Jump to content

"Η πρώτη μου φορά"-Τρέμουλο τηλεσκοπίου λόγω αέρα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα! Καθώς και εγώ με το ταπεινό μου 5,1ιντσο skywatcher σε eq2 ξεκίνησα χτες το ταξίδι στους πλανήτες (πρώτα βήματα), θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής (για τα οποία δε βρήκα πολλά στην αναζήτηση):

 

1) Ενώ στον ερευνητή ο στόχος μου ήταν αρκετά σταθερός, μόλις κοίταξα στο προσ/μιο, με το παραμικρό άγγιγμα μου στο μοχλό εστίασης, ο στόχος λόγο τρέμουλου του τηλεσκοπίου, μόνο που δε χόρευε!!!! Είχε μεν λίγο αέρα, αλλά νομίζω (αν και αρχάριος) ότι δεν είναι δυνατόν να μη μπορείς να δεις το στόχο σου ούτε για ενα δευτερόλεπτο από το κούνημα του τηλεσκοπίου!!! Είναι νορμάλ τόσο κούνημα ρε παιδιά?

 

2) Σε πολλά posts βλέπω να μιλάνε για μεγενθύσεις. Τι σημαίνει αυτό? Εγώ χτες βρήκα ενα στόχο, φαινόταν σα κουκκίδα, και με την αλλαγή σε barlowx2 φαινόταν λίγο καλύτερα! Πέρα απο την εστίαση, πως γίνεται μεγένθυση??? (Ή κατάλαβα λάθος?)

 

Από εκεί και πέρα θέλω να δηλώσω σαν κάποιος που κοίταξε μέσα από τηλεσκόπιο πρώτη φορα: ΤΕΛΕΙΑ! Αλλά γιατί να κινείται η Γη ρε γαμώτο? :lol: :(

Aris from milkyway!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε islascanarias,

 

1) Μόλις ανακάλυψες μόνος σου αυτό που τόσες φορές έχουμε τονίσει εδώ: Οποιοδήποτε τηλεσκόπιο είναι άχρηστο πάνω σε μιά βάση που δεν είναι αρκετά στιβαρή και άκαμπτη. Το αποτέλεσμα είναι συνεχείς ταλαντώσεις σε κάθε άγγιγμα του τηλεσκοπίου και φυσικά αδυναμία παρατήρησης. (Η EQ2 πρέπει να είναι η πιό ελαφριά και ασταθής ισημερινή βάση στον πλανήτη - διορθώστε με αν λαθεύω - κατάλληλη μόνο για τα μικρότερα των τηλεσκοπίων. H ΕQ2 δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να πωλείται με οπτικό σωλήνα 5".) Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στον λεπτό και ελαστικό αλουμινένιο τρίποδα. Για το τηλεσκόπιό σου χρειάζεται μία EQ5 (αλλά ίσως με καλύτερο τρίποδα από τον στάνταρ της) ή ακόμα καλύτερα μιά HEQ5 με τον στάνταρ τρίποδά της (Ο φίλος nicktremoulis νομίζω ότι είχε την ίδια ακριβώς εμπειρία με σένα και αναγκάστηκε να αλλάξει την ισημερινή του βάση αμέσως.) Άν ρώταγες πριν την αγορά κανένας δεν θα σε "άφηνε" να πάρεις αυτή τη βάση. Πάντως αν φτιάξεις ένα μασίφ ξύλινο τρίποδο (όχι πτυσόμενο) γιά την ΕQ2, τα πράγμα τα θα διορθωθούν αρκετά.

 

2) Η μεγέθυνση m του τηλεσκοπίου αλλάζει με αλλαγή προσοφθαλμίων φακών. Υπολογίζεται ως εξής:

 

m=F/f

 

όπου F είναι η εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου και f είναι η εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου φακού. Παράδειγμα: με ένα τηλεσκόπιο εστιακής απόστασης 900mm και προσοφθάλμιους φακούς 25mm και 10mm οι μεγεθύνσεις που παίρνουμε είναι 900/25=36Χ και 900/10=100Χ.

 

Το τηλεσκόπιό σου λόγω της διαμέτρου του είναι κατάλληλο γιά μεγεθύνσεις μέχρι το πολύ 250Χ, αλλά τις ομορφότερες εικόνες θα έχεις με μεγεθύνσεις από 50-200Χ (Το "Χ" σημαίνει "φορές".) Επίσης, δεν θα καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις μεγάλες μεγεθύνσεις με επιτυχία αν τα οπτικά του τηλεσκοπίου σου (κάτοπτρα) δεν είναι καλά ευθυγραμμισμένα. Μάθε για τη ευθυγράμμιση (collimation) των οπτικών στοιχείων και πως να την κάνεις και να την ελέγχεις συχνά.

 

Φιλικά, Στέφανος

 

Σ.Γ. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα εισαγωγικό βιβλίο γιά την παρατήρηση και τα τηλεσκόπια, όπως π.χ. το "Nightwatch" που υπάρχει και στα ελληνικά (υπάρχουν φυσικά κι άλλα βιβλία). Θα σου λύσει πολλές βασικές (και μη) απορίες. Μην αγνοήσεις αυτή τη συμβουλή, στοιχειώδης αστρονομική παρατήρηση χωρίς διάβασμα δεν γίνεται.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις δίκιο και ευχαριστώ. Στο CLOYDYNIGHTS κάποιος μου πρότεινε να βάλω 5 κιλά στο tray, ειδάλλως πρέπει να βρώ καλύτερο τρίποδο. :?
Aris from milkyway!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

islascanarias Καλημέρα.

Επικοινώνησε με την εταιρεία AKTIS (www.aktistar.gr) όπου μπορείς να βρείς ποικιλία από τρίποδες, ξύλινους και μη, που πιθανών θα βελτιώσουν δραματικά στην σταθερότητα του τηλεσκοπίου σου

Φιλικά

Δημήτρης

 

CELESTRON Dob

 

www.medicalmarket.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε καλωσηρθες,

 

οντως μεγαλο προβλημα η στηριξη αυτη για αυτο τοσωληνα

1.μην σηκωνεις τα ποδια της, αστα διπλωμενα (χαμηλοτερο κεντρο βαρους)

2. βιδωνε παντοτε το τριγωνικο δισκακι (προσδιδει λιγη σταθεροτητα)

3.ελεγξε αν ολες οι βιδες του τριποδα ειναι σφιγμενες, επισης αν η αισθηση στα χειριστηρια ειναι αρξετα στιβαρη-σφιχτη αλλα και ομαλη (με φορτιο εννοειται)

4.αν μαθεις να κανεις πολικη ευθυγραμμιση εστω και προχειρη θα μειωθει στο ελαχιστο η αναγκη για μετακινηση του τηλεσκ (μονο κατα ορθη αναφορα)

5. λογικα το 20΄προσοφθαλμιο σου δινει 45 μεγεθυνσεις (45Χ) και το 10΄ 90Χ με μπαρλοου (2Χ) εχεις 90Χ κια 180Χ αντιστοιχα. το τηλεσκπιο εχει 260Χμεγιστη ωφελιμη οποτε υπολογισε προσεχτικα τις αγορες προσοφθαλμιων σου.

 

6. αν μενεις Αθηνα και δε θελεις να δωσεις λεφτα σε αλλο τριποδο, θα ηταν ευκαιρια να δεις ποσο ευκολα μετατρέπεται σε dobsonian

 

καθαρους ουρανους

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ, μένω ΚΩ και χτες που είχε θαυμάσια βραδυά, με όλες τις συμβουλές σας το τηλεσκόπιο είχιε σαφώς λιγότερο κούνημα! :D
Aris from milkyway!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης