Jump to content

Γαλαξιας της Ανδρομέδας.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Ανδρομέδα αποκαλύπτει τον Γαλαξία μας. :cheesy:

Ως σήμερα πιστεύαμε ότι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, ο πιο κοντινός στον δικό μας, αποτελείτο από έναν γιγαντιαίο «λεπτό» δίσκο μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα δισεκατομμύρια άστρα του. Ομάδα επιστημόνων που μελετούσε επί πέντε χρόνια τον Γαλαξία της Ανδρομέδας διαπίστωσε ότι ο γαλαξίας αποτελείται τελικά από δύο δίσκους. Ο δεύτερος δίσκος είναι πιο «παχύς» από τον άλλο και περιέχει το 30% των άστρων του Γαλαξία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στον δεύτερο δίσκο βρίσκονται τα αρχαιότερα άστρα της Ανδρομέδας και ότι η μελέτη του δίσκου θα μας αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τη δημιουργία και του δικού μας Γαλαξία.

«Ο λεπτός δίσκος της Ανδρομέδας περιέχει τις σπείρες του Γαλαξία στις οποίες δημιουργούνται οι ενεργές περιοχές όπου γεννιούνται συνεχώς άστρα. Στο εσωτερικό του δίσκου, στον πυρήνα του Γαλαξία, πιστεύαμε ότι βρίσκονταν τα πιο παλιά άστρα του. Προηγούμενες παρατηρήσεις σε σπειροειδείς γαλαξίες, όπως η Ανδρομέδα αλλά και ο δικός μας, είχαν δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι σπειροειδείς γαλαξίες διαθέτουν δύο δίσκους, έναν λεπτό και έναν παχύ. Ο παχύτερος δίσκος είναι αυτός που δημιουργείται πρώτος στα αρχικά στάδια γέννησης του γαλαξία και έτσι η μελέτη του μπορεί να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τη γαλαξιακή εξέλιξη» δήλωσε στην «Daily Μail» η Μισέλ Κόλινς, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Συνήθως όμως οι παχείς δίσκοι δεν είναι ευδιάκριτοι από τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια και γι΄ αυτό ως σήμερα δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μελετήσουν τον παχύ δίσκο του δικού μας Γαλαξία. «Η μελέτη του παχέος δίσκου στην Ανδρομέδα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την ανάπτυξη και εξέλιξη των σπειροειδών γαλαξιών,συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του δικού μας» αναφέρει ο Μάικλ Ριτς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που έκανε τις παρατηρήσεις στο παρατηρητήριο Κeck στη Χαβάη. =D> =D> =D>

376737_310x.jpg.bea66ce903a9cb1e1efc1116ee47b4ef.jpg

199818191_ContentSegment_17471469W1000_H0_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.446537e841d92f56189fd155b5b8ce1a.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

O γαλαξίας της Ανδρομέδας σε διαφορετικά μήκη κύματος. :cheesy:

Εικόνες του γαλαξία της Ανδρομέδας σε διαφορετικά μήκη κύματος προσέφερε ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων της ΕSA. Το ανθρώπινο μάτι είναι ευαίσθητο στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίας που εκπέμπει ο γαλαξίας στα περισσότερα μήκη κύματος, σε καθένα από τα οποία αποκαλύπτεται και μία διαφορετική πτυχή του.

Το ορατό φως το οποίο καταγράφεται από τα επίγεια τηλεσκόπια προσφέρει πληροφορίες για αστέρες που λάμπουν στο γαλαξία της Ανδρομέδας. Ωστόσο, καλύπτει μονάχα ένα μικρό μέρος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Το μεγαλύτερο μέρος δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι και καταγράφεται μονάχα από διαστημικά τηλεσκόπια σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στο ένα άκρο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το διαστημόπλοιο Planck ανιχνεύει φωτόνια στην περιοχή των μικροκυμάτων που προδίδουν την παρουσία σωματιδίων σκόνης με θερμοκρασία μερικούς βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Σωματίδια σκόνης μεγαλύτερης θερμοκρασίας ανιχνεύονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel στην περιοχή του υπέρυθρου και δείχνουν περιοχές γένεσης νέων αστέρων στο εσωτερικό από τις σπείρες του γαλαξία της Ανδρομέδας.

Το τηλεσκόπιο XMM-Newton ανιχνεύει ακτινοβολία με μήκος κύματος μικρότερο από το ορατό φως, στην περιοχή του υπεριώδους και των ακτίνων Χ που προέρχεται από ηλικιωμένα αστέρια προς το τέλος της ζωής τους ή κρουστικά κύματα που διαδίδονται στο διάστημα μετά την έκρηξή τους. Στο κέντρο του γαλαξία της Ανδρομέδας, το XMM-Newton έχει εντοπίσει πληθώρα μεταβλητών αστέρων, κάποιοι από τους οποίους μετά από βίαιη έκρηξη έχουν μεταβληθεί σε υπερκαινοφανείς.

Και το φως που εκπέμπουν αστέρες με πολύ μεγάλη μάζα εκτείνεται μέχρι το υπεριώδες. Συνήθως καταναλώνουν γρήγορα τα πυρηνικά τους καύσιμα και ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους με μία υπερκαινοφανή έκρηξη μέσα σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη γένησή τους. Το υπεριώδες φως συνήθως απορροφάται από τη μεσοαστρική σκόνη και επανεκπέμπεται ως υπέρθρο, και συνεπώς οι περιοχές του γαλαξία της Ανδρομέδας όπου ανιχνεύεται υπεριώδης ακτινοβολία είναι απαλλαγμένες από σκόνη.

Συνδυάζοντας όλες αυτές τις παρατηρήσεις, και αποκαλύπτοντας τα διαφορετικά πρόσωπα του γαλαξία της Ανδρομέδας, οι αστρονόμοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των άστρων στη διάρκεια της μακραίωνης ζωής τους. =D> =D> =D>

http://www.esa.int/esaCP/SEMXA8Z57NG_Greece_0.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Οι γειτονικοί μας γαλαξίες M31 και M33 μπορεί να είχαν έρθει στο μακρινό παρελθόν σε στενή επαφή. :cheesy:

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, γνωστός και ως M31, και ο γαλαξίας Τριγώνου, ή M33, μπορεί να είχαν βρεθεί σε στενή επαφή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, δείχνουν νέες παρατηρήσεις.

Οι παρατηρήσεις παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Αλάσκα, και επιβεβαιώνουν την ανακάλυψη που έγινε το 2004 για της ροής του αερίου υδρογόνου μεταξύ δύο γειτονικών μας γαλαξιών.

“Οι ιδιότητες αυτού του αερίου δείχνουν ότι οι δύο γαλαξίες μπορεί να είχαν πλησιάσει στο μακρινό παρελθόν”, είπε το μέλος της ομάδας Jay Lockman του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ραδιοαστρονομίας.

“Η μελέτη του τι μπορεί να σημαίνει αυτή η σύνδεση του αερίου μεταξύ των δύο γαλαξιών μπορεί να μας δώσει ένα νέο κλειδί για την κατανόηση της εξέλιξης των δύο γαλαξιών."

Οι δύο γαλαξίες, που είναι περίπου 2,6 και 3 εκατομμύρια έτη φωτός, είναι μέλη της τοπικής ομάδας των γαλαξιών που περιλαμβάνει τον δικό μας Γαλαξία και περίπου 30 άλλους.

Η "γέφυρα" του υδρογόνου μεταξύ των δύο γαλαξιών ανακαλύφθηκε το 2004 από τους αστρονόμους χρησιμοποιώντας ένα ραδιοτηλεσκόπιο στην Ολλανδία, αλλά άλλοι επιστήμονες αμφισβήτησαν την ανακάλυψη για τεχνικούς λόγους. Λεπτομερείς μελέτες με ένα εξαιρετικό ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της γέφυρας, και έδειξαν έξι πυκνές συστάδες του αερίου υδρογόνου στο ρεύμα αυτό.

Οι παρατηρήσεις σε αυτές τις συγκεντρώσεις έδειξαν ότι έχουν περίπου την ίδια σχετική ταχύτητα σε σχέση με τη Γη όπως και οι δύο γαλαξίες, ενισχύοντας έτσι το επιχείρημα ότι αποτελούν μέρος μιας γέφυρας μεταξύ των δύο.

Όταν οι γαλαξίες περνούν κοντά ο ένας από τον άλλο, έχουν ως αποτέλεσμα μια "παλιρροϊκή ουρά" ως μακριά ρεύματα από αέριο, που τραβήχτηκε στο διαγαλαξιακό χώρο από τους δύο γαλαξίες.

"Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό ότι το αέριο υδρογόνο που βλέπουμε μεταξύ των M31 και M33 να είναι το κατάλοιπο μιας παλιρροϊκής ουράς που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας στενής επαφής, κατά πάσα πιθανότητα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια” είπε ο επικεφαλής της έρευνας Spencer Wolfe από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια. "Η συνάντηση θα έπρεπε να έγινε εδώ και πολύ καιρό, επειδή κανένας γαλαξίας δεν παρουσιάζει ενδείξεις διατάραξης σήμερα."

"Το αέριο που μελετήσαμε είναι πολύ αδύναμο ενώ οι ραδιοφωνικές εκπομπές του είναι εξαιρετικά εξασθενημένες – τόσο εξασθενημένες που είναι πέρα ​​από την εμβέλεια των περισσοτέρων ραδιοτηλεσκοπίων," αναφέρει ο Lockman. “Σχεδιάζουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τις προηγμένες δυνατότητες του Green Bank Telescope (GBT) για να συνεχίσουμε το έργο και να μάθουμε περισσότερα και για το αέριο και, ελπίζουμε, τις δύο τροχιακές ιστορίες των δύο γαλαξιών."

Πηγή: sci-news.com

Καλλιτεχνική απεικόνιση της γέφυρας αερίου μεταξύ του M31, δεξιά, και του M33 αριστερά.

M31_M33.jpg.7aee5a4bac5f3a4e2a60153e3e98a0d8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Νέα εντυπωσιακή φωτογραφία του γαλαξία της Ανδρομέδας. :cheesy:

Μπορεί ο Κρόνος να είναι ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών για τους πλανήτες όμως, όπως φαίνεται και στην εντυπωσιακή φωτογραφία που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel, η Ανδρομέδα μπορεί να λογίζει τον... εαυτό της ως τον γαλαξιακό Αρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στην εικόνα πολύχρωμες δίνες κοσμικής σκόνης σε σχηματισμούς δακτυλίων περιστρέφονται στην Ανδρομέδα.

Το τηλεσκόπιο κατέγραψε με το φωτομετρικό του οργανο SPIRE εικόνες του γαλαξία στο υπέρυθρο του φάσματος. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν την κοσμική σκόνη που βρίσκεται σε περιοχές όπου η θερμοκρασία κινείται λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273.15 βαθμούς Κελσίου). Οι εικόνες του Herschel αποκαλύπτουν επίσης συγκεντρώσεις σκόνης ανάμεσα στους ομόκεντρους δακτυλίους. Αυτές οι παρατηρήσεις αναμένεται να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για την συμπεριφορά της κοσμικής σκόνης.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=495649

4BB4E910D4E54222B574F8DFEF048418.jpg.7fc9a4fb843e2924371ab8c6da478ce0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που λένε ότι δεν έχει ληφθεί ποτέ εικόνα του γαλαξία στη περιοχή των ακτίνων γάμμα αληθεύει?

Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.

Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας φαίνεται ότι διαθέτει δεκάδες μαύρες τρύπες. :cheesy:

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 παρατηρήσεις στον γαλαξία της Ανδρομέδας τα τελευταία 13 χρόνια. Ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard Smithsonian στις ΗΠΑ μελέτησαν τα δεδομένα που προέκυψαν από αυτές τις παρατηρήσεις και πιστεύουν ότι εντόπισαν 26 μικρές μελανές οπές.

Στην Ανδρομέδα έχουν ήδη εντοπιστεί εννέα μαύρες τρύπες. Αν η ανακάλυψη των ερευνητών του Harvard Smithsonian επιβεβαιωθεί ο αριθμός των μελανών οπών στον γειτονικό μας γαλαξία θα φτάσει τους 35 και πιθανώς να υπάρχουν και άλλες.

Οι ερευνητές εντόπισαν 26 κοσμικά αντικείμενα τα οποία πιστεύουν ότι είναι μικρές μαύρες τρύπες. Εκτιμούν ότι είναι προϊόν του θανάτου γιγάντιων άστρων και ότι κάθε μια εξ αυτών έχει μάζα 5-10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου. Επτά από αυτές τις μελανές οπές βρίσκονται

πέριξ του κέντρου του γαλαξία της Ανδρομέδας σε μια ακτίνα χιλίων ετών φωτός από αυτό.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθεια τους και κάνουν νέες παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα τους. Ηδη «στοχεύουν» αυτά τα 26 αντικείμενα με το διαστημικό παρατηρητήριο XMM-Newton και τα πρώτα αποτελέσματα των παρατηρήσεων δείχνουν ότι πράγματι πρόκειται για μελανές οπές.

Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας (γνωστός και ως M31) είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Eίναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς και μαζί με τον γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες τoυ τοπικού σμήνους γαλαξιών. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η Ανδρομέδα και ο δικός μας γαλαξίας βρίσκονται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης που αναμένεται να γίνει σε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=518290

FB969ECC6BF80FACE04ACBE6AABFC93A.jpg.ae4dc42138ce49851da0a5409c0fba75.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η Ανδρομέδα όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. :cheesy:

Νέες εικόνες του γαλαξία της Ανδρομέδας κατέγραψε το τηλεσκόπιο Subaru που βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Mauna Kea στη Χαβάη. Η Ανδρομέδα εμφανίζεται στις εικόνες με μια εντυπωσιακή εμφάνιση που όμοια της δεν είχαμε δει στο παρελθόν. Εκείνος που ξεχωρίζει στις νέες εικόνες είναι ο υπέρλαμπρος πυρήνας της Ανδρομέδας.

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (γνωστός και ως M31) είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Eίναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς και μαζί με τον γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες τoυ τοπικού σμήνους γαλαξιών. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η Ανδρομέδα και ο δικός μας γαλαξίας βρίσκονται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης που αναμένεται να γίνει σε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=524774

..jpg.0f26e124acbe8c3bce4a698b00231de7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Τη σύγκρουση του Γαλαξία μας με της Ανδρομέδας κατάφεραν να απεικονίσουν οι επιστήμονες. :cheesy:

Aστρονόμοι της NASA ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι μπορούν τώρα να προβλέψουν με βεβαιότητα το επόμενο μεγάλο κοσμικό γεγονός που θα επηρεάσει τη ζωή στον γαλαξία μας: την τιτάνια σύγκρουση του Milky Way με το γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο γαλαξίας μας είναι καταδικασμένος να αλλάξει άρδην κατά τη διάρκεια της κοσμικής σύγκρουσης , η οποία προβλέπεται να συμβεί σε 4.000.000.000 χρόνια από τώρα.

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης αυτής θα είναι μάλλον σοκαριστικό, αφού είναι πιθανό ο Ηλιος να εκτοξευθεί σε μια νέα περιοχή του γαλαξία μας, ωστόσο η Γη μας και το Ηλιακό μας σύστημα δεν κινδυνεύει να καταστραφεί.

Στις εικόνες που ακολουθούν, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει με τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων να απεικονίσουν τη θέα του νυχτερινού ουρανού λίγο πριν από την προβλεπόμενη συγχώνευση μεταξύ του Γαλαξία μας και της Ανδρομέδας . Περίπου 3.750.000.000 χρόνια από τώρα, ο δίσκος της Ανδρομέδας θα γεμίζει το οπτικό πεδίο, δημιουργώντας παλιρροϊκές στρεβλώσεις στον Γαλαξία μας.

Το αποτέλεσμα θα είναι οι δύο Γαλαξίες τελικά να συγχωνευθούν και μαζί να δημιουργήσουν έναν νέο ενιαίο γαλαξία, ο οποίος θα πάρει την τελική του μορφή σε 6 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα.

Το γεγονός αναλύεται εκτενώς και στο βίντεο που ακολουθεί από επιστήμονες της NASA.

 

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82-vid

.thumb.png.0d91c08fda3196ee9f027723140db9ef.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας θα καταπιεί τον δικό μας. :cheesy:

Οπως φαίνεται, ο νόμος του δυνατότερου ισχύει ακόμα και στο διάστημα. Οπως αποκαλύπτουν ερευνητές του Ευγενίδειου πλανηταρίου, ο γαλαξίας μας «milky way», καταπίνει μικρότερους γαλαξίες στο πέρασμα του, ωστόσο στο μέλλον θα γίνει και ο ίδιος «γεύμα» για τον γιγάντιο γαλαξία της Ανδρομέδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σφαιροειδής γαλαξίας νάνος Sagittarius dwarf, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1994 και βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη, ενώ απέχει 65.000-70.000 χιλιάδες έτη φωτός από μας.

Τον συγκεκριμένο γαλαξία, πρόκειται να καταβροχθίσει ο Milky way, όπως αναφέρει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος. Ωστόσο με τον ίδιο κανόνα, και ο δικός μας γαλαξίας στο μέλλον, θα γίνει «τροφή» για το μεγαλύτερο σπειροειδή γαλαξία Μ31 γνωστό και ως γαλαξία της Ανδρομέδας, που απέχει 2,2 εκατομμύρια έτη φωτός από το δικό μας.

Οπως εξηγεί η αστροφυσικός, Ελένη Χατζηχρήστου, ο γαλαξίας μας πλησιάζει το γειτονικό τής Ανδρομέδας με 450.000 χιλιομέτρων την ώρα: «Κάποια μέρα θα έχουν πλησιάσει τόσο, που θα είναι πια αδύνατο να αποφύγουν την καταστροφική σύγκρουση που θα παραμορφώσει και θα συγχωνεύσει τους δίσκους τους, ώστε στο τέλος τίποτα πια δεν θα θυμίζει την αρχική τους μορφή. Η ισχυρή βαρυτική αλληλεπίδραση θα προκαλέσει σταδιακά τη συμπίεση των δίσκων αερίου που περιβάλλουν τους πυρήνες τους, γεννώντας εκατομμύρια νέα άστρα, εκτοξεύοντας στο Διάστημα τεράστιες ουρές αερίου και σκόνης».

Ωστόσο κάτι τέτοιο αργεί ακόμα, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές του Ευγενίδειου, δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τα επόμενα πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, χρόνος ωστόσο ελάχιστος για τα δεδομένα ενός γαλαξιακού συμπλέγματος.

Βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει τη γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, να... γευματίζει με διερχόμενους αστεροειδείς και κομήτες. Οπως αναφέρει στην Ελευθεροτυπία ο Μάνος Δανέζης, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η γιγάντια αόρατη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, φαίνεται να καταβροχθίζει αστεροειδείς και κομήτες κάθε μέρα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις συχνές εκλάμψεις, τις οποίες παρατηρούν οι αστρονόμοι στην περιοχή αυτή. Μάλιστα, εκτός από αστεροειδείς και κομήτες, ανάλογη μοίρα εκτιμάται ότι έχουν και πλανήτες που πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στη μαύρη τρύπα, αν και αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά».

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BF-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%B9%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Γεια σας κύριοι, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την Ανδρομέδα!!

Έχω ένα chelestron az70, με αυτό θα μπορέσω να δω την Ανδρομέδα ή τσάμπα βγάζω τα μάτια μου κάθε βράδυ?

Οι φακοί που έχω είναι ένας 20mm ένας 10mm super ένας 25mm wild angle long eye relief και έναν 4mm και barlow x3.

 

Παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να την δω και με ποιόν συνδυασμό θα μπορούσα !!

Ευχαριστώ πολύ!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας κύριοι, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την Ανδρομέδα!!

Έχω ένα chelestron az70, με αυτό θα μπορέσω να δω την Ανδρομέδα ή τσάμπα βγάζω τα μάτια μου κάθε βράδυ?

Οι φακοί που έχω είναι ένας 20mm ένας 10mm super ένας 25mm wild angle long eye relief και έναν 4mm και barlow x3.

 

Παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να την δω και με ποιόν συνδυασμό θα μπορούσα !!

Ευχαριστώ πολύ!!

 

 

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι εύκολα ορατός γαλαξίας,ακόμα και με γυμνό μάτι αν η τοποθεσία παρατήρησης σου είναι σκοτεινή και μακρυά από φώτα.Βέβαια μη περιμένεις να δεις κάτι το ιδιαίτερο,μόνο μια θαμπάδα θα διακρίνεις και ίσως τους συνοδούς γαλαξίες,αλλά και αυτό αμφίβολο είναι,ειδικά με το τηλεσκόπιο που διαθέτεις.Χρειάζεται σκοτεινός ουρανός για να παρατηρήσεις καλά το βαθύ ουρανό.

 

Καλές παρατηρήσεις σου εύχομαι.

Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.

Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Θύμα κοσμικής σύγκρουσης η Ανδρομέδα. :cheesy:

Ερευνητικό πρόγραμμα που μελετά τον γαλαξία της Ανδρομέδας παρουσίασε εντυπωσιακές εικόνες και νέα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτόν.

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (γνωστός και ως M31) είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Eίναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι.

Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς και μαζί με τον γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες τoυ τοπικού σμήνους γαλαξιών. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η Ανδρομέδα και ο δικός μας γαλαξίας βρίσκονται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης που αναμένεται να γίνει σε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Το πρόγραμμα PHAT (Panchromatic Hubble Andromeda Treasury) με επικεφαλής τον αστρονόμο Μπέντζαμιν Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ πραγματοποιεί μελέτες για τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι ερευνητές επεξεργάστηκαν 7,398 εικόνες που έχει τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Η επεξεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκπληκτικής λεπτομέρειας μωσαϊκού μια μεγάλης περιοχής έντονης κοσμικής δραστηριότητας της Ανδρομέδας. Το μωσαϊκό απεικονίζει μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 25% του γαλαξία.

Στην περιοχή αυτή υπάρχει συνεχής παραγωγή νέων άστρων. Η μελέτη των δεδομένων οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι πριν από δύο δισεκατομμύρια έτη η Ανδρομέδα συγκρούστηκε με ένα άλλο γαλαξία. Ηταν σύμφωνα με τους ερευνητές μια πολύ μεγάλη σύγκρουση η οποία όπως συμβαίνει συνήθως με τις γαλαξιακές συγκρούσεις είχε ως αποτέλεσμα η Ανδρομέδα να μεγαλώσει σε μέγεθος και να δημιουργηθούν κατά τόπους μεγαλύτερα και μικρότερα εργοστάσια παραγωγής άστρων. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Σιάτλ και το σχετικό άρθρο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Δείτε εδώ το μωσαϊκό με δυνατότητα να κάνετε zoom σε κάθε σημείο της εικόνας και να δείτε με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε περιοχή της Ανδρομέδας.

http://www.nasa.gov/content/hubble-s-high-definition-panoramic-view-of-the-andromeda-galaxy/#.VKz_psmqArd

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=664979

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ανδρομέδα. :cheesy:

Στις 5 Ιανουαρίου το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble πήρε την μεγαλύτερη σε χωρητικότητα φωτογραφία στην ιστορία του με στόχο τον γαλαξία της Ανδρομέδας.

Η φωτογραφία έχει ανάλυση 69.536 x 22.230 pixels κάτι που ισοδυναμεί συνολικά 1,5 δισ. pixels ή 4,3GB στον σκληρό δίσκο.

Βίντεο.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B8%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-15-%CE%B4%CE%B9%CF%83-pixel-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF

..jpg.415f195164dbcf90d7abd5fd389dd37c.jpg

heic1502a.thumb.jpg.ffc38c82e412811569fb939b3710baea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγκλονιστικό! Φίλε pit.g σ΄ευχαριστούμε.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Η ακτινογραφία του γαλαξία της Ανδρομέδας. :cheesy:

Ο σπειροειδής γαλαξίας της Ανδρομέδας (ή Μ31) είναι ο μεγαλύτερος από τους γειτονικούς μας γαλαξίες. Απέχει περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Μάλιστα τυχαίνει να είναι το πιο μακρινό αντικείμενο που είναι ορατό με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό.

Όμως, από έναν γαλαξία δεν εκπέμπεται μόνο ορατό φως, αλλά όλα τα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, μεταξύ αυτών και οι ακτίνες Χ.

To NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) είναι διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ της NASA. Ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής του είναι η μελέτη των μαύρων τρυπών που βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών.

Έτσι, το διαστημικό τηλεσκόπιο NuStar ανίχνευσε 40 ισχυρές πηγές ακτίνων Χ που βρίσκονται στον γαλαξία της Ανδρομέδας. Πρόκειται για μαύρες τρύπες ή αστέρες νετρονίων που «καταπίνουν» τον αστρικό τους σύντροφο. To υλικό που παγιδεύεται στην έλξη τους θερμαίνεται και εκπέμπει ακτίνες Χ, πριν εξαφανιστεί για πάντα. Οι «ακτινογραφίες» του NuStar, είναι η ανίχνευση αυτών των ακτίνων Χ και ρίχνουν φως στο τι συμβαίνει σ’ αυτά τα «δυαδικά» συστήματα.

Ιδού η «ακτινογραφία» του γαλαξία Ανδρομέδα από το NuStar:

http://physicsgg.me/2016/01/05/%ce%b7-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc/

nustar160105_Tn.jpg.24dbbc0d992ba6c179db39425a1d5343.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιακό βίντεο Ρώσων επιστημόνων που αναπαριστά τη σύγκρουση του Γαλαξία μας με αυτόν της Ανδρομέδας. :cheesy:

Ένα νέο βίντεο που δημιουργήθηκε από επιστήμονες της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roscosmos, δείχνει την σύγκρουση του Γαλαξία μας με αυτόν της Ανδρομέδας και το αντίκτυπο που θα έχει και στους δύο.

Οι αστρονόμοι δημιούργησαν το βίντεο χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αναπτύσσοντας μια προσομοίωση της μετωπικής σύγκρουσης του Γαλαξία μας με τον Γαλαξία της Ανδρομέδας. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos εξηγεί μέσα στο νέο βίντεο, πώς θα γίνει αυτή η αναπόφευκτη σύγκρουση, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής.

Μην φοβάστε όμως, η σύγκρουση θα ξεκινήσει περίπου σε 4 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα με την όλη διαδικασία να διαρκεί για εκατομμύρια χρόνια. Ο Γαλαξίας μας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από αυτόν της Ανδρομέδας, με τους δύο γαλαξίες να ταξιδεύουν ο ένας προς τον άλλο με ταχύτητα 400,000 χιλιόμετρα / ώρα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει επιτρέψει στους ερευνητές να μετρήσουν με απίστευτες λεπτομέρειες την κίνηση τον Γαλαξία της Ανδρομέδας, επίσης γνωστό και ως M31.

Σε μια τέτοια σύγκρουση γαλαξιακών διαστάσεων, κάποια άστρα και πλανήτες δεν θα συγκρουστούν μεταξύ τους, μας καθησυχάζουν οι Ρώσοι επιστήμονες, δεδομένου ότι η απόσταση ανάμεσα τους είναι πραγματικά μεγάλη, όπως εκτιμούν. Ωστόσο, ότι η βαρυτική διαταραχή θα μπορούσε να κάνει ολόκληρο το Ηλιακό μας σύστημα να χάσει την συνοχή του, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι η σύγκρουση να προκαλέσει μια συγχώνευση των δυο γαλαξιών που θα προκαλέσει μια νέα έντονη φάση τη δημιουργίας νέων αστέρων, ενώ οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών θα μπορούσαν να ενωθούν σε ένα ενιαίο τεράστια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Ερευνητές της NASA λένε ότι το Τρίγωνο, ή M33, ο μικρό γαλαξίας συνοδοιπόρος της Ανδρομέδας θα μπορούσε επίσης να είναι μέρος της μεγάλης σύγκρουσης.

Εάν οι άνθρωποι θα είναι εκεί για να επιβεβαιώσουν ένα τέτοιο απίστευτο θέαμα είναι κάτι που οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν. Ποιος ξέρει, έτσι και αλλιώς, τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για την ανθρωπότητα μέσα στα επόμενα τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια;

Βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=Uq2cVM9W6Vw

http://www.pronews.gr/portal/20160112/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CF%81%CF%8E%CF%83%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82

andromeda_2.jpg.570d4627a3809bb5f0ea901b87496da0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία του γαλαξία της Ανδρομέδας. :cheesy:

Παρόλο που το σύμπαν διαστέλλεται και όλοι οι Γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο αυτό δεν συμβαίνει σε τοπική κλίμακα. Έτσι ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας προσεγγίζει το Γαλαξία μας με ταχύτητα σχεδόν 120 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο μειώνοντας την απόσταση των 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός που μας χωρίζει.

Με αυτή την ιλιγγιώδη ταχύτητα σε περίπου 3.750.000.000 χρόνια οι γαλαξίες θα ενωθούν. Όταν συγκρουστούν, πιστεύεται ότι ο Ήλιος αλλά και άλλοι αστέρες μάλλον δεν θα συγκρουστούν με αστέρες της Ανδρομέδας, αλλά οι δύο γαλαξίες θα σχηματίσουν έναν ενιαίο ελλειπτικού σχήματος γαλαξία.

Η διαδικασία της ένωσης αυτής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1 δις χρόνια και σύμφωνα με τους επιστήμονες το ηλιακό μας σύστημα όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά η Γη θα δει ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό της καθώς θα συγχωνεύονται οι δύο γαλαξίες. Οι συγκρούσεις – συνενώσεις Γαλαξιών λόγω των τεραστίων αποστάσεων μεταξύ τους ίσως είναι ο μόνος τρόπος να έρθουν σε επαφή νοήμονα όντα από διαφορετικούς Γαλαξίες.

Και μερικά επιπλέον ιστορικά στοιχεία από την wikipedia:

Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, γνωστός και ως Μ31 (Μεσιέ 31), είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα. Κατέχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο εύκολα ορατό με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός και μαζί με το Γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες της τοπικής ομάδας γαλαξιών. Η μάζα του Γαλαξία της Ανδρομέδας είναι περίπου 1.5×1012 ηλιακές μάζες, ενώ η μάζα του Γαλαξία μας εκτιμάται περίπου 8.5×1011 ηλιακές μάζες.

Η πρώτη βεβαιωμένη αναφορά του Γαλαξία της Ανδρομέδας γίνεται από τον Πέρση συγγραφέα Abd al Rahman Abu al Husain, πιο γνωστό ως Al Sufi, σε ένα χάρτη του έτους 964. Αργότερα ο ίδιος τον περιγράφει ως «Το Μικρό Σύννεφο». Αιώνες μετά εμφανίζεται σε ένα ολλανδικό χάρτη των άστρων που χρονολογείται περίπου στο έτος 1500, χωρίς κανένα ειδικό σχόλιο.

Ο πρώτος που περιέγραψε το Γαλαξία της Ανδρομέδας με τη βοήθεια τηλεσκοπίου ήταν ο Βαυαρός αστρονόμος Simon Marius (1573–1625). Ο Charles Messier πρόσθεσε στον κατάλογό του τον γαλαξία στις 3 Αυγούστου 1764. Ο Isaac Roberts ήταν ο πρώτος που φωτογράφησε το «νεφέλωμα της Ανδρομέδας» το 1887. Στη φωτογραφία φαίνεται η σπειροειδής δομή του γαλαξία. Όμως, ακολουθώντας την άποψη ότι είναι ένα ενδογαλαξιακό νεφέλωμα, πρότεινε ότι είναι ένα σύστημα σαν το Ηλιακό Σύστημα.

Ο φιλόσοφος Immanuel Kant είχε υποστηρίξει ήδη από το 1755 ότι μερικά «νεφελώματα» όπως ο M31 δεν πρέπει να θεωρούνται ως τμήματα του Γαλαξία μας, αλλά ως νησίδες του Σύμπαντος πολύ πιο μακρινές. Το συμπέρασμά του δεν βασιζόταν σε παρατηρήσεις, αλλά σε ορισμένες γενικές ορθολογιστικές αρχές που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφική του θεωρία. Κατά ιδιότυπο τρόπο ο Καντ, αντίθετα με το σύνολο σχεδόν των αστρονόμων της εποχής του, είχε δίκιο. Η οριστική απόδειξη ήρθε από τον Edwin Hubble με την δημοσίευσή του το 1929 που έιχε ως τίτλο «Ένα σπειροειδές νεφέλωμα ως ένα αστρικό σύστημα». Μετά από αυτή τη δημοσίευση, το μέγεθος του τότε γνωστού Σύμπαντος αυξήθηκε κατά δέκα τουλάχιστον φορές! Και βέβαια άνοιξε ο δρόμος για να κατανοηθεί η αληθινή φύση και των πιο μακρινών γαλαξιών. Αλλά ακόμα και η τεράστια αυτή απόσταση αποδείχθηκε τελικά μικρότερη από την πραγματική…

Από τον ιστότοπο του ερασιτέχνη αστρονόμου Αντώνη Φαρμακόπουλου

http://astrofarma.gr/el/m31-andromeda-galaxy

http://physicsgg.me/2016/12/28/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%be/

m31_andromeda-1.thumb.png.fb375ea4369f87f2921f9bf2752fc06d.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αινιγματικές ακτίνες γ στο κέντρο του γαλαξία Ανδρομέδα. :cheesy:

To διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γ Fermi της NASA ανακάλυψε ένα σήμα στο κέντρο του γειτονικού μας γαλαξία Ανδρομέδα ή Μ31, πίσω από το οποίο θα μπορούσε να κρύβεται η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη.

Το σήμα των ακτίνων γ από την καρδιά του γαλαξία Μ31 είναι παρόμοιο με αυτό που ανίχνευσε το τηλεσκόπιο Fermi στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.

Οι ακτίνες γ είναι φωτόνια με την μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια που παράγονται από τα πιο ενεργητικά φαινόμενα του σύμπαντος. Είναι πολύ συχνές στον γαλαξία μας εξαιτίας των συγκρούσεων των κοσμικών ακτίνων – σωματίδια που κινούνται με ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός – με τα μεσοαστρικά αέρια και το φως των άστρων.

Παραδόξως, τα τελευταία δεδομένα του Fermi δείχνουν ότι οι ακτίνες γ στον γαλαξία Ανδρομέδα περιορίζονται μόνο στο κέντρο, του αντί να κατανέμονται σε ολόκληρο τον γαλαξία.

Για να εξηγήσουν οι επιστήμονες αυτή την ασυνήθιστη κατανομή προτείνουν ότι η εκπομπή μπορεί να προέρχεται από διάφορες απροσδιόριστες πηγές. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η σκοτεινή ύλη, ένα άγνωστο μέχρι σήμερα συστατικό του σύμπαντός μας, πενταπλάσιο σε ποσότητα από το σύνολο της γνωστής μας ύλης.

Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, η σκοτεινή ύλη αναμένεται να συσσωρεύεται στις εσώτερες περιοχές του γαλαξία μας και άλλων γαλαξιών, κι αυτός είναι ο λόγος ανίχνευσης ενός τέτοιου συμπαγούς σήματος από το γαλαξιακό κέντρο της Ανδρομέδας.

Άλλη πιθανή ερμηνεία γι αυτή την εκπομπή ακτίνων γ θα ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση πάλσαρ στο κέντρο του γαλαξία Ανδρομέδα. Μερικά πάλσαρ εκπέμπουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους σε ακτίνες γ. Δεδομένου ότι γαλαξίας Ανδρομέδα βρίσκεται 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε μεμονωμένα πάλσαρ. Για να διαπιστωθεί ότι οι ακτίνες γ προέρχονται από τέτοια αντικείμενα, οι αστρονόμοι μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που γνωρίζουν από τις παρατηρήσεις των πάλσαρ του γαλαξία μας στις νέες παρατηρήσεις ακτινοβολίας από την Ανδρομέδα.

Βίντεο:

http://physicsgg.me/2017/02/22/%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b3-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Η Ανδρομέδα έχει περίπου ίδιο μέγεθος με τον γαλαξία μας. :cheesy:

Αυστραλοί αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο κοντινότερος γαλαξιακός γείτονάς μας, η Ανδρομέδα, έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το δικό μας γαλαξία.

Έως τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει διπλάσιο έως τριπλάσιο μέγεθος σε σχέση με τον δικό μας γαλαξία και ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα μας «κατάπινε» ο μεγαλύτερος γείτονας.

Αυτή η εικόνα φαίνεται να ανατρέπεται τώρα, καθώς ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Ραδιοαστρονομίας (ICRAR) του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, με επικεφαλής τον αστροφυσικό δρα Πρατζγουάλ Κάφλε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Μ. Βρετανίας, εκτιμούν ότι η Ανδρομέδα (γνωστή και ως Μ31) «ζυγίζει» όσο 800 δισεκατομμύρια φορές περισσότερο από τον Ήλιο μας, περίπου όσο και ο γαλαξίας μας.

Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική υπολογισμού, δήλωσαν ότι στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν υπερκτιμήσει την ποσότητα σκοτεινής ύλης που περιέχει η Ανδρομέδα. Όπως είπαν, εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η σκοτεινή ύλη είναι περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με τους παλαιότερους υπολογισμούς.

Ο γαλαξίας μας και η Ανδρομέδα είναι δύο γιγάντιοι σπειροειδείς γαλαξίες στο λεγόμενο «τοπικό σύμπαν» μας που περιέχει περίπου 30 γαλαξίες και το φως χρειάζεται «μόνο» δυόμισι εκατομμύρια έτη για να φθάσει από τον ένα στον άλλο.

Αφού η Ανδρομέδα δεν θεωρείται πια ο «μεγάλος αδελφός» μας, πρέπει να γίνουν νέες προσομοιώσεις από τους επιστήμονες για να προβλεφθεί τι θα συμβεί, όταν τελικά οι δύο γαλαξίες, που συνεχώς πλησιάζονται, συγκρουσθούν σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500198962

.jpg.72d0b7a6f381f9ff981e548fc0d51e89.jpg

andromeda-1-1.jpg.27f19abaf2cf54a5738c3d939e22a834.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Ο γαλαξίας μας είχε έναν αδελφό τον οποίον κατασπάραξε η Ανδρομέδα. :cheesy:

Ο γαλαξιακός κανιβαλισμός είναι από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και σημαντικά για την εξέλιξη του Σύμπαντος κοσμικά φαινόμενα. Μεγαλύτεροι σε μέγεθος γαλαξίες χρησιμοποιούν τις ισχυρές βαρυτικές τους δυνάμεις για να «συλλάβουν» μικρότερους γειτονικούς γαλαξίες, τους οποίους στην συνέχεια απορροφούν.

Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε εξαφάνιση τον μικρότερο γαλαξία, με τον μεγαλύτερο να αυξάνει περαιτέρω το μέγεθος του, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί την γέννηση αμέτρητων νέων άστρων μέσα σε αυτόν. Πρόκειται για μια συνήθη κοσμική διεργασία η οποία εξελίχτηκε πολλές φορές και στην δική μας γαλαξιακή γειτονιά.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο γαλαξίας μας ήταν… κανίβαλος. Προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι ο γαλαξίας είχε «κατασπαράξει» στην διάρκεια της ζωής του μερικούς μικρότερους γαλαξίες που βρίσκονταν γύρω του.

Στις αρχές του έτους οι επιστήμονες του ερευνητικού προγράμματος «Dark Energy Survey» ανακοίνωσαν ότι στην πορεία της εξέλιξής του ο γαλαξίας μας δεν άφησε τίποτε ζωντανό στη γαλαξιακή μας γειτονιά, συλλαμβάνοντας και απορροφώντας περίπου 11 γαλαξίες. Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, ο γαλαξίας μας παγίδευσε και στη συνέχεια «καταβρόχθισε» 15, ίσως και 18 γαλαξίες. Μάλιστα, σύμφωνα με την μελέτη κάποιοι από αυτούς τους γαλαξίες ήταν μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τον δικό μας, αλλά παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να γλιτώσουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» αναφέρουν ότι υπήρχε ένας ακόμη γειτονικός γαλαξίας τον οποίον ο δικός μας άφησε στην ησυχία του. Οι ερευνητές ονόμασαν αυτόν τον γαλαξία Μ32 και υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο αδελφάκι του γαλαξία μας με το οποίο ήταν… αγαπημένοι γι’ αυτό και δεν ενεπλάκησαν σε κάποια μεταξύ τους κοσμική διένεξη.

Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές την ευκαιρία αυτή δεν άφησε να πάει χαμένη ο μεγαλύτερος γαλαξίας της περιοχής, αυτός της Ανδρομέδας. Οι ερευνητές εντόπισαν τα ίχνη του Μ32 στην Ανδρομέδα, κάτι που σημαίνει ότι η Ανδρομέδα κατασπάραξε τον αδελφό του γαλαξία μας.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η Ανδρομέδα απορρόφησε τον Μ32 πριν από περίπου δύο δισ. έτη. Η ανακάλυψη προσφέρει νέα δεδομένα για τον σχηματισμό του αποκαλούμενου Τοπικού Σμήνους, του συστήματος γαλαξιών στο οποίο ανήκει και ο δικός μας. Το Τοπικό Σμήνος αποτελείται από περίπου 55 γαλαξίες και είναι μέρος του υπερσμήνους Λιανιάκεα, που αποτελείται από περίπου εκατό χιλιάδες γαλαξίες.

http://www.in.gr/2018/07/24/tech/o-galaksias-mas-eixe-enan-adelfo-ton-opoion-katasparakse-andromeda/

milkywayties.jpg.ddd1a0438438fbea9c1c1a98f109fcb6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η σύγκρουση του Γαλαξία μας με τον γαλαξία της Ανδρομέδας

Όταν σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος θα έχει μετατραπεί σε ερυθρό γίγαντα με διάμετρο περίπου μια αστρονομική μονάδα, όση η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, ο Γαλαξίας μας θα συγκρουστεί με τον κοντινότερο γείτονά του, τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Καθώς οι δυο γαλαξίες θα έλκονται βαρυτικά μεταξύ τους, τα άστρα τους θα φύγουν από τις τροχιές τους γύρω από τα γαλαξιακά κέντρα, οι δύο γαλαξίες θα αποκτήσουν προσωρινά θεαματικές ουρές, ενώ τα αέρια και η σκόνη θα συμπιεστούν προς τους δύο γαλαξιακούς πυρήνες που θα προσεγγίζονται μεταξύ τους. Και οι μεγαλειώδεις σπείρες των δύο γαλαξιών που υπάρχουν στα τελευταία τρία τέταρτα της ηλικίας του σύμπαντος, θα πάψουν να υπάρχουν.

andromeda_milky-way3.jpg Ο έναστρος ουρανός μετά από όπως θα φαίνεται από την Γη , εφόσον αυτή υπάρχει, 3,75 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα (διαβάστε: Πως θα φαίνεται ο ουρανός όταν ο γαλαξίας μας θα συγκρούεται με τον γαλαξία της Ανδρομέδας) .

Τελικά τα κέντρα των δυο γαλαξιών θα συγχωνευθούν και τα αέρια που θα κινούνται προς το κοινό κέντρο θα πυροδοτήσουν μια έκρηξη σχηματισμού άστρων, παράγοντας άστρα 100 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τον ρυθμό σχηματισμού που επικρατεί σήμερα στους δύο γαλαξίες σήμερα. Επίσης, οι υπεμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των δυο γαλαξιών θα μεγαλώσουν δημιουργώντας μια καταιγίδα από σωματίδια και ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, που θα ξεπεράσει την λαπρότητα του συνόλου των άστρων και των δυο γαλαξιών. Μετά από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, οι δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες θα κινηθούν σπειροειδώς η μια γύρω από την άλλη και θα συγχωνευθούν σε μια ενιαία μαύρη τρύπα προκαλώντας ισχυρότατα βαρυτικά κύματα.Η σύγκρουση των δυο γαλαξιών δεν θα είναι μια σύγκρουση με την αυστηρή έννοια της λέξης. Οι γαλαξίες είναι κυρίως κενός χώρος. Τα περίπου 300 δισεκατομμύρια άστρα σε έναν γαλαξία όπως ο Γαλαξίας μας απέχουν μεταξύ τους κατά μέσο όρο, σχεδόν πέντε έτη φωτός. Η πυκνότητα του αέρα στο επίπεδο της θάλασσας στην Γη είναι περίπου 100 εκατομμύρια δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μέση πυκνότητα αερίου στον μεσοαστρικό χώρο. Με άλλα λόγια, αν και μια συγχώνευση μεταμορφώνει την εξέλιξη ενός γαλαξία, τα περισσότερα άστρα θα περάσουν απλά το ένα δίπλα στο άλλο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.Μελετώντας τις συγχωνεύσεις άλλων γαλαξιών, μπορούμε να δούμε το μέλλον του δικού μας. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι τα τελευταία 10 δισεκατομμύρια χρόνια ο Γαλαξίας μας έχει συνενωθεί 5 φορές με μικρότερους γαλαξίες, μέχρι να γίνει ο μεγάλος σπειροειδής που είναι σήμερα.

Η προσομοίωση της συγχώνευσης

Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα παριστάνεται η σύγκρουση του Γαλαξία μας με τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Η σύγκρουση που θα έχει διάρκεια αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια δεν θα καταστρέψει τα περισσότερα άστρα και τους πλανήτες των δυο γαλαξιών. Στην προσομοίωση οι δύο γαλαξίες να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο με αυξανόμενη ταχύτητα, και στη συνέχεια αφού περάσουν ο ένας μέσα από τον άλλο απομακρύνονται επιβραδυνόμενοι από τη μεταξύ τους βαρυτική έλξη. Στη συνέχεια επαναπροσεγγίζονται για να συγχωνευθούν τελικά σε έναν μεγάλο επιμήκη ελλειπτικό – και όχι σπειροειδή γαλαξία.

milkyway-andromeda.gif?w=1019

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο του περιοδικού Scientific American, με τίτλο: Galaxy Collisions Preview Milky Way’s Fate

https://physicsgg.me/2021/12/23/η-σύγκρουση-του-γαλαξία-μας-με-τον-γαλα/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 10 μήνες αργότερα...

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας ως γαλαξιακός κανίβαλος.

m31_andromeda-1.png?w=700

Μια από τις πιο κοινές κοσμικές διεργασίες στο Σύμπαν η οποία το αναζωογονεί είναι οι γαλαξιακές συγκρούσεις και συγχωνεύσεις. Γαλαξίες που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση εξαιτίας των βαρυτικών τους αλληλεπιδράσεων πλησιάζουν ο ένας τον άλλο με αποτέλεσμα ο ένας εξ αυτών, συνήθως ο μικρότερος να εξαφανίζεται από το διαστημικό χάρτη και αυτός που επιβιώνει μεγαλώνει σε μέγεθος έχοντας… κατασπαράξει τον άλλο.Γνωρίζουμε ότι ο γαλαξίας μας είναι ένας τρομερός κοσμικός κανίβαλος έχοντας καταφέρει σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες να αντιπαρατεθεί και να κερδίσει την μάχη απέναντι σε περίπου 12 γειτονικούς γαλαξίες ορισμένοι εκ των οποίων πιστεύεται μάλιστα ότι ήταν μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τον δικό μας. Αυτές οι νίκες επέτρεψαν στον γαλαξία μας να αυξήσει το μέγεθος του καθιστώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Τοπική Ομάδα, το σμήνος γαλαξιών που ανήκει ο γαλαξίας μας και αποτελείται από περίπου 100 γαλαξίες.Ο μεγαλύτερος γαλαξίας της Τοπικής Ομάδας είναι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας που είναι και ο γειτονικότερος μεγάλου μεγέθους γαλαξίας στον δικό μας γαλαξία. Εκτιμάται ότι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι 25% μεγαλύτερος από τον δικό μας και διαθέτει τριπλάσιο αριθμό άστρων. Παρά το μέγεθος του που υποδεικνύει συμβάντα συγκρούσεων με άλλους γαλαξίες οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι σήμερα βρει αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Με άρθρο 

https://arxiv.org/abs/2211.07877

της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίνδεϋ στην Αυστραλία παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας της η οποία εντόπισε τα ίχνη μιας τουλάχιστον συγχώνευσης ανάμεσα στην Ανδρομέδα και σε ένα ακόμη γαλαξία.Οι ερευνητές μελέτησαν ένα σφαιρωτό σμήνος άστρων της Ανδρομέδας που ονομάζεται Dulais Structure. Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Η κίνηση και «συμπεριφορά» του συγκεκριμένου σφαιρωτού σμήνους δεν συμβαδίζει με εκείνη των υπολοίπων σφαιρωτών σμηνών της Ανδρομέδας με την ερευνητική ομάδα να διαπιστώνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένο σμήνος ανήκε σε κάποιο άλλο γαλαξία τον οποίο η Ανδρομέδα κυριολεκτικά κατάπιε. Μάλιστα οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο γαλαξίας αυτός είχε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που είχε εκείνη την χρονική περίοδο η Ανδρομέδα. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για να εντοπιστούν και άλλα ίχνη κανιβαλισμού από την Ανδρομέδα γεγονός που θα φωτίσει την εξέλιξη όχι μόνο του συγκεκριμένου γαλαξία αλλά ολόκληρης της γαλαξιακής μας γειτονιάς.Είναι γνωστό ότι η Ανδρομέδα κινείται προς τον δικό μας γαλαξία και αναμένεται να μας πλησιάσει και να μας επιτεθεί σε περίπου 4,5 δισ. έτη με τους επιστήμονες να θεωρούν δεδομένο ότι αυτή την μάχη δεν μπορεί να την κερδίσει ο γαλαξίας μας…

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως ο γαλαξίας της Ανδρομέδας δεν φιλοξενεί υπερμεγέθης κεντρική μαύρη τρύπα. όπως συμβαίνει σε γαλαξίες μετά από μεγάλες συγχωνεύσεις. Έχει διατηρήσει την σπειροειδή δομή του, άρα το υλικό (αστέρια κα αέριο) από τις συγχωνεύσεις συσσωρεύτηκε με ομαλό ρυθμό χωρίς να καταρρεύσει ο γαλαξιακός δίσκος. Ίσως να πέρασε στο παρελθόν την φάση του ενεργού γαλαξία, αναπτύσσοντας ισχυρούς πίδακες από τους πόλους του. Αυτοί οι πίδακες αναπτύσσονται όταν έχει συσσωρευτεί περισσότερη ύλη στην κεντρική μαύρη τρύπα ενός γαλαξία από ότι μπορεί αυτή να απορροφήσει. Τότε σχηματίζεται ένας δίσκος συσσώρευσης και αναπτύσσονται κάθετοι στον δίσκο πίδακες από σχετικιστικά σωματίδια. Αν ήταν κάθετο το επίπεδο του γαλαξία της Ανδρομέδας στον δικό μας Γαλαξία (που σήμερα τουλάχιστον δεν είναι) θα μας <πετύχαινε> ένας τέτοιος πίδακας, εξασθενημένος βέβαια από την αλληλεπίδραση με την εξωτερική ύλη του γαλαξία της Ανδρομέδας. 

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Τι θα συμβεί στο γαλαξία μας όταν συγκρουστεί με την Ανδρομέδα;

ArtistsrenderingofquasarP17218credit_ESO
Καλλιτεχνική απεικόνιση του κβάζαρ Ρ172+18. (πηγή φωτό ESO- M Kornmesser)

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο Γαλαξίας μπορεί να μετατραπεί σε ένα κβάζαρ.Μια νέα μελέτη προσπαθεί να φωτίσει την ύπαρξη και τα φαινόμενα που παράγει ένα από τα πιο εντυπωσιακά όσο και μυστηριώδη κοσμικά σώματα, το κβάζαρ. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά και φωτεινά αστρόμορφα ουράνια αντικείμενα που βρίσκονται στον πυρήνα γαλαξιών. Όμως, μέχρι σήμερα παρέμενε μυστήριο τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια τόσο ισχυρή δραστηριότητα και απαντήσεις δίνει μια έρευνα που δημοσιεύεται 

https://academic.oup.com/mnras/article/522/2/1736/7035603?login=false

στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».Παρατηρώντας 48 γαλαξίες που φιλοξενούν κβάζαρ και συγκρίνοντάς τους με περισσότερους από 100 γαλαξίες χωρίς κβάζαρ, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Χερτφορντσάιρ ανακάλυψε ότι το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης γαλαξιών. Όταν δύο γαλαξίες συγκρουστούν, οι βαρυτικές δυνάμεις ωθούν τεράστιες ποσότητες αερίου προς υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο του υπολείμματος του συστήματος γαλαξιών που προκύπτει από τη σύγκρουση. Λίγο πριν το αέριο καταναλωθεί από τη μαύρη τρύπα, απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας με τη μορφή ακτινοβολίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική φωτεινότητα των κβάζαρ.Επίσης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γαλαξίες με κβάζαρ έχουν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να αλληλεπιδρούν ή να συγκρούονται με άλλους γαλαξίες. «Τα κβάζαρ είναι ένα από τα πιο ακραία φαινόμενα στο Σύμπαν και αυτό που βλέπουμε είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει το μέλλον του δικού μας Γαλαξία όταν συγκρουστεί με τον γαλαξία της Ανδρομέδας σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια», δηλώνει ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Κλάιβ Ταντχάντερ.Τα κβάζαρ είναι σημαντικά για τους αστροφυσικούς, καθώς λόγω της φωτεινότητάς τους ξεχωρίζουν σε μεγάλες αποστάσεις και λειτουργούν ως φάροι για τις πρώτες εποχές της ιστορίας του Σύμπαντος. «Ένα από τα κύρια επιστημονικά κίνητρα για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA ήταν η μελέτη των πρώτων γαλαξιών του Σύμπαντος και το τηλεσκόπιο αυτό είναι σε θέση να ανιχνεύσει φως ακόμη και από τα πιο μακρινά κβάζαρ, που εκπέμφθηκαν πριν από σχεδόν 13 δισεκατομμύρια χρόνια», εξηγεί ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χερτοφρντσάιρ, Τζόνι Πιρς.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1464632/ti-tha-symvei-sto-galaxia-mas-otan-sygkroystei-me-tin-andromeda/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Η Περσείδα και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας.

m31perseid_pedrero_1080.jpg?w=1024 Credit & Copyright: Jose Pedrero

Ήρθε από το διάστημα. Ένα μετέωρο μεγέθους κόκκου άμμου. Aπό τα απομεινάρια του κομήτη Swift-Tuttle που συναντά η Γη μία φορά τον χρόνο γύρω στις αρχές του Αυγούστου. Όταν η Γη διέσχισε αυτή την τροχιά, το σωματίδιο σκόνης του κομήτη διέχισε την ατμόσφαιρα του όμορφου πλανήτη μας με ταχύτητα περίπου 108.000 km/h και εθέαθη ως πεφταστέρι, αφού προκάλεσε την εκπομπή φωτός από τα αέρια συστατικά της γήινης ατμόσφαιρας.Η παραπάνω εντυπωσιακή φωτογραφία τραβήχτηκε την περασμένη εβδομάδα από την Καστίγια-Λα Μάντσα της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια του μεγίστου της βροχής των διαττόντων Περσείδων. Εκτός από το μετέωρο η φωτογραφία περιέχει και τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Τα άστρα που φαίνονται διάσπαρτα στην εικόνα, βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τον μετεωρίτη. Όμως σε σύγκριση με τα άστρα αυτά, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (M31) είναι πολύ πιο μακριά! (διαβάστε σχετικά: Το πιο μακρινό αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι)

πηγή: https://apod.nasa.gov/apod/ap230823.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης