Jump to content

Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα -- Πρώτες εντυπώσεις


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους ...

Απο μικρό παιδί ήθελα να αποκτήσω ένα τηλεσκόπιο και σήμερα είναι η μέρα που το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Μετά από αναμονή 1,5 μήνα περίπου παρέλαβα το πρώτο μου τηλεσκόπιο, ένα Orion Optics 10" λ/6, με Hilux επιστρώσεις από την ΑΚΤΙΣ... Η αγορά αυτή έγινε μετά από πολύ ψάξιμο και αφού τελικά κατάλαβα ότι έπασχα από το σύνδρομο paralysis by analysis, :lol: πήρα την απόφαση να το αγοράσω...

Τα χρήματα, αρκετά για τα δεδομένα τα δικά μου, αλλά σκέπτηκα ότι αν δεν το έκανα τώρα ίσως να μην το έκανα ποτέ...

 

Λοιπόν , επί της ουσίας... Αφού πήγα ο ίδιος από την courier να το πάρω για να μην ταλαιπωρείται το καημένο :), αντίκρησα δύο μεγάλες χαρτόκουτες να με περιμένουν ... Η μεγάλη, που είχε τον σωλήνα, ήταν όρθια! Το μυαλό μου πήγε αμέσως στο worse case senario... να είχε φύγει ο πρωτεύων καθέπτρης και να είχε σπάσει, ή το αντίθετο, να είχε ξεκολλήσει ο μικρός και να είχε πέσει πάνω στον μεγάλο... :| Σε όλη την διαδρομή μέχρι το σπίτι, σκεπτόμουν όλα τα ενδεχόμενα....

 

Τελικα, έφτασα σπίτι, πέταξα την τσάντα της δουλειάς σε μια γωνία και άρχισα να ανοίγω τις κούτες. Αφού κατάφερα να απομακρύνω τα πάρα πολλά ειδικά περιτυλίγματα αέρα, τα οποία προστάτευαν πάρα πολύ καλά, είδα τον σωλήνα... Η πρώτη εντύπωση ? '' Τι τορπιλοσωλήνας είναι αυτός ??'' Μου θύμισε πραγματικά έτσι άσπρος που είναι, όπλο!! :lol:

 

Στην συνέχεια άρχισα να ξεπακετάρω το κουτί της βάσης.... Αφού έβγαλα τα εξαρτήματα έξω, άρχισα την προσπάθεια της συναρμολόγησης!

 

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω την ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ ή MANUAL !!! Εγώ προσωπικά δεν το χρειάστηκα μιας και η συναρμολόγηση ήταν -- φαινομενικά -- απλή, αλλά το βάζω στα μείον της Orion Optics!! Καθώς λοιπόν προσπαθούσα να συναρμολογήσω την βάση, παρατήρησα το εξής ΕΛΛΑΤΩΜΑ!! Οι πλάκες δεν ήταν τρυπημένες με ακρίβεια και συνεπώς μία --ευτυχώς όχι μείζονος σημασίας -- δεν εφάπτονταν καλά με τις δύο πλαινές ... Παρόλο που αρχικά με στεναχώρησε το θέμα, είχα ακούσει από τον Στέφανο τα καλύτερα για την νέα Dob βάση, κατάφερα τελικά να υπερνικήσω το πρόβλημα, και αυτό γιατί η ατέλεια αυτή δεν ήταν κρίσιμης σημασίας!!! Επιφυλλάσομαι για το σωστό των λεγόμενων μου, αλλά νομίζω ότι έχω δίκιο... Θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφίες...

 

Συνεχίζοντας αφού συναρμολόγησα την βάση, με πολύ ευκολία και άνεση --σε 10'' -- τοποθέτησα τον OTA πάνω... Το τηλεσκόπιο ώφείλο να παραδεχτώ είναι αντυπωσιακό και η κίνηση του σωλήνα --μετά την απαραίτητη συγοστάθμιση (άλλα 10'') -- έχει πολύ καλή αίσθηση!!!! Αυτό που περιγράφει ο Στέφανος είναι αλήθεια... Βέβαια θα δούμε και στην πράξη/παρατήρηση όπου εκεί μπορώ να βγάλω καλύτερα συμπεράσματα!!

 

Οπτικά :: Το interferometer λέει:

strehl : 0.988

PV. Wavefront : 0.163 wave

rms : 0.018 wave

AstMag: 0.052 wave

 

Οι παράπάνω μετρήσεις έγιναν με μήκος κύματος 632.8 nm (κόκκινο).

Επίσης το Syntetic Fringe Map δείχνει τελείως ίσιες γραμμές (εντυπωσιάστηκα !! :D ) ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ... Τι λέτε ?

 

Επόμενο βήμα η Ευθυγράμμιση..... Χωρίς να είμαι έμπειρος ,με την βοήθεια του Cheshire της Celestron και των σημειώσεων από το Internet, κατάλαβα ότι το τηλεσκόπιο από την μεταφορά είχε χάσει την ευθυγράμμιση του...

Εδώ αρχίζουν και τα δύσκολα -- από την δική μου οπτική γωνία πάντα -- ..

 

Ερώτηση στο Forum::

1. Πως μπορώ ρε παιδιά να δώ αν ο δευτερεύων είναι ευθυγραμμισμένος με το focuser ????

2. Το Cheshire το βάζεις μέχρι να τερματισει στο focurer??

3. To focuser το έχεις τέρμα κοντά ή τέρμα μακριά ?? (παίζει σημασία κιόλας ??)

 

Όπως καταλάβατε κόλλησα στην ευθυγράμμιση!!! :lol:

 

Γιαυτό ζητάω και την βοήθεια σας...

 

 

Αυτά προς το παρών ...θα ακούσετε και άλλα μετά :lol:

 

Φιλικά Μιχάλης ....

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλη καλορίζικο και άριστες παρατηρήσεις ( όχι μόνο καλές ),

τη χαρά σου την ένιωσα κι'εγώ πριν 2 βδομάδες περίπου όταν παρέλαβα από την ΑΚΤΙΣ το δικό μου νευτώνειο με ισημερινή στήριξη. Αν και 8" οι κούτες του ήταν εντυπωσιακές σε όγκο πράγματι. Για το πρόβλημα της βάσης σου δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Για την ευθυγράμμιση των κατόπτρων όμως μπορώ να πω 2 λόγια αν κι'εγώ είμαι σχετικά νεοφώτιστος. Κατ'αρχάς παρ'όλη τη μεταφορά από τη Θεσ/νίκη, το ξεπακετάρισμα και την μετέπειτα μεταφορά του από μένα στη Ν.Μάκρη το πρωτεύον ελάχιστα είχε "φύγει ". Με το ίδιο cheshire της Celestron είδα ότι ελάχιστα το πρωτεύον ήθελε ευθυγράμμιση με τις πίσω βίδες. Εβλεπα λοιπόν εγώ και ο γιος μου έστριβε ανεπαίσθητα τις βίδες με τη δική μου καθοδήγηση μέχρι που το σημαδάκι του πρωτεύοντος ήρθε ακριβώς κέντρο. Δεν ξέρω αν η κατάσταση ήταν πιο σοβαρή αν θα τα κατάφερνα το ίδιο εύκολα. Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό, όπως λένε οι έμπειροι φίλοι μας, θα τα ευθυγραμμίζουμε με μεγάλη ευκολία.

Τώρα όσον αφορά στο cheshire, από τις οδηγίες που έχει στο κουτάκι του, πρέπει λέει να πας τον εστιαστή εντελώς μέσα (κάτω). Το δε collimation eyepiece εμένα μου δούλεψε σωστά έχοντάς το βάλει επίσης εντελώς μέσα.

Στις οδηγίες του εργαλείου αυτού έχει κάποια σχήματα μεταξύ των οποίων και ένα που παριστά την τέλεια ευθυγράμμιση. Αυτό θα σε βοηθήσει στο να καταλάβεις αν το δευτερεύον είναι πειραγμένο οπότε θα ενεργήσεις ανάλογα στις βίδες του. Μπορεί να στα είπα απλοϊκά αλλά στη φάση αυτή κι'εγώ πάω ψάχνοντας. Δυστυχώς δεν μπορώ να πάω στον Πάρνωνα. Από εκεί σίγουρα θα έφευγα με πολύ λίγες απορίες σχετικά με την ευθυγράμμιση καί όχι μόνο. Γιατί στην ισημερινή στήριξη τα πράγματα είναι πιο σύνθετα από τη dobson. Αλήθεια εσύ δεν θα τα καταφέρεις να ανέβεις στο βουνό να το "βρέξεις" ;

Μιχάλη δεν ξέρω αν βοήθησα λιγάκι. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχουμε 2 καλά τηλεσκόπια και πιστεύω ότι θα εκμεταλλευτούμε σιγά - σιγά όλες τις δυνατότητές τους. Καλά να'μαστε. Και πάλι σου εύχομαι καλορίζικο με καλούς ουρανούς.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ Αδάμ, εύχομαι επίσης τα καλύτερα και σένα, και να το χαρείς!

Αυτό που λες για το cheshire όντως ισχύει ... Έβαλα τέρμα κάτω τόσο τον εστιαστή, όσο και το cheshire... Δυσκολεύομαι όμως να καταλαβω ποιά είναι η αντανάκλαση του δευτερεύοντος ... Δοκίμασα να βάλω ένα άσπρο χαρτί ανάμεσα για να μην μπερδεύομαι με τον πρωτεύων αλλά πάλι δεν έβγαλα άκρη ... Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι εκτός ευθυγράμμισης...

 

Τώρα, εκτός από τις 4 βίδες που βρίσκονται εσωτερικά στο spider (3 μικρές και 1 μεγάλη) υπάρχουν και 4 χρυσαφένιες ροδέλες στο εξωτερικό του σωλήνα, οι οποίες συγκρατούν το spider.

Ποιές από όλες τις βίδες πειράζω για να ευθυγραμμίσω τον δευτερεύον με τον εστιαστή ?? Τις μέσα (3 σταυρόβιδες) ή τις έξω χρυσαφέιες ροδέλες ???

Επιπλέον στο πίσω και εξωτερικά από τον πρωτεύον υπάρχουν 3 βίδες,τις οποίες όμως δεν μπορώ να τις γυρίσω με το χέρι. Είναι πολύ σφικτές! Αυτές χρησιμοποιώ για την ευθυγράμμιση του πρωτεύον ή τις ξεβιδώνω τελείως και υπάρχουν από μέσα άλλες .... Άλλο μπέρδεμα εκεί... :)

 

 

Ακούω τις συμβουλές σας... :roll:

 

Φιλικά Μιχάλης..

 

ΥΓ: Δεν θα καταφέρω να πάω στον Πάρνωνα γιατί πάω άυριο Κρήτη!! Αλλά θα το κατεβάσω μαζί μου να κάνει και κανένα μπάνιο :lol: , και να το δοκιμάσω στα δικά μας βουνά .... (Οροπέδιο 1200μ ) Θα ήθελα να πάω στον Πάρνωνα να μου λυθούν αμέσως οι απορίες μου αλλά ....

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλη,

μπαίνουμε στα βαθειά !

Πιστεύω ότι τη σκυτάλη θα πρέπει να την πάρουν οι κατέχοντες. Πάντως οδηγίες για ευθυγράμμιση υπάρχουν άφθονες στο διαδίκτυο είτε από εταιρίες (πχ το manual της Vixen) είτε από διάφορα άρθρα (πχ cloudynights) και fora.

Με το καλό στην Κρήτη, στο οροπέδιο.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παραθέτω τις ακόλουθες φώτο....

 

P8040242_comp.JPG.32489f582f6f5e89de1a48e81eb7846d.JPG

Οι χρυσαφένιες ροδέλες που έλεγα ...

 

P8040241_comp.JPG.9d1e3fdf38425b73752f1ce1e3e3a0e9.JPG

Οι βίδες (παξιμάδια) πίσω από τον πρωτεύον ....

 

P8040239_comp.JPG.ae4499332adb3b708fc328d66cbffd04.JPG

Το spider και οι βίδες του...

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι Μιχάλη και Νίκο,

 

χθές συναρμολογήσαμε τη βάση (OO dob) ενός φίλου στη Λάρισα. Οι θέσεις των τρυπών για τις βίδες ήταν πολύ ακριβείς. Εκείνο που μας δυσκόλεψε λίγο ήταν ότι οι βόλτες των τρυπών είχαν ακόμη αρκετά γρέζια από την κατασκευή τους και χρειάστηκαν καθάρισμα. (Με τα γρέζια οι βίδες μπορεί να προχωρήσουν στραβά ή να σφηνώσουν). Τελικά συναρμολογήθηκε μιά άψογη βάση.

 

Οι τίτλοι στις φωτό μήπως είναι ανάποδα; Τα τρία παξιμάδια πίσω από το μεγάλο κάτοπτρο (πρωτεύον) χρησιμοποιούνται για να κεντραριστεί η ανάκλαση του ανοίγματος του τηλεσκοπίου εντός της ανάκλασης της περιφέρειας του πρωτεύοντος. Η κεντρική βίδα του δευτερεύοντος χρησιμοποιείται για να περιστραφεί ή να μετακινηθεί το δευτερεύον ώστε να κοιτάζει κάθετα προς τον εστιαστή, κεντραρισμένο από κάτω του. Οι τρεις άλλες βίδες του δευτερεύοντος χρησιμοποιούνται για να κεντραριστεί η ανάκλαση του πρωτεύοντος εντός της περιφέρειας του δευτερεύοντος. Οι χρυσαφί βίδες του "spider" πάνω στον οπτικό σωλήνα μπορούν να μεταβάλλουν το offset αν χρειάζεται.

 

Σταματώ εδώ γιατί η ευθυγράμμιση δε μαθαίνεται έτσι. Ευχαρίστως θα έδειχνα τη διαδικασία στον Πάρνωνα αλλά αφού δεν θα έρθετε τώρα, μπορεί να γίνει σε επόμενη φορά. Πάντως ένα καλό, αναλυτικό άρθρο με σχήματα από το internet ή κάποιο βιβλίο μπορεί να βοηθήσει εξίσου ή μάλλον περισσότερο.

 

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη γιατί λόγω Πάρνωνα και διακοπών σε νησί κατόπιν, μπορεί να μην απαντήσω σε πιθανές επόμενες απορίες έγκαιρα. Πάντως μόλις επιτευχθεί η ακριβής ευθυγράμμιση ...κρατήστε την αναπνοή σας για τις εικόνες που θα ακολουθήσουν! Η αγορές σας είναι εξαιρετικές και οι αρετές των τηλεσκοπίων θα ξεδιπλώνονται για πολύ καιρό! (Το δικό μου συνεχίζει να με ξαφνιάζει ευχάριστα, όπως πολύ πρόσφατα μετά την απόκτηση του ΦΟ-ΒΕ-ΡΟΥ Televue Powermate 2.5X).

 

Φιλικά, Στέφανος

 

ΥΓ. 1)Ασφαλώς στα μείον για την Orion Optics ή ακατανόητη έλλειψη οδηγιών. Στα συν η πολύ καλή συσκευασία.

2) Η τιμή PV wavefront =0.163 γράφεται αλλιώς 1/0,163=6,13 δηλ. ακρίβεια μετώπου κύματος λ/6.13 Ένα εξαιρετικό κάτοπτρο, ελαφρώς καλύτερο από τις προδιαγραφές (λ/6).

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Στέφανε, έχω κατεβάσει και διαβάσει αρκετά σχετικά με την ευθυγράμμιση και μέχρι χθές νόμιζα ότι είχα καταλάβει την διαδικασία... Αυτό που με μπέρδεψε χθές ήταν ότι δεν μπορούσα να καταλάβω αν το δευτερεύον είναι κεντραρισμένο με τον εστιαστή. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορώ να διακρίνω την επιφάνεια αντανάκλασης του δευτερεύοντος από τον υπόλοιπο χώρο όταν έχω βάλει το cheshire. Μου φαίνεται σαν μην χωράει όλη στο οπτικό πεδίο ... δεν ξέρω... θα ξαναπροσπαθήσω το Σάββατο και θα ενημερώσω ...

 

Το πρόβλημα της στήριξης πρέπει να ωφείλεται σε λάθος τρύπημα της μικρής κάθετης πλάκας.

Η στήριξη όπως ξέρεις αποτελείται από 4 κομμάτια. Ένα είναι η οριζόντια βάση πάνω στην οποία στερεώνονται τα υπόλοιπα 3. Στα δύο από αυτά ακουμπάνε τα δακτυλίδια του σωλήνα, και το άλλο το πιο μικρό μπαίνει ανάμεσα σε αυτά.

Το μικρό λοιπόν αυτό βιδώνεται στην οριζόντια βάση με μια βίδα. Βιδώνοντας το παρατήρησα ότι είναι ελαφρά εκτός θέσης κατά μερικά χιλιοστά (~0.5 cm) οπότε και από την μια προεξέχει και από την άλλη είναι μέσα...

 

Αυτό με τις βίδες όντος ισχύει, (βιδώνονται δύσκολα) αλλά με λίγο λαδάκι λύνεται εύκολα...

 

Το σάββατο θα ανεβάσω και εικόνες ....

 

Φιλικά Μιχάλης ...

 

image.gif.214dd1cc98f3b0cd6b74081eabb59d13.gif

Η εικόνα που βλέπω από τον εστιαστή χωρίς προσοφθάλμιο

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ Μηνά... Ελπίζω να καταφέρω να το ευθυγραμμίσω και να το χαρώ !

Καλό ταξίδι και πάλι ... αα και μην βγάζεις μόνο τα ουρανία φωτό αλλά και τα επίγεια !! :wink: Εκεί έχει ωραία θέματα!! :lol: Ξανθά ....

 

Φιλικά Μιχάλης....

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο και από εμένα Μιχάλη,

μόλις καταφέρεις και το ευθυγραμμίσεις περιμένω τις

εντυπώσεις σου.. Με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο

αν και τα προβλήματα που έχεις με τρομάζουν λίγο :?

ελπίζω να καταφέρεις να το ευθυγραμμίσεις πριν πας στην Κρήτη

ώστε να το απολαύσεις εκεί.

 

Καλές θεάσεις 8) 8)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Leuteri, ousiastika problimata den uparxoun kai auta pou exo ta exo epeidi eimai asxetos kai einai to proto mou thleskopio.... Opote min anusixeis ...

H eu8igrammisi einai mia diadikasia pou an tin kaneis mia fora, oi epomenes ginontai se 5 lepta to polu... To pisteuo auto!!

 

Apo thn proti matia pou erixsa x8es sto thleskopio den paratirisa kanena problima ston OTA (pou einai kai to simantiko) para mono auto me tin basi, alla isos kai na eimoun atuxos, giati opos eipe o stefanos den exei xsanantimetopisei kati tetoio... Parolauta to problima li8ike kai h bash einai mia xara... Einai stibari kai den prokalei talantoseis ... H kinisi tis einai polu omali kai einai teleios point-and-shoot!!! Auto mou aresei sta Dobs!! Nomizo oti einai polu agora! Bebaia epontai ta shmantika optika test, alla mexri stigmis ola kala....

 

Psaxsto kala, pantos prin apofasiseis na ependuseis ta xrimata sou ...

 

Filika Michalis..

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ φίλε Μιχάλη για τις συστάσεις, πάντως και εγώ

με την ευθυγράμμιση δεν τα έχω καλά(ελπίζω όχι για πολύ)

Στην πραγματικότητα χρειάζεται και το δικό μου ρυθμίσεις αλλά δυστυχώς

αυτή την περίοδο δεν έχω χρόνο για τίποτα.

Μιας και είμαι σίγουρος ότι την αγορά σου την έψαξες καλά επέτρεψε

μου να σε ρωτήσω,

για μελλοντική σημερινή στήριξη πια θα είχες στο μυαλό σου και

για τι κόστος μιλάμε στο περίπου?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kala eipes mellontiki :) giati o proupologismos exei pesei exso...

Den exo kateferei akoma na zugiso ton solina gia na do posa kila einai akribos...

An einai kato apo 10Kg tote mporei na xrisimopoi8ei mia GP-DX ...Efoson telika to baros to epitrepei (mazi me off-axis guider, CCD...k.a) mallon krataei kai gia kalis poiotitas astrophotographisi....Gia visual sigoura kanei.

Alla mia GP-DX kostixei guro sta 1000 Euro... xoris to tripodo... opote isos ftanoume ta 1300 peripou (+-100) ... Den skopeuo na paro EQ basi suntoma :lol:

 

Filika Michalis...

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ :D

Φιλικά

Δημήτρης

 

CELESTRON Dob

 

www.medicalmarket.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν νέα από το μέτωπο... Κατάφερα σήμερα το πρωί να το ευθυγραμμίσω με αρκετή ακρίβεια πιστεύω...

 

Δυσκολεύτηκα πολύ στην ρύθμιση του δευτερεύοντος ... όπου και για να τον ευθυγραμμίσω με τον εστιαστή χρειάστηκε να βάλω 'χέρι' ... Συγκεκριμένα αφού ξελάσκαρα λίγο τις τρεις μικρές βίδες, ξελάσκαρα στην συνέχεια την κεντρική... λίγο βέβαια μην ξεκολήσει ο δευτερεύον και πέσει ... Μετά προσεκτικά τον έπιασα με το χέρι μου(με προσοχή να μην ακουμπίσω το κάτοπτρο), και με αργές κινήσεις προσπάθησα να φέρω το κεντικό σημείο του πρωτεύοντος στο σταυρόνημα του cheshire...

Στην συνέχεια ξανά-έσφιξα την κεντρική βίδα προσέχωντας να μην φύγει το σημαδάκι παρα πολύ από το κέντρο. Το επόμενο βήμα ήταν να παίξω λίγο με τις μικρές βίδες και προσπάθησα να επαναφέρω το σημαδάκι του πρωτεύοντος στο κέντρο του σταυρονήματος πάλι... Πετυχαίνοντας αυτό , το τελευταίο βήμα ήταν να παίξω με τις βίδες του πρωτεύοντος καθέπτρη με αποτέλεσμα τις εικόνες που βλέπουμε στο internet όταν το τηλεσκόπιο είναι ευθυγραμμισμένο ...

 

Πιστευετε ότι η παραπάνω διαδικασία είναι σωστή ??? Εκανα κάτι λάθος ??

Μια παρατήρηση ... Δεν κατάφερα να να δώ πώς πειράζεις το offset του δευτερεύοντος, αν και πείραξα τις 4 χρυσαφένιες βίδες του spider...

 

Επιπλέον η παραπάνω διαδικάσια ευθυγράμμισης που ακολούθησα, πρέπει να πώ ότι έγινε με τον εσταστή τέρμα πάνω (σε αντίθεση με αυτά που διάβαζα που θέλανε τον εστιαστή τέρμα κάτω και το cheshire όλο μέσα), και το cheshire όσο πιο μακρύ γίνεται , γιατί διαφορετικά δεν μπορούσα να δώ όλη την αντανάκλαση του δευτερεύοντος... (το πρόβλημα που είχα την πρώτη μέρα ...)

 

Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για τα παραπάνω ...

 

αυτά ... πάω να ρίξω καμιά βουτιά να δροσιστώ ...

 

Φιλικά Μιχάλης

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και κάτι άλλο ... Κοιτάζωντας τον καθρέπτη με ένα φακό παρατήρησα ορισμένες μικρο βρωμιές (φαίνονται μόνο με φακό και αν δεις από κατάλληλη γωνία) . Έχετε καμία ιδέα πως να τις καθαρίσω ??

 

Και τι παράξενο, σήμερα που ήθελα να κάνω την παρθενική παρατήρηση ... βρέχει!!@#@$ :roll: Γκαντεμιά... Ελπίζω να μην σας τα χάλασε και στον Πάρνωνα , αν και στις ειδήσεις είδα ότι έριξε καλή βροχή!!

 

Φιλικά Μιχάλης....

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν αξίζει να ρισκάρεις τυχόν βλάβη στα οπτικά σου μόνο και μόνο για να μην τα βλέπεις με το φακό. Γενικώς τα οτπικά καθαρίζονται πολύ σπάνια και μόνο όταν υπάρχει ΠΟΛΥ βρωμιά.

Άλλωστε δεν πρόκειται να δεις καμμιά διαφορά στην παρατήρηση, στο εγγυώμαι.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης