Jump to content

Οδηγός:Η χρησιμότητα του τροχού φίλτρων στην αστροπαρατήρηση


KonstantinosM

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια και υπάρχει συννεφιά αυτές της ημέρες είναι ευκαιρία για λίγο γράψιμο. Και επειδή δεν βρήκα κάποιο σχετικό αναλυτικό θέμα ούτε στο Astrovox αλλά ούτε και στο Ίντερνετ, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου σχετικά με αυτό το χρήσιμο αξεσουάρ.

 

Ένα μέρος έχω γράψει παρακάτω για να μην πιάνει πολύ χώρο. Στο συνημμένο αρχείο υπάρχει το άρθρο ολοκληρωμένο.

 

_____________________________________________________________________

 

 

- Και τι είναι αυτό;

- Το νεφέλωμα του Ωρίωνα. Σου αρέσει;

- ... Σαν σύννεφο μου μοιάζει.

- Είναι όμως μεγάλο και μακριά στο σύμπαν, χρειάζεσαι 24 χρόνια ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός για να το διασχίσεις.

Κάτσε να το δεις μέσα από ένα φίλτρο... πως σου φαίνεται τώρα;

- ... Πλάκα κάνεις; Σκοτείνιασαν τα πάντα.

-Φαίνεται όμως πιο καθαρά το σχήμα του;

- Κάπως.

- Και με αυτό θα είναι πιο φωτεινό. Σου αρέσει περισσότερο;

- Πω! Τέλειο.

 

Ήθελα από καιρό να γράψω για ένα εξαιρετικό εργαλείο που με συντροφεύει τα περισσότερα βράδια των παρατηρήσεών μου, αλλά όλο και παραμελούσα να αναφερθώ σε αυτό. Η αφορμή, μου δόθηκε μετά τον παραπάνω διάλογο που είχα με ένα φίλο, παρατηρώντας το Μ42 και συνειδητοποιώντας άλλη μια φορά πόσο απλή μπορεί να γίνει τελικά, η αλλαγή των φίλτρων.

 

[fullalbumimg]12056[/fullalbumimg] [fullalbumimg]12055[/fullalbumimg] [fullalbumimg]12054[/fullalbumimg]

 

Σημ: Το θέμα απευθύνεται περισσότερο στον μέσο ερασιτέχνη. Έτσι υπάρχουν στο κείμενο και κάποιοι τεχνικοί όροι και λιγότερες επεξηγήσεις. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί στον νεοεισερχόμενο στον χώρο η εντύπωση, ότι αγοράζοντας ένα ακόμη εργαλείο και κάποια πανάκριβα γυαλάκια, θα αυξηθεί άμεσα η απόδοση των παρατηρήσεών του. Δεν πρόκειται αυτό να συμβεί, δεν είναι κάποια μαγική συνταγή.

Γι αυτό και η διαφορά στην παρατήρηση βαθέως ουρανού που αναφέρεται παρακάτω, αφορά στον μέσο τουλάχιστον ερασιτέχνη, που γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει από τα διάφορα βοηθητικά εργαλεία, έχει κάνει συγκρίσεις και ψάχνει με την εμπειρία του, να ξεζουμίσει την κάθε σταγόνα απόλαυσης από τα αντικείμενα που παρατηρεί.

 

 

Πως ακριβώς δουλεύει ο τροχός φίλτρων;

 

Θα το έχετε σκεφτεί ήδη, αλλά ίσως δεν το υλοποιήσατε. Ένα πολύ έξυπνο εργαλείο της αστροφωτογράφισης που μπορεί να βρει εφαρμογή με καταπληκτικά αποτελέσματα στην παρατήρηση, είναι ο τροχός φίλτρων. Δεν συνηθίζουμε όμως να τον βλέπουμε στην αστροπαρατήρηση. Μια έρευνα στο Ίντερνετ δείχνει την απουσία σχετικών άρθρων. Ίσως γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι πρακτική η αξιοποίησή του, και έτσι τον έχουμε συσχετίσει με την φωτογράφιση. Περισσότερο μας μοιάζει σαν πρόσθετο βάρος και ακόμη ένα από τα άχρηστα καλούδια που ικανοποιούν το αίσθημα του καταναλωτισμού μας. Για όσους δεν έχουνε δει έναν από κοντά, στην πραγματικότητα είναι μια μεταλλική θήκη που χωράει αρκετά φίλτρα, τα οποία περιστρέφονται σαν καρουζέλ. Τα φίλτρα κουμπώνουν σταθερά μέσα στον τροχό και προστατεύονται από την σκόνη. Υπάρχει σε χειροκίνητη έκδοση και σε ηλεκτρική. Η ηλεκτρική όμως δεν είναι απαραίτητη στην αστροπαρατήρηση γλυτώνοντας μας από περιττό κόστος. Η χειροκίνητη έκδοση αλλάζει τα φίλτρα με ένα δίσκο που περιστρέφουμε με τα δάχτυλά μας. Υπάρχουν για φίλτρα 1.25 και 2 ιντσών. Τέλος ο τροχός τοποθετείται και βιδώνεται σταθερά, ανάμεσα στον εστιαστή και τον προσοφθάλμιο. Τα βιδάκια του, μας επιτρέπουν να αλλάζουμε προσοφθάλμιους αφήνοντας τον τροχό στην θέση του.

 

[fullalbumimg]12053[/fullalbumimg] [fullalbumimg]12052[/fullalbumimg]

 

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες από την χρήση φίλτρων χωρίς τροχό:

 

- Οι περισσότεροι παρατηρητές έχουν στο εξοπλισμό τους κάποια φίλτρα. Η χρήση τους όμως έχει κάποιες δυσκολίες. Υπάρχουν 3 τρόποι για την χρήση τους.

 

  • . Να βιδωθούν στον προσοφθάλμιο,
     
    . να κρατηθούν μπροστά στον προσοφθάλμιο
     
    . να τοποθετηθούν σε τροχό.

 

Το βίδωμα παρ’ όλο που είναι ασφαλές, είναι το λιγότερο πρακτικό. Για παράδειγμα αν μιλάμε για βαθύ ουρανό και νεφελώματα, το κάθε αντικείμενο δεν έχει την ίδια θέαση με όλα τα φίλτρα. Συνήθως υπάρχουν νεφελώματα, που φαίνονται καλύτερα με ένα φίλτρο ενώ άλλα με κάποιο διαφορετικό.

 

 

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος παρατηρεί σε ένα βράδυ 10 νεφελώματα. Αν έστω, έχει 2 διαφορετικά φίλτρα, και δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ποιό είναι το κατάλληλο για τα αντικείμενα που παρατηρεί, θα πρέπει να βιδώσει - ξεβιδώσει συνολικά πάνω από 20 φορές τα φίλτρα για την εύρεση και σύγκριση, συνυπολογίζοντας ότι θα αλλάξει και προσοφθάλμιους για διαφορετικές μεγεθύνσεις.

Στην δεύτερη περίπτωση που θα πρέπει να κρατήσει μπροστά από τον φακό τα διαφορετικά φίλτρα, πάλι δεν βολεύει για αρκετή ώρα εναλλαγών, κυρίως αν μιλάμε για περισσότερα από 2 φίλτρα.

 

- Άλλο ένα πρόβλημα, είναι η δυσκολία αλλαγής φίλτρων και παρατήρησης με τηλεσκόπια που δεν έχουν autotracking. Δηλαδή Dobsonian και στηρίξεις χωρίς μοτέρ ή πλατφόρμα. Ας πούμε την αλήθεια. Κανένας δεν έχει όρεξη να βιδώνει-ξεβιδώνει φίλτρα συνέχεια μέσα στο σκοτάδι και στο ενδιάμεσο χρόνο να χάνεται ο στόχος του.

Αυτά είναι κάποια εμπόδια για την χρήση των φίλτρων σε αρκετούς από τους στόχους μας, με αποτέλεσμα, να τα χρησιμοποιούμε μόνο σε ελάχιστα αντικείμενα που θέλουμε το κάτι παραπάνω από αυτά. Έτσι όμως:

 

- χάνονται τα πλεονεκτήματα χρήσης τους

 

- παραμένει υψηλά η σχέση κόστους προς απόδοση, αφού δεν χρησιμοποιούνται τακτικά.

 

 

 

Υπάρχουν πλεονεκτήματα από την χρήση τροχού φίλτρων;

 

[fullalbumimg]12051[/fullalbumimg]

 

 

Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα.

 

Το πρώτο πλεονέκτημα, είναι ότι μπορούμε να έχουμε 1 κενή θέση. Να μην μπει δηλαδή φίλτρο σε μία από τις υποδοχές. Έτσι θα παρατηρούμε όπως συνήθως, χωρίς φίλτρο, αλλάζοντας μόνο προσοφθάλμιους.

 

 

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

 

Τα δεύτερο είναι το αυτονόητο: Μπορείς να έχεις γρήγορα οποιοδήποτε από τα φίλτρα που θέλεις, κάτω από τον προσοφθάλμιό σου. Αρκεί μια μικρή περιστροφή του δίσκου. Και επειδή συνήθως, όταν το κατάλληλο φίλτρο φτάσει στην επιθυμητή θέση ακούγεται ένα «κλικ», είναι εύκολη μέσα στο σκοτάδι η χρήση του τροχού.

 

 

[fullalbumimg]12050[/fullalbumimg]

 

 

Τα δε δυσκόλως εννοούμενα αγνοούνται. :D

 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι αυτό της Α/Β σύγκρισης. Γνωρίζουμε ότι διαφορετικά νεφελώματα χρειάζονται διαφορετικά φίλτρα. Αλλάζοντας φίλτρα γρήγορα, μπορούμε εκμεταλλευόμενοι το μετείκασμα, την εικόνα δηλαδή που παραμένει για λίγο στο αισθητήριο της όρασης, να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ φίλτρων σε ελάχιστο χρόνο. Σε βραδιές που το πρόγραμμα μας έχει πολλά DSO η άνεση που προσφέρει ο τροχός, είναι μεγάλη.

Αυτό το πλεονέκτημα δεν μπορούμε να το έχουμε επ’ ουδενί, με το βίδωμα-ξεβίδωμα των φίλτρων.

 

Θα έλεγα μάλιστα εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, ότι δύσκολα είναι αξιόπιστες οι αναφορές για συγκρίσεις των κατάλληλων φίλτρων για ένα αντικείμενο, που έγιναν με τον παραδοσιακό τρόπο. Τοποθετώντας δηλαδή επάνω στον ίδιο προσοφθάλμιο, 3-4 φίλτρα για να γίνει η σύγκριση. Ιδιαίτερα οι αναφορές αυτές, που αφορούν σε μικροδιαφορές στην υφή του αντικειμένου.

 

Ο λόγος είναι προφανής. Μέχρι να γίνει η αλλαγή στα 3-4 φίλτρα, οι λεπτομέρειες στην εικόνα που είχε δει ο παρατηρητής, έχουν χαθεί από το μυαλό του. Πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο Χ παρατηρητής, συγκρίνοντας φίλτρα, αναφέρει ότι βλέπει το νεφέλωμα καλύτερα με ένα UHC ενώ ο Ψ, με ένα OIII. Αντίθετα, με την χρήση τροχού, η σύγκριση μικροδιαφορών σε αμυδρά αντικείμενα, όπως η βελτίωση στα εξωτερικά άκρα ενός νεφελώματος, η ελάχιστη αύξηση ευκρίνειας στην αραχνοΰφαντη υφή του, οι λεπτομέρειες στην δομή του κλπ, είναι ευκολότερες και άμεσα εμφανείς άρα και πιο αξιόπιστες.

 

 

Βλέπω καλά η με γελούν τα μάτια μου;

 

Πολλές φορές ένα φίλτρο κάνει την ελάχιστη διαφορά στο να καταφέρουμε να αποκαλύψουμε ένα αντικείμενο που αλλιώς δεν μπορούσαμε να το δούμε. Πιστεύω ότι σε όλους μας έχει συμβεί. Άλλες φορές ένα φίλτρο μας δίνει μια ελάχιστα καλύτερη θέαση κάποιου αντικειμένου. Για παράδειγμα τα Μ22 , Μ13 και τον κομήτη 103P Hartley 2, τα έβλεπα πάντοτε πιο ευχάριστα μέσα από το φίλτρο Moon & Sky Glow. Το να υπάρχει μόνιμα ο τροχός στον εστιαστή στην αστροπαρατήρηση, είναι πλεονέκτημα, επειδή μπορεί άμεσα να μας δείξει αν υπάρχει βελτίωση, με την χρήση κάποιου φίλτρου. Έστω και μικρή.

 

 

Ψάξε - ψάξε δεν θα το βρεις

 

Άλλο πλεονέκτημα βρίσκεται στο ότι, δεν είναι απαραίτητο να ανάβουμε τον φακό μας, να ψάχνουμε τις τσέπες μας, να κοιτάμε που αφήσαμε τελευταία φορά το φίλτρο. Τα φίλτρα προστατεύονται επαρκώς μέσα στον τροχό από σκόνη, δαχτυλιές και γδαρσίματα.

 

[fullalbumimg]12049[/fullalbumimg]

 

Άρα δεν χρειάζεται κάθε φορά μετά την χρήση τους, να ανοιγοκλείνουμε τα κουτιά τους. Τα οποία μερικές φορές τα έχουμε στο μεγαλύτερο κουτί με τα προσοφθάλμια. (Θυμίζει την ιστορία του Δημήτρη Ψαθά. Ξέρετε, αυτό το... ανοίγει το μεγάλο κουτί, βγάζει το μικρό κουτάκι, κλείνει το μεγάλο κουτί, ανοίγει το μικρό κουτάκι, βγάζει το φίλτρο, κλείνει το μικρό κουτάκι, ανοίγει το μεγάλο κουτί...)

Πρόσφατα έκανα ένα τσεκάρισμα στην κατάσταση των φίλτρων μου. Είναι σε άψογη κατάσταση φυλαγμένα μέσα στο τροχό τόσο καιρό. Θεωρώ ότι περισσότερο πρόβλημα θα είχαν με το βάλε-βγάλε στα κουτιά τους και τις δαχτυλιές ή και γρατζουνιές που συνεπάγονται.

Οι κάτοχοι Dob και ισημερινών στηρίξεων χωρίς tracking λογικά, πρέπει να είναι οι πρώτοι που επωφελούνται από την ταχύτητα αλλαγής φίλτρων με τροχό. Επίσης όσοι παρατηρούν αρκετά DSO σε ένα βράδυ.

 

Τέλος, για την παρέα μας, είναι πολύ βολική η χρήση του τροχού στα αστροπάρτι.

 

 

Μειονεκτήματα δεν έχει;

 

Ναι. Προσθέτει άλλα 20 mm περίπου στην διαδρομή εστίασης. Συνήθως δεν είναι πρόβλημα. Κάποιοι φακοί όμως και συνδυασμοί με barlow, δυσκολεύονται έτσι να εστιάσουν.

Το εξτρά βάρος είναι μικρό, δύσκολα δημιουργεί προβλήματα ισορροπίας. Τέλος υπάρχει το μειονέκτημα του κόστους, - θεωρώντας ότι κάποιος έχει ήδη κάποια φίλτρα- είναι περίπου στα 90 -100 ευρώ (αν δεν κάνω λάθος υπάρχει η ίδια περίπου έκδοση σε 3 διαφορετικές εταιρίες με 3 διαφορετικές τιμές). Φυσικά υπάρχουν και ακριβότερα με περισσότερες θέσεις.

 

Σημείωση: Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί barlow, καλό είναι να προσεχτεί ο τροχός να τοποθετηθεί πριν από αυτόν, δηλαδή τροχός - barlow - προσοφθάλμιος, αλλιώς, αν πάει μετά τον barlow αυξάνεται η μεγέθυνση.

 

 

Συμπέρασμα:

 

Η χρήση τροχού φίλτρων δεν είναι πανάκεια. Τα φίλτρα είναι για χρήση σε συγκεκριμένους στόχους όχι σε όλο τον ουρανό. Όταν όμως θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Βρίσκω στον τροχό φίλτρων τόση άνεση, που τον τοποθετώ σχεδόν μόνιμα εδώ και 3 χρόνια στην αστροπαρατήρηση πάνω στο τηλεσκόπιό μου.

Θέλω να πω με όλα αυτά, ότι δεν πρέπει να προβληματίζει η απόκτηση ενός τροχού φίλτρων για παρατήρηση. Έχει καλή σχέση κόστους απόκτησης με την απόδοση του. Δεν είναι άλλο ένα «καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω» για το τηλεσκόπιό μας, αλλά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Η άνεση χρήσης μάλιστα, προσφέρει τέτοια αποτελέσματα, που η ποιότητα στις παρατηρήσεις ανεβαίνει κατακόρυφα.

 

___________________________________________

 

 

Στο συνημμένο αρχείο .pdf υπάρχει ολόκληρο το άρθρο και περιλαμβάνει επίσης:

 

 

Ενδεικτική χρήση του τροχού: Μερικά παραδείγματα στην τοποθέτηση των φίλτρων.

 

Μικρή αναφορά στα φίλτρα Moon & Sky Glow & Deep Sky: Πως μπορούν να φανούν χρήσιμα;

 

Πίνακες με το την χρήση προσοφθαλμίων- φίλτρων και το exit pupil.

 

Βελτιώσεις: Μαστορέματα και κόλπα για την βελτίωση του τροχού.

 

 

 

 

Παραθέτω συγκεντρωτικά τα link που συμπεριλαμβάνονται ήδη μέσα στο άρθρο και κάποια κατασκευαστών.

 

Ποιο φίλτρο είναι κατάλληλο για διάφορα νεφελώματα

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520

 

Μία σύγκριση μεταξύ των Moon & Sky Glow και Deep Sky της Lumicon στο Cloudynights:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2389

 

Δυνατότητες των φίλτρων Deep Sky, UHC, OII, με διαφορετικούς προσοφθάλμιους:

http://www.backyard-astro.com/equipment/filters/lumicon.html

 

Bs-Astro Filter wheel

http://www.bs-astro.com/en/store?page=shop.browse&category_id=71

 

Orion Filter wheel

http://www.telescope.com/control/accessories/telescope-and-eyepiece-filters/orion-multiple-filter-wheel-for-1*25-inch-filters

 

 

Atik Filter wheel

http://www.atik-cameras.com/html/mfw.html

 

Lumicon http://www.lumicon.com/astronomy-accessories.php?cid=1&cn=Filters

 

Baader Planetarium http://www.baader-planetarium.com/

 

[fullalbumimg]12057[/fullalbumimg]

 

Φίλτρων στην Αστροπαρατήρηση.pdf

Ολοκληρωμένο το κείμενο στο συνημμένο αρχείο

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Posted Images

Μπράβο Ντίνο,

πολύ καλό το άρθρο και άκρως κατατοπιστικό.

 

Και πάλι μπράβο και σε ευχαριστώ που το μοιράζεσαι μαζί μας! =D> =D> =D>

Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8

 

1089626400_27_1_EUR_3_default.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενα μπράβο και απο μένα.....Οτιδήποτε βοηθά τον αστρονόμο είναι καλό εφόδιο...!!! Και με αυτό τον τρόπο δε θα έχεις φόβο μη θαμπώσει το φίλτρο...Ουτε φόβο για γρατζουνιές και άλλα τέτοια δυσάρεστα αποτελέσματα....Εύγε...!!!
Αναμνήσεις απο το μέλλον
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για άλλη μια φορά, ο Κωνσταντίνος με την χαρακτηριστική του ευφράδεια στον γραπτό λόγο και την υποδειγματική του οργανωτικότητα, δεν μας δίνει τίποτα λιγότερο από ένα ακόμη καταπληκτικό review σε κάτι, που όπως πολύ σωστά αναφέρει, μας λύνει τα χέρια!!

 

Σε χιλιοευχαριστούμε Κωνσταντίνε, με έβαλες σε πειρασμό με τον τροχό, έχω σιχαθεί το βίδωμα-ξεβίδωμα! ](*,) Δεν γνώριζα, ειλικρινά, ότι μπορεί να μπει και σε ένα απλό dob ο τροχός αυτός!!!!

 

Πάντα τέτοια. =D> =D>

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πήρες ήδη αρκετά μπράβο για το περιεχόμενο, δέξου άλλο ένα παρατεταμένο =D> =D> =D>=D> =D> =D>=D> =D> =D> για την ελκυστικότατη αισθητική της δημοσίευσης.

Ερώτηση: Πόσο εύκολο είναι να αφαιρείς έναν τροχό 5x1.25'' για να βάζεις προσοφθάλμια 2'' και τανάπαλιν; Ή να αφαιρείς ένα φίλτρο για χρησιμοποιήσεις την τεχνική μεταξύ οφθαλμού και 2'' φακού (εξ ανάγκης);

 

ΥΓ: Με πήρες στον λαιμό σου. Οφείλω να πω πως είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική η διαδικασία αλλαγής φίλτρων. Απλώς (καταραμένο χόμπυ), τώρα που βασίζομαι περισσότερο στα προσοφθάλμια 2΄΄ θα πρέπει να πάρω τροχό και φίλτρα 2΄΄ κάποια στιγμή (αλλά μπορώ να κρατήσω τον τροχό για τα πλανητικά φίλτρα όπου οι φακοί είναι 1.25΄΄.

Επίσης, το Baader Click Lock 1.25΄΄ βρήκε τον οριστικό τόπο ανάπαυσής του πάνω στον τροχό της Atik. Ευχαριστώ Κωνσταντίνε.

DSC02764.thumb.JPG.4b41060fea12097c98858a98ee9a1910.JPG

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν γνώριζα, ειλικρινά, ότι μπορεί να μπει και σε ένα απλό dob ο τροχός αυτός!!!!

 

Μία από τα ίδια! Δεν ξέρω για ποιο λόγο ακριβώς (ίσως επειδή δεν έχει συζητηθεί ποτέ ; ), αλλά είχα συνδέσει τον τροχό φίλτρων αποκλειστικά με την αστροφωτογράφηση.

Φαντάσου και για πόσα άλλα έχουμε λανθασμένη αντίληψη...

 

Κωνσταντίνε, καταπληκτική δουλειά! Μπορεί να μην είσαι Στρατηγός, αλλά στην παρουσίασή σου τα λες τσεκουράτα! (Παράφραση από ελληνική ταινία, ουδεμία σχέση με άλλο Στρατηγό στο φόρουμ...) :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου! Χαίρομαι που σας αρέσει.

Η απόλαυση που αποκόμισα, γράφοντας το άρθρο, μεγαλώνει με τα από καρδιάς θερμά σας λόγια.

 

 

...Ερώτηση: Πόσο εύκολο είναι να αφαιρείς έναν τροχό 5x1.25'' για να βάζεις προσοφθάλμια 2'' και τανάπαλιν;

 

 

 

[fullalbumimg]12065[/fullalbumimg] [fullalbumimg]12064[/fullalbumimg]

 

Είναι εύκολο. Ο εστιαστής των 2" έχει και έναν αντάπτορα των 1,25"

 

[fullalbumimg]12070[/fullalbumimg] [fullalbumimg]12062[/fullalbumimg]

 

Σε αυτόν τον αντάπτορα τοποθετείται τροχός και μετά προσοφθάλμιος

Όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε 2" προσοφθάλμιο, αφαιρούμε τον τροχό μαζί με τον αντάπτορα...

 

[fullalbumimg]12061[/fullalbumimg]

 

και τοποθετούμε στην κενή θέση τον 2" προσοφθάλμιο. (Αναφερόμενος σε εμένα, εδώ πάει το, και που να σε κρεμάσω). :)

 

...Ερώτηση: ... Ή να αφαιρείς ένα φίλτρο για χρησιμοποιήσεις την τεχνική μεταξύ οφθαλμού και 2'' φακού (εξ ανάγκης);

 

Αυτά είναι τα δύσκολα. Τα φίλτρα δεν αφαιρούνται εύκολα από τους συγκεκριμένους τροχούς. Είναι πολύ καλά σφραγισμένα με 4 βίδες άλεν όπως μπορείτε να δείτε. Γνωρίζω μόνο ένα τροχό τον SupaSlim Mk III ο οποίος ανοίγει με κλιπ. Αλλά να συνυπολογίσεις το κόστος του και ότι τα φίλτρα θα θέλουν ξεβίδωμα από την θέση τους.

Δώρον άδωρον.

 

Η λύση θα μπορούσε να ήταν 2ος τροχός 2 ιντσών. Το κόστος είναι 20 ευρώ περισσότερο από τον 1,25" αλλά τα φίλτρα φτάνουν μέχρι και διπλάσια τιμή. Αξίζει το έξοδο;

 

Είναι θέμα κόστους προς απόδοση. Ανάλογα τι φακούς χρησιμοποιούμε περισσότερο. Αν αγοραστεί πρέπει να βγάλει τα λεφτά του, από την χρήση του. Αλλά αν αυτό συμβεί θα είναι υπέροχο!

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Πολύ ωραία η παρουσίαση, με έκανε να αγοράσω κι εγώ έναν τροχό φίλτρων της Brightstar.

Χτες το απόγευμα το έλαβα, το βράδυ γεμάτος ενθουσιασμό βγήκα να το δοκιμάσω ώσπου συνειδητοποίησα ότι κανένα από τα προσοφθάλμια μου δεν μπορεί να εστιάσει. ](*,)

Υπάρχει κάποιος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα; Κρίμα είναι να βγει άχρηστος ο τροχός :(

 

(Το τηλεσκόπιο είναι το SW 8" Dob)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία η παρουσίαση, με έκανε να αγοράσω κι εγώ έναν τροχό φίλτρων της Brightstar.

Χτες το απόγευμα το έλαβα, το βράδυ γεμάτος ενθουσιασμό βγήκα να το δοκιμάσω ώσπου συνειδητοποίησα ότι κανένα από τα προσοφθάλμια μου δεν μπορεί να εστιάσει. ](*,)

Υπάρχει κάποιος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα; Κρίμα είναι να βγει άχρηστος ο τροχός :(

 

(Το τηλεσκόπιο είναι το SW 8" Dob)

 

Είναι το ίδιο πρόβλημα infocus που αντιμετωπίζουν και οι κάτοχοι DSLR. Ο τροχός βγάζει τον φακό πιο έξω από όσο πρέπει. Λύσεις

1. Αν έχεις Flextube κονταίνεις το τηλεσκόπιο (έτσι εστιάζει στο 130 Heritage)

2. Αγοράζεις εστιαστή χαμηλού προφίλ (δες το thread όπου αναζητά κάτι τέτοιο ο Μιχάλης: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14778&highlight=)

3. Βάζεις Barlow στον φακό σου (φυσικά αυτό αλλάζει πεδίο και μεγέθυνση)

4. Αλλάζεις τηλεσκόπιο (SCT, MCT, RC δουλεύουν)

5. Πουλάς τον τροχό

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

εαν προσπαθεις να τοποθετησεις τον τροχο στο βαρελακι των 1.25 θα εχει προβλημα στν εστιαση. μπορεις να ξεβιδωσεις το βαρελακι αυτο και να βιδωσεις τον τροχο κατευθειαν στο δαχτυιλιδι που μενει.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με την ευκαιρία εαν μπορούσα να κάνω κάποια βασικές/ηλίθιες ερωτησεις...

 

1. Ποια η ουσιαστική διαφορά των φίλτρων 1.25' - 2'' πχ στην παρατηρηση ή αστροφωτογραφία?

2. Εαν έχεις ήδη προσοφθάλμιο 2'' μπορείς να πάρεις έναν τροχό 1.25'' που θα σου έρθει κ φθηνότερα κ να προσαρμόσεις ένα προσοφθάλμιο 2''? Απευθείας πάνω στον τροχό γίνεται ή χρειάζεται αντάπτορα?

 

Ευχαριστω

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με την ευκαιρία εαν μπορούσα να κάνω κάποια βασικές/ηλίθιες ερωτησεις...

 

1. Ποια η ουσιαστική διαφορά των φίλτρων 1.25' - 2'' πχ στην παρατηρηση ή αστροφωτογραφία?

2. Εαν έχεις ήδη προσοφθάλμιο 2'' μπορείς να πάρεις έναν τροχό 1.25'' που θα σου έρθει κ φθηνότερα κ να προσαρμόσεις ένα προσοφθάλμιο 2''? Απευθείας πάνω στον τροχό γίνεται ή χρειάζεται αντάπτορα?

 

Ευχαριστω

 

Κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, απλώς τα 2'' βιδώνουν σε φακούς και τροχούς 2'' και τα 1.25 σε φακούς και τροχούς 1.25''. Μόνο οι Hyperions μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους δύο τύπους φίλτρων. Οι τροχοί χρησιμοποιούν μόνο τα φίλτρα που τους αντιστοιχούν.

Υπάρχουν κάποιοι αντάπτορες για χρήση φίλτρου 2'' με φακό 1.25'' (το αντίθετο δεν γίνεται, εκτός από την περίπτωση ES100 9mm που θα έπρεπε να είναι 1.25'' αλλά τον έφτιαξαν 2'' για λόγους οικονομίας).

Έχω έναν Antares Twist Lock Adapter 2'' το 1.25'' στον οποίο βιδώνεις φίλτρο 2'' και από την άλλη πλευρά παίρνει φακό 1.25''.

Θα πάρεις φίλτρα αφού αποφασίσεις τι φακούς θα χρησιμοποιείς. Το Hα το οποίο είναι το τελευταίο φίλτρο που θα πρέπει να πάρει κανείς, καλό είναι να είναι 2'' καθώς αποδίδει σε μεγάλα exit pupils. Το ΟΙΙΙ που είναι το πρώτο φίλτρο που πρέπει να πάρεις (ίσως και το μόνο εδώ που τα λέμε) καλό είναι να είναι 2'' για να δουλεύει με όλους τους φακούς σου, αφού θα έχει την περισσότερη χρήση.

Έχω 4 φίλτρα νεφελωμάτων/ φωτορύπανσης (και 7-8 πλανητικά), όλα 1.25''. Το OIII όμως αποφάσισα να το αγοράσω και σε 2'' για τον λόγο που σου είπα.

ΥΓ: Εσύ με τον Ethos 17 μην το ψάχνεις, μόνο 2''. Βάλε και στον Hyperion την κάννη 2'' για να τα δουλεύεις εναλλάξ απροβλημάτιστα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι κατάλαβα....

προσπαθώ να συνδυάσω (οικονομικα) παρατηρηση με αστροφωτογράφηση έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσω τα έξοδα.

Μέχρι στιγμής βολέυομαι με έναν Hyperion zoom 8-24 κ εναν Ethos 17mm k φωτογράφηση με DSLR.

Διαφαίνεται ότι οι 2'' μαλλον βολεύουν περισσότερο (βάσει των παρόντων προσοφθάλμιων + του σχολίου περί βέλτιστου του ΟΙΙΙ).

Αν υποθέσουμε ότι αγοράζω έναν τροχό

πχ

http://www.astroshop.eu/omegon-manual-filter-wheel-2r-x-4-blue-turquoise/p,21980

 

ποια θα ήταν μια προτεινόμενη σειρά φίλτρων για αγορά?

πχ ΟΙΙΙ, UHC ......

 

Επίσης βλέπω, όπως στα λινκς παρακάτω διαφορετικά φίλτρα 2'' για CCD κ παρατηρηση? Γιατί? Φαντάζομαι μπορούν κ τα δύο να χρησιμοποιηθούν κ για τα δύο πχ σε περίπτωση που κάποιος θέλει αργότερα να πάει από DSLR σε CCD.

 

http://www.astroshop.eu/oiii-filters/baader-planetarium-baader-2---oiii-filter---8nmhbw--flat-optically-polishes/p,10900

http://www.astroshop.eu/oiii-filters/baader-planetarium-narrow-band-o-iii--8-5nm--ccd-filter-2----flat-optically-polished-/p,10911

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για φωτογραφία υπάρχουν άλλα φίλτρα (τα περίφημα RGB για ασπρόμαυρες CCD) αλλά χρησιμοποιούνται και τα παρατηρησιακά. Το πως θα στο πει ένας φωτογράφος.

Τα 2 καλύτερα φίλτρα είναι το line OIII και το narrowband Ultrablock ή UHC. Αφού αποκτήσεις αυτά, τότε κοιτάζεις για την άλλο γραμμικό του Υδρογόνου Βήτα (και όχι Άλφα όπως έγραψα πριν, τα μπερδεύω σκόρδο/ κρεμμύδι) ή ένα broadband όπως το UHC-s (το οποίο διαφέρει από το UHC).

Διάβασε αυτά από τον David Knisely, γκουρού των φίλτρων.

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=63

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520

nebulasAndFilters.doc

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλα ρε συ που ήμουν εγώ όταν ανέβηκε το άρθρο;; :roll: τώρα το είδα

 

 

 

Κωνσταντίνε απλά συγχαρητήρια!! Πολύ καλός οδηγός Μπράβο!! =D> =D>

πω πω θα μπούμε σε έξοδα πάλι :-$ :-$

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γνωρίζει κανείς πως μπορούμε να προσαρμόσουμε τον τροχό μαζί με τον Paracorr ;;

δύσκολο έ... λογικά θα πρέπει να πει πρώτα ο τροχός και μετά απο πάνω ο Paracorr αλλά μεγαλώνει η απόσταση απο το φίλτρο στον φακό και δεν ξέρω κατα πόσο αυτό επηρεάζει την απόδοση του φίλτρου [-(

Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει αλλαγή στον εστιαστή ή στην θέση του κατόπτρου αλλά αν κατασταλάξουμε κάπου δεν έχω πρόβλημα να το κάνω ευκολο είναι (τόσα έχω αλλάξει σε αυτη την λεπτομέρεια θα κολλήσουμε)

 

 

Επίσης ξέρει κάνεις εάν μπορούμε να βιδώσουμε στον τροχό αντάπτορα Click-Lock ή αν βγαίνει Τροχός με ενσωματωμένο αντάπτορα Click-Lock [-(

 

 

ΥΣ

Εννοείτε ότι μιλάω για 2" τροχό και 2" Click-Lock.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης ξέρει κάνεις εάν μπορούμε να βιδώσουμε στον τροχό αντάπτορα Click-Lock ή αν βγαίνει Τροχός με ενσωματωμένο αντάπτορα Click-Lock [-(

 

 

ΥΣ

Εννοείτε ότι μιλάω για 2" τροχό και 2" Click-Lock.

 

Στον 1.25'' αυτό ακριβώς έχω βάλει (σε Τ2).

Στον 2'' θα πρέπει να δεις τι σπείρωμα έχει και να αγοράσεις τον κατάλληλο Baader από τους πολλούς διαθέσιμους.

98905380_AtikBaader.thumb.jpg.dd11e56e5e72dd07d09456942a0db09c.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης