Jump to content

Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι κάποιος που...


Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι κάποιος που...  

171 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι κάποιος που...

    • τον ενδιαφέρει γενικά η αστρονομία
      53
    • ασχολείται με την παρατήρηση του ουρανού
      94
    • κάνει συστηματικές παρατηρήσεις με επιστημονική αξία
      24


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παδια, το ''ερασιτεχνης '' εχει ν κανει μονο με την παρατηρηση. Δεν χρειαζεται καποιος να ειναι επιστημονας για να κανει μια στοιχειωδη παρατηρηση του ουρανου.

Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Μα ένας που κάνει μια παρατήρηση του ουρανού, έστω και προχωρημένου επιπέδου και με βαθύ γνώση του αντικειμένου, δεν είναι αναγκαστικά αστρονόμος. Με το ίδιο σκεπτικό, όποιος σου δίνει ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο είναι γιατρός.

 

Φίλοι και εραστές της αστρονομίας μπορεί να λεχθούν όσοι αγαπάνε το σπορ, αστρονόμοι όμως; Δε προσπαθώ να μειώσω κάποιον (και μαζί και τον εαυτό μου) απλά ο όρος είναι μάλλον λανθασμένος αν και έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται εδώ και καιρό παγκοσμίως.

 

Βροχή, στην οδήγηση τα πράγματα είναι παρόμοια (γι αυτό πολλές φορές χρησιμοποιώ παραδείγματα με αυτοκίνητα) αφού έχουμε άδεια ερασιτεχνικής οδήγησης και επαγγελματική άδεια οδήγησης. Και σε αυτόν τον τομέα, οι "ερασιτέχνες" είναι σαφώς περισσότεροι από τους επαγγελματίες με τη μόνη διαφορά πως για να γίνεις επαγγελματίας οδηγός δε σπουδάζεις κάποια χρόνια, όπως στην Αστρονομία, Αστροφυσική κλπ.

 

Ξέρω ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, που με τις γνώσεις της Φυσικής και της Αστροφυσικής βλέπουν τα ουράνια φαινόμενα με πολύ διαφορετικό μάτι από όλους τους υπόλοιπους, που είναι σε θέση να τα αναλύσουν ΚΑΙ επιστημονικά κλπ, ε, όλοι αυτοί ΔΕΝ μπορεί να είναι το ίδιο με κάποιον που ξαφνικά αποφάσισε να χρησιμοποιεί έναν βαρύγδουπο τίτλο (ο οποίος αν θέλουμε κάποια στιγμή να έχει νόημα, θα πρέπει να αποδίδεται από κάπου π.χ. Συλλόγους κι όχι να τον οικειοποιείται όποιος γουστάρει).

 

Γιατί σε λίγο θα γίνει ότι και στην ...αστρολογία, όπου ο καθείς δηλώνει "ειδικός αναλυτής Ταρώ", "αριθμολόγος - μελλοντολόγος" κ.ο.κ. (απλώς εκεί έχει "προχωρήσει" η κατάσταση επειδή είναι στη μέση τα φράγκα, αν και στην Αστρονομία είχε φράγκα θα δήλωνε κι εδώ ο καθένας "ειδικός παρατηρητής σούπερ νόβα", "ειδικός αναλυτής Σελήνης" κτλπ).

 

Θέλω να καταλήξω πως η λέξη Αστρονόμος σημαίνει πολλά, ιδιαίτερα στις ημέρες μας που οι παρα-επιστήμονες και ψευδο-επιστήμονες μας έχουν κατακλύσει και πρέπει να τη προστατεύουμε όσο μπορούμε.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε bouzaras , η λεξη αστρονομος σιγουρα ειναι ''βαρια'' αλλα το ερασιτεχνης διαχωριζει τον επιστημονα απο τον απλο παρατηρητη , αυτον που εχει για επαγγελμα την ιδιοτητα αυτη κ εχει κανει σπουδες πανεπιστημιακου επιπεδου κ κανει ερευνα κλπ κλπ , απο τον χομπιστα. Πολλα παιδια απο το φορουμ εχουν αντιστοιχες σπουδες αλλα δεν ειναι αστρονομοι απλα αγαπουν την παρατηρηση κ την μελετη του ουρανου.Αναμεσα σε αυτους ειμαι κι εγω που παρολες τις σπουδες μου στις θετικες επιστημες δεν κατατασω τον εαυτο μου στους αστρονομους γιατι δεν ειναι η πρωτιστη μου ενασχολιση. Αλλωστε οι γνωσεις μου δεν το επιτρεπουν μιας κ η πειρα μου στην παρατηρηση ειναι μολις εναμιση χρονου.Ομως να ξερεις πως παρα πολλα παιδια απο το φορουμ-πιθανως κ εσυ - εχουν περισσοτερες γνωσεις για το αντικειμενο απο αρκετους ''επιστημονες'' , βοηθους λεκτορες η οπως αλλιως θελεις πεσ τους που περα απο μια καλη θεωρητικη καταρτιση κ επιστημονικη γνωση δεν εχουν εφαρμοσει στην πραξη ολα αυτα παρα μονο σε εργαστηριακου επιπεδου παρατηρησεις φορμαλιστικου χαρακτηρα. Αυτο βεβαια δεν σημαινει πως δεν υπαρχουν αξιοι επιστημονες στον χωρο απλα το βαρος της λεξης αστρονομος ισως καπιοι χομπιστες το σηκωνουν περισσοτερο αξια απο επιστημονες δημοσιουπαλληλικου τυπου.

Πως αλλιως να χαρακτηρισουμε την τρελλα μας? Ενασχοληση με την αστρονομια κ την παρατηρηση του ουρανου? Ισως ετσι ειναι καλυτερα.

Αυτη ειναι η ταπεινη μου γνωμη , μπορει να κανω κ λαθος μιας κ το θεμα ειναι φιλοσοφικο-θεωρητικο κ δεν τα παω πολυ καλα με αυτα!!!! :D

Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ηταν οι πρώτοι επιστήμονες;;; Η διαφορά τους ήταν οτι δεν τους απασχολούσε μονο το να φτιάξουν κατι αλλα το γιατι. Για να γίνω ποιο σαφης θα δώσω ενα παράδειγμα. Πχ οι Αιγύπτιοι είχαν βρει την μπυρα την επιναν γλεντουσαν κτλ . Δεν τους ενδιέφερε γιατι το κριθάρι γίνεται μπύρα Αυτος ηταν ο τομέας τον Ελλήνων. Η απάντηση νομίζω βρίσκεται εκει.

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

 

http://astrocom.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο

 

Δε διαφωνώ σε τίποτε αλλά απ΄ ότι βλέπω, ούτε κι εσύ με μένα αφού τα ίδια πράγματα λέμε! Το "αστρονόμος" είναι όντως βαρύ για κάποιον που απλά χαζεύει τον ουρανό (είτε με αξιώσεις, είτε χωρίς).

 

Ομως να ξερεις πως παρα πολλα παιδια απο το φορουμ-πιθανως κ εσυ - εχουν περισσοτερες γνωσεις για το αντικειμενο απο αρκετους ''επιστημονες'' , βοηθους λεκτορες η οπως αλλιως θελεις πεσ τους που περα απο μια καλη θεωρητικη καταρτιση κ επιστημονικη γνωση δεν εχουν εφαρμοσει στην πραξη ολα αυτα παρα μονο σε εργαστηριακου επιπεδου παρατηρησεις φορμαλιστικου χαρακτηρα.

 

Εχω για χρόνια επαγγελματική σχέση με το χώρο της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης κι αυτό το έχω συναντήσει σε επίπεδο μαθητών - χρηστών Η/Υ και καθηγητών Πληροφορικής. Πολλές φορές σε θέματα υπολογιστή και διαδικτύου, τα παιδιά "βάζουν τα γυαλιά" στους καθηγητές τους, όπως βέβαια και σε πολλά άλλα πράγματα.

 

Παρ΄ όλα αυτά όμως, σε αυτή την περίπτωση δε θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τα παιδιά "Πληροφορικάριους" επειδή τυγχάνει να έχουν αποκτήση τυχαία μια άναρχα δομημένη γνώση πάνω σε ένα αντικείμενο για να κάνουν την πλάκα τους. Ο "πλακατζής" (όχι στις οικοδομές, αλλά αυτός που "κάνει την πλάκα του") δεν είναι επιστήμονας.

 

Επίσης επιστήμονας δεν είναι μόνο αυτός που ασκεί την επιστήμη του. Είναι και ο κάθε πτυχιούχος κάποιας επιστήμης που μπορεί να ασχολείται επαγγελματικά με κάτι διαφορετικό, όπως εσύ.

 

Αντιθέτως, όσο κι αν αυτό με στενοχωρεί και με φέρνει σε δύσκολη θέση που θα το γράψω, ένας ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΓΙΟΜΑΜΙΤΗΣ κι ένας ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΡΣΟΥΔΗΣ (συγνώμη από τους υπόλοιπους, αυτά τα 2 ονόματα γνωρίζω καλύτερα) δεν είναι επιστήμονες της Αστρονομίας (απ΄ όσο γνωρίζω τουλάχιστο, εκτός κι αν κάνω λάθος για τον κ. Αγιομαμίτη, ας με συγχωρέσει - ο Γιώργος ξέρω πως έχει σπουδάσει κάτι διαφορετικό).

 

Είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει χιλιάδες ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους στον πλανήτη Γη στο αντικείμενο της Αστρονομίας, έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, έχουν ανακαλύψει τόσα πράγματα κι έχουν παράγει κορυφαίο έργο, αλλά εφόσον δε διαθέτουν επίσημα αναγνωρισμένη Γνώση στο αντικείμενο, επιστήμονες δεν θεωρούνται.

 

Επιστήμονες είναι ο Σιμόπουλος, ο Παπαμαρινόπουλος και ο Γούδης. Αυτό ακριβώς εννοώ.

 

nick the greek

 

Πες τα ρε Δάνδολε!!! Τέτοιοι είμαστε, γιατί να χαλάμε τη μαγεία και τη γοητεία και να θέλουμε με το ζόρι να φορέσουμε γραβάτα - κοστούμι;;;;

 

Ηλία

 

Κι ένας γερός πότης, μπορεί να είναι ..."επιστήμονας" του είδους! (Μάλλον η κατάλληλη λέξη είναι γνώστης) Δε βλέπεις στις ταινίες που ο Τζέημς Μπόντ μυρίζει τον φελό και ξέρει ποιας χρονολογίας είναι το κρασί, αν τότε υπήρχε καλή σοδιά, αν ο αμπελουργός είχε κέφια όταν τα έσπειρε κ.ο.κ.;; Κι όπως λέει και το ανέκδοτο, πάντα υπάρχει χώρος για μια μπυρίτσα!!

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να καταλαβω βρε παιδια εγω που ενα χρονο τωρα εχω βγαλει τα ματια μου στο διαβασμα (αγγλικα βιβλια κατα κυριο λογο ) και εχω επισης βγαλει τα ματια μου με ενα κιαλι για να καταλαβω τη γινετε εκει πανω

θα χαρακτηριζομουνα ερασιτεχνης; αλλα τι ερασιτεχνης δωστε εσεις οι αντιρρησιες τον ορισμο, το μονο που θελω να σας θυμησω πριν προβειτε σε σχολια ειναι το εξης: Οταν αρχισατε με την αστρονομια μια και οι περισσοτεροι δεν σπουδασατε το αντικειμενο τι εισασταν; ερασιτεχνες , τι ερασιτεχνες; αστρονομοι. Λοιπον καλο ειναι να μη ξεχναμε οτι ολοι καποτε εισαστε αρχαριοι δηλαδη εν δυναμη ερασιτεχνες αστρονομοι. Εκτος και αν καποιοι απο εσας γεννηθηκατε με " κληρονομικο χαρισμα " :lol:

 

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κι ένας γερός πότης, μπορεί να είναι ..."επιστήμονας" του είδους! (Μάλλον η κατάλληλη λέξη είναι γνώστης) Δε βλέπεις στις ταινίες που ο Τζέημς Μπόντ μυρίζει τον φελό και ξέρει ποιας χρονολογίας είναι το κρασί, αν τότε υπήρχε καλή σοδιά, αν ο αμπελουργός είχε κέφια όταν τα έσπειρε κ.ο.κ.;; Κι όπως λέει και το ανέκδοτο, πάντα υπάρχει χώρος για μια μπυρίτσα!!

 

Φίλε μου όμως κανένας απο τους δύο δεν θα κάτσει να ασχοληθεί με την χημική αντίδραση που γίνεται. Αυτό θα το κάνει ο επιστήμονας που μπορεί και να μην έχει δοκιμάσει και ποτέ στην ζωή του μπύρα.

Αν ονομάσουμε επιστήμονα (στο κάθε είδος) κάποιον ο όποιος προάγει την έρευνα και δεν αρκείται στο να ενημερώνεται για την πρόοδο των άλλων ;;

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

 

http://astrocom.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Lunar

 

Η ενασχόληση με μία επιστήμη δεν είναι επιχείρημα ώστε να οικειοποιείσαι τον τίτλο του ανθρώπου που επίσημα ασκεί την επιστήμη αυτή ως επάγγελμα, έστω και με το πρόθεμα "ερασιτέχνης" μπροστά.

 

Γράφω πιο πάνω παράδειγμα περί "ερασιτέχνη ιατρού" και περί "ερασιτέχνη δικηγόρου", αν κάνεις τον κόπο διάβασέ τα και πες μου αν συμφωνείς ή διαφωνείς.

 

Το ότι βγάζεις τα μάτια σου για κάτι δεν αρκεί να σε κάνει επιστήμονα. Είναι πολύ διαφορετική η διαδικασία του να γίνεις επιστήμονας και ίσως λιγότερο ευχάριστη και ψυχαγωγική από το να βγάζεις τα μάτια σου.

 

Ηλία

 

Ναι φίλε μου, γι αυτό αμέσως το διόρθωσα και το έκανα "γνώστης". Ξέρω ανθρώπους που βάζουν και βγάζουν κόκκαλα (σε ζώα και ανθρώπους), ξέρω ανθρώπους που μετατοπίζουν τη σπονδυλική στήλη επιτυχώς χωρίς φάρμακο, μόνο με τα χέρια τους, ξέρω ανθρώπους που με την ενέργεια που βγαίνει από τα χέρια τους γιατρεύουν ασθένειες και σε γλιτώνουν από το νυστέρι. Ομως αυτοί ΔΕΝ είναι επιστήμονες, ούτε ιατροί. Μπορούν να ονομαστούν χαρισματικοί άνθρωποι ή θεραπευτές κ.ο.κ. αλλά όχι επιστήμονες.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η λεξη κλειδι ειναι "εν δυναμη" ερασιτεχνης αστρονομος δεν ειμαι ακομα αλλα ειμαι εν δυναμη καποια στιγμη θα γινει σαν φυσικη εξελιξη των πραγματων εαν βεβαια συνεχισω με το πεισμα που με διακατεχει το διαβασμα και την παρατηρηση και αποκτησω εμπειριες και γνωσεις οπως αλλοι πολυ

αξιολογοι ανθρωποι σε αυτο το forum και θα μπορω να πω οτι ειμαι ερασιτεχνης αστρονομος, προς το παρον ειμαι μαθητευομενος ερασιτεχνης αστρονομος αλλα σε καμια περιπτωση δεν το παιζω χειρουργός η δικηγορος

βαζοντας σε κινδυνο αλλους, με την αστρονομια δεν βαζω σε κινδυνο κανεναν και απορω με το ζορι που τραβανε καποιοι εδω μεσα που υποτιθετε οτι ειναι και προοδευτικοι ανθρωποι και εμπειροι με τους τιτλους . Και στο φιναλε ασ τους κρατησουν για την παρτη τους. Απο σημερα λοιπον ειμαι ενας "μπαγλαμας" που του αρεσει η αστρονομια ενταξη τωρα ικανοποιημενοι...

 

Φιλικότατα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ετυχε να διαβάσω προσφάτως την " Μετρηση του Κόσμου" του Ντάνιελ Κέλεμαν, όπου αποδίδονται με μυθιστορηματικό τρόπο οι παράλληλοι βίοι του Humbolt και του Gauss καθώς και η συνάντησή των.

 

Οι δύο μεγάλες αυτές μορφές, ο καθένας με τον τρόπο του, μέτρησαν τον κόσμο.

 

Μία από τις βασικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν ήταν και η αστρονομία. Ο Gauss, βεβαίως, επί περισσότερο επιστημονικής βάσεως, αφού με την χρήση των νόμων του Νέυτωνος υπελόγισε την τροχιά της Δήμητρας.

Ο Humbolt, όμως, μόνον για να βρίσκει το γεωγραφικό πλάτος βάσει πινάκων (και να διορθώνει τους χάρτες με τις ακριβέστερες μετρήσεις του).

 

Και οι δύο εθεωρούντο την εποχή τους (πρό 200-250 ετών) ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ (εκτός των άλλων).

 

Στην σύγχρονη εποχή υπάρχουν ερασιτέχνες οι οποίοι κάνουν πολύ πιό "επιστημονική" εργασία από τους Humbolt και Gauss και ορισμένοι συνεισφέρουν σε ερευνητικά προγράμματα μεγάλων επιστημονικών ιδρυμάτων ή ανακαλύπτουν φαινόμενα τα οποία εν συνεχεία μελετώνται επιστημονικώς.

 

Θεωρώ συνεπώς ότι, παρά το γεγονός ότι ο προσδιορισμός "αστρονόμος" είναι θέμα semantics, δεν είναι τελείως αδικαιολόγητη η χρήση του από τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

 

Επιπλέον, εάν το θεωρήσει κανείς και από την αυστηρή επιστημολογική άποψη, η παρατήρηση αποτελεί μία από τις συνιστώσες της επιστημονικής μεθόδου.

Οταν λοιπόν π.χ. ο Γιώργος ο Κορώνης με την παρατήρησή του επαληθεύει την περίοδο μεταβολής της φωτεινότητος ενός μεταβλητού τότε ενεργεί βάσει επιστημονικής μεθόδου (θεωρία, παρατήρηση, επαλήθευση).

 

Τώρα εάν κάποιος παρατηρεί απλώς το Μ13 γίνεται και αστρονόμος? Πιθότατα όχι, αλλά εάν έχει πρίν (ή εκ των υστέρων) μελετήσει για τα σμήνη και τα συναφή θέματα σημαίνει ότι έχει εντρυφήσει στην αστρονομία τουλάχιστον σε έναν βαθμό παραπάνω από τις απλές γνώσεις του σχολείου και μέσα στο πεδίο της επιστημονικής αστρονομίας -η παρατηρησιακή αστρονομία αποτελεί ένα από τα γνωστικά πεδία της πανεπιστημιακής αστρονομίας.

 

Συνεπώς, κατά την άποψή μου, μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ χωρίς ενοχές, αφού είμεθα αποδεδειγμένως ερασταί της τέχνης της Αστρονομίας.

 

Φιλικά,

 

angelos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη

 

Κι εγώ πρώτο σόλο μπουζούκι!

 

:mrgreen:

 

Ρε παρεξηγιάρη, συζήτηση φιλοσοφικού περιεχομένου κάνουμε (τρώγοντας σταφύλι, κάτω από τους Ιωνικού ρυθμού κίονες), δεν εκδίδουμε πιστοποιητικά αστρονομικών ικανοτήτων!!!

 

Το επιχείρημά μου είναι απλά πως παρόλο που έχει επικρατήσει ο ορισμός Χ αυτός είναι ετυμολογικά λανθασμένος και ο ορθός είναι ο Ψ. Και θέτω και το σκεπτικό μου. Δεν είπα για σένα ή για τον Α ή τον Β. Γενικά μιλάμε, μη τα παίρνετε ορισμένοι τόσο προσωπικά αυτά που γράφονται εδώ μέσα και νομίζετε πως σας γίνεται επίθεση και μου αντεπιτήθεστε με ποστ, προσωπικά μηνύματα και ...διαστημικές ρουκέτες!!!

 

:cheesy:

 

Εξάλου έχω την εντύπωση πως η λεγόμενη "ερασιτεχνική" αστρονομία (που καθόλου ερασιτεχνική δεν είναι, γι αυτό και διαφωνώ με τον ορισμό αφού πιστεύω πως υποτιμά τόσους και τόσους ανθρώπους) ΔΕΝ είναι το επάγγελμά μας για να παθιαζόμαστε τόσο πολύ και να διαφωνούμε κλπ κλπ. Οπότε είτε έτσι λεγόμαστε, είτε αλλιώς, το ίδιο πράγμα είναι αφού η ουσία, η αγάπη μας για την αστρονομία και τη διάδοσή της μένει η ίδια.

 

Τι είχαμε - τι χάσαμε δηλαδή, που λέει και το άσμα...

 

http://www.youtube.com/watch?v=6jiFVdOs84Y

 

:cheesy:

 

Αγγελε

 

Ορθά όλα. Η διαφωνία μου είναι ως προς τη μέθοδο με την οποία αποδίδεται ένας τίτλος (ο οποίος σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξα πιο πάνω, είναι λανθασμένος αν και ευρύτερα αποδεκτός). Ποιος τον αποδίδει λοιπόν; Ο καθένας στον εαυτό του; Κι ένας μαθητής Γ΄ λυκείου σήμερα μπορεί να γνωρίζει περισσότερα και ανώτερου επιπέδου μαθηματικά από τον Οmar Al Khayyam, αυτό όμως δε τον κάνει επιστήμονα - μαθηματικό, ούτε "ανώτερο", ούτε θα του δώσει τίτλους και τιμές, ούτε και φυσικά θα μείνει στην ιστορία για όλα αυτά.

 

Κάποτε ο Μπετόβεν, καθώς ήλεγχε ένα γραπτό ενός μαθητή του, διέγραψε ένα μέρος μιας σύνθεσης.

 

- "Μα δάσκαλε" διαμαρτύρεται ο μαθητής, "γιατί μου σβήσατε αυτό το μέρος";

- "Γιατί είναι λάθος", του απήντησε ο Μπετόβεν, "έχεις παράλληλες πέμπτες".

- "Μα το ίδιο ακριβώς έχετε κάνει κι εσείς δάσκαλε σε κάποα έργα σας" επιμένει ο μαθητής.

- "Ναι, αλλά εγώ είμαι Μπετόβεν, ενώ εσύ όχι" του είπε ο δάσκαλος.

 

:wink:

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν υπαρχει θεμα παρεξηγησης απλα τα πηρα με τον " κυριο κυριο " Εμμανουηλίδης και με τον τροπο που απευθυνθηκε στον giorgosgr (και μακαρι αυτος ο κυριος να βοηθουσε τοσο τους νεους οσο ο giorgosgr που για μενα ειναι ο ορισμος του ερασιτεχνη αστρονομου οπως και πολλοι αλλοι φιλοι στο forum που εχουν και γνωση και χρονια σοβαρης ενασχολησης) και οχι με αυτα που λες εσυ φιλε bouzaras, μαλιστα σε πολλα σημεια συμφωνω μαζι σου οχι ομως σε ολα...

 

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο καθενας οπως και οσο μπορει και τον ευχαριστει,αρκει να κοιταει ψηλα. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να τα βάλουμε σε μία σειρά; Λοιπόν….Η διαφορά ενός Ερασιτέχνη από έναν Επαγγελματία Αστρονόμο, είναι ανάλογη με δύο άντρες που αγαπάνε την ίδια γυναίκα (ή δύο γυναίκες που αγαπάνε τον ίδιο άντρα………). Τον σύζυγο και τον εραστή.

Ο πρώτος, (ο σύζυγος) έχει μία σχέση μαζί της μόνιμη και συνειδητά επιλεγμένη, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών της σχέσης του, που έχει κάνει τις παραχωρήσεις που επιβάλει μία σχέση. Που την αγαπάει πολύ, βαθιά και δεν μπορεί να σκεφτεί την ζωή του χωρίς αυτήν, αλλά το πάθος της αρχής της σχέσης τους μπορεί και να του λείπει. Που είναι εκεί μόνιμα, που η καθημερινότητα τους του επιβάλει να είναι εκεί κάθε ημέρα, έχει δεν έχει όρεξη, που πολλές φορές συρρικνώνει τον κόσμο του γύρω από αυτή τη σχέση, αλλά που τελικά μετά από πολλές απόπειρες έχει καταλήξει ότι αυτή είναι η ΜΙΑ και ΜΟΝΗ. Και στο τέλος τέλος δεν τον νοιάζει αν την πολιορκούν αναρίθμητοι εραστές γιατί νομίζει ότι σε κείνον και μόνο είναι πιστή.

Ο δεύτερος (ο εραστής) είναι ερωτευμένος βαθιά αλλα κλείνει το μάτι πονηρά στις συμβάσεις και τα δεδομένα. Ξέρει ότι του αρέσει αλλά δεν θέλει ή δεν έχει αποφασίσει ακόμα ότι είναι η Μία και Μόνη στη ζωή του. Κάνει παράλληλη ζωή και ξεκλέβει κάποιες νύχτες γεμάτες πάθος, ακριβώς επειδή είναι λίγες, της κάνει ακριβά δώρα, ξέροντας ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να φτάσει αυτά του συζύγου, αλλά δεν τον νοιάζει, μόνο ζηλεύει γιατί ξέρει ότι εκείνος θα γνωρίσει πτυχές της που αυτός δεν θα μπορέσει να γνωρίσει ποτέ. Πολλές φορές έχει σκεφτεί να της ζητήσει να πάρει διαζύγιο και να μείνει μαζί του αλλά τελικά πάντα αλλάζει γνώμη. Τον νοιάζει μόνο οι νύχτες που περνάνε μαζί να είναι πάντα θαυμαστές, γι αυτό όσες είναι χώρια προετοιμάζεται για την επόμενη………………………………….

 

Ας αφήσουμε λοιπόν τους προσδιορισμούς για εκείνους που τους ψάχνουν. Θεωρώ τον εαυτό μου Ερασιτέχνη Αστρονόμο, εραστή μίας ερωμένης πρόθυμης και πάντα διαθέσιμης που μου έχει χαρίσει νύχτες φωτεινές και που δεν την νοιάζει αν ξέρω αν η σκοτεινή ενέργειά της είναι κτήμα μου ή όχι.

Αυτός είμαι

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο όμιλος εταιρειών Sofoulis με τις καταπληκτικές πατέντες που έχει εισάγει στην ερασιτεχνική αστρονομία, σύντομα επεκτείνεται ΚΑΙ στον εκδοτικό χώρο και ειδικότερα στον τομέα ερωτικής ποίησης και λογοτεχνίας :mrgreen:

Δημήτρη, νασαι καλά, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ έμπνευση και απόδοση! :lol: :lol: :lol:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

δεν ξερω αν πρεπει να με θεωρησω ερασσιτεχνη αστρονομο γιατι τωρα βρισκομα σε επιπεδο θεωριας....δεν εχω περασει στην πραξη και τον ουρανο τον παρατηρω μονο με γυμνο ματι γιατι δεν εχω τηλεσκοπιο....

 

Επομενως θεωρω πως ερασσιτεχνης αστρονομος ειναι αυτος που εχει γνωσεις πανω στην αστρονομια κτλ αλλα εχει περασει και στις αστροπαρατηρησεις και γνωριζει και καποια πραγματα για τις θεσεις αστεριων,πλανητων...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερασιτέχνης αστρονόμος κατα την γνωμη μου είναι αυτος που

κάνει συστηματικές παρατηρήσεις με επιστημονική αξία.

 

 

οι υπολιποι θα πρεπει να ονομαζονται φιλοι της Αστρονομιας

ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ... ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 έτη αργότερα...

Κολημενο απο το 2008;;;

 

καμια αλλη αποψη επι του θεματος απο νεοτερα μελη του Αstrovox ;;;;;;

ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ... ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα χρησιμοποιήσω επακριβώς τα λόγια του elohim

ερασιτέχνης αστρονομος είναι αυτός που μεγαλύτερος του έρωτας και παντοτινός είναι ο νυχτερινός ουρανός... είναι αυτός που παθαίνει αυχενικό επειδή δεν μπορεί να στρεψει το βλέμμα απο τον ουράνιο θόλο τις καθάριες νύχτες ειναι αυτός... που ζει εκει πανω... ειμαι ερωτευμένος με τα αστερια...

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω μπερδευτεί. Προσφάτως υπήρξε ένα παρόμοιο θέμα ή κάποιο άλλο που παρεκτράπη προς τα εκεί. Θυμάμαι πως άναψε η συζήτηση και η δική μου θέση βασιζόταν στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Με λίγα λόγια, ερασιτέχνης αστρονόμος είναι εκείνος που θέλει να ονομάζεται έτσι και δεν γνωρίζω κάποιον που να το θέλει χωρίς να ασχολείται με τα αστρονομικά φαινόμενα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

ΥΓ: Το βρήκα http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15366

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα σε όλη την παρέα του Astrovox.

 

Oντως το θέμα έχει ξανασυζητηθεί εκτεταμένα και έχουν γραφτεί πολύ εμπεριστατομένες απόψεις. Δεν θυμάμαι όμως να έχει τεθεί ποτέ σε ψηφοφορία.

Προσωπικά δεν θεωρώ οτι μπορεί να χρακτηριστεί ενας αστροπαρατηρητής σαν ερασιτέχνης αστρονόμος. Θεωρώ ότι για να χαρακτηριστεί κάποιος σαν Αστρονόμος πρέπει η παρατήρηση που κάνει να έχει επιστημονικό υπόβαθρο - χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα οτι έχει σπουδάσει σε κάποιο σχολείο το αντικείμενο.

Με αυτή την έννοια ψηφίζω την 3η επιλογή, εξαιρόντας και τον εαυτό μου απο αυτο τον χαρακτηρισμό.

Οπωσδήποτε όμως πιστεύω πως είναι δικαίωμα του καθενός από εμάς να αυτοχαρακτηρίζεται όπως θέλει.

 

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης