Jump to content

Vintage astronomical software!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σε όλους!

Ανοίγω αυτό το θέμα για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Ας αναφέρουμε εδώ παλιά αστρονομικά προγράμματα (vintage) τοσο για IBM PC και συμβατούς όσο και για άλλες πλατφόρμες. Ως "vintage" ορίζω τα προ win95 προγράμματα για συμβατούς τουλάχιστον μιας και για τις υπόλοιπες πλατφόρμες δεν έχω προσωπική εμπειρία (ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν ένας συμβατος IBM PC XT 8088) με δυο floppy 360k που αγόρασα το 1988 (ναι πριν κανα δυο χρόνια που τον είχα ανοίξει δουλευε ακομα! Έχω και καμια 70 ρια δισκέττες).

Μπορούμε να δοκιμάσουμε παλιά προγράμματα πολύ εύκολα με το DOSbox στον υπολογιστή μας ή και με κάποιο παλιό μηχάνημα στην αποθήκη. Υπάρχουν προσομειωτές (emulators) όλων σχεδόν των δημοφιλών υπολογιστών του παρελθόντος. Όσοι ενδιαφερόμαστε ας αναφέρουμε προγράμματα και ας ανεβάσουμε screenshots!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεκινώ με τον πατέρα όλων των σημερινών προγραμμάτων προσομοίωσης του ουρανού το καταπληκτικό skyglobe.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:

 

http://www.adamhome.com/skyglobe.htm

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πρώτο πρόγραμμα που είχα αγοράσει ήταν το EZ Cosmos, το '91 ή '92. Ήθελα βασικά το Dance Of The Planets, αλλά ήταν πολύ ακριβό. Μια μικρή λίστα με τα προγράμματα που μου αρέσαν στα 90s είναι εδώ στο παλιό που προσωπικό site που περιέχει όμως εκτός από άλλες αρχαιολογίες όπως το Orbits ή το Galaxy Collisions και δύο κάπως πιο νέα, αφού η σελίδα ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2002. Τα λινκς δε δουλεύουν πια, αλλά αν θέλετε κάποιο θα κοιτάξω που το έχω αποθηκευμένο, λογικά θα το βρω. Δε νομίζω να πειράζει να διανέμουμε αρχαιολογικό software εε;

 

Είχα φυσικά αρχίσει να γράφω και το δικό μου software για το ηλιακό σύστημα όταν τελείωνα το Γυμνάσιο, ψιλοτραγικό αφού το έγραφα μαθαίνοντας προγραμματισμό από το Help της Qbasic (goto και δε συμμαζεύεται!), αλλά δεν ήταν κακή ασχολία ;)

 

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν το Skyglobe μπορούμε να το πούμε "πατέρα". Το EZ Cosmos παράδειγμα πρέπει να βγήκε τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, και δεν ξέρω τί υπήρχε πριν από αυτό... Ίσως κάποιος πολύ παλιός να μπορεί να μας πει; Η δική μου ενασχόληση ξεκινά από το '88.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης