Jump to content

Οι παρατηρήσεις του δεύτερου αστεριού M57


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας παιδιά,

Όπως δήλωσα σε προηγούμενο post, η σύμβαση Stellafane είχε μεγάλη επιτυχία.

 

Είχαμε καθαρούς ουρανούς την Παρασκευή και άριστους ουρανούς το Σάββατο όπου παρατηρήσαμε μέχρι την αυγή. Οι παρατηρήσεις του δεύτερου αστεριού M57 έγιναν με 25 "f/5 Obsessionn χρησιμοποιώντας ένα Nagler 3 to 6mm Zoom προσοφθάλμιο που μας έδωσε μεγέθυνσεις 529x 793x + 1058x. Το δεύτερο αστέρι M57 είναι εξαιρετικά δύσκολη παρατήρηση ακόμη και με τηλεσκόπιο 25". Όπως στις περισσότερες παρατηρήσεις "τα skyconditions και "seeing" είναι οι καθοριστικοί παράγοντες. Χρησιμοποιώντας "averted vision" το δεύτερο αστέρι ήταν εμφανές σέ 793x, δοκιμάσαμε επίσης "direct vision" σε 1058x αλλά το seeing αυτή η νύχτα δεν επέτρεψε αυτήν την μεγέθυνση. Η επαλήθευση επίσης γίνοντα χρησιμοποιώντας λογισμικό για τήν σωστήν τοποθετήσει του δεύτερου αστεριου σε σχέση με το "orientation" του 25".

 

Κάτι ενδιαφέροντος: Αυτή η παρατήρηση προσπαθήθηκε από 7 παρατηρητές, 5 παρατηρητές εβλέίδαν το δεύτερο αστέρι και 2 παρατηρητές δεν ήταν ικανοί να το δουν. Ανακαλύψαμε αργότερα ότι και οι δύο παρατηρητές είχαν την πρόσφατη "χειρουργική επέμβαση λέιζερ" (corrective laser eye surgery) έτσι ώστε δεν θα φορέσουν γυαλιά .... λέτε να μπορούσε αυτό να είναι ο πρόσθετος λόγος για την ανικανότητά τους;

 

Ήμουν πολύ ευτυχής που (τελικά) είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει με ένα τηλεσκόπιο TEC140. Τι όμορφο τηλεσκόπιο !!. Ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι ήταν πολύ πολύ ευχαριστημένος με το TEC140 τηλεσκόπιο. Παρατήρησα ότι το Tec140 έχει ένα "feathertouch focuser" που διαβάζει: "designed especially for TEC". Φαίνεται ότι αυτοί είναι special order focusers - γίνεται αποκλειστικά για το TEC. Παρατηρήσαμε το epsilon- lyra (split καθαρά 67x), M13 και τον Αρη. Υπήρξε ένα AP 155 setup μερικα μετρα μακριά και οι απόψεις του Αρη με το AP ήταν εξαιρετικές. Όπως αναμένεται, πρέπει να δώσω στο AP την "καλύτερη" άποψη του Αρη λόγω το μεγαλύτερο άνοιγμα, αν και το TEC140 ήταν πολύ παρόμοιο.

 

Παρατηρήσαμε επίσης Ουρανό με ένα Takahashi FS128 και το Takahashi Mewlon 210, το Mewlon ήταν εξαιρετικό στον Αρη. Με τα 32 "παρατηρήσαμε το Whirlpool γαλαξία και το Ngc6826" το blinking planetary ".

 

Υπήρξαν 2 όμορφα 20 "f/5 Obsessionss που μας έδωσαν increadible views. Προσωπικά, σκέφτομαι ότι μέχρι 20 " είναι ένα τέλειο προσωπικό τηλεσκόπιο. Συμπαγείς, εύχρηστοι, και δεν περνάτε όλη τη νύχτα νά παρατηρείς ανεβαίνοντας την σκάλα.

 

Τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια είναι φανταστικά αλλά θα προτιμούσα να εγκαταστήσω ένα τέτοιο τεράστιο τηλεσκόπιο σε μια "μόνιμη" dark location.

 

φιλικά.

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Frank,σιγουρα εισαι πολυ τυχερος που εχεις τη δυνατοτητα να συμμετεχεις σε κορυφαιες συναντησεις οπως η stellafane.Πραγματικα σε ζηλευω!

Θεωρω πως οι εμπειριες που μπορει να αποκτησει καποιος απο τετοιου ειδους συναντησεις ειναι μοναδικες.

Με τη μεγαλη ποικιλια του εξοπλισμου που βρισκεις εκει ειναι αδυνατον να μη λυσεις οτι απορια εχεις σχετικα με την αγορα οποιουδηποτε τηλεσκοπιου οπως επισης οτι εχεις τη δυνατοτητα να λυσεις και οποιαδηποτε απορια μπορεις να εχεις σχετικα με την παρατηρηση καθως,οπως περιεγραψες,παιζουν πολυ μεγαλα τηλεσκοπια.

Πριν λιγα χρονια σε καποιες απο τις συναντησεις που γινονται στον Παρνωνα ειχα την ευκαιρια να παρατηρησω μεσα απο δυο μεγαλα τηλεσκοπια,ενα 18"και ενα 16", dobsonian και τα δυο,με εκπληκτικα αποτελεσματα για τα δικα μας δεδομενα καθως στις δικες μας συναντησεις σπανιζουν τα μεγαλα τηλεσκοπια.

Ο κεντρικος αστερας του Μ-57 ηταν ορατος σχετικα ευκολα με το 18αρι ενω με το 16αρι δεν καταφερα να τον εντοπισω τοτε.

Επισης πολλες προσπαθειες που εγιναν με το 18αρι για τον δευτερο αστερα του Μ-57 δεν ηταν επιτυχεις.

Σχετικα με την αποψη σου για ενα 20" f/5 συμφωνω απολυτα πως ειναι η πιο καταλληλη επιλογη γιατι απο τα πιο μεγαλα ειναι το πλεον ευελικτο.

Αυτο αποτελει και για μενα μελλοντικη επιλογη που ηδη εχω αρχισει να σχεδιαζω.

 

Καλες παρατηρησεις σε ολους!

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΙΑΝΟΣ,είναι αλήθεια ότι μετά από πολλά χρονια παρουσίας σε StarParties όπως στο Stellafane αποκτάτε ένα "μικρό expertise" στην οπτική στα τηλεσκόπια και στην παρατήρηση.

 

Προσωπικά Απολαμβάνω τα τηλεσκόπια και την οπτική και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερος εμπειρογνώμονας από τους δικαστές (optical Judges) του οπτικού ανταγωνισμού στο Stellafane. Είναι πολύ καλά παιδιά, έχουν υπομονή και αναμένουνε για να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Μερικές νύχτες πίσω από το προσοφθάλμιο με αυτούς τους τύπους και μαθαίνετε πολλά.

 

Συνήθως δεν φέρνω τηλεσκόπιο στο Stellafane Προτιμώ να επισκεφτώ τα πολυάριθμα τηλεσκόπια να μιλήσο με τους ιδιοκτήτες να κάνω νέες φιλίες.

Οι φιλίες που καθιερώνουμε σε αυτά τά Starparties συνεχίζονται για πάντα.

 

Κάθε χρονο υπάρχει κάτι διαφορετικό, είτε ένα τηλεσκόπιο το οποίο δεν έχω δει ή κάποιο νέο είδος εξαρτήματος, δεν μένω ποτέ απογοητευμένος.

 

Στη λέσχη αστρονομίας μας Οι παρατηρώντας φίλοι μου (η ομάδα μας) αποτελούνται από τηλεσκόπια μέχρι το 15" Tectron και μερικές φορές άλλα μέλη έρχονται με τα 17.5" + 18" τηλεσκόπιά τους.

 

Και για μας, να παρατηρούμε με 25" + 32" τηλεσκόπια είναι μια απόλαυση.

 

Είμαι ευχαριστημένος ότι τα σχέδιά σου είναι παρόμοια με τα δικα μου.

Πού σκέφτεσε για το observing site σου, κοντά στην Sparti ??

 

Σκέφτομαι να παρατηρήσω με το 20" f/5 στην περιοχή μεταξύ Koroni και Methoni - Νότια Πελοπόννησος - Έχω ερευνήσει την περιοχή και οι ουρανοί είναι πολύ σκοτεινοί.

 

Υποψιάζομαι την περιοχή κοντά στην Sparti να είναι επίσης σκοτεινοί.

 

φιλικά.

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Frank,κι εδω στην Ελλαδα τα τελευταια χρονια στα δικα μας starparties φαινεται οτι υπαρχει ανοδικη ταση τοσο στη συμμετοχη παρατηρητων απο διαφορα σημεια της χωρας οσο επισης και στο επιπεδο του εξοπλισμου,των γνωσεων και της εμπειριας.Φυσικα παντα πανω στα δικα μας δεδομενα που προς το παρον και ισως για πολλα χρονια ακομα δε θα μπορουν να συγκριθουν με αναλογα του εξωτερικου,τουλαχιστον σε επιπεδο εξοπλισμου,πλην ελαχιστων εξαιρεσεων.

Επισης οι αριστες σχεσεις μεταξυ μας ειναι κατι το πολυ σημαντικο καθως μας επιτρεπουν να διατηρουμε τις συναντησεις μας στο καλλιτερο δυνατο επιπεδο.

 

Οσον αφορα τον χωρο παρατηρησης σκεφτομαι οτι κατα πασα πιθανοτητα θα παραμεινει ο ιδιος,δηλαδη αυτος που χρησιμοποιω και τωρα,12 km νοτια της Σπαρτης.

Δεν ειναι και οτι καλλιτερο λογω μικρης φωτορυπανσης της γυρω περιοχης αλλα γενικα deep sky παρατηρησεις μπορει να κανει καποιος ανετα.

Για την περιοχη μεταξυ Κορωνης και Μεθωνης δεν γνωριζω και πολλα πραγματα αν και σε συζητησεις που ειχα με φιλους απο Καλαματα που εψαχναν για χωρους παρατηρησεων εμαθα οτι καποια σημεια της περιοχης αυτης επηρεαζονται απο φωτορυπανση.

Σωστα υποψιαζεσαι οτι ορισμενες περιοχες κοντα στη Σπαρτη ειναι σκοτεινες.

Ειδικοτερα,προς τα βουνα Ταυγετο και Παρνωνα,σε αρκετα συντομες αποστασεις απο τη Σπαρτη,υπαρχουν δεκαδες προσβασιμα σημεια καταλληλα για αστροπαρατηρηση.

Κατι,που ασφαλως δεν αφηνουμε ανεκμεταλευτο!!

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Frank, Θανάση, γειά σας!

 

Παρατηρώντας στον Πάρνωνα με το 15" Obsession του Άγγελου, ομολογώ ότι μπήκα σε σκέψεις για το τι θα μπορούσε να είναι το επόμενό μου τηλεσκόπιο, μετά από το 10" που χρησιμοποιώ απολαμβάνω αμείωτα. Νομίζω ότι μόνο κάτι αρκετά μεγαλύτερο από 10" θα έδινε σημαντική διαφορά ώστε να αξίζει το κόστος, οπότε σκέφτομαι κι εγώ κάτι στην περιοχή 15"-20". (Θα χρειαστεί βέβαια πρώτα αγορά άλλου τύπου αυτοκινήτου, οπότε τα σχέδια γίνονται πολύ μελλοντικά!)

 

Έχω όμως μιά απορία για την παρατήρηση του δεύτερου αστέρα μέσα στο Μ57: Τη νύχτα που ήταν εύκολα ορατό το κεντρικό αστέρι με το 15" του Άγγελου (κατά μέσο όρο 3-4 sec στον προσοφθάλμιο ήταν αρκετά για να το βλέπω τις πρώτες "λάμψεις" του), μου φάνηκε ότι κάποιες στιγμές είδα και δεύτερο αστέρι, στη σωστή απόσταση μεταξή κέντρου και δαχτυλιδιού, αλλά δεν επιβεβαίωσα την κατεύθυνση. Πόσο δυσκολότερο είναι το δεύτερο από το κεντρικό αστέρι? Χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερο τηλεσκόπιο ή όταν είναι ορατό το κεντρικό έχουμε πιθανότητα και για το δεύτερο? Σε πολλές φωτογραφίες πάντως, το δεύτερο αστέρι έχει παρόμοια φωτεινότητα με το κεντρικό. Ποιά είναι η εμπειρία σου Frank;

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου Στέφανε,

 

Ένας από τους φίλους μου έχει το Tectron 15inch το όποιο μετεφερε εύκολα με τη Honda CRV του. Πιστεύω ότι μέχρι 18inch διατηρούμε ακόμα τό "portability" , αλλά όταν εξετάζουμε 20inch ή μεγαλύτερο πρέπει όχι μόνο να ψάξουμε μεγαλύτερο αυτοκίνητο αλλά επίσης καί ένα "telescope trailer" !!

 

Έχω ακούσει ιστορίες αγοράς μερικών μεγάλων τηλεσκοπίων που δεν εισάγονταν (οριζόντια) μέσα στην πόρτα του σπιτιού τους ... χεχε :lol:

 

Προτιμο το 20in f/5 για μόνιμη εγκατάσταση. Συμπαθώ ιδιαίτερα μερικά "roll off roof observatory" σχέδια.

 

Θα επιθυμούσα επίσης να προσθέσω ότι υπάρχει μια σημαντική "αύξηση" από το 10in σε ένα 15 inch and από το 15in σε ένα 20 inch τηλεσκόπιο.

 

Για την παρατήρηση του δεύτερου αστέρα μέσα στο Μ57:

Συνάντησα τον Howie Glatter από την πρώτη φορά που παρευρέθηκε στο Stellafane το 1994 - έκανε Camp ακριβώς δίπλα μας - με το ολοκαίνουργιο του Brandon τηλεσκόπιο με ένα early (pre-AP) Roland Christen lens (it was a used scope in excellent condition). Εξετάσαμε την ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου του - και γίναμε φίλοι - σήμερα ό Howie πωλεί ένα από τα καλύτερα λέιζερ collimators (Howie Glatter's Laser Collimators).

 

Μαζί μου ήταν ο William Strople - Πρόεδρος της λέσχης αστρονομίας μας , ο Howie και ο φίλος μας ο David Laroche (25" f/5) και μαζί ήταν και ο φίλος τους ο Roger με ένα τέλειο 18" f4.5 Obsession με Pegasus Mirror !! Μπορώ να σου πω ότι ο καθρέφτης στο 18in ήταν πολύ καλός. υπήρξαν επίσης 2 παιδιά - φίλοι του Roger (αυτά τα 2 παιδιά είναι που είχαν το laser eye surgery).

 

Αρχίσαμε με το 18in που το κεντρικό αστέρι ήταν ορατό με direct vision σε 411x. Προσπαθήσαμε 514x και 685x χωρίς επιτυχία. Συγχρόνως επιβεβαιώσαμε τη θέση του δεύτερου αστεριού (PC software) αν και ξέραμε ακριβώς που πρέπει να είναι αποτύχαμε στην παρατήρηση του δεύτερου αστέρα με το 18in.

 

Πιστεύω Στέφανε ότι το δεύτερο αστέρι είναι πολύ αόριστο (elusive), αυτό επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι μπορούσαμε μόνο να το δούμε με περιφερειακή όραση (averted vision) με το 25 " αν και το κεντρικό αστέρι ήταν ορατό με direct vision με το 18in . Ίσως με perfect sky conditions μια τέτοια παρατήρηση είναι δυνατή με το 18in αλλά δεν ήταν η περίπτωση εκείνη τήν νύχτα.

 

Τώρα που αυτή η παρατήρηση του δεύτερου αστέρα μέσα στο Μ57 είναι successful (επιτυχής) το επόμενο item στο wish list είναι η παρατήρηση των Αριανών δορυφόρων Phobos + Deimos.

 

Ο Αρης θα είναι σε μια πολύ ευνοϊκή opposition στους επόμενους μήνες.

 

Καλές παρατηρήσεις.

φιλικα

 

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης