Jump to content

parapono kai aporia....


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω ένα 8ιντζο Κατοπτρικό Ντομπσόνιαν μήκους 1m με προσοφθάλμιο 25mm. Κατά τη γνώμη μου και μετά από αρκετές παρατηρήσεις μπορώ να πω με βεβαιότητα

ότι συλλέγει αρκετό φως για μεγαλύτερες μεγεθύνσεις από τις 48x που μου δίνει τώρα. Λυπάμαι πάρα πολύ όμως που οι υπεύθυνοι της Μ-Θ Χρηστοφορίδης προσπαθούσαν να με πείσουν ότι η φωτεινότητα δεν θα είναι αρκετή αν προσπαθήσω να αυξήσω τη μεγέθυνση. Και αυτό για να ανακαλύψω αργότερα ότι απλά τέτοιος τρόπος μάλλον δεν υπάρχει! Και απορώ γιατί πριν το αγοράσω οι διαφημίσεις λέγανε ότι και η μεγέθυνση θα μπορούσε μελλοντικά να αυξηθεί και ειδικά ανταπτορς για φωτογραφική μηχανή διατίθενται και και και....τελικά με λύπη μου ανακαλύπτω ότι δεν υπάρχει κανενός είδους υποστήριξη για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Παραμύθια για να πουλήσουν....τέλοσπάντων. Μήπως έχει κανείς καμιά ιδέα για να πάψω να βλέπω τον Κρόνο σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας??!!! Συγνώμη αν σας κούρασα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα dobsonian τηλεσκόπια δυστυχώς είναι απολύτως ακατάλληλα για φωτογράφηση και προορίζονται μόνο για οπτική χρήση, διότι είναι χειροκίνητα και δεν διαθέτουν μηχανισμό περακολούθησης της 'κίνησης' του ουρανού. Αν ο πωλητής επέμεινε για δυνατότητα φωτογράφισης στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, αυτό είναι δείγμα ασχετοσύνης ή/και εσκεμμένου ψέματος. Αν σκοπός σου είναι η αστροφωτογράφηση τότε πρέπει να αλλάξεις μηχάνημα. Ομως όπως και να έχουν τα πράγματα οι 8 ίντσες που διαθέτεις είναι ικανοποιητικότατες για 'μάτι' και να μάθεις τον ουρανό.

Η μεγέθυνση μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση προσοφθάλμιου μικρότερης εστιακής απόστασης από αυτό που έχεις, πχ 12mm. Μία εναλλακτική λύση είναι να αγοράσεις ένα barlow, εξάρτημα (σάν μικρός σωλήνας που παρεμβάλεται μεταξύ του τηλεσκοπίου και του προσοφθάλμιου) το οποίο διπλασιάζει ή και τριπλασιάζει τη μεγέθυνση του προσοφθάλμιου που χρησιμοποιείς. Πάντως αν πάρεις ένα ακόμη προσοφθάλμιο, ή/και ένα barlow φρόντισε οι μεγενθύνσεις να δίνουν μία σωστή κλιμάκωση. πχ το 25mm που έχεις με ένα barlow 2Χ ισοδυναμεί με ένα 12.5mm. Αν πάρεις και ένα προσοφθάλμιο περίπου 18mm σε συνδυασμό με το barlow τότε θα έχεις και ισοδύναμο 9mm. Με 25mm, 18mm, 12.5mm και 9mm είσαι πολύ καλά καλυμμένος για κάθε είδος αντικειμένου, με καλή κλιμάκωση μεταξύ των διαφόρων μεγεθύνσεων.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αίλουρε,

 

Από αυτά που γράφεις, μπορώ να συμπεράνω ότι η εταιρία που σου το πούλησε δεν έχει ιδέα από τηλεσκόπια. Με προσθήκη προσοφθαλμίου μικρότερου εστιακού μήκους μπορείς να δεις τον Κρόνο (και ότι άλλο βέβαια) με πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση.

 

Υπολογίζοντας από αυτά που ανέφερες, το εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου σου πρέπει να είναι 1200mm. Αρα, με ένα προσοφθάλμιο 10 mm θα έχεις μια μεγέθυνση 1200/10 = 120Χ. Προσθέτοντας και έναν φακό barlow 2X, αυτό θα γινόταν 240Χ. Τέτοιες μεγεθύνσεις σου επιτρέπουν να δεις τον Κρόνο καθαρά με τους δακτύλιους, το χώρισμα Cassini, μερικούς δορυφόρους του κλπ κλπ. Οσον αφορά την φωτεινότητα, οι 8 ίντσες του κατόπτρου σου ειναι υπέρ αρκετές. Θεωρητικά, η μέγιστη μεγέθυνση που μπορείς να φτάσεις (με καλές συνθήκες ουρανού) είναι 2 φορές την διάμετρο του κατόπτρου σου σε mm, δηλαδή 400Χ για την δική σου περίπτωση. Η μόνη περίπτωση που να μην επιτρέπεται η μεγαλύτερη μεγέθυνση είναι να είναι κολλημένος ο προσοφθάλμιος στον εστιαστή!

 

Θα σου συνέστηνα να επικοινωνήσεις είτε με τον Νομικό στον Πειραιά (www.telescope-shop.gr) είτε με την Ακτίς στην Θεσσαλονίκη (www.aktistar.com). Και οι δύο είναι αντιπρόσωποι γνωστών εταιριών κατασκευής τηλεσκοπίων, και έχουν πληθώρα προσοφθαλμίων και λοιπών αξεσουάρ.

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης