Jump to content

Κονσταντίν Τσιολκόφσκι-πατέρας της θεωρητικής αστροναυτικής.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κονσταντίν Τσιολκόφσκι - πατέρας της θεωρητικής αστροναυτικής. :cheesy:

Για την 50η επέτειο της πτήσης του Γκαγκάριν

Στις 12 Απριλίου του 1961, πριν 50 χρόνια το τηλεκατευθυνόμενο επανδρωμένο διαστημόπλοιο βγήκε για πρώτη φορά σε περίγεια τροχιά.

Πραγματοποίησε την πρώτη πτήση στο Διάστημα, ο 27χρονος, άγνωστος τότε σοβιετικός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, ανθυποσμηναγός Βήτα τάξεως Γιούρι Γκαγκάριν, κάνοντας μία περιστροφή γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ». Εκείνη η περιστροφή διαρκείας 108 λεπτών γύρω από τη Γη μπήκε για πάντα στην παγκόσμια ιστορία, όπως και το όνομα του Γιούρι Γκαγκάριν- του πρώτου ανθρώπου που υπερνίκησε την γήινη έλξη.

Πολύ πριν απ’ αυτό το γεγονός, το 1857, σε ένα χωριό στην περιοχή Ριαζάν, σε οικογένεια δασοκόμου γεννήθηκε ένα αγόρι, στο οποίο ακριβώς ήταν γραφτό να γίνει ο θεμελειωτής της θεωρητικής αστροναυτικής ή κοσμοναυτικής. «Νομίζω ότι απόκτησα τη σύνδεση της δυνατής θέλησης του πατέρα με το ταλέντο της μητέρας μου»,- έγραψε αργότερα για τον εαυτό του ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι. Το πάθος του γιού του για ευφευρετικότητα έκανε τον πατέρα του να σκεφτεί για την περαιτέρω μόρφωση του. Ο Τσιολκόφσκι ήταν 16 χρονών όταν τον έστειλαν στη Μόσχα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Ο Κονσταντίν μελετούσε μόνος του τα μαθηματικά, τη φυσική και την αστρονομία στη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Ρουμιάντσεφ. Μετά ακολούθησαν οι εξετάσεις τις οποίες έδωσε ως εξωτερικός μαθητής του γυμνασίου της πόλης Ριαζάν και απόκτησε το επάγγελμα του δασκάλου. Ύστερα απ’ αυτό τον έστειλαν για δουλιά στην επαρχία Καλούγκας. Διδάσκοντας εκεί αριθμητική και γεωμετρία ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι επιδιδόταν συστηματικά σε επιστημονικές έρευνες. Το 1883 κιόλας, στα 26 του χρόνια έγραψε το έργο του "Ελεύθερος χώρος", όπου έβγαλε ουσιαστικό συμπέρασμα για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της αεριωθούμενης κίνησης για μετακινήσεις στον κοσμικό χώρο ή Διάστημα. Ο Τσιολκόφσκι σχεδόν σε όλη του τη ζωή ασχολιόταν με τα προβλήματα της αεροναυτικής. Το 1903 εμφανίστηκε το πρώτο άρθρο του Τσιολκόφσκι για την πυραυλική τεχνική με τον τίτλο «Η εξερεύνηση του κοσμικού χώρου με αεριωθούμενες συσκευές». Σ΄αυτό το έργο του ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι πρότεινε για πρώτη φορά πραγματικό σχέδιο διαστημικής πτήσης –το σχέδιο πυραύλου με υγρό προωθητικό μέσο και τεκμηρίωσε την θεωρία της πτήσης του. Ο Τσιολκόφσκι δεν πρόβαλλε μόνο την ιδέα της χρησιμοποίησης των πυραύλων για διαστημικές πτήσεις, αλλά και εκπόνησε το 1903 το σχέδιο τέτοιου πυραύλου. Το 1929 ο επιστήμονας επεξεργάστηκε τη θεωρία της κίνησης σύνθετων πολυώροφων πυραύλων, η οποία εφαρμόζεται στη σημερινή αστροναυτική. Ο Τσιολκόφσκι πρώτος πρόβαλε την ιδέα κατασκευής πυραύλου – τεχνητού δορυφόρου της Γης και περιέγραψε τις συνθήκες ζωής και δουλιάς του πληρώματός του. Ο επιστήμονας θεωρούσε ότι οι εξωγήινοι Σταθμοί θα πρέπει να είναι ενδιάμεσες βάσεις στο δρόμο της περαιτέρω διείσδυσης του ανθρώπου στο Διάστημα.

Ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι πέθανε σε ηλικία 78 χρονών, όμως είχε σχεδιάσει το πρόγραμμα της ζωής του ως 108 χρόνια, γιατί ήξερε ότι τότε θα πραγματοποιηθεί το ονειρό του στο οποίο αφιέρωσε όλη την ζωή του. Ο Τσιολκόφσκι θα συμπλήρωνε τα 108 του χρόνια το 1965. Εξάλλου, τον Μάρτιο του 1965 ο κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ έκανε για πρώτη φορά περίπατο στο Ανοιχτό Διάστημα.

Σήμερα τα έργα του Κονσταντίν Τσιολκόφσκι απόκτησαν παγκόσμια αναγνώριση. Οι εξερευνήσεις και οι ιδέες του επιβεβαιώθηκαν απ’ όλη την πρακτική της σύγχρονης κοσμοναυτικής και εφαρμόζονται πλατιά κατά την επεξεργασία και την υλοποίηση διαφόρων διαστημικών σχεδίων. =D> =D> =D>

217px-Tsiolkovsky.jpg.21643c9eb5001bdccf9d77f110fad28c.jpg

3Tsialkovskii.jpg.97592dd495072d3239e78fb68353e835.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαθητής στην πρώτη τάξη του Λυκείου (1988) "ανακάλυψα" τον Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκυ, τον μέγα διδάσκαλο της Καλούγκα και με συνεπήρε. Ήταν η αφορμή για την ενασχόλησή μου με την πυραυλική και την υλοποίηση της διπλωματικής μου (όχημα δύο ορόφων με πυραυλοκινητήρες στερεών προωθητικών).

 

Οι εξισώσεις του, το λεγόμενο staging αλλά και όλες του οι προσεγγίσεις χρησιμοποιήθηκαν από "θρύλους" της πυραυλικής όπως ο Herman Oberth, ο Robert Goddard, ο Sergey Korolev και ο Werhner von Braun!

 

RESPECT :!:

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Κονσταντίν Τσιολκόφσκι. :cheesy:

Τον Σεπτέμβριο, έκλεισαν 156 χρόνια από τη γέννηση του Κονσταντίν Τσιολκόβσκι, του θεμελιωτή της θεωρητικής αστροναυτικής-κοσμοναυτικής. Ο ίδιος, έχοντας σχεδόν χάσει την ακοή του από οστρακιά που πέρασε στην παιδική ηλικία, στερήθηκε τη δυνατότητα να σπουδάσει σε σχολείο. Αλλά η εκπαίδευση που έλαβε μόνος του, σε συνδυασμό με το ανοικτό μυαλό, την καινοτόμο σκέψη και τη δυνατή θέληση, τον οδήγησε σε ιδέες που στην εποχή του ήταν πέρα από τα όρια της φαντασίας.

Η RBTH, σας παρουσιάζει τις πέντε πιο ενδιαφέρουσες ιδέες του μεγάλου Ρώσου επιστήμονα, που προέβλεψε την έλευση της διαστημικής εποχής. Ορισμένες από αυτές, έχουν ήδη γίνει μέρος της δικής μας πραγματικότητας, ενώ κάποιες άλλες εξακολουθούν να περιμένουν να έρθει η ώρα τους για να επαληθευτούν.

Ο πρόδρομος του αεροπλάνου

Μία από τις ιδέες του Τσιολκόβσκι, βρήκε εφαρμογή στην ανάπτυξη προηγμένων όπλων. Μιλάμε για τη χρήση του κεκλιμένου επιπέδου υπέρπτησης για την εκτόξευση του πυραύλου. Για τα διαστημικά σκάφη αυτή η μέθοδος εκτόξευσης δεν ταίριαξε, αλλά σήμερα η ιδέα αυτή χρησιμοποιείται σε πολεμικά πυραυλικά- ρουκετοφόρα συστήματα, όπως για παράδειγμα στις «Κατιούσες» και στα συστήματα «Γκραντ» και «Σμερτς».

Ένα από πρώτα σχέδια του Τσιολκόβσκι, το οποίο, αν και δεν υλοποιήθηκε τράβηξε τη προσοχή σημαντικών προσωπικοτήτων της επιστήμης, είναι η δική του εκδοχή για την κατασκευή ενός αερόπλοιου. Ο μοναδικός σχεδιασμός του πηδαλιοχούμενου αερόπλοιου, βασίζονταν στο υλικό από το οποίο έπρεπε να κατασκευαστεί το «κέλυφος» της ιπτάμενης μηχανής. Το ελαστικοποιημένο ύφασμα αντικαταστάθηκε με μέταλλο, αποφεύγοντας έτσι τις επικίνδυνες χημικές αντιδράσεις. Επίσης, με τον τρόπο αυτό, το αερόπλοιο μπορεί να αλλάζει σχήμα και να μαζεύεται (πτυσσόμενο).

Κάνοντας υπολογισμούς και διεξάγοντας πειράματα, ο αυτοδίδακτος επιστήμονας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο τα μεταλλικά αεροσκάφη θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες για άνεση και ασφάλεια στην πτήση και ταυτόχρονα θα είναι οικονομικά. Συνεχίζοντας την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, ο Τσιολκόβσκι επεξεργάστηκε ένα πρωτοποριακό σχέδιο ιπτάμενης μηχανής, δεκαετίες πριν την εμφάνιση του αεροπλάνου. Ήταν ένα μονοπλάνο, κατασκευασμένο εκ’ ολοκλήρου από μέταλλο, με καμπυλωτές πτέρυγες. Μια «πτηνοειδή ιπτάμενη μηχανή», όπως την ονόμασε ο ίδιος.

Προβλέποντας τα διαστημόπλοια τον 19ο αιώνα

Η ιδέα όμως, που έκανε αργότερα το όνομα του ρώσου επιστήμονα διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν σχετίζεται με τις πτήσεις λίγο πάνω από το έδαφος, αλλά με το διάστημα. Στο έργο του «Ελεύθερος χώρος» το 1883, το οποίο είναι γραμμένο σε μορφή ημερολογίου, ο Τσιολκόβσκι χρησιμοποιεί σαν αφηγητή έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε ένα χώρο ελεύθερο από δυνάμεις αντίστασης και τη βαρύτητα.

Σε αυτό το έργο, ο οραματιστής επιστήμονας για πρώτη φορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση της αεριώθησης, θα αποτελεί τη μόνη δυνατή μέθοδο μετακίνησης στο διάστημα. Ένα μεταγενέστερο έργο του, «Η εξερεύνηση του κοσμικού χώρου με αεριωθούμενες συσκευές», τεκμηριώνει το παραπάνω συμπέρασμα με βάση τους απλούς νόμους της μηχανικής. Σε αυτό το έργο του, ο Τσιολκόβσκι απέδειξε επίσης την ικανότητα των πυραύλων για διαστημική πτήση.

Ο πύραυλος-τρένο

Με τον όρο «πύραυλος τρένο», ο Τσιολκόβσκι αναφέρεται στον πρωτότυπο πύραυλο πολλαπλών σταδίων. Ένα σύνθετο «πολυώροφο» πύραυλο, που απογειώνεται κινούμενος με μεγάλη ταχύτητα στο έδαφος, πετάει στην ατμόσφαιρα και βγαίνει στο διάστημα. Κάθε στάδιο του πυραύλου, μετά τη χρήση του καυσίμου πρέπει να αποκολλάται από το συγκρότημα και να πέφτει στο έδαφος. Το μήκος του πυραύλου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επιστήμονα, θα έπρεπε να ήταν 30 μέτρα, η διάμετρος του, τρία μέτρα.

Η δημιουργία ενός τέτοιου «πυραυλικού τρένου», σύμφωνα με τον Τσιολκόβσκι, θα έκανε το όνειρο του ανθρώπου να πάει στο διάστημα πραγματικότητα και ταυτόχρονα θα άνοιγε την εποχή των διαπλανητικών ταξιδιών.

To διαστημικό ασανσέρ

Σύμφωνα με τον Τσιολκόβσκι, τα διαστημοχήματα με πυραυλοκινητήρα δεν ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει ο άνθρωπος από τη βαρύτητα της Γης. Ο επιστήμονας, παρουσίασε για πρώτη φορά στον κόσμο, την ιδέα της χρησιμοποίησης ενός «διαστημικού ανελκυστήρα» που θα αντικαθιστά τους πυραύλους, στην μεταφορά φορτίων στο διάστημα. Θεωρητικά, η κατασκευή προέβλεπε τη χρήση ενός ειδικού καλωδίου που θα ένωνε το διαστημικό όχημα με την επιφάνεια του πλανήτη. Στο μέλλον, η μέθοδος αυτή της ανέλκυσης φορτίων σε τροχιά, αν θα καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί, θα εξοικονομήσει τεράστιους πόρους. Επίσης, θα δώσει λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η εκτόξευση ενός πυραύλου.

Διαστημικές βάσεις και στολές

Ο Τσιολκόβσκι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της εξερεύνησης του διαστήματος. Η ιδέα ενός μελλοντικού ταξιδιού στο διάστημα, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τις θεωρίες για την ολοκλήρωση της ανθρωπότητας, με την επίτευξη μιας αρμονίας στις σχέσεις ανθρώπου – περιβάλλοντος στον πλανήτη.

Τότε μόνο, ο άνθρωπος θα μπορεί να αρχίσει να ερευνά άλλους πλανήτες, διαμορφώνοντας έναν πιο ολοκληρωμένο τύπο ανθρώπου. =D> =D> =D>

Ο επιστήμονας δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα βιολογικά – ιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαπλανητικών πτήσεων. Ήταν ο πρώτος, που πρότεινε τη χρήση του ειδικού ιματισμού (στολής), τον πρόγονο του σημερινού χαϊ – τεκ σκάφανδρου των αστροναυτών, που θα προστατεύει τους κοσμοναύτες από τις επιπτώσεις εξωτερικών παραγόντων στην πτήση.

Στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Πέρα από τη Γη», ο Τσιολκόβσκι, μίλησε πρώτος για την ιδέα της δημιουργίας διαστημικών αποικιών, προτείνοντας ένα σχέδιο μιας περιστρεφόμενης κατασκευής για τη δημιουργία τεχνητής βαρύτητας στο διάστημα.

Σε αυτήν την κατασκευή, σύμφωνα με τον επιστήμονα, θα λειτουργούν μονάδες βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής και θα αναπτύσσονται οικισμοί – ολόκληρες πόλεις - για τους «ενοίκους» του σταθμού. Σήμερα, αυτή η ιδέα εφαρμόζεται στα σχέδια διαστημικών οικισμών σε τροχιακούς σταθμούς, σχήματος κυλινδρικού δακτυλίου (κοινώς, «διαστημικές πόλεις-σταθμοί»), όπως για παράδειγμα το project Stanford Torus, που έχει αναπτυχθεί από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ).

http://rbth.gr/arts/2013/09/28/konstantin_tsiolkobski_o_patera_ti_astronaytiki_25221.html

.jpg.01a08f18db526708b666449c4f2b242e.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Τσιολκόβσκι: Ο επιστήμονας που μιλούσε με τους αγγέλους. :cheesy:

Ο ρώσος επιστήμονας και από τους πρωτοπόρους της αστροναυτικής, Κονσταντίν Τσιολκόβσκι (1857-1935), ήταν ένας μεγάλος ονειροπόλος.

Λιγάκι τρελός, λιγάκι αφελής, συχνά έσφαλε. Είχε όμως το θάρρος να ονειρεύεται αυτά που οι άλλοι ούτε να σκεφτούν δεν τολμούσαν. Ποιος θα μπορούσε την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου να κάνει όνειρα για πτήσεις στο φεγγάρι, Γενετική Μηχανική, ανάσταση νεκρών; Μόνο αυτός. Ο Τσιολκόβσκι.

Η ζωή του ξεκίνησε με μια τραγωδία. Στην πρώιμη παιδική ηλικία αρρώστησε από οστρακιά. Μετά την ασθένεια υπήρξαν επιπλοκές με αποτέλεσμα να κουφαθεί. Γι’ αυτό και δεν έλαβε την καθιερωμένη εκπαίδευση. Ο μεγάλος επιστήμονας ήταν αυτοδίδακτος. Από πολύ νωρίς έμαθε να διαβάζει και, περισσότερο από καθετί, του άρεσε να διαβάζει και να κάνει εφευρέσεις. Σε αυτές τις ασχολίες αφιερωνόταν μέρες ολόκληρες.

Έφτιαχνε τόρνους, σπιτάκια, ρολόγια εκκρεμή, αυτοκινητάκια.

Παρά την κώφωση, δεν ένιωθε καθόλου σε μειονεκτική θέση. Το αντίθετο. Όταν ο Τσιολκόβσκι ερωτεύτηκε για πρώτη φορά, έγραψε το εξής σε επιστολή του στην κοπέλα: «Είμαι τόσο σπουδαίος άνθρωπος, που όμοιός του δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει». Από πλευράς αυτοεκτίμησης λοιπόν όλα ήταν εντάξει. Στα 16 του έφυγε για σπουδές στη Μόσχα. Καθόταν με τις ώρες στις βιβλιοθήκες, πέρασε ακόμη και περιόδους πείνας, καθώς τα χρήματα που διέθετε ήταν ελάχιστα. Τελικά κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις για τη θέση του δασκάλου αριθμητικής.

Δεν σταμάτησε τις εφευρέσεις, επεξεργαζόταν αμέτρητες θεωρίες και τις έστελνε σε περιοδικά. Αρχικά επινόησε την περίεργη θεωρία του «ταραγμένου μηδενός», η οποία αποδείκνυε το μάταιο της ανθρώπινης ζωής. Μετά ανέπτυξε τη θεωρία των αερίων και την έστειλε στον Μεντελέγεφ. Ο τελευταίος εξήρε τον νεαρό επιστήμονα, αλλά του έγραψε ότι πάντως η θεωρία των αερίων είχε ανακαλυφθεί ήδη πριν από 25 χρόνια.

Ασχολούταν με εφευρέσεις σχεδόν καθημερινά. Μέσα σε ένα μικρό διάστημα είχε εφεύρει αερόστατο, μηχανικά πόδια, συσκευή αποστολής διαπλανητικών σημάτων, ηλιακό θερμοσίφωνα, γραφομηχανή, δικό του σύστημα μέτρησης, ακόμη και πανανθρώπινη αλφάβητο.

Για κάποιες από αυτές μάλιστα κατάφερε να λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά χρήματα δεν βρισκόταν κανένας να δώσει στον Τσιολκόβσκι. Μια φορά θέλησαν να του πληρώσουν 500 ρούβλια, αλλά ο ταχυδρόμος δεν κατάφερε να βρει τη διεύθυνσή του και έτσι δεν τα πήρε ποτέ.

Στα 30 του, εντελώς απρόσμενα έγινε συγγραφέας, γράφοντας ένα διήγημα επιστήμης και φαντασίας για τη Σελήνη. Και μάλιστα με τόσες λεπτομέρειες, λες και είχε πάει εκεί ο ίδιος. Ο Γκαγκάριν αργότερα έλεγε πως κάποια από τα πράγματα που είδε στο διάστημα έμοιαζαν πολύ με τις περιγραφές του Τσιολκόβσκι. Αλλά και την έλλειψη βαρύτητας την είχε περιγράψει λεπτομερώς στα γραπτά του. Πώς τα ήξερε άραγε όλα αυτά;

Στα σοβαρά δεν τον έπαιρνε κανείς. Τον θεωρούσαν έναν τρελό της πόλης, αλλά και αυτός όντως φερόταν παράξενα. Όλα τα χρήματά του τα ξόδευε για βιβλία και χημικές ουσίες, πέταγε μαζί με τα παιδιά χαρταετούς, έκανε πατινάζ κρατώντας ομπρέλα. Με την ομπρέλα εκμεταλλευόταν τον ευνοϊκό άνεμο προκειμένου αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα άλογα των αγροτών τρόμαζαν από την ομπρέλα και οι ίδιοι οι αγρότες βλασφημούσαν. Αλλά τον Τσιολκόβσκι δεν τον ένοιαζε. Ήταν κουφός και δεν άκουγε τις βρισιές.

Ο Τσιολκόβσκι πίστευε ότι η άψυχη ύλη παρ’ όλα διαθέτει ψυχή. Ζωντανό και άψυχο, είναι ένα. Δεν υπάρχει θάνατος, η οικουμένη είναι ενιαία, δεν υφίστανται σύνορα μεταξύ των κόσμων…

Η παράξενη φιλοσοφία του Τσιολκόβσκι μερικές φορές έτεινε προς την ανοησία, και άλλες, προς τη φωτεινή διορατικότητα. Για παράδειγμα, δίδασκε ότι το ιδανικό γεωμετρικό σχήμα για τον άνθρωπο είναι η σφαίρα, επομένως όλοι οι άνθρωποι στο μέλλον θα πρέπει να έχουν σφαιρικό σχήμα. Πίστευε επίσης στην κλωνοποίηση (!). Η μετάδοση της ιδιοφυίας και του ταλέντου, έτσι μπορεί να βελτιωθεί η ανθρώπινη φυλή.

Αλλά ποιος θα θυμόταν σήμερα τον Τσιολκόβσκι, αν αυτός ασχολούταν μόνο με εκκεντρικότητες και ερασιτεχνική φιλοσοφία;

Αυτός ανέπτυξε ορισμένες πραγματικά θεμελιώδεις ιδέες, όπως τον τεχνητό δορυφόρο της Γης, τον πύραυλο που αποτελείται από πολλά μέρη (ορόφους), τον πυρηνικό κινητήρα… Και το εκπληκτικό είναι ότι όλα αυτά από το μηδέν. Καμία επιστημονική βάση, καμία ελπίδα να εφαρμόσει αυτές τις ιδέες. Συντρίβονταν το ένα μετά το άλλο τα πρώτα αεροπλάνα, αλλά αυτός έγραφε: «Είμαι σίγουρος ότι τα διαπλανητικά ταξίδια θα γίνουν πραγματικότητα. Οι ήρωες και οι τολμηροί θα ανοίξουν τους πρώτους εναέριους δρόμους: Γη – τροχιά της Σελήνης, Γη – τροχιά του Άρη. Και στη συνέχεια: Μόσχα – Σελήνη, Καλούγκα – Άρης…».

Ο Τσιολκόβσκι κάποτε εκμυστηρεύτηκε στους μαθητές του ότι συνομιλεί με τους αγγέλους. Οι άγγελοι, σύμφωνα με τη θεωρία του, είναι ανώτερα νοήμονα όντα, πολύ πιο άρτια απ’ ότι οι άνθρωποι. Μάλιστα, οι άνθρωποι στο μέλλον θα πρέπει να μετατραπούν σε αγγέλους. Θα φτάσει η μέρα που η ανθρωπότητα θα συγχωνευθεί με το σύμπαν, θα γίνει αθάνατη και θα μετασχηματιστεί σε κοσμική ενέργεια.

Έκανε βόλτες στους δρόμους της Καλούγκα και συχνά η όψη του έδειχνε πως δεν έχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Μερικές φορές καθόταν στη γη ακουμπώντας την πλάτη στον κορμό ενός δέντρου… Από μια άποψη, έμοιαζε με έναν αγγελιαφόρο από άλλους κόσμους. Ή με άνθρωπο από το μέλλον ο οποίος από λάθος βρέθηκε στη Ρωσία της δεκαετίας του 1920.

Μετά θάνατον άρχισαν να τον αποκαλούν πατέρα της σοβιετικής αστροναυτικής. Τις ιδέες του τις χρησιμοποίησε ο μεγάλος σχεδιαστής Σεργκέι Κορολιόφ. Αυτός βέβαια, θα τα κατάφερνε και χωρίς τον Τσιολκόβσκι. Όλοι οι υπολογισμοί πραγματοποιήθηκαν από τους επιστήμονες ξανά. Αυτοί όμως ήταν επιστήμονες, και αυτός ονειροπόλος.

Επιστήμονες υπάρχουν πολλοί, ιδιοφυείς οραματιστές πολύ ελάχιστοι. Εκείνοι, που να μπορούν να μιλούν με τους αγγέλους στη γλώσσα τους.

http://rbth.gr/arts/2014/04/12/tsiolkobski_o_epistimona_poy_miloyse_me_toy_aggeloy_29687.html

.jpg.81bcb657918e2c7b996af4d24d77575b.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Η ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος. 159 χρόνια από τη γέννηση του Tsiolkovsky :cheesy:

159 χρόνια πριν, στις 17 Σεπτεμβρίου, 1857, στο χωριό της επαρχίας Izhevsk Ryazan γεννήθηκε ενας εξαιρετικος Ρώσος επιστήμονας, ερευνητής και εφευρέτης ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι. Περισσότερο από έναν αιώνα έχουν περάσει από τη δημοσίευση των πρώτων επιστημονικών εργασιών και τα δημοφιλή επιστημονικά έργα Tsiolkovsky, στα οποία περιέγραψε τις αρχές της διαστημικές πτήσεις. Σήμερα, πολλές από τις ιδέες του Tsiolkovsky ενσωματώνονται στα σύγχρονα οχήματα εκτόξευσης διαστημικών σταθμών, διαστημικά κοστούμια υποστήριξης της ζωής και άλλα συστήματα.

Το εύρος της δημιουργικής σκέψης Tsiolkovsky ειναι θαυμάσιο σε συνδυασμό με μια λογική σειρά και τη μαθηματική ακρίβεια των αποφάσεων. Ήταν ένας αληθινός πρωτοπόρος στην επιστήμη. Σημαντικές μελέτες Tsiolkovsky σχετίζονται με την αιτιολόγηση της θεωρίας της αεριώθησης. Αντίθετα υπήρχε κατά το τελευταίο τρίμηνο του ΧΙΧ και στις αρχές του ΧΧ αιώνα, η επιστημονική γνώμη του Konstantin Ε που δημιούργησε μια νέα επιστήμη που καθορίζει τους νόμους της κίνησης των πυραύλων, και ανέπτυξε το πρώτο σχέδιο για την κατάκτηση του διαστήματος με διαστημικό πύραυλο.

Ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι είχε μια καταπληκτική εργασιακή ηθική και την επιμονή στην απόκτηση της γνώσης. Σε ηλικία 16 ετών ήρθε από Vyatka, όπου η οικογένειά του μετακόμισε στη Μόσχα για να εισέλθει στην Πολυτεχνική Σχολή (τώρα Bauman - Μετσόβιο Πολυτεχνείο), αλλά για άγνωστους λόγους δεν το έκανε και αποφάσισε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του από μόνος τους. Οδηγώντας σε μια ασκητική ζωή, ο νέος Tsiolkovsky πέρασε όλα τα κεφάλαια που αποστέλλονταν από την οικογένεια, βιβλία, υλικά και εξοπλισμό για μια ποικιλία πειραμάτων. «Θυμάμαι τέλεια, - έγραφε ο Tsiolkovsky στην αυτοβιογραφία του - ότι, εκτός από το νερό και το μαύρο ψωμί, δεν είχα αλλο τίποτα. Κάθε τρεις μέρες, πήγαινα στο φούρνο και αγόραζα εκεί με 9 σεντς ψωμί. Έτσι έζησε με 90 σεντς ανά μήνα ... Κι όμως ηταν χαρούμενος με τις ιδέες του, και το μαύρο ψωμί, δεν το έκανα στενοχωρημένο. "

Ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι δίδαξε ο ίδιος φυσική, χημεία, μαθηματικά μόνο δωρεάν, στη βιβλιοθήκη της Μόσχας Chertkovsky. Εκεί ήταν που γνώρισε τον Nikolai Fyodorov, ιδρυτή της φιλοσοφικής κατεύθυνσης - Ρωσική cosmism. Αργότερα Tsiolkovsky παραδέχθηκε ότι Nikolai Fedorovich αντικαταστουσε τους καθηγητές του πανεπιστημίου του. Για τα βασικά των φυσικών επιστημών αναγκαιο είναι ο διαφορικός χρόνος και ο ολοκληρωτικος λογισμος, υψηλότερη άλγεβρα, αναλυτική και σφαιρική γεωμετρία, αστρονομία, μηχανική ... Για τρία χρόνια, ο νεαρός Κωνσταντίνος κυριαρχήσε πλήρως με το πρόγραμμα γυμνασίου και ένα σημαντικό μέρος του πανεπιστημίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό ειχε καταστραφεί η υγεία του.

Κατά την επιστροφή στο σπίτι ο Tsiolkovsky άρχισε να δίνει ιδιαίτερα μαθήματα στη φυσική και τα μαθηματικά και ο ίδιος απέδειξε οτι ηταν ένας ταλαντούχος δάσκαλος. Όλο τον ελεύθερο χρόνο του ο Tsiolkovsky τον δαπανουσε στο εργαστήριο και τη βιβλιοθήκη. Ο Κωνσταντίνος συνέχισε να βελτιώνεται ως δάσκαλος, που ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα και τις εφευρέσεις. Το 1887, παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με το μεταλλικο αερόπλοιο της Μόσχας δικου του σχεδιασμου. Στο διαμέρισμά του στο Borovsk Tsiolkovsky κανόνισε το εργαστήριο όπου πειραματιζοταν.

Η πρώτη, αλλά αδημοσίευτη εργασία του Tsiolkovsky "Γραφική αναπαράσταση των αισθήσεων», ήταν αφιερωμένη στους μηχανισμούς της βιολογίας. Αυτό ακολουθήθηκε από τις εργασίες για την κινητική θεωρία των αερίων, η οποία έλαβε την έγκριση του Μεντελέγιεφ. Για την επιστημονική εργασία "Μηχανική του ζωικού οργανισμού Tsiolkovsky εξελέγη μέλος της Φυσικο-Chemical Society. Σε 26 χρόνια Tsiolkovsky έγραψε ένα "ελεύθερο χώρο", η οποία εξέτασε τους μηχανισμούς της κίνησης του σώματος, χωρίς την επίδραση της βαρύτητας και την αντίσταση των δυνάμεων. Και το μεταλλικό σχεδιασμό του αερόπλοιου και στη συνέχεια το βελτιωμένο All-μέταλλο cantilever μονοπλάνο με ένα παχύ καμπύλο πτερυγιο έγινε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Tsiolkovsky στην αεροπορία, αν και δεν είχε εκτιμηθεί κατά το χρόνο.

Ο Tsiolkovsky ήταν ένας αληθινός επιστήμονας και φυσιοδίφης. Τις ιδέες του, προσπάθησε να δικαιολογήσει όχι μόνο από επιστημονική άποψη, αλλά και να τις ελέγχει στην πράξη. Έτσι ξεκίνησε μπαλόνια με τα παιδιά, στη συνέχεια αγωνίστηκε να κάνει πατινάζ στον πάγο, εξάπλωση πανί ... Οι κάτοικοι κοίταζαν τα πειράματα Tsiolkovsky ως εκκεντρικη ιδιορρυθμία. Ωστόσο, λίγοι θα το φανταζόταν τότε ότι η ιδέα του παρεξηγημένου ιδιοφυΐη, οραματιστή που ουτοπικα θα προέβλεπε πολλές σημαντικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις του επόμενου αιώνα.

Το 1892 Κονσταντίν Τσιολκόφσκι στην Kaluga μεταφέρε την εργασία στο σχολείο της περιοχής. Είναι σε αυτή την πόλη που Tsiolkovsky έγραψε τα έργα του σχετικά με τη θεωρία της πρόωσης jet,την αστροναυτική, στο χώρο της βιολογίας και της ιατρικής. Η μελέτη των αεροδυναμικών ιδιοτήτων των διαφόρων οργάνων και πιθανά συστήματα του αεροσκάφους Tsiolkovsky οδήγησε σε προβληματισμούς σχετικά με τις επιλογές πτήσεων σε ένα κενό και την εξερεύνηση του διαστήματος. Το 1895 δημοσίευσε το βιβλίο του «Τα όνειρα της γης και του ουρανού», και ένα χρόνο αργότερα, δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με άλλους κόσμους, με όντα από άλλους πλανήτες, και την γήινοι επικοινωνία μαζί τους. Στην ίδια εποχη το 1896 ο Tsiolkovsky άρχισε να γράφει το κύριο έργο του «Η μελέτη του διαστήματος με πυραύλικες συσκευές". Το κείμενο αυτό έχει αγγιχτεί από τη χρήση των πυραύλων στο διάστημα.

Τότε υπήρχαν τα δύσκολα χρόνια του αιώνα: ένα οικογενειακό δράμα, μια πλημμύρα που κατέστρεψε μια μοναδική σε υπολογισμούς και εκθέματα θεση, τη σύλληψη και την ανάκριση στην Lubyanka, την λήθη. Μόνο το 1923, μετά τη δημοσίευση του Γερμανου επιστήμονα Hermann Oberth στις μηχανές για διαστημικά ταξίδια και πυραύλους θυμηθηκαν τον Tsiolkovsky . Ο Tsiolkovsky πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1935 στην Kaluga.

Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά και επιστημονικά επιτεύγματα του είναι η δημιουργία τεχνολογιών εξερεύνησης του διαστήματος. Η λαμπρος Ρώσος επιστήμονας Κονσταντίν Τσιολκόφσκι έγινε ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης Αστροναυτικής. Η ιδέα του «τρένο χώρου», η θεωρία των jet πρόωσης και η δυναμική, η περιγραφή των θεμελιωδών δομών στους κινητήρες πυραύλων, μαθηματικές μελέτες και υπολογισμοί αποτελούν τη βάση της γνώσης και της τεχνολογίας που επέτρεψαν την ανθρωπότητα να εισέλθει στην τροχιά της Γης.

http://www.roscosmos.ru/22665/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Τσιολκόφσκι - ο διαστημικός προφήτης. :cheesy:

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 σηματοδοτεί ακριβώς 160 χρόνια από τη γέννηση του ρώσου επιστήμονα, ερευνητή και εφευρέτη Konstantin Eduardovich Tsiolkovsky.

Σύμφωνα με τους συγχρόνους, ήταν ένας αληθινός καινοτόμος στην επιστήμη. Ήταν η έρευνα του Tsiolkovsky που αποτέλεσε τη βάση της θεωρίας της πρόωσης των αεριωθούμενων αεροπλάνων και της σύγχρονης επιστήμης του διαστήματος. Δεν είναι περίεργο οτι το νέο επιστημονικό κέντρο CIOLKOVSKY, που βρίσκεται δίπλα στο νεοσύστατο κοσμοδρόμιο EASTERN φέρει το όνομα αυτού του επιστήμονα.

Ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι είχε μια καταπληκτική εργασιακή ηθική και την επιμονή στην απόκτηση της γνώσης. Σε ηλικία 16 ετών ήρθε από Vyatka, όπου η οικογένειά του μετακόμισε στη Μόσχα για να εισέλθει στην Πολυτεχνική Σχολή (τώρα Bauman - Μετσόβιο Πολυτεχνείο), αλλά για άγνωστους λόγους δεν το έκανε και αποφάσισε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του από μόνος τους. Οδηγώντας σε μια ασκητική ζωή, ο νέος Tsiolkovsky πέρασε όλα τα κεφάλαια που αποστέλλονταν από την οικογένεια, βιβλία, υλικά και εξοπλισμό για μια ποικιλία πειραμάτων. «Θυμάμαι τέλεια, - έγραφε ο Tsiolkovsky στην αυτοβιογραφία του - ότι, εκτός από το νερό και το μαύρο ψωμί, δεν είχα αλλο τίποτα. Κάθε τρεις μέρες, πήγαινα στο φούρνο και αγόραζα εκεί με 9 σεντς ψωμί. Έτσι έζησε με 90 σεντς ανά μήνα ... Κι όμως ηταν χαρούμενος με τις ιδέες του, και το μαύρο ψωμί, δεν το έκανα στενοχωρημένο. "

Η πρώτη, αλλά αδημοσίευτη εργασία του Tsiolkovsky "Γραφική αναπαράσταση των αισθήσεων», ήταν αφιερωμένη στους μηχανισμούς της βιολογίας. Αυτό ακολουθήθηκε από τις εργασίες για την κινητική θεωρία των αερίων, η οποία έλαβε την έγκριση του Μεντελέγιεφ. Για την επιστημονική εργασία "Μηχανική του ζωικού οργανισμού Tsiolkovsky εξελέγη μέλος της Φυσικο-Chemical Society. Σε 26 χρόνια Tsiolkovsky έγραψε ένα "ελεύθερο χώρο", η οποία εξέτασε τους μηχανισμούς της κίνησης του σώματος, χωρίς την επίδραση της βαρύτητας και την αντίσταση των δυνάμεων. Και το μεταλλικό σχεδιασμό του αερόπλοιου και στη συνέχεια το βελτιωμένο All-μέταλλο cantilever μονοπλάνο με ένα παχύ καμπύλο πτερυγιο έγινε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Tsiolkovsky στην αεροπορία, αν και δεν είχε εκτιμηθεί κατά το χρόνο.

Σε μια επίσημη ατμόσφαιρα, η ROSKOSMOSOM τιμήσε με τα αναμνηστικά μετάλλια της διοίκησης της περιοχής Kaluga, της ηγεσίας της GMIK. Τσιολκόφσκι την Έλενα Τιμοσένκοβα (προ-εγγονή του επιστήμονα), που εκδόθηκε προς τιμήν της 160ης επετείου του ΚΕ. Τσιολκόφσκι.

Επίσης κατά τη διάρκεια της γιορτής, η ROSKOSMOS παρουσίασε μια δωρεά έκδοση της συλλογής επιλεγμένων έργων του μεγάλου διαστημικού θεωρητικού "Space Earth". Το βιβλίο περιέχει αποσπάσματα από επιστημονικά έργα Tsiolkovsky σε πρόωση jet,την λαϊκή επιστήμη του, τη φιλοσοφία, ακόμα και έργα τέχνης, στην οποία ο επιστήμονας μίλησε για το όραμά του για την εξερεύνηση του διαστήματος, η ζωή των ανθρώπων, τη θέση και τον ρόλο της επιστήμης στη μελέτη του σύμπαντος. Στη συλλογή υπάρχει και το πρώτο βιβλία του στο είδος του χώρου της φαντασίας «On the Moon», που δημοσιεύθηκε το 1893, και ένα διάσημο έργο «Πέρα από τη Γη», το οποίο Tsiolkovsky παρουσίασε κύριες προβλέψεις του για τα κοσμικά φαινόμενα και τεχνολογίες. Κατά το σχεδιασμό της συλλογής, χρησιμοποιήθηκαν μοναδικά σχέδια του Tsiolkovsky, τα οποία παρέχονται από το αρχείο RAS.Σήμερα, πολλές από τις προβλέψεις του Κωνσταντίνου Έντουαρντίτς, που έγιναν πριν από έναν αιώνα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Για την εξερεύνηση του διαστήματος με τη χρήση πολλαπλών σταδίων ρουκέτες αναμνηστική, δορυφόρων και διαστημικών σταθμών, διαστημικές στολές και τα συστήματα υποστήριξης της ζωής, η εμφάνιση της οποίας αναμένεται το Tsiolkovsky. Αλλά ορισμένες προβλέψεις δεν έχουν βρει ακόμα την πραγματική τους ενσάρκωση.

Ο Tsiolkovsky πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1935 στην Kaluga.

https://www.roscosmos.ru/24092/

hardcover_book.mockup_v3.jpg.08708f5bd08dde3ca343482f89c96210.jpg

3559750321.jpg.c9c696e40440b2c3d7326eac2955d1f4.jpg

6386600736.jpg.6231d8ac47f06c2b14a334d39a5f60f4.jpg

4234553946.jpg.d02757d6b0d4bc3d9e29774335f9feb5.jpg

3154172647.jpg.1b533dc66b42c408f9d4012092409115.jpg

3692432776.jpg.c41a50f9e9b632cfa8e489ce6b3f6e0a.jpg

5659979475.jpg.d753556cbc39af618aac1fb357611751.jpg

2694404281.thumb.jpg.700832d02790fe1ea84877e48aadcccd.jpg

4094794532.thumb.jpg.cdcc0dd1e69f13a4c35b6898ee9c3da8.jpg

6382002407.thumb.jpg.2845daa477c14b74b257a95577239537.jpg

3882135549.thumb.jpg.88da953e817ca9e6fa7a4f8a3e303088.jpg

5249511162.thumb.jpg.41afaa4a55b71dcefa02a5f6e3675788.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Η πυραυλική εξίσωση του Τσιολκόφσκι. :cheesy:

Ένας από τους πρώτους οραματιστές των διαστημικών ταξιδιών υπήρξε ο Ρώσος Κονσταντίν Τσιολκόφσκι (Konstantin Tsiolkovsky 1857-1935). Ο Τσιολκόφσκι, εμπνευσμένος από τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας του Ιουλίου Βερν, ανακάλυψε μόνος του τα μαθηματικά, την φυσική και την μηχανική των πυραύλων.

Το 1903 δημοσίευσε την διάσημη πυραυλική του εξίσωση, που δείχνει ότι η σχέση της μεταβολής της ταχύτητας ενός πυραύλου και των καυσίμων που απαιτούνται γι αυτή τη μεταβολή είναι εκθετική. Θα νόμιζε κανείς ότι για να διπλασιαστεί η ταχύτητα ενός πυραύλου απλά θα πρέπει να διπλασιάσει την κατανάλωση των καυσίμων. Όμως, στην πραγματικότητα, η ποσότητα των καυσίμων που απαιτείται για να αυξηθεί η ταχύτητα του πυραύλου, αυξάνεται εκθετικά με την μεταβολή της ταχύτητας.

Με λίγα λόγια για να κινηθεί ο πύραυλος όλο και πιο γρήγορα, απαιτούνται τεράστιες ποσότητες καυσίμων. Η εκθετική σχέση κατέστησε σαφές ότι για να αποδράσουμε από τη Γη χρειάζονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων.

Χάρη σ’ αυτή την εξίσωση ο Τσιολκόφσκι μπόρεσε για πρώτη φορά να εκτιμήσει πόσα καύσιμα απαιτούνταν για ένα ταξίδι στη Σελήνη, πολύ πριν γίνει πραγματικότητα το όραμά του.

Η πυραυλική εξίσωση του Τσιολκόφκι στην απλούστερή της μορφή, συνήθως γράφεται ως \Delta V = - u_{\sigma \chi} \ln \frac{m}{m_{0}} ή

όπου

ΔV η μεταβολή της ταχύτητας του πυραύλου στο χρονικό διάστημα Δt

m0 η μάζα του πυραύλου την χρονική στιγμή t=t0

m η μάζα του πυραύλου την χρονική στιγμή t=t0+Δt

uσχ η σχετική ταχύτητα με την οποία εκτοξεύεται η μάζα Δm του καυσίμου ως προς τον πύραυλο.

Ο Τσιολκόφσκι που θεωρείται ο πατέρας της διαστημικής εξερεύνησης και της αστροναυτικής, πίστευε ότι ο αποικισμός του διαστήματος θα οδηγήσει στην τελειοποίηση της ανθρωπότητας, ακόμη και στην αθανασία.

Σε μια εποχή όπου η μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύξει κανείς ήταν 24 km/h χρησιμοποιώντας ένα άλογο, ο Τσιολκόφσκι σχεδίαζε πυραύλους που θα διεύφευγαν στον διάστημα και έκανε τα πιο τρελά όνειρα για την εποχή του: να πατήσει τα πόδια του στην επιφάνεια των αστεροειδών, να σηκώσει στα χέρια του μια πέτρα από τη Σελήνη, να παρατηρήσει από κοντά τον Άρη, να κατεβεί στους δορυφόρους του ή ακόμα και στην επιφάνειά του.

Πίστευε πως ναι μεν η Γη είναι το λίκνο μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να ζει για πάντα στο λίκνο!

https://physicsgg.me/2019/08/15/%ce%b7-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%be%ce%af%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%ba%cf%8c%cf%86%cf%83%ce%ba%ce%b9/

tsiolkovsky.gif.e4ba7da2f7dbbf64aea395fdf9c2ed17.gif

2694404281.thumb.jpg.819d3c09dc67b1abe80c415a2299ee74.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης