Jump to content

Φωτογραφικός τρίποδας για αστρονομική χρήση.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τις τελευταίες μέρες έχω επισκεφθεί αρκετά από τα μεγάλα καταστήματα φωτογραφικών του κέντρου της Αθήνας ψάχνοντας κάτι που, αρχικά, θεωρούσα αυτονόητο ότι θα βρω: Έναν αρκετά στιβαρό φωτογραφικό τρίποδα, προκειμένου να αναβαθμίσω τον ήδη υπάρχοντα, για χρήση με κιάλια ή ελαφρά τηλεσκόπια.

 

Οι απαιτήσεις είναι: Να είναι μεταλλικός, τόσο στα πόδια (κατά προτίμηση κάποιο μέταλλο ή κράμα πέραν του αλουμινίου), όσο και στην κεφαλή, για να μπορεί να συγκρατεί ικανοποιητικά τις πιέσεις και τα βάρη των οπτικών μου, και γενικά, να αντέχει μέχρι και 4 κιλά, να έχει μανιβέλα για την ανύψωση του κεντρικού κορμού, να μην έχει αντηρίδες για την ένωση των ποδιών μεταξύ τους και να στοιχίζει, αν γίνεται, μέχρι 100 ευρώ.

 

Ατυχώς, δεν έχω καταφέρει να βρω κάποιον που να συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά μέχρι στιγμής. Έχω μόνο εντοπίσει δύο, των εταιριών Braun και Bilora, με καλύτερο αυτόν της πρώτης, αλλά και οι δύο δεν διαθέτουν μανιβέλα. Πέραν αυτών, κυριαρχεί το βασίλειο της… «πλαστικούρας», με κεφαλές από πλαστικό που τρίζουν και έχουν άφθονες ελαστικότητες, και πόδια έτοιμα να λυγίσουν με την πρώτη ευκαιρία. Διαπιστώνω επίσης πως μεγάλες και παλιές εταιρίες του χώρου, όπως η Velbon, αντιπροσωπεύονται στην αγορά με τα υποδεέστερα, φθηνότερα και ελαφρύτερα μοντέλα τους, ενώ άλλα καλύτερα και στιβαρότερα, που καλύπτουν τις επιδιώξεις μου, ούτε καν που εισάγονται! Βρήκα μόνον έναν της παραπάνω εταιρίας, για video, που μου άρεσαν οι τριβές του (με κίνηση σε οποιαδήποτε κατεύθυνση), αλλά η κεφαλή (λαδιού) είναι πλαστική (αν και ενισχυμένη) και δεν ξέρω αν θα καταφέρει να συγκρατήσει τον εξοπλισμό μου υπό κλίση. Σύμφωνα δε με έναν καταστηματάρχη φωτογραφικών ειδών που το συζητήσαμε, αυτή η έλλειψη προιόντων συμβαίνει επειδή τα βαρύτερα μοντέλα «δεν τραβάνε στην αγορά», από την στιγμή που, όσον αφορά το ευρύ κοινό, τόσο οι φωτογραφικές μηχανές, όσο και οι βιντεοκάμερες, έχουν γίνει εξαιρετικά μικρές και ελαφρές, και άρα δεν χρειάζονται τα στιβαρότερα τρίποδα. Από εκεί και πέρα, για όποιον ενδιαφέρεται, η λύση φαίνεται να ακούει στο όνομα Manfrotto, αλλά εκεί, πέραν της ποιότητας, πληρώνεις ανάλογα και την τιμή (200+ ευρώ), χωρίς και πάλι να έχεις αποκτήσει μέσα στο πακέτο την πολυπόθητη… μανιβέλα, γιατί απλά δεν υπάρχει σε κανένα μοντέλο της, πέραν από τα… θηριώδη!

 

Καμιά ιδέα?

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απελπισμένε Γιώργο, επειδή με συγκίνησες, δέχομαι να σου πουλήσω τον Unomat μόνο με 200 ευρώ. 20 ο τρίποδας, 150 η ...μανιβέλα και 30 η απουσία αντηρίδων! Τη μεταλλική κεφαλή του θα την κρατήσω για ενθύμιο! :cheesy:

 

ΥΓ. Αν θέλεις καλύτερη τιμή μπορώ να του περάσω αντηρίδες. :lol:

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://www.emarket.gr/category.cfm?categoryID=395&type=1

Γιώργο για κοίτα εδώ.Δεν έχω ιδέα για το αν είναι καλοί ή για το αν σε εξυπηρετούν.Το μόνο που βλέπω είναι πως είναι Manfrotto ο ένας στα 200 κ ο άλλος στα 85 ευρώ.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι μου, το e-bay είναι μια λύση, αλλά θα προτιμούσα να μπορώ να δοκιμάσω πρώτα το όποιο τρίποδο και μετά να το αγοράσω, για να δω τις κινήσεις του κλπ.

 

Επιπλέον, αυτοί της manfrotto, που είδες Πάνο, δεν έχουν (τι άλλο!) μανιβέλα. Το φθηνό μοντέλο δεν το έχω υπόψη μου και θα προτιμούσα να μην είναι μεταχειρισμένο.

 

Τώρα, ως προς μια εκπληκτική – πράγματι - προσφορά που κατατέθηκε ήδη από τον φίλο Στέφανο, θα ήθελα να πω ότι: Στέφανε, σε ευχαριστώ για την πολύτιμη προσφορά σου, εσύ μόνο ξέρεις πόσο μόχθησα για να βρω έναν τρίποδα σαν και τον δικό σου. Τι θα έλεγες όμως, να μου έδινες μόνο την κεφαλή και να κρατούσες εσύ τα υπόλοιπα? Τι στο καλό, τόση προϋπηρεσία έχω στο mastrovox, θα καταφέρω σίγουρα να την προσαρμόσω στον τρίποδα που ήδη έχω! :wink:

 

Έτερος καππαδόκης?

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο, για χρήση με μικρά τηλεσκόπια, γιατί δε θα σου άρεσε μια από τις αλταζιμουθιακές στηρίξεις που κυκλοφορούν όπως η porta;
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω ακούσει καλά λόγια γιαυτήν, αλλά δεν ενδιαφέρθηκα περαιτέρω γιατί, όπως είχα δει παλαιότερα σε ξένο site, πωλείται στα $450, οπότε ως υποψήφια ξεφεύγει από τα όρια του budget που έχω θέσει για την συγκεκριμένη αγορά, είτε από το εξωτερικό, είτε από το εσωτερικό, ακόμα κι αν η Aktis την δίνει στην καλύτερη τιμή της Ευρώπης. Επιπλέον, δεν γνωρίζω πόσο εύκολα μαζεύεται και μεταφέρεται. Όσο ένας τρίποδας? Αμφιβάλλω.

 

Μια και το έθεσες όμως, πες μας τη γνώμη σου, κι αν γνωρίζεις και κάποιαν άλλη οικονομικότερη, είμαι όλος αυτιά και, κυρίως, μάτια… :)

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Ακτίς δεν βρήκα τιμή στον κατάλογο, το πλανητάριο πάντως τη δίνει 195:

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1047

 

 

(Περισσότερα για τη στήριξη θα γράψω πιο μετά διότι δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επανέρχομαι στο θέμα να δώσω μερικές πληροφορίες παραπάνω. Η porta διαφέρει σε μέγεθος και βάρος από έναν μικρό τρίποδα αλλά όχι τόσο από έναν μεγάλο στιβαρό τρίποδα. Κατά συνέπεια βρίσκω ότι είναι προτιμότερο να πάρεις την porta από έναν μεγάλο στιβαρό τρίποδα από τη στιγμή που μιλάμε για αστρονομική χρήση. (Δεν ξέρω πέρα από εκεί σε τι άλλες περιπτώσεις θα χρησιμοποιήσεις τον τρίποδα.)

 

Αν όμως μιλάς για τρίποδα πιο μαζεμένο τότε ναι θα έχει διαφορά σε βάρος και μέγεθος. Η τιμή της, 200 παρά, είναι καλή ωστόσο στην τιμή αυτή δεν συμπεριλαμβάνει το multi plate

(δες http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1049)

το οποίο δυστυχώς προσφέρεται σε υπερβολικά ακριβή τιμή κατά την άποψή μου (γενικά, όχι μόνο εδώ). Με το multi-plate μπορείς να συνδέσεις σχεδόν οτιδήποτε.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα, sorry για την καθυστέρηση, ήμουν χωρίς υπολογιστή από την Παρασκευή.

 

Καλή λύση η porta, αλλά θα ήθελα όμως κάτι πιο μαζεμένο και, όπως ήδη είπα, με πιο χαμηλό budget. Όσο για την επιπλέον πλατφόρμα, θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό εξάρτημα, αλλά… ας είναι καλά το mastrovox! :)

 

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κι εγω αυτο τον καιρο ψαχνω για τριποδο . Εχω ακουσει για την Manfrotto 110 Jr αλλα λογω του οτι πλησιαζει εξεταστικη δε το εχω πολυψαξει .
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Από το google που τον είδα, δεν φαίνεται να έχει μανιβέλα, και γι΄αυτό δεν ενδείκνυται για χρήση με κιάλια. Στην αγορά κυκλοφορεί ένας (1) manfrotto ελαφρύς και αρκετά μαζεμένος, σαν αυτόν που ρωτάς, με τιμή από 75 έως και… 100 (!) ευρώ και μάλιστα σε καλά καταστήματα φωτογραφικών. Μετά από αυτόν, όπως ήδη είπαμε, ανεβαίνουμε σε άλλα μοντέλα στα 200+ ευρώ. Εγώ δεν θα τον αγόραζα, για τον παραπάνω λόγο.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρακαλώ, φίλε Βολιώτη. Πέραν των παραπάνω, πρέπει να προσθέσω ότι οι manfrotto θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους (για ερασιτεχνική και επαγγελματική φωτογραφική/video χρήση). Μετά από αυτούς ανεβαίνουμε σε κατεξοχήν επαγγελματικές κατασκευές αξίας πολλών εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ, για χρήση σε TV studio ή σε μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων.

 

Αν πάντως κάποιος φίλος έχει φωτογραφικό τρίποδα με τις προδιαγραφές που έχουμε αναφέρει στην αρχή του thread, καλό θα ήταν να μας δώσει τα φώτα του.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης