Jump to content

Baader Orthoscopic 6mm ή 9mm; (Best Value 4 Money?)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδια σκεφτομαι να αγορασω εναν ορθοσκοπικο για χρηση αποκλειστικα για πλανητες...

 

Η τιμη που εχουν τα Baader Orthoscopic 6mm, 9mm στα 67 ευρω απο το Ακτις με κανουν να το σκεφτομαι σοβαρα.

 

Το θεμα ειναι οτι ποιο απο τα 2 θα ειναι η καλυτερη επιλογη στα λεφτα του παντα για τα 6mm και 9mm;

 

Επειδη εχω τον Televue Barlow 3x σκεφτομουν σοβαρα τον 9mm γιατι θα εχω αυτοματα 2 "λογικες" μεγενθυσεις. Αυτη των 133x και αυτη των 400x (Wow!)

 

Αν παρω τον 6mm θα εχω μεν την λογικη μεγενθυνση των 200x αλλα με τον Barlow θα ξεφυγω πολυ (600x !!!) κατι που δεν ειναι εφικτο με το τηλεσκοπιο μου (SW Dob 8').

 

Δεν με ενδιαφερει για το μικρο FOV (~43ο). Θελω απλα καποιο καλο ορθοσκοπικο που να μου δινει κοντραστ, φωτεινοτητα και ευκολια στην afocal φωτογραφηση λογω μικρου μεγεθους του προσοφθαλμιου (με την βαση 6030).

Για πεστε καμια γνωμη γιατι τα 67 ευρω ειναι πολυ καλη τιμη. :P

 

Παραθετω τα χαρακτηριστικα τους για οσους δεν τα ξερουν ηδη.

 

Ο σχεδιασμός του ορθοσκοπικού τύπου Abbe έχει αναγνωριστεί από καιρό για τη δυνατότητά του να προσφέρει την υψηλότερη ανάλυση, αντίθεση και ρυθμό φωτοσυλλεκτικότητας από οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο σχεδιασμό προσοφθαλμίου. Οι εικόνες πάνω στον οπτικό άξονα είναι κυριολεκτικά τέλειες. Ο ορθοσκοπικός σχεδιασμός εξασφαλίζει εικόνες χωρίς παρεκτροπές. Η αντίθεση και η φωτοσυλλεκτικότητα μεγιστοποιούνται λόγω του ελάχιστου αριθμού στοιχείων στους φακούς και μόνο 4 επιφανειών αέρος-γυαλιού.

 

Βέβαια, στην κορυφή των πλανητικών προσοφθαλμίων, τα ορθοσκοπικά Zeiss Abbe, θεωρούνται ακόμα ως τα καλύτερα προσοφθάλμια που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, και είναι τα πρότυπα έναντι στα οποία όλα τα άλλα εξαιρετικής ποιότητας (premium) προσοφθάλμια συγκρίνονται. Δυστυχώς, αυτά τα προσοφθάλμια δεν παράγονται πλέον. Οι τιμές τους φθάνουν μέχρι τα $800 το κομμάτι στην αγορά των μεταχειρισμένων! Μέσω, όμως, των πολλών ετών σχεδιασμού και παραγωγής προσοφθαλμίων, σε συνδυασμό με τους στενούς δεσμούς της με την Zeiss, η Baader Planetarium έχει αποκτήσει μια μοναδική σε βάθος γνώση του σχεδιασμού και επεξεργασίας προσοφθαλμίων. Η Baader, λοιπόν, ανέλαβε να φτιάξει ένα προσοφθάλμιο που να είναι αντάξιο της σύγκρισης με το Zeiss Abbe, ενώ παράλληλα να παραμένει προσιτό στον ερασιτέχνη. Το αποτέλεσμα είναι το γνήσιο ορθοσκοπικό της Baader.

 

 

• Πολυεπιστρώσεις Phantom. Οι καλύτερες διαθέσιμες ευρυζωνικές πολυεπιστρώσεις έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις επιφάνειες. Με λιγότερο από 0,2% ανακλαστικότητα σε κάθε επιφάνεια αέρος-γυαλιού, στη μέγιστη αντίθεση, φωτοσυλλεκτικότητα και απουσία εικόνων με αντανακλάσεις (ghost images).

 

• Εξαιρετική λείανση φακού. Η λείανση των γνήσιων ορθοσκοπικών Baader φθάνει τα υψηλά πρότυπα για μέγιστη καθαρότητα και αντίθεση. Ένας εκπληκτικός αριθμός γνωστών εμπορικών προσοφθαλμίων πάσχει από την τραχύτητα, υπερβολικά κοιλώματα, ή σημάδια από την λείανση αφημένα στις επιφάνειες των φακών. Αυτές οι μικροσκοπικές ατέλειες μπορούν να είναι θάνατος για τα μικρής εστιακής απόστασης πλανητικά προσοφθάλμια, όπου ακόμη και οι μικρότερες ατέλειες διασκορπίζουν το φως και μειώνουν την αντίθεση.

 

• Υψηλής ποιότητας φακός για τη μέγιστη μετάδοση και τα καθαρότερα χρώματα χωρίς το κιτρίνισμα ή τον επιλεκτικό χρωματισμό.

 

• 40 μοίρες φαινόμενο πεδίο.

 

• Parfocal (ίσως να χρειαστεί ελάχιστη εστίαση ξανά).

 

• Θαυμάσια μηχανική ποιότητα. Ειδικό εσωτερικό σύστημα Baffling και με μαυρισμένες τις άκρες των φακών για την αποβολή των αντανακλάσεων του φωτός. Οι καλυμμένοι με χρώμιο μεταλλικοί σωλήνες των προσοφθαλμίων έχουν σπειρώματα για 31,8mm φίλτρα.

 

 

Τα γνήσια Ορθοσκοπικά της Baader είναι η ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε κρίσιμη παρατήρηση που απαιτεί την υψηλότερη αντίθεση, διακριτική ικανότητα και μέγιστη μετάδοση φωτός. Έτσι, η παρατήρηση λεπτών πλανητικών λεπτομερειών ωφελείται στις ιδιότητες του γνήσιου Ορθοσκοπικού. Οι παρατηρητές της σελήνης στο Η-άλφα και στο λευκό φως θα βρουν τη χαμηλή διασπορά απαραίτητη στην παρεμπόδιση της έντονης φωτεινότητας η οποία μπορεί να εξαλείφει μικρές λεπτομέρειες στην επιφάνεια ή στα άκρα της. Οι παρατηρητές του βαθέως ουρανού θα εκτιμήσουν την αντίθεση και την υψηλή μετάδοση φωτός σε αμυδρά νεφελώματα, διπλά άστρα, γαλαξίες και αστέρες στο όριο του εξοπλισμού τους και του ουρανού τους.

 

Στη λεπτομερή σύγκρισή του μεταξύ Zeiss "Abbe", Pentax SMC ορθοσκοπικά και γνήσια ορθοσκοπικά Baader, σημειώνει ο Γερμανός ερασιτέχνης Dr. Michael Lalk (Ernst-Moritz-Arndt-University): "Το συμπέρασμά μου: η Baader -Planetarium έχει πετύχει με τα γνήσια Ορθοσκοπικά. Αντιπροσωπεύουν μια αντάξια εκτέλεση του ορθοσκοπικού προσοφθαλμίου, κατά την άποψή μου, και δίνουν τη δυνατότητα σε εκείνους που δεν έχουν τα Zeiss Abbes να έχουν μια ίση εναλλακτική λύση πληρώνοντας μόνο ένα μέρος της τιμής. Βέβαια, κανένα «εξωτικό γυαλί» δε χρησιμοποιείται εδώ, σαν αυτά της Zeiss. Αλλά, οι παρατηρήσεις μου δείχνουν ότι δεν είναι πραγματικά δυνατό να δει κανείς τη διαφορά, πρακτικά, στη χρήση, μεταξύ ενός Zeiss "Abbe", ενός Pentax SMC-Ortho, ή ενός γνήσιου ορθοσκοπικού της Baader ".

 

ΝΕΟ λαστιχένιο παρέκταμα περιλαμβάνεται με κάθε γνήσιο ορθοσκοπικό

Επιστροφή στην κορυφή

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΣΤΑΝΤΑΡ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Τύπος : Orthoscopic

Διάμετρος : 31,8 mm

Εστιακή Απόσταση : 9 mm ( 0,35″ )

Φαινόμενο πεδίο : FOV 45°

Πλήθος οπτικών στοιχείων : 4

1091996345_BaaderGenuineOrtho.jpg.e395dce1d0b355957f63e66b024acaaa.jpg

553742737_ComparisonofOrtho.jpg.8cdb13411cb339e39d35781a9e4a02b6.jpg

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγώ σκεφτόμουν για αγορά ορθοσκοπικού πρόσφατα, αλλά μετά το μετάνιωσα. Και αυτό γιατί υπάρχουν και άλλα προσοφθάλμια που αποδίσουν εξίσου καλά στην πλανητική παρατήρηση έχοντας όμως και το πλεονέκτημα της άνετης παρατήρησης. Φυσικά μιλάω για τη σειρά Burgess Optical / TMB Planetary. Καλό eye-relief (κυμένεται στα 16mm), όπως και καλό FOV (60o έναντι των 40o ενός ορθοσκοπικού). Και η απόδοση τους δεν έχει ουσιαστική διαφορά απο τους πρώτους.

 

Υ.Γ - Altinakis, δεν γίνεται να κάνεις Afocal φωτογράφηση με τους Baader Orthos. Έχουν πολύ στενό eye-relief και δεν θα κάνεις καθόλου δουλειά. Αλλά ακόμα και να γινόταν, με το τόσο περιορισμένο πεδίο που έχουν, ο στόχος θα έφευγε σε λίγα δευτερόλεπτα με το Dob.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω δύο από τους ορθοσκοπικούς της baader και τους θεωρώ πολύ καλούς. Προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου το στενό eye relief. Οσον αφορά το στενό πεδίο, η άποψή μου είναι πως στην πλανητική παρατήρηση ούτως ή άλλως προσπαθούμε να έχουμε τον στόχο πάντα στο κέντρο του πεδίου για το καλύτερο δυνατό είδωλο οπότε στην πράξη το μικρό ή μεγάλο πεδίο δε με ενδιαφέρει τόσο.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω εχω τους UO HD orthos, οι οποιοι ειναι ιδιοι με αυτους που αναφερεις.

Ειναι ομολογουμενως παρα πολυ καλα προσοφθαλμια,αλλα τα θεωρω "δυσκολα" στις μεγαλες μεγενθυνσεις.Ειδικα με το Ντομπσον,οταν οι μεγενθυνσεις ανεβουν αρκετα,και το πεδιο στενευει δραματικα,θεωρω οτι θα δυσκολευτεις αρκετα ακομα και να εστιασεις.Το παραμικρο τρεμουλο,δεν σε αφηνει να αξιοποιησεις σωστα το προσοφθαλμιο,και ισως ενας ναγκλερ (με επιφυλαξη) να σε βοηθησει αρκετα.

Παντως,ποιοτικως ειναι παρα πολυ αξιολογα προιοντα.

Ασχετα απο τα γενικοτερα (καλα) σχολια,ακου προσεκτικα τους ντομπσοναδες!!

Εγω εχω τους 5,6,7,9,12,18 και ειναι ολοι τους ξυραφια.Σε κοντρα με τους μικρους ναγκλερ που τους εχω συγκρινει,(τους αντιστοιχους 7,9,12,16)δεν υστερουν πουθενα - εκτος απο το πεδιο φυσικα(Ισως ειναι και οξυτεροι θα ελεγα).Τους χρησιμοποιω ομως σε ρομποτικα, και σε μικρα/μεγαλα διοπτρικα σε ισημερινες βασεις.

8) 8)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια, ευχαριστω για τα σχολια σας... :P

 

Ανδρεα, σε παρακαλω πες μου, για afocal φωτογραφιση σε Dob θα μπορεσω να κανω καποια σχετικη δουλεια επανω σε πλανητες? Ακουσα πριν οτι ειναι δυσκολο αλλα θα ηθελα και μια δευτερη γνωμη...

 

Το μικρο πεδιο δεν με πειραζει αλλα θα ηθελα πχ να παρω τον 9mm (1200/9=133x) και να φωτογραφιζω μερη της Σεληνης. Αν βαλω και τον Televue Barlow 3x θα εχω 400x. Καπως ετσι το σκεφτομαι βασικα.

 

Μπορω να πω οτι με ενδιαφερει να εχω και βιντεοσκοπηση παρα φωτογραφια αυτου που βγαζω (οπως εκανα και με τον Κρονο στο Topic Astro Videos : Τα δικα μας βιντεο...

 

Τι λετε θα κανω δουλεια (φωτογραφηση afocal) ή θα το εχω μονο για παρατηρηση; =;

 

ΥΓ: nickthegreek13, ποσο και απο που στην Ελλαδα τα Burgess Optical / TMB Planetary??? [-o<

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν κάνω καθόλου afocal φωτογράφηση, καλύτερα ας πει κάποιος που το εξασκεί!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω το θεωρω ανεφικτο.Μονο με συστημα

τυπου "Υπεριων" θα υπηρχε καποια πιθανοτητα.

Και απο τεχνικης αποψης,.....αντε να εστιασεις απολυτως το προσοφθαλμιο,μετα αντε να εστιασεις τη μηχανη και να την ευθυγραμμισεις σε τοσο στενο πεδιο,.......και ο πλανητης να τρεχει.....και το τηλεσκοπιο να τρεμει....... ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαλε τον televue σου στον baader ζουμ και καθαρησες.

Ετσι απλα.

 

Αλτινακη sorry, αλλα αγοραζεις τοσο γρηγορα εξοπλισμο που με εχεις ζαλισει!

Τι πεδευεσαι με καινουργια προσοφθαλμια και φιλτρα?

Ριξε τα λεφτα σου κατευθειαν σε αυτο:

http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/18_UC/index.html

 

Φιλικα ετσι?...

 

Απλα καμια φορα αισθανομαι σαν τις μανες, που δεν θελουν οι γιοι τους να ξοδευουν ασκοπα χρηματα :D :D

 

Καλα σε λιγες μερες που θα εχω περισσοτερη ορεξη, προειδοποιω οτι θα επανερθω για να κραξω τους προλαλησαντες, εκτος απο εσενα φυσικα Αλτινακη που φυσικα εισαι νεος και δικαιολογησε απολυτα.

 

Μα καλα τι συζητατε για πλανητικους προσοφθαλμιους?????

Δεν βλεπετε τις αμεσες τρυπες που εχει να καλυψει ο Αλτινακης στον εξοπλισμο του???????????????????????????????????????????????? [-X [-X

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΤΙ ΕΙΝ' ΤΟΥΤΟ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ; :mrgreen:

 

Κανονι ειναι? :mrgreen:

 

Αν δεν ειναι πανω απο 30' εγω δεν το παιρνω!!!! :P :P

 

Τι λες τωρα... Δεν βλεπεις ποσες δεκαδες προσοφθαλμια εχω αγορασει. Στο 18" θα κολλησω βρε? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

Αντε μην παρω και ολα τα προσοφθαλμια απο το ..... τηλεσκοπιο της .... Deagostini!!!! ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

 

OK! Φτανει το ρεζιλεμα, μεχρι εδω και μη παρεκει!!!! =;

 

Μαλλον δεν με κοβω για ορθοσκοπικο. Πρωτον, με τρομαξατε, και δευτερον, μαλλον θα χαλαστω στην φωτογραφηση. Οποτε ειδωμεν.

 

ΥΓ: Σας ευχαριστω ολους παντως!!!

 

ΥΓ2: Παντως αν θελετε να μου κανετε ενα μικρο δωρακι μπορειτε να μου παρετε αυτο...... :-note

 

Carbon 14.5 inch f/9 Ritchey-Chrétien... :P

14inchTube.jpg.1107f78197d8fc2dfb5b748a06cc1705.jpg

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντε μην παρω και ολα τα προσοφθαλμια απο το ..... τηλεσκοπιο της .... Deagostini!!!!
:cheesy: :cheesy:

 

Παντως κατι τετοια dobson σαν αυτο το obsession βλεπω, και θελω να πιστευω οτι τα dobson ειναι καλα και ευχρηστα τηλεσκοπια...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:-k :-k :-k Ούτε Obssesion είναι, ούτε Dobson.......

 

RC είναι πάνω σε paramount....... :cheesy:

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και για του λόγου το αληθές...

 

http://www.rcopticalsystems.com/14inch.html

 

:cheesy:

 

Κούκλα σκέτη...... =P~ =P~ =P~

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης