Jump to content

Βρέθηκε η πηγή της κοσμικής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας


Bi2L

Προτεινόμενες αναρτήσεις

πηγη pathfinder.gr

Βρέθηκε η πηγή της κοσμικής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας

Τα σπάνια σωματίδια υπερ-υψηλής ενέργειας που βομβαρδίζουν τη Γη, με το καθένα να μεταφέρει την ενέργεια ενός βλήματος από καραμπίνα, πιθανότατα προέρχονται από τις μαύρες τρύπες που κρύβονται στα κέντρα γαλαξιών, αποκαλύπτει μελέτη έπειτα από δεκαετίες αναζήτησης.

 

Οι κοσμικές ακτίνες υπερ-υψηλής ενέργειας ανιχνεύθηκαν πρώτη φορά το 1962, ωστόσο μέχρι σήμερα η προέλευσή τους παραμένει μυστήριο.

 

Πρόκειται για πρωτόνια (πυρήνες ατόμων υδρογόνου) που διασχίζουν το σύμπαν σε ευθεία γραμμή και φτάνουν στην ατμόσφαιρα της Γης με συχνότητα γύρω στο ένα σωματίδιο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ανά αιώνα.

 

«Ένα και μοναδικό σωματίδιο μεταφέρει την ίδια ενέργεια με μια σφαίρα από καραμπίνια» σχολιάζει στο Reuters ο Κατσούσι Αρισάκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, ένας από τους 370 επιστήμονες από 17 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται την Παρασκευή στο περιοδικό Science.

 

Για να προσδιορίσουν την κατεύθυνση των σωματιδίων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Παρατηρητήτιο Πιέρ Ογκέρ της Αργεντικής, το μεγαλύτερο παρατηρητήριο κοσμικής ακτινοβολίας στον κόσμο, το οποίο εξαπλώνεται σε έκταση 3.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελείται από 1.600 δεξαμενές νερού που παγιδεύουν τα σωματίδια.

 

Οι φυσαλίδες που σχηματίζονται στο νερό κατά την πρόσκρουση των σωματιδίων επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίζουν την τροχιά τους και να την αντιστοιχούν με διάφορες πιθανές πηγές.

 

Η ανάλυση έδειξε ότι τα σωματίδια πιθανότατα πηγάζουν από τα «ενεργά γαλαξιακά κέντρα», μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών με μάζα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

 

Αέριο, σκόνη και ολόκληρα άστρα περιδινίζονται γύρω από τη μαύρη τρύπα καθώς συλλαμβάνονται από το πανίσχυρο βαρυτικό της πεδίο, που δεν αφήνει ούτε το φως να διαφύγει.

 

Καθώς επιταχύνεται σε αστρονομικές ταχύτητες πριν πέσει στη μαύρη τρύπα, το υλικό αυτό θερμαίνεται και εκπέμπει ακτινοβολία ασύλληπτης ενέργειας.

 

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας που φτάνουν στη Γη προέρχεται από γαλαξιακά κέντρα που βρίσκονται σε ακτίνα 250 εκατομμυρίων ετών φωτός.

 

Ο ακριβής μηχανισμός που στέλνει τα σωματίδια στο διαγαλαξιακό τους ταξίδι παραμένει ωστόσο άγνωστος.

568497-27296986.jpg.6a1795d0c43d2b7fdc84b6c27e60b878.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης