Jump to content

Κιάλια Test: United Optics σειρά premium BA8 10Χ50 Hi Res


Προτεινόμενες αναρτήσεις

.

        • Test: Binoculars United Optics Premium BA8 10Χ50 High Resolution

        • _____________________________________________________________

 

        • [fullalbumimg]17961[/fullalbumimg]

 

          • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  • α' Συμπεράσματα – γενικές εκτιμήσεις
    β' Πρόλογος
    γ' Ιστορικό
    δ' Διαφημιζόμενα Τεχνικά Χαρακτηριστικά
    ε' Ακρίβεια διαφημιζόμενων Τεχνικών Χαρακτηριστικών
    ζ' Τιμή

 

2. ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

 

3. ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

  • α' - Μηχανική κατασκευή
    β' – Εστίαση & IPD
    γ' - Ευθυγράμμιση
    δ' - Προσοφθάλμιοι & exit pupil
    ε' - Eye Relief
    στ' - Πρίσματα
    ζ' - Επιστρώσεις
    η' - Πραγματική Διάμετρος & Μεγέθυνση
    θ' - True Field of view
    ι' - Οπτική απόδοση
    ια' - Τι πληρώνουμε παραπάνω στα BA8 και στα premium κιάλια γενικότερα;

 

4. ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ

 

4.1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

  • 4.1.α' Μηχανική κατασκευή
    4.1.β' IPD
    4.1.γ' Η Ευθυγράμμιση και ο διαφορετικός μηχανισμός τους
    4.1.δ' Εστίαση
    4.1.ε ' Προσοφθάλμιοι φακοί
    4.1.στ' Αντικειμενικοί φακοί
    4.1.ζ' Πρίσματα
    4.1.η' Εστιακή απόσταση
    4.1.θ' Διαπερατότητα φωτός (light transmission)
    4.1.ι' Επιστρώσεις
    4.1.ια' Πραγματική Διάμετρος & Μεγέθυνση
    4.1.ιβ' TFOV

 

4.2 ΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

  • 4.2.α' Vignetting, Φωτισμός της κόρης εξόδου
    4.2.β' Ικανότητα Ανάλυσης - USAF 1951 Resolution target
    a) on-axis
    b) off-axis
    4.2.γ' Κοντράστ - USAF 1951 Contrast target

 

 

4.3 ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ – ABERRATIONS - DISTORTIONS

  • 4.3.α' Καμπυλότητα & Field Sharpness
    4.3.β' Barrel – Pincushion:
    4.3.γ' Αστιγματισμός
    4.3.δ' Κόμη
    4.3.ε' Σφαιρική εκτροπή
    4.3.στ' Χρωματική εκτροπή
    4.3.ζ' Απόδοση Λευκού
    4.3.η' Flaring, Ghosting

 

4.4 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

  • 4.4.α' Οι συνθήκες δοκιμής
    4.4.β' Limiting Magnitude
    4.4.γ' Στο πεδίο
    • Εστίαση – Ευθυγράμμιση - Απόδοση χρωμάτων - Μετρήσεις TFOV, Σφαιρικής εκτροπής, Κόμης, Αστιγματισμού - Καμπυλότητας πεδίου & field sharpness - Limiting Magnitude - Ανάλυση (Resolution) on axis / off-axis, Παραμόρφωση - Κοντράστ - Φωτεινότητα - Flaring & Ghosting

 

5. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

  • 5.α' Τι σημαίνει έλεγχος ποιότητος;
    5.β' Σε ποιους θα χρησιμεύσουν
    5.γ' Σημεία πώλησης
    5.δ' Κατασκευαστής
    5.ε' Όλα τα μοντέλα της σειράς ΒΑ8

 

6. ΣΥΝΟΨΗ

 

Θετικά:

Αρνητικά:

 

 

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

________________________________________________________________________________

 

 

1.α' Συμπεράσματα – γενικές εκτιμήσεις

 

Έξοχα κιάλια που ανήκουν στην premium κατηγορία ποιότητος, προσιτά όμως σε κόστος. Το μέγεθος των 10Χ50 είναι το μεταίχμιο ανάμεσα στην φορητότητα και την ικανοποιητική μεγέθυνση και τα Kunming United Optics ΒΑ8 10Χ50 binoculars είναι ίσως τα καλύτερα σε αυτή την τιμή ( τα Telescope Service 10X50 Marine όπως ονομάζονται αυτά που έχω στην κατοχή μου, είναι ένα από τα ονόματα με τα οποία πωλούνται). Είναι ιδανικά για αστρονομική χρήση, μπορούν να δείξουν άφθονα αντικείμενα του ουρανού και είναι ευκολότερο να τα πάρουμε μαζί μας, από ότι ένα τηλεσκόπιο με τα παρελκόμενά του.

Στα δυνατά σημεία τους οι καθαρές εικόνες τους, το ευρύ οπτικό πεδίο τους, η μηχανική κατασκευή τους, τα οπτικά με το υψηλό κοντράστ και την φωτεινότητά τους, το σχετικά χαμηλό κόστος τους για αυτή την κατηγορία ποιότητος. Έχουν διορθώσει υπέροχα τα περισσότερα σφάλματα που συναντούμε στα κιάλια.

Στα αδύνατα σημεία, το ότι χρειάζονται περισσότερο "αέρα" στο eye relief για όσους χρησιμοποιούν γυαλιά στην παρατήρηση και βελτίωση στα καπάκια των αντικειμενικών φακών. Αν αγοράζετε μόνο ότι έχει άφθονο eye relief, θα έλεγα να σταματήσετε το διάβασμα εδώ. Εκτός και αν δεν χρησιμοποιείτε γυαλιά, ή αν σας ενδιαφέρουν γενικότερα οι πληροφορίες για τις δοκιμές κιαλιών και την χρήση τους.

Κυρίως λοιπόν θα εκτιμηθούν από έμπειρους χρήστες που έχουν υψηλότερες απαιτήσεις και αναζητούν την οπτική ποιότητα στην παρατήρηση. Μπορούν να στηθούν γρήγορα σε έναν τρίποδα ώστε να εκμεταλλευτούμε ένα σύντομο καθημερινό διάλλειμα για παρατήρηση έστω 2-3 στόχων, κάτι που με τηλεσκόπιο, ως επί το πλείστον δεν πράττουμε.

 

IMG_4729-c.jpg

 

Εικόνα: Μια χρήσιμη σύγκριση μεγέθους από 3 κιάλια United Optics της σειράς ΒΑ8 - 10X50 , 15Χ70 και τα γιγάντια 22Χ85.

Τα 10Χ50 που εξετάζω εδώ, αν και ανήκουν στα μικρότερα στης σειράς είναι "μικρά μόνο στο μάτι".

 

Ας σημειωθεί ότι το τεστ για τα UO BA8 10Χ50 είναι αρκετά αναλυτικό διότι αποτελεί την βάση για όλη την σειρά ΒΑ8. Το μοντέλο αυτό βγαίνει σε διαφορετικές μεγεθύνσεις από 7Χ50 μέχρι τα Giant 28Χ110mm, με κάποιες επί μέρους διαφορές, αλλά διαπιστώνω πως όλα διαθέτουν τις ίδιες προδιαγραφές ποιότητας. Έτσι με αυτή την δοκιμή εδώ, θα γνωρίζει κάποιος τι θα περιμένει από την σειρά ΒΑ8 της United Optics.

 

 

1.β' Πρόλογος

 

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να δίνει 200 ή 1000 ευρώ για κιάλια ενώ θα μπορούσε να δώσει 100 ή 20 ευρώ μόνο; Ας μη μιλήσουμε καθόλου εδώ για συλλέκτες εξοπλισμού που σκονίζεται, ούτε για όσους είναι απλώς καταναλωτές. Τι κάνει τον μέσο ή τον έμπειρο χρήστη που αναζητά στα σοβαρά την παρατήρηση, να πληρώσει παραπάνω χρήματα; Διαβάζοντας την δοκιμή αυτή πιστεύω ότι θα το κατανοήσετε πλήρως.

 

Θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ μικρό με κιάλια στα χέρια. Από παιχνίδια μέχρι κάποια αξιόλογα. Από το πρώτα κιάλια στα 15 μου, που όπως ήδη σας έχω εκμυστηρευτεί χάζευα το Μαράκι της γειτόνισσας, μέχρι να τα σηκώσω στον ουρανό και να τον παρατηρήσω, άλλαξα αρκετά ζευγάρια και πέρασε κάποιο διάστημα. Κάθε φορά αποκτούσα και λίγο καλύτερα. Χρειάστηκα κάποια χρόνια ενασχόλησης με τηλεσκόπια και κιάλια, για να καταλάβω ένα πράγμα: η ποιότητα, ιδιαίτερα στα κιάλια, είναι καθοριστικής σημασίας στο τι μπορείς να δεις και πόσο βαθιά μπορείς να δεις με αυτά. Τα ποιοτικά κιάλια, έχουν συνυπολογίσει αρκετούς παράγοντες ώστε να φτάσουν σε ισορροπία κατασκευής, είναι δε άριστο οπτικό εργαλείο αστρονομίας για προχωρημένους και νεοεισερχόμενους.

 

Αλλά είναι οι έμπειροι αστροπαρατηρητές παγκοσμίως που πρωτίστως αγοράζουν premium κιάλια. Η αιτία είναι το ότι μπορούν άμεσα να αντιληφθούν τους περιορισμούς που θέτει η χαμηλή ποιότητα. Και είναι κυρίως αυτοί που τα χρησιμοποιούν για να παρατηρούν με αυτά ώστε να μπορούν να επωφεληθούν στην πράξη από τα ποιοτικά κιάλια, γιατί γνωρίζουν ότι μόνο η μεγέθυνση δεν είναι αρκετή από μόνη της για αξιόλογη αστρονομική χρήση, -με πρόγραμμα παρατήρησης ή χωρίς αυτό .

 

United-Optics-BA8-10X50-c.jpg

 

 

Ένα τέτοιο αξιοπρόσεκτο ζευγάρι κιάλια είναι τα United Optics ΒΑ8 10Χ50. Την δοκιμή αυτή την είχα από καιρό στο συρτάρι σε νούμερα μετρήσεων, ψάχνοντας να βρω χρόνο να την ολοκληρώσω. Δεν είναι ό,τι το πιο εύκολο πιστέψτε με. Έχοντας κάνει αρκετές προσωπικές δοκιμές, συγκρίσεις και αναλύσεις σε κιάλια, φακούς και εξοπλισμό, επιθυμούσα να κάνω και μία εξονυχιστική δοκιμή τους. Μόλις βρήκα τελικά χρόνο, άρχισα επαληθεύοντας άλλη μια φορά τα τεστ μου. Έτσι ωφελήθηκα διπλά, πέρα από το φρεσκάρισμα γνώσεων, μπήκα αναγκαστικά στην διαδικασία να εφεύρω αρκετές νέες μεθόδους μέτρησης/δοκιμών γιατί δεν ήμουν ικανοποιημένος με αρκετές από τις υπάρχουσες. Βελτίωσα επίσης και άλλες που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα τελικά καλύτερες και ακριβέστερες μετρήσεις. Γνώριζα εξ αρχής ότι δεν υπάρχει κάποιο τεστ στο Ίντερνετ, που να είναι αναλυτικό για τα εξαιρετικά αυτά κιάλια. Έτσι βάζοντας υψηλό στόχο, αναρωτήθηκα για το πώς θα μπορούσε να γραφτεί άραγε το καλύτερο τεστ για να το έχουμε στα Ελληνικά. Κατάλαβα σύντομα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σαν "το καλύτερο" αφού σε άλλους θα άρεσε σε άλλους όχι, επομένως έπρεπε να γράψω αυτό που θα απολάμβανα εγώ περισσότερο γράφοντάς το. Συνεπώς ο στόχος αυτός άλλαξε, περιορίστηκε και μετατράπηκε στο να γράψω με τον τρόπο που θα μου άρεσε εμένα να βλέπω γραμμένα τα τεστ των άλλων. Πιστεύω ότι αξίζουν τον κόπο αυτά τα κιάλια ώστε να γραφτεί μια εκτεταμένη δοκιμή τους.

 

Συμμεριζόμενος την πρακτική ότι οι περισσότεροι, κοιτάζουν όπως και εγώ πρώτα τα συμπεράσματα στο τέλος κάθε τεστ, τα έχω μεταφέρει στην αρχή για την ευκολία σας. Πολλές φορές σε κάποιο τεστ αν δεν με ενδιαφέρει ο εξοπλισμός που δοκιμάζεται, κοιτώ στα γρήγορα τα βασικότερα σημεία. Κάποιες φορές αυτό μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, με κάνει να προχωρήσω για να διαβάσω περισσότερα. Σε άλλα που με ενδιαφέρουν πραγματικά, λαχταρώ να είχαν μια αναλυτικότερη παρουσίαση. Το τεστ εδώ, γράφτηκε με ένα πρωτότυπο και ολοκληρωμένο τρόπο ανάλυσης σε τρία μέρη: Το μέρος "2. Με μια ματιά", είναι μια γρήγορη προσέγγιση των βασικότερων σημείων. Επεκτείνεται στο "3. Σύντομη επισκόπηση", όπου αναφέρονται τα βασικότερα σημεία με λίγα λόγια, προσφέροντας όμως ικανοποιητικές πληροφορίες σε όσους δεν αρέσκονται στο να διαβάζουν πολλά. Κατόπιν προχωράει στο "4. Σε βάθος ανάλυση", για τους λίγους που θα αναζητήσουν περισσότερη επεξήγηση και σε βάθος ανάλυση των χαρακτηριστικών αλλά και της απόδοσης.

 

Σας ενδιαφέρει η θεωρία γύρω από τα κιάλια; Όπου θεώρησα απαραίτητο προσέθεσα βοηθητικές πληροφορίες σχετικές με αυτά, ώστε να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν ακόμη περισσότερα για τα κιάλια, το πώς λειτουργούν και πως χρησιμοποιούνται. Συνεπώς ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια μια ξερής δοκιμής με μετρήσεις και συγκρίσεις. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος, στην ανάλυση. Έτσι έχει αυξηθεί το μέγεθος του άρθρου, όμως ο καθένας μπορεί να διαβάσει από τα τρία μέρη, αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Κάποιες φορές χρησιμοποιώ αυτούσιους τους αγγλικούς όρους ή παρέα με τους ελληνικούς, όταν οι τελευταίοι δεν είναι απόλυτα κατανοητοί στην απόδοση. Το συνολικό αποτέλεσμα με ικανοποίησε, το απόλαυσα και είναι όπως θα ήθελα εγώ να διαβάζω τα τεστ άλλων.

 

Για το μόνο που θα αναρωτιέστε μέχρι το τέλος, ίσως είναι το "Γιατί να ξοδέψω τα χρηματάκια μου στο διπλάσιο ή τριπλάσιο για να αγοράσω καλά κιάλια;" Η σύνθετη απάντηση είναι ότι, με το τεστ αυτό μπορείτε να κατανοήσετε μέσα από τα αποτελέσματα τις λεπτομέρειες και τις συγκρίσεις που περιέχει, το τι παραπάνω λαμβάνει κάποιος από την premium κατηγορία.

Να όμως και η απλουστευμένη απάντηση: Η εμπειρία παρατήρησης με καλοφτιαγμένα κιάλια είναι εμπειρία ομορφιάς! Και η απόλαυση της ομορφιάς, είναι κάτι που προέρχεται από μια εσωτερική ανάγκη μας. Το γιατί προκαλεί περισσότερη αισθητική ευχαρίστηση η παρατήρηση του κόσμου μας μέσα από καλύτερα κιάλια και οπτικά, θα γίνει πάλι κατανοητό όταν διαβάσετε αυτήν την δοκιμή. Ή όταν βρεθείτε πίσω από ένα τέτοιο ζευγάρι κιάλια. Και αν γίνει κατανοητό, τότε θα έχω κάνει καλή δουλειά στο να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από αυτά.

 

 

1.γ' Ιστορικό

 

factory.jpg factory-machinary-1.jpg factory-optical.jpg

 

 

Τα κιάλια Telescope Service 10X50 Marine που δοκιμάζω εδώ, προέρχονται από ένα εργοστάσιο στην Κίνα, όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των κιαλιών που πωλούνται παγκοσμίως. Από φτηνιάρικα μέχρι πανάκριβα. Έχω ξαναγράψει σχετικά με αυτό "Όταν τα κιάλια μοιάζουν, είναι ίδια;", εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=16690 .

 

Για την ιστορία να πω ότι, πριν το 2004 τα καλύτερα κιάλια κατασκευάζονταν στην Ιαπωνία, Αμερική και Γερμανία. Με του Κινέζους ακόμη γελάγαμε και λέγαμε ανέκδοτα για τις κατασκευές τους χρησιμοποιώντας όρους όπως "κινεζιά". Όταν οι Κινέζοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ποιοτικά κιάλια όπως αυτά που θα δούμε παρακάτω, το κατάφεραν τόσο καλά, ώστε πολλές γνωστές εταιρίες σύντομα έκλεισαν την γραμμή παραγωγής τους και άρχισαν να παραγγέλνουν πλέον από τον Κίνα, αφού ήταν το ίδιο καλά και φτηνότερα, τοποθετώντας απλώς το όνομά τους επάνω. Έτσι αυτοί έγιναν ουσιαστικά από κατασκευαστές, μεταπωλητές… και εγώ έγινα θιασώτης της μετάλλαξης, αμέσως μόλις εξέτασα ένα τέτοιο ζευγάρι κιάλια για πρώτη φορά. Από τότε απέκτησα αρκετά κιάλια αυτής της σειράς, αλλά δεν μου έχει φύγει ο ενθουσιασμός για αυτή την τεχνολογική υλοποίηση.

 

Τα Telescope Service 10X50 Marine (στην πραγματικότητα λοιπόν, United Optics σειρά ΒΑ8 ) κυκλοφορούν με διάφορα ονόματα, όπως θα δείτε στο "Σημεία πώλησης" για το που μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος. Πριν 10-15 χρόνια χρειαζόταν να δαπανήσουμε κοντά στα 1.000 ευρώ για κιάλια με τέτοιες επιστρώσεις premium κατηγορίας, γυάλισμα φακών αυτής της ποιότητας και τόσο στιβαρής κατασκευής.

 

 

Σήμερα μπορούμε να τα αποκτήσουμε μόνο με 199 ευρώ.

 

 

 

1.δ' Διαφημιζόμενα Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 

Μοντέλο: TS 10x50 HD High Resolution binoculars (United Optics BA8 10X50)

Σύστημα εστίασης: Ανεξάρτητη Εστίαση

Μεγέθυνση: 10x

Διάμετρος αντικειμενικού: 50mm

Διοπτρική ρύθμιση: +-5

IPD (Interpupillary Distance) : 57-75 mm

Πρίσματα: BaK-4, Porro prism

Επιστρώσεις: Πλήρως Πολυεπιστρωμένα

Light transmission : >92%

Κόρη εξόδου (Exit pupil) : 5.0 mm

Eye relief : 18.5 mm

Οπτικό πεδίο (True Field of view): 6.5°

Φαινόμενο οπτικό πεδίο (Apparent field of view): 65°

Σημείο κοντινότερης εστίασης: 6m

Υλικό επικάλυψης: Rubber armouring

Κατασκευή: Πλήρωση αζώτου εσωτερικά, shock proof

Χρώμα: Πράσινο

Weight: 1.6 kg

Width: 186mm / Length: 215 mm/ 71mm

 

 

 

1.ε' Ακρίβεια διαφημιζόμενων Τεχνικών Χαρακτηριστικών

 

Υπάρχουν κάποιες διαφορές στα όσα αναγράφονται από τους πωλητές ή τον κατασκευαστή και στα ευρήματα του τεστ. Η βασικότερη αρνητική διαφορά είναι του δηλωμένου Eye Relief 18.5 έναντι του πραγματικού 17.6 που όμως μόνο τα 9.9mm μπορούν να χρησιμοποιηθούν τελικά. Άλλες μικρές διαφορές, δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου, όπως αυτή του εύρους της IPD. Υπάρχουν όμως και θετικές διαφορές που τα UO BA8 10X50 αποδείχτηκαν μετριόφρονα στην διαφήμισή τους, όπως για παράδειγμα σχετικά με τις επιστρώσεις τους, το μεγαλύτερο εύρος στην διοπτρική ρύθμισή τους και το μεγαλύτερο φαινόμενο πεδίο (AFOV) των προσοφθαλμίων, από αυτά που δηλώνουν κάποιες εταιρίες που τα πουλούν. Έτσι…

 

  • Πραγματική Διάμετρος : 50mm
  • Πραγματική Μεγέθυνση : 10X (9,6Χ -10Χ)
  • Διοπτρική ρύθμιση προσοφθαλμίων, πραγματική διόρθωση : +- 6.5
  • Διακορική Απόσταση IPD : 57 – 74 mm
  • Επιστρώσεις : Πλήρως Πολυεπιστρωμένα σε φακούς, συμπεριλαμβανομένων
    των μεγάλου μήκους επιφανειών των πρισμάτων.
  • Κόρη εξόδου (Exit pupil) : 5 mm (5.2 - 5.0mm)
  • Πραγματικό Eye relief : 17.6mm (9.9 mm όμως χρησιμοποιήσιμο/λειτουργικό)
  • Φαινόμενο οπτικό πεδίο: 68mm

 

Σημείωση: Κάποιοι δεκαδικοί έχουν στρογγυλοποιηθεί για απλοποίηση. Υπάρχουν με λεπτομέρειες στην αναλυτική μου δοκιμή στο "Σε βάθος ανάλυση", όπου μπορούν να βοηθήσουν όποιον θελήσει να επαναλάβει τα τεστ.

 

 

1.ζ' Τιμή

199 ευρώ* (έως 320 )

 

*Σημεία πώλησης στο τέλος του άρθρου

 

 

 

 

 

 

2. ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

_______________________________________________________________________________

 

main.jpg

 

 

[table][mrow][mrow color=#E8E8FA][mcol]Test binoculars

Kunming United Optics BA8 10X50[row color=#E8E8E7]Μηχανική Κατασκευή[col] Στιβαρά, μεταλλικά και βαριά. Πλήρωση με άζωτο, μεγάλοι προσοφθάλμιοι, άψογη μηχανική κατασκευή στήριξης πρισμάτων & εστιαστών, εσωτερικά baffles [row color=#E8E8FA] Πραγματική Διάμετρος[col] 50mm, όση δηλώνει και ο κατασκευαστής [row color=#E8E8E7] Μεγέθυνση[col] 10X και έως 9.6X στην διοπτρική διόρθωση [row color=#E8E8FA]IPD[col] Aπό 56.6 έως 74.3 mm [row color=#E8E8E7]Ευθυγράμμιση[col]Άψογη! Ιδανικός μηχανισμός ρύθμισης[row color=#E8E8FA]Εστίαση[col]Ανεξάρτητη με σφιχτή ρύθμιση[row color=#E8E8E7]Προσοφθάλμιοι[col]5 στοιχείων σε 3 γκρουπ[row color=#E8E8FA]Αντικειμενικοί[col]2 στοιχείων σε 1 γκρουπ (Cemented Doublets)[row color=#E8E8E7]Κόρες εξόδου[col] [fullalbumimg]17949[/fullalbumimg] [fullalbumimg]17950[/fullalbumimg]

Στρογγυλές 5.2 - 5.0mm. Υπάρχει αμυδρό παρέμβλημα του μπροστινού τμήματος των πρισμάτων στην κάθε exit pupil, που όμως δεν ενοχλεί[row color=#E8E8FA]Φαινόμενο οπτικό πεδίο (AFOV)[col]68 mm[row color=#E8E8E7]Πραγματικό οπτικό πεδίο (True field of view - TFOV)[col]6.5 μοίρες όσο δηλώνει και ο κατασκευαστής[row color=#E8E8FA]Eye Relief[col]17.6mm αλλά μόνο 9.9mm χρησιμοποιήσιμο[row color=#E8E8E7]Αντανακλάσεις στην κόρη εξόδου[col][fullalbumimg]17951[/fullalbumimg] [fullalbumimg]17952[/fullalbumimg]

Ελάχιστες αντανακλάσεις[row color=#E8E8FA]Πρίσματα[col]Ογκώδη Bak-4 κρύσταλλα υψηλής ποιότητος[row color=#E8E8E7]Εστιακή απόσταση[col]F=230mm (κατ' εκτίμηση +-3%)[row color=#E8E8FA]Εστιακός λόγος[col]f/ 4.56 περίπου[row color=#E8E8E7]Εστιακή απόσταση προσοφθαλμίων[col]24mm[row color=#E8E8FA]Διαπερατότητα φωτός (light transmission)[col]95% (+/- 2%)[row color=#E8E8E7]Επιστρώσεις[col][fullalbumimg]17953[/fullalbumimg]

Υψηλής ποιότητος επιστρώσεις. Πολυεπιστρωμένα σε όλες τις επιφάνειες φακών και πρισμάτων[row color=#E8E8FA]Οπτική απόδοση[col]Εξαιρετική στην συνολική μέτρηση[row color=#E8E8E7]Vignetting[col] Το κεντρικό 48.20% των αντικειμενικών φωτίζει κατά 100% τις exit pupil

Τα άκρα των αντικειμενικών φωτίζουν το 54,90% των exit pupil[row color=#E8E8FA]Χρωματική εκτροπή[col]Ανύπαρκτη on-axis. Εμφανής μετά το 60%. Παραμένει χαμηλή στα άκρα[row color=#E8E8FA]Αστιγματισμός[col]Ανεπαίσθητος μετά το 85%[row color=#E8E8E7]Κόμη[col]Ελαφρώς αισθητή μετά το 80%[row color=#E8E8FA]Σφαιρική εκτροπή[col]Μηδενική[row color=#E8E8E7]USAF 1951 resolution target on/off axis[col] Διακρίνουν καθαρά on-axis έως: 8.9 arcseconds

Διακρίνουν καθαρά στο 75% off-axis: από 8.9 arcseconds έως 9.87"[row color=#E8E8FA]USAF 1951 contrast target on axis[col]εξαιρετικό κοντράστ 9/10[row color=#E8E8E7]Καμπυλότητα πεδίου[col] Pinpoint αστέρες μέχρι το 78%[row color=#E8E8FA]Barrel / Pincushion[col]Ελαφρύ pincushion σε απόσταση 35% εκτός κέντρου και μετά[row color=#E8E8E7]Απόδοση λευκού[col] Καλή με ελάχιστη τάση προς την απόχρωση ανοιχτού μπλε στο φως της ημέρας. Η τονικότητα του γκρι παρουσιάζει καλή διαβάθμιση [/table]

 

 

 

 

 

3. ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

_______________________________________________________________________________

 

 

3.α' Μηχανική Κατασκευή

 

Τα κιάλια έρχονται σε μια γερή ημίσκληρη θήκη μεταφοράς που διαθέτει ιμάντα για τον ώμο. Έχω δει και καλύτερες, αλλά τουλάχιστον δεν είναι απλώς ένα ύφασμα πλαστικό. Ως εκ τούτου κάνει την δουλειά της, προστατεύοντας. Κάποια λίγο ποιο σκληρή κατασκευή θα την προτιμούσα πάντως. Το επόμενο που παρατηρεί κάποιος που έχει ασχοληθεί λίγο με κιάλια, είναι η ποιότητά των κιαλιών αυτών, που εντυπωσιάζει.

Θυμίζουν έντονα τα Fujinon FMTR-SX 10X50. http://www.apm-telescopes.de/de/Fernglaeser/Fernglaeser-bis-50mm-Oeffnung/Fujinon-Fernglas-10x50-FMTR-SX.html Όμορφα, με φροντισμένες λεπτομέρειες. Η ρύθμιση της IPD και η ανεξάρτητη εστίαση είναι αρκετά σκληρές, όπως θα έπρεπε να είναι σε όλα τα κιάλια αστρονομίας. Γεμισμένα με άζωτο, είναι αδιάβροχα και δεν θολώνουν το βράδυ με τις αλλαγές θερμοκρασίας. Οι προσοφθάλμιοι είναι μεγάλοι. Πολύ μεγάλοι, με ευρύ πεδίο! Υπάρχει υποδοχή σύνδεσης με τρίποδα. Η αίσθηση στο κράτημα είναι καλή. Μεταλλικό σώμα, γερός μηχανισμός στήριξης πρισμάτων, βαριά, νοιώθεις ότι κρατάς κάτι στιβαρό και όχι ένα πλαστικό παιχνίδι.

 

 

3.β' Εστίαση & IPD

 

dioptr-c.jpg

 

Εικόνα: Ανεξάρτητη εστίαση ιδανική για αστρονομική χρήση. Παρατηρείστε στον σύνδεσμο που ενώνει τους δύο σωλήνες ότι απουσιάζει ο τροχός εστίασης.

 

Ιδανικά για αστρονομική χρήση! Η εστίαση είναι ανεξάρτητη και χρειάζεται λίγη προσπάθεια για να περιστρέψετε τις διόπτρες των φακών και να εστιάσετε. Οι διόπτρες μπορούν να διορθώσουν την κλίμακα της εστίασης κατά +- 6.5 Η έκταση της Διακορικής Απόστασης τους (IPD) είναι ικανοποιητική για να καλύψει τα περισσότερα πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Η κίνηση για το άνοιγμα-κλείσιμο της απόστασης πραγματοποιείται με κάποια αντίσταση και εδώ επίσης. Μπορούν έτσι να κρατήσουν τις ρυθμίσεις που τους δίνετε, για μήνες!

 

 

3.γ' Ευθυγράμμιση

 

Τα κιάλια είχαν έρθει τέλεια ευθυγραμμισμένα. Ο μηχανισμός που συγκρατεί τα πρίσματα είναι εξαιρετικός -αν δεν πούμε άριστος. Φτιαγμένος να αντέχει στα σοκ. Και επειδή λόγω μεγέθους ταξιδεύουν συχνά, να πω ότι είναι δύσκολο να χάσουν την ευθυγράμμιση τους από ένα ζωηρό χτύπημα ή σε ένα ταξίδι.

 

 

3.δ' Προσοφθάλμιοι & exit pupil

 

IMG_4794-c.jpg

 

Προσοφθάλμιοι πραγματικά ευμεγέθεις για κιάλια! Το Φαινόμενο Οπτικό Πεδίο τους (AFOV) είναι 68 mm. Η άνεση παρατήρησης μέσα από αυτό ανυπέρβλητη. Θα πρέπει να ψάξετε πολύ για να βρείτε ποιοτικά κιάλια που να ξεπερνούν αυτό το οπτικό πεδίο σε 10Χ50 (wide AFOV) εκτός και αν είναι ιδιοκατασκευές. Οι κόρες εξόδου ολοστρόγγυλες με κάποιες ελάχιστες αντανακλάσεις γύρω τους. Η διάμετρος της exit pupil είναι 5 mm όταν εστιάζουμε στα αστέρια και 5.2 mm όταν εστιάζουμε μακρύτερα για διοπτρική διόρθωση. Υπάρχουν μαλακά ελαστικά παρεκτάματα αναδιπλούμενα γύρω από τους προσοφθάλμιους. Υπάρχει σπείρωμα και δυνατότητα χρήσης αστρονομικών φίλτρων στους προσοφθάλμιους αυτούς, για βαθύ ουρανό αλλά και για άνετη παρατήρηση της Σελήνης.

 

 

 

3.ε' Eye Relief

 

Η απόσταση ανάμεσα στους προσοφθάλμιους και στο σημείο που πρέπει να τοποθετηθούν οι οφθαλμοί για να βλέπουμε όλο το πεδίο, είναι 17.6 mm. Μοιάζει γενναιόδωρο, αλλά από αυτό στην πραγματικότητα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα 9.9mm. Που σημαίνει ότι αν φοράτε γυαλιά θα πρέπει να πιέσετε τους φακούς σας επάνω στους προσοφθάλμιους για να δείτε όλο το πεδίο. Χωρίς γυαλιά δεν υπάρχει πρόβλημα και βλέπετε άνετα όλο το πεδίο με κάποιον αέρα στο eye relief.

 

 

3.στ' Πρίσματα

 

Βρείτε τις διαφορές στην επόμενη εικόνα.

 

IMG_4801-c1.jpg

 

 

Κιάλια premium Vs toys, ή αν προτιμάτε, όργανα ακριβείας έναντι χαμηλής κατηγορίας ποιότητας . Τα UO BA8 δίπλα στα Bresser του Lidl.

Παρατηρήστε τον εξωτερικό χώρο των πρισμάτων. Οφθαλμοφανής η διαφορά στην ανάγκη να στεγαστούν τα μεγαλύτερα πρίσματα.

 

IMG_4801-c2.jpg

 

 

Τεράστια BaK-4 πρίσματα! Όπως και στα Fujinon FMTR-SX 10X50, εξωτερικά περισσότερο διακρίνεις πρίσματα παρά οτιδήποτε άλλο. Η διαφορά στο μέγεθος πρισμάτων με άλλα κιάλια, είναι ένας από τους παράγοντες για τους οποίους τα κιάλια αυτά αποδίδουν τόσο καλά. Το πόσο καλά έχουν γυαλιστεί και επιστρωθεί είναι άλλοι παράγοντες που δεν φαίνονται εύκολα σε ένα τεστ, αλλά αποκαλύπτονται κατά την διάρκεια των δοκιμών και της παρατήρησης με αυτά.

 

Υπάρχει ένα αμυδρό παρέμβλημα του μπροστινού τμήματος του πρίσματος σε όλα τα BA8, που όμως δεν ενοχλεί στην παρατήρηση και στην απόδοση.

 

 

3.ζ' Επιστρώσεις

 

Εξαιρετικές! Πολυεπιστρωμένα σε ΟΛΕΣ τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ επιφανειών των πρισμάτων. Τα UO BA8 10X50 με αυτές τις premium επιστρώσεις, έχουν ένα μεγάλο αβαντάζ έναντι του ανταγωνισμού. Μια πρώτη απλή σύγκριση με άλλα κιάλια που διαθέτω, απέδειξε ότι οι αντικειμενικοί αντανακλούν ελάχιστο από το προσπίπτον φως. Προσπαθήστε να δείτε τις λεπτομέρειες του προσώπου σας στους αντικειμενικούς. Θα διαπιστώσετε ότι δεν διακρίνονται, σε σχέση με όλα τα φτηνά κιάλια, στα οποία οι αντικειμενικοί λειτουργούν περίπου σαν καθρέπτες. Χάνουν έτσι αρκετό από το πολύτιμο φως αλλά γεμίζουν και το εσωτερικό με αντανακλάσεις μειώνοντας το κοντράστ. Τα UO BA8 10X50 αντιθέτως έχουν εξαιρετικό κοντράστ και ο βαθμός απόδοσης φωτός που μεταδίδουν (light transmission - Διαπερατότητα) είναι μεγαλύτερος από 95%.

 

 

 

3.η' Πραγματική Διάμετρος & Μεγέθυνση

 

Η μεγέθυνση των κιαλιών στα άστρα είναι 10Χ. Στην πραγματικότητα τα κιάλια αυτά για όσους χρειάζονται ρύθμιση διοπτρίας, γίνονται 9.6Χ50.

 

IMG_4817-c1.jpg

 

Η Πραγματική Διάμετρος είναι 50 mm όπως αυτή που αναγράφει ο κατασκευαστής. Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά σημεία που αξίζει να πληρώσει κάποιος για να αποκτήσει κιάλια premium. Όλα τα φτηνά σε ποιότητα κιάλια που έχω δοκιμάσει, δεν έχουν Πραγματική Διάμετρο αυτήν που αναφέρει ο κατασκευαστής τους στους αντικειμενικούς, αλλά λιγότερη. Δεν χρησιμοποιούν με λίγα λόγια όλη την διάμετρο των αντικειμενικών. Αυτό σημαίνει ότι τα UO BA8 10X50 εκμεταλλεύονται όλο το φως από τους αντικειμενικούς φακούς και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι τόσο φωτεινά. Τα αποτελέσματα της φωτεινότητας αυτής στην παρατήρηση είναι φυσικά άμεσα αισθητά. Θα δείτε καλύτερα τα αντικείμενα χαμηλής λαμπρότητας. Μπορείτε να εντοπίσετε γαλαξίες ευκολότερα. Μπορείτε να διακρίνετε αμυδρότερα αστέρια, από άλλα 10Χ50 κιάλια.

 

 

 

3.θ' True Field of view

 

Η μέτρηση του πραγματικού οπτικού πεδίου είναι 6.5 μοίρες, ακριβώς όσο δηλώνει ο κατασκευαστής. Τυπικό ευρύ πεδίο για 10Χ50, μεγάλο κομμάτι του ουρανού για άνετη παρατήρηση και εύρεση των στόχων μας, ένας λόγος για να απολαύσουμε κιάλια αυτού του μεγέθους.

 

 

 

3.ι' Οπτική απόδοση

 

 

IMG_4496-c.jpg

 

 

Η συνολική οπτική απόδοση είναι εξαιρετική! Με τα United Optics BA8 10X50 μπορώ να διακρίνω αστέρα μέχρι 10.5 mag. Τα αστέρια είναι pinpoint στο μεγαλύτερο μέρος του πεδίου μέχρι το 78% εκτός κέντρου. Στην συνέχεια παραμένουν αποδεκτά και είναι χρησιμοποιήσιμα ακόμη και ανάμεσα στο 80% με 90%. Το Vignetting είναι καλύτερο από τον μέσο όρο των κιαλιών. Δεν παρουσίασαν αισθητές παραμορφώσεις. Ο αστιγματισμός είναι ανεπαίσθητος στα άκρα όπως και η κόμη. Δεν υπάρχει σφαιρική εκτροπή ούτε στα άκρα. Η χρωματική εκτροπή on-axis είναι μηδενική. Η off-axis ξεκινά νωρίς αλλά ευτυχώς παραμένει σε κανονικά επίπεδα για την κατηγορία. Η απόδοση του λευκού και των χρωμάτων πολύ καλή. Ελάχιστο ghosting στην Σελήνη.

 

Το κοντράστ είναι ένα από τα δυνατά τους σημεία βαθμολογώντας το 9/10. Η ανάλυση από τις καλύτερες σε κιάλια 10Χ. Στον τεστ με στόχο USAF 1951 μπορούν να διακρίνουν 8.9" arcseconds. Στην δοκιμή παρατήρησης του ουρανού καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πρακτικά πλέον, ποια είναι η διαφορά στα κιάλια της premium κατηγορίας και το πως καταφέρνουν να διακρίνουν περισσότερα.

 

 

3.ια' Τι πληρώνουμε παραπάνω στα BA8 και στα premium κιάλια γενικότερα;

 

[fullalbumimg]17962[/fullalbumimg]

 

Την συνολική ποιότητα κατασκευής. Τον προσεχτικά φτιαγμένο μηχανισμό στήριξης των πρισμάτων. Την Πραγματική Διάμετρο που είναι όση η αναγραφόμενη από τον κατασκευαστή. Τις ποιοτικότερες επιστρώσεις σε όλες τις επιφάνειες γυαλιού. Τον σωστά κατασκευασμένο μηχανισμό εστίασης. Τα μεγαλύτερα πρίσματα. Τα φωτεινότερα είδωλα. Τα καλύτερα οπτικά. Το υψηλότερο κοντράστ. Το ότι μπορούμε να δούμε βαθύτερα , περισσότερα, καθαρότερα και φωτεινότερα τα αντικείμενα από άλλα ισοδύναμα κιάλια. Την μεγαλύτερη απόλαυση.

 

 

... Η συνέχεια του τεστ βρίσκεται στο συνημμένο pdf αρχείο "Test - Binoculars UA BA8 10Χ50 HD.pdf".

Περιλαμβάνει την ανάλυση σε βάθος, την εξέτασή τους στην παρατήρηση του ουρανού, πληροφορίες για τα τεστ που έγιναν, συμβουλές και μυστικά για την χρήση τους και τέλος τα Θετικά/Αρνητικά τους.

 

Καλό διάβασμα :D

.....

 

Test - Binoculars UA BA8 10Χ50 HD.pdf

Η συνέχεια του τεστ με το κεφάλαιο "ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ"

 

IFASBinocularHandbook.pdf

IFAS Binocular Handbook μια πολύ καλή επιλογή σε στόχους για κιάλια

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε έχεις κάνει τα τεστ επιστήμη. Τα συγχαρητήρια μου.

 

Επειδή όμως ακόμα δεν έχω διαβάσει την εγκυκλοπαίδεια που έγραψες θα σου κάνω δύο γενικές ερωτήσεις :

 

1. Πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όλα τα BA8 που παράγονται από το κινέζικο εργοστάσιο και με ότι όνομα πάρουν μετέπειτα έχουν την ίδια ποιότητα και αξία με αυτά που δοκίμασες;;

 

2. Εγώ έχω τα Keppler 15Χ70. Πως είσαι σίγουρος ότι η δοκιμή σου τα περιλαμβάνει, εκτός αν πρόκειται να δοκιμάσεις στο μέλλον και τα 15Χ70.

 

Για άλλες ερωτήσεις επιφυλάσσομαι... :lol:

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάνο οι ερωτήσεις είναι πολύ καλές γιατί βοηθούν σε αυτό που βλέπω ότι χρειαζόταν τελικά να κάνω περισσότερο ξεκάθαρο από την αρχή.

 

1. Πράγματι η ποιότητα όλης της σειράς ΒΑ8 της United Optics είναι σταθερή. Σε αυτό συνηγορούν τα εξής:

 

- Η σελίδα της UO περιγράφει αναλυτικά τι περιλαμβάνει το κάθε μοντέλο στο "Features". Οι μόνες διαφοροποιήσεις όπως θα προσέξεις, είναι για το αν θα περιλαμβάνουν υποδοχή για αστρονομικά φίλτρα, το υλικό επικάλυψης και το λογότυπο της κάθε εταιρίας. Να υπενθυμίσω μόνο ότι η σελίδα αυτή απευθύνεται σε χονδρεμπόρους και τους εξηγεί τις δυνατότητες της κάθε σειράς.

 

- Η σειρά έχει χαρακτηριστεί σαν Premium. Γνωρίζουμε από παλαιότερες αναφορές του ιδιοκτήτη της Garrett Optical ότι η UO δεν ρισκάρει να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα τόσο επιτυχημένο μοντέλο υποβαθμίζοντας την ποιότητα του, επειδή κάποιος αγοραστής το ζήτησε προκειμένου να πετύχει φτηνότερη τιμή. Υπάρχουν άλλες σειρές που μπορεί να τον παραπέμψει για παράδειγμα στην σειρά ΒΑ10. Αντιθέτως όταν χρειάστηκε, βελτίωσε λίγο περισσότερο το αρχικό μοντέλο BA8 ένα χρόνο μετά την κατασκευή του, για δύο εταιρίες που το παρήγγειλαν με Extra-low dispersion αντικειμενικούς φακούς.

 

- Τα κιάλια αυτά δεν είναι καινούργια στην αγορά. Είναι δοκιμασμένα σε όλα σχεδόν τα ονόματα που πωλούνται. Αυτό έχει βοηθήσει εδώ και καιρό μέσα από διαφορετικές δοκιμές, να γνωρίζουμε ότι έχουν τις ίδιες προδιαγραφές.

 

- Έχω 3 ζευγάρια της σειράς ΒΑ8 με διαφορετικές μάρκες Telescope Service, Oberwerk και Garrett Optical. Είναι όλα φτιαγμένα με την ίδια ποιότητα. Οι επί μέρους διαφορές έχουν να κάνουν με τα αυτονόητα... μεγέθυνση, TFOV, ελάχιστα στο eyerelief, κάποια της σειράς έχουν εκεί μεγαλύτερες διαφορές. Εφόσον η μηχανική και η οπτική ποιότητα κρατούνται με σταθερές προδιαγραφές, όλη η απόδοση παραμένει σταθερή με κάποιες μικροδιαφορές.

 

Συνεπώς ότι και αν αγοράσετε από την σειρά, θα έχει την ίδια ποιότητα και αξία.

 

2. Η Γαλλική Keppler αγοράζει από την United Optics όπως και οι υπόλοιποι χονδρέμποροι. (Να είναι καλά γιατί προστέθηκε άλλη μια εταιρία στην Ευρώπη ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές). Για τους λόγους που ανέφερα λοιπόν, το μόνο που πιθανόν να διαφοροποιείται είναι το να έχει ζητήσει να μην υπάρχει σπείρωμα για φίλτρα στους προσοφθάλμιους στα εξαιρετικά κιάλια σου. Πιθανόν σαν συνέπεια να αυξάνεται το eyerelief . Μπορείς να μας το επιβεβαιώσεις;

 

Τέλος το τεστ έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί κάποιος να το επαναλάβει εάν γνωρίζει ή αφού του εξηγήσω αν το χρειάζεται την μεθοδολογία των δοκιμών. Εγώ θα ξεκινούσα από την Πραγματική Διάμετρο και τις επιστρώσεις. Επομένως ένας καλός τρόπος είναι να δοκιμάσεις από μόνος σου να επαληθεύσεις κάποια από τα βασικότερα χαρακτηριστικά και να έχεις άποψη από πρώτο χέρι. Είμαι ανοιχτός σε ερωτήσεις.

 

ΥΓ Εγκυκλοπαίδεια;… :D είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει, εφ' όσον τελικά δεν σας κούρασε… σε ευχαριστώ, καθώς και τον Ευάγγελο.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό δεν είναι τεστ για κιάλια αυτό είναι τεστ...κοπώσεως για τα μάτια μου. :shock: :cheesy:

Για άλλη μια φορά =D> =D> =D>

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε όπως παντα ακούραστος κοινωνος της τεραστιας γνωσης σου γυρω από τα κιαλια κ ενας παρα μα παρα πολύ σημαντικος συνφορουμιτης που βοηθαει τα μεγιστα!

κ από μενα θερμα συγχαρητηρια! =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωσταντινε , "εγραψες" παλι . Η μεθοδικοτητα σου απαραμμιλη ...

Ευχαριστουμε και για το βιβλιαρακι με τους στοχους , μολις το τυπωσα για μελοντικη χρηση.

Θα κανει ωραια παρεα στο binoculars highlights .

Αν θα προτεινες καποιο αναλογης ποιοτητας μοντελο premium κιαλιων για διοπτροφορους

πιο θα ηταν αυτο? Μιλαω παντα για αναλογη διαμετρο, ποιοτητα και τιμη.

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ όλους! Δημήτρη πράγματι το βιβλιαράκια της IFAS θα κάνει καλή παρέα με το binoculars highlights. :D Για την πρόταση ανάλογης ποιότητας premium κιαλιών για διοπτροφόρους, με δυσκολεύει το θέμα της ανάλογης τιμής.

 

Βλέπεις αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό είναι αυτό που έγραψα στην "σύνοψη"…

 

Αξιολογώντας τα συμπεράσματα από το τεστ αλλά και από την χρήση τους τα τελευταία χρόνια, καταλήγω στο ότι αν και δεν είναι τα άριστα, είναι όμως μάλλον τα καλύτερα κιάλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε Porro 10Χ50 με τόσο καλή ποιότητα και σε αυτή την τιμή.

 

Πάντως η σειρά ΒΑ8 της UO περιλαμβάνει κιάλια με τις προδιαγραφές που ζητάς.

Για παράδειγμα τα 7Χ50 έχουν την ανάλογη διάμετρο και όπως τα 10.5Χ70, τα 15Χ85 και τα 20Χ110 έχουν όλα πολύ πιο άνετο eye relief. Είναι όμως και τα τέσσερα, αυτά που ονομάζω "ειδικά κιάλια" για κάποιον που ξέρει ακριβώς τι αναζητά. Δεν ξέρω αν είναι κατανοητό αυτό;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιλάμε για παρουσίαση που άνετα θα "στεκόταν" σε οποιοδήποτε περιοδικό εξοπλισμού, διεθνές και μη. Τα απόλυτα συγχαρητήριά μου για την καταπληκτική δουλειά Κωνσταντίνε!

 

Θα μπορούσες στο μέλλον να μας γράψεις και μια για τα Garrett Optical και πως είναι συγκριτικά με τα UO; Αν δεν ζητάω πολλά φυσικά... :cheesy:

 

Έχω κολλήσει με τα 22x85 που δίνει η Garrett... [-o< =P~

 

Βέβαια τον Αύγουστο του 2013 αγοράστηκε από την Oberwerk και δεν νομίζω πως είναι πια διαθέσιμα. Επίσης δεν ξέρω αν αυτή η αγορά της εταιρείας θα ρίξει ή θα ανεβάσει την ποιότητα των μοντέλων που παραγόντουσαν από την Garrett. :roll:

 

http://www.bigbinoculars.com/garrettoptical.htm

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα Τάσο,

 

Νομίζω πως τα συγκεριμένα κιάλια (Garrett ή Oberwerk 22x85) είναι OEM της UO. Είναι ουσιαστικά τα ίδια κιάλια.

Keep your friends close, and your enemies closer...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο σε ευχαριστώ! Τα 22Χ85 είναι και αυτά εξαιρετικά και από τα επιτυχημένα της σειράς. Προσωπικά βρίσκω πολύ έξυπνη την επιλογή του κατασκευαστή για 85mm αντικειμενικούς αντί για 80mm, βγάζοντας σχεδόν 4mm exit pupil, προσπαθώντας να αυξήσει την exit pupil αλλά να κρατήσει χαμηλότερα το βάρος από μια κατασκευή των 90mm. Τα 85mm είναι μια απόδειξη για εμένα, ότι οι Κινέζοι σχεδιαστές της UO δεν αντέγραψαν ως είθισται, αλλά προχώρησαν αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία εστιασμένοι στον χρήστη της αστρονομίας. Ο Ed Zarenski έχει γράψει στο CN ένα τεστ γι αυτά που επεξηγεί εκεί και το τεστ για το vignetting.

Πράγματι η Garrett έχει αγοραστεί από την Oberwerk και γι αυτό δεν την συμπεριέλαβα στους πωλητές. Η Oberwerk συνεχίζει την παράδοση της Garrett, δίνοντας άψογες υπηρεσίες στον καταναλωτή (οι μοναδικοί στο είδος τους αυτή τη στιγμή που έχουν τον εξοπλισμό για να τις παρέχουν). Αλλά επειδή τα 22Χ85 είναι βαριά καλύτερα νομίζω να έρθουν από την Αγγλική Helios - firstlightoptics.com & harrisontelescopes.co.uk ή τις Γερμανικές APM και Omegon.

 

[fullalbumimg]17981[/fullalbumimg] [fullalbumimg]17982[/fullalbumimg] [fullalbumimg]17983[/fullalbumimg]

 

Όπως αναφέρει σωστά και ο Στράτος και αναλύω στο 1.γ' "Ιστορικό" είναι τα ίδια κιάλια (ίσως ODM - Original Equipment Manufacturer να είναι το σωστότερο για την United Optics αντί για ΟΕΜ). Είτε Gerrett λοιπόν είτε Helios κλπ είναι ακριβώς τα ίδια κιάλια.

 

Τα 22Χ85 έχουν αρκετά σφιχτό eyerelief και την ίδια ποιότητα κατασκευής. Χρειάζονται ένα σταθερό τρίποδα και μια αδρή ράβδο προέκτασης (>25mm). Κάποια στιγμή θα αναφερθώ αναλυτικότερα στα 22Χ85. Είχα ξεκινήσει μάλιστα να γράφω ένα συγκριτικό με αυτά και τα APM 100mm SemiAPO αλλά αναβλήθηκε για να βελτιωθεί στο μέλλον.

 

Όμως θα ήθελα να σταθώ άλλη μια φορά στην αξία του μεγέθους των 10Χ.

 

Μόνο αν κάποιος σταθεί σοβαρά πίσω τους χωρίς τις προκαταλήψεις μας, έχοντας βγάλει ένα πλάνο με στόχους και να αφιερώσει κάποια ώρα στην παρατήρηση, θα καταλάβει το πόσα μπορεί να δει μέσα από αυτό το μέγεθος που έχουμε υποτιμήσει. Είναι τόσες οι χρήσεις, το μεγάλο πεδίο και η ευκολία με αυτά για τακτικές παρατηρήσεις, τόση η βοήθεια από το εξαιρετικό κοντράστ και την φωτεινότητά τους, που όπως γράφω ένας έμπειρος θα ανακαλύψει ένα νέο εργαλείο και είναι καλό να σκεφτεί πρώτα να ξεκινήσει από αυτά σαν συμπληρωματικό εξοπλισμό και κόστος ώστε να γνωρίσει εύκολα τις δυνατότητες όλης της σειράς.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσίαση, καθώς και για τα pdf.

 

Αυτά είναι τα κυάλια που θέλω να πάρω κάποια στιγμή και μπορώ να πω οτι με έφερες, όχι ένα, αλλά δέκα βήματα πιο κοντά τους. Αρχικά κοίταζα τα William Optics(350), αλλά λόγω τιμής στράφηκα στα TS(280) και τώρα εμφανίζεσαι εσύ με τα δοκιμασμένα UO στα 200 και μου πήρες τα μυαλά. Δώσε το λινκ για την αγορά τους σε παρακαλώ γιατί αν και το ανέφερες δε το βλέπω κάπου. Πιστεύεις πως τα ακριβότερα WO θα έχουν άψογο exit pupil και όχι αυτό το ελαφρύ κόψιμο που έχουν τα UO; Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

 

Χίλια ευχαριστώ και πάλι για τον κόπο σου και την διάθεσή σου να μοιραστείς τις γνώσεις και τα ευρήματά σου.

Γιάννης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη χαίρομαι που ευχαριστήθηκες το τεστ. Αν κάνεις κάποια στιγμή το βήμα για την αγορά τους θα δεις μεγάλη διαφορά με αυτά. Στα περιεχόμενα αναφέρω που είναι τα λινκ για τα σημεία πώλησης. Βρίσκονται στο 5.γ' στο τέλος του συνημμένου αρχείου. Τα φτηνότερα κιάλια τα βρήκα στο ebay στο link που παραθέτω εκεί. Στην συνέχεια βρίσκονται οι εταιρίες που τα πωλούν συγκεντρωμένες ανά κράτος. Μόνο για την Αγγλία δεν έχω βάλει link, αλλά θα τα βρείτε εδώ 2 ποστ παραπάνω.

 

Ανακάλυψα και ένα site εταιρίας-πωλητή στην Κίνα. Οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές σχεδόν στο μισό, πολύ χαμηλότερες και από USA. Αλλά δεν είναι δοκιμασμένο σε αγορές, το βρήκα μόλις χθες και δεν θα ήθελα να δώσω ακόμα το link αφού δεν είμαι σίγουρος τι παίζεται. Αν κάποιος σκέφτεται για αγορά από εκεί, ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα κιάλια της σειράς όπου υπάρχουν και οι ευρύτερες διαφορές τιμών, ας μου στείλει ένα πμ φτάνει να υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Βρήκα το διαφέρον το IFAS BinocularHandbook.pdf, και σκέφτηκα να το μεταφράσω με το Google (εντάξει δεν είναι τέλεια) αλλά για μένα

που δεν ξέρω αγγλικά είναι σωτήρια η μετάφραση του, γιατί εκτός από τα σκίτσα με ενδιέφερε να μαθαίνω και την « ιστορία » του κάθε αντικειμένου.

Και αφού είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα να το ανεβάσω εδώ, η έστω να το στέλνω με π.μ. για όποιον ενδιαφέρετε.

Ανδρέα τι λες και εσύ;

:D

 

Μ57 .doc

Κρεμαστρα και Μ57

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης