Jump to content

Περιοδικό σφάλμα AS-GT


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μήπως γνωρίζει κανείς το περιοδικό σφάλμα της συγκεκριμένης βάσης; Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η AS-GT για εστιακή αστροφωτογράφηση πάνω από 120sec σε συνδυασμό με τηλεσκόπιο οδήγησης;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύμφωνα με τεστ που έκανε το Sky & Telescope σε αυτή τη στήριξη και δημοσιεύθηκε σε πρόσφατο τεύχος (νομίζω του Αυγούστου) το περιοδικό της σφάλμα μετρήθηκε δυστυχώς πολύ μεγάλο. Αν θυμάμαι καλά έφτασε συνολικά τα 60 με 70 arcsec :shock: . Και λέω δυστυχώς επειδή και εγώ είμαι κάτοχος της συγκεκριμένης στήριξης ...

Επειδή αυτή τη στιγμή είμαι στη δουλειά και το περιοδικό το έχω σπίτι, μόλις το δω θα σου πω ακριβώς το τεύχος και τη μέτρηση.

Πάντως έχει να κάνει καθαρά με την ποιότητα επεξεργασίας των worm gears που διαθέτει η στήριξη. PEC (periodic error correction) δεν διαθέτουν οι AS-GT οπότε είμαστε χαμένοι από χέρι.

Πάντως από τη μικρή προσωπική μου πείρα, εκθέσεις μέχρι 60-100 sec δεν δείχνουν έχουν πρόβλημα. Περιοδικά υπάρχουν μεγάλες περίοδοι που η παρακολούθηση γίνεται εντελώς ομαλά και άλλες περίοδοι που υπάρχει πρόβλημα σαν «σκορτσάρισμα» που καταστρέφει τις εκθέσεις.

Δεν έχω μετρήσει το περιοδικό σφάλμα της δικής μου στήριξης και μάλλον δεν θα μπορέσω να το κάνω στο άμεσο μέλλον (ενώ θα το ήθελα πολύ) αλλά εσύ μπορείς να μετρήσεις το δικό σου με προγράμματα που προτείνουν συνάδερφοι ερασιτέχνες. Εγώ θα χρησιμοποιούσα το Κ3CCD tools που δίδεται δωρεάν για χρήση 35 ημερών εδώ: http://www.pk3.org/Astro/k3ccdtools_features.htm και μπορεί να μετρήσει το drift/periodic error σε arcseconds.

 

Πάντως, αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω για το πώς μπορεί (αν μπορεί) να διορθωθεί αυτό στη AS-GT ίσως μπορεί να βοηθήσει…

Η Celestron αν και δημοσίευσε στο website της ειδικό λογισμικό εργαλείο που κάνει PEC στις σειρές CPC-GPS-CGE δεν εφαρμόζεται στις Advanced Series – GT !!!

Ακόμη και upgrade στο firmware των μοτέρ να κάνει κανείς δεν αλλάζει τίποτε…

 

Φιλικά,

 

Μαρίνος – Starguider

http://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm

Φιλικά,

 

Μαρίνος - Starguider

http://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως υποσχέθηκα πιο πριν επανέρχομαι με τα στοιχεία της δοκιμής που έκανε το Sky & Telescope.

Πράγματι η δοκιμή δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου και το περιοδικό σφάλμα που μετρήθηκε ήταν ......... 75 arcsec !!!

 

Από το άρθρο σας μεταφέρω ενδεικτικά ...

"Ι measured the periodic error for the right-ascension drive as a fairly large 75 arcseconds. More costly mounts in this size class have 20 arcseconds or less Ρeriοdic error. Most of the error occurred in short bursts during the worm gear's 8-minute rotation period, with the drive remaining very steady the rest of the time. Short "track-and-stack" exposures might be possible, but long-exposure photography would require attentive guiding, especially as the mount has nο electronic periodic-error-correction feature. "

 

 

Φιλικά,

 

Μαρίνος - Starguider

http://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm

Φιλικά,

 

Μαρίνος - Starguider

http://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ απόλυτα με το Μαρίνο. Προσωπικά κατέγραψα το περιοδικό σφάλμα της συγκεκριμένης στήριξης και τα αποτελέσματα είναι άκρως απογοητευτικά. Η καταγραφή έγινε με σωλήνα εστιακής απόστασης περίπου 1.500mm και μετρήθηκε περίπου +/- 27 arc sec. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι όχι μόνο οι υψηλες τιμές της καμπύλης αλλά το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε "ομαλή περιοδικότητα", πράγμα που καθιστά την εστιακή φωτογράφηση σχεδόν αδύνατη.Πιστεύω πως ακόμη και PEC να διέθεται το περιοδικό σφάλμα δε θα κατέβαινε κατω από τα τα : +/-18 arc sec. Πρακτικά με μια σχετική καλή πολική ευθυγράμμιση , σωλήνα στα 775mm και με τη χρήση της MX516 CCD ο μέγιστος χρόνος έκθεσης που μπορώ να πετύχω είναι περίου στα 50- 60 sec. ΜΕ εστιακή απόσταη 1.480 ο χρόνος κατεβαίνει στα 20-30ec. Μεταξύ άλλων η στήριξη αυτή διαθέτει και άλλα σοβαρά προβλήματα , όπως το Handgontroller .Τρεις φορές αγκάστηκα να το αλλάξω,όπως επίσης και τα "μοτερ". Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι μια φθηνή κατασκευή

Μια προσωπική συμβουλή για όλους που ξεκινούν αστροφωτογράφηση :

Πρώτα να αγοράσουν μια στιβαρή στήριξη και στη συνέχεια το σωλήνα . Μπορεί κανείς και με μικρούς σωλήνες να έχει εξίσου πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης