Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας |
Συγγραφέας |
Μήνυμα |
astrovox Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Ένταξη: 18 Μάρ 2001 Σύνολο δημοσιεύσεων: 7837 Τόπος: Πάτρα Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 26/07/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:31 Θέμα δημοσίευσης: Συζήτηση και σχολιασμός των άρθρων της AVAT |
|
|
Το παρόν thread μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για απορίες, συζήτηση και σχολιασμό επί των άρθρων της AVAT. _________________ «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Aggelos Kechagias Εξωγήινος
Ένταξη: 02 Νοέ 2007 Σύνολο δημοσιεύσεων: 1995 Τόπος: Κερατέα-Αττικής Ηλικία: 41 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 26/07/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:22 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Οποιος εντοπισει καποιο φαουλ η θελει καποια διευκρινηση παρακαλω ας το γραψει εδω ωστε να το βλεπουν και οι αλλοι (οχι πριβε). _________________ http://pegasusastro.com/ |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
roryt Εξωγήινος
Ένταξη: 02 Μαϊ 2006 Σύνολο δημοσιεύσεων: 1824 Τόπος: Αθήνα Ηλικία: 54 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 26/07/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:27 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
ΟΚ, να κανω τα εγκαινια; (συγχαρητηρια πρωτα απο ολα, φοβερη δουλεια). Κατι που με τρωει και εχω προσπαθησει να το βρω (ακολουθησα και τα βηματα του Stark) αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι το εχω καταλαβει/κανει σωστα:
Flat frames
Παράθεση: | Δοκιμάζουμε τον χρόνο έκθεσης ώστε η μέση τιμή ADU (counts) της λήψης να είναι από 1/3 έως 1/2 της Full Well Capacity της CCD κάμερας και κάνουμε από 15 έως 35 λήψεις. |
Τωρα γιατι μας αφηνετε με την γλυκα ; Εδω ειναι το ζουμι, πως υπολογιζω το Full Well Capacity της CCD κάμερας μου ;  |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Βασίλης_Μ Εξωγήινος
Ένταξη: 01 Οκτ 2007 Σύνολο δημοσιεύσεων: 1451 Τόπος: Greenville, SC Ηλικία: 47 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 26/07/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:29 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Δεν το υπολογίζεις..... Το γράφει στα χαρακτηριστικά της....
Ή ακόμα καλύτερα, ανάλογα με τον κατασκευαστή της κάμερας, σου δίνει και ένα report με τα ακριβή χαρακτηριστικά της κάμεράς σου από τον τεχνικό που την έφτιαξε. _________________ Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
Arthur C. Clarke
http://vip-digital-imaging.blogspot.com |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
roryt Εξωγήινος
Ένταξη: 02 Μαϊ 2006 Σύνολο δημοσιεύσεων: 1824 Τόπος: Αθήνα Ηλικία: 54 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 26/07/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:49 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Full-well capacity: Greater than 30K -e un-binned
παρε το αυγο και κουρευτο δηλαδη, πρεπει να το υπολογισω
Ασε που το δινει σε -e και για να το κανω ADU θελω το gain :
System gain: variable from .9-e/ADU to .4-e/ ADU in 64 steps
Μια απο τα ιδια Τι θελει να πει ο ποιητής; στο gain 0 εχω 0.4 ενω στο 100% εχω 0.9 ;
Γενικα βρε παιδια, σε αυτα τα πραγματακια χρειαζομαστε τα φωτα σας. |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
gvidos Αστρομανιακός Ένταξη: 16 Μάρ 2005 Σύνολο δημοσιεύσεων: 167 Τόπος: Αθήνα Ηλικία: 42 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 26/07/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:41 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Γιάννη,
μιλάμε για πάρα πολύ ψάξιμο, θεωρίες διάφορες, ο καθένας λέει και κάτι διαφορετικό.....
ένα safe σενάριο είναι για 16bit ccd, στο κέντρο του fit πρέπει να είναι από 21.000-29.000 ADU.
Αν το έχω καταλάβει σωστά.....
αυτό ισχύει γιατί, το Full-well capacity είναι σε electron, απότε το μετρατρέπεις σε ADU ανάλογα
με το gain και το αποτέλεσμα (για 16bit ccd) είναι πάντα 65.536 ADU. _________________ http://www.veil.gr |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
vtsamis Εξωγήινος
Ένταξη: 29 Μάρ 2001 Σύνολο δημοσιεύσεων: 2133 Τόπος: Χαλάνδρι Ηλικία: 53 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 26/07/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:06 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Όντως, όπως λέει ο Γιώργος, Τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς, είτε απλώς περνάς το δείκτη του ποντικιού πάνω από το στόχο/στόχους που σε ενδιαφέρουν ή σε διάφορες περιοχές του flat field, είτε απλούστατα κάνεις ένα κλικ με το ποντίκι, και κάπου στην οθόνη ή σε παράθυρο εμανίζεται η τιμή ADU που ψάχνεις. Ή μπορεί επίσης το software σου να ονομάζει αυτήν την τιμή κάτι σαν "Peak Pixel Value" (AIP4WIN) ή "Maximum Pixel Value" (MaximDL).
Για όλες τις 16-bit κάμερες, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των CCD που χρησιμοποιούμε όλοι μας, 2^16=65.536, άρα η τιμή αυτή πρέπει να κυμαίνεται κάπου μεταξύ 20.000 και 30.000, και είσαι απολύτως εντάξει.
Αυτό το διαπιστώνεις πολύ εύκολα με 2-3 ή περισσότερες δοκιμαστικές λήψεις, πριν ξεκινήσεις την κύρια διαδικασία φωτογράφησης ή της λήψης των flats.
Αν η τιμή είναι μικρότερη από 20.000 μπορείς - αν θες - να αυξήσεις το χρόνο έκθεσης, ενώ αν είναι μεγαλύτερη από 30.000-35.000 θα πρέπει να μειώσεις το χρόνο έκθεσης.
ΥΣ1: Εκτός εάν έχεις ελέγξει τη γραμμικότητα του CCD σου και έχεις διαπιστώσει ότι η γραμμική του απόκριση (χρόνος έκθεσης vs τιμή ADU) φτάνει πχ μέχρι τα 40.000 - 45.000 counts, οπότε δουλεύεις άφοβα μέχρι την τιμή αυτή. (Αλλά αυτό είναι ένα άλλο σενάριο κάπως πιο εξεζητημένο, ας το αφήσουμε προς το παρόν)
ΥΣ2: Στις 8-bitες κάμερες(!!!) - NAI, υπάρχουν ακόμα, πχ κάποιες βιντεοκάμερες που χρησιμοποιούνται για φωτομετρία - όπου 2^8=256, η ζητούμενη τιμή είναι το 1/3 ως 1/2 του 256, δηλαδή ζητούμενο pixel count (maximum pixel value) εδώ είναι το 80 έως το πολύ 120-140.
Ομοίως, η τιμή αυτή εμφανίζεται με ένα απλό πέρασμα του ποντικιού πάνω από ένα video frame που έχουμε μετατρέψει πχ σε bmp.
Αν κάποιος στόχος είναι υπερεκτεθειμένος (καμμένος) θα δούμε την ΤΟP(!!!) τιμή Max.Pix.Val.=255 ADU  |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
roryt Εξωγήινος
Δημοσιεύθηκε: 26/07/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:48 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Δηλαδή οι (16bit) ccd μας παντα εχουν το 64Κ για full wheel;
Νομιζα οτι -τουλαχιστον οι anti-blooming - δεν ειναι γραμμικες και πρεπει να μετρησεις ποσο φτανουν. Ή ειναι θεμα scalling στα 64Κ απο το προγραμμα - οποτε παλι μιλαμε για μη-γραμμικοτητα, οποτε πως στο καλο θα διαιρεσω τα φλατ;
Ενταξει, και εγω τον πρακτικο κανονα του 20Κ-30Κ χρησιμοποιω αλλα αναρωτιομουν αν μου διαφευγει κατι. |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
gvidos Αστρομανιακός Ένταξη: 16 Μάρ 2005 Σύνολο δημοσιεύσεων: 167 Τόπος: Αθήνα Ηλικία: 42 Φύλο: Ανδρας |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
raxxla Εξωγήινος
Ένταξη: 01 Ιούλ 2004 Σύνολο δημοσιεύσεων: 560 Τόπος: Χαϊδάρι Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 26/07/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 23:44 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Οι 16 bit κάμερες οφείλουν να δίνουν max adus το 65535 εκτός και αν έχουμε ρυθμίσει χαμηλά το gain οπότε μπορεί να δίνουν max πιο χαμηλά που δεν είναι σωστό. Επομένως το εύρος του well capacity σε e αποτυπώνεται στο εύρος 0..65535 σε adus. Εμείς με τα προγράμματα μας μετράμε adus άρα όπως πολύ σωστά λένε ο Γιώργος και ο Βαγγέλης ο κανόνας του 30-50% μετριέται σε adus (0..65535).
Όσο για το system gain, μερικές κάμερες το έχουν factory set και άλλες user adjustable. Όπως είπα και παραπάνω, στη δεύτερη περίπτωση ο χρήστης πρέπει να το ρυθμίσει ώστε να καλύψει σε adus ακριβώς το εύρος του A/DC, δηλ. στις 16bit το 0..65535. Τώρα, γιατί μερικοί κατασκευαστές πετάνε στο χρήστη αυτό το μπαλάκι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο...  _________________ Ηλίας Νταγιόγλου
Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
roryt Εξωγήινος
Δημοσιεύθηκε: 27/07/2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 0:03 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Σε αναλογη ερωτηση στον Stark , σε σχεση με το αρθρο του πως μετρας το gain, μου ειχε απαντησει οτι η ρυθμισή του system gain σε επιπεδο 50% για την δικια μου (sony 285) περιοριζει την δυναμικη περιοχη της καμερας (λογικο) και οτι αυτος προτιμα να το βαζει χαμηλα. Μαλιστα αν θυμασαι Ηλια ειχε αιτιολογισει τις διαφορες στα αποτελεσματα μεταξυ της δικιας σου qhy2, της δικιας του (314L) και της Q285M μου ακριβως στα διαφορετικα system gain που ειχαμε χρησιμοποιησει.
Μεταφραζοντας λοιπον και τις απαντησεις σας ποιο πανω, συμπερανω οτι πρωτα πρεπει να ρυθμισω σωστα το system gain ωστε να εχω πληρη δυναμικη περιοχη στα 64K για να ισχυουν ολα τα αλλα για τα φλατς, σωστα; |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Εξωγήινος Ένταξη: 25 Ιούλ 2005 Σύνολο δημοσιεύσεων: 1040 Τόπος: ΑΘΗΝΑ Ηλικία: 60 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 27/07/2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 9:02 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Καταλάβατε τωρα γιατί εγώ τα βρόντηξα χάμω και τη έκανα για άλλες παραλίες; Για κάτι τέτοια! _________________ Δημήτρης |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
raxxla Εξωγήινος
Ένταξη: 01 Ιούλ 2004 Σύνολο δημοσιεύσεων: 560 Τόπος: Χαϊδάρι Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 27/07/2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 9:25 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
roryt έγραψε: | ..συμπερανω οτι πρωτα πρεπει να ρυθμισω σωστα το system gain ωστε να εχω πληρη δυναμικη περιοχη στα 64K για να ισχυουν ολα τα αλλα για τα φλατς, σωστα; |
Νομίζω αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Και δεν αφορά μόνο τα flats αλλά όλη γενικά τη λειτουγία της κάμερας.
Gain / offset σωστά ρυθμισμένα από την αρχή και είσαι μάγκας. Σημειωτέον πως οι ρυθμίσεις αυτές έχουν να κάνουν με την κάμερα και ΜΟΝΟ με αυτή, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τα οπτικά (τηλεσκόπιο, φίλτρα, reducers κλπ).
Απ'οτι καταλαβαίνω, ο Stark εννοεί πως κάποια "μεγάλη" τιμή για το system gain μπορεί να προκαλέσει clipping (adus >65535) και έτσι μειώνεται το δυναμικό εύρος (χάνουμε το μέρος του που είναι πάνω από 65535).
ΥΓ. Για να τα μπουρδουκλώσω λίγο μιας και το πιάσαμε το θέμα, κάθε bin mode θέλει το δικό του ζεύγος ρυθμίσεων για gain/offset; Ή μήπως αρκεί η ρύθμιση σε bin 1x1;
O ascom driver της κάμερας μου π.χ. φυλάει χωριστές ρυθμίσεις gain/offset για κάθε bin mode...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ έγραψε: | Καταλάβατε τωρα γιατί εγώ τα βρόντηξα χάμω και τη έκανα για άλλες παραλίες; Για κάτι τέτοια! |
Μα τι λες Δημήτρη;; Και μετά τι θα'χουμε να τρωγώμαστε  _________________ Ηλίας Νταγιόγλου
Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
roryt Εξωγήινος
Δημοσιεύθηκε: 27/07/2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 9:49 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Οποτε:
πιστευω οτι χρειαζεται ενα απλο αρθρο που να εξηγει κανα-δυο πραγματακια για ολα αυτα που συζητησαμε, ξεκινοντας απο την ορολογια, συν πως ρυθμιζεις το system gain (αν η καμερα σε αφηνει να το κανεις) μιας και ειναι τοσο σημαντικο - εγω πχ το ηξερα οτι επρεπε καποια στιγμη να το κανω, αλλα τωρα μολις καταλαβα ποσο λαθος ειναι που δεν το εχω κανει ηδη. Και πως ολα αυτα μεταφραζονται σε απλους πρακτικους κανονες - πχ στα φλατς. Σε απλη γλωσσα για να μην στελνουμε τον Δημητρη συνεχως για μπανια Κανενας που να κατεχει καλα το θεμα ;
(ΥΓ και ναι, νομιζω η ρυθμιση πρεπει να ειναι διαφορετική για καθε bin mode, το offset -συμφωνα με τον Stark τουλαχιστον - αρκει να ειναι μια τιμη που δεν θα σου δινει μηδεν) |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Δημοσιεύθηκε: 27/07/2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:12 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Αν τα έχω καταλάβει σωστά...
Full well capacity (e): Πόσα electron μπορεί να "μαζεύψει" το ccd
Read noise (e): ο θόρυβος που έχουμε στο "μάζευμα"
Dynamic Range: full well capacity/read noise: Πόσα electron πραγματικά μπορεί να "μαζέψει" πριν κορεστεί το pixel.
Gain: μετατρέπει τα electron σε τιμές pixel
(δηλαδή έστω ότι ένα pixel μαζεύει 5.000e, με gain 0,6 η τιμή που θα πάρει το pixel είναι 8.333ADU) _________________ http://www.veil.gr |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
|