Jump to content

Νετρίνο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ιταλοί ερευνητές της ομάδας OPERA επιβεβαιώνουν τη θεωρία μετάλλαξης των Νετρίνο (1960)…συνέχεια : http://maradclub.blogspot.com/2010/06/blog-post_7427.html

Orion Amateur Observatory Langadas

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

William Optics Zenith Star

ED 70/420,

Guide Scope :Meade 70/600,

TS Guide Finder 9x60,

Celestron SkyMaster 15x70,

Bresser 10x50,

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 82
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα τελείωσε με μία εκπληκτική ανακάλυψη!

 

Η ανακάλυψη αυτή, όχι μόνο μπορεί να μας οδηγήσει ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του Σύμπαντος, αλλά και να μας μεταφέρει πιο κοντά στη δομή του κατά τις πρώτες στιγμές της γέννησής του.

 

Και το σημαντικότερο είναι, ότι φαίνεται να ισχύουν και άλλες θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο, που σημαίνει ότι μία νέα εποχή αρχίζει για τη φυσική που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Ακόμα και πειραματικά δεδομένα μας αποδεικνύουν λοιπόν, ότι η απόκλιση από την πεπατημένη δεν υποδεικνύει ούτε λάθος τρόπο σκέψης, αλλά ούτε και έλλειψη προβλεψιμότητας.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μια και ανοιξε η συζητηση για τα νετρινα ας δουμε τα νεα ευρήματα για την υφή του σύμπαντος. :cheesy:

Το δρόμο για μια «νέα φυσική» είναι πιθανό να δείχνουν οι έρευνες για τα νετρίνα στο πλαίσιο του πειράματος MINOS του εργαστηρίου-επιταχυντή Fermilab των ΗΠΑ, με το οποίο συνεργάζονται επιστήμονες από την Ελλάδα. Τα νετρίνα, αυτά τα υποατομικά σωματίδια-χαμαιλέοντες, είναι διάσημα στην κοινότητα των φυσικών για την μοναδική ικανότητά τους να «μεταμορφώνονται» από το ένα είδος σωματιδίου σε άλλο.

Οι έρευνες αυτές μπορεί να ρίξουν φως στο γιατί το σύμπαν φαίνεται να αποτελείται μόνο από ύλη και όχι αντιύλη.

Η σημαντική επιστημονική ανακοίνωση για τη διαφορά στις μετρήσεις νετρίνων-αντινετρίνων έγινε ταυτόχρονα στο Fermilab και στην Αθήνα, όπου διεξάγεται η 14η Διεθνής Συνδιάσκεψη για την Φυσική των Νετρίνων και την Αστροφυσική (Neutrino 2010, 14-19 Ιουνίου), στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία παρουσιάζονται οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις στην έρευνα για τα νετρίνα.

Οι φυσικοί του πειράματος MINOS (Main Injector Neutrino Oscillation Search), που διεξάγεται στον επιταχυντή Fermilab του Ιλινόις, σύμφωνα με το New Scientist, στο πλαίσιο μελέτης του φαινομένου της "ταλάντωσης" των νετρίνων, έκαναν για πρώτη φορά διεθνώς μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς βρήκαν μια απόκλιση ανάμεσα στα νετρίνα και στα αντι-νετρίνα, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση το σημερινό "Καθιερωμένο Μοντέλο" σωματιδιακής φυσικής.

Τα νετρίνα (ύλη) και τα αντι-νετρίνα (αντιύλη) "ταλαντώνονται" (δηλαδή "μεταλλάσσονται") ανάμεσα σε τρεις τύπους με διαφορετική μάζα: ηλεκτρόνια, ταυ και μυόνια. Στο πλαίσιο του πειράματος MINOS, μυονικά νετρίνα και μυονικά αντινετρίνα στέλνονται μέσω ακτινών σε δύο ανιχνευτές υποατομικών σωματιδίων: ο ένας είναι κοντινός και βρίσκεται μέσα στο ίδιο το Fermilab και ο άλλος είναι μακρινός και απέχει 735 χλμ., ευρισκόμενος μέσα σε ένα ορυχείο στα έγκατα της Μινεσότα.

Οι φυσικοί ανέμεναν -με βάση την θεωρία- ένα δεδομένο έλλειμμα μυονικών νετρίνων και αντινετρίνων, όταν θα έφταναν στον προορισμό τους, σε σχέση με αυτά που ξεκίνησαν από την πηγή εκπομπής τους.

Το νέο όμως απρόσμενο δεδομένο, που προέκυψε με το πείραμα του MINOS, είναι ότι οι φυσικοί δεν μέτρησαν το έλλειμμα σωματιδίων που περίμεναν να δουν με βάση την κυρίαρχη θεωρία.

Αντίθετα, μετρώντας τις "ταλαντώσεις" των νετρίνων και αντινετρίνων, διαπίστωσαν μια απόκλιση μεγαλύτερη κατά 40% (καθόλου αμελητέα δηλαδή) στα αντινετρίνα σε σχέση με τα νετρίνα.

Η εκπρόσωπος της ερευνητικής κοινοπραξίας MINOS Τζένι Τόμας του University College του Λονδίνου, ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά και δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί η περίπτωση στατιστικού σφάλματος (υπάρχει ακόμα 5% πιθανότητα τέτοιου λάθους, που αναμένεται να εξαλειφθεί με νέες μετρήσεις).

Αν όμως αποδειχτεί όντως αυτή η απόκλιση και στις επόμενες μετρήσεις μεταξύ νετρίνων και αντινετρίνων, τότε ίσως θα βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος: γιατί ενώ η ύλη και η αντιύλη ξεκίνησαν σε ίσες ποσότητες στο αρχικό "Μπιγκ Μπανγκ", στην συνέχεια επικράτησε μια ανισορροπία και η ύλη …πήρε το πάνω χέρι (γι' αυτό άλλωστε σήμερα υπάρχουμε, αντί η ύλη και η αντι-ύλη να έχουν αλληλοεξουδετερωθεί μέσα στην ανυπαρξία).

Η διαφορά μέτρησης μπορεί να οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο που "ταλαντώνονται" τα νετρίνα σε σχέση με τα αντινετρίνα. Εναλλακτικά, μπορεί τα αντινετρίνα, μέχρι να διασχίσουν -μέσα σε μόλις 2,5 χιλιοστά του δευτερολέπτου!- τα 735 χλμ. για να φθάσουν στον προορισμό τους (η απόσταση "πομπού"-"δέκτη" μεταξύ Fermilab-Μινεσότα) μπορεί να αλληλεπιδρούν με την μεσολαβούσα ύλη με κάποιον άγνωστο μέχρι σήμερα τρόπο.

"Αν το εύρημα αποδειχτεί πραγματικό, τότε δείχνει προς μια μη αναμενόμενη Φυσική. Θα πρόκειται για κάτι καινούριο, που δεν καταλαβαίνουμε", δήλωσε η Τόμας.

Ο Αντόνιο Ερεντιτάτο, του πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του πειράματος νετρίνων OPERA στην Ιταλία, δήλωσε κι αυτός ότι "πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη πως η φυσική των νετρίνων αποτελεί προνομιακο εργαλείο για το άνοιγμα του δρόμου προς μια Νέα Φυσική", αν και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για στατιστικό λάθος.

Στο πείραμα MINOS συμμετέχουν πάνω από 140 επιστήμονες, μηχανικοί, τεχνικοί και φοιτητές από 30 ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια σε πέντε χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ελλάδα, Βραζιλία, Πολωνία).

Από ελληνικής πλευράς παίρνουν μέρος ερευνητές από το πανεπιστήμιο Αθηνών. :cheesy:

antimatter-thumb-medium.jpg.7fad86938aae54cc0148efd4583bdffe.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα νετρίνα (ύλη) και τα αντι-νετρίνα (αντιύλη) "ταλαντώνονται" (δηλαδή "μεταλλάσσονται") ανάμεσα σε τρεις τύπους με διαφορετική μάζα: ηλεκτρόνια, ταυ και μυόνια. Στο πλαίσιο του πειράματος MINOS, μυονικά νετρίνα και μυονικά αντινετρίνα στέλνονται μέσω ακτινών σε δύο ανιχνευτές υποατομικών σωματιδίων: ο ένας είναι κοντινός και βρίσκεται μέσα στο ίδιο το Fermilab και ο άλλος είναι μακρινός και απέχει 735 χλμ., ευρισκόμενος μέσα σε ένα ορυχείο στα έγκατα της Μινεσότα.

 

Δηλαδή τα νετρίνο αποκτούν φορτίο αρνητικό και μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε λεπτόνιο; =P~

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα γεωνετρίνα μπορούν να απαντήσουν σε βαθειά ερωτήματα της Γεωλογίας. :cheesy:

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε γεωνετρίνα βαθιά μέσα στο εσωτερικό της Γης. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους γεωλόγους να κατανοήσουν πώς κάποιες αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του πλανήτη μας, επηρεάζουν ορισμένα γεγονότα στην επιφάνεια του, όπως για παράδειγμα τους σεισμούς και τα ηφαίστεια. Κάποτε, οι επιστήμονες θα μπορούν να γνωρίζουν αρκετά για τις πηγές και τη ροή της θερμότητας μέσα στη Γη, ώστε να προβλέψουν γεγονότα όπως η πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

Οι επιστήμονες που ανήκουν στην Συνεργασία Borexino έχουν εντοπίσει τα γεωνετρίνα στο Εργαστήριο του Gran Sasso της Ιταλίας. Αυτή η σφαίρα από ανοξείδωτο ατσάλι είναι μέρος του ανιχνευτή των νετρίνων που χρησιμοποιείται στο επιστημονικό πρότζεκτ. Βρίσκεται περίπου ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια του βουνού Gran Sasso περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη

Η διαπίστωση αυτή, γίνεται από μια επιστημονική συνεργασία (Borexino Collaboration) στο Εργαστήριο που είναι στο Gran Sasso της Ιταλίας. Η εργασία αυτή βασίζεται σε μια παλαιότερη απόδειξη των λεγόμενων "γεω-νετρίνων", που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ιαπωνικού πειράματος το 2005.

"Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Frank Calaprice, καθηγητής Φυσικής στο Πρίνστον και ένας από τους συντάκτες της δημοσιευμένης μελέτης. “Δείχνει ότι τα γεωνετρίνα έχουν ανιχνευθεί και καθιερώνεται έτσι ένα νέο εργαλείο για τη μελέτη του εσωτερικού της Γης."

Το νετρίνα, τα οποία είναι χωρίς φορτίο, αδρανή και από τα θεμελιώδη σωματίδια της φύσης, εκπέμπονται από τον ήλιο και τις κοσμικές ακτίνες που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα. Τα γεωνετρίνα είναι αντινετρίνα – η αντιύλη των νετρίνων και προέρχονται από την ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου, θορίου και του καλίου στον φλοιό της Γης καθώς και στον μανδύα του – το παχύ στρώμα που επεκτείνεται κάπου 3.000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια.

Σε εργαστήρια όπως το Gran Sasso, οι ερευνητές χρησιμοποιούν όργανα που λειτουργούν ως "τηλεσκόπια" γεωνετρίνων, εξετάζοντας το εσωτερικό της Γης με τον εντοπισμό αυτών των περίεργων σωματιδίων.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι αυτά θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα από τι συνίσταται η ύλη βαθιά μέσα στη Γη. "Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη και υπόσχεται πολλά για μια καλύτερη κατανόηση της σύνθεσης της Γης και για το πώς λειτουργεί η Γη", δήλωσε ο Thomas Duffy, καθηγητής γεωεπιστημών στο Princeton, ο οποίος όμως δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι γεωλόγοι βεβαίως θα ήθελαν να γνωρίζουν περισσότερα για τον κρίσιμο ρόλο των στοιχείων που διασπώνται, όπως είναι το ουράνιο και το θόριο, στη θέρμανση της Γης και τι είναι αυτό που προκαλεί την μεταφορά θερμότητας στον μανδύα της – την αργή, συνεχή ροή θερμών μετάλλων στο εσωτερικό που μεταφέρει θερμότητα από τα μεγάλα βάθη στην επιφάνεια της Γης. Με την μεταφορά της θερμότητας κινούνται και οι τεκτονικές πλάκες και φυσικά βλέπουμε όλα τα συνοδευτικά φαινόμενα τους στην επιφάνεια – ηπείρους που κινούνται, ο ωκεάνιος πυθμένας να εξαπλώνεται, να ξεσπούν τα ηφαίστεια και οι σεισμοί. Κανείς δεν ξέρει αν η ραδιενεργός διάσπαση είναι υπεύθυνη για την ενέργεια θέρμανσης ή είναι μόνο ένας παίκτης από τους πολλούς παράγοντες.

Η προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται εντός της Γης είναι ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της γεωλογίας, σύμφωνα με τον Calaprice. Η οριστική ανίχνευση των γεωνετρίνων στο πείραμα Borexino επιβεβαιώνει ότι η ραδιενέργεια συμβάλλει σε σημαντικό ποσοστό – ίσως το περισσότερο – της ενέργειας, τονίζει.

Το πείραμα Borexino πράγματι είχε σχεδιαστεί για την ανίχνευση χαμηλής ενέργειας ηλιακών νετρίνων κι όχι των γεωνετρίνων. "Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι το πείραμα είχε την ικανότητα να ανιχνεύει τα σωματίδια που έρχονται σε εμάς από τη ραδιενέργεια πολύ βαθιά από τη Γη”, είπε ο Cristiano Galbiati, καθηγητής της φυσικής και ένας από τους 13 συνεργάτες του Πρίνστον, μεταξύ των 88 επιστημόνων που εμπλέκονται στην έρευνα.

Το πρότζεκτ Borexino βρίσκεται σχεδόν ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια του βουνού Gran Sasso περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη – ένα ιδανικό σημείο για τη μελέτη των νετρίνων διότι τα βράχια προστατεύουν τον ανιχνευτή από άλλους τύπους ακτινοβολίας και σωματίδια, που θα φτάνουν στην αισθητήρια διάταξη. Μεγάλο μέρος του πειράματος Borexino είναι η διαδικασία για την εξάλειψη του «θορύβου» της ακτινοβολίας υποβάθρου.

Τα νετρίνα είναι εμφανώς δύσκολο να ανιχνευθούν διότι συνήθως περνάνε μέσα από την ύλη, και σπανίως αλληλεπιδρούν με αυτή. Ο ανιχνευτής αποτελείται από μια σφαίρα νάιλον που περιέχει 1.000 τόνους ενός υγρού υδρογονάνθρακα. Μια σειρά από υπερευαίσθητους φωτοανιχνευτές βρίσκονται γύρω γύρω μέσα σε μια άλλη σφαίρα από ανοξείδωτο χάλυβα. Κι όλα αυτά είναι περιτριγυρισμένο από 2.400 τόνους νερού υψηλής καθαρότητας μέσα σε μια άλλη χαλύβδινη σφαίρα.

Τα ηλιακά νετρίνα παράγουν έναν τύπο σήματος όταν αυτά έρχονται σε επαφή με τον ανιχνευτή, ενώ τα γεωνετρίνα παράγουν έναν άλλο τύπο σήματος. Επειδή υπάρχουν χιλιάδες φορές λιγότερα γεωνετρίνα να κτυπήσουν τον ανιχνευτή, υπάρχουν λίγα μόνο γεγονότα που συμβαίνουν ανά έτος. Η εργασία των επιστημόνων περιγράφει τα αποτελέσματα δύο χρόνων, μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Το πείραμα φυσικά συνεχίζεται.

Ας πούμε τέλος ότι η σημασία των γεωνετρίνων τονίστηκε από τους επιστήμονες στη δεκαετία του 1960, και από μια καταλυτική μελέτη των Lawrence Krauss, Sheldon Glashow και David Schramm το 1994 τέθηκαν τα θεμέλια για αυτό το πεδίο. Το 2005, μια επιστημονική συνεργασία της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, η KamLAND, έκανα ένα πείραμα σε ένα ορυχείο στην Ιαπωνία όπου βρήκε μια υπερβολή στον αριθμό των χαμηλής ενέργειας αντνετρίνων. =D> =D> =D>

Στην φωτογραφια η σφαίρα από ανοξείδωτο ατσάλι που είναι μέρος του ανιχνευτή των νετρίνων που χρησιμοποιείται στο επιστημονικό πρότζεκτ.

earth_nucleus_thumb.jpg.4832abf181c0bab106871ccfc87d7b3c.jpg

Gran_Sasso_Laboratory.jpg.3b090abb78713100ca4ea742cec23a99.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Νετρίνα: τα φαντάσματα της ΟΡΕRΑ :cheesy:

Υστερα από χρόνια προετοιμασίας, το πείραμα ΟΡΕRΑ στο ιταλικό Εργαστήριο Gran Sasso «συνέλαβε» ένα σωματίδιο που ίσως αλλάξει την πορεία της Φυσικής. Το «μεταλλαγμένο» σωματίδιο ξεκίνησε το ταξίδι του από το CΕRΝ ως μιονικό νετρίνο και αλληλεπιδρώντας με την ύλη κατέληξε στην αγκαλιά του Gran Sasso ως λεπτόνιο τ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Την 31η Μαΐου 2010 ένα ανακοινωθέν από το Εθνικό Εργαστήριο Ανίχνευσης Νετρίνων Gran Sasso της Ιταλίας προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στη διεθνή κοινότητα των φυσικών: Για πρώτη φορά στα παγκόσμια πειραματικά χρονικά ένα νετρίνο συνελήφθη να αλλάζει «γεύση»! Λίγο μετά, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «Νeutrino 2010- ΧΧΧΙV Ιnternational Conference in Νeutrino Ρhysics and Αstrophysics» που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μεταξύ 13-19 Ιουνίου, ανακοινώθηκε από το πείραμα ΜΙΝΟS των ΗΠΑ ότι μια διαταραχή στην ταλάντωση των νετρίνων ενόσω ταξιδεύουν μέσα από τη Γη ενδεχομένως δείχνει αλληλεπίδρασή τους με τα πετρώματά της!

Οι μη φυσικοί εξ ημών θα αναρωτηθούμε ίσως τι είναι αυτά τα νετρίνα... Μήπως τα ουδετερόνια, που μας έλεγαν στο γυμνάσιο ότι εμπεριέχονται στον πυρήνα των ατόμων; Αλλά όχι, εκείνα τα λέμε νετρόνια (neutrons). Τα νετρίνα (neutrinos) είναι κάτι ξαδελφάκια των ηλεκτρονίων, που υποτίθεται ότι δεν έχουν ούτε φορτίο ούτε μάζα- άρα... φαντάσματα. Τότε γιατί μας νοιάζουν;

«Αγγελιαφόροι» του Βig Βang

Ο πιο απλός λόγος που νοιαζόμαστε είναι διότι τα νετρίνα είναι οι πρεσβευτές που φθάνουν ως εμάς από την εικαζόμενη απαρχή του σύμπαντος κόσμου- την περίφημη Μεγάλη Εκρηξη (Βig Βang). Οντας δημιουργήματα της γενεσιουργού πυρηνικής σύντηξης, ταξιδεύουν έκτοτε στο Σύμπαν και- από την καταγραφή τους στο Κοσμικό Υπόβαθρο Μικροκυμάτων, το γνωστό πείραμα CΟΒΕ- μπορέσαμε να «φωτογραφίσουμε» το Σύμπαν στη νηπιακή του ηλικία. Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι από την ανίχνευση νετρίνων που εκλύονται κατά την κατάρρευση αστέρων μπορούμε να μάθουμε δευτερογενώς πολλά για τον μηχανισμό θανάτου-αναγέννησης στη φύση. Και ένας τρίτος είναι ότι μέσω της μελέτης των νετρίνων που εκλύονται από την πυρηνική σύντηξη στον ήλιο μας ίσως μάθουμε επιτέλους πώς «δουλεύει» αυτή η πηγή ζωής του πλανήτη μας και φθάσουμε σε σημείο να προβλέπουμε τη συμπεριφορά του. Κατά τα λοιπά... μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς την έγνοια τους. Ετσι κι αλλιώς, γύρω στο 1 τρισεκατομμύριο νετρίνα διαπερνούν το σώμα του καθενός μας ανά δευτερόλεπτο, χωρίς να νιώθουμε τίποτε! Ο,τι δεν μας πειράζει, γιατί να το «πειράζουμε»;

Αυτή είναι μια καθησυχαστική αντίληψη των πραγμάτων για τον μέσο νου, αλλά υπάρχει και μια άλλη που διαταράσσει σφόδρα τη νιρβάνα του: Το Διαδίκτυο σφύζει από θεωρίες για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν η «αλλαγή γεύσης» των νετρίνων στον πλανήτη μας και η αλληλεπίδραση με τα πετρώματά του. Η πιο δραματική οπτικοποίηση αυτών των θεωριών έγινε στην πρόσφατη ταινία «2012», όπου η αναμενόμενη νέα εκκίνηση κύκλου κηλίδων στον Ηλιο θα έφερνε καταιγίδα νετρίνων στη Γη, που αυτή τη φορά θα μεταλλάσσονταν, θα συμπεριφέρονταν ως μικροκύματα και θα υπερθέρμαιναν τον πυρήνα της, με επακόλουθο την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της, τον κατακλυσμό... την επαλήθευση των Μάγιας, του Νοστράδαμου και της Αποκάλυψης... αλληλούια!

Οπότε σκόπιμο είναι να ξεδιαλύνουμε μια για πάντα το τι τρέχει με αυτά τα φαντάσματα και αν η «αλλαγή γεύσης τους» επιφέρει και αλλαγή πλεύσης της μοίρας μας.

Σωματίδια και Δυνάμεις

Το τι ακριβώς σήμαινε η ανακοίνωση της 31ης Μαΐου μάς εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο ΕΜΠ και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Εκλαΐκευσης, κ. Νικόλαος Τράκας, ως εξής:

Τα τελευταία 30-35 χρόνια η κατανόησή μας για την έσχατη δομή της ύλης περιγράφεται από το λεγόμενο Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Μodel), στο οποίο διακρίνουμε:

1.Τα σωματίδια ύλης:

6 κουάρκ: u (up, άνω), d (down, κάτω), c (charm, χαριτωμένο), s (strange, παράξενο), t (top, υψηλό) και b (bottom, χαμηλό) και 6 λεπτόνια: e (ηλεκτρόνιο), μ (μιόνιο), τ (ταυ), νe (νετρίνο ηλεκτρονίου), νμ (νετρίνο μιονίου) και ντ (νετρίνο ταυ).

2.Τις 3 δυνάμεις/ αλληλεπιδράσεις:

την ηλεκτρομαγνητική, την ασθενή (πυρηνική) και την ισχυρή (πυρηνική). Οι αλληλεπιδράσεις αυτές επενεργούν πάνω στα σωματίδια ύλης μέσω ανταλλαγής του αντίστοιχου σωματιδίου/ φορέα: ο φορέας της ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης είναι το φωτόνιο. Φορείς της ασθενούς είναι τα τρία σωματίδια W+, W- και Ζ0 και, τέλος, της ισχυρής είναι οκτώ σωματίδια με το γενικό όνομα γκλουόνια. (Η τέταρτη θεμελιώδης αλληλεπίδραση, η βαρύτητα, δεν συμπεριλαμβάνεται στο Καθιερωμένο Πρότυπο.)

Ζευγάρια ύλης και ταλάντωση

Επειδή τα νετρίνα «αισθάνονται» μόνο την ασθενή αλληλεπίδραση, θα περιοριστούμε σε αυτήν. Ως προς αυτήν την αλληλεπίδραση τα 6 κουάρκ και τα 6 λεπτόνια κατατάσσονται σε ζευγάρια.

Τρία ζευγάρια κουάρκ: (u, d), (c, s), (t, b) και τρία ζευγάρια λεπτονίων: (νe, e), (νμ, μ) και (ντ, τ).

Η ασθενής αλληλεπίδραση μετατρέπει το ένα μέλος των παραπάνω 6 ζευγαριών στο άλλο μέλος του ίδιου ζευγαριού. Για παράδειγμα, το u μετατρέπεται σε d, το c σε s ή το νe σε e (ή και το ανάποδο). Το «κακό» ήταν ότι από πολύ νωρίς είχαν παρατηρηθεί (βέβαια με πολύ μικρή πιθανότητα) και μετατροπές που «έμπλεκαν» τα ζευγάρια των κουάρκ: για παράδειγμα, το u μετατρεπόταν σε s. Στη γλώσσα της κβαντομηχανικής (δηλαδή τη φυσικής που διέπει τον κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων) αυτό μπορεί να περιγραφεί λέγοντας ότι η φυσική κατάσταση του δεύτερου κουάρκ κάθε ζευγαριού είναι μείγμα και των τριών κουάρκ: d, s και b. Στα λεπτόνια, η πειραματικά επιβεβαιωμένη ως πρόσφατα παραδοχή ότι τα νετρίνα νe, νμ, και ντ δεν είχαν μάζα απέτρεπε αυτό το μπέρδεμα μεταξύ των ζευγαριών.

Ολα πήγαιναν καλά ώσπου (στη δεκαετία του 1960) άρχισαν να παρατηρούνται «παράξενα» φαινόμενα με τα νετρίνα. Ενώ, βάσει ενός καλά επιβεβαιωμένου προτύπου «λειτουργίας» του Ηλιου μας, περιμέναμε να παρατηρήσουμε έναν ορισμένο αριθμό νετρίνων νe να εκπέμπονται από τον Ηλιο, ο αριθμός που παρατηρήθηκε ήταν σημαντικά μικρότερος. Πού «χάθηκαν» τα υπόλοιπα νετρίνα; Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη από το 1957 ο Βruno Ρontecorvo είχε μιλήσει για την περίπτωση «ταλάντωσης» μεταξύ των διαφορετικών τύπων νετρίνου (το 1969 δημοσιεύθηκε το περίφημο σχετικό άρθρο από τους Gribov και Ρontecorvo). Τι ακριβώς προβλέπει το φαινόμενο της ταλάντωσης των νετρίνων; Αν τα νετρίνα έχουν μάζα, τότε, ανάλογα με τα κουάρκ, θα πρέπει να παρουσιάζεται μείξη μεταξύ των νετρίνων των διαφορετικών ζευγαριών. Ετσι μια φυσική κατάσταση νετρίνου μπορεί να περιέχει διαφορετικά ποσοστά από κάθε ένα από τα τρία νετρίνα. Αυτή η ποσόστωση μεταβάλλεται με τον χρόνο, οπότε μια κατάσταση μπορεί, για παράδειγμα, να ξεκινήσει αμιγώς ως νe και κατά τη μεγάλη διαδρομή που κάνουν τα νετρίνα προτού αλληλεπιδράσουν με την ύλη να αλλάξουν σε μια κατάσταση αμιγώς ντ. Πολλά πειράματα ως σήμερα επιβεβαίωσαν το πρόβλημα «έλλειψης» κάποιου συγκεκριμένου είδους από τα νετρίνα, αλλά κανένα πείραμα δεν είχε επιβεβαιώσει την εμφάνιση ενός είδους νετρίνου διαφορετικού από αυτό που αναμενόταν.

Το πείραμα της ΟΡΕRΑ

Τι ακριβώς το καινούργιο εμφανίστηκε τώρα; Υστερα από επτά χρόνια προετοιμασίας, το 2006 το πείραμα ΟΡΕRΑ στο Εθνικό Ιταλικό Εργαστήριο του Gran Sasso (120 χλμ. από τη Ρώμη) άρχισε να δέχεται δέσμη μιονικών νετρίνων, νμ, από το CΕRΝ, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, έξω από τη Γενεύη. Επειτα από ένα ταξίδι 732 χλμ.- σε ευθεία γραμμή, μέσα από τον φλοιό της Γης και σε χρόνο 2,4 χιλιοστών του δευτερολέπτου- τα νμ φθάνουν στο Ιταλικό Εργαστήριο.

Αν το νετρίνο αλλάξει από νμ σε ντ, και το το ντ αλληλεπιδράσει με την ύλη, το πείραμα ΟΡΕRΑ θα παρατηρούσε ένα λεπτόνιο τ. Αυτό ακριβώς έγινε, η παρατήρηση του λεπτονίου τ είναι γεγονός! Τα τρία χρόνια που πέρασαν για την παρατήρηση του πρώτου τ δείχνουν ακριβώς τόσο την πολύ μικρή πιθανότητα αλληλεπίδρασης του νετρίνου όσο και τη δυσκολία του πειράματος.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτού του γεγονότος; Κατ΄ αρχάς η επιβεβαίωση ότι τα νετρίνα έχουν μάζα, έστω και πολύ μικρή σε σχέση με τις μάζες των άλλων στοιχειωδών σωματιδίων, γιατί, όπως προαναφέρθηκε, η «ταλάντωση» μεταξύ των διαφορετικών τύπων νετρίνων είναι δυνατή μόνον αν αυτά έχουν μάζα. Αυτό σημαίνει ότι το Καθιερωμένο Πρότυπο χρειάζεται κάποιου είδους «ρετουσάρισμα». Ο δεύτερος σημαντικός αντίκτυπος είναι ότι η αφθονία των νετρίνων στο Σύμπαν, σε συνδυασμό με τη μη μηδενική μάζα τους, συμβάλλει στην κατανόηση της λεγόμενης «σκοτεινής ύλης» του Σύμπαντος, δηλαδή ύλης που δεν ακτινοβολεί και, επομένως, μη άμεσα παρατηρήσιμης, αλλά που η ύπαρξή της τεκμαίρεται από έμμεσες παρατηρήσεις (για παράδειγμα, την κίνηση αστέρων γύρω από τα κέντρα των γαλαξιών). Η σκοτεινή ύλη υπολογίζεται ότι καλύπτει το 25% της ύλης του Σύμπαντος, ενώ η συνηθισμένη ύλη καλύπτει το 4%. Το τεράστιο υπόλοιπο ποσοστό θεωρείται ότι αποτελεί τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια.

ΥΓ.: Οσοι γνωρίζουν αγγλικά μπορούν να διαβάσουν μια εξαιρετικά κατατοπιστική περιήγηση στον κόσμο των νετρίνων στην ιστοσελίδα

http://www.ps.uci.

744349661_ContentSegment_15261912W310_H_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.64faaa37ae8e314de0b3bafa59f67c0e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ο σικελός «προφήτης» και το ασύλληπτο σωματίδιο. :cheesy:

Ενα ενδιαφερον βιβλιο οπως το παρουσιαζει ο Τασος Καφανταρης.

Ο τίτλος του βιβλίου «Ο άνθρωπος νετρίνο» αντικατοπτρίζει το κοινό χαρακτηριστικό μιας ιδιοφυΐας του πνεύματος και ενός σωματιδίου της ύλης: η ύπαρξή τους έμεινε απαρατήρητη από τους πολλούς. Διότι τόσο ο φυσικός Ετορε Μαγιοράνο όσο και το νυν περιβόητο νετρίνο παρέμειναν επί μισό και πλέον αιώνα κάτι το ανεξιχνίαστο ως και... φαντασματώδες. Ο μεν Ετορε ήταν για τους πολλούς μια αντικοινωνική διάνοια, ένα μυαλό-υπολογιστής που αδιαφορούσε για οποιαδήποτε αναγνώριση και τιμή, ένας άνθρωπος που έλυνε τα δυσκολότερα προβλήματα της Φυσικής στην πλάτη ενός πακέτου τσιγάρων και ύστερα... το πετούσε, το δε νετρίνο ήταν κάτι το ασύλληπτο, κάτι που μπορούσε να διαπεράσει τα πάντα χωρίς να αφήνει ίχνη.

Το νήμα της εξιχνίασης και των δύο μυστηρίων ανέλαβε να ξετυλίξει ένας λογοτεχνικά προικισμένος φυσικός του καιρού μας, ο πορτογάλος συγγραφέας του βιβλίου «Φως- ο μύθος της ταχύτητας» Ζοάο Μαγκέιζο. Ο τρόπος που επέλεξε να κάνει το ξετύλιγμα είναι όντως ευρηματικός: Ξεκινάει με μιαν ανάστροφη βιογραφία- αφηγούμενος πρώτα τις περιστάσεις υπό τις οποίες εξαφανίστηκε από προσώπου γης ο Ετορε-, για να περάσει σε μια παράλληλη αφήγηση της ιστορίας και των δύο πρωταγωνιστών. Ετσι τα κεφάλαια εναλλάσσονται, με το ένα να μας αποκωδικοποιεί τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τον Ετορε και το επόμενό του να μας εξηγεί τις θεωρίες και τα πειράματα που οδήγησαν στην ερμηνεία της φύσης αυτού του μυστηριώδους εξαδέλφου του ηλεκτρονίου, του νετρίνου. Η διπλή αυτή εξιστόρηση συνεχίζεται σαν γαϊτανάκι που ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας τις αρχικές κορδέλες που το δόμησαν. Αξιοζήλευτο πράγματι το εύρημα του Ζοάο, διότι δεν μπορώ να φανταστώ πώς αλλιώς θα κρατούσε καυτό το ενδιαφέρον του αναγνώστη: Υπάρχουν σημεία- όπως η επεξήγηση της κβαντομηχανικής και η αριστερόστροφη στροφορμή (spin) των νετρίνων- όπου ελλοχεύει η βεβαιότητα παραίτησης του αναγνώστη, αλλά να σου το επόμενο κεφάλαιο με την κοινωνιολογική ανάλυση της συμπεριφοράς των φυσικών στα χρόνια άνθησης του φασισμού, που αναθερμαίνει το ενδιαφέρον! Μαζί με τις εξαιρετικά χρήσιμες υποσημειώσεις του μεταφραστή και των επιμελητών της ελληνικής έκδοσης, οι 423 σελίδες του μεστού κειμένου συν τις 15 σελίδες βιβλιογραφίας και ευρετηρίου καταλήγουν ένα πολύτιμο σώμα μιγαδικής αναφοράς, τόσο για τον εραστή της Φυσικής όσο και για τον ενθουσιώδη ιχνευτή των ψυχολογικών δραμάτων που οδηγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά στα άκρα.

Επιπόλαια κρίνοντας, θα σύστηνα την ανάγνωση αυτού του βιβλίου σε όσους θέλουν να υπερβούν την εθνική κατάθλιψη για την πτώχευση των αξιών μας με τη μελέτη των αιτίων της κατάθλιψης ενός επιστήμονα που «είδε έναν αιώνα μπροστά». Ωστόσο υπάρχει και ένας βαθύτερος λόγος να διαβάσει κανείς προσεκτικά αυτή τη «διπλή βιογραφία». Είναι αυτός που συμπυκνώνεται στα λόγια του ίδιου του συγγραφέα ως εξής: «Η προσωπική άποψή μου είναι πως δημιούργησε μια διακλάδωση στον δρόμο της Φυσικής του 20ού αιώνα, και εμείς απλώς δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο του Ετορε.Ισως να ζούμε ακόμη όταν θα το μετανιώσουμε». =D> =D> =D>

a.kafantaris@gmail.com

Στην φωτογραφια φωτοπαγίδες. :cheesy:

1758657931_ContentSegment_15262225W1000_H0_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.f06001c2891effdf34047aa1a99f6e94.jpg

882875566_ContentSegment_15262224W1000_H0_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.8fa94305654ee4dc474e08ae4ec89680.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέρον άτομο ο Ετόρε...

 

Όποιοι ενδιαφέρονται υπάρχουν οι συλλογές των επιστημονικών εργασιών του στο gigapedia.

 

Ή μπορώ να τους τις στείλω ο ίδιος με mail.

δS>=0 (c.s.)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Πράσινο φως για το ινδικό παρατηρητήριο νετρίνων. :cheesy:

Το μεγαλύτερο παρατηρητήριο νετρίνων στον κόσμο θα χτιστεί σε βάθος 2 χλμ. κάτω από το έδαφος

της Νοτιοανατολικής Ινδίας, μετά την έγκριση της κυβέρνησης. Το εγχείρημα είναι πιο μακρόπνοο και από το CΕRΝ, καθώς το κέντρο θα περιέχει 50.000 τόνους μαγνητισμένου σιδήρου και 30.000 ανιχνευτές για τον εντοπισμό των σωματιδίων.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να αιχμαλωτίσουν τα νετρίνα που θα εκπέμπουν το CΕRΝ από τα γαλλοελβετικά σύνορα και το Fermilab, που στεγάζει τον επιταχυντή πρωτονίων-αντιπρωτονίων στο Ιλινόι των ΗΠΑ. =D> =D> =D>

1453062388_ContentSegment_16339435W232_H250_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.82377291fbf2a85c923430f46da7f800.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή τα νετρίνο αποκτούν φορτίο αρνητικό και μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε λεπτόνιο;

 

με την ασθενή πυρηνική δύναμη ναι πχ γίνονται ηλεκτρόνια

όπως την β ακτινοβολία του πυρήνα του άνθρακα 14.

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πείραμα φυσικής υποδεικνύει την ύπαρξη νέου σωματιδίου. :cheesy:

Τα αποτελέσματα ενός πειράματος Φυσικής υψηλού στόχου στο Fermilab, από ένα καθηγητή του Μίσιγκαν, δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα πριν 20 χρόνια ευρήματα, που εντοπίζουν ορισμένα κενά στο Καθιερωμένο Μοντέλο. Έτσι, προτείνουν την ύπαρξη ενός νέου στοιχειώδους σωματιδίου:

ενός νετρίνου με μια τέταρτη γεύση.

Τα νέα αποτελέσματα προχωρούν περαιτέρω στην περιγραφή της παραβίασης μιας θεμελιώδους συμμετρίας του σύμπαντος, που υποστηρίζει ότι σωματίδια της αντιύλης συμπεριφέρονται ακριβώς όπως και τα αντίστοιχα σωματίδια της ύλης.

Τα νετρίνο είναι ουδέτερα στοιχειώδη σωματίδια που γεννιούνται κατά τη ραδιενεργό αποσύνθεση άλλων σωματιδίων. Οι γνωστές “γεύσεις” των νετρίνο είναι τα ουδέτερα αντίστοιχα των ηλεκτρονίων και των βαρύτερων λεπτονίων, μιονίων και του σωματιδίου ταυ. Ανεξάρτητα από την αρχική γεύση ενός νετρίνο τα σωματίδια αυτά συνεχώς μεταπίπτουν από τη μία γεύση στην άλλη, ένα φαινόμενο που ονομάζεται “ταλάντωση γεύσης των νετρίνων”.

Ένα νετρίνο ηλεκτρονίου μπορεί να γίνει νετρίνο μιονίου και έπειτα να γίνει εκ νέου νετρίνο ηλεκτρονίου. Οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά ότι υπάρχουν τρεις γεύσεις νετρίνο. Κατά τη διάρκεια του πειράματος Mini Booster Netrino Experiment (MiniBooNE), οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερες ταλαντώσεις από όσες είναι δυνατόν να γίνονται αν υπάρχουν μόνο τρεις γεύσεις νετρίνο.

Σύμφωνα με τον Byron Roe, υπεύθυνο της έρευνας, αυτά τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα της ύπαρξης είτε νέων σωματιδίων είτε νέων δυνάμεων.

“Η απλούστερη εξήγηση θα ήταν είτε η προσθήκη νέων τύπων νετρίνο είτε των λεγόμενων στείρων νετρίνων, τα οποία δεν συμμετέχουν στις ασθενείς αλληλεπιδράσεις”, δήλωσε.

Οι τρεις γνωστοί τύποι νετρίνο αλληλεπιδρούν με την ύλη κυρίως μέσω της ασθενούς πυρηνικής δύναμης, η οποία καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους. Έχει γίνει μια υπόθεση ότι αυτή η τέταρτη γεύση νετρίνο, δεν αλληλεπιδρά μέσω της ασθενούς δύναμης και έτσι γίνεται ακόμα δυσκολότερο να ανιχνευθεί.

Η ύπαρξη των στείρων νετρίνο από την άλλη μεριά, θα μπορούσε να βοηθήσει στην σύνθεση του σύμπαντος, λέει ο William Louis, ένας επιστήμονας του εργαστηρίου Los Alamos, που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

“Οι φυσικοί και οι αστρονόμοι ψάχνουν για στείρα νετρίνα επειδή αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν μέρος ή ακόμα και όλη την σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος, καθώς επίσης και να ερμηνεύσει γιατί το Σύμπαν αποτελείται κυρίως από ύλη και όχι από αντιύλη.

Το πείραμα MiniBooNE πραγματοποιήθηκε στο Fermilab με τη συνεργασία 60 ερευνητών από διάφορα ιδρύματα για να ελέγξει τα αποτελέσματα του πειράματος Liquid Scintillator Neutrino Detector (LNSD), το οποίο άρχισε στο Los Alamos το 1990 και το οποίο ήταν το πρώτο πείραμα που ανίχνευσε περισσότερες ταλαντώσεις από το κανονικό.

Τα πρώτα αποτελέσματα του MiniBooNE πριν από μερικά χρόνια, βασισμένα σε δεδομένα από μια ακτίνα νετρίνων, δεν υποστήριξαν τα αποτελέσματα του LSND. Το πείραμα LSND έγινε με μία ακτίνα αντινετρίνων, που ήταν το επόμενο βήμα για το MiniBooNE.

Αυτά τα νέα αποτελέσματα με βάση τα πρώτα τρία χρόνια εργασιών από μία δέσμη αντινετρίνων, μας λένε μια διαφορετική ιστορία από ό,τι τα προηγούμενα αποτελέσματα. Τα τελευταία δεδομένα της δέσμης των αντινετρίνων του MiniBooNE υποστηρίζουν πια τα ευρήματα του LSND. Και το γεγονός ότι τα πειράματα του MiniBooNE παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα για τα αντινετρίνα απ’ ότι για τα νετρίνα έχουν καταπλήξει τους ειδικούς φυσικούς.

"Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι θα ήταν απαραίτητο ακόμα πιο σοβαρές προσθήκες στο Καθιερωμένο Μοντέλο από ό, τι είχε θεωρηθεί από το πρώτο αποτέλεσμα στο LSND."

Τα αποτελέσματα δείχνουν παραβίαση της συμμετρίας φορτίου – ισοτιμίας του Σύμπαντος, που εξασφαλίζει ότι οι νόμοι της Φυσικής ισχύουν εξίσου για τα σωματίδια της ύλης όσο και για τα αντισωματίδιά τους. Οι παραβιάσεις αυτής της συμμετρίας έχουν παρατηρηθεί σε μερικές σπάνιες διασπάσεις, όχι όμως στα νετρίνα, δήλωσε ο Roe.

Ενώ όμως τα αποτελέσματα είναι στατιστικά σημαντικά και δεν στηρίζουν τα ευρήματα του LNSD, οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή στο ότι απαιτούνται αποτελέσματα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ή πρόσθετα πειράματα προτού οι επιστήμονες εγκαταλείψουν τα αποτελέσματα του Καθιερωμένου Μοντέλου. =D> =D> =D>

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

IceCube: ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου παρατηρητηρίου νετρίνων στο Νότιο Πόλο. :cheesy:

Αμερικανοί ερευνητές ολοκλήρωσαν επιτέλους την κατασκευή ενός ασυνήθιστου παρατηρητηρίου με συνολικό όγκο ενός κυβικού χιλιομέτρου στο Νότιο Πόλο. Το Icecube, όπως λέγεται, θα αναζητήσει τα φευγαλέα νετρίνα, τα μυστηριώδη σωματίδια που διαπερνούν τη Γη, χωρίς να αλληλεπιδράσουν σχεδόν καθόλου με την ύλη οπότε δεν χάνουν την ταχύτητα τους.

Η κατασκευή του τηλεσκόπιου ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου του 2010. Αποτελείται από 86 καλώδια που κατεβαίνουν κατακόρυφα τον πάγο μέχρι το βάθος των 1.450 έως 2.450. Από κάθε καλώδιο κρέμονται 60 φωτο-ανιχνευτές σε μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, σχεδιασμένοι να ανιχνεύουν την αμυδρή γαλάζια λάμψη που εκπέμπουν τα νετρίνα όταν αντιδρούν με άτομα οξυγόνου.

Τέτοιου είδους λάμψεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, αφού τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων νετρίνα μπορεί να περάσουν από τον πάγο χωρίς να αλληλεπιδράσουν με την ύλη. Από αυτά το δε IceCube θα παρατηρήσει μόλις μερικές εκατοντάδες νετρίνα την ημέρα. Γι αυτό και το τηλεσκόπιο πρέπει να είναι πολύ μεγάλο.

Μπορούμε να δούμε τα νετρίνα επειδή όταν συγκρούονται με τους πυρήνες των ατόμων οξυγόνου μέσα στον πάγο, θα μετατραπούν στα φορτισμένα σωματίδια που ονομάζονται μιόνια, και τα οποία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Επειδή αυτά τα μιόνια (αλλά και άλλα συντρίμμια από τη σύγκρουση) κινούνται ταχύτερα από ότι το φως μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τους πάγους, ακτινοβολούν ένα κρουστικό κύμα με μπλε ακτινοβολία ή ακτινοβολία Cherenkov όπως λέγεται, ορατή στους φωτοανιχνευτές του IceCube.

Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια χωρίς φορτίο και με σχεδόν μηδενική μάζα, τα οποία κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και προέρχονται όχι μόνο από τον Ήλιο αλλά και από άλλα άστρα στον ουρανό.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην κατασκευή του προέρχονται από περίπου 40 ιδρύματα, που βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τα νησιά Μπαρμπάντος, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. =D> =D> =D>

Το Παρατηρητήριο νετρίνων IceCube είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε οι 5.160 οπτικοί ανιχνευτές του να βλέπουν μία περιοχή ενός κυβικού χιλιομέτρου στον πάγο του.

IceCubeschema.jpg.f3025d26122da8b1c6ba75c099869693.jpg

ice_cube.jpg.dea6b80c7138eae38aff27bffa50da94.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Τα νετρίνα έχουν όλες τις ... γεύσεις.Τα μυστηριώδη σωματίδια μπορούν να «μεταλλάσσονται» σε 3 διαφορετικούς τύπους. :cheesy:

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές που μελετούν τα νετρίνα, τα μυστηριώδη σωματίδια που θεωρείται ότι δημιουργήθηκαν κατά την γέννηση του Σύμπαντος. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί τρεις διαφορετικοί τύποι τους και οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα σωματίδια δεν μπορούν να αλλάξουν από τον ένα τύπο στον άλλο. Όπως φαίνεται όμως τα νετρίνα μπορούν τελικά να μεταπηδούν από τον ένα τύπο στον άλλο, γεγονός το οποίο ανοίγει νέους δρόμους στις έρευνες για την αρχέγονη ύλη του Σύμπαντος.

Τα νετρίνα

Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια που δημιουργούνται κατά τη ραδιενεργό διάσπαση, δηλαδή κατά τη διάρκεια πυρηνικών αντιδράσεων όπως αυτές που συντελούνται στο εσωτερικό των άστρων και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, και κατά την αλληλεπίδραση των κοσμικών ακτίνων με άτομα ύλης.

Τα περισσότερα νετρίνα που φθάνουν στη Γη προέρχονται από τον Ήλιο. Το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα σωματίδια έγκειται κυρίως στο ότι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν, γιατί αλληλεπιδρούν πολύ ασθενώς με την ύλη και επιπλέον κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Μέχρι τώρα είναι γνωστά τρία είδη τους, τα οποία συχνά αναφέρονται και σαν «γεύσεις» νετρίνων: τα νετρίνα ηλεκτρονίων, τα μιονικά νετρίνα και τα νετρίνα τ. Κάθε τύπος έχει διαφορετική μάζα.

Το πείραμα Τ2Κ

Το πείραμα Τ2Κ που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία είναι μια διεθνής συνεργασία στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 500 επιστήμονες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, την Πολωνία και τη Ρωσία.

Μια πηγή νετρίνων παράγει μιονικά νετρίνα τα οποία στην συνέχεια συλλέγονται από διάφορους ανιχνευτές. Ο τελευταίος από αυτούς είναι ο Super-K, μια τεράστια υπόγεια εγκατάσταση που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χλμ από την πηγή. Στις τελευταίες παρατηρήσεις τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα νετρίνα μπορούν να μεταπηδούν από τον ένα τύπο στον άλλο, φαινόμενο το οποίο οι ειδικοί ονομάζουν «ταλάντωση των νετρίνων».

Προβλήματα που ανέκυψαν στις εγκαταστάσεις των πειραμάτων εξαιτίας του μεγάλου σεισμού που έγινε στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου δεν επέτρεψαν την επανάληψη και επιβεβαίωση των αρχικών παρατηρήσεων και έτσι οι επιτελείς του Τ2Κ δεν ανακοινώνουν επίσημα την ανακάλυψη τους. Δηλώνουν όμως ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να το κάνουν. #-o #-o #-o

Στην φωτογραφία ο ανιχνευτής Super-K στον οποίο γίνονται τα πειράματα των νετρίνων.

592B367FC3414C6FB0EAAEDD6CDB1FCA.jpg.ee9ac8d0bacf94c038de269ead35c310.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Τα νετρίνα και η σκοτεινή πλευρά της ύλης. :cheesy:

Πριν από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην κοσμική Μύκονο ένα πολύ σημαντικό συνέδριο Φυσικής (26/6-1/7).

Πρόκειται για το έβδομο από μια σειρά διεθνών συνεδρίων με την επονομασία «Συνέδριο της Πάτρας» (Patras Workshop) που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Κωνσταντίνο Ζιούτα, δραστήριο καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και άλλους επιφανείς Ευρωπαίους ειδικούς.

Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν 75 σύνεδροι από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Κορέα. Μεταξύ των προσκεκλημένων ξεχωρίζουν πολλά ονόματα διαπρεπών επιστημόνων που πρωταγωνιστούν στην έρευνα της Φυσικής, όπως ο Yoichiro Suzuki, διευθυντής του Ινστιτούτου ICRR και επικεφαλής των πρωτοποριακών πειραμάτων στον τεράστιο ανιχνευτή Super-Kamiokande της Ιαπωνίας, αλλά και η Elena Aprile που παρουσίασε τα αποτελέσματα των νέων ερευνών της (ΧΕΝΟΝ 100) σχετικά με τη σκοτεινή ύλη. Από τους Ελληνες ερευνητές, οι οποίοι συμμετείχαν με σπουδαίες ανακοινώσεις, ξεχωρίζουν τα ονόματα του Κωνσταντίνου Ζιούτα, του Γιάννη Σεμερτζίδη, της Θεοπίστης Δάφνη και του Χρήστου Τουραμάνη.

Ζητήσαμε από τον Χ. Τουραμάνη να μας μιλήσει για τα εκπληκτικά συμπεράσματα των ερευνών του σχετικά με τη φύση των νετρίνων, των πιο φευγαλέων συστατικών του γνωστού Σύμπαντος.

 

* Τι ακριβώς είναι τα νετρίνα και τι μας αποκαλύπτει η έρευνα των νετρίνων για τη σύσταση της αινιγματικής «σκοτεινής ύλης» του Σύμπαντος;

**«Τα νετρίνα είναι τα ελαφρύτερα, αφόρτιστα και λιγότερο κατανοητά από όλα τα γνωστά στοιχειώδη σωμάτια της φύσης. Αντιδρούν ελάχιστα, μόνο με την "ασθενή αλληλεπίδραση", και περνούν μέσα από τη γη σχεδόν σαν να ήταν κενό. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη μελέτη τους, απαιτώντας τεράστιους ανιχνευτές και πολύ ισχυρές πηγές ή δέσμες νετρίνων.

Από την ανάλυση της γωνιακής κατανομής των ανισοτροπιών του Κοσμικού Υποστρώματος Μικροκυμάτων, που έγινε την τελευταία δεκαετία, γνωρίζουμε ότι τα νετρίνα δεν μπορεί να είναι η σκοτεινή ύλη. Αλλα σωμάτια, βαρύτερα από τα νετρίνα, είναι απαραίτητα γι' αυτό το ρόλο, και ήδη πολλά πειράματα σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στην αναζήτησή τους».

* Η ερευνητική σας ομάδα έκανε πρόσφατα μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στην Ιαπωνία. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς ανακαλύψατε; Αρχίζετε μήπως να κατανοείτε πώς αποκτούν μάζα τα νετρίνα, αυτά τα τόσο «φευγαλέα» και μέχρι χθες άπιαστα συστατικά της ύλης;

**«Την τελευταία δεκαετία γνωρίζαμε ότι πρέπει να υπάρχουν τρία είδη (ή τύποι) νετρίνων και ότι αυτά "ταλαντώνονται", δηλαδή αλλάζουν ταυτότητα από τον έναν τύπο στους άλλους καθώς ταξιδεύουν στο Σύμπαν. Στα τρία διαφορετικά είδη νετρίνων αντιστοιχούν συνεπώς τρεις διαφορετικές ταλαντώσεις (1-2, 2-3, 1-3). Οι δύο πρώτες ταλαντώσεις είχαν μετρηθεί πειραματικά, ενώ η τρίτη δεν είχε μετρηθεί ή παρατηρηθεί ποτέ. Στο πρόσφατο πείραμά μας παρατηρήσαμε αυτή την τρίτη ταλάντωση, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πειραματικά την ύπαρξη και αυτού του τρίτου είδους νετρίνων.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν μας εξηγεί πώς αποκτούν μάζα τα νετρίνα, ανοίγει όμως νέες προοπτικές για τη λύση ενός άλλου βασικού μυστηρίου που συνδέεται με την ύπαρξή μας. Ξέρουμε ότι το αρχέγονο σύμπαν περιείχε ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης. Η τελευταία εξαφανίστηκε τελείως πολύ νωρίς. Αν αυτό δεν είχε συμβεί, το Σύμπαν θα ήταν τόσο βίαιο ώστε δεν θα υπήρχαν τα αρκετά μεγάλα διαστήματα σταθερότητας που απαιτούνται για το σχηματισμό των γαλαξιών και κατ' επέκταση για τη δημιουργία της ζωής και την εξέλιξη του ανθρώπου.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική επικράτηση της ύλης στο Σύμπαν δεν εξηγείται από τους γνωστούς νόμους της φυσικής! Αν λοιπόν κανένας επιβεβαιωμένος φυσικός νόμος δεν εξηγεί την εξαφάνιση της αντιύλης, τότε ίσως το μυστικό να κρύβεται στα νετρίνα, υπό τη μορφή της παραβίασης της συμμετρίας μεταξύ ύλης-αντιύλης, της λεγόμενης ασυμμετρίας ύλης-αντιύλης (CP Violation). Και για να καταστεί αυτό κατ' αρχάς δυνατό πρέπει να συμβαίνουν και οι τρεις ταλαντώσεις. Η πρόσφατη ανακάλυψή μας στην Ιαπωνία ανοίγει το δρόμο για νέα ενδιαφέροντα πειράματα που ήδη σχεδιάζουμε. Οι αναζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ίσως να μας προσφέρουν μια μέρα την απάντηση της φυσικής στο θεμελιώδες ερώτημα "γιατί υπάρχουμε"».

**Σύμφωνα με το «Καθιερωμένο Μοντέλο» της σωματιδιακής φυσικής, τα νετρίνα δεν θα έπρεπε να διαθέτουν καθόλου μάζα, όμως οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις έδειξαν ότι αυτό ήταν λάθος. Αραγε το μοντέλο αυτό εξακολουθεί να ισχύει ή μήπως εμφανίζει ανυπέρβλητες αδυναμίες; **«Για να υπάρχει ταλάντωση των νετρίνων θα πρέπει τα νετρίνα να έχουν μη μηδενική μάζα, κάτι που, ενώ έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά, εντούτοις δεν περιγράφεται από το Καθιερωμένο Μοντέλο.

Το διαπιστωμένο μάλιστα γεγονός ότι τα νετρίνα έχουν μάζα δεν μπορεί να ενταχθεί με απλό τρόπο στο Καθιερωμένο Μοντέλο. Χρειάζονται νέοι εξηγητικοί μηχανισμοί και μια καινούργια φυσική προσέγγιση, πιθανότατα μια νέα φυσική των πολύ υψηλών ενεργειών: πέρα από τα όρια του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων της Γενεύης (LHC) και ενδεχομένως πέρα από τις σημερινές τεχνολογικές μας δυνατότητες.

Η μελέτη των νετρίνων, ωστόσο, ίσως αποδειχτεί ένα "παράθυρο" σε ένα άγνωστο κομμάτι της φύσης, αφού μας προσφέρει μοναδικές ενδείξεις για αυτήν τη νέα φυσική πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να μελετήσουμε απευθείας με τους σημερινούς επιταχυντές.

Τα μέχρι σήμερα πειραματικά δεδομένα δεν επαρκούν για να σχηματίσουμε ξεκάθαρη εικόνα. Ωστόσο, σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ήδη ετοιμάζουμε πειράματα πολύ μεγαλύτερης ευαισθησίας και προβλέπουμε ότι πριν από το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα ανακαλύψουμε κάτι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό, χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το τι ακριβώς θα είναι αυτό».

 

**Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα μεγαλύτερα ερωτήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς η μικροφυσική τα επόμενα χρόνια;

**«Από πού προέρχεται η μάζα των στοιχειωδών σωματιδίων είναι ένα αποφασιστικής σημασίας ερώτημα και η απάντηση σε αυτό ενδέχεται να είναι εξίσου σημαντική: το σωμάτιο Higgs ή κάτι εντελώς διαφορετικό!

Τι είναι η σκοτεινή ύλη, που με τη βαρύτητά της συγκρατεί τους γαλαξίες στη δομή που έχουν. Αυτό αποτελεί ένα άλλο αποφασιστικό ερώτημα.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο μηχανισμός εξαφάνισης της αντιύλης, διότι αν δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός δεν θα ήμασταν εδώ να αναρωτιόμαστε για οτιδήποτε. Πόση ακριβώς είναι, από πού προέρχεται η μάζα των νετρίνων και γιατί είναι κατά ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη από τα άλλα ελαφρά στοιχειώδη σωμάτια; Υπάρχουν τα "αξιόνια" ή άλλα παρόμοια εξωτικά σωμάτια;

Ποιοι είναι οι άγνωστοι νόμοι της φύσης σε πολύ υψηλές ενέργειες, π.χ. υπερσυμμετρία, υπερχορδές, έξτρα διστάσεις, ή κάτι άλλο που ούτε καν φανταζόμαστε; Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες το Καθιερωμένο Μοντέλο καταρρέει, ακόμα κι αν τα νετρίνα δεν είχαν μάζα. Πολλά από αυτά τα ερωτήματα θα βρουν απάντηση μέσα από τα πειράματα που ήδη πραγματοποιούμε ή ετοιμάζουμε, κάποια όμως ενδέχεται να μείνουν αναπάντητα για δεκαετίες.

Πάντως, το δυσκολότερο πρόβλημα σήμερα είναι ό,τι αποκαλούμε "Σκοτεινή Ενέργεια". Πρόκειται για "κάτι" που κάνει το ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος να αυξάνεται, και που δυστυχώς καμία από τις υπάρχουσες θεωρίες δεν μπορεί να το εξηγήσει. Να σημειώσουμε ότι η γνωστή μας ύλη είναι περίπου το 4% του Σύμπαντος, η σκοτεινή ύλη περίπου το 25%. Το υπόλοιπο 70% είναι σκοτεινή ενέργεια. Αρα, για το μεγαλύτερο κομμάτι του σύμπαντος δεν διαθέτουμε παρά μόνο ένα εντυπωσιακό όνομα και τίποτα περισσότερο!».

Ενας πρωτοπόρος ερευνητής από τη Μυτιλήνη :cheesy:

Ο Χρήστος Τουραμάνης είναι ένας διεθνούς φήμης πειραματικός φυσικός των στοιχειωδών σωματιδίων.

Διδάσκει μικροφυσική (καθηγητής πρώτης βαθμίδας) στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, όπου και διευθύνει μια διεθνούς κύρους ερευνητική ομάδα (και ασφαλώς μία από τις τρεις μεγαλύτερες στη Βρετανία).

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1965. Τελείωσε το Γ' Λύκειο Μυτιλήνης και σπούδασε στο Φυσικό Θεσσαλονίκης. Από το 1987 ώς το 1996 εργάστηκε στο CERN, όπου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Από το 1997 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Στο Λίβερπουλ διευθύνει από το 2001 μια μεγάλη ερευνητική ομάδα που περιλαμβάνει πανεπιστημιακούς, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και μηχανικούς.

Οι πολυάριθμες έρευνές του από πολύ νωρίς επικεντρώνονται στο δυσεπίλυτο πρόβλημα των διαφορετικών αλληλεπιδράσεων ύλης-αντιύλης. Με ένα κλασικό πείραμά του, το επονομαζόμενο πείραμα BABAR, ανακάλυψε μαζί με τους συνεργάτες του το φαινόμενο CP Violation, δηλαδή την ασυμμετρία ύλης-αντιύλης στα μεσόνια Β. Η ανακάλυψη αυτή, το 2001, αποτέλεσε την πειραματική βάση για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2008 στους θεωρητικούς Kobayashi και Maskawa, οι οποίοι είχαν προβλέψει θεωρητικά το φαινόμενο από το 1973.

Το πιο πρόσφατο πείραμά του είναι το λεγόμενο Τ2Κ στην Ιαπωνία. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η ερευνητική του ομάδα ανακοίνωσε επίσημα ότι είχαν τις πρώτες αδιαμφισβήτητες ενδείξεις για την τρίτη (και μη παρατηρημένη ώς τώρα) ταλάντωση μεταξύ των τριών τύπων νετρίνων.

Για το πείραμα Τ2Κ ο Ελληνας φυσικός σχεδίασε έναν δικής του εμπνεύσεως πολύ ισχυρό ανιχνευτή: ένα σύστημα ανίχνευσης φωτονίων από 13 μονάδες, βάρους 70 τόνων. =D> =D> =D>

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων στα βάθη της Μεσογείου. :cheesy:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός τηλεσκοπίου που θα εγκατασταθεί στα βάθη της Μεσογείου. Το KM3Net θα εντοπίζει νετρίνα και θα αναζητά πληροφορίες για «βίαια« κοσμικά φαινόμενα όπως τα σουπερνόβα ή ακόμη και η Μεγάλη Έκρηξη. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το KM3Net είναι πιθανό να αποκαλύψει άγνωστα μέχρι σήμερα φαινόμενα που δεν είναι εφικτό να εντοπιστούν με τα υπάρχοντα όργανα διαστημικής παρατήρησης.

Το τηλεσκόπιο θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου δύο χλμ και το κόστος του αναμένεται να αγγίξει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Το τηλεσκόπιο του...πυθμένα.

Την κατασκευή του «Τηλεσκόπιου Νετρίνων Κυβικού Χιλιομέτρου» (Multi-Cubic Kilometre Neutrino Telescope) ή KM3NeT οργανώνει το δίκτυο ASPERA. Πρόκειται για ένα δίκτυο που αναζητά και συγκεντρώνει χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες για αστρονομικά ερευνητικά προγράμματα.

Το KM3NeT θα είναι μια πολύ μεγάλη εγκατάσταση που θα αποτελείται από περίπου 12 χιλιάδες αισθητήρες ο καθένας εκ των οποίων θα έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο που έχουν οι πολύχρωμες πλαστικές μπάλες με τις οποίες παίζουν οι λουόμενοι στις παραλίες. Η έκταση του τηλεσκοπίου υπολογίζεται σε περίπου ένα κυβικό χιλιόμετρο. Η εγκατάσταση θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων κάτω από την θάλασσα και οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε κάθετες σειρές. Το ύψος του τηλεσκοπίου θα ξεπερνάει τα 500 μέτρα......

«Θα μας ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν» αναφέρει ο Λι Τόμσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ που είναι μέλος της ομάδας δημιουργίας του KM3NeT.

Οι «οικοδεσπότες»

Ένα μικρό πρωτότυπο του KM3NeT βρίσκεται σε λειτουργία στις νότιες ακτές της Γαλλίας και γίνεται προσπάθεια κατασκευής ενός μεγαλύτερου πρωτότυπου που θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2015. Στόχος είναι να κατασκευάζονται σταδιακά όλο και μεγαλύτερα σε μέγεθος τηλεσκόπια ώστε να προκύψει από τις δοκιμές το «τελικό» μέγεθος του τηλεσκοπίου.

Όσον αφορά την τοποθεσία που θα γίνει η εγκατάσταση μελετώνται τρεις περιοχές. Μια στην Γαλλία (ανοικτά της Τουλόν), μια στην Ιταλία (ανοικτά της Σικελίας) και μια στην Ελλάδα (ανοικτά της Πύλου). Η Πύλος συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες αφού λειτουργεί εκεί τα τελευταία χρόνια το NESTOR, ένα υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο εντοπισμού νετρίνων.

http://www.nestor.noa.gr/

Τα νετρίνα.

Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια που δημιουργούνται κατά την ραδιενεργό διάσπαση, κατά τις πυρηνικές αντιδράσεις όπως αυτές που συμβαίνουν στο εσωτερικό των άστρων και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, και κατά την αλληλεπίδραση των κοσμικών ακτίνων με άτομα ύλης.

Το πρόβλημα με τα νετρίνα έγκειται κυρίως στο ότι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν, γιατί αλληλεπιδρούν πολύ ασθενώς με την ύλη και επιπλέον κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι πιθανώς κινούνται και πιο γρήγορα από το φως. Τα νετρίνα κυκλοφορούν στο Σύμπαν από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του και έτσι ο εντοπισμός και η μελέτη τους μπορεί να φωτίσει πτυχές της γέννησης του Κόσμου.

Μέχρι τώρα είναι γνωστά τρία είδη νετρίνων, τα οποία συχνά αναφέρονται και σαν «γεύσεις» νετρίνων: τα νετρίνα ηλεκτρονίων, τα μιονικά νετρίνα και τα νετρίνα τ. Πειράματα υποδεικνύουν την ύπαρξη και ενός τέταρτου είδους νετρίνο.

Επίσης:Antares: το μεγαλύτερο υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων.

http://physicsgg.wordpress.com/2011/05/29/antares-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%8D%CF%87%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9/

Σχετικά:

http://www.popsci.com/technology/article/2011-11/new-neutrino-net

km3net-cylinder.jpg.72ea9d8e0e9adba84a2b62f97ab95942.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Τα νετρίνα μπορούν να εξηγήσουν την χαμένη αντιύλη του σύμπαντος. :cheesy:

Τα νετρίνα που παράγονται σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στην Κίνα αλλάζουν τη γεύση τους πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί σύντομα μπορούν να εξηγήσουν γιατί το σύμπαν είναι γεμάτο με ύλη, αντί για μια ακτινοβολία χωρίς κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Κάθε νετρίνο ή αντινετρίνο έρχεται σε τρεις γεύσεις: ηλεκτρονίου, μιονίου και ταυ.

Καθώς ταξιδεύουν μέσα στο χώρο, τα σωματίδια αυτά μπορούν να μετατρέψουν τη γεύση τους από τη μία μορφή στην άλλη.

Αυτή η ικανότητα μετατροπής της γεύσης μετριέται με τρεις παραμέτρους, που ονομάζονται ανάμειξη γωνιών: θ12, θ23 και θ13. Μέχρι πρόσφατα, μόνο οι δύο πρώτες γωνίες ανάμειξης είχαν μετρηθεί. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το πείραμα T2K στην Ιαπωνία εντόπισε νετρίνα μιονίου να μετατρέπονται σε νετρίνα ηλεκτρονίων, παρέχοντας προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το θήτα13.

Αλλά οι παρατηρήσεις στο πείραμα T2K εξαρτώνται από άλλες γωνίες ανάμειξη. "Έτσι, ήταν δύσκολο να εντοπίσουμε μια μοναδική τιμή για το θ13”, λέει ο Kam-Luk Biu στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Τώρα, ερευνητές στο πείραμα νετρίνων του αντιδραστήρα Daya Bay, στη νότια Κίνα, κατάφεραν ακριβώς αυτό.

Το πείραμα Daya Bay παρακολουθεί αντινετρίνα ηλεκτρονίων που παράγονται από έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Daya Bay. Χρησιμοποιήθηκαν για αυτό τον σκοπό δύο σετ ανιχνευτών: το ένα τοποθετήθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τους αντιδραστήρες, και το άλλο σε μια απόσταση 2 χιλιομέτρων. Οι πιο απομακρυσμένοι ανιχνευτές είδαν λιγότερα αντινετρίνα ηλεκτρονίων από ότι οι κοντινοί ανιχνευτές, διότι, όπως ταξιδεύουν συνέβησαν μερικές αλλαγές στις άλλες γεύσεις αντινετρίνων, που οι ανιχνευτές δεν μπορούσαν να δουν.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Η διαφορά εξαρτάται κυρίως από τον παράγοντα θ13, εξηγεί ο Luk, εκπρόσωπος για το πείραμα. Το αποτέλεσμά τους είχε ανακοινωθεί στις 8 Μαρτίου σε ένα σεμινάριο στο Ινστιτούτο Φυσικής Υψηλής Ενέργειας στο Πεκίνο. "Τελικά γνωρίζουμε το μέγεθος του θ13. Δεν είναι τόσο μικρό όσο νομίζαμε παλιά."

"Το αποτέλεσμα είναι τεράστιο," πιστεύει ο Francis Halzen του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον και επικεφαλής του Τηλεσκοπίου Νετρίνων IceCube στο Νότιο Πόλο. Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι φυσικοί μπορεί πλέον να κάνουν πειράματα για να διαπιστώσουν αν τα νετρίνα συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα αντινετρίνα – κάτι που θα ήταν δύσκολο αν το θ13 ήταν μικρό.

Τέτοια πειράματα θα μπορούσαν να μας δώσουν ενδείξεις ως προς το γιατί το σύμπαν είχε μια προτίμηση στην ύλη κι όχι στην αντιύλη λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Χωρίς μια τέτοια προκατάληψη, όλη η ύλη θα είχε εξαϋλωθεί από την αντιύλη σε ακτινοβολία.

"Το θ13 είναι τόσο μεγάλο όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, που σίγουρα βάζει τη Φυσική Νετρίνων πολύ μπροστά," λέει ο Halzen. "Γνωρίζουμε τώρα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο σύνορο της φυσικής."

Πηγή: New Scientist

 

Στην φωτογραφία το εσωτερικό του κυλινδρικού ανιχνευτή αντινετρίνο προτού γεμίσει με καθαρό υγρό σπινθηριστή, που βοηθά να αποκαλύπτονται οι αλληλεπιδράσεις αντινετρίνων με τις πολύ εξασθενημένες λάμψεις φωτός που εκπέμπουν. Ευαίσθητοι φωτοπολλαπλασιαστές βρίσκονται στα τοιχώματα του ανιχνευτή, έτοιμοι να ενισχύσουν και να καταγράψουν τις αποκαλυπτικές στιγμιαίες λάμψεις.

antineutrinodetector.jpg.614676dc6287a90ec046f03d0813f8e7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έστειλαν κωδικοποιημένο μήνυμα χρησιμοποιώντας δέσμη νετρίνων. :cheesy:

Oι άνθρωποι εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους επικοινωνίας. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα σταματούν όταν συναντούν μπροστά τους μεγάλα εμπόδια. Ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται πίσω από τη Σελήνη χάνει την επαφή του με τη Γη, όπως και ένα υποβρύχιο που βρίσκεται πολύ βαθιά στη θάλασσα δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τη βάση του. Άραγε υπάρχουν "κύματα" που μπορούν να διασχίσουν αυτά τα εμπόδια μεταφέροντας πληροφορίες;

 

Σε αντίθεση με τα φωτόνια της ραδιοτηλεοπτικής ακτινοβολίας που δυσκολεύονται να διασχίσουν την ύλη, τα νετρίνα μπορούν να διασχίσουν τεράστιες αποστάσεις μέσα στην ύλη χωρίς να αλληλεπιδράσουν (διασχίζουν ολόκληρη τη Γη χωρίς καμία αλληλεπίδραση!).

Κάποιοι λοιπόν επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μεταδώσουν σήματα χρησιμοποιώντας τα νετρίνα ως φορέα της πληροφορίας.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, Dan Stancil, του Πανεπιστημίου της πολιτείας βόρειας Καρολίνας, ήταν αυτός που πρότεινε την πρόσφατη δοκιμή επικοινωνίας χρησιμοποιώντας τον ανιχνευτή νετρίνων στο Fermilab που φέρει το όνομα MINERvA(Main Injector Experiment for ν-A)

http://minerva.fnal.gov/

Ο 170 τόνων ανιχνευτής MINERvA σχεδιάστηκε για να μελετήσει λεπτομερώς τις αλληλεπιδράσεις των νετρίνων και όχι για να λειτουργήσει ως δέκτης «τηλεγραφικής» επικοινωνίας με νετρίνα.

Όμως δεδομένου ότι ο ανιχνευτής βρίσκεται κοντά σε μία από τις πιο ισχυρές πηγές δεσμών νετρίνων στον κόσμο - επιπλέον η δέσμη είναι και παλμική, ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να δοκιμαστεί και ως δέκτης επικοινωνίας.

Χρησιμοποιώντας για δυο ώρες την γραμμή παραγωγής δέσμης νετρίνων NuMI (Neutrinos at Main Injector) στο Fermilab , οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν και να μεταφέρουν το μήνυμα που περιείχε τη λέξη: "νετρίνο"

 

Χρησιμοποιώντας τον κώδικα ASCII μετέτρεψαν το μήνυμα σε μια σειρά χαρακτήρων από 0 και 1, κάπως έτσι :

neutrino ≡ 0110111001100101011101010111010001110010011010010110111001101111

Ο αριθμός 1 αντιπροσωπευόταν από έναν παλμό νετρίνων και ο αριθμός 0 από την απουσία παλμού. Οι επιστήμονες του ανιχνευτή MINERvA αποκωδικοποίησαν το μήνυμα με 99 % ακρίβεια μετά από μόλις δύο επαναλήψεις του σήματος.

Στη δοκιμή αυτή το μήνυμα μεταφέρθηκε σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου (τα νετρίνα στη διαδρομή τους διέσχισαν και ένα βράχο μήκους 240 μέτρων). Το ζητούμενο όμως είναι να μπορούν καλυφθούν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Όπως και τα ραδιοκύματα, έτσι και οι δέσμες νετρίνων υφίστανται διασπορά. Για να μην χάνεται το «σήμα» λόγω διασποράς όταν διανύει μεγάλες αποστάσεις απαιτούνται πιο ισχυρές δέσμες νετρίνων και ακόμα πιο ισχυροί ανιχνευτές.

http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2012/03/14/scientists-successfully-communicate-via-neutrino-beam/

Διαβάστε επίσης: Τα νετρίνα ως μέσο επικοινωνίας στην αναζήτηση ευφυούς ζωής στο σύμπαν.

http://physicsgg.wordpress.com/2011/01/11/%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%89%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1/

Στις φωτογραφίες η διάταξη παραγωγής της δέσμης των νετρίνων και ο ανιχνευτής MINERvA.

neutrino.thumb.jpg.027749a74cd28bfe8963c12e098249bf.jpg

minerva_detector.thumb.jpg.78cef281e3a5e9e529d99b33f160dbac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και ειναι και λιγο πιο γρηγορα,λογω μη αλληλεπιδρασης με την υλη(ακομα και στο διαστημα το φως δεν πετυχαινει το απολυτο της ταχυτητας του).
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Νετρίνα: αγγελιοφόροι από τον κάτω κόσμο. :cheesy:

Τα νετρίνα, τα πιο φευγαλέα σωματίδια, θα μπορούσαν να μας αποκαλύψουν την προέλευση της Γης καθώς και την εσωτερική λειτουργία της – αλλά μόνο αν μπορούσαμε να πιάσουμε αρκετά από αυτά με σύγχρονους ανιχνευτές.Περισσότερα!!!

http://www.physics4u.gr/blog/?p=5042

neutrinos.gif.5b75421fdb008cb568382acf0d9a25c6.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το πιθανό εύρος της μάζας των νετρίνων έχει περιοριστεί. :cheesy:

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει βρει το πιο ακριβές σύνολο περιορισμών σχετικά με τη φύση των διπλής βήτα διάσπασης χωρίς νετρίνα, μια μορφή διάσπασης πυρήνων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί η μάζα του νετρίνο με μεγάλη ακρίβεια. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του Σύμπαντος.

Τα νετρίνα είναι εξαιρετικά μικρά σωματίδια, με μη μηδενική μάζα και χωρίς φορτίο που διαπερνούν μέσα από τα αντικείμενα, χωρίς να αλληλεπιδρούν και πολύ με τα άτομα. Από τότε που οι φυσικοί ανίχνευσαν για πρώτη φορά το σωματίδιο, λίγες μόνο περιπτώσεις νετρίνων επιβεβαιώθηκαν εδώ και δεκαετίες.

Για χρόνια, οι επιστήμονες πρότειναν την ύπαρξη μιας υποθετικής και σπάνιας διαδικασίας που περιλαμβάνει τη ραδιενεργό διάσπαση πυρήνων, αλλά δεν ήταν μέχρι στιγμής σε θέση να την μελετήσουν λόγω περιορισμών στη μέτρηση.

Αυτό έγινε τελικά δυνατό με τη χρήση του Παρατηρητηρίου Εμπλουτισμού Ξένον (EXO-200). Στην παρούσα έρευνα συνεργάστηκαν ειδικοί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και του Εργαστηρίου SLAC.

Οι ευαίσθητες μετρήσεις που έκανε η ομάδα είναι οι πιο ακριβείς που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, και υπόσχονται πολλά για την προώθηση αυτής της γραμμής έρευνας.

Η δε βαθύτερη κατανόηση των νόμων του Σύμπαντος είναι μέσα στις δυνατότητές μας.

Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Physical Review Letters, η ομάδα των 80 φυσικών που βρίσκονται πίσω από αυτή την μελέτη λέει ότι τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της εξής απορίας: γιατί υπάρχει στο Σύμπαν περισσότερη ύλη από την αντιύλη.

Μια κανονική διαδικασία βήτα διάσπασης, η ομάδα εξηγεί, συμβαίνει όταν δύο νετρόνια μετατρέπονται σε δύο πρωτόνια μέσα στον ασταθή πυρήνα ενός ατόμου. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει δύο ηλεκτρόνια και δύο αντινετρίνα. Ωστόσο, είχε υποτεθεί ότι η διαδικασία θα μπορούσε να συμβεί και χωρίς την απελευθέρωση αντινετρίνων.

"Πολύς κόσμος έψαχνε για αυτή τη διαδικασία εδώ και πολύ καιρό. Θα ήταν μια πολύ θεμελιώδης ανακάλυψη, αν κάποιος την παρατηρούσε στην πραγματικότητα”, εξηγεί ο Petr Vogel μέλος της ομάδας EXO-200 και του του Caltech.

Εφόσον μια απλή βήτα διάσπαση παράγει πάντα ένα νετρίνο, κανονικά θα έπρεπε μια διπλή διάσπαση βήτα να παράγει δύο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ένα από τα νετρίνα χρειάζεται να δράσει ως το αντισωματίδιο για το άλλο νετρίνο, μια συμπεριφορά που δεν προβλέπεται από το Καθιερωμένο Μοντέλο.

Ως εκ τούτου, αν ανακαλύφθηκε η διπλή διάσπαση βήτα χωρίς νετρίνα τότε το Καθιερωμένο Μοντέλο θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι λάθος, κάτι που δεν έχει αποδειχτεί για τουλάχιστον 40 χρόνια. Οι συνέπειες της ανακάλυψης θα μας αναγκάσουν να αναθεωρήσουμε τα περισσότερα από τα πράγματα που έχουμε μάθει για τον κόσμο των σωματιδίων.

Πηγή: SoftPedia

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το παρατηρητήριο νετρίνων IceCube στην Ανταρκτική ανίχνευσε ταλαντώσεις νετρίνων υψηλής ενέργειας. :cheesy:

Το IceCube, ο μεγαλύτερος ανιχνευτής νετρίνων στον κόσμο, εντόπισε ταλαντώσεις νετρίνων στην ατμόσφαιρα με την υψηλότερη ενέργεια ως σήμερα. Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια με πολύ μικρή μάζα, κι έρχονται σε τρία διαφορετικά είδη – ή γεύσεις όπως αποκαλούνται δηλαδή τα νετρίνα ηλεκτρονίων, ταυ και μιονίων. Ταλάντωση ονομάζεται η μετατροπή ενός νετρίνου κάποιας γεύσης σε νετρίνο άλλου είδους, και είναι μια διαδικασία που δεν έχει κατανοηθεί ακόμη πλήρως.

Το IceCube, είναι μια εγκατάσταση στην Ανταρκτική που καταλαμβάνει 1 κυβικό χιλιόμετρο, και περιλαμβάνει 86 σήραγγες σε βάθος 1500 – 2500 μέτρων μέσα στον πάγο στις οποίες έχουν απλωθεί περίπου 5000 ανιχνευτές νετρίνων.

Ο εντοπισμός των νετρίνων που προέρχονται από την κοσμική ακτινοβολία (κυρίως από εκρήξεις υπερκαινοφανών και πηγές ακτίνων-γ) γίνεται με μεγάλες δεξαμενές από νερό, συνήθως σε μεγάλα βάθη κάτω από το έδαφος, ώστε να περιοριστούν άλλα είδη ακτινοβολίας.

Επειδή αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την ύλη, ο εντοπισμός των νετρίνων που προέρχονται από την κοσμική ακτινοβολία γίνεται με μεγάλες δεξαμενές από νερό, συνήθως σε μεγάλα βάθη κάτω από το έδαφος, ώστε να περιοριστούν άλλα είδη ακτινοβολίας.

Είναι τόσο σπάνιος ο εντοπισμός ενός νετρίνου που από τα 300 τρισεκατομμύρια νετρίνα που δημιουργούνται κάθε λεπτό καθώς οι κοσμικές ακτίνες συγκρούονται με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας, το IceCube καταφέρνει να ανιχνεύσει περίπου 10 νετρίνα την ώρα.

. Μόλις ένας ανιχνευτής αλληλεπιδράσει με κάποιο νετρίνο, στέλνει ένα ασθενές οπτικό σήμα, το οποίο ενισχύεται μέσα σε έναν φωτοπολλαπλασιαστικό σωλήνα έως ότου φτάσει στην επιφάνεια και μετατραπεί σε ψηφιακό, οπότε και αναλύεται από τους ερευνητές.

Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν πως τα νετρίνα μιονίων εξαφανίζονται, καθώς ταλαντώνονται σε νετρίνα ταυ. H συγκεκριμένη μετατροπή από μιόνια σε ταυ είχε μελετηθεί σε επιταχυντές σωματιδίων, σε μικρότερες όμως ενέργειες, καθώς το IceCube παρατήρησε για πρώτη φορά ταλαντώσεις σε ενέργειες της τάξης των 10 – 100 GeV. Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως τα στοιχεία που συγκεντρώνουν από τις ταλαντώσεις των νετρίνων, θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την ιεραρχία στη μάζα τους, δηλαδή πιο από τα τρία είναι το βαρύτερο και πιο το ελαφρύτερο.

Η μυστηριώδης φύση των νετρίνων προβλημάτιζε πάντοτε τους επιστήμονες και θεωρούνται κλειδί για την κατανόηση βαθύτερων φαινομένων αφού συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις σωματιδιακές αντιδράσεις.

Πηγή: Nature

icecube.jpg.0f9c9035ed22992fc36f06611c76ffde.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου ανιχνευτή νετρίνων στις ΗΠΑ. :cheesy:

Έπειτα από χρόνια προετοιμασίας, το πρώτο κομμάτι ενός γιγάντιου ανιχνευτή που θα μελετήσει τα φευγαλέα σωματίδια νετρίνα τοποθετήθηκε την Παρασκευή στη θέση του στο Ας Ρίβερ της Μινεσότα.

Ο ανιχνευτής NOvA του εργαστηρίου Fermilab, ο μεγαλύτερος ανιχνευτής νετρίνων στη Βόρειο Αμερική, ίσως επιτρέψει στους φυσικούς να μετρήσουν τη μάζα των θεμελιωδών αυτών σωματιδίων, και θα μελετήσει το κατά πόσο βοήθησαν την ύλη να κυριαρχήσει έναντι της αντιύλης λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Το γιγάντιο μηχάνημα που συναρμολογείται στη Μινεσότα θα μελετήσει την ισχυρότερη δέσμη νετρίνων του κόσμου, η οποία θα εκπέμπεται έναν επιταχυντή του Fermilab κοντά στο Σικάγο και θα περνά μέσα από 810 χιλιόμετρα συμπαγούς βράχου.

Τα νετρίνα είναι θεμελιώδη σωματίδια που αλληλεπιδρούν τόσο σπάνια με την ύλη ώστε μπορούν να διαπεράσουν ολόκληρη τη Γη χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

Περίπου 65 δισεκατομμύρια νετρίνα που πηγάζουν από τον Ήλιο εκτιμάται ότι περνούν από κάθε τετραγωνικό εδάφους κάθε δευτερόλεπτο.

Παρά τον καταιγισμό νετρίνων που δέχεται η Γη, η απροθυμία τους να αλληλεπιδράσουν με την ύλη δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη μελέτη τους.

Οι φυσικοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν τρία είδη, ή «γεύσεις», νετρίνων. Και τα τρία είδη έχουν μικρή μάζα, η οποία όμως δεν έχει μετρηθεί με ακρίβεια ως σήμερα. Η πιο εντυπωσιακή, όμως, ιδιότητα των νετρίνων είναι ότι μπορούν να μεταπηδούν από τη μία γεύση στην άλλη, ένα φαινόμενο που επίσης δεν έχει εξηγηθεί.

Απροσδιόριστη παραμένει και μια άλλη παράμετρος της συμπεριφοράς των νετρίνων, η οποία ονομάζεται «γωνία μείξης θ13». Και η τιμή της γωνίας αυτής έχει μεγάλη σημασία για μια άλλη θεωρία της σύγχρονης φυσικής, τη λεγόμενη παραβίαση φορτίου-ισοτιμίας, η οποία προτάθηκε προκειμένου να εξηγήσει γιατί η κανονική ύλη είναι πολύ περισσότερη από την αντιύλη στο σημερινό Σύμπαν.

Το πείραμα NOvA θα μελετήσει αυτές τις παραμέτρους με δύο ανιχνευτές, έναν κοντά στην πηγή της δέσμης νετρίνων, η οποία βρίσκεται έξω από το Σικάγο, και έναν δεύτερο στο τέλος της διαδρομής μέχρι τη Μινεσότα.

Η μελέτη της ίδιας δέσμης με δύο ανιχνευτές αναμένεται να προσφέρει στοιχεία για τη μυστηριώδη αλλαγή «γεύσεων».

H επιχείρηση της Παρασκευής αφορά την τοποθέτηση του πρώτου από τα 28 τμήματα του δεύτερου ανιχνευτή.

Πιθανότατα θα χρειαστούν μέρες μέχρι να φτάσει στην τελική του θέση το εξάρτημα των 190 τόνων, και ο ανιχνευτής δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2013.

Καθένας από τους δύο ανιχνευτές αποτελείται χιλιάδες πλαστικές σφαίρες γεμάτες με ένα υγρό σπινθηρισμού. Στις σπάνιες περιπτώσεις που τα νετρίνα καταδέχονται να αλληλεπιδράσουν με το υγρό, το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή φορτισμένων σωματιδίων που γίνονται ορατά ως λάμψεις. Οι λάμψεις αυτές καταγράφονται από οπτικές ίνες που διαβιβάζουν τελικά το σήμα στα ηλεκτρονικά συστήματα του πειράματος.

Οι ερευνητές θα πρέπει πάντως να έχουν και την τύχη με το μέρος τους για να συγκεντρώσουν τις πολυπόθητες μετρήσεις που χρειάζονται:

στα έξι χρόνια που προγραμματίζεται να λειτουργήσει ο ανιχνευτής αναμένεται να έχουν καταγραφεί μόνο 100 νετρίνα.

6F0AC4A47F87E38C0E1F30EA301FBE58.jpg.555dd4d9a795e8c794713f33f85c70c2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

H ανίχνευση των νετρίνων Bert και Ernie. :cheesy:

Ένας τεράστιος ανιχνευτής βρίσκεται στην Ανταρκτική και ονομάζεται IceCube.

http://icecube.wisc.edu/

Σκοπός του είναι η ανίχνευση των σωματιδίων που ονομάζονται νετρίνα.

Τα νετρίνα είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, οπότε δεν αλληλεπιδρούν ηλεκτρομαγνητικά και το γεγονός ότι ανήκουν στην κατηγορία των λεπτονίων σημαίνει ότι δεν αλληλεπιδρούν ούτε διαμέσου της ισχυρής δύναμης. Αλληλεπιδρούν μόνο διαμέσου των ασθενών δυνάμεων με την ύλη – συνεπώς πολύ σπάνια – και για τον λόγο αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν.

Τα νετρίνα μπορούν να διασχίσουν ανεπηρέαστα ανθρώπους, τοίχους, ακόμη και την Γη ολόκληρη.

Ο ανιχνευτής IceCube καταγράφει τις σπάνιες αλληλεπιδράσεις των νετρίνων με τον πάγο.

Για την ανίχνευση των νετρίων, το IceCube περιλαμβάνει ένα κυβικό χιλιόμετρο πάγων (χωράει τη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας 400 φορές), και είναι εξοπλισμένο με 5.160 οπτικούς αισθητήρες, σε βάθος που φτάνουν μέχρι και 2,5 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στον πάγο.

Η ομάδα των επιστημόνων που «χειρίζεται» αυτόν τον τεράστιο ανιχνευτή νετρίνων IceCube στην Ανταρκτική δημοσίευσε μια εργασία με τίτλο «First observation of PeV-energy neutrinos with IceCube»,

http://arxiv.org/pdf/1304.5356.pdf

στην οποία αναφέρεται η ανίχνευση των δυο (!!) πρώτων νετρίνων με ενέργειες της τάξης των PeV (1 Peta – electronvolt = 1015 eV) , πιο συγκεκριμένα με ενέργειες 1.04 ± 0.16 και 1.14 ± 0.17 PeV.

Το πρώτο γεγονός ανιχνεύθηκε στις 8 Αυγούστου 2011 και του δόθηκε το παρατσούκλι “Bert”, ενώ το δεύτερο που βαφτίστηκε “Ernie”, εντοπίστηκε στις 3 Ιανουαρίου 2012.

Τα δυο αυτά νετρίνα μάλλον δημιουργήθηκαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα (τα νετρίνα που παράγονται κατά τη διάρκεια των πυρηνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ήλιου έχουν πολύ μικρότερες ενέργειες).

Την τελευταία φορά που ανιχνεύθηκαν εξωηλιακά νετρίνα ήταν το 1987 και προήλθαν από την έκρηξη του σουπερνόβα 1987Α.

http://en.wikipedia.org/wiki/SN_1987A

Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια διαφορετική θεώρηση του σύμπαντος και στην επίλυση μιας σειράς από κοσμικούς γρίφους, για παράδειγμα την προέλευση των κοσμικών ακτίνων πολύ υψηλών ενεργειών.

Μια από τις πιθανές πηγές τέτοιων κοσμικών ακτίνων είναι οι εκλάμψεις ακτίνων γάμα (Gamma Ray Bursts – GRB). Πρόκειται για πίδακες ακτίνων γάμα και Χ τεράστιας ισχύος

(μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα απελευθερώνεται όση ενέργεια παράγει ο ήλιος μας σε όλη του τη ζωή)

που εκπέμπονται από άστρα που πεθαίνουν καθώς καταρρέουν βαρυτικά σχηματίζοντας αστέρες νετρονίων ή μαύρες τρύπες. Όμως οι κοσμικές ακτίνες εκτρέπονται από τα μαγνητικά πεδία που συναντούν και είναι δύσκολο να ανιχνευθούν στη Γη.

Μαζί με τις κοσμικές ακτίνες παράγονται και νετρίνα. Ο ανιχνευτής νετρίνων IceCube, ψάχνει και για νετρίνα που παράγονται από εκλάμψεις ακτίνων γάμα, μαζί με τις κοσμικές ακτίνες.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της συνεργασίας IceCube, υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα τα νετρίνα Bert και Ernie να μην έχουν εξωηλιακή προέλευση, αλλά να δημιουργήθηκαν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθώς οι κοσμικές ακτίνες μπορούν να παράγουν τα σωματίδια που ονομάζονται γοητευτικά μεσόνια τα οποία με τη σειρά τους δίνουν νετρίνα με ενέργειες της τάξης των PeV. Αλλά και αυτό το σενάριο είναι επίσης κάτι καινούργιο και συναρπαστικό.

Εννοείται πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα, διότι δύο γεγονότα δεν αποδεικνύουν τίποτα. Αποτελούν όμως μια καλή αρχή για την αστρονομία νετρίνων υψηλής ενέργειας.

http://physicsgg.me/2013/04/25/h-%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bd%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%ce%bd%cf%89%ce%bd-bert-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-ernie/

bert_and_ernie.jpg.444d67ad1166de2c6a5b887d0ba3e625.jpg

icecube.jpg.6c35d4e373e0d7173cf845654fee3be6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Νέα εποχή στην αστρονομία, λόγω της ανίχνευσης νετρίνο κοσμικής προέλευσης. :cheesy:

Ένα παρατηρητήριο θαμμένο κάτω από τους πάγους του Νότιου Πόλου για πρώτη φορά ανίχνευσε φευγαλέα σωματίδια νετρίνο, που κατά πάσα πιθανότητα έχουν κοσμική προέλευση, προέρχονται δηλαδή από το μακρινό διάστημα και όχι από πιο κοντινές πηγές όπως η ατμόσφαιρα ή ο Ήλιος μας.

Όπως ανακοινώθηκε σε αστροφυσικό συνέδριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το «New Scientist», το πείραμα IceCube στην Ανταρκτική, το οποίο καταλαμβάνει έκταση ενός κυβικού χιλιομέτρου και είναι ο μεγαλύτεροις ανιχνευτής νετρίνο στον κόσμο, εντόπισε 28 ταχύτατα κινούμενα νετρίνο, τα οποία πιθανότατα είναι «κοσμικά», γεγονός που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη σωματιδιακή αστρονομία.

Τα νετρίνο δεν διαθέτουν ηλεκτρικό φορτίο και έχουν απειροελάχιστη μάζα, συνεπώς αλληλεπιδρούν πολύ σπάνια με τη συμβατική ύλη, γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν. Μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί κυρίως ατμοσφαιρικά νετρίνο, που παράγονται στην ατμόσφαιρα της Γης, όταν προσκρούει πάνω της η κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία. Όμως οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να «πιάσουν» νετρίνο που έρχονται από τα βάθη του διαστήματος, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Το υπόγειο αστρονομικό παρατηρητήριο IceCube διαθέτει χιλιάδες υπερευαίσθητους φωτο-αισθητήρες, οι οποίοι είναι σε θέση να αντιληφθούν τη στιγμιαία λάμψη που παράγεται, στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που ένα νετρίνο προσκρούει πάνω στον πυρήνα ενός ατόμου κάτω από τον πάγο.

Φέτος τον Απρίλιο, οι ερευνητές του IceCube, με επικεφαλής τον Φράνσις Χάλζεν, καθηγητή του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν - Μάντισον, ανέφεραν την πιθανότατη ανίχνευση των πρώτων δύο κοσμικών νετρίνο (που πήραν τα χαϊδευτικά ονόματα «Μπερτ» και «Έρνι»).

Τώρα ήλθαν να ανακοινώσουν άλλες 26 τέτοιες παρατηρήσεις, με κάθε σωματίδιο να έχει ενέργεια πάνω από 50 τερα-ηλεκτρονιοβόλτ, κατά πολύ μεγαλύτερη από την ενέργεια που παράγεται στις συγκρούσεις σωματιδίων του CERN.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι υπάρχει πιθανότητα μόλις 0,004% κάθε μια από αυτές τις παρατηρήσεις να οφείλονται σε στατιστικό σφάλμα.

Η αστρονομία νετρίνο, στο μέτρο που γίνει πραγματικότητα, θα ανοίξει στο μέλλον, ένα πρόσθετο παράθυρο στο σύμπαν, επιτρέποντας παρατηρήσεις πέρα από τα διάφορα ήδη αξιοποιούμενα μήκη κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (παρατηρήσεις στο ορατό φως, στο υπέρυθρο, στις ακτίνες Χ κ.α.). Μέσω της παρατήρησης των εκπομπών νετρίνο, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να «δουν» και να κατανοήσουν καλύτερα τα πιο ενεργειακά και εκρηκτικά φαινόμενα στο σύμπαν, όπως οι μαύρες τρύπες, οι τεράστιες αστρικές εκρήξεις σούπερ - νόβα, οι ισχυροί ενεργειακοί γαλαξιακοί πυρήνες (κβάζαρ) κ.α.

Επίσης η αστρονομία νετρίνο θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των κοσμικών ακτίνων, δηλαδή των ενεργειακά φορτισμένων σωματιδίων που πιθανότατα προέρχονται από τις ίδιες πηγές με εκείνες των νετρίνο. Η Γη βομβαρδίζεται διαρκώς από την κοσμική ακτινοβολία και τα νετρίνο, αλλά οι επιστήμονες αδυνατούν να εντοπίσουν την ακριβή προέλευσή τους.

Μεταξύ άλλων πηγών, τα νετρίνο πιστεύεται ότι παράγονται στο κέντρο του γαλαξία μας, όταν τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης - φάντασμα συγκρούονται μεταξύ τους. Έτσι, μετά τον εντοπισμό των πρώτων κοσμικών νετρίνο από το IceCube, το επόμενο ακόμα πιο δύσκολο βήμα θα είναι ο εντοπισμός της προέλευσής τους.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_16/05/2013_499105

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Το νετρίνο διασώζει την αρχή διατήρησης της ενέργειας. :cheesy:

Ένα ζήτημα που απασχολούσε τον Wolfgang Pauli, το 1930, ήταν το τι συμβαίνει όταν οι πυρήνες κάποιων ατόμων διασπώνται αποβάλλοντας ηλεκτρόνια. Οι μετρήσεις των πειραματικών φυσικών έδειχναν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας – της επονομαζόμενης διάσπασης β – η ενέργεια του πυρήνα πριν την εκπομπή του ηλεκτρονίου ήταν μεγαλύτερη από την συνολική ενέργεια του θυγατρικού πυρήνα και του εκπεμπόμενου ηλεκτρονίου. Κάπου, με κάποιο τρόπο, κάποια ποσότητα ενέργειας χανόταν.

Ήταν δυνατόν να παραβιάζεται η αρχή διατήρησης της ενέργειας, μια από τις βασικότερες αρχές της φυσικής;

Και γιατί στην διάσπαση β – σε αντίθεση με την διάσπαση α, όπου τα εκπεμπόμενα σωματίδια α ήταν μονοενεργειακά – τα ηλεκτρόνια δεν έχουν μια συγκεκριμένη ενέργεια αλλά ένα εύρος ενεργειών;

Ο Niels Bohr το 1929 για να εξηγήσει ο φαινόμενο πρότεινε ότι η αρχή διατήρησης της ενέργειας κατά την διάσπαση β ίσχυε μόνο κατά μέσο όρο – ότι η ελλείπουσα ενέργεια ήταν ζήτημα στατιστικής – και έγραφε: «Πρέπει να περιμένουμε και άλλες νέες εκπλήξεις από τον κόσμο του ατόμου».

Ο Pauli, αλλά και η πλειονότητα των φυσικών, διαφωνούσε έντονα.

Ρωτούσε, για παράδειγμα, τον Bohr, αστειευόμενος: «Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος σου χρωστούσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και προσφερόταν να το αποπληρώσει με δόσεις, αλλά κάθε φορά το προκαθορισμένο ποσό της δόσης μειωνόταν; Θα το θεωρούσες στατιστικό σφάλμα ή ένδειξη ότι κάτι λείπει;»

Στα άρθρα περί κβαντικής ηλεκτροδυναμικής που ο Pauli συνέγραψε με τον Heisenberg το 1929, είχε δείξει ότι η αρχή διατήρησης της ενέργειας ενυπήρχε στις εξισώσεις της θεωρίας. Τελικά, κατέληξε σε μια τολμηρή πρόταση. Ίσως πράγματι να έλειπε κάτι.

Θα μπορούσαν, άραγε, οι πυρήνες που υφίσταντο διάσπαση β να εξέπεμπαν ένα σωματίδιο που δεν είχε ακόμα ανιχνευθεί, και το οποίο θα εξισορροπούσε το ισοζύγιο ενέργειας;

Ο Pauli κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο σωματίδιο θα ήταν ηλεκτρικά ουδέτερο, η μάζα του δεν θα ήταν μεγαλύτερη του ηλεκτρονίου και το σπιν του ίσο με ½.

Ο Pauli στις 4 Δεκεμβρίου 1930 έστειλε μια ανοιχτή επιστολή προς τους πειραματικούς συναδέλφους του, που ξεκινούσε με την προσφώνηση

«Ραδιενεργές κυρίες και κύριοι …»,

όπου τους περιέγραφε για πρώτη φορά την υπόθεσή του,

σύμφωνα με την οποία,

θα μπορούσε να διασωθεί ο νόμος διατήρησης της ενέργειας, αρκεί να υπήρχαν ηλεκτρικά ουδέτερα σωματίδια, τα οποία αποκαλούσε νετρόνια (αργότερα ονομάστηκαν νετρίνα). Το συνεχές φάσμα της β διάσπασης θα αποκτούσε νόημα αν υποθέταμε ότι μαζί με την εκπομπή του ηλεκτρονίου εκπέμπεται και ένα νετρόνιο (νετρίνο) τέτοιο ώστε το άθροισμα των ενεργειών νετρονίου (νετρίνου) και ηλεκτρονίου να είναι σταθερό.

«Αλλά μέχρι στιγμής» – συνέχιζε στην επιστολή – «δεν τολμώ να δημοσιεύσω οτιδήποτε σχετικό μ’ αυτή την ιδέα, και εμπιστευτικά απευθύνομαι πρώτα σε σας, με την ερώτηση του κατά πόσο είναι πιθανό να βρούμε πειραματικές αποδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων νετρονίων (νετρίνων) … Ομολογώ πως η ερμηνεία μου μπορεί να φαίνεται σχεδόν απίθανη, γιατί αν υπήρχαν αυτά τα νετρόνια (νετρίνα), θα έπρεπε να είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα».

Το να προτείνει κανείς την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου το 1930 ήταν πρωτοφανές. Κανένας δεν το είχε τολμήσει μέχρι τότε.

Όταν ο Pauli έκανε την πρότασή του για το νέο σωματίδιο, το νετρίνο, που όμως ο ίδιος ονόμαζε νετρόνιο, δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα το γνωστό μας νετρόνιο. Αυτό ανακαλύφθηκε το 1932, από τον James Chadwick. Όμως ήταν πολύ βαρύ για να είναι το σωματίδιο που προέβλεπε ο Pauli. Μέχρι τότε τα γνωστά σωματίδια ήταν το πρωτόνιο, το ηλεκτρόνιο και το κβάντο του φωτός, το φωτόνιο.

Όμως σιγά-σιγά η επιστημονική κοινότητα πειθόταν πως ο Pauli μάλλον είχε δίκιο. Λίγα χρόνια μετά, ο Enrico Fermi, βάφτισε το σωματίδιο του Pauli νετρίνο.

To νετρίνο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της θεωρίας για την διάσπαση β που διατύπωσε ο Fermi το 1934. Σύμφωνα μ’ αυτήν, τα νετρίνα αλληλεπιδρούσαν εξαιρετικά ασθενώς με την ύλη. Το νετρίνο επρόκειτο, μάλλον, για ένα σωματίδιο φάντασμα: μπορούσε να διαπεράσει ολόκληρη τη Γη χωρίς καμία αλληλεπίδραση. Παρ’ όλα αυτά, τα νετρίνα αποτελούσαν θεμελιώδες συστατικό του σύμπαντος, η ύπαρξη των οποίων ήταν απαραίτητα σύμφωνα με τους βασικούς νόμους της φυσικής.

Μετά την υπόθεση του Pauli για την ύπαρξη του νετρίνου, τα νέα πειραματικά δεδομένα σχετικά με την διάσπαση β έδειχναν ότι αν το νετρίνο υπήρχε η μάζα του θα έπρεπε να είναι αμελητέα.

Τελικά η ύπαρξη των νετρίνων αποδείχθηκε πειραματικά 26 χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1956 από τους Frederick Reines και Clyde Cowan. Αμέσως ενημέρωσαν με τηλεγράφημα τον Pauli, που βρίσκονταν σε ένα συνέδριο στο CERN.

O ίδιος το ανακοίνωσε με περηφάνια στο κοινό:

«Με ικανοποίηση σας πληροφορούμε ότι έχουμε μετά βεβαιότητας ανιχνεύσει νετρίνα σε προϊόντα σχάσης μέσω παρατήρησης της αντίστροφης διάσπασης β των πρωτονίων. Η παρατηρούμενη ενεργός διατομή βρίσκεται σε συμφωνία με την αναμενόμενη τιμή των 6•10-44 cm2»

Ο Pauli έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο «πατέρας του νετρίνου» και προσκλήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου για να κάνει διαλέξεις επί του θέματος.

Φημολογείται ότι μετά την ανακάλυψη σχολίασε με αρκετή ικανοποίηση: «Όλα έρχονται σε εκείνον που ξέρει να περιμένει».

Στις φωτογραφίες

1)Ο Niels Bohr για να εξηγήσει ο φαινόμενο της διάσπασης β αμφισβήτησε την ισχύ της αρχής διατήρησης της ενέργειας στον πυρήνα του ατόμου.

2) H λύση του προβλήματος της διάσπασης β του Βισμουθίου-210 από τον Pauli χρησιμοποιώντας την υπόθεση της ύπαρξης του νετρίνιου.

3)Η επιστολή του Pauli στην οποία περιγράφει για πρώτη φορά την υπόθεση του για την ύπαρξη του νετρίνου. Η επιστολή ξεκινά με την προσφώνηση: “Ραδιενεργές κυρίες και κύριοι …”

http://physicsgg.me/2013/07/27/%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%8e%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%83/

 

Τα «πολυγευστικά» νετρίνα. :cheesy:

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ενός μεγάλου πειράματος στην Ιαπωνία για τη φύση και τη λειτουργία των νετρίνων, των μυστηριωδών σωματιδίων που θεωρείται ότι δημιουργήθηκαν κατά τη γέννηση του Σύμπαντος. Είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι νετρίνων: τα νετρίνα ηλεκτρονίων, τα μιονικά νετρίνα και τα νετρίνα τ. Κάθε τύπος έχει διαφορετική μάζα. Οι ειδικοί έχουν προσδώσει σε αυτούς τους τύπους τον χαρακτηρισμό «γεύσεις».

Ως πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα νετρίνα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία γεύση στην άλλη. Οι ερευνητές στην Ιαπωνία είδαν όμως τα νετρίνα να μεταπηδούν από τη μία γεύση στην άλλη, ανακάλυψη που αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για αυτή την αρχέγονη ύλη του Σύμπαντος αλλά και να ρίξει φως σε διάφορα κοσμικά μυστήρια όπως το μυστήριο της αντιύλης.

Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια που δημιουργούνται κατά τη ραδιενεργό διάσπαση, δηλαδή κατά τη διάρκεια πυρηνικών αντιδράσεων όπως αυτές που συντελούνται στο εσωτερικό των άστρων και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Δημιουργούνται επίσης κατά την αλληλεπίδραση των κοσμικών ακτίνων με άτομα ύλης.

Τα περισσότερα νετρίνα που φθάνουν στη Γη προέρχονται από τον Ηλιο. Το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα σωματίδια έγκειται κυρίως στο ότι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν γιατί αλληλεπιδρούν πολύ ασθενώς με την ύλη και επιπλέον κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Το πείραμα ΤΚ2 ξεκίνησε το 2010 και αναμενόταν να επιβεβαιώσει (ή όχι) αυτή την ικανότητα των νετρίνων να... μεταλλάσσονται. Το ΤΚ2 είναι μια διεθνής συνεργασία στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 500 επιστήμονες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, την Πολωνία και τη Ρωσία.

Μια πηγή νετρίνων παράγει μιονικά νετρίνα, τα οποία στη συνέχεια συλλέγονται από διάφορους ανιχνευτές. Ο τελευταίος από αυτούς είναι ο Super-K, μια τεράστια υπόγεια εγκατάσταση που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χλμ. από την πηγή.

Δυστυχώς ο καταστροφικός σεισμός που έγινε το 2011 στην Ιαπωνία δεν επέτρεψε την επανάληψη και επιβεβαίωση των αρχικών παρατηρήσεων του πειράματος. Οι επιτελείς του ΤΚ2 εμφανίστηκαν στις 19 Ιουλίου σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φυσικής που έγινε στη Στοκχόλμη και ανακοίνωσαν ότι οι ερευνητές είδαν τη μεταπήδηση των νετρίνων από τον έναν τύπο στον άλλον. Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει την ικανότητα των νετρίνων να μεταπηδούν από τον έναν τύπο στον άλλον, οι παρατηρήσεις όμως του πειράματος ΤΚ2 θεωρούνται οι πιο έγκυρες για να πιστοποιήσουν το φαινόμενο.

Ο ανιχνευτής NOvA του εργαστηρίου Fermilab, ο μεγαλύτερος ανιχνευτής νετρίνων στη Βόρεια Αμερική, ίσως επιτρέψει στους φυσικούς να μετρήσουν τη μάζα των θεμελιωδών αυτών σωματιδίων, ενώ παράλληλα θα μελετήσει το κατά πόσο βοήθησαν την ύλη να κυριαρχήσει έναντι της αντιύλης λίγο μετά τη Μεγάλη Εκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Το γιγάντιο μηχάνημα που συναρμολογείται στη Μινεσότα θα μελετήσει την ισχυρότερη δέσμη νετρίνων του κόσμου, η οποία θα εκπέμπεται από έναν επιταχυντή του Fermilab κοντά στο Σικάγο και θα περνά μέσα από 810 χιλιόμετρα συμπαγούς βράχου.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=523926

march2007_logbook_header2.jpg.328e06c9c89f6be9bb19a61d4ecd0ade.jpg

paulikinebismuth_en.jpg.50f87ff5c89f1d6f84eb5a6b7ca95c48.jpg

bohrkine1930_en.jpg.822d55b04635bb598448b5eceb91df82.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης