Jump to content

Minimum συνθήκες για αστροπαρατήρηση σε κατοικ. περιοχές


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα,

 

Είμαι περίπου 3 βήματα πριν ολοκληρώσω την έρευνα μου για ποιο τηλεσκόπιο θα είναι το πρώτο μου και όσο σκαλίζω στο site για προηγούμενες δημοσιεύσεις όλο και πιο πολλές απορίες ξεπετάγονται. Στο ψητό τώρα:

Πρέπει να παρατηρήσω κάποια άστρα με γυμνό μάτι από τον χώρο που πρόκειται να εγκαταστήσω το τηλεσκόπιο για να μπορούμε να πούμε ότι είναι κατάλληλη η τοποθεσία?...και αν όχι κατάλληλη έστω τις minimum προδιαγραφές για να καθορίσουμε την έννοια σκοτεινός ουρανός?. Ο χώρος θα είναι ταράτσα. Στον Βορρά έχω γειτονική ακατοίκητη μεζονέτα (ίσο ύψος) που καλύπτει και το φως του δρόμου (επαρχιακός). Στη Δύση έχω την πρώτη μεζονέτα (ίσο ύψος) στα 50 μέτρα (με χαμηλό φωτισμό και πέφτουν για ύπνο νωρίς). Στο Νότο έχω το περιβόλι του γείτονα που μου δίνει 250 μέτρα σκοτάδι μέχρι την επόμενη κατοικία. Στην Ανατολή έχω κατοικίες στο ίδιο ύψος (ταράτσες-σοφίτες) χωρίς να παρεμβάλλουν το πεδίο μου. Είναι δυνατόν τα φώτα που είναι διάσπαρτα στο χωριό να επηρεάσουν σημαντικά τον ουρανό?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκοτεινός θεωρείται ένας ουρανός όταν μπορείς να έχεις NELM (naked eye limited magnitude) τουλάχιστον 5.5. Μπορεί τα φώτα να μην σε χτυπάνε απευθείας (και πάλι καλά αλλιώς δεν θα μπορούσες να παρατηρήσεις με ευχαρίστηση) αλλά όλα συμβάλλουν στην φωτορύπανση.Οπότε ναι,τα φώτα που είναι γύρω στην περιοχή σου κάνουν χειρότερο τον ουρανό.Πόσο χειρότερο?Αυτό θα το δεις όταν πας σε κάποιο βουνό και δεις πως πραγματικά είναι ο σκοτεινός ουρανός.Τότε θα έχεις μέτρο σύγκρισης.

 

Για αρχή μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους αστέρες στην μικρή άρκτο για να προσδιορίσεις το mag του ουρανού σου. https://darkskydiary.wordpress.com/2012/01/20/naked-eye-limiting-magnitude-assessing-sky-brightness

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι τα φωτα επηρεαζουν πολυ το τι θα βλεπεις....τωρα που ειναι και καλοκαιρι εγω σαν καθαρο ουρανο κρινω αυτον που θα μου προσφερει την εικονα του γαλαξια μας

Κανε και εσυ μια εξορμηση σε περιοχη χωρις καθολου φωτορυπανση να δεις την διαφορα ... Παρολα αυτα πλανητες και πολυ φωτεινα αστερια μπορεις να παρατηρησεις χωρις να εχεις και πολυ καθαρο ουρανο 8)

Shooow me what you got :shock: :shock:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το να καθορίσεις το μέγεθος αμυδρότερου αστέρα από το σημείο που θα παρατηρείς είναι απαραίτητο όχι μόνο για την πρώτη φορά αλλά για κάθε (ή σχεδόν κάθε) παρατήρησή σου. Αυτό είναι βασικό για αστικές περιοχές και θα βοηθήσει αργότερα να γνωρίζεις από την αρχή της παρατήρησης για τι στόχους πηγαίνεις την κάθε βραδιά. Ο λόγος είναι ότι ο ουρανός δεν είναι καθαρός όπως σε ένα βουνό και μπορεί να ξεγελαστούμε από αραιά νέφη, υγρασία κλπ που δεν φαίνονται με το μάτι λόγω του περιβάλλοντος φωτισμού.

 

Έναν τρόπο έχω περιγράψει στον "Οδηγό παρατήρησης από την πόλη" στο Παράρτημα. Αν δεν έχεις κιάλια ή ερευνητή που θα σου δώσουν μεγαλύτερη ακρίβεια μπορείς να δοκιμάσεις και με γυμνά μάτια. Μην κάνεις το λάθος να βγεις και να κοιτάξεις απλώς τον ουρανό. Χρειάζεται προσαρμογή για να δεις αρκετά αστέρια. Κάνε όσο μπορείς καλύτερη συσκότιση του σημείου που θα παρατηρείς ώστε όση ώρα θα χρειαστείς για την μέτρηση να μη χτυπήσει φως τα μάτια σου. Φυσικά αυτό ισχύει και για τις παρατηρήσεις σου αργότερα. Επίσης μην περιμένεις να βγάλεις αποτελέσματα για την δυνατότητα του σημείου σου σε ένα βράδυ. Μπορεί να πέσεις σε ακατάλληλες καιρικές συνθήκες. Αλλιώς είναι νωρίς, αλλιώς αργά το βράδυ. Διαφορετικά είναι το καλοκαίρι από τον χειμώνα. Για την πρώτη φορά ώστε να καθορίσεις με ακρίβεια τον ουρανό σου χρειάζεται μερικές βραδιές μέτρησης ώστε να είσαι σίγουρος. Στην συνέχεια θα έχεις σαν οδηγό σύγκρισης την καλύτερη από αυτές.

 

Στο ερώτημα αν είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα φώτα τον ουρανό στο χωριό, σκοτεινός ουρανός από μετρήσεις που έχουν γίνει, υπάρχει στην Σαχάρα. Στην Ελλάδα όλα τα μέρη που διαβάζεις επηρεάζονται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από την φωτορύπανση. Αυτό σημαίνει ότι στο χωρίο θα έχεις χειρότερο ουρανό από ένα βουνό και καλύτερο από τις μεγάλες πόλεις. Παντού μπορείς να παρατηρήσεις αν έχεις όρεξη. Τον βαθμό που επηρεάζεται ο τόπος σου θα τον βρεις μόνος σου.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

λοιπόν λίγες διευκρινήσεις θα ήθελα. Παρατηρώντας πριν απο λίγο τον ουρανό και συγκεκριμένα την μικρή άρκτο θα έλεγα ότι το mag ήταν max 5.02. Παίζει όμως ρόλο ότι ήταν σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα? Επίσης ποιο κομμάτι είναι πιο πλούσιο για παρατήρηση? στο ζενίθ σίγουρα είχα καλύτερη θέαση ακολουθούσε ο νότος. Επίσης είχα φώτα-προβολείς των ξενοδοχείων να χτυπάνε πάνω μου απο τον βορρά και απο απόσταση 500μ (ο λόγος που δυσκολεύτηκα με την μικρή αρκτο) και αναγκάστηκα να κάτσω στην ταράτσα για καλυφθώ απο το τοιχίο και να προστατέψω τα μάτια μου. Θα ήταν αποτελεσματικό να έβαζα μία ομπρέλα θαλάσσης για να με καλύπτει σε ύψος ενός μέτρου απο τα φώτα-προβολείς?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι όπως τα γράφεις ήδη. Παίζει ρόλο ότι ο στόχος σου ήταν σε μέσο ύψος στον ορίζοντα, ψηλότερα καλύτερα, στο ζενίθ βρίσκεται το καθαρότερο κομμάτι παρατήρησης πάντοτε, εκτός αν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Όπου εφ' όσον αναφερόμαστε σε αυτές, χθες στην περιοχή σου μπορεί ο ουρανός να μην είχε νέφη όπως βλέπεις στην φωτογραφία με τις νεφώσεις, όμως είχε σκόνη από την Αφρική που επηρεάζει και σήμερα. Σε όλες τις αρνητικές καιρικές παραμέτρους δύσκολα δίνεται προσοχή, πολλές φορές ακόμη και από έμπειρους, όμως αυτές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παρατήρηση. Συνεπώς το 5mag που έβλεπες ήταν μια χαρά για το ύψος και τις συνθήκες παρατήρησης την συγκεκριμένη στιγμή στην τοποθεσία σου. Γι αυτό να επαναλάβω κάτι που έχω δει ότι είναι σημαντικό. Για την πρώτη φορά ώστε να καθορίσουμε με ακρίβεια την ποιότητα του ουρανού μας χρειάζεται μερικές βραδιές μέτρησης ώστε να είμαστε σίγουροι. Και να συγκρίνουμε με τις καιρικές συνθήκες.

 

Έχεις διαβάσει τον "Οδηγό παρατήρησης από την πόλη"; Υπάρχουν όλες αυτές οι υποδείξεις που θα βοηθήσουν να γίνει πιο κατανοητό το όλο θέμα.

Σχετικά με τα διάφορα φώτα, όσο πιο πολύ σκοτεινιάσεις τον χώρο σου και λιγότερο φως χτυπήσει τα μάτια σου κατά την διάρκεια της παρατήρησης, τόσο καλύτερα. Όχι μόνο από τα φώτα της περιοχής σου, αλλά και από τις αντανακλάσεις τους δίπλα σου. Αντιγράφω από άλλο θέμα…

 

 

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις, όσο το δυνατό καλύτερη νυχτερινή όραση (ειδικά σε ένα μέρος με φωτορύπανση) είναι να απομονώσεις ένα μικρό χώρο με πιθανά υπάρχοντες τοίχους και αυτοσχέδια παραβάν. Μέσα σε αυτό το χώρο να κάτσεις τις ώρες της παρατήρησης.

 

Σεντόνια και κουκούλες δεν θα σου δώσουν το μέγιστο της νυχτερινής όρασης, από τη στιγμή που θα χρειαστεί οπωσδήποτε να κοιτάξεις κάτι, να πιάσεις κάτι, στο τηλεσκόπιο και γύρω από τον χώρο αυτού που θα είναι άμεσα ή έμμεσα φωταγωγημένος. Εκείνη τη στιγμή πάνε στράφι τα 20 λεπτά ή περισσότερα που σπατάλησες μέσα στη κουκούλα ή στο σεντόνι.

 

Αυτός ο τρόπος λειτουργεί για να αποφύγεις το παράπλευρο φως να φτάσει στον εστιαστή ή το εμπρός μέρος του τηλεσκοπίου.

 

Αυτό.

 

788980442_Poseidon160615cl.jpg.d794df726adabb367d6ba4fd1f0aa16b.jpg

Νεφώσεις

 

Poseidon160615.jpg.b5da559767e956e19e21fa96abc58ba7.jpg

Φορτίο σκόνης

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

θα με βοηθούσε αν έβαζες ένα link για τον "οδηγό παρατήρησης απο την πόλη". Απο την πρώτη φορά που το ανέφερες έκανα αναζήτηση αλλά εμφανίζει τα πάντα...εκτός και αν κοιτάζω λάθος...ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΟΛΑ ΟΚ!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://www.astronomos.gr/wp-content/uploads/2014/12/City_and_Suburban_sky_observation.pdf

 

Με δεξί κλικ και "Αποθήκευση δεσμού ως.." κατεβαίνει το αρχείο pdf απ' ευθείας στον υπολογιστή σου.

Σαν θέμα στο φόρουμ βρίσκεται εδώ

 

 

Α, μαζί γράφαμε :)

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να είσαι καλά. Εύχομαι καλή συνέχεια στις παρατηρήσεις από την τοποθεσία σου.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης