Jump to content

Παρνωνας 2005


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας!

Αλλη μια εξορμηση της Ελληνικης Αστρονομικης Ενωσης στον Παρνωνα ελαβε χωρα με εξαιρετικη επιτυχια!

Ειδικα το Σαββατο ηταν περισσοτερος κοσμος απο καθε αλλη φορα!

Τηλεσκοπια απο μικροσκοπικα etx-70 εως το καταπληκτικο 15" Obsession του Αγγελου.

Πολλοι που βρεθηκαν για πρωτη φορα στον Παρνωνα εμειναν εκπληκτοι απο τον πανεμορφο εναστρο ουρανο!

Παρατηρηθηκαν φυσικα ολα τα highlights απαραιτητα για τον... προσηλυτισμο νεων παρατηρητων του βαθεως ουρανου.

Καθως περνουσε η νυχτα και οι λιγοτερο σκληροπυρηνικοι επεφταν για υπνο προχωρησαμε σε δυσκολες παρατηρησεις.

Αντικειμενα οπως ο γαλαχιας του Barnard, το απομακρυσμενο σφαιρωτο NGC7006 στον Δελφινα και το Veil ειναι παρατηρησεις ...ρουτινας για τον Παρνωνα πλεον.

Ο γραφων παρατηρησε το αμυδρο πλανητικο νεφελωμα Jones 1 στον Πηγασο με 8" dobsonian και φιλτρο O-III και τον αμυδρο γαλαξια NGC5958 στον Βορειο Στεφανο (13 μεγεθος).

Διπλα το 15" του Αγγελου με την προσθηκη ενος 2.8x Klee Barlow για ανεβασμα της μεγεθυνσης εδειχνε το κεντρικο αστρο του Μ57 σε πολλους για πρωτη φορα,ενω με 12" SC παρατηρησαμε το σφαιρωτο σμηνος του ....γαλαξια της Ανδρομεδας G1!

Ειπα να σπρωξω λιγο τα πραγματα και να ψαξω το αμυδρο σφαιρωτο NGC6749 στον Αετο.Δυστυχως αδυνατο να το εντοπισω με 8" και 10" ωσπου χρησιμοποιησαμε τα ..βαρεα οπλα (15" Obsession,thanx Αγγελε) και νατο!Μια αμυδρη λαμψη στο πεδιο, επιτελους κατακτηθηκε και το πλεον δυσκολο σφαιρωτο σμηνος του καταλογου NGC!!!

Απο μεταβλητους αστερες ειδαμε τον SS Cyg ακομα στο μεγιστο, πριν παρει την κατιουσα για το συνηθες 12.1-12.2 ,τον supernova στο Μ51 και ο γραφων εκλεισε τις δυο βραδιες με εκτιμησεις των R Peg και R And (για την ιστορια 13.0 και 11.8 αντιστοιχα).

Κοντευοντας να ξημερωσει η λαμψη ενος δορυφορου Iridium στο -7 μεγεθος εκλεισε με τον καλυτερο τροπο ενα καταπληκτικο διημερο παρατηρησης και συναντησης παλιων και νεων φιλων.

Οσοι δεν παρευρεθηκατε... θα μαστε εκει και τον Αυγουστο!!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ.Σ. αλλά και τα μέλη της Ε.Α.Ε. για τις υπέροχες αστροβραδυές που περάσαμε στον Πάρνωνα.

Περισσότερο μου άρεσε η παρατήρηση των πολύ αμυδρών αντικειμένων με τα μεγαλύτερα από τα τηλεσκόπια, αλλά ο Γιώργος τα έγραψε ήδη και δεν έχει νόημα να τα επαναλάβω.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Άγγελο Κιοσκλή (Rama) που με την παροχή ηλ. ενέργειας που μας προσέφερε μας έδωσε τη δυνατότητα να φωτογραφήσουμε χωρίς άγχος και το φόβο να μείνουμε από ρεύμα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας παιδια!

 

Η εξορμηση της Ελληνικης Αστρονομικης Ενωσης στον Παρνωνα το διημερο 8-9 Ιουλιου στεφθηκε με μεγαλη επιτυχια καθως η προσελευση κοσμου ξεπερασε καθε προσσδοκια.

Ο εναστρος ουρανος ηταν πραγματι εντυπωσιακος και τις δυο βραδυες δινοντας μας τη ευκαιρια να κανουμε παρατηρηση σε μεγαλο πληθος και ποικιλια αντικειμενων απο τα πιο φωτεινα εως και τα πιο αμυδρα.

Αξιζει να προσθεσω σε αυτα που εγραψε ο giorgos gr. μια παρατηρηση που εκανα στην περιοχη του αστερισμου του Αητου με στοχο δυο αστρικα πλανητικα νεφελωματα,τα NGC 6803 και NGC 6807,που βρισκονται δυτικα και αρκετα κοντα στον α Aql (Altair).

Me φαινομενο μεγεθος 11 και 12 αντιστοιχα,αποτελουν πολυ δυσκολους στοχους καθως βρισκονται μεσα σε αρκετα πυκνο πεδιο αστερων και η διαμετρος τους,για το NGC 6803 ειναι 5" και μολις 2" για το NGC 6807,πολυ μικρη για να αναγνωριστουν ως πλανητικα νεφελωματα,ακομα και με μεγαλες μεγενθυσεις.

Και ενω αδυνατουσα να βρω καποια μεθοδο να τα διακρινω,ηρθε προς βοηθεια μου ο giorgos gr. (ο παλιος ειναι αλλιως!) ο οποιος και μου υπεδειξε μια εξυπνη και γρηγορη μεθοδο για να τα δω (αποτελεσμα πολυχρονης εμπειριας στις αστροπαρατηρησεις) και μεσα σε λιγα λεπτα η παρατηρηση τους ολοκληρωθηκε επιτυχως!

Παρομοιες σκηνες γινονται καθ' ολη τη διαρκεια των παρατηρησεων στον Παρνωνα αναμεσα στους παρατηρητες με αποτελεσμα την αποκτηση επιπλεον εμπειριας στην παρατηρηση με τον πιο σωστο τροπο.

 

Συγχαρητηρια στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ!

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι,

 

πόσο έντονα φαίνεται στις περιγραφές σας ο ενθουσιασμός που μας κυρίευσε στο βουνό! Είμασταν πραγματικά ένα ζωηρό νυχτερινό μελίσσι ή μάλλον «κόκκινες πυγολαμπίδες*» που κινούνταν από τηλεσκόπιο σε τηλεσκόπιο κι από πηγαδάκι σε πηγαδάκι, φτιάχνοντας με τους φακούς μας μια σπάνια εικόνα για τα ελληνικά δεδομένα. Θα μας άξιζε μια «μακρά έκθεση» για να καταγράψει την κινητικότητα και το πλήθος μας!

 

Νομίζω όμως ότι πιό πολύ κι από τον εκπληκτικό ουρανό του Πάρνωνα, μας γοήτευσε η χαρά της κοινής εμπειρίας, η επικοινωνία, οι συζητήσεις μας, ακόμα και τα εν χορώ "ΦΩΤΑΑΑΑ!!" προς τους αφηρημένους καταστροφείς της νυχτερινής όρασης! (Ομολογώ ότι υπήρξα ένας απ΄αυτούς ξεκλειδώνοντας το αυτοκίνητο με τον τηλεχειρισμό μιά φορά :oops:) Ιδιαίτερα απολαυστική ήταν η αυλή των μεγάλων dobs, το «καφενείο των ιδεών και των θεωριών» πιό δίπλα, οι χειραψίες της πρώτης γνωριμίας, ακόμη και το μικρό χωριό με τις σκηνές. Αξέχαστη και η αυγή της Κυριακής παρέα με τους λίγους φίλους που αρνούνταν ακόμη να πάνε για ύπνο...

 

Όλοι είδαμε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Μεγάλος ο ενθουσιασμός μας με το κεντρικό αστέρι του Ring Nebula που μας χάρισε -σχετικά εύκολα αυτή τη φορά- το 15άρι του Άγγελου, τις ξαφνικές λάμψεις των Ιridium, αλλά και με τα «δύσκολα» dso και αστεράκια (Θανάση, το νέο σου ρεκόρ με το 10ιντσο -mag 15.3- περιμένει να το ξανακαταρρίψεις!)

 

Συγχαρητήρια λοιπόν στα μέλη της Ε.Α.Ε. αλλά και στα μέλη του Astrovox που είχανε φανερά μεγάλη παρουσία! Στο επανειδείν τον Άυγουστο!

 

Φιλικά, Στέφανος

 

 

* Κατοχυρώνω από τώρα το όνομα για μελλοντικό σύλλογο στη Λάρισα, άν και όταν... :lol::lol:

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε, άργησα, αλλά μετά από όσα έγραψες μ' έπιασε το ποιητικό μου!!!

 

Ο έναστρος ουρανός στον Πάρνωνα ήταν τόσο γοητευτικός που βυθιζόσουν

και χανόσουν μέσα του!

Όταν δεν παρατηρούσα μέσα από τηλεσκόπιο, δεν στενοχωριόμουν καθόλου, γιατί η θέα του μου ήταν αρκετή.

Τα αστέρια ήταν τόσα πολλά που δεν υπήρχε σκοτάδι και

ο γαλαξίας, μεγαλειώδης, ένωνε Βορρά με Νότο δημιουργώντας μια τεράστια αψίδα την οποία έβλεπες κοιτώντας και προς την Ανατολή αλλά και προς τη Δύση!

Η κατακόρυφη λάμψη του Βέγα που μεσουρανούσε φαινόταν σαν αστραπή και κάθε τόσο με ενοχλούσε.

Η ασυνήθιστη, απόλυτη ησυχία ειδικά της πρώτης βραδυάς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Δεν σου δημιουργούσε καθόλου φόβο αλλά απόλυτη ηρεμία και την αίσθηση μιας πολύ οικείας αγαπητικής παρουσίας.

Τη δεύτερη βραδυά, πήρα τα κυάλια ενός φίλου κι ανέβηκα στη βορινή πλευρά του δάσους, από όπου για πρώτη φορά παρατήρησα το πιο νότιο αστέρι μου μέχρι στιγμής. Ο a Ara (άλφα Βωμού με απόκλιση -50 μοίρες και m+3.0) σπινθήριζε κάθε τόσο μέσα από την πυκνή αχλύ του ορίζοντα.

Από όλα πιο όμορφη όμως ήταν η επαφή με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους, που ενώ μέχρι πριν λίγο ήταν άγνωστοι, με την έλευση της νύχτας έγιναν ιδιαίτερα οικίοι και γνωστοί.

Είναι μια μοναδική αίσθηση που πρέπει να τη ζήσει κανείς για να καταλάβει τι εννοώ.

 

Θα τελειώσω με ένα στίχο από ένα υπέροχο τραγούδι της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με το οποίο ξεκίνησε η συνέντευξη του Αντώνη Αγιομαμίτη στον Αντέννα:

 

"Συνάντησέ με, στην άλλη πλευρά..."

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια καλή επιλογή αντικειμενων φίλε giorgosgr. (ειδικά το Jones 1)

 

Ήταν επίσης μια καλή ευκαιρία για πολλους φίλους να δουν τις "εικόνες" από το 15" Obsession του Αγγελου. ( και το κεντρικό αστέρι του Ring Nebula) !!

 

Σε ποια ενίσχυση το παρατηρήσατε με το 15";

 

Χαρικα που περάσατε όλοι καλά.

 

Φιλικά,

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Frank,

την μία βραδυά είχαμε μεγέθυνση 536x (9mm Τ6 Nagler με University Optics Klee 2.8x barlow του giorgosgr) και το άλλο βράδυ είχαμε μεγέθυνση 965x (5mm Τ6 Nagler & το ίδιο barlow).

Είναι παράδοξο, αλλά την βραδυά με την μικρότερη μεγέθυνση ήταν πιό εμφανές το κεντρικό αστέρι. Μάλλον έχει σχέση με το γεγονός οτι το seeing ήταν πολύ διαφορετικό στις δύο βραδυές.

Ο Στέφανος δεν έχασε την ευκαιρία να δεί και τα αμυδρά αστέρια που φαίνονται γύρω-γύρω από το Μ57.

Εμένα μου άρεσε πολύ οτι κατάφερα να δώ εύκολα τους αμυδρούς γαλαξίες σε κάποια galaxy clusters (stephan's quintet και δίπλα στον 7331) αλλά και κάποια αμυδρά σφαιρωτά Palomar. Είδαμε μέχρι και ένα σφαιρωτό γύρω από το Μ33!

Γενικά είδαμε ωραία αντικείμενα, αλλά ίσως το πιό ευχάριστο από όλα ήταν ότι μαζεύτηκε πολύς κόσμος, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, περάσαμε ωραία και σίγουρα θα ξαναπάει αρκετός κόσμος και τον Αύγουστο. Νομίζω οτι θα υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και για τον Σεπτέμβριο, ακριβώς πριν το συνέδριο...

Αγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι του Πάρνωνα,

παρ'όλο ότι έμεινα μόνο την Παρασκευή το βράδυ στο βουνό ( και χωρίς δικό μου τηλεσκόπιο ) "πήρα" τη δόση μου για τα καλά από τη μοναδική αυτή ατμόσφαιρα που είχα ένα χρόνο να τη νοιώσω. Υποβλητικός ο γαλαξίας οι δεκάδες αστερισμοί και εντυπωσιακά τα "κόκκινα ζουζουνάκια" που λέει και ο Στέφανος ο οποίος μαζί με τον Ηλία ( χάρηκα πολύ που σας γνώρισα παιδιά όπως και το Χρήστο Μαρινό ) με εντυπωσίασαν με το σουπερνόβα στο Μ51 όπως το βλέπαμε στο καλυμμένο με κόκκινη μεμβράνη laptop μέσω CCd camera. Εγώ ασχολήθηκα, λόγω προηγούμενης πείρας στο ΕΤΧ, με alignments μέσω autostar της Meade σε κάτι "δύστροπα" LX και ΕΤΧ. Εκείνο που μου άρεσε επίσης ήταν η μουσική που ακούστηκε γύρω στη 1-2 το πρωϊ, μάλλον από την πλευρά του Στέφανου και του Ηλία. "Εδενε" απόλυτα με το περιβάλλον.Αλήθεια, το θέμα γνωστό αλλά ποιο ήταν ;

Λυπάμαι που δεν ήμουν το Σάββατο, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και δεν είδα πολύ και καλό κόσμο. Ο γαλαξίας του Αντώνη εκπληκτικός και ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες καλές φωτογραφίες και από άλλους.

Πράγματι ο Αύγουστος θα είναι το κάτι άλλο από κάθε άποψη και κυρίως διότι θα έχω το καινούριο μου τηλεσκόπιο που μάλλον σήμερα το παραλαμβάνω σπίτι μου και από αύριο πιστεύω να μπορώ να σας το ανακοινώσω

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο,

 

και για μένα ήταν χαρά που σε γνώρισα από κοντά. Ελπίζω να παρέλαβες ήδη το καινούργιο σου Οrion Οptics και νά 'χεις γιορτή! Η μουσική που άκουσες ήταν το άλμπουμ "The Songs Of Distant Earth" του Mike Olfield. Το είχα φέρει μαζί μου με ελαφρώς χιουμοριστική διάθεση μια που ο ήχος του είναι εντελώς «space» (και θαυμάσιος), και μάλιστα στην εισαγωγή χρησιμοποιεί την απαγγελία του αστροναύτη Frank Borman από τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 1968: "In the beginning God created the Heaven and the Earth..." (από τη Γέννεση). Ιδανική background music για ...αμετανόητους τηλεσκοπιάκηδες :lol: (ΟΚ, ελαφρώς καλύτερη η ησυχία). Ραντεβού τον Άυγουστο με τα νέα μας παιχνίδια!

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Δε μπορούσα να φανταστώ ότι η "ζωντανή" θέα του σούπερνόβα του M51 μέσα από το laptop θα σας ευχαριστούσε τόσο! Εγώ την ώρα αυτή είχα μεγάλο άγχος για το αποτέλεσμα και δεν μπορούσα να το απολαύσω. Όταν επεξεργαστώ τη φωτό θα τη δημοσιεύσω και θα σας την αφιερώσω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Δε μπορούσα να φανταστώ ότι η "ζωντανή" θέα του σούπερνόβα του M51 μέσα από το laptop θα σας ευχαριστούσε τόσο! Εγώ την ώρα αυτή είχα μεγάλο άγχος για το αποτέλεσμα και δεν μπορούσα να το απολαύσω. Όταν επεξεργαστώ τη φωτό θα τη δημοσιεύσω και θα σας την αφιερώσω.

Φίλε Ηλία θα πρέπει να διευκρινήσω ότι είμαι "απαίδευτος" ακόμα στο κομμάτι αυτό.Σίγουρα προς τα εκεί οδεύω, κάνω όμως προσεκτικά βήματα. Η αρχή έγινε χθές. Παρέλαβα σπίτι μου το newtonian Orion Optics 8" f/6 λ/9 σε στήριξη Vixen GPD. H αγορά και η παράδοση (υποδειγματική) έγινε με τη φροντίδα της Aktis και του κ.Γιάννη Ηλιόπουλου.Είμαι προς το παρόν στη φάση του ξεπακεταρίσματος και της "οφθαλμολαγνείας" :wink: . Το Σαββατοκύριακο το πάω στο εξοχικό ό,που και θα στηθεί στον πυλώνα του και από Δευτέρα ελπίζω να :D και όχι να :( με τ'αποτελέσματα που θα σας πω.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η επιλογή τηλεσκοπίου και στήριξης που έκανες είναι εξαιρετική.

Σου δίνει τη δυνατότητα για εξαιρετική οπτική παρατήρηση, αλλά και αστροφωτογράφηση.

Εγώ προσωπικά αντιπαθώ τα Νευτώνεια γιατί πρόκειται να αγοράσω κάτι μεγάλο και αν το πάρω σε Νευτώνειο θα χρειάζομαι φορτηγό για να το μεταφέρω, λόγω του μεγάλου όγκου.

Το 8" όμως είναι σχετικά συμαζεμένο. Μόνο ανύπαρκτο "πρόβλημα" το συχνό collimation που χρειάζεται, αλλά με τη βοήθεια του Στέφανου θα γίνει παιχνιδάκι. Πάντως στον Πάρνωνα ξεχώρισα σε οπτική ποιότητα το 10" Orion Optics του Στέφανου σε σύγκριση με τα αντίστοιχα Νευτώνεια.

Έτσι προσανατολίζομαι κι εγώ προς την ίδια μάρκα αλλά σε άλλο τύπο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλία,

 

στο τηλεσκόπιό μου δεν κάνω συχνό collimation, αλλά συχνό έλεγχο του collimation (πριν κάθε παρατήρηση). Και διαπιστώνω συνεχώς πόσο καλά κρατά την ευθυγράμμισή του, παρά τις συχνές μεταφορές του. Όσο για τα μεγάλα νευτώνια στον Πάρνωνα, μου φάνηκε ότι όλα είχαν εξαιρετική εικόνα αλλά διέφεραν ως προς τη λειτουργικότητα και την ευκολία χρήσης.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Rama: "την μία βραδυά είχαμε μεγέθυνση 536x (9mm Τ6 Nagler με University Optics Klee 2.8x barlow του giorgosgr) και το άλλο βράδυ είχαμε μεγέθυνση 965x (5mm Τ6 Nagler & το ίδιο barlow).

Είναι παράδοξο, αλλά την βραδυά με την μικρότερη μεγέθυνση ήταν πιό εμφανές το κεντρικό αστέρι. Μάλλον έχει σχέση με το γεγονός οτι το seeing ήταν πολύ διαφορετικό στις δύο βραδυές. "

 

Σωστα Αγγελε, το seeing είναι πάντα "ο παράγοντας απόφασης" (the deciding factor). Φαίνεται ότι η πρώτη νύχτα ήταν καλύτερη. (536x)

Στις νύχτες που το seeing είναι καλό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα "μεγαλύτερα" (aperture) τηλεσκόπια στο πλεονέκτημά μας.

Είναι επίσης όπου μπορούμε να επιλύσουμε το πολύ λεπτό πλανητικό detail.

 

Tην Παρασκευή πρωί φεύγω για τη σύμβαση Stellafane, το forcast φαίνεται καλό για την Παρασκευή και για το Σάββατο βράδυ.

 

http://www.stellafane.com/

 

Kαλή παρατήρηση στον Παρνωνα.

 

Φιλικά,

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης