Jump to content

Προσθήκη Ανεμιστήρα σε SW Flextube 12" Dobsonian


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Διαβάζοντας το άριστο αυτό άρθρο παρακάτω

http://www.fpi-protostar.com/bgreer/fanselect.htm

 

από την FPI Protostar, αλλά και αρκετά ακόμη από αλλού που μιλούσαν για την ενεργητική ψύξη και τα οφέλη της στα πρωτεύοντα κάτοπτρα των Νευτώνειων τηλεσκοπίων, αποφάσισα να εγκαταστήσω και εγώ έναν ανεμιστήρα στο SW Flextube 12”.

 

Κάτι με έτρωγε βέβαια (όπως πάντα! :mrgreen: ), μετά την περίφημη πατέντα με το ύψος, να ασχοληθώ πάλι με τον αγαπημένο μας Κινέζο και να δω τι άλλο μπορώ να βελτιώσω-αναβαθμίσω. Το SW Flextube 12” έχει ήδη πρόβλεψη από το εργοστάσιο για ανεμιστήρα. Ερχεται με ειδική θέση και βόλτες για βίδες, έτοιμη για να δεχθεί έναν ανεμιστήρα 80mm σε διάμετρο, στην «πλάτη» του πρωτεύοντος κατόπτρου.

 

Το να μην έχει από την αρχή και από το εργοστάσιο ανεμιστήρα, όπως έχουν άλλα εμπορικά dobsonian δεν το θεωρώ μειονέκτημα σε καμία περίπτωση! Είναι μια αναβάθμιση από τις πάμφθηνες και πανεύκολες. Παρόλα αυτά, συμπεριφέρθηκε άριστα και τόσα χρόνια χωρίς αυτόν το τηλεσκόπιο, απλώς έπρεπε να περιμένω περισσότερο χρόνο για να κρυώσει επαρκώς (μια ώρα τουλάχιστον), όμως ένα 12” κάτοπτρο φυσικά το απαιτεί αυτό. Ίσα ίσα, που έβαλα πολλές κλάσεις καλύτερης ποιότητας ανεμιστήρα και με πολύ καλύτερη ροή αέρα από τους τυπικούς και no-name που έχω δει ότι βάζουν οι κατασκευαστές.

 

Λίγα πράγματα για τους ανεμιστήρες υπολογιστών (case fans) που μπαίνουν και στα τηλεσκόπια: Πρέπει να ξέρετε ότι οι ανεμιστήρες έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ποικιλία σε τύπους, μεγέθη, τεχνολογίες περιστροφής, επίπεδα θορύβου, επίπεδα ροής αέρα, κλπ. Το να διαβάσεις review για ανεμιστήρες ώστε να βρεις τους/τον καλύτερο θέλει επίσης τεράστια υπομονή, αφήστε τα να πάνε, λόγω της δουλειάς μου με τους υπολογιστές...τα ζω καθημερινά! Οι καλύτεροι εν συντομία, είναι όσοι έχουν την καλύτερη ροή αέρα (airflow) η οποία μετριέται σε CFM (Cubic Feet Per Minute), πόση ποσότητα αέρα δηλαδή σπρώχνουν, αλλά με τον λιγότερο δυνατό θόρυβο! Υπάρχουν φορές που ζητάμε ή το ένα ή το άλλο ή την χρυσή τομή μεταξύ αυτών των δύο, πράγμα που είναι σχετικά δύσκολο να βρεθεί!

 

Πως θα ξέρετε λοιπόν ποιον ανεμιστήρα να διαλέξετε για το κάθε Νευτώνειο; Θα μου πείτε «κοιτάζοντας και υπολογίζοντας με το μάτι». Αν έχετε έμπειρο μάτι και εγκαθιστάτε συνέχεια ανεμιστήρες τέτοιους σε Η/Υ, ναι μπορείτε. Αν όχι; Έτσι μπορεί να κάνετε και λάθος αγορά γιατί π.χ. ο ανεμιστήρας των 80mm οπτικά μπορείτε να τον μπερδέψετε με αυτόν των 92mm!

 

Υπάρχει τρόπος και αυτός βρίσκεται στις τρύπες όπου βιδώνει ο ανεμιστήρας σας. Μέτρησα λοιπόν τις τρύπες στις πλευρές του τετραγώνου (όχι στην διαγώνιο!) και από το κέντρο της μίας μέχρι το κέντρο της άλλης. Η απόσταση ήταν 72mm, άρα αυτό σημαίνει ότι μπαίνει 80mm ανεμιστήρας για τέλεια προσαρμογή. Συμβουλευτείτε το παρακάτω πινακάκι με τις διαστάσεις, ανάλογα με τι απόσταση έχετε μεταξύ των έτοιμων τρυπών. Σημειωτέον πως αυτές ισχύουν και σε περίπτωση που θέλετε να βάλετε ανεμιστήρα στον Η/Υ σας, τα ίδια ισχύουν παντού. Δεν ισχύει μόνο αν δεν έχετε έτοιμες τρύπες, οπότε εκεί τις φτιάχνετε μάλλον εσείς και βάζετε συνεπώς ότι μέγεθος ανεμιστήρα επιθυμείτε.

 

ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΙ FAN ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

32mm ανάμεσα στις τρύπες των βιδών 40mm fan size

40mm ανάμεσα στις τρύπες των βιδών 50mm fan size

50mm ανάμεσα στις τρύπες των βιδών 60mm fan size

60mm ανάμεσα στις τρύπες των βιδών 70mm fan size

72mm ανάμεσα στις τρύπες των βιδών 80mm fan size

83mm ανάμεσα στις τρύπες των βιδών 92mm fan size

105mm ανάμεσα στις τρύπες των βιδών 120mm fan size

 

Ο ανεμιστήρας που έβαλα εγώ, είναι από την εταιρεία SCYTHE, ιαπωνική εταιρεία με μεγάλη παράδοση στο cooling και με πολύ καλή ποιότητα. Μπορείτε να διαλέξετε ότι θέλετε, φτάνει να τηρείται η ΣΩΣΤΗ ΡΟΗ ΑΕΡΑ αλλά να μην σας τρελαίνει και με το θόρυβό του! Θα προτείνω κάποιους και εγώ παρακάτω.

 

Για το Flextube 12” SW όμως, μπαίνει αποκλειστικά 80mm fan! Προσέξτε η ροή αέρα να είναι ΠΡΟΣ το κάτοπτρο, συνήθως όταν είναι έτσι δεν φαίνεται η ετικέτα του μετά την τοποθέτηση. Η ακριβής του διάσταση είναι 80x80x25, όπου 25mm είναι το πάχος του ανεμιστήρα, αυτή είναι και η πιο standard διάσταση για τους περισσότερους στην αγορά. Μην πάρετε πιο παχύ (38mm), θα εξέχει από το κελί του κατόπτρου!!

 

Ο δικός μου δυστυχώς δεν πουλιέται πια πουθενά, αν και δεν έχει καταργηθεί σαν προϊόν, απλά έχει έλλειψη από παντού! Είναι ο παρακάτω:

http://www.scythe-eu.com/en/products/fans/kama-flow-2-80.html ο κόκκινος, το γρηγορότερο από τα 3 μοντέλα.

Kama-Flow-2-80-H_01.jpg

 

Είναι 12V DC, στις 2900 στροφές/λεπτό, πράγμα που σημαίνει πως έχει ΠΟΛΛΗ ροή αέρα. Περισσότερο από όσο χρειάζεται ένα 12” κάτοπτρο. Δείτε τον πίνακα στο άρθρο της Protostar στην αρχή. Εκεί λέει ανάλογα με το κάτοπτρο πόση ροή αέρα απαιτείται να δίνει ο ανεμιστήρας για να έχει νόημα η ύπαρξή του. Για τις 12 ίντσες λέει 20-30 CFM και ο δικός μου δίνει 40 CFM! Όσο δηλαδή θα ζητούσε το 16άρι κάτοπτρο! Τον αγόρασα για άλλο σκοπό όμως πέρσι που τον πήρα, οπότε δεν είχα δει και αυτόν τον πίνακα της Protostar. Υπήρχε και το ενδιάμεσο μοντέλο με λιγότερες στροφές, πάντως.

 

«Και τι σε νοιάζει αν έχει περισσότερες στροφές;» θα ρωτήσετε...μας νοιάζει όμως και πολύ μάλιστα! Περισσότερες στροφές σημαίνουν περισσότερα dB, δηλαδή περισσότερο ΘΟΡΥΒΟ από το fan! Δεν είναι ωραίο στην ησυχία του βουνού να ακούγεται κάτι συνεχόμενα, πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο θορύβου! Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας τελικώς, με τις διάφορες δοκιμές, συνειδητοποίησα πως κάνει θόρυβο πάνω από τα όρια ανοχής μου. Φυσικά ο αέρας που κινεί είναι απίστευτος αλλά δεν χρειαζόμαστε τόσο για αυτό το κάτοπτρο. Όταν το τηλεσκόπιο είναι σε γωνία 70 μοίρες περίπου, ο δικός μου βγάζει αρκετό θόρυβο επειδή η βάση με τα ξύλα της λειτουργεί σαν ηχείο κλειστό, οπότε ο θόρυβος εντείνεται!

 

Οπότε, είτε παίρνετε κάποιον από την αρχή με όριο τις 2000 στροφές, ώστε να έχει καλό λόγο ροής αέρα προς θόρυβο ή κάνετε αυτό που έκανα εγώ, αν έχετε ήδη έναν θορυβώδη με καλή όμως ροή αέρα. Βάζετε έναν ροοστάτη και με ένα ποτενσιόμετρο χαμηλώνετε κάπως τις στροφές του ώστε να πέσει και ο θόρυβος. Εγώ πήρα αυτό, έχει πιο προσεγμένα, θωρακισμένα με περίβλημα καλώδια (sleeved) http://www.ekwb.com/shop/accessories/cables/ek-fan-speed-controller.html

 

Στην Ελλάδα όμως υπάρχει και αυτό

http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200003422

 

Όλα αυτά τα λέμε γιατί τα άρθρα για την ψύξη δηλώνουν πως καλό είναι να μένει ανοικτός ΟΛΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ κατά τη διάρκεια της παρατήρησης, ώστε να διατηρεί την σωστή θερμοκρασία στο κάτοπτρο συνεχώς. Αν σας ενοχλεί ο θόρυβος ΠΡΕΠΕΙ να έχετε έναν τέτοιο ροοστάτη για να τον μειώσετε ρίχνοντας τις στροφές του fan.

 

Άλλες, σημαντικές λεπτομέρειες που σκέφτηκα και εφάρμοσα, είναι και η προσθήκη ενός αντικραδασμικού πλαισίου και ενός αλουμινένιου φίλτρου, ώστε ο εισερχόμενος αέρας να συγκρατεί την όποια σκόνη έχετε γύρω σας. Το φίλτρο είναι άκρως σημαντικό, στο βουνό θα είμαστε, το χώμα μπορεί να είναι πιο στεγνό γύρω σας οπότε επειδή το fan τραβάει συνεχόμενα, κάποιο θα περάσει και μέσα προς το κάτοπτρο, με την ροή του αέρα! Ελαχιστοποιείτε την εισερχόμενη σκόνη με αυτόν τον τρόπο. Πολύ φθηνό και αυτό. Το φίλτρο μπαίνει στην πίσω πλευρά του ανεμιστήρα, στον εισερχόμενο αέρα.

 

Φίλτρο Σκόνης

http://www.e-shop.gr/product?id=PER.804570

 

Το αντικραδασμικό πλαίσιο το έβαλα προληπτικά, πριν καν δοκιμάσω αν θα έχει κραδασμούς, δεν ήθελα να πειραματιστώ, το εφάρμοσα εξ’αρχής. Πάμφθηνο επίσης. Μπαίνει ανάμεσα στο μέταλλο του κελιού του κατόπτρου και στον ανεμιστήρα μας.

 

Αντικραδασμικό πλαίσιο

http://www.e-shop.gr/product?id=PER.804100

 

Τέλος, ερχόμαστε στην τροφοδοσία του ανεμιστήρα. Είναι 12V οπότε η καλύτερη λύση και συνάμα η φθηνότερη είναι μια κλασσική μπαταρία Μολύβδου (Lead-acid). Ο ανεμιστήρας ο δικός μου τραβάει 240mA, που σημαίνει πως 1 Ah (Αμπερώριο) χωρητικότητας το χαλάει σε 4 ώρες . Πήρα μια μπαταρία 7Ah, είναι ΥΠΕΡαρκετή για το ρεύμα που τραβάει το συγκεκριμένο fan! Αν μάλιστα έχετε κάποιο άλλο fan με μικρότερη κατανάλωση, θα είναι ακόμη πιο υπερβολικό να έχετε μια των 7Ah. Την βρήκα όμως τσάμπα οπότε λέω δεν βαριέσαι, όλο και κάτι άλλο μπορεί να χρειαστεί τροφοδοσία μελλοντικά στην ύπαιθρο (π.χ. κάποιο DSC σύστημα όπως το Sky Commander). Πήρα αυτήν εδώ, σε τιμή αστεία..

http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200017164

 

Εξάλλου αν πάρετε μια των 4.5Ah – 5 Ah ή και μικρότερες (που θα ήταν λογικότερο) θα είναι και πάλι πιο ακριβές (!!!) σε σχέση με αυτήν που πήρα, το έψαξα και ισχύει! Οπότε γιατί όχι μια των 7Ah;

Κλείνοντας, κάπως πρέπει να φορτίζετε την μπαταρία αυτή. Αν έχετε ήδη φορτιστή για μπαταρίες μολύβδου παρόμοιες ή για κάποιο powertank είστε έτοιμοι, αλλά πρέπει να μην είναι και πάρα πολύ ισχυρός, πάνω δηλαδή από 1,5 με 2 Ampere γιατί θα την ζορίσετε πολύ, αν είναι 7Ah! Οι φορτιστές με ρεύμα 2 Amperes και πάνω είναι για μεγαλύτερες μπαταρίες, το συζήτησα και οι έμποροι μπαταριών μολύβδου συμφώνησαν όλοι με αυτήν την λογική.

 

Εγώ πήρα τον παρακάτω για μπαταρίες Μολύβδου, από τον Βενιέρη με 16,5 ευρώ μόνο. Έχει ισχύ 1 Ampere που σημαίνει πως χρειάζεται 1 ώρα φόρτισης για κάθε 1Ah. Είναι αυτόματος, όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση τερματίζει την παροχή ρεύματος αυτόματα, το δείχνει και με ένα led που αλλάζει από κόκκινο σε πράσινο. Απλός και αποτελεσματικός.

 

ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΜΟΛΥΒΔΟΥ

 

Το καλωδιάκι για την σύνδεση μπαταρίας και fan θα πρέπει να το ζητήσετε από κατάστημα, δεν ξέρω αν υπάρχει όμως έτσι, εγώ το έφτιαξα μόνος μου. Στην μια άκρη έχει τους πόλους για την μπαταρία μολύβδου (θετικό-αρνητικό) στην άλλη κονέκτορα με 3 pins όπου συνδέεται με τον 3 pin κονέκτορα του ανεμιστήρα. Κοινό και πολύ απλό.

 

Μερικές φωτογραφίες από την όλη εγκατάσταση παρακάτω.

 

Κόστη:

1. Ανεμιστήρας 80mm Scythe KamaFlow 2 - 11 ευρώ

2. Αντικραδασμικό πλαίσιο – 2.66 ευρώ

3. Φίλτρο σκόνης – 2.90 ευρώ

4. Μπαταρια Μολύβδου Ultracell 7Ah – 11.61 ευρώ (επισυνάπτω PDF με προδιαγραφές της)

5. Φορτιστής Μπαταριών Μολύβδου ισχύος 1 Αmpere, αυτόματος – 16,5 ευρώ

6. Ροοστάτης στροφών ανεμιστήρα – 5 ευρώ

7. Βίδες για την στήριξη του ανεμιστήρα με σπείρωμα Μ4 - 0,40 ευρώ οι 4.

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 50 ευρώ

 

Σημείωση: Αν επιλέξετε εξ’αρχής έναν ήσυχο ανεμιστήρα ΔΕΝ θα χρειαστείτε τον ροοστάτη! ΠΛΗΝ 5 ευρώ. Αν έχετε ήδη μπαταρία και φορτιστή ακόμη καλύτερα, το κόστος μειώνεται δραματικά. Το φίλτρο σκόνης κατά τη γνώμη μου πρέπει να μπει πάση θυσία, όπως και το αντικραδασμικό, τα κόστη τους είναι αστεία όπως είδατε. ΠΡΟΣΟΧΗ, οι βίδες είναι σπειρώματος Μ4, οι μόνες που ταιριάζουν, μην επιχειρήσετε πιο χονδρές, θα καταστρέψετε τις υπάρχουσες βόλτες!!

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ εναλλακτικοί ανεμιστήρες 80mm μέχρι 2000 στροφές (όχι παραπάνω!):

 

http://www.e-shop.gr/product?id=PER.804058

http://www.e-shop.gr/product?id=PER.804026

http://www.eworld.com.gr/eworld/products/details/1476

http://www.e-shop.gr/product?id=PER.640209

 

Όσοι αναφέρθηκαν ΔΕΝ έχουν led χρωματιστά για ευνόητους λόγους νυχτερινής όρασης!! Σκέτοι, μαύροι χωρίς φώτα και λοιπές φανφάρες! Παρατήρηση θα κάνετε όχι..PC Modding! :mrgreen:

 

UL7-12.pdf

Οι προδιαγραφές της μπαταρίας. Καλή και φθηνή!!

 

315291890_PrimaryMirrorcellwithScytheKamaFlow2-80mmfan.thumb.JPG.32895ba87679a900e197ad4010f90932.JPG

Γενική άποψη

 

1785126977_Setupoverview.thumb.JPG.b15d8c0fd094876aba9e0a39e3485c8b.JPG

Νοικοκυρεμένο θα έλεγα. Θα το μαζέψω και καλύτερα. Όλα γυρίζουν ΜΑΖΙ με την βάση!!

 

1049821293_Anti-vibrationpadfor80mmfan.thumb.JPG.e9f1e4b37990a2970fe0476dcb63d207.JPG

Το λαστιχένιο περίβλημα ανάμεσα στο fan και στο μέταλλο του κελιού είναι το αντικραδασμικό πλαίσιο.

 

1735354399_AluminumDustfilter.thumb.JPG.250694f354793d9ac21e3b6d8b94e592.JPG

Το ΑΚΡΩΣ απαραίτητο φίλτρο για την σκόνη. Σημαντικότατο...

 

751649268_FanSpeedController-maxcurrent700mA.thumb.JPG.9707c6b63124028ee370806641f31473.JPG

Ο ροοστάτης που με έσωσε από την φασαρία!! Είχε αυτοκόλλητο, διαθέσιμος εύκολα για ρύθμιση ανά πάσα στιγμή!

 

1077325631_Correctheightofstoragebox.thumb.JPG.e160ce5050f6137672a3d7bd1f2ca55c.JPG

Το μέτρησα και έχει το σωστό ύψος για να χωράει η μπαταρία

 

1869513273_Storageboxforbattery.thumb.JPG.07c4b575af8e22bac65fc07832599b37.JPG

Κουτάκι για να μπαίνει η μπαταρία και να προστατεύεται από χαμηλές θερμοκρασίες με κάποιο μονωτικό υλικό που έχω βρει. Από τον Βασιλόπουλο!!

 

1499839261_custommadecable.thumb.JPG.2b71c89c6625fc1ddf6e3323949b1f70.JPG

Οι πόλοι του αυτοσχέδιου καλωδίου

 

58868422_Leadacid7Ahbattery.thumb.JPG.ea73b3f420ef8c739feed2b820cd20a0.JPG

Η μπαταρία

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βάλε και ένα μεγάλο για το καλοκαίρι να μην ζεσταίνεσαι!!

Μπράβο Τάσο καλή δουλειά :P

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και ολο ελεγα για τι ειναι αυτες οι τρυπες απο κατω :lol:

 

Ερωτηση...Ενας ανεμιστηρας τοσο μικρος για ενα τετοιο κατοπτρο; Δηλαδη οπως το βλεπω ψυχει το κεντρο του κατοπτρου, αλλα μεχρι να φτασει η σωστη θερμοκρασια στα ακρα; Αν φτασει..

Μηπως μια πατεντα με περισσοτερους ανεμιστηρες ή μεγαλυτερο; Αντε στα 8" ειναι υπεραρκετο ετσι πως το βλεπω και ο ενας, αλλα ακομη και στο 10" μου φαινεται μικρος ο 80αρης.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη ο ανεμιστήρας αυτός είναι ΥΠΕΡαρκετός και δεν έχει να κάνει τόσο το μεγεθος εδώ! Όπως έγραψα (μάλλον δεν το πρόσεξες), η ροή που έχει είναι πάνω από την απαιτούμενη που θέλει ένα τέτοιο κάτοπτρο.

Δημιουργείται το φαινόμενο της σταγόνας που πέφτει και προκαλεί ομόκεντρους κύκλους κυματισμού. Όπως φυσάει στο κέντρο, επειδή ακριβώς είναι πολύ κοντά, αναγκάζεται το ρεύμα του αέρα και εξαπλώνεται σε όλη την επιφάνεια του κατόπτρου! Αυτό το διαπίστωσα γιατί έπιασα την περιοχή γύρω γύρω και είχε ρεύμα αέρα παντού.

 

Άλλωστε και να θες δεν μπορείς να προσαρμόσεις μεγαλύτερο π.χ. 120mm, με τις υπάρχουσες τρύπες. Μόνο αν κάνεις πατέντα όπως δείχνει το άρθρο της Protostar. Πραγματικά όμως θα ήταν περιττό, ο 80άρης φυσάει όλη την επιφάνεια με άνεση, λόγω της εγγύτητάς του με το κάτοπτρο. Αυτό που προτείνει η Protostar για επιφάνεια baffle μου φαίνεται περιττός μπελάς...

 

Στο 16άρι νομιζω έχει θέσεις για περισσότερους 80άρηδες, εκεί θα είχε νόημα να έχεις περισσότερους. Θα μας πει ο Ηλίας πόσες θέσεις έχει εκεί.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο πολύ ωραία παρουσίαση και χρήσιμες πληροφορίες. Ο ανεμιστήρας είναι απαραίτητος ειδικά το χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Έχω παρατηρήσει ότι ο ανεμιστήρας μειώνει κατά πολύ το χρόνο ψύξης. Και αν μπορεί κάποιος να βάλει μεγαλύτερο, ακόμη καλύτερα. Και λιγότερος θόρυβος και μεγαλύτερη απόδοση \:D/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάσο ! Και περισσότερο για την παρουσίαση και τις πληροφορίες που μοιράζεσαι. Με βάζεις σε πειρασμό ....

 

=D>

___________________________________________

...εκεί που υψώνομαι να μάθω ότι κείμαι.

______________________________________

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά ευχαριστώ όλους σας. 8) :D

 

Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο η προσθήκη ενός ανεμιστήρα σαν υλοποίηση, είναι όμως μια προσθήκη που βελτιώνει την εμπειρία της παρατήρησης.

 

Έχω καταλήξει πως τέτοια πράγματα μου αρέσει να πραγματοποιώ, οτιδήποτε μπορεί δηλαδή να μας διευκολύνει τη ζωή και να βελτιώσει την παρατήρηση και τις ώρες που περνάμε στο βουνό, κάνοντας το αγαπημένο μας χόμπυ.

 

Μου δίνει απίστευτη χαρά το να ασχολούμαι με τέτοιες ιδέες. \:D/

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάσο!! Πολύ ωραίο σύστημα, ιδικά το Speed Controller πολύ μου αρέσει! Συγχαρητήρια για την Μαστροβοξιά!! =D> =D>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασίλη αυτό το speed controller, επειδή πήρα 2 τεμάχια, το έβαλα και στο PC μου για να ρυθμίζω τις ταχύτητες δύο 120άρηδων ανεμιστήρων...βρήκε το κεφάλι μου την ηρεμία του από την προηγούμενη μανούρα τους!! :cheesy: \:D/

 

Στο τηλεσκόπιο δεν είναι απαραίτητο 100%, αν επιλέξουμε αθόρυβους σχετικά ανεμιστήρες. Εμένα μου αρέσει όμως τελικά, που ο κάπως θορυβώδης που έβαλα έχει φοβερή ροή αέρα για την αρχή του στησίματος! Δηλαδή, στην αρχή και όταν φτάσουμε και πρωτοστήνουμε στο πεδίο, θα τον αφήνω με φουλ στροφές γιατί ακόμη δεν σε νοιάζει ο θόρυβος, όταν στήνεις τον εξοπλισμό, ευθυγραμμίζεις κλπ.

 

Όταν ξεκινήσει η παρατήρηση (και αφού θα έχει σχεδόν κρυώσει και το κάτοπτρο σίγουρα πια!) δεν θα τον κλείνω αλλά θα συνεχίζει να φυσάει το κάτοπτρο, ΟΛΗ τη νύχτα, με χαμηλότερες όμως στροφές χωρίς να μας χαλάει την ησυχία του βουνού... :mrgreen: \:D/

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο Βράτολη αν και δεν συμμετέχω στο φόρουμ παρ'όλα αυτά παρακολουθώ συνεχώς τα δρώμενα και πραγματικά είσαι σπουδαίο άτομο.Συγχαρητήρια και γι αυτό το θέμα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάσο για την αναλυτική παρουσίαση! Κάποιες μικρές επεμβάσεις στα τηλεσκόπιά μας (ειδικά τα dob) κάνουν τη διαφορά! Προσωπικά δεν το έψαξα ποτέ αναλυτικά το θέμα όσον αφορά τις ακριβείς τιμές καθώς το τηλεσκόπιό μου είχε ενσωματωμένο ανεμιστηράκι. Για την ιστορία αναφέρω πως με ένα πενηντάρι ανεμιστήρα με 11 CFM που είχε ενσωματωμένο το 12άρι μου έχει ήδη μεγάλη διαφορά όσον αφορά την ταχύτητα ψύξης. Ίσως κάποτε δοκιμάσω και ένα ισχυρότερο με τα 20 που λες πως προτείνονται.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο, όντως το 16αρι χρειάζεται τρεις 80άρηδες ανεμιστήρες. Επεξεργάζομαι όμως και μια άλλη ιδέα, να αντικαταστήσω το αντίβαρο στο κάτω μέρος του σωλήνα με μια 7άρα ή 12άρα (ανάλογα με το βάρος) μπαταρία. Ούτως η άλλως η διαφορά στην τιμή από τα 7 στα 12A θα είναι μικρή...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλία η ιδέα είναι πολύ καλή! Την είχε γράψει και ο Ανδρέας εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17694&highlight=

 

Νομίζω πως είναι ότι καλύτερο για να κάνεις, και το αντίβαρο σου θα έχεις και την μπαταρία, όλα σε ένα! :wink:

 

Τρεις 80άρηδες έ;; Λογικό είναι για τέτοιο κάτοπτρο. Στην δική σου περίπτωση νομίζω είναι ακόμη πιο σημαντικό να επιλέξεις κάποιους αποδοτικούς αλλά και συνάμα αθόρυβους γιατί και οι 3 μαζί αν είναι θορυβώδεις θα σε ταλαιπωρήσουν.

 

Σε περίπτωση που σε ενοχλεί ο ο θόρυβός τους:

Με το fan speed controller που έβαλα, αν πάρεις το ίδιο ή το άλλο που έδειξα, μπορείς να ελέγξεις και πάνω από έναν ανεμιστήρα, με τη χρήση διακλαδωτικού καλωδίου όπως αυτό

http://www.e-shop.gr/product?id=PER.804329

 

PER.804329.jpg

 

Μόνο που θα πρέπει να προσέξεις το ρεύμα που καταναλώνουν όλοι μαζί να μην ξεπερνάει τα 700mA, αλλιώς θα σου καεί ο ροοστάτης! Ο δικός μου καταναλώνει 240mA, οπότε θα μπορούσα να βάλω μόνο μέχρι 2 στον ροοστάτη. Υπάρχουν και άλλοι με χαμηλότερο ρεύμα, κάτω από 200mA, οπότε θα είσαι ΟΚ.

Σε περίπτωση που δεν κάνουν θόρυβο ή δεν σε ενοχλεί, δεν χρειάζεσαι τίποτα από ροοστάτες, τους συνδέεις και καθάρισες.

 

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ που διαμένουν Αθήνα, ξέχασα να σας αναφέρω το εξής:

 

Υπάρχει ένα πολύ καλό μαγαζί στους Αμπελόκηπους μέσα στον μικρό Πύργο, που ειδικεύεται σε θέματα cooling υπολογιστών,

 

www.checkmate.gr

 

Γιατί το λέω; Αν πάτε από εκεί, έχετε δυνατότητα να σας βάλουν τον/τους ανεμιστήρες που θέλετε να πάρετε σε λειτουργία, ώστε να τους ακούσετε πριν τους αγοράσετε!

Σημαντικό, αλλού δεν θα το καταφέρετε εύκολα αυτό.

 

Είναι πολύ εξυπηρετικά παιδιά, όσες φορές έχω πάει με έχουν βοηθήσει σε πολλά θέματα cooling για τα PC.

Έχουν επίσης μεγάλη ποικιλία ανεμιστήρων, οπότε κάτι μπορείτε και εκεί να βρείτε σε όποιο μέγεθος ενδιαφέρεστε.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για τρεις ανεμιστηρες ειχα αγορασει παλια ενα fan controler της akasa για υποδοχη 3.5" ,στα 16 ευρο.

http://www.scan.co.uk/products/35-akasa-ak-fc-06bkv2-brushed-aluminum-black-fan-control-for-3-fans-with-2x-usb-20-ports

 

Αλλα ειδα στο eshop και αλλες λυσεις που εχουν και κοκκινο φωτισμο, ρυθμιζομενο. http://www.e-shop.gr/product?id=PER.809441

 

Ανεβαζουν το κοστος αλλα ειναι ομορφες λυσεις.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή εδώ :

 

http://nebulaindarkness.blogspot.gr/2009/03/blog-post_673.html

Orion Amateur Observatory Langadas

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

William Optics Zenith Star

ED 70/420,

Guide Scope :Meade 70/600,

TS Guide Finder 9x60,

Celestron SkyMaster 15x70,

Bresser 10x50,

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Μαρίνο από κοντά και πρόκειται για εξαιρετικό παιδί με μεράκι και αγάπη γι αυτό που κάνει. Χωρίς τη βοήθειά του τα ηλεκτρονικά της EQ6 μου θα ήταν ..νεκρά σε μια εποχή που δεν υπήρχαν διαθέσιμα ανταλλακτικά. Δεν ξέρω κατά πόσον ασχολείται ακόμα με το χόμπυ και τις κατασκευές, αλλά το site του και στοιχεία επικοινωνίας είναι εδώ:

http://webspace.webring.com/people/ds/starguider1/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι ενθαρυντικό που άνθρωποι με μεράκι και οργανωτική κουλτούρα σαν τον Τάσο, τολμούν συνεχώς πάνω στον εξοπλισμό τους αλλά και μοιράζονται αυτό που πετυχαίνουν. Δίνουν επιπλέον λόγο ύπαρξης και ζωή στο φόρουμ.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

gaos-optics-de.gif

 

GREGOR is a double Gregorian type telescope, i.e. it has two intermediate foci F1 and F2. The parabolic primar mirror M1 produces the primary focus F1 where a water-cooled field stop limits the FOV to 150''. For calibration of the motor-driven mirrors M2 and M3 and for aligning purposes a pinhole or a fiber can be inserted into F1. The elliptic secondary mirror M2 images F1 onto the secondary focus F2. Due to the tight optical alignment tolerances between M1/M2, M2 is attached to a hexapod. In order to ensure correct alignment, the AO controls the tip/tilt and xyz-movement of the hexapod. The elliptical tertiary mirror M3 picks up F2 and produces the f/37 science beam. M3 is used for focusing and also controled by the AO. M4-M7 transfer the light into the stationary optics lab. The removable field derotator compensates the image rotation of the alt-azimuth mount and uses mirrors M8-M10. M11 reflects the light to the AO optics bench. Various field stops, pinholes, targets etc. can be put into the focus F3. The collimator M12 images the entrance pupil onto the TipTilt mirror M13 which eliminates the image jitter. The Deformable Mirror M14 then only needs to compensate the image blurring. The f/37 science beam (image scale 3.8''/mm) is recreated by the reimager M15. M16 finally distributes the light to the various postfocus instruments. Removing M11 bypasses the AO and the light passes directly to M16. Each postfocus instrument has its own wavefront sensor placed directly before the respective science focus F4, thus minimzing errors due to room seeing, building vibrations etc. In contrast to the VTT, scanning at GREGOR is done by the tiptilt mirror, thus a spectrograph slit always sees the center of the corrected FOV.

 

http://www.kis.uni-freiburg.de/index.php?L=1&id=229

 

vodno-hlajenje_en.jpg

 

:cheesy:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια αναβάθμιση στα μηχανικά μέρη, είναι προφανές ότι βοηθάει ή οχι, αφού μπορεί κάποιος να αισθανθει τη χρησιμότητα της. Θεωρητικά η συγκεκριμένη αναβάθμιση πόσο μπορεί να βελτιώσει το είδωλο στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο;

Και λέω θεωρητικά γιατί δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος σύγκρισης, αλλά και γιατί δεν εμπιστεύομαι την υποκειμενική άποψη κάποιου. Σε αυτό το χόμπι υπάρχει η ιδιαιτερότητα, κάτι, που κάποιον ενθουσιάζει κάποιον άλλο να απογοητεύει.....

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θεωρητικά η συγκεκριμένη αναβάθμιση πόσο μπορεί να βελτιώσει το είδωλο στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο;

Και λέω θεωρητικά γιατί δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος σύγκρισης, αλλά και γιατί δεν εμπιστεύομαι την υποκειμενική άποψη κάποιου. Σε αυτό το χόμπι υπάρχει η ιδιαιτερότητα, κάτι, που κάποιον ενθουσιάζει κάποιον άλλο να απογοητεύει.....

 

Πάνο φίλτατε, αφού σε ευχαριστήσω θερμά για τα καλά σου λόγια, να σου πω το εξής σε αυτό που ρωτάς: η συγκεκριμένη αναβάθμιση δεν έγκειται στα πλαίσια της υποκειμενικότητας.

 

Είναι αποδεδειγμένο προ πολλού πως η ψύξη στα κάτοπτρα των Νευτωνείων και η διατήρησή της έχει σημαντικά οφέλη στην ποιότητα των ειδώλων. Δηλαδή όλη η εγκατάσταση έγινε με αυτό κατά νου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ακόμη και ο κατασκευαστής SW έχει ήδη έτοιμη θέση για ανεμιστήρα. Γνωρίζουν τα οφέλη και για αυτό την έβαλαν εκεί. Άλλοι κατασκευαστές στο δίνουν με έτοιμο ανεμιστήρα που σημαίνει ότι και αυτοί δεν το βάζουν τυχαία.

 

Για του λόγου το αληθές δες και το παρακάτω άρθρο, διάβασέ το με προσοχή:

 

http://www.deepskywatch.com/Articles/rear-fan-newtonian.html

 

Κρατάω τα πρώτα λόγια του άρθρου και τονίζω τα πιο σημαντικά!

 

Cooling a reflector telescope is extremely important. As long as the primary mirror is warmer then ambient temperature (and it's usually is) - several processes occur: Warm air rises from the mirror, causing currents and turbulence inside the tube. A boundary layer of slightly warmer air forms right over the primary mirror surface. These layers and currents degrade the image, making it "dance", and blurring the fine details. Also the mirror itself while it constantly cools down - changes its properties (focal length) which can be a pain for photographers.

 

Even if you take a telescope out 1-2 hours before observing session begins - a mirror will usually stay warmer then the ambient temperature. That is because it takes longer for glass mirror to cool down, then for air temperature to drop during the night. This effect is especially severe in case of cold weather, and large mirrors.

 

A solution is active cooling of the primary mirror.

There are several ways of doing the job, while most popular of them involve attaching some type of PC fan to back of the OTA (which is often fitted with screw holes for this purpose). This can be either intake, or exhaust fan. One bigger fan, or several small ones.

 

Επίσης, κοίτα τι γράφει στο άρθρο της Protostar που έβαλα στην αρχή του νήματος:

 

The resolution of a Newtonian telescope will improve by forcing ambient airflow over the primary mirror, usually with one or more small fans. When the optical face of the mirror is even 1-2 ºC (2-3 ºF) or more above the ambient air temperature, observable image degradation will exist.

 

 

Κοντολογίς...ΒΟΥΡ για έναν ανεμιστήρα! :mrgreen: :lol:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πιο εύκολος τρόπος να δει κανείς τη διαφορά με τα ίδια του τα μάτια είναι να βγάλει από το σπίτι το τηλεσκόπιο και να κοιτάξει έναν πλανήτη άμεσα χωρίς να το αφήσει να κρυώσει. Εκεί θα παρατηρήσει τα θερμικά ρεύματα που δημιουργούνται καθώς κρυώνει το κάτοπτρο ως τρεμόπαιγμα του ειδώλου. Αν κοιτάξει μια ωρίτσα μετά, θα δει τη διαφορά στη σταθερότητα του ειδώλου. Έτσι πείθεται πως η διαφορά στη θερμοκρασία ανάμεσα στο περιβάλλον και στο κάτοπτρο "βλάπτει" το είδωλο. Η προσθήκη του ανεμιστήρα βοηθάει αυτή η διαδικασία να γίνει πιο γρήγορα. Εξαρχής είδα διαφορά όταν άρχισα να χρησιμοποιώ τον ανεμιστήρα του τηλεσκοπίου μου όσον αφορά την έναρξη της παρατήρησης. Αυτό που άργησα λίγο να εφαρμόσω ήταν να το αφήνω ανοικτό καθόλη τη διάρκεια της παρατήρησης καθώς η διαφορά θερμοκρασίας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην αρχή. Επίσης σε διαφορετικές περιοχές και εποχές ο ρυθμός πτώσης της θερμοκρασίας αλλάζει και αναδεικνύεται περισσότερο ή λιγότερο το πρόβλημα. Αν κάποιος θέλει να κάνει πιο "αντικειμενικές" μετρήσεις θα πρέπει να κάνει επανειλημμένες δοκιμές μαζί με λήψη θερμοκρασιών, κάτι που νομίζω πως έχει γίνει στα link που έχει δώσει ο Τάσος.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο αφορά τη μείωση του χρόνου ψύξης είναι ξεκάθαρο ότι ο ανεμιστήρας βοηθάει σημαντικά. Και οπωσδήποτε είναι μεγάλο όφελος ειδικά για αυτούς που παρατηρούν συχνά και ίσως και για λίγο χρόνο από το σπίτι τους. Γιατί αν θέλεις να βγεις για 2 ώρες παρατήρηση, δεν μπορείς να περιμένεις 1,5 ώρα να κρυώσει το κάτοπτρο. Εκεί που δεν αναφέρονται αρκετά, είναι στο αν βοηθάει και μετά τη ψύξη του κατόπτρου.

Άν χρησιμοποιείς το τηλεσκόπιο μόνο για βαθή ουρανό και μόνο σε εξορμήσεις, προσωπικά εγώ δεν θα επιβάρυνα την ήδη οριακή φορητότητα του 12αριου με καλώδια μπαταρίες και φορτίσεις....

Επειδή όμως το χρησιμοποιώ και στο σπίτι με βλέπω και για ανεμιστηράκι..... 8-[ 8-[

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περιμενοντας το lazy susan δεν μπορω να κατσω στα αυγα μου :mrgreen:

Παρηγγειλα αυτον τον ανεμιστηρα http://www.e-shop.gr/product?id=PER.663567 . Στα θετικα του ειναι οι προδιαγραφες του που ειναι μεσα σε αυτο που ζηταμε, τα αποσπωμενα πτερυγια για ευκολο καθαρισμα χωρις να βγαλουμε τον ανεμιστηρα απο το τηλεσκοπιο και ενσωματωμενο ενα μικρο ποτενσιομετρο για ρυθμιση των στροφων. Εγω πηρα και το fan control που δειχνει ο Τασος, σε περιπτωση που δεν με ικανοποιει το ενσωματωμενο.

Εδω ενα παραδειγμα απο τον 12αρη.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης