Jump to content

κατασκευή ισημερινής στήριξης


_ΚΩΣΤΑΣ_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΧΑΙΡΕΤΕ !

 

Εδώ και ένα μήνα έχω στην κατοχή μου ένα Dobsonia 8” skywatcher όπου και είμαι πολύ ευχαριστημένος .

 

Μέχρι τώρα δεν έδινα μεγάλη σημασία στην αστροφωτογραφία μέχρις ότου

μία βραδία καθώς προσπαθούσα να σχεδιάσω ένα σμήνος αστεριών για το αρχείο όπου άρχισα να κρατάω (NIGHTWATCH) συνειδητοποίησα ότι με την φωτογραφία θα ήταν παρά πολύ εύκολο αλλά έχω dobsonia όπου δεν συνιστάται για αστροφωτογράφηση. Έτσι άρχισα να ψάχνω για μια Ισημερινή βάση για να τοποθετήσω τον σωλήνα, τελικά συνειδητοποίησα ότι κάτω από 500 ευρω δεν υπάρχει, έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια μόνος μου. Ψάχνω τέσσερις μέρες για κάποια σχέδια στο internet.

Μία άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσω δυο μοτεράκια ή σερβοκηνητηρες πάνω στην βάση dobsonia έτσι ώστε να ακολουθεί την κίνηση των αστερίων.

 

Γνωρίζεται καμία διεύθυνση στο internet ή κάποιο βιβλίο όπου να μου δίνει πληροφορίες για την κατασκευή Ισημερινή στήριξη .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωστα,

 

Για να κατασκευάστει Ισημερινής στήριξης θα χρειαστείτε την πρόσβαση σε ένα "Machine Shop" με "Lath" κλπ - αυτες που έχω δει κατασκευάστηκαν από "machinists" και ήταν σχετικά ακριβες.

 

"Μία άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσω δυο μοτεράκια ή σερβοκηνητηρες πάνω στην βάση dobsonia έτσι ώστε να ακολουθεί την κίνηση των αστερίων. "

 

Εδώ είναι μερικά σχέδια για μια πλατφόρμα "Barn Door" που λειτουργεί πολύ καλά για απλό Astrophotography.

 

http://www.astronomyboy.com/barndoor/

 

http://www.jlc.net/~force5/Astro/ATM/Barndoor/Construction.html

 

http://www.jlc.net/~force5/Astro/ATM/Barndoor/barndoor.html

 

http://www.keteu.org/~haunma/proj/barndoor/

 

http://www2.yk.psu.edu/~kxt7/Barn%20Door/BarnDoor.htm

 

http://www.vbas.org/atm/BarnDoor.pdf

 

 

Φιλικά,

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν εχεις γνωσεις (και εξοπλισμο) μηχανουργου ξεχασε το να φτιαξεις ισημερινη βαση αξιωσεων ικανη για αστροφωτογραφηση με οπτικο σωληνα 8" η 10".

Για piggybacks ακολουθησε τα links του NGC4565.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις , εγώ ζητάω να μετακινήσω ολόκληρο το τηλεσκόπιο διότι η φωτογραφική μηχανή ( OLYMPUS OM10) είναι 50 mm έτσι δεν θα μπορεί να διακρίνω ένα σμήνος αστεριών .Έτσι με ένα προσαρμοστης 2 ιντσών θα εισάγω την μηχανή στο τηλεσκόπιο όπου και θα μπορεί να φωτογραφήσει το σμήνος . Για αυτό τον λόγο δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο το Barn Door

 

Γνωρίζω μηχανουργείο στην Αττική όπου θα μπορώ να βρω εκεί τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και πάλη μου χρειάζονται τα σχέδια .

Αν δεν βρω τα σχέδια μάλλον θα προσπαθήσω να τοποθετήσω τοποθετήσω δυο μοτεράκια ή σερβοκηνητηρες πάνω στην βάση dobsonia έτσι ώστε να ακολουθεί την κίνηση των αστερίων.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Κώστα,

 

Και εγώ πριν 2 χρόνια ξεκίνησα με μια σκέψη σαν τη δική σου: Να αγοράσω τον οπτικό σωλήνα και να φτιάξω την ισημερινή βάση η οποία με 2 βηματικά μοτέρ να περιστρέφεται στο σημείο που επιθυμώ λαμβάνοντας εντολές από ένα Pc ή έναν μικροελεγκτή.

 

Πέρα από τα παραπάνω περί barn door που εύστοχα όπως πάντα πρότεινε ο φίλος Frank (Hi Frank :D) και επειδή καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σου ότι μάλλον έχεις όρεξη και δυνατότητα να φτιάξεις κάτι δικό σου, θα σου πρότεινα*** επιπλέον τα ακόλουθα.

 

1. Πέρα από το να αγοράσεις μια στιβαρή γερμανική βάση και να της προσαρμόσεις ένα απλό μοτέρ ώστε να παρακολουθείς ότι θέλεις (πωλείται και σαν έτοιμο option), αν πράγματι το τραβάει η όρεξή σου μπορείς να χρησιμοποιείς την ίδια βάση που έχεις τώρα. Dobsonian. Μπορείς να κατασκευάσεις digital setting circles βασισμένος σε encoders που θα τοποθετηθούν στους δύο άξονες περιστροφής του οπτικού σωλήνα. H dob βάση είναι βάση με 2 άξονες κίνησης: πάνω- κάτω (ύψος) και αριστερά-δεξιά (αζιμούθιο). Μπορείς έτσι να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που κοιτά ο σωλήνας σου (συντεταγμένες alt-az).

2. Αφού έχεις εξασφαλίσει σωστή αναγνώριση της κατεύθυνσης σκόπευσης του σωλήνα, είναι πια πολύ εύκολο να προσαρμόσεις 2 βηματικά μοτέρ στους δύο αυτούς άξονες. Mε χρήση μικροελεγκτών ή με ηλεκτρονικά οδήγησης των μοτέρ καθοδηγούμενα από έναν υπολογιστή μπορείς να θέτεις τον σωλήνα όπου θέλεις.

3. Συνήθως οι συντεταγμένες των ουράνιων σωμάτων δεν δίνονται σε alt-az συντεταγμένες αλλά σε ορθή αναφορά και απόκλιση (ra-dec). Εδώ υπεισέρχονται μαθηματικές ελαφρώς σύνθετες μετατροπές αλλά και αυτό το εμπόδιο ξεπερνιέται με χρήση εξισώσεων που είναι γνωστές από τη διεθνή βιβλιογραφία.

4. Αφού επιλέξεις τις συντεταγμένες του ουράνιου σώματος που θέλεις να στραφεί ο σωλήνας, ο υπολογιστής μετά αναλαμβάνει να τις συγκρίνει τη τρέχουσα θέση του σωλήνα οπότε από τη διαφορά τους δημιουργείται εντολή ανάλογης οδήγησης των μοτέρ. Έτσι έχεις φτιάξει τη δική σου goto βάση με δυνατότητα παρακολούθησης του αντικειμένου.

 

Επιστρέφοντας στη πραγματικότητα τώρα :( : εάν επιχειρήσεις κάτι παρόμοιο προετοιμάσου για πάρα πολλές ώρες δουλειάς. Απαιτείται χρήμα, μεγάλη ακρίβεια κατασκευής και ικανότητα σε Hardware και σε Software.

 

***Προσωπικά αν και το ξεκίνησα, προτίμησα να αγοράσω κατευθείαν οπτικό σωλήνα και γερμανική στήριξη για να «γλιτώσω» :oops: από άπειρες ώρες κατασκευών και πειραματισμών και να τις αφιερώσω σε καθαρή αστρονομική παρατήρηση. Σου προτείνω να κάνεις το ίδιο.

Πάντως αν ακόμη ενδιαφέρεσαι μπορώ να σου δώσω μερικά internet links και περαιτέρω οδηγίες για το project.

 

Sorry για τη πολυλογία, ελπίζω να μη κούρασα.

 

Μαρίνος - Starguider

http://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm

Φιλικά,

 

Μαρίνος - Starguider

http://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωστα,

 

Εάν θέλεις να χτίσεις μια (motorized) Ισημερινή στήριξη για ένα τηλεσκόπιο 10inch για λιγότερο από 500 ευρώ - δυστυχώς δεν είναι δυνατό - θά πρέπει να πληρώσετε και το μηχανουργο.

 

Τα περισσότερα (EQ) σχέδια είναι αντίγραφα της Takahashi Astrophysics .... κλπ

 

Εδώ ενα σχέδιο -

http://easyweb.easynet.co.uk/~chrish/eqnotes.htm

 

Μπορεί να θελήσεις να εξετάσεις μια πλατφόρμα EQ.

 

Δες εδώ:

http://www.stevesastro.net/equipment/eqplatform.htm

http://budgetastronomer.squarespace.com/eq-platform/

 

Φιλικά,

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα,

 

η κατασκευή ισημερινής βάσης ικανής γιά αστροφωτογράφηση, απαιτεί σχέδια, εξαρτήματα και ηλεκτρονικά μεγάλης ακριβείας, και δεν πρόκειται να κοστίσει λιγότερο από μιά έτοιμη, ιδίως αν συνυπολογίσεις το χρόνο που θα διαθέσεις (μήνες). Επίσης απαιτείται η συνεργασία με πρόθυμο και εύστροφο μηχανουργό που να αντιληφθεί τη σημασία της λεπτομέρειας και της ακρίβειας στην κατασκευή.

 

Ένα dobsonian με tracking και στους δύο άξονες είναι καλό μόνο για παρατήρηση. Αν επιχειρήσεις να φωτογραφήσεις θα ανακαλύψεις ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του οπτικού πεδίου. Σκέψου το μισοφέγγαρο όταν ανατέλει και μέχρι να δύσει: Σταδιακά κάνει περιστροφή γύρω από τον εαυτό του κατά 180° (για έναν αλταζιμουθιακό παρατηρητή), δηλαδή στρέφει τα κοίλα από τα κάτω προς τα πάνω καθώς κινείται από την ανατολή πρός τη δύση. Με άλλα λόγια ανατέλλει «μπρούμυτα» και δύει «ανάσκελα». Ακριβώς έτσι περιστρέφεται κάθε σώμα μέσα στο οπτικό πεδίο ενός dobsonian ή άλλου αλταζιμουθιακού τηλεσκοπίου. Συνεπώς για τη φωτογράφηση deep-sky χρειάζεται και ένας derotator (απο-περιστροφέας) που να αντισταθμίζει αυτή την περιστροφή, περιστέφοντας τη φωτογραφική μηχανή κατά τη διάρκεια της λήψης. Να πω κι άλλα;

 

Αν λοιπόν στο μυαλό σου έχεις τη φωτογράφηση (πέραν των πλανητών-Σελήνης) με το νευτώνειο, δεν μπορείς να αποφύγεις μιά ποιοτική και στιβαρή ισημερινή στήριξη.

 

Πάντως, για οπτική παρατήρηση αξίζει κανείς να φτιάξει μια στιβαρή και απλή ισημερινή βάση, αρκεί να μην ξοδέψει υπερβολικό χρόνο και χρήματα.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε starguider , δεν με μπέρδεψες καθόλου τώρα σκέφτομαι πώς να προσαρμόσω τα μοτερακια πάνω στην βάση ,μου πρότεινες να τοποθετήσω βηματικά μοτέρ (μήπως ξέρης τιμές γιατί εγώ που ρώτησα μου είπανε ότι κάνει 1500 $ το ένα ) .

Επίσης μου άρεσε τα site που μου πρότεινε ο ngc4565 για την πλατφόρμα EQ ( που είναι και δοκιμασμένη ) ,αν δεν φτιάξω τα μοτέρ με την βάση , θα φτιάξω την πλατφόρμα eq .

Όσο αναφορά για την Ισημερινή στήριξη μάλλον είναι πολλά τα λεφτά και η κατασκευή δεν είναι και εύκολη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο τέλος να είναι άχρηστη οπότε θα κρατήσω μόνο το σχέδιο .

Στέφανε οι αστροφωτογραφίες που θέλω δεν θα είναι ποιοτικές το μόνο που θέλω είναι να βλέπω τις θέσεις των αστερίων ( μου έχουν βγει τα μάτια να σχεδιάσω μέσα στο σκοτάδι) .Πρώτη φορά ακούω για derotator έχεις περισσότερες πληροφορίες να μου δώσεις .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα,

 

Βηματικά μοτέρ στα 1500 ευρώ … μάλλον θα είναι από χρυσάφι! Στην Ελλάδα δεν βρήκα ποικιλία από βηματικά μοτέρ μικρού μεγέθους σαν αυτά που θα μπορούσαν να πακτωθούν πάνω στη dob βάση. Πάντως angular encoders και stepper motors θα βρεις στην Αθήνα σε καταστήματα ηλεκτρολογικού βιομηχανικού αυτοματισμού. Encoders προτείνω της Omron. Ένας Γερμανός πουλά και τα δύο στο Site του : http://www.astro-electronic.de/

 

Ο «πρώτος διδάξας» σε αυτοσχέδια motorized βάση είναι ο Mel Bartels. Τα σχέδιά του θα τα βρεις εδώ: http://www.bbastrodesigns.com/

 

O Στέφανος έχει δίκιο για τη περιστροφή του πεδίου αλλά εάν έχεις πεισμώσει:

ένα σχέδιο derotator θα βρεις εδώ: http://www.ghg.net/cshaw/frsys.htm

Πληροφορίες για derotator: http://www.bbastrodesigns.com/cot/fieldrot.html

 

Για να φτιάξεις digital setting circles μπορείς να πάρεις καλές ιδέες στα ακόλουθα Site:

http://www.skywatch.co.za/instruments/digitalcircles/page1.html

http://www.go.ednet.ns.ca/~larry/astro/telescop/digtcrcl.html

και το καλύτερο όλων: http://www.philip.davis.dsl.pipex.com/dsc.htm

 

Πάντως μοτέρ βηματικά μπορείς να βρείς από μεγάλους scrap εκτυπωτές. Δες και εδώ πως έφτιαξα έναν ηλεκτρικό εστιαστή για το 8” Newtonian οπτικό σωλήνα μου με χρήση ενός βηματικού μοτέρ: http://uk.geocities.com/starguider1/new_focuser.htm

 

Πάντως θα συνιστούσα πριν αρχίσεις οτιδήποτε, να μελετήσεις τα σχέδια, να εκτιμήσεις τις κατασκευαστικές σου δυνατότητες, τα χρήματα που θα απαιτηθούν και το χρόνο που θα πάρει και μετά να αποφασίσεις εάν και τι τελικά θα πράξεις.

 

Φιλικά,

 

Μαρίνος - Starguider

http://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm

Φιλικά,

 

Μαρίνος - Starguider

http://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες , θα αρχίσω αμέσως το διάβασμα .

Ελπίζω να συναντηθούμε αύριο στο συνέδριο

 

:!: Starguider μάλλον το βηματικά μοτεράκια που μου ειπαν ότι κανουν 1500$ το ένα θα πρέπει να είναι εξειδικευμένα ( ο πατέρας μου δούλευε στην χαλυβουργική και αποκεί ξέρει την τιμή αυτή )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δες και εδώ πως έφτιαξα έναν ηλεκτρικό εστιαστή για το 8” Newtonian οπτικό σωλήνα μου με χρήση ενός βηματικού μοτέρ: http://uk.geocities.com/starguider1/new_focuser.htm

 

Φίλε Μαρίνο,

 

ωραιο !! :D

 

Φιλικά,

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα,

 

δεν έχεις ξανακούσει για derotator επειδή όποιος θέλει να κάνει αστροφωτογραφία deep sky χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά ισημερινή στήριξη και φυσικά δεν έχει περιστροφή πεδίου. Στην αλταζιμουθιακή βάση με tracking και στους δύο άξονες (όπως κάποια μεγάλα Smidth-Cassegrain) το derotator είναι ο μόνος τρόπος για φωτογράφηση deep sky. Χωρίς αυτό οι φωτογραφίες δεν είναι απλώς κακές, είναι ανέφικτες (κατεστραμένες λόγω περιστροφής πεδίου).

 

Εκτός από τις διευθύνσεις του starguider, θα βρεις αρκετά ψάχνοντας στο Google με "astrophotography derotator".

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Στέφανος Σοφολόγη

Σε ευχαριστώ που μου το επισήμανες διότι νόμιζα πως ήταν δευτερευούσης σημασίας και χρειαζόταν για την ποιότητα της φωτογραφίας αλλά τώρα που έμαθα ότι δεν θα είναι καθόλου ευκρινής οι φωτογραφίες , θα πρέπει να το κατασκευάσω , τις πληροφορίες θα τις κατεβάσω από το site που μου πρότεινε ο ngc4565 . Δηλαδή τώρα θα πρέπει εκτός από το τα μοτέρ που θα προσαρμόσω στην βάση θα πρέπει να φτιάξω derotator .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης