Jump to content

Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ωρίωνας: Στην κορυφή του Ουρανού τα Χριστούγεννα :cheesy:

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, γύρω στα μεσάνυκτα, μεσουρανεί στον ουρανό, ο ομορφότερος σχηματισμός και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αστρονομικές περιοχές. Ο αστερισμός του Ωρίωνα.

Το κόκκινο φως, μαζί με ένα πιο εξασθενημένο μπλε, προέρχεται από το αέριο υδρογόνο που ακτινοβολείται από τα κοντινά αστέρια. Το πράσινο φως προέρχεται από το οξυγόνο που λάμπει φλεγόμενο, καθώς ένα ισχυρό ρεύμα σωματιδίων μεγάλης ταχύτητας, εκτινάσσεται από ένα ογκώδες αστέρι ακριβώς έξω από την εικόνα.

Ο κυνηγός Ωρίωνας, σύμφωνα με τη μυθολογία, που ήταν γιός του Ποσειδώνα, πέθανε από το τσίμπημα ενός σκορπιού. Από τότε, ο Ωρίωνας και ο σκορπιός, έλαβαν αντιδιαμετρικά σημεία στον ουρανό, ώστε όταν ο ένας δύει ο άλλος να ανατέλλει, θυμίζοντας πως βρίσκονται σε ένα αέναο κυνήγι μεταξύ τους.

Το χαρακτηριστικό σχήμα του τετραπλεύρου, που θυμίζει ένα κυνηγό, αποτελείται από 77 αστέρες με τους κυριότερους τέσσερις αστέρες, που σχηματίζουν τη ζώνη του Ωρίωνα, να βρίσκονται μεταξύ των αποκλίσεων 10ο Β και -10ο Ν ώστε το σχήμα να είναι ορατό από όλη, σχεδόν, τη Γη.

Οι αστέρες αυτοί, είναι ο ερυθρός υπεργίγας Betelgeuse (α-Ori), ο λευκογάλαζος γίγας Bellatrix (ο αστέρας-αμαζόνα γ-Ori), ο γαλάζιος υπεργίγας Rigel (β-Ori) και τέλος ο επίσης γαλάζιος υπεργίγας Saiph (κ-Ori).

Μόνο ο Betelgeuse είναι παλαιό άστρο, τα υπόλοιπα είναι νεαρά άστρα και ιδιαίτερα βίαια άστρα του φασματικού τύπου Β και Ο.

Ο Betelgeuse, που απέχει μόνο 300 έ.φ., έχει φασματικό τύπο Μ και είναι υποψήφιος να γίνει σουπερνόβα. Ο αστέρας βρίσκεται στο τέλος της ζωής του και πάλλεται ακανόνιστα, μεταβάλλοντας το φαινόμενο μέγεθος του από 0 έως 1,5. Η λαμπρότητά του είναι 14.000 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας και ο όγκος του 160.000.000 φορές μεγαλύτερη του. Η μάζα του προκύπτει ότι είναι 20 ηλιακές μάζες ενώ αν υπολογιστεί η πυκνότητά του βρίσκεται ότι είναι μόνο 10-4 φορές την πυκνότητα του αέρα. Γι’ αυτό χαρακτηρίζεται σαν ένα "κόκκινο θερμό κενό".

 

Όνομα αστέρα Σημείο Μέγεθος

Rigel β 0.18

Betelgeuse α 0.45

Bellatrix γ 1.64

Alnilam ε 1.69

Alnitak ζ 1.74

Saiph κ 2.07

Mintaka δ 2.25

 

Στην περιοχή Ξίφος του Ωρίωνα, βρίσκεται το Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, Μ42 ή NGC 1976. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστρικά "βρεφοκομεία" του Γαλαξία, που βρίσκεται μόνο σε απόσταση 1.500 έ.φ. από μας. Η αστρογεννητική αυτή περιοχή, παρόλο που δεν είναι η μοναδική του Γαλαξία μας, είναι όμως η πιό κοντινή και από τις πιο σημαντικές για μελέτες.

Οι αστρικοί βρεφικοί σταθμοί είναι ειδικές περιοχές όπου γεννιέται η μεγάλη πλειοψηφία των νέων αστεριών στο Γαλαξία μας. Τα διαστρικά νέφη του μοριακού αερίου διαμορφώνουν και παράγουν χιλιάδες νέων αστεριών και έπειτα βαθμιαία διαλύουν.

Υδρογόνο, ήλιο, οξυγόνο, άζωτο κ.α. είναι τα βασικά συστατικά του νέφους. Η αστροφεγγιά που παράγουν τα τέσσερα κύρια άστρα, είναι τόσο έντονη, που αυτή ιονίζει τα λεπτά στρώματα του αερίου στην περιοχή, παράγοντας ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων. Έτσι δεν είναι εκπληκτικό που οι μελέτες του Ωρίωνος έχουν παράσχει στους αστρονόμους μερικές από τις καλύτερες πληροφορίες για τη διαδικασία του σχηματισμού αστεριών. =D> =D> =D>

 

Στην φωτογραφία σύνθετη εικόνα από τα διαστημικά τηλεσκόπια Spitzer και Hubble της NASA που φαίνεται περισσότερο σαν μια ελαιογραφία παρά ένα κοσμικό στιγμιότυπο. Το αριστούργημα αυτό παρουσιάζει το νεφέλωμα του Ωρίωνα στις υπέρυθρες, υπεριώδεις και ορατές ακτίνες του φωτός. "Χρωματίζεται" από εκατοντάδες βρέφη άστρα σε έναν καμβά αερίου και σκόνης, με έντονο υπεριώδες φως και ισχυρούς αστρικούς ανέμους σαν ‘πινέλα’ ζωγραφικής βουτηγμένα στα χρώματα

heart_of_orion.jpg.2c93d9ea02a58ef9e2267d42c83fae8c.jpg

orionconchart.gif.32a2693fab814ea09d5de6d252dee4a8.gif

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Ενα θέμα ακομα για τον Ωριωνα. :cheesy:

Δίδυμο «Ήλιο» μπορεί να αποκτήσει η Γη.

Η Γη μπορεί να αποκτήσει και δεύτερο Ήλιο, έστω και αν αυτό κρατήσει μόνο για λίγες εβδομάδες. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Δρ. Brad Carter λέκτορας φυσικής στο πανεπιστήμιο του Southern Queensland στην Αυστραλία.

Ο επίμαχος δεύτερος «Ήλιος» που μπορεί να φανεί στη Γη είναι το άστρο του Betelgeuse επιστημονικώς γνωστό ως Alpha Orionis, που βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα και σε απόσταση 640 έτη φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με τον αυστραλιανό καθηγητή το άστρο Betelgeuse παρουσιάζει σοβαρή μείωση στη μάζα του γεγονός που σημαίνει πως το «καύσιμο» του άστρου τελειώνει με αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις- το άστρο να καταρρεύσει κάτω από το ίδιο του το βάρος για να μετατραπεί σε ένα υπερκαινοφανή αστέρα (Supernova) όταν φτάσει στο κρίσιμο όριο απορρόφησης μάζας και ακολουθήσει μια μεγάλης ισχύος θερμοπυρηνική έκρηξη.

Την έκρηξη αυτή, σύμφωνα πάντα με τον Αυστραλό καθηγητή, θα παρατηρήσουμε στη Γη η φωτεινότητα της οποίας θα μπορεί να φτάσει στα επίπεδα μιας πανσελήνου. Έτσι και για κάποιες εβδομάδες θα υπάρχουν δύο «Ήλιοι» στον ουρανό προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Η φωτεινότητα του Supernova πάντως δε θα διαρκέσει για πολύ καθώς θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά και σε διάστημα λίγων μηνών θα εξαφανιστεί εντελώς σε σημείο που θα σταματήσει να εκπέμπει ακτινοβολία. Το ενδιαφέρον όμως σημείο στην υπόθεση του Carter είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα και όταν λέμε σύντομα εννοούμε μέχρι και τα τέλη του 2012, αφήνοντας όμως και το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί αργότερα έως και πολύ αργότερα.

Όταν τελικά πάντως το φαινόμενο αυτό συμβεί τότε η εικόνα μπορεί και να θυμίζει τη σκηνή από την ταινία ο πόλεμος των άστρων με τους δίδυμους Ήλιους από το σύστημα του Tatooine. #-o #-o #-o

TATOOINEs.gif.36a10270b2cad0be7338b70e0088c3cf.gif

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό θα ήθελα να το δω, φθάνει να μην πάθουν τίποτε τα παιδιά μας.

Αλλά θα καταστρέψει τις υπόλοιπες παρατηρήσεις τον Χειμώνα. Όχι πως κάνουμε και πολλές, κομμάτια να γίνει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα είμαστε υπερτυχεροί να έχουμε δει στη ζωή μας έστω και ένα supernova στη γαλαξιακή γειτονιά μας...τόσο τυχεροί όσο και οι Κινέζοι το 1054 μ.Χ. που είδαν να σκάει μπροστά τους το σημερινό M1 Crab Nebula... \:D/ =P~

 

Αγαπητέ Betelgeuse σου εύχομαι ολόψυχα...να έχεις ένα μεγαλειώδες και χορταστικό ΜΠΟΥΜ! :mrgreen: :D :cheesy:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

So what will happen when Betelgeuse explodes — whenever that may be?

 

"Well, it will make a God-awful mess of the constellation Orion," - University of Illinois astronomer Jim Kaler :mrgreen:

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φανταστείτε τι φοβερό νεφέλωμα θα αφήσει πίσω του μετά. Αν το Μ1 κρατάει ακόμα...

Όταν θα λέμε: "Νεφέλωμα του Ωρίωνα" θα μας ρωτάνε: "Ποιό από τα δύο; Το Μ42 ή το Μ111;"

Θα αλλάζει από μήνα σε μήνα.

Θα ανοίξει στο Astrovox Δελτίο Μετακαινοφανούς Δραστηριότητας που θα ξεπεράσει σε μέγεθος το Σύμπαν της Τέχνης!

Θα βάζουμε πολωτικά φίλτρα στο 42% ΚΑΙ γυαλιά ηλίου για να το δούμε με ασφάλεια.

Η Baader πάντως θα κυκλοφορήσει ειδικό φίλτρο, το Astronova.

Στα 8'' και στα 12'' δεν θα χωράει στο πεδίο και θα κάνετε ουρά για να το δείτε μέσα από το ST80 μου! :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Οι αστροφωτογράφοι δεν θα κοιμούνται, μήπως χάσουν κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στην δομή.

Θα εμπνευστούν δεκάδες χιλιάδες άτομα να γίνουν ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Το Astrovox θα δει ένδοξες ημέρες που θα κάνουν το 2006 να μοιάζει με ανέκδοτο.

Οι ιδιοκτήτες των ελληνικών καταστημάτων αστρονομικού υλικού θα ανοίξουν υπερκαταστήματα στο κέντρο και outlet στα Σπάτα.

Ο θείος Al θα επενδύσει τα υπερκέρδη του σε τουριστικά διαστημικά ταξίδια προς ένα TV διαστημικό τηλεσκόπιο από όπου θα μπορούμε να δούμε -με το ανάλογο εξωφρενικό αντίτιμο, όπως πάντα- τα θαύματα του ουρανού ανεπηρέαστοι από ατμόσφαιρα και καιρικά φαινόμενα.

Οι αστρολόγοι και καταστροφολόγοι θα τσακώνονται στα πρωϊνάδικα για το τι ακριβώς σηματοδοτεί το συμβάν και για την εκτίμηση της ακριβούς ημερομηνίας καταστροφής του σύμπαντος.

Στα δε μεταμεσονύκια θα αναπτύσσονται θεωρίες για ενθαγενείς του πλανητικού συστήματος του εκλιπόντος άστρου οι οποίοι, προβλέποντας την καταστροφή, μετοίκησαν στον πλανήτη μας και ζουν ανάμεσά μας.

Όλο το υπόλοιπο 24ωρο τα ιδιωτικά κανάλια θα φιλοξενούν εκπομπές telemarketing για προστατευτικές κρέμες, αλοιφές, υπόθετα, γυαλιά ηλίου που δεσμεύουν την ακτινοβολία, βιομαγνητικά αντικαινοφανικά μασαζοκαλσόν, περσικά χαλιά τα οποία ανθίστανται δια βίου στο ξεθώριασμα από την ακτινοβολία του φαινομένου και συσκευές αναγνώρισης- παρακολούθησης εξωγήινων.

Ε ρε τι έχει να γίνει... :mrgreen:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλό φίλε kkokkolis.

Θα εχουμε και οικονομική αναζωογονηση και πιθανή εξοδο και απο το μνημόνιο.

Ποιος μας πιάνει. ](*,)

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα είμαστε υπερτυχεροί να έχουμε δει στη ζωή μας έστω και ένα supernova στη γαλαξιακή γειτονιά μας...τόσο τυχεροί όσο και οι Κινέζοι το 1054 μ.Χ. που είδαν να σκάει μπροστά τους το σημερινό M1 Crab Nebula... \:D/ =P~

 

Αγαπητέ Betelgeuse σου εύχομαι ολόψυχα...να έχεις ένα μεγαλειώδες και χορταστικό ΜΠΟΥΜ! :mrgreen: :D :cheesy:

 

[-o< [-o< [-o<

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Also don't forget our neighbors the Anasazi who, it is widely believed, also recorded the 1054 supernova event on a petroglyph in Chaco Canyon, New Mexico. The petroglyph shows the Moon next to a very bright "star".

 

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΟΛΑ αυτά, που περιγράφετε

αλλά, επί πλέον μετά από τέτοιο συμβάν, φ α ν τ α σ τ ε ί τ ε...

 

...τα Ποιήματα που θα γραφτούν,

οι πίνακες που θα ζωγραφιστούν,

οι φωτογραφίες που θα τραβηχτούν,

τα παπλώματα που θα κεντηθούν,

τα ρολόγια που θα κατασκευαστούν,

οι βιτρίνες που θα στολιστούν,

τα τραγούδια που θα εμπνευστούν,

τα μπλουζάκια που θα τυπωθούν....

...ΟΛΑ θα βρουν φωλιά

-αν δε στέλνονται κατ' ευθείαν για πρώτη δημοσίευση-

πού αλλού;;;

 

Στο Σύμπαν της Τέχνης βέβαια!!! =D> :cheesy: \:D/

 

ΥΓ: κλείνω από τώρα θέση στην ουρά, για να δω μέσα από το ST80, το είπα πρώτη!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Also don't forget our neighbors the Anasazi who, it is widely believed, also recorded the 1054 supernova event on a petroglyph in Chaco Canyon, New Mexico. The petroglyph shows the Moon next to a very bright "star".

 

-Fred

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=152482#152482

627501-R1-031-14.thumb.jpg.1bcb7119d6d36a23d496c26f316f72e2.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

So what will happen when Betelgeuse explodes — whenever that may be?

 

"Well, it will make a God-awful mess of the constellation Orion," - University of Illinois astronomer Jim Kaler :mrgreen:

 

+1

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα εμπνευστούν δεκάδες χιλιάδες άτομα να γίνουν ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Το Astrovox θα δει ένδοξες ημέρες που θα κάνουν το 2006 να μοιάζει με ανέκδοτο.

 

Κώστα ήταν από τα καλύτερά σου posts ever!!! :mrgreen: =D> :cheesy:

 

Τα δύο παραπάνω όμως είναι που κρατάω περισσότερο, ειδικά το 1ο είναι πέρα για πέρα αληθινό και θα ανοίξει τα μυαλά πολλών στενοκέφαλων!!

Το 2ο..απλά θα κάνει το forum να σέρνεται :mrgreen: :D και τον καημένο τον Ανδρέα να ψάχνει να βρει πιο δυνατούς server για την φιλοξενία ολόκληρου του site. :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :P

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φανταστείτε τι φοβερό νεφέλωμα θα αφήσει πίσω του μετά. Αν το Μ1 κρατάει ακόμα...

Όταν θα λέμε: "Νεφέλωμα του Ωρίωνα" θα μας ρωτάνε: "Ποιό από τα δύο; Το Μ42 ή το Μ111;"

Θα αλλάζει από μήνα σε μήνα.

Στα 8'' και στα 12'' δεν θα χωράει στο πεδίο και θα κάνετε ουρά για να το δείτε μέσα από το ST80 μου! :cheesy: :cheesy: :cheesy:

 

Εγώ δεν κρατάω θέση στην ουρά. Με το firstscope της μικρής και τον 20mm μια χαρά θα το απολαύσω. Χα Χα.

Για φανταστείτε όμως τον ουρανό χωρίς τον Μπετελγκέζ. Ένα μεγάλο κενό, ειδικά για τον ουρανό των πόλεων. Σήμερα πολύ κρύο εδώ αλλα κρύσταλλο ο ουρανός στην μεριά του ωρίωνα. Ο Μπετελγκέζ σε βαθύ πορτοκαλί. Τον χάζεψα με τα κυάλια.

Καλά και μπουμ να κάνει , ο αξονας περιστροφής του δεν στοχεύει την Γη. Εκείνον τον Wolf-Rayet στον τοξότη τον παρακολουθεί κανείς; Γιατί μου φαίνεται θα μας ξυρίσει μονομιάς.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα είναι πραγματικά κρίμα να χαθεί ένα τέτοιο αστέρι από τον ουρανό :(

Ο Ωρίωνας είναι ο αγαπημένος μου αστερισμός. Πως θα φαίνεται άραγε ο αρχαίος κυνηγός χωρίς τον Betelgeuse;

Αλλά θα είναι ένα τέλειο θέαμα για όλους μας, αν συμβεί μέσα στη διάρκεια της ζωής μας, και ακόμα περισσότερο το νεφέλωμα που θα αφήσει πίσω η έκρηξη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πάντως δεν θα είναι δεύτερος ήλιος(αμα ανατιναχτει) πιο πολύ σαν πανσέληνος (http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2010/06/01/is-betelgeuse-about-to-blow/)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ πάντως είδα τον Μπετελγκεζ να σκάει..... Στο όνειρό μου φυσικά. Αλήθεια ήταν υπέροχο θέαμα. Ήταν σαν να έσκαγαν πυροτεχνήματα πολύχρωμα στον ουρανο. Για να βλέπω και πιθανα supernova στον ύπνο μου μάλλον το χω κάψει τελείως!!

Οπότε ο Μπετελγκεζ ίσως είναι ένα αστέρι που "δεν υπάρχει" ??

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λιγα ακομα για τον ερυθρό υπεργίγαντα Betelgeuse. :cheesy:

Ο Μπετελγκέζ ήταν το πρώτο άστρο που μετρήθηκε το μέγεθός του και μέχρι σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα άστρα που από το τηλεσκόπιο Χαμπλ φαίνεται μάλλον ως δίσκος παρά ως κουκίδα φωτός. Ήταν ακόμα το πρώτο άστρο, πέρα από τον ήλιο μας, που φωτογραφήθηκε η επιφάνειά του από το Χαμπλ..

Έχει φασματικό τύπο Μ ενώ είναι υποψήφιο να γίνει σουπερνόβα. Ο αστέρας βρίσκεται στο τέλος της ζωής του και πάλλεται ακανόνιστα, μεταβάλλοντας το φαινόμενο μέγεθος του από 0 έως 1,5. Η λαμπρότητά του είναι 14.000 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας και ο όγκος του 160.000.000 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου. Η μάζα του από τις παρατηρήσεις προκύπτει ότι είναι 20 ηλιακές μάζες ενώ αν υπολογιστεί η πυκνότητά του βρίσκεται ότι έχει μόνο 10-4 φορές την πυκνότητα του αέρα. Γι’ αυτό χαρακτηρίζεται σαν ένα "κόκκινο θερμό κενό". #-o #-o #-o

Διαβάστε για πιο πολλά:

http://www.physics4u.gr/blog/?p=611

http://www.physics4u.gr/articles/2008/supergiants_stars.html

two_sun_over_earth.jpg.4e363f07cd513d4cddcbfecce16594ca.jpg

dn17282-1_300.jpg.14ba853c87edb5c55a592c88ef7b88f3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναρωτηθηκατε κατι ομως.. μηπως η ..εκρηξουλα του Alhpa Orionis αυτη η ελαχιστη θερμοτητα μαζι με τον συνδυασμο της Σεληνης η οποια γνωριζουμε οτι :

 

Η Σελήνη αντανακλά το 15% του ηλιακού φωτός που δέχεται στη Γη, κατά την Πανσέληνο. Το φως που εκπέμπει είναι 500.000 φορές λιγότερο από αυτό του Ηλιου. Η θερμότητα που εκπέμπει είναι 188.000 φορές μικρότερη. Ο Ηλιος ασκεί κι' αυτός ελκτική δύναμη στα νερά των θαλασσών. Είναι όμως, τόσο μακριά, ώστε η επίδρασή του δεν είναι αξιόλογη, από την πλευρά αυτή.

 

Σε συνδυασμο ομως με το Supernova του Αlhpa Orionis, εκτος οτι θα χασουμε τις ομορφες νυχτες μας, τον ουρανο μας, πιστευω οτι θα φερει αρκετα προβληματα στην βιολογικη πλευρα των διαφορετικων ζωντανων οργανισμων, αφου γνωριζοντας οτι οι πολλοι μικροι οργανισμοι -(ειδη κοραλιογενων ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ τα οποια συμβαλουν δραματικα την αλυσιδα της υδροβιας ζωης.

 

Τουλαχιστον να ευχεστε να μην γινει μερα.... να ειναι βραδυ ετσι ωστε καποιος απο εμας να σταθει και λιγο τυχερος μηπως και τρβηξει κανενα βιντεο.... για φανταστειτε το.... μια ηρεμη νυχτα του καλοκαιριου ετσι οπως καθεστε σε πιανει ξαφνικα ενα feeling και λες , ε .. δεν τραβαω και μια ωριτσα βιντεο τον (Α) orionis , και τσα! σκαει η χειρομβοβιδα...

Βρισκω υπεροχο να ειχες ενα δικο σου βιντεο ενος τεραστιου και αρκετα κοντινου supernova!!

Tωρα θα μου πειτε και μετα.... ξυπνησα :lol:

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παραθέτω ένα άρθρο που ανατρέπει τα σενάρια της έκρηξης του Betelgeuse το 2012,το ανεβάζω όπως ακριβώς το διάβασα.

 

Ο ερυθρός υπεργίγαντας Betelgeuse δεν πρόκειται να γίνει σουπερνόβα το 2012

 

Στο εγγύς μέλλον και σε αυτόν τον γαλαξία, όχι και τόσο μακριά μας – μόνο 640 έτη φωτός από τη Γη – στον αστερισμό του Ωρίωνα, ένα αστέρι που ονομάζεται Μπετελγκέζ και που τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας υπερκαινοφανούς έκρηξης, θα δημιουργήσει μια τεράστια έκρηξη ορατή από τη Γη. Έτσι, όι άνθρωποι θα βλέπουν δύο ήλιους στον ουρανό.Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο αναμένεται να δημιουργήσει φως επί 24 ώρες την ημέρα για διάστημα όσο δύο εβδομάδων, κάποια στιγμή το 2011, το 2012, ή κατά τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια. Τέτοιες είναι οι προβλέψεις του Brad Carter, λέκτορα της Φυσικής σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

 

Το άστρο Betelgeuse σύμφωνα με τον Carter αρχίζει να μένει από καύσιμα στο κέντρο του, ενώ σε αυτά τα καύσιμα οφείλεται η λαμπρότητα του Betelgeuse. Όταν αυτά τελειώσουν το αστέρι κυριολεκτικά θα καταρρεύσει λόγω της βαρύτητας προς το κέντρο του και μάλιστα αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα.

 

«Όταν συμβεί αυτό θα γίνει μια γιγάντια έκρηξη, η λεγόμενη υπερκαινοφανής, δεκάδες εκατομμύρια φορές λαμπρότερη από τον ήλιο. Τα κακά νέα όμως είναι, πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ένα εκατομμύριο χρόνια. Αλλά ποιος θα ζει τότε; Το σημαντικό δε είναι ότι κάποια μέρα, η νύχτα θα γίνει ημέρα για αρκετές εβδομάδες πάνω στη Γη," εξήγησε ο Carter.

 

Εκτός από το συνεχές φως ημέρα και νύκτα, η έκρηξη του Betelgeuse θα στείλει στη Γη ένα ντους αβλαβών σωματιδίων, τα λεγόμενα νετρίνα.Οι προβλέψεις του Κάρτερ δημοσιεύτηκαν παντού σε ολόκληρο το Διαδίκτυο, με την επισήμανση ότι θα γίνει πράξη το σενάριο περί καταστροφής του κόσμου το 2011 ή το 2012, ωστόσο ο ίδιος ο φυσικός δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμβεί για τα επόμενα ένα εκατομμύριο χρόνια και φυσικά οι άλλοι επιστήμονες έχουν την τάση να πιστεύουν το τελευταίο.

 

Ο Philip R. Goode, καθηγητής της Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του New Jersey, δήλωσε ότι ο Betelgeuse είναι ένας ερυθρός υπεργίγαντας και θα πρέπει να γίνει μια σουπερνόβα κάποια στιγμή. Πότε; Ποιος το ξέρει;

 

Ο Goode δείχνει ότι, λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα της σουπερνόβα δεν μπορεί κανείς να ορίσει μια ημερομηνία για την εμφάνιση ενός τέτοιου φαινομένου.

 

Εάν και όταν τα γεγονότα φανούν, όπως προβλέπονται από τον Carter, τότε δεν θα είναι ανάγκη να πάμε σε έναν γαλαξία μακριά, πολύ μακριά για να παρατηρήσουμε το δυαδικό ηλιοβασίλεμα που παρακολουθεί ο πρωταγωνιστής Luke Skywalke στον πλανήτη Tatuin, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977).

 

Το internet δυστυχώς κατακλύζεται από θεωρίες καταστροφής που συνδέουν το σουπερνόβα με την πρόβλεψη του ημερολογίου των Μάγια ότι το 2012 ότι θα έρθει ένας Αρμαγεδδών, που θα μας καταστρέψει.

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάπου όμως διάβασα (δεν μπορώ να θυμηθώ που), πως εκτός από νετρίνα μπορεί να μας λούσει και με τεράστιες ποσότητες ακτίνων Γ που μπορεί να έχουν πολύ σοβαρότερες συνέπειες στη ζωή του πλανήτη. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είμαστε ασφαλείς θεωρούμε, γιατι η μεγάλη έκλυση ακτίνων γ συμβαίνει κατα μήκος του άξονα περιστροφής του άστρου. Στην περίπτωση του Μπετελγκέζ ό άξονας περιστροφής του δεν "στοχεύει" την γή.
Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης