Jump to content

Dark sites στη Λάρισα;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα και χρόνια πολλά!

Μπορεί κάποιος να μου υποδείξει 2-3 καλά μέρη για παρατήρηση κοντά στη Λάρισα; Αυτοκίνητο υπάρχει, αλλά προτιμώ να μην κάνω πάνω από 1 ώρα δρόμο, εκτός και πρόκειται για κάτι πολύ αξιόλογο. Συγκεκριμένα λέω να πάω αύριο ή μεθαύριο για να φωτογραφίσω star trails, οπότε θέλω καθαρό από φωτορύπανση ουρανό.

 

Ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για star trails λίγο δύσκολο να βρεις σχετικά κοντά στην πόλη. Ψηλά στον Κίσσαβο προς Σπηλιά μεριά (έχει χιόνια, το ξέρω...). Στο Μαυροβούνι, αν μπορέσεις να βρεις κάποια θέση λίγο νότια από το Σκήτι (αν θες να φωτογραφίσεις το Βόρειο Πόλο, λίγο βόρεια) αλλά μην υποτιμάς τη φωτορύπανση της Αγιάς. Γενικά στον Κίσσαβο, αν πας σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα είσαι εντάξει, εκτός κι αν έχεις σε άμεση θέα τη Λάρισα. Οι νότιες πλαγιές του Ολύμπου (Καρυά, Καλλιπεύκη) είναι πολύ καλές, αλλά κατά κανόνα απέχουν πάνω από μία ώρα. Προς Βερδικούσα μεριά δεν έχω πάει, πρέπει όμως να είναι καλά.

 

Παρεπιπτόντως, έχει χιονίσει μέχρι χαμηλά και δε νομίζω να ανοίξει και ο ουρανός. :( :( ](*,)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ' ευχαριστώ πολύ.

Είδα τον καιρό στο meteo και λέει για αύριο και μεθαύριο ξαστεριά. Ελπίζω, λοιπόν. Προς Αγιόκαμπο, Σωτηρίτσα πώς είναι τα πράματα; Έχω κάνει παρατήρηση από την Άνω Σωτηρίτσα (400 μέτρα υψόμετρο) και ήταν αρκετά καλά. Αν ξέρει κανείς κάτι καλύτερο πιο κοντά, ας το καταθέσει!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς Αγιόκαμπο, αν αποφύγεις κάποια λάμπα στο άμεσο οπτικό σου πεδίο, είναι πολύ καλά. Για star trails όμως πρέπει να προσέξεις λίγο ακόμα και μακρινούς θόλους φωτορύπανσης. Σίγουρα η Θεσσαλονίκη μπορεί να επηρεάσει για παράδειγμα, αν σκοπεύσεις την κάμερα προς τα εκεί. Το καλοκαίρι, από Σκήτι, ο Βόλος (ναι) μου χάλασε μια πανοραμική του Γαλαξία. Μια εβδομάδα αναθεμάτιζα "την Αυστρία μου μέσα" από τα νεύρα. Από Άνω Σωτηρίτσα ο κίνδυνος είναι να καταγράψεις τη φωτορύπανση της Μελιβοίας, καθώς είναι κοντά. Βέβαια χωριό είναι, οπότε ο κίνδυνος είναι μικρός.

 

Μια "καυτή" πληροφορία: τον τελευταίο καιρό κάνουν οικονομία στο ρεύμα (έγινε πανάκριβο, τι θείο δώρο) και τις καθημερινές σβήνουν όλους τους τεράστιους προβολείς κατά μήκος ολόκληρης της παραλίας Αγιοκάμπου - Σωτηρίτσας - Βελίκας. 10 ολοσκότεινα χιλιόμετρα. Μόνο την καινούρια γέφυρα φωτίζουν. Εκείνα τα βράδυα ο Αγιόκαμπος επιστρέφει στη δεκαετία του '80. Τέλεια...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"την Αυστρία μου μέσα" από τα νεύρα.

 

Παμε ρε Βολαρα .Ελατε Βολο για Παρατηρηση .

Και σε λιγοτερο απο μια ωρα εισαι και σε καλο μερος για παρατηρηση .

Εχεις περισσοτερες επιλογες απο τη Λαρισα . :mrgreen:

 

 

Καλη χρονια σε ολους

Αλέξανδρος

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Νίκος έχει δίκιο. Στα ανατολικά του νομού Λάρισας υπάρχει ακόμη αρκετά (έως πολύ) σκοτεινός ουρανός. Μακράν το σκοτεινότερο μέρος του νομού είναι οι ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου. Στη διαδρομή μεταξύ των χωριών Κουτσουπιά και Καρίτσα βρίσκεται το «ελάχιστο» της φωτορύπανσης. Υπάρχουν στην περιοχή κάποιοι ορεινοί χωματόδρομοι (υψόμετρο 300-700 μ.) που θα ήταν ιδανικοί γιά το καλοκαίρι όμως δεν τους συνιστώ καθόλου για το χειμώνα. Μείνε κοντά στον ασφάλτινο δρόμο που συνδέει αυτά τα χωριά. Λίγο νοτιότερα, ο Αγιόκαμπος είναι καλή λύση αν σβήνουν τα φώτα της παραλίας. Ήταν πράγματι απίθανος στη δεκαετία του '80 και εκεί πρωτοέστρεψα το τηλεσκόπιό μου προς αντικείμενα του βαθέως ουρανού. Η φωταγώγηση του παραλιακού δρόμου (13 km) με εντελώς ακατάλληλα φωτιστικά σώματα κατέστρεψε μέσα σε μιά νύχτα τον εξαιρετικά σκοτεινό ουρανό του.

Εν ολίγοις, δες τον χάρτη και διάλεξε ένα μέρος μεταξύ Αγιοκάμπου και Καρίτσας, αν θεωρείς ότι μπορείς να φτάσεις εύκολα. Ο ανατολικός ουρανός θα σε ανταμείψει αν δεν έχει πολύ υγρασία.

 

Άλλη λύση είναι να ανεβείς λίγο πάνω από το χωριό Σπηλιά του Κισσάβου (35-40 λεπτά οδήγημα από τη Λάρισα) αλλά ο νότιος ουρανός θα επηρεάζεται αρκετά από την αστική φωτορύπανση της Λάρισας

 

Τέλος, αν είναι δύσκολο να απομακρυνθείς πολύ, μεταξύ Τυρνάβου και Ελλασόνας ο δρόμος φτάνει μέχρι ύψος περίπου 500-600 μέτρα. Εκεί, στην κορυφή της διαδρομής υπάρχει ένας δρόμος που φεύγει αριστερά προς κάποιο μικρό χωριό. Λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά από αυτή τη διασταύρωση, η κορυφογραμμή προσφέρει πανοραμική θέα και μιά ικανοποιητική διέξοδο από την αστική φωτορύπανση, κυρίως για τον βόρειο και δυτικό ουρανό.

Αν κάνει ξαστεριά αυτή την εποχή, προσοχή στον πάγο!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ, Στέφανε.

Από τη Σπηλιά ήταν ο παππούς μου!

Μάλλον όμως θα προτιμήσω τη Σωτηρίτσα, τελικά.

Καλή χρονιά και καλό Διεθνές έτος Αστρονομίας σε όλους!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από τη Σωτηρίτσα είναι ο δικός μου παππούς :D Και το χωριό είναι στην περιοχή που περιέγραψα, σε υψόμετρο περίπου 300 μ. Μιά χαρά!

Καλή πρωτοχρονιά και καλές παρατηρήσεις!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης