ευρώ και για το αν μπορεί κανείς να μείνει στο "μηδέν"... Σε πληροφορώ πως είμαι ένα τέτοιο παράδειγμα. Δε με συγκινεί καθόλου το νεφέλωμα Τάδε και ο γαλαξίας Δείνα, με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Βέβαια έχω εξοπλισμό και ακριβούτσικο αλλά για άλλο λόγο (αστροφωτογράφηση - κυρίως ηλιακό σύστημα).

 

Αν δεν ήταν η αστροφωτογράφηση στη μέση, θα έμενα στα ματάκια μου, άντε το πολύ τα 10*50 bresser του LIDL και δε θα είχα κανένα απολύτως κόμπλεξ.

 

Η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ίσως το μόνο ανέξοδο χόμπι. Και τον αξιολογότερο οπτικο-αισθητήριο εξοπλισμό τον έχουμε δωρεάν από τη Φύση...

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε καμμία περίπτωση! Ο λόγος είναι απλός: Δεν υπάρχουν αναλώσιμα! Μία φορά αγοράζουμε καλά προσοφθάλμια ,και τα έχουμε για μια ζωή!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενδιαφέρουσα ερώτηση...

 

Κατ' αρχάς πιστεύω πως δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε το υψηλότερο κόστος, αφού σε οποιοδήποτε χόμπυ μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε ύψος. Οπότε ας πάμε στα χαμηλότερα, τα ελάχιστα για μένα είναι ένα-δύο βιβλία, οπότε μιλάμε για 30-40 ευρώ και ένα οπτικό βοήθημα, κυάλια ή μικρό τηλεσκόπιο (βλέπε Bresser), οπότε μένουμε κάτω από 150 ευρώ και μιλάμε για εξοπλισμό που σε βάζει για τα καλά στο σπορ, τουλάχιστον για μένα τα κυάλια και ένα μικρό διοπτρικό ήταν υπέρ αρκετά για πολλά χρόνια.

 

Φυσικά αν δεν αρέσει σε κάποιον το χόμπυ και δέκα ευρώ να δώσει για ένα πλανήσφαιρο, πεταμένα λεφτά θα είναι. Όμως πιστεύω πως με λιγότερα από 500 ευρώ μπορεί κάποιος να αποκτήσει εξοπλισμό για μιά ζωή...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ερώτημα μου θύμησε κάτι που είχα διαβάσει κάποια στιγμή στο cloudy nights και έψαξα και το βρήκα. Ρίξτε μια ματιά στο: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1496

Πιστεύω ότι ρεαλιστικά κάποιος που θα ασχοληθεί σοβαρά είναι κάπου στη μέση ανάμεσα στα παραπάνω δύο παραδείγματα. Συμφωνώ με το Δημήτρη, ο εξοπλισμός είναι κάτι που μένει και αξίζει τον κόπο κανείς να επενδύει σε ακριβά και καλά αξεσουάρ και ναι, όπως λέει και ο Κώστας δεν υπάρχει οροφή όταν κάτι σου αρέσει, σε κρατάει και γίνεται πάθος. Στο κάτω κάτω της γραφής, υπάρχουν ΠΟΛΥ ακριβότερα χόμπυ που δεν απαιτούν εφάπαξ αγορές αλλά συνεχείς αναβαθμίσεις.

Προσωπικά έχω επενδύσει πολλά χρήματα στο χόμπυ, αλλά από την άλλη είναι κάτι που με γεμίζει, μπορώ να ξημερώσω μόνος μου χωρίς να πάρω είδηση πότε πέρασε η ώρα, χωρίς να με απασχολεί τίποτε άλλο, παρά μονάχα ο εντοπισμός και παρατήρηση του επόμενου στόχου. Σε προσωπικό μέτρο θεωρώ ότι αυτό μονάχα αξίζει πολύ περισσότερα από όσα κατα καιρούς - βλέπε συνέχεια :mrgreen: - έχω δώσει αγοράζοντας διάφορα αστρο-ψιλο-χοντρο-αξεσουάρ.

Καλή συνέχεια σε όλους.

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν νομίζω ότι έχει σημασία το εαν κοστίζει 10 ευρώ ή 1000 ευρώ. Η ευχαρίστηση που σου δίνει η ενασχόληση με κάτι που αρέσει δεν μπορεί να κοστολογηθεί. Δεν νομίζω ότι κάποιο χόμπυ ή οτιδήποτε κοστίζει ακριβά. Νομίζω ότι κοστίζει ακριβά το να μην ασχολείσαι καθόλου με κάτι που σου αρέσει.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω ότι κοστίζει ακριβά το να μην ασχολείσαι καθόλου με κάτι που σου αρέσει.

 

Οτι πιο σοφό έχω διαβάσει εδώ μέσα!!

 

=D> =D>

 

Νομίζω πως πρέπει να γίνει το σλόγκαν του Βοξ. Και θα προσέθετα πως δεν αξίζει να "ακρωτηριαζόμαστε" ψυχολογικά για να αποφύγουμε ένα δήθεν κόστος των 100 ή 300 ευρώ ενώ καθημερινά σπαταλάμε τόσα χρήματα εδώ κι εκεί γιατί απλά βαριώμαστε να κάνουμε οικονομία (στα καύσιμα κατά την οδήγηση, στο νερό και ρεύμα στο σπίτι, στο τηλέφωνο, στο χρόνο που σπαταλάμε σε ανούσια πράγματα και τόσα άλλα).

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με τον Κώστα ότι η οροφή δεν είναι μέτρο σύγκρισης διότι σε όλες τις ασχολίες δεν υπάρχει άνω όριο. Η βάση, την οποία κάποιοι φίλοι ορίζουν ξαπλώνοντας και κοιτώντας το Γαλαξία, ως 0 ευρώ ενώ κάποιοι ως 200 ή 300 ευρώ είναι κατά την άποψή μου οπωσδήποτε χαμηλή. Και με δεδομένο ότι ο ουρανός είναι ελεύθερα διαθέσιμος σε όλους ψηφίζω πως όχι, η ερασιτεχνική αστρονομία δεν είναι ακριβή ενασχόληση.

 

Παρατηρώ πως η πλειοψηφία έχει απαντήσει το "εξαρτάται". Ερμηνεύω το γεγονός αυτό ως "μπορεί να δώσεις και λίγα, μπορεί και πολλά" το οποίο ασφαλώς και είναι αληθές. Ομως κατά την άποψή μου η απάντηση με τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι το το ότι μπορείς με λίγα χρήματα να δεις και να μάθεις πολλά.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ πάλι ψήφισα όχι.Δεν θεώρω ότι είναι ακριβή ενασχόληση. Δύο- τρία βιβλία και ένα καλό τηλεσκόπιο (300 Ευρώ) για παράδειγμα, μια χαρά ειναι! :cheesy: Το θέμα είναι πόσα χρήματα μπορεί να διαθέση ο καθένας μας και πόσο θα θέλει να προχωρήσει σε επίπεδο..! :-k

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλα τα χόμπυ έχουν και τα έξοδά τους...Εγώ ψήφισα εξαρτάται διότι η τσέπη του καθενός διαφέρει..Πχ ένας που παίρνει μηνιαίο μισθό 600Ε η ψυχολογία του τον παραπέμπει στο είναι ακριβό χόμπυ..Ένας όμως που παίρνει μηνιαίο μισθό 1200Ε τα βλέπει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά...Η σημερινή στρατηγική που ακολουθούν τα εργοστάσια δίνουν πλέον φτηνά προιοντα και καλά..όμως φουσκώνουν τα εξτρά εξαρτήματα τα οποία πρέπει να αγοράσεις αλλιώς δεν κάνεις και πολλά πράγματα.Εγώ προσωπικά αγόρασα πρόσφατα ένα τηλεσκόπιο άσχετα αν ασχολούμαι εδώ και 7 χρόνια με το διάστημα..Το αγόρασα 300Ε και για τα λεφτά του όχι απλός σου δίνει πολλά αλλά σου δίνει τα μέγιστα που σε παλαιότερες εποχές αυτό ήταν αδιανόητο.Πραγματικά τα χρήματα είναι πολύ λίγα για αυτά που παίρνουμε.Υπάρχουν όμως και τηλεσκόπια που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ εκεί εμένα μου φαίνεται πραγματικά πολύ μεγάλο το τίμημα για να τα αποκτήσεις αφού ο μισθός μου είναι αρκετά χαμηλός...

www.retrovisions.gr

www.retrosystem.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα ψηφίσω όχι. Η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ένα hobby και δαπανούμε σε αυτό όσα χρήματα θέλουμε να διαθέσουμε γι΄αυτό και εφόσον δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα αυτά για κυριότερες ανάγκες. Ευτυχώς ή δυστυχώς η ερασιτεχνική αστρονομία είναι απλώς ένα hobby και είναι επιλογή μας.

 

Ευτυχώς υπάρχουν πράγματα που μπορείς να πάρεις σχετικά φθηνά σε σχέση με την απόδοση τους και για το λόγο αυτό ακόμα και κάποιος που δεν μπορεί να διαθέσει πολλά χρήματα μπορεί να πάρει και αυτός εξοπλισμό.

Αν πάλι κάποιος μπορεί να διαθέσει πολλά χρήματα για το hobby του τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Science is the belief in the ignorance of the experts

Richard Feynman

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αν και καινουργιος στην αστρονομια και στο site(καλως σας βρηκα κατ αρχην και στηριζομαι στην βοηθεια σας) :D

εδωσα και εγω την ψηφο μου στο ναι.θεωρω οτι ειναι ακριβο γενικα και οτι μπορει να υπαρξουν και υπερβολες ισως αλλα οσο ασχολεισαι με κατι τοσο θελεις να το εξελισσεις ειτε απο εξοπλισμο ειτε τα ταξιδια που κανεις και τρεχεις στα βουνα για παρατηρηση. αλλα αυτο και ειναι και η μαγεια.παντως ειναι ενα χομπυ που εχει πολυ υψηλο value for money!!!! :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά με εντυπωσίασε η νηφαλιότητα της απάντησης της φίλης Darkchilde! Η αγάπη για κάτι μπορεί να σε οδηγήσει σε οδηγήσει να ξοδέψεις "silly money" που κανείς ή ελάχιστοι θα κατανοήσουν. Θα έχεις όμως ικανοποιήσει μιά ζωηρή επιθυμία που σε απασχολούσε έντονα. Άλλωστε όλες οι αβίαστες αποφάσεις μας κάποια επιθυμία δεν έχουν ως κίνητρο;

Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιες αγορές εξοπλισμού τις αναβάλλουμε κάποτε για χρόνια (π.χ. μιά καλή ισημερινή, ένα λαχταριστό αποχρωματικό, ένα 2ιντσο Nagler, για να μη μιλήσουμε για πλήρη αστροφωτογραφικό εξοπλισμό), τότε ναι, η ερασιτεχνική αστρονομία μπορεί να γίνει και πολύ ακριβή, παρότι μπορεί να τη χαρεί κανείς και με απλά μέσα και μικρό κόστος. Η απάντησή μου λοιπόν είναι ένα απλό "εξαρτάται..."

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαβάζοντας όλες τις απαντήσεις, αξιόλογες στο σύνολό τους και πάντα τεκμηριωμένες (με υποκειμενικά κριτήρια) έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: πως η ερώτηση είναι της μορφής "κοστίζει ακριβά να πας από Αθήνα - Θεσσαλονίκη;

 

Κάποιος (εγώ) μπορεί να ξεκινήσει λέγοντας πως είναι τζάμπα (πηγαίνοντας με τα πόδια), κάποιος άλλος πως κοστίζει λίγο (με τη συγκοινωνία), κάποιος πως κοστίζει πολυ (με ακριβό αυτοκίνητο) ενώ κάποιος άλλος μπορεί να υποστηρίξει πως κοστίζει πανάκριβα (αν είσαι η Γιάννα Αγγελοπούλου, με θωρακισμένο αυτοκίνητο + ελικόπτερο, συνοδεία 45 ατόμων, κότερο στο λιμάνι έτοιμο, σουίτα στο ξεν. Βρετάνια κ.ο.κ.).

 

Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω πάντως στην αρχική μου απάντηση: πως δε κοστίζει τίποτε! Οταν ρωτάμε "πόσο κοστίζει να δούμε ένα έργο στον Χ κινηματογράφο", η απάντηση είναι πως "τόσα ευρώ". Εκτός κι αν υπάρχουν θέσεις δωρεάν και θέσεις με "τόσα ευρώ" οπότε η απάντηση δεν είναι "τόσα ευρώ" αλλά ..."δωρεάν"! Το να επιλέξει κάποιος μαλακά καθίσματα + ποπ κορν μπορεί να υπάρχει σαν δυνατότητα αλλά δεν είναι προϋπόθεση.

 

Και στο ...συγκεκριμένο κινηματογράφο που λέγεται "Ερασιτεχνική Αστρονομία" δεν υπάρχει η προϋπόθεση της αγοράς κανενός τηλεσκοπίου, κανενός κιαλιού ή ακόμη και βιβλίου (όλα μπορεί κάποιος να τα δανειστέι από φίλους ή συλλόγους).

 

Η "είσοδος" στο χόμπι αλλά και η παραμονή είναι εντελώς δωρεάν, εκτός κι αν έχεις απαιτήσεις και γούστα (τα οποία θα πρέπει να πληρώσεις).

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω πως το σκαλοπατάκι από τους γυμνούς οφθαλμούς στα κιάλια ή σε ένα φτηνό τηλεσκόπιο είναι τόσο μικρό (οικονομικά) που το θεωρώ εξίσου τζάμπα με το απόλυτο μηδέν (ταυτόχρονα είναι μεγάλο βήμα στο τι μπορείς να δεις!). Κιάλια αγοράζεις με τα λεφτά που δίνεις για βενζίνη να πας και να έρθεις από σκοτεινό ουρανό. Αυτό το έξοδο δεν είναι καν άξιο λόγου, είναι τόσο χαμηλό κατά την άποψή μου οπότε το απόλυτο μηδέν ή τα 50-100 ευρώ δεν έχουν διαφορά.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hi All,

 

Well, it really all boils down to one question, "what do you want to do". One can have a lifetime of fun with a 6-inch Dobsonian or if one wants to advance beyond that, well, the sky is the limit (along with ones wallet).

 

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και 'γω ψήφισα όχι. Οι τιμές των τηλεσκοπίων είναι προσιττές στις μέρες μας αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα 400 Ε δεν είναι πολλά για τηλεσκόπιο αλλά είναι μισός μισθός που ποτέ δεν περισσεύει.

Σκεφτείτε όμως πόση οικονομία κάνουμε όταν αντί να βγούμε σε ξενυχτάδικα παίρνουμε τα κυάλια ή το τηλεσκόπιο και πάμε για παρατήρηση... \:D/

Με ένα μπουκάλι νερό και έναν καφέ περνάς όλη τη νύχτα! :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε για 15 μέρες με 550 ευρώ για κιάλια, τρίποδα και βιβλία σε ενα κτήμα χωρίς ρεύμα στη δυτική Λευκάδα πάνω από την παραλία Ενγκρεμνοί, όπου 10 άτομα σαν μικρά παιδιά άρπαζαν τα κιάλια ο ένας από τον άλλον για να δουν τον ήλιο να δύει, τον Δία, τον τριπλό του Κύκνου...

Το NightWatch είχε την τιμητική του κάθε βράδυ ενώ καθένας προσπαθούσε να βρεί κάτι για πρώτη φορά :lol:

Λοιπόν αυτή η χαρά στοίχιζε

550? :15 μέρες = 36? : 10 άτομα = μόνο 3,6? ημερησίως!!!

=D> =D> =D>

Βέβαια τα 550 τα πλήρωσα μόνος μου αλλά το χάρηκα.

 

Καθαρούς ουρανούς σε όλους μας!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης