Jump to content

Καθισμα παρατηρησης


geragelos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας και χρονια πολλα σε ολους

Φετος, ενοιωσα την αναγκη για καθισμα παρατηρησης. Εφτιαξα προχειρα ενα σαν αυτο στο συνημμενο και για πρωτη φορα αντεχω σε ολονυχτιες παρατηρησεις.

Τωρα θελω να φτιαξω ενα σταθερο, ανετο, γερο,ελαφρυ.Εχει καποιος εμπειρια στο θεμα?

.jpg.2081f9a46e8bc141c66a18de685c9b8c.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μιχάλη κατ' αρχήν συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη ξύλινη κατασκευή. Πέρα από την όποια ευχρηστία είναι ένα υπέροχο αληθινό ξύλινο αντικείμενο.

Για πιο πρακτικούς λόγους εγώ κατασκεύασα αυτή εδώ την σκαλίτσα και επί δέκα χρόνια της έχω βγάλει το λάδι. Στην κάτω φωτογραφεία την βλέπεις και με ένα ταμπλά επάνω της. Κατασκευή και ιδέα της γυναίκας μου. Αυτό είναι το τραπεζάκι για να πεινούμε το καφέ και να τρώμε. (Πηγαίνουμε εκδρομές με αντίσκηνο). Το καθισματάκι είναι αυτή η απλή ξύλινη κατασκευή, που την βλέπεις και πάνω σε ένα σκαλί στην πρώτη φωτογραφία και πάνω στο τραπεζάκι στην άλλη. Σε αυτή που είναι πάνω στο τραπεζάκι μπορείς να δεις πως είναι φτιαγμένο. Έχω 6 θέσεις. Γιατί 5 είναι τα σκαλιά. Στη μία πλευρά έχω 3 σκαλιά και στην άλλη 2. Τα έχω υπολογίσει έτσι ώστε αυτά να απέχουν μεταξύ τους ίση απόσταση. Σαν να είχα βάλει στην μία πλευρά 5. Και η έκτη στο κεφαλόσκαλο. Η 6 αυτές θέσεις καλύπτουν όλα τα ύψη και πάντα βρίσκω το πιο βολικό.

895771254_IMG_9045.thumb.jpg.26e29e9ff72795fea69ef349fbf99a76.jpg

548077557_IMG_9046.thumb.jpg.138d21a313b6d7de3cf13c3684ddb562.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου μπράβο πολύ ωραίο, είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται.

 

Εγώ πρόσφατα παρήγγειλα το αστροκάθισμα της skywatcher που βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία και που έχει τύχει θετικών σχολίων από ερασιτέχνες (το περιμένω από μέρα σε μέρα).

 

Αν και αρκετά νεότερος, το χρειάζομαι πλέον και εγώ. Στις τελευταίες χειμερινές εξορμήσεις μόνο δύο παράγοντες ήταν αρκετοί για να με κάνουν να θέλω τα μαζέψω: η κόπωση στη μέση και τα κρύα πόδια. Την επόμενη φορά ελπίζω να τα έχω αντιμετωπίσει και τα δύο.

 

Επίσης, καθώς ποτέ δεν έκανα συστηματικά καθιστική παρατήρηση, δεν έχω απολύτως κατασταλαγμένη αντίληψη για τη βοήθεια που θα έχει στην παρατήρηση (πέρα από τη μέση και την ξεκούραση). Έχω διαβάσει αναφορές πως η άνεση και η ξεκούραση αντικατοπτρίζεται και σε περισσότερες λεπτομέρειες στην παρατήρηση. Ελπίζω να αναφέρω τα δικά μου αποτελέσματα σχετικά σύντομα!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγόρασα ένα κάθισμα σιδερώματος για 18 ευρώ από τα Aldi προ τετραετίας και δεν χρειάστηκε να ξανασχοληθώ με το θέμα. Το χρησιμοποιώ συνέχεια. Στην αρχή θεωρούσα ως μειονέκτημα τον τρόπο που αλλάζει το ύψος αλλά πλέον το θεωρώ πλεονέκτημα, έχοντας διαβάσει για καταρρεύσεις των καθισμάτων που χρησιμοποιούν την τριβή (όπως η Skywatcher). Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για υπερβολές ή όχι και δεν πρόκειται να το μάθω μάλλον, καθώς αυτή η απλή καρέκλα με καλύπτει απολύτως και φαίνεται πως είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Μόνο μια πλαστική τάπα έχασα σε κάποιο βουνό.

Το ξύλο είναι ελκυστικό αλλά χρειάζεται αδιαβροχοποίηση και απαιτείται μεγαλύτερο πάχος για να επιτευχθεί η ακαμψία του σιδηροσωλήνα. Παράλληλα πρέπει να δοθεί προσοχή στο να διατηρηθεί το βάρος σε ανεκτά επίπεδα. Αλλά η σταθεροποίηση με σφήνες εμπνέει εμπιστοσύνη. Το ίδιο και η μέθοδος του εγκάρσιου πείρου (πίρου κατά Μπαμπινιώτη) που ακολουθεί η καρέκλα σιδερώματος ή η μέθοδος του κοχλία που νομίζω ακολουθούν τα σκαμνιά των ντράμερ (με πλεονέκτημα την άμεση αλλαγή ύψους και μειονέκτημα την απουσία πλάτης).

Η δική μου είναι σε μαύρο, αλλά κατά τ' άλλα ίδια με αυτή αριστερά.

Ironing_Chair_Ironing_Seat_Ironing_Stool.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κατάρρευση από όσο έχω διαβάσει γινόταν στην πρώτη έκδοση του καθίσματος. Στη δεύτερη, πρόσθεσαν ένα ελατήριο που λύνει το πρόβλημα. Σύντομα θα σας πω ο ίδιος!!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

'Εχοντας χρησιμοποιήσει το αστροκάθισμα της Skywatcher εδώ και περίπου 5 χρόνια, έχω να πω μόνο τα καλύτερα. Η χρησιμότητά του στις παρατηρήσεις που κάνω με το συνδυασμό EQ-6/C11 είναι ανεκτίμητη. Στο αστροκάθισμα αυτό η αυξομείωση του ύψους του καθίσματος είναι πολύ εύκολη και παρότι είμαι αρκετά βαρύς δεν είχα μέχρι τώρα πρόβλημα κατάρρευσης.

 

Οι πιο παλιοί μου είχαν πει ότι παρατηρώντας καθιστός κερδίζεις περίπου 0,5 mag και τείνω να συμφωνήσω. Γενικά η παρατήρηση με τη βοήθεια καθίσματος είναι απόλαυση αφού παραμένεις ξεκούραστος και μπορείς να προσηλωθείς στο στόχο σου. Μόλις το δοκιμάσετε δεν θα θέλετε να ξαναπαρατηρήσετε όρθιοι.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μιχάλη πολύ ωραία η κατασκευή, περιμένω να την δω και από κοντά!

 

Όσον αφορά τα καρεκλάκια του εμπορίου:

 

Το έχω ξαναγράψει στο παρελθόν. Έχοντας "φάει" κυριολεκτικά όλο το διαδίκτυο με τις πιθανές επιλογές για εβδομάδες (!) και συνυπολογίζοντας τους παράγοντες κόστος+βάρος, θεωρώ ότι έχω κάνει την ΚΑΛΥΤΕΡΗ επιλογή από το 2011 που το πρωτοπήρα. Μιλάω για το παρακάτω καρεκλάκι το οποίο έχουν αγοράσει επίσης οι PanosSky (Πάνος) και 50mm (Δημήτρης) και κάποιοι ακόμη που δεν θυμάμαι τώρα, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την εγκυρότητα αυτών που γράφω.

 

Είναι αυτό, στις φώτο ένας από αυτούς που το πουλάνε. Αντέχει μέχρι 136 κιλά βάρος!

http://www.buyastrostuff.com/store/Metal-astro-chair-frame-page.htm

 

Metal%20Astro%20Chair.gif

Metal_chair_proof_test.jpg

Metal_chair_folded.jpg

 

Μόλις 4.5 κιλάκια, σκυλί, στιβαρό, ΤΑΧΥΤΑΤΟ στις αλλαγές ύψους και χωρίς διαβαθμίσεις υποχρεωτικές, made in Japan (SEIKO) και με διαθέσιμα ανταλλακτικά από τους ανθρώπους που το εμπορεύονται!! Το έχω πάει σε όρη και βουνά, σε διάφορα τερραίν και σε εκδηλώσεις του συλλόγου μου (ΕΑΕ) όπου βοηθούσε ακόμη και τα μικρά παιδιά να πατήσουν/κάτσουν επάνω για να φτάσουν το προσοφθάλμιο ή να κάθομαι εγώ και να τα κρατάω αγκαλιά ώστε να κοιτάξουν.

 

Το καλύτερο όμως χαρακτηριστικό του είναι αυτό του...υποποδίου (η αλλιώς του "τεμπέλη")!! Κάτι που δεν έχει το SW ούτε τα υπόλοιπα. Απίστευτη άνεση και τα πόδια δεν χρειάζεται να πατούν στο παγωμένο και υγρό χώμα όσο παρατηρούμε. Για αυτό το χαρακτηριστικό του και για τα 2 κιλά λιγότερο βάρος θεωρώ ότι είναι ανώτερο του SW (6.5 κιλά). Άριστη η μεταφορικότητά του!

 

Το είχα πάρει 105 Δολλάρια + 70 μεταφορικά (λόγω μεγέθους) από το Colorado των ΗΠΑ. Μου το έστειλαν με δηλωμένη τιμή 40 δολλάρια! :mrgreen: Πέρασε αέρα!

 

Ακρίβηνε κατά 10 δολλάρια αλλά θεωρώ ότι και πάλι είναι BEST BUY για μια ζωή με άριστη ποιότητα κατασκευής. Στα ίδια χρήματα με τo SW νομίζω είναι, αλλά... :-note

 

Ένα review που έγινε για αυτό:

 

To this end, I have found the astro chair from BuyAstroStuff to

be the best of breed.

 

http://www.buyastrostuff.com/store/Metal-astro-chair-frame-page.htm

 

This chair is not only amazingly sturdy, it also has a number of very nice touches that when combined, really make a difference. First, it is a quality product. Made by Seiko in Japan (not the

watch maker people but similar quality), this chair has a very solid feel. The feet are turned 90 degrees so they don't sink into soft ground as easily as other chairs. The cam locking mechanism has infinite adjustment that when locked, has no play whatsoever. It folds flat for easy storage. The seat is locked even in the flat storage position. It has a foot support for when you are using the highest seat positions. You have no idea how nice this feature is until you have used it and gone to another chair that doesn't have it. The chair can be opened, closed and the height adjusted even with the thickest gloves on. Padded seat. User serviceable parts. Textured finish on the metal that allows secure and slip-free handling even when wet with dew or ice. The design even provides a natural and convenient top handle. Last but certainly not least, the price is competitive. Really competitive. I have used astro chairs that cost twice as much as the BuyAstroStuff chair that are not nearly as good!

 

The only suggestion I would make to BuyAstroStuff is to change

the color to white or neon red. Making the chair more visible at

night would make it a bit less likely someone will trip over it!

 

I give the BuyAstroStuff observing chair five stars. You will too.

 

"My advice is free and worth every penny!"

 

-Christopher Erickson

Network Design Engineer

Anchorage, AK

N61° 11.710' W149° 46.723'

Meade 16" LX200 SCT

www.data-plumber.com

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...
Γεια σας και χρονια πολλα σε ολους

Φετος, ενοιωσα την αναγκη για καθισμα παρατηρησης. Εφτιαξα προχειρα ενα σαν αυτο στο συνημμενο και για πρωτη φορα αντεχω σε ολονυχτιες παρατηρησεις.

Τωρα θελω να φτιαξω ενα σταθερο, ανετο, γερο,ελαφρυ.Εχει καποιος εμπειρια στο θεμα?

μπορείς να μου πεις περίπου διαστάσεις?και τι ξύλο είναι?

ενημερωτικά και δεν ξέρω αν έχει σημασία, είμαι 1,90

carpe diem quam minimum credula postero
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγιστο υψος καθισματος 85cm. Το ματι μου φθανει ακριβως στο προσοφθαλμιο στο ζενιθ.Καλο ειναι να μετρισεις τι γινεται με το δικο σου τηλεσκοπιο. Εχω προσθεσει και ενα στηριγμα για τα ποδια. Τα ξυλα ηταν απο την αποθηκη μου, οτι υπηρχε. Γι αυτο και εχω φθορες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Γεια σας και χρονια πολλα σε ολους

Φετος, ενοιωσα την αναγκη για καθισμα παρατηρησης. Εφτιαξα προχειρα ενα σαν αυτο στο συνημμενο και για πρωτη φορα αντεχω σε ολονυχτιες παρατηρησεις.

Τωρα θελω να φτιαξω ενα σταθερο, ανετο, γερο,ελαφρυ.Εχει καποιος εμπειρια στο θεμα?

Συγνώμη οι διαστάσεις του, ξέρουμε;

carpe diem quam minimum credula postero
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Μπορώ και εγώ να πιστοποιήσω πως η καρέκλα του BuyAstrostuff είναι καταπληκτική. Στην πραγματικότητα κάνει τα ίδια με την καρέκλα του Aldi η οποία κοστίζει το 1/10 της τιμής, αλλά επιπλέον:

1. Αλλάζεις το ύψος στο φτερό και δεν καταρρέει

2. Έχει πραγματικό υποπόδιο

3. Είναι ελαφρύτερη

4. Έχει καλύτερη βάση για το χώμα από την καρέκλα του Aldi, η οποία είναι προσανατολισμένη στο παρκέ

 

Τη χρησιμοποιώ στις παρατηρήσεις, αλλά και μέσα στο σπίτι, συγκεκριμένα στο μικροσκόπιο και όταν τακτοποιώ τις συλλογές μου σε βιτρίνες.

 

Πρόβλημα: Το BuyAstrostuff δεν υπάρχει πλέον (όπως και το Aldi). Όμως, θα την βρείτε, ακριβώς την ίδια, ως Vestil CPRO-800LP Ergonomic Worker Seat/Chair

 

https://www.amazon.com/Vestil-CPRO-800LP-Ergonomic-Worker-Capacity/dp/B07D7G84H5

 

Η αστροκαρέκλα, το αστρογιλέκο και τα κιάλια, είναι από τα ελάχιστα αστρονομικά αντικείμενα που έχω χρησιμοποιήσει και σε άλλους τομείς της ζωής μου, έτσι ώστε να έχουν από τους ευνοϊκότερους δείκτες cost/benefit.

 

716PN0ZaMpL._SL1500_.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ύστερα από χρόνια χρήσης στο αστροκαρεκλάκι το συγκεκριμένο...τραβάει ακόμη χωρίς κανένα πρόβλημα!

 

Κρίμα που το σταμάτησαν εκείνοι εκεί στο Colorado, το amazon δεν στέλνει Ελλάδα νομίζω για αυτό. Αλλά μήπως μέσω του Αγγλικού;

 

Τα λάστιχα στο δικό μου που είναι κυλινδρικά θέλουν σιγά σιγά αλλαγή, λογική η φθορά σε κάποιο βαθμό. Στο colorado έδιναν μου είχαν πει και ανταλλακτικά αλλά τώρα..που να βρω...θα δω μήπως βρω τα παλιά μηνύματα που τους είχα στείλει όταν το αγόρασα και μήπως έχουν ακόμη...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο αν βρεις, θέλω και εγώ......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρήκα τον κατάλογο, αλλά δεν βλέπω κάπου parts.

 

https://www.vestil.com/products/ergosol/worker_seats.htm

 

Μπορείτε να το φτιάξετε όπως οι γιατροί. Μία στρώση βαμβάκι, μια γάζα, μπόλικο λευκοπλάστ και από πάνω κάτι για αδιαβροχοποίηση από λάστιχο ή latex, χοντρό προφυλακτικό, γάντι ή λάστιχο αιμοληψίας, ό,τι χωράει και αντέχει.

619271591_Vestil01.jpg.e328759e22af1c02dd6eb224d6948e39.jpg

CPRO-800LP, MANUAL.pdf

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρήκα τον κατάλογο, αλλά δεν βλέπω κάπου parts.

 

https://www.vestil.com/products/ergosol/worker_seats.htm

 

Μπορείτε να το φτιάξετε όπως οι γιατροί. Μία στρώση βαμβάκι, μια γάζα, μπόλικο λευκοπλάστ και από πάνω κάτι για αδιαβροχοποίηση από λάστιχο ή latex, χοντρό προφυλακτικό, γάντι ή λάστιχο αιμοληψίας, ό,τι χωράει και αντέχει.

 

Τα δικά σου λαστιχάκια είναι σε καλή κατάσταση;;

Δεν ξέρω αν θα κλειδώνει με αυτή τη πατέντα......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι Πάνο, εμένα φαίνονται μια χαρά. Πρόσφατα το πήρα από άλλο μέλος και δεν είναι ταλαιπωρημένο.

 

Υπάρχει ένα υλικό Loctite το οποίο μοιάζει με πλαστελίνη. Το πλάθεις με το χέρι και δίνεις το σχήμα που θέλεις. Όταν στεγνώσει γίνεται σαν ελαστικό. Το έχουν στα Praktiker σε λευκό και μαύρο χρώμα.

 

loctite-kintsuglue-mayros.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τιτανοτεράστιε Κώστα ! Δώσε μας την λύση για άλλη μια φορά! \:D/ :mrgreen:

 

Θα το δοκιμάσω το συντομότερο, φαίνεται πολύ καλό...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν στεγνώσει γίνεται αρκετά σκληρό (αλλά και ελαστικό), δεν εγγυώμαι όμως πως θα αντέξει τα κατσάβραχα που πάτε. Εγώ επισκευάζω κυρίως μασημένα καλώδια με αυτό.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης