Jump to content

Στόχοι και Κίνητρα της Επιστήμης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παραθέτω δύο ειδήσεις από τη σημερινή ειδησεογραφία χωρίς σχόλια:

 

1.

Φιλόδοξο πείραμα επιχειρεί να μετατρέψει πιθήκους σε «ανθρώπους»

Τα Νέα

Ουάσινγκτον

 

Οκτώ πίθηκοι μπονόμπο εξαιρετικά υψηλής νοημοσύνης θα μεταφερθούν σε ένα «σπίτι» υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ όπου θα ζήσουν και θα αναπαραχθούν για δεκαετίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα αναπτύξουν γλώσσα και άλλες ιδιότητες της «ανθρώπινης φύσης».

To «Ίδρυμα Ανθρωποειδών Πιθήκων» στην Αΐόβα, κόστους δέκα εκατ. δολαρίων και έκτασης άνω των 1.200 τετραγωνικών μέτρων, θα κατοικηθεί από τρεις θηλυκούς και πέντε αρσενικούς μπονόμπο, ένα είδος πιθήκου από το Κονγκό, γνωστό και ως πυγμαίος χιμπατζής.

Οι μπονόμο, διάσημοι για τη σεξουαλική τους «ασυδοσία», μοιάζουν στον άνθρωπο περισσότερο από κάθε άλλο είδος, σχολιάζει η Δρ Σου Σάβατζ-Ρούμπο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, κορυφαία ειδικός στη μελέτη της γλώσσας στους πιθήκους και επικεφαλής του πειράματος.

Στη φυσική τους κατάσταση, οι μπονόμπο παράγουν ήχους «σαν να επικοινωνούν» και συχνά περπατούν όρθιοι.

Αν στη διάρκεια του πειράματος οι πίθηκοι μάθουν να μιλούν, να εκτιμούν τη μουσική και άλλες μορφές τέχνης, θα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτές οι ιδιότητες «δεν είναι εγγενείς στους ανθρώπους».

Οι πίθηκοι, με διάρκεια ζωής περίπου 50 χρόνια, θα μπορούν να αναπαράγονται και να ελέγχουν σχεδόν πλήρως το περιβάλλον τους. Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κουζίνα, να παίρνουν σνακ από μηχανήματα αυτόματης πώλησης, να πηγαίνουν βόλτες στο «δάσος» και να σκαρφαλώνουν εμπόδια δέκα μέτρων. Η επικοινωνία με τους ερευνητές θα γίνεται με οθόνες αφής.

Οι επισκέπτες επιτρέπονται, αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι το Ίδρυμα Ανθρωποειδών Πιθήκων δεν είναι ζωολογικός κήπος, αναφέρει η Σάβατζ-Ρούμπο.

Οι μπονόμπο θα βλέπουν σε οθόνες ποιος επισκέπτης τους χτυπάει το κουδούνι και θα μπορούν να πατούν ένα πλήκτρο στην οθόνη αφής για να τον αφήσουν να περάσει στον ειδικό χώρο επισκέψεων.

«Μόνο αν θέλουν να ανοίξουν την πόρτα θα μπορεί κανείς να περάσει» τονίζει η Σάβατζ-Ρούμπο.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

 

2.

Risky situation? Call the SWAT monkey

Thursday, April 21, 2005 Posted: 0735 GMT (1535 HKT)

PHOENIX, Arizona (Reuters) -- "Send in the SWAT monkey" is not an order police commanders are accustomed to giving, but that could change if an Arizona police department follows through on a proposal to train a capuchin monkey for high-risk police operations.

A Special Weapons and Tactics veteran from Mesa, Arizona, a suburb of Phoenix, has researched the possibility of landing a $100,000 federal grant to fund a pilot program to train one monkey.

"Everybody laughs about it until they really start thinking about it," Sean Truelove told the East Valley Tribune, a local newspaper. "It could change the way we do business."

Major city police departments in the United States use paramilitary SWAT teams for hostage situations and in situations involving heavily armed criminals.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή φιλοδοξούν να αναπαράγουν χιλιάδες χρόνια εξελικτικής διαδικασίας μέσα σε λίγες δεκαετίες απλώς και μόνον βάζοντας πιθίκια μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο touch screens?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη,

 

ποιος ξέρει, ίσως αποδειχτεί ότι ο εξανθρωπισμός λίγων ζώων είναι ευκολότερη υπόθεση από τον εξανθρωπισμό του κυρίαρχου του πλανήτη...

 

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν το Ηλιακό Σύστημα είναι 900.000 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, ο γαλαξίας μας 90.000.000 φορές μεγαλύτερος από το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν 300.000 φορές μεγαλύτερο από το γαλαξία μας, τότε ποιά η σημασία του ανθρώπου μέσα στο Σύμπαν;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης