Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οδηγίες προς ναυτιλομένους (με την πραγματική έννοια της φράσης!): URANOMETRIA 2000.0

 

Γεια σε όλους /ες

 

Κατά την γνώμη μου, η γνώση χρήσης και η εξοικείωση με έναν πραγματικό χάρτη του ουρανού, αποτελεί ένα πολύτιμο εφόδιο για κάθε ερασιτέχνη αστρονόμο, είτε έχει σύστημα GOTO, είτε όχι. Ο συνδυασμός ενός καλού χάρτη του ουρανού με την σωστή χρήση του, μας επιτρέπει να στρέψουμε το τηλεσκόπιό μας κυριολεκτικά ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ θέλουμε, χωρίς να δεσμευόμαστε από τα GOTO, από τις βάσεις δεδομένων τους και από την πηγή ενέργειας (μπαταρία) στην οποία συνδέονται. Χωρίς όρια. Το μόνο όριο, η διάθεσή μας να ασχοληθούμε.

 

Στα 2 χρόνια που ασχολούμαι με το χόμπυ, έχω δουλέψει μόνο 2 χάρτες, τον Sky Atlas 2000 2nd edition και την Uranometria 2000.0, με τον τελευταίο να είναι και ο τελευταίος σταθμός! Με την παρουσίαση αυτή και με αρκετές ώρες ενασχόλησης με την Uranometria, θέλω να βοηθήσω τους πρωτοασχολούμενους και «ανήσυχους» ερασιτέχνες, αλλά και όσους σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν πλήρως έναν καλό χάρτη, να εξοικειωθούν με αυτόν. Δε κρύβω ότι όταν σκεφτόμουν την αγορά ενός χάρτη, η ιδέα και μόνο ότι η Uranometria αποτελείται από 2 τόμους (μπρρρρρ..τι τρομερή λέξη) και περιείχε τα περισσότερα αντικείμενα από πολλούς χάρτες, με φόβιζε και αρχικά με απέτρεψε από την αγορά του. Όταν όμως την απέκτησα, είδα ότι σχεδιάστηκε με βάση την εργονομία και την ευκολία χρήσης στις δύσκολες συνθήκες και όσο περνούσε ο καιρός, η διαπίστωση αυτή γινόταν και περισσότερο ισχυρή.

 

Ας περάσουμε όμως στην ουσία. Οι χάρτες της Uranometria αποτελούνται από 2 τόμους. Ο 1ος τόμος απεικονίζει τον θόλο από +90 έως -6 μοίρες απόκλισης (Βόρειο ημισφαίριο) και ο 2ος τόμος από -90 έως +6 μοίρες απόκλισης (Νότιο ημισφαίριο). Βλέποντας τον 1ο τόμο εξωτερικά, μας θυμίζει εγκυκλοπαίδεια. Χοντρό εξώφυλλο, αρκετά μεγάλο βάρος. Γυρίζοντας όμως στην επόμενη σελίδα, βλέπουμε….......................Πρόλογο; Όχι! Ιστορία της Αστρονομίας; Όχι! Βιβλιογραφία; Όχι! Αλλά; Χάρτη!!!! Πράγματι, οι 4 επόμενες σελίδες περιέχουν 4 μέρη ενός χάρτη του ουρανού. Ένας χάρτης που απεικονίζει αστέρια μέχρι 5 μεγέθους! Αμέσως αναρωτιέται κανείς «Κατευθείαν στην ουσία μπαίνει! Χωρίς προλόγους, χωρίς τίποτα»! ΔΕΝ είναι τυχαία σε αυτή την εύκολα προσβάσιμη θέση ο πρόχειρος αυτός χάρτης. Θα εξηγήσουμε στην συνέχεια την μεγάλη χρησιμότητά του. Για την ώρα θα αναφέρουμε ότι ο χάρτης αυτός ( κ.ε. πρώτος βοηθητικός ) περιλαμβάνει γραμμική επισήμανση των αστερισμών, τα ονόματά τους και αστέρια μέχρι 5ου μεγέθους. Τo κύριο χαρακτηριστικό όμως αυτού χάρτη, είναι ότι αποτελεί ΕΥΡΕΤHΡΙΟ όλων των κύριων χαρτών που ακολουθούν στη συνέχεια. Είναι δηλαδή χωρισμένος σε αριθμημένα ορθογώνια που εξομοιώνουν τους κύριους χάρτες. Παράδειγμα: Όταν βρισκόμαστε σε μια έκθεση αυτοκινήτων, πολλές φορές κατά την είσοδό μας, μας δίνουν ένα σχεδιάγραμμα-κάτοψη της έκθεσης, στο οποίο μπορούμε εύκολα να δούμε την κατανομή των περιπτέρων των διαφόρων εταιρειών. Αυτό βοηθά πολύ για να βρούμε τον δρόμο για το περίπτερο που μας ενδιαφέρει. Το ίδιο κάνουν τα ορθογώνια αυτά: Δείχνουν ποιο κομμάτι του αστερισμού περιλαμβάνει κάθε κύριος χάρτης. Η πιο απλά, τα ορθογώνια είναι σμίκρυνση των κύριων χαρτών. Ο πρώτος βοηθητικός χάρτης είναι μοιρασμένος στις 4 πρώτες σελίδες. Η 1Η σελίδα περιλαμβάνει το βόρειο ημισφαίριο από 0 έως 18 ώρες ορθής αναφοράς( RA), η 2η από 18 έως 12 RA, η 3η από 12 έως 6 RA και η 4η από 6 έως 0 RA.

 

 

alepohoriuranometriareview1.jpg

Εικόνα 1α

Πρώτος βοηθητικός χάρτης.

 

 

alepohoriuranometriareview2.jpg

Εικόνα 1β

Λεπτομέρεια πρώτου βοηθητικού

 

 

Θα ήθελα να σταθούμε στην παραπάνω εικόνα. Είναι του 1ου τόμου, αντίστοιχα ισχύουν και στον 2ο.Παρατηρούμε ότι στην δεξιά πλευρά του πρώτου βοηθητικού χάρτη, υπάρχει μια στήλη με μαύρα ορθογώνια τα οποία περιέχουν νούμερα ή λέξεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 15 μαύρα ορθογώνια, τα οποία έχουν κατά σειρά τις ακόλουθες ενδείξεις: “+90 +84” , “+85 +73” , “+74 +62” , “+63 +51” , “+52 +40” , “+41 +29” , “+30 +17” , “+18 +05” , “+06 -06” , “A” , “Star Names” , “Bayer” , “Common Names” , “Messier” , “NGC/IC”. Τα νούμερα αυτά εκφράζουν το εύρος της απόκλισης με το οποίο είναι παρατεταγμένοι οι κύριοι χάρτες που ακολουθούν. Στην παραπάνω φωτογραφία παρατηρούμε επίσης ότι ακριβώς κάτω από κάθε μαύρο ορθογώνιο υπάρχει και μία ομάδα σελίδων επισημασμένες με μαύρο χρώμα. Είναι οι κύριοι χάρτες του αντίστοιχου εύρους απόκλισης. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε σε ποιο χάρτη βρίσκεται αστέρι γνωστών συντεταγμένων. Παράδειγμα: Έστω ότι θέλουμε να βρούμε τον χάρτη που βρίσκεται ένα αστέρι με συντεταγμένες RA 21 14 44 – Dec 7 25 55. Βρίσκουμε το ορθογώνιο του εύρους της απόκλισης στο οποίο περιέχεται η απόκλιση του αστεριού. Στην προκειμένη περίπτωση είναι το εύρος “+18 +05”. Βλέπουμε ποια ομάδα σελίδων βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μαύρο ορθογώνιο “+18 +05”. Στη συνέχεια, ψάχνουμε μόνο ανάμεσα στις λίγες αυτές σελίδες (οι οποίες έχουν κομμάτια του ουρανού με απόκλιση από +18 έως +05 μοίρες), ποια σελίδα έχει την ορθή αναφορά του αστεριού που μας ενδιαφέρει. Έτσι, καταλήγουμε μόνο σε έναν χάρτη που πραγματεύεται περιοχή του ουρανού που σίγουρα περιέχει το αστέρι μας.

Ανάλογοι σελιδοδείκτες υπάρχουν και για τα γράμματα Bayer, τα Messier, τα κοινά ονόματα (λαμπρών) αστεριών (Mirfak, Alkaid κτλ), τους επιπρόσθετους χάρτες, τα NGC και τα κοινά ονόματα μη αστρικών αντικειμένων (Helix Galaxy, Dumbbell Nebula κτλ).

 

Στη συνέχεια ακολουθεί ο δεύτερος βοηθητικός χάρτης. Είναι μοιρασμένος σε 22 σελίδες . Εδώ περιλαμβάνονται: Αστέρια μέχρι 6,5 μέγεθος, τα ονόματα των αστερισμών, οι αριθμοί Flamsteed για μερικά αστέρια, τα γράμματα Bayer για ορισμένα λαμπρότερα, καθώς και τα αντικείμενα Messier. Και αυτός ο χάρτης περιέχει τα αριθμημένα ορθογώνια. Επομένως, βρίσκουμε αμέσως σε ποιον κύριο χάρτη βρίσκεται, για παράδειγμα ο αστέρας Megrez! Ή σε ποιον κύριο χάρτη βρίσκεται το Μ35 ή ο αστέρας 13 Κασσιόπειας, ή ο β Κηφέα! Πρέπει να αναφερθεί ότι το πεδίο του δεύτερου βοηθητικού είναι μικρότερο από αυτό του πρώτου βοηθητικού. Γι’ αυτό και ο πρώτος βοηθητικός μοιράζεται σε 4 σελίδες και ο δεύτερος σε 22. Ο πρώτος βοηθητικός είναι πολύ πρόχειρος χάρτης, αλλά εξαιρετικά χρήσιμος, θα έλεγα απαραίτητος. Η θέση του ακριβώς πίσω από το χοντρό εξώφυλλο για εύκολη πρόσβαση, επιβεβαιώνει την σημασία του!

 

 

alepohoriuranometriareview3.jpg

Εικόνα 2

Δεύτερος βοηθητικός χάρτης

 

 

Μετά από όοοοοοοοοοοοολα αυτά και αφού έχουν μεσολαβήσει 2 χάρτες, οι εκδότες «θυμούνται» τις «ευχαριστίες» (Acknowledgements) και την Παρουσίαση (Introduction). Και ΜΕΤΑ έρχεται η βιβλιογραφία!

 

Και περνάμε στους κύριους χάρτες . Περιλαμβάνουν αστέρια μεγέθους μέχρι 9,7, γαλαξίες οπτικού μεγέθους μέχρι 15 ( αν και περιέχονται όλα τα αντικείμενα του καταλόγου NGC, ανεξαρτήτως μεγέθους), γενικά οι κατάλογοι από τους οποίους αντλούνται τα διάφορα αντικείμενα, είναι πολλοί και δεν είναι του παρόντος η περαιτέρω ανάλυσή τους. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι η κλίμακά τους είναι 1,85cm / μοίρα απόκλισης και ότι κάθε χάρτης εκτυλίσσεται σε 2 αντικριστές σελίδες. Από αυτό προκύπτει ότι η γενική απεικόνιση των κύριων χαρτών είναι μάλλον αραιή, κάτι που τουλάχιστον στην αρχή, δυσκολεύει τον χρήστη. Πάντως ΟΥΤΕ το όριο του 9,7 μεγέθους των αστέρων είναι τυχαίο. Έχω παρατηρήσει ότι ο ερευνητής 8Χ50 απεικονίζει αστέρια μέχρι 9ου μεγέθους, κάτι που σημαίνει ότι από σκοτεινό ουρανό, κάνει μεγάλη εντύπωση η πλήρης ταύτιση του πεδίου του ερευνητή με αυτό του χάρτη, ειδικά αν έχουμε και γνώση του πραγματικού πεδίου του ερευνητή. Άλλο ένα σημείο του εργονομικού σχεδιασμού του χάρτη.

 

 

alepohoriuranometriareview4.jpg

 

Εικόνα 3

Κύριος χάρτης

 

 

Να περάσουμε στα πιο πρακτικά; Έστω ότι βλέπουμε έναν τυχαίο κύριο χάρτη που, όπως αναφέραμε, εκτυλίσσεται σε 2 αντικριστές σελίδες. Έστω επίσης ότι σε κάποιο σημείο του χάρτη, βλέπουμε το όνομα κάποιου αστερισμού και λίγο παραπέρα ένα λαμπρό αστέρι του αστερισμού αυτού. Εμείς σαν παρατηρητές έχουμε την εικόνα του αστερισμού στο μυαλό μας, τον βλέπουμε να δεσπόζει στον ουρανό, αλλά παρόλα αυτά, καταλαβαίνουμε ότι ο χάρτης δεν μας βοηθάει για την εύρεση κάποιου αντικειμένου. Ο λόγος είναι απλός: Ο κύριος χάρτης που έχουμε μπροστά μας δε μας βοηθάει, διότι έχει μικρό πεδίο και δεν γνωρίζουμε ποιο κομμάτι του αστερισμού περιλαμβάνει. Δηλαδή το λαμπρό αστέρι του αστερισμού που φαίνεται στον χάρτη μας, δεν γνωρίζουμε σε ποιο από τα αστέρια του αστερισμού που φαίνεται στον ουρανό αντιστοιχεί. Εδώ ακριβώς έρχεται να βοηθήσει ο πρώτος βοηθητικός! Δηλαδή: Ποιο είναι το νούμερο του κύριου χάρτη; Π.χ. 86. Με μία κίνηση, γυρνάμε μπροστά, ακριβώς πίσω από το χοντρό εξώφυλλο, βρίσκουμε τους 4 πρώτους βοηθητικούς χάρτες και ψάχνουμε το ορθογώνιο 86. Βλέπουμε την συνολική εικόνα του αστερισμού (θυμίζω ότι ο πρώτος βοηθητικός έχει πολύ μεγάλο πεδίο) και βλέπουμε ποιο κομμάτι του αστερισμού αυτού περιλαμβάνει το ορθογώνιο 86(ο κύριος χάρτης). Έτσι, βλέποντας με το μάτι μας το λαμπρό αστέρι στον ουρανό, το ταυτίζουμε με αυτό που φαίνεται στον κύριο χάρτη και μπορούμε από εκεί να ξεκινήσουμε αστροάλματα.

 

Σε πολλά σημεία ενδιαφέροντος (γαλαξιακά σμήνη Abell, πλούσιες αστρικές περιοχές του Γαλαξία, κλπ) είναι επισημασμένα με πλαίσια με το πρόθεμα Α. Το «Α» εκφράζει τον αριθμό ενός εκ των επιπρόσθετων χαρτών που ακολουθούν τους κύριους χάρτες. Εδώ έχουμε αστέρες μέχρι 11,5 μεγέθους και φυσικά στενότερο πεδίο, το οποίο δεν προσφέρεται για αστροάλματα από ερευνητή, αλλά από προσοφθάλμιο. Τακτική αρκετά δύσκολη, αλλά είναι σκέτη πρόκληση!!! Εδώ έχουμε πανηγύρι από αντικείμενα βαθέως ουρανού, με το 11,5 μέγεθος αστεριών να βοηθά πολύ!

 

 

alepohoriuranometriareview5.jpg

Εικόνα 4

Επιπρόσθετος χάρτης

 

 

Προσπάθησα όσο μπορούσα να αναδείξω τα κρυφά σημεία υπεροχής αυτού του χάρτη, σημεία που ΔΕΝ αναφέρονται στην μακροσκελή Παρουσίαση του εκδότη. Σημεία που αρκούν για να καταστήσουν την Uranometria έναν χάρτη σχεδιασμένο από ερασιτέχνες για ερασιτέχνες. Ή τουλάχιστον από επαγγελματίες που έχουν βιώσει τις δυσκολίες των αστροαλμάτων και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εργονομία κατά την παρατήρηση είναι σημαντικότερη και από τον ίδιο τον εξοπλισμό, αλλά και ότι η αναζήτηση εκείνου του αμυδρού γαλαξία είναι η μισή ευχαρίστηση της αστρονομικής παρατήρησης.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο ρε Δημήτρη, χρειαζόταν ένας οδηγός για τον καλύτερο χάρτη του ουρανού. Προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τον 2ο χάρτη. Από τον 1ο πάω κατευθείαν στον 3ο.

 

=D> =D> =D> =D> =D> =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημητρη πολυ καλη Παραρουσίαση, Μπραβο!!!!! Ειναι πολυ χρεισημες οι πληροφορίες που μας δινεις (ιδικα σε εμας που δεν την εχουμε...και την θελουμε =P~ ) Ελπιζω ολοι μας εδω να ακολουθησουμε τα βηματα σου και να γραψουμε και εμεις μια παρουσιαση :D

 

Συγχαρητηρια!! =D> =D>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εύγε Δημήτριε για την πλήρη παρουσίαση.

 

η αναζήτηση εκείνου του αμυδρού γαλαξία είναι η μισή ευχαρίστηση της αστρονομικής παρατήρησης.

Συμφωνώ

 

Και η άλλη μισή είναι να τον βρείς

Φιλικά

Δημήτρης

 

CELESTRON Dob

 

www.medicalmarket.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο και από εμένα.

Συμπλήρωσες ένα μεγάλο κενό με την παρουσίαση σου. =D> =D> =D>

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ όλους! Θα ήθελα να συμπληρώσω και μια πρακτική λεπτομέρεια: Η Uranometria ΔΕΝ καταλαβαίνει τίποτα από υγρασία! Όσες ώρες και αν έχει μείνει ανοιχτή κάτω από έντονη υγρασία, το χαρτί είναι τόσο ποιοτικό που δεν έχει επηρεαστεί καθόλου. Έχει τύχει να έχω ξεχάσει μια απλή κόλλα Α4 πάνω στο τραπέζι μία νύχτα και να έχει μουλιάσει τόσο που ήταν άχρηστη. Αντίθετα, ο χάρτης δεν είχε την παραμικρή φθορά, ούτε στο χαρτί, ούτε στο μελάνι.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγκροτημένη και πολύ ωφέλιμη παρουσίαση Δημήτρη, ευχαριστούμε!

Πράγματι, ένας καλός χάρτης είναι το "α" και το "ω" για μια επιτυχημένη παρατήρηση. Αυτό αναδεικνύεται περίτρανα, όταν ψάχνουμε πολύ αμυδρά και μικροσκοπικά αντικείμενα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν ο χάρτης έχει μεγάλη ανάλυση, όπως αυτός της Uranometria, βοηθάει αποφασιστικά στην εύρεσή τους. Διαφορετικά, μπορεί ακόμα και να περάσουμε από πάνω τους, χωρίς να το καταλάβουμε!

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία παρουσίαση. Μπράβο.

 

Ανάλογοι σελιδοδείκτες υπάρχουν και για τα γράμματα Bayer, τα Messier, τα κοινά ονόματα (λαμπρών) αστεριών (Mirfak, Alkaid κτλ), τους επιπρόσθετους χάρτες, τα NGC και τα κοινά ονόματα μη αστρικών αντικειμένων (Helix Galaxy, Dumbbell Nebula κτλ).

 

Στα μαύρα ορθογώνια δεξιά (σελιδοδείκτες) με αναφορά στα "NGC/IC" και "Messier" υπάρχουν σελίδες με ονόματα των αντικειμένων και παραπομπή στους χάρτες που τα βρίσκεις ;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπραβο Δημητρη ωραια τα παρουσιασες καποια στιγμη θα κανω κατι παρομοιο με τον Millennium Star Atlas. (αφου παρω στα χερια μου και το τηλεσκοπιο) για να δω τη παιζετε κατω απο τον εναστρο ουρανο.

 

=D> =D> =D>

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη, ελπίζω να μπορέσεις κάποια στιγμή να μας μεταφέρεις τις εντυπώσεις σου και από τον Herald. Κυρίως όσον αφορά την εργονομία.Τον έχω ξεψαχνίσει από κοντά και πραγματικά πρόκειται για σπουδαίο έργο. Δε ξέρω όμως αν βοηθά τα αστροάλματα με τα τόσο αμυδρά αστέρια που έχει.Είμαι πολύ περίεργος! :wink:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στα μαύρα ορθογώνια δεξιά (σελιδοδείκτες) με αναφορά στα "NGC/IC" και "Messier" υπάρχουν σελίδες με ονόματα των αντικειμένων και παραπομπή στους χάρτες που τα βρίσκεις ;
Ακριβώς. Αναφέρονται όλοι οι χάρτες που περιέχουν το εκάστοτε αντικείμενο Messier ή NGC/IC. Ειδικά για τα γράμματα Bayer αναφέρεται τόσο ο κύριος χάρτης που περιέχει το εκάστοτε γράμμα ενός δεδομένου αστερισμού, όσο και ο αριθμός του δεύτερου βοηθητικού χάρτη (στον οποίο διακρίνεται καλύτερα το αστέρι Bayer, επειδή ο δεύτερος βοηθητικός περιλαμβάνει πολύ λιγότερα αστέρια από τον αντίστοιχο κύριο).

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια Δημήτρη =D> =D> =D> Εξαιρετική παρουσίαση!

Είμαι σίγουρος ότι αν δεν υπήρχε η uranometria θα ..."την είχες εφεύρει" :mrgreen: :cheesy:

Και πάλι μπράβο!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης