Jump to content

Η "Ωρα της Γης" και η φωτορύπανση. Τί πιστεύετε;


Πιστεύετε πως η συμμετοχή στην "Ώρα της Γης" μπορεί να βοηθήσει τον αγώνα κατά της φωτορύπανσης;  

111 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Πιστεύετε πως η συμμετοχή στην "Ώρα της Γης" μπορεί να βοηθήσει τον αγώνα κατά της φωτορύπανσης;

    • Ναι, μπορεί να έχει πραγματικό αποτέλεσμα
      7
    • Σε περιορισμένο βαθμό, είναι απλά μια συμβολική κίνηση
      55
    • Όχι, δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα
      20
    • Όχι, είναι μια υποκριτική ή άστοχη εκδήλωση
      29


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η "Ώρα της Γης" είναι μια παγκόσμια εκστρατεία από το WWF με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας από τη σπατάλη ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της μιας ώρας, φέτος Κυριακή 23/3 από 20:30 έως 21:30, οι πολίτες καλούνται να κλείσουν τα φώτα που δε χρειάζονται. Καθώς η αγαπημένη μας ενασχόληση έχει ως μεγάλο εχθρό τη φωτορύπανση, με άμεση συσχέτιση με τη σπατάλη ενέργειας μέσω του φωτισμού, αστρονομικοί φορείς, ερασιτέχνες αστρονόμοι και φίλοι του ουρανού έχουν επανειλημμένα συμμετάσχει σε αυτή την εκστρατεία. Για κάποιους έχει συμβολική σημασία, για κάποιους είναι μια ακτιβιστική ενέργεια, για άλλους είναι μια ανούσια πράξη ή ακόμα και υποκριτική ενέργεια μιας και συχνά περιορίζεται μόνο σε αυτή τη μία ώρα σε ολόκληρο το έτος.

 

Κατά τη δική σας άποψη, η συμμετοχή στην "Ώρα της Γης" μπορεί να βοηθήσει τον αγώνα κατά της φωτορύπανσης; Ποια είναι η στάση σας για αυτή την εκστρατεία; Θα συμμετάσχετε;

 

http://www.earthhour.org/

eh2013.jpg.da931957a4efd3c597790241986c43d7.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω ότι αυτή η εκστρατεία είναι περισσότερο μια συμβολική κίνηση για την ανάδειξη του προβλήματος, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στον κόσμο.

Sky Watcher 60/700

Skywatcher Dobsonian 10''''

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

" Για να μικρύνουμε τις τύψεις μας".. :!:

"Για να έχουμε καθαρή την συνείδηση μας, ότι κάναμε το χρέος και να δείξουμε ότι δεν είμαστε τόσο ωμοί όσο προδίδουν οι πράξεις μας"

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο δήμος Σητείας συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια κλείνοντας τα φώτα συμβολικά για περισσότερο από μια ώρα. Το βλέπαμε σαν μια ευκαιρία, να ενημερωθεί ο κόσμος - και ειδικά οι μαθητές- για τη φωτορύπανση και τις επιπτώσεις της, για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και σαν άλλη μια ευκαιρία να δει ο κόσμος μέσα από τα τηλεσκόπιά μας. Φέτος, η εκστρατεία υιοθετούσε το σκεπτικό της δέσμευσης "Θα το κάνω, αν το κάνεις" (I will if you will), το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την ίδια την καθημερινότητα.

Ο δήμος μας επέλεξε τη θεματική δράση: "αν χρησιμοποιείς το ποδήλατο, ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου, θα δημιουργήσουμε ποδηλατοδρόμους, θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα και θα γίνουν πεζοδρομήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης".

Προσωπικά πιστεύω, πως μια ώρα ΔΕΝ αρκεί, απλά συμβαίνει όπως γίνεται σε όλες τις Παγκόσμιες Ημέρες τις αφιερωμένες "κάπου": κρύβουμε πίσω από την συγκεκριμένη ημέρα τις ενοχές μας για ό,τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει αλλά ΔΕΝ... Συνεπώς, γίνεται για τα μάτια του κόσμου, και ειδικά στις μέρες που ζούμε, τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας βρίσκονται στο σκοτάδι χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς θέρμανση, χωρίς τροφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Nομίζω ότι αποτελεί μια στοχευμένα υποκριτική εκδήλωση.

 

Το ίδιο σύστημα που κρατάει κλειδωμένες στο συρτάρι, απίστευτες όσο και οικολογικές, τεγχνολογικές καινοτομίες υπέρ οικονομικών ολιγοπωλίων (π.χ. ηλεκτρικά ή υδροκινούμενα αυτοκίνητα εναντιόν καρτέλ πετρελαίου), μας ζητάει να σβήσουμε τα φώτα για να σώσουμε τον πλανήτη. Πέρα από αυτό αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως στατιστικό πείραμα κοινωνικού προγραμματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

O Simon λέει σβήστε τα φώτα...

Το πρωτο μαθημα αυτοαμυνας' date=' απεναντι σε οπλισμενο με ΑΚ47, ειναι μπουνιες στα ματια...Πρωτη πρωτη σελιδα το λεει...[/quote']
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 έτη αργότερα...

Greenwashing και virtue-signaling… ελληνιστί υποκρισία… κάνουμε δυο τρεις πράξεις δήθεν για να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε αλλά ταυτόχρονα φωτίζουμε με εκτυφλωτικά led υψηλής ισχύος το κάθε επαρχιακό δρομάκι γιατί πίσω από τη δήθεν τεχνοκρατική και επισυημονικοφανή μας λογική κρύβεται ακόμα ο αρχέγονος φόβος του σκοταδιού

ΥΓ: πολύς ο λόγος τελευταία για ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλαγές συσκευών με λιγότερον ενεργοβόρες, ΑΠΕ κλπ. Για μείωση της φωτορύπανσης είδατε κάτι; Ούτε και εγώ… εκεί έχει επιδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού!

  • Μου αρέσει 1

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η επάνω «εκστρατεία» είναι φανερό ότι προσπαθεί να πείσει, ότι ο τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ρυπογόνος. Δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα, επομένως εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, άρα συντελεί στην αλλαγή του κλίματος. Εκεί στοχεύει.

Το να ισχυρίζονται κάποιοι, ότι παράλληλα με αυτό είναι και εκστρατεία κατά της φωτορύπανσης, αυτό είναι ψευδές και υποκριτικό. Διότι η φωτορύπανση   δεν είναι η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων ρύπων και αποβλήτων που δημιουργούνται από την διαδικασία της παραγωγής της ενέργειας που χρειάζονται τα φώτα, αλλά αυτή κάθε αυτή η παρουσία του τεχνητού φωτός στον νυχτερινό έναστρο ουρανό.

Αν το επάνω δεν γίνει αντιληπτό, τότε αυτό που έγραψε ο φίλος μας ο Giorgosgr, είναι θέμα συντομότατου  χρόνου να συμβεί.

«Ο κάθε βλαχοδήμαρχός θα βάζει ηλιακά πάνελ, και θα φωτίζει φαράγγια στα βουνά με «οικολογικό» φωτισμό.»

 

Τώρα στο τι ψήφισα.

Τράβηξα ζόρι. Διότι σε πρώτη φάση ήθελα να ψηφίσω την τελευταία επιλογή: Όχι, είναι μια υποκριτική ή άστοχη εκδήλωση. Επειδή όλο αυτό ουδεμία σχέση έχει με την φωτορύπανση.

Όμως τελικά ψήφισα την δεύτερη επιλογή: Σε περιορισμένο βαθμό, είναι απλά μια συμβολική κίνηση.

Ελπίζοντας ότι ημέρες σαν αυτήν, ευαισθητοποιούν κάποιους λίγους, και ίσος τους φέρνουν πιο κοντά σε εμάς για να τους μιλήσουμε για το τι είναι η φωτορύπανση.

  • Μου αρέσει 1

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σβήνουμε τον λαμπτήρα led των 8w στη βεράντα και μπαίνουμε μέσα για να καθήσουμε στο PC ή την TV των 100w (και λίγα είπα). Η καθημερινή μας ζωή "απαιτεί" όλο και μεγαλύτερα ποσά ενέργειας, για κάθε δραστηριότητα, κάθε αγορά, κάθε κατασκευή προϊόντος, κάθε αλλαγή του με "νέο". Εξοικονόμηση ενέργειας και κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών είναι εντελώς ασύμβατες έννοιες. Θέλει πολύ γενναίες αποφάσεις και δραστικά διαφορετικό τρόπο ζωής για να μπορέσει κανείς να ισχυριστεί ότι μείωσε το ενεργειακό του αποτύπωμα στον πλανήτη...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

2 hours ago, Στέφανος Σοφολόγης said:

Εξοικονόμηση ενέργειας και κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών είναι εντελώς ασύμβατες έννοιες

Αυτό ακριβώς. Ανάπτυξη δια της κατανάλωσης δημιουργώντας νέες "ανάγκες" και από την άλλη εξοικονόμηση πόρων, είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες.

Κάτι σαν το διεθνές δίκαιο που ισχύει μονο όταν είναι με το μέρος μόνο του ισχυρού...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το θέμα είναι κατά πόσο είναι εύκολη και εφικτή η μετάβαση και παραγωγή ενέργειας μόνο από ανανεώσιμες πηγές...

Ένα εξαιρετικό/περιεκτικό βιντεάκι που λέει πολλά 

https://youtu.be/ohfmiUIgY9w

Οσων αφορά τη φωτορύπανση μάλλον τα πράγματα είναι σκούρα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι καμία επίπτωση δεν θα έχει. Η φωτορύπανση θα χειροτερεύει ειδικά με τις ψευδοοικολογικές "ΑΠΕ" και τις λάμπες led. Απλά θα πετάνε ένα φωτοβολταικό και δυο τρεις led σε κάθε βουνό και ραχούλα και θα πανηγυρίζουν σαν χάνοι οι διάφοροι θιασώτες της "πράσινης" ενέργειας. Επισης ούτε στις πολεις θα γίνεται οικονομία γιατί απλά αφού ειναι οικονομικά θα βάζουν και περισσότερα φώτα που εκτός των άλλων θα εκπέμπουν σε όλο το φάσμα και τα διάφορα φίλτρα φωτορύπανσης θα είναι άχρηστα. Αν παρόλα αυτά κατορθώσει κανεις να βρει μέρος πολυ μακριά από τον πολιτισμό (στην Ευρώπη το ξεχνάμε) για να έχει σκοτάδι εκεί θα έρθει η δορυφορορύπανση με τους megaconstellations του Musk Bezos κλπ αληταράδων (επιεικής χαρακτηρισμός) με 100.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς ως το 2030 να δώσει την χαριστική βολή στην αστρονομία (100.000 δορυφόροι περισσότεροι από τα άστρα 8ου μεγέθους). Στη φωτό μια προσωμοίωση τι θα βλέπει κανεις Ιούνιο  μολις σκοτεινιάσει από τον Πάρνωνα το 2030... Φυσικά κάποιοι θα σερφάρουν με starlink θα οδηγούν το Tesla τους και θα το παιζουν και αστρονόμοι κοιτάζοντας οθόνες και λέγοντας δεν πειράζει θα βγάλω τα ίχνη των δορυφόρων με software. Κάτι τέτοιους δεν θα ήθελα να τους χαρακτηρίσω σε δημόσιο φόρουμ... Η αστρονομική παραρήρηση και ο ουρανός όπως τον ξέραμε δυστυχώς χάθηκε για πάντα ό,τι προλάβαμε είδαμε.

plot.png

Το επεξεργάστηκε ο giorgosgr
  • Μου αρέσει 2
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

On 31/3/2022 at 5:48 ΜΜ, giorgosgr said:

Όχι καμία επίπτωση δεν θα έχει. Η φωτορύπανση θα χειροτερεύει ειδικά με τις ψευδοοικολογικές "ΑΠΕ" και τις λάμπες led. Απλά θα πετάνε ένα φωτοβολταικό και δυο τρεις led σε κάθε βουνό και ραχούλα και θα πανηγυρίζουν σαν χάνοι οι διάφοροι θιασώτες της "πράσινης" ενέργειας. Επισης ούτε στις πολεις θα γίνεται οικονομία γιατί απλά αφού ειναι οικονομικά θα βάζουν και περισσότερα φώτα που εκτός των άλλων θα εκπέμπουν σε όλο το φάσμα και τα διάφορα φίλτρα φωτορύπανσης θα είναι άχρηστα. Αν παρόλα αυτά κατορθώσει κανεις να βρει μέρος πολυ μακριά από τον πολιτισμό (στην Ευρώπη το ξεχνάμε) για να έχει σκοτάδι εκεί θα έρθει η δορυφορορύπανση με τους megaconstellations του Musk Bezos κλπ αληταράδων (επιεικής χαρακτηρισμός) με 100.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς ως το 2030 να δώσει την χαριστική βολή στην αστρονομία (100.000 δορυφόροι περισσότεροι από τα άστρα 8ου μεγέθους). Στη φωτό μια προσωμοίωση τι θα βλέπει κανεις Ιούνιο  μολις σκοτεινιάσει από τον Πάρνωνα το 2030... Φυσικά κάποιοι θα σερφάρουν με starlink θα οδηγούν το Tesla τους και θα το παιζουν και αστρονόμοι κοιτάζοντας οθόνες και λέγοντας δεν πειράζει θα βγάλω τα ίχνη των δορυφόρων με software. Κάτι τέτοιους δεν θα ήθελα να τους χαρακτηρίσω σε δημόσιο φόρουμ... Η αστρονομική παραρήρηση και ο ουρανός όπως τον ξέραμε δυστυχώς χάθηκε για πάντα ό,τι προλάβαμε είδαμε.

plot.png

Σωστά δυστυχώς...

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νοιώθω την ανάγκη να μοιραστώ το συνημμένο άρθρο μαζί σας. Δεν απαντά στην συζήτηση αλλά είναι αλληλένδετα. Παρα καλώ δώστου λίγη προσοχή. 

https://physicsgg.me/2022/04/01/h-%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%b1/

Το επεξεργάστηκε ο george mic
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΜΕ ΛΑΜΠΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ-ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟ ΣΕ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΜΕΡΗ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ  ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης