Jump to content

Χαιρετώ σας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αλέξανδρος εδώ, 37 ετών, κάτοικος Πυλαίας - Θεσσαλονίκης, επί της παρούσης.

Αν και εγγεγραμμένος στο forum για πολύ συναπτά έτη, γράφω για πρώτη φορά.

 

Με το μικρόβιο της αστρονομίας από πολύ μικρός αλλά χωρίς ποτέ να το εξελίξω. Θες τα απαρχαιωμένα γονεϊκά μυαλά που θεωρούσαν την αγορά τηλεσκοπίου "αλόγιστο και περιττό έξοδο" (είμαι στο επάγγελμα προγραμματιστής και ακόμα και ο υπολογιστής πουμου πήραν στα 13 θεωρήθηκε πολλές φορές "ακριβό παιχνίδι"), θες η μικρή πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα και γρήγορα θα ταμπέλιαζε έναν νέο εν δυνάμει αστροπαρατηρητή ως "ματάκια"... Τι τα θες.

...

Θυμάμαι εν έτη 1992, 13 χρονών, σε τον 80386 υπολογιστή και με το τότε DOS-ικό πρόγραμμα https://en.wikipedia.org/wiki/Skyglobe Skyglobe, που κάποια στιγμή έδωσε με την δισκέτα δώρο, το περιοδικό PC-master (ή το USER?), να ενθουσιάζομαι τόσο πολύ με το πλήθος της πληροφορίας που έδινε (25.000 αστέρια και time-lapsing), το μερικά Kilobyte πρόγραμμα. Τηλεσκόπιο δεν είχα, αλλά είχα "πόθο". Έπαιρνα μια φτηνιάρικη πυξίδα και ένα μεγάλο ξύλινο μοιρογνωμόνιο στο οποίο με ένα κομμάτι σύρμα περασμένο στο κέντρο του, προσπαθούσα να βρω, χρησιμοποιώντας την real-time πληροφορία που μου παρείχε το skyglobe, τι βλέπω και σε ποιές μοίρες σε σχέση με τον ορίζοντα. Και επειδή δεν υπήρχε laptop, σημείωνα πχ σε χαρτάκι ότι ο Άρης είναι στις 278 μοίρες και 32 μοίρες από τον ορίζοντα, έπαιρνα την πυξίδα και το μοιρογνωμόνιο, έτρεχα στον διάδρομο, βαρούσα την εξώπορτα και ανέβαινα τα 20 σκαλιά μέχρι την ταράτσα και έψαχνα...Τι ενθουσιασμός όταν το έβρισκα.

mode>

...

Δεν προχώρησα περισσότερο από την πρωτόγονη κατάστασή μου και βασικά ξεθώριασε η αγάπη για το απέραντο του ουρανού. Όπως και να έχει, το όνειρο ενός τηλεσκοπείου υπόβοσκε για πολλά χρόνια.

Στα 37, με δύο παιδιά, δάνειο αυτοκινήτου και ενοίκιο, ξοδεύω ήδη αναλογικά αρκετά για το άλλο μου χόμπι (ηλεκτρική κιθάρα) που ένα ακόμη "αλλόγιστο" έξοδο δεν θα είχε θέση στον οικογενειακό προϋπολογισμό...

Οπότε όταν είδα σε προσφορά από το Lidl, στα 70 ευρώ (από 80 αρχική) το Bresser Skylux 70/700, είπα, "γιατί όχι"; Και λάθος να κάνω, μόνο 70 ευρώ θα έχω χάσει.

Άλλος ένας άσχετος λοιπόν με τηλεσκόπιο που αγόρασε δίπλα από το τμήμα των σαμπουάν και μπροστά από το ψυγείο με το κατεψυγμένο σπανάκι. Πέσ'τε να με φάτε, εδώ είμαι....χαχαχαχα... αστειεύομαι....αλλά, τώρα που το ανέφερα...

...

Θα κλείσω 2 δεκαετίες κοντά στην χρήση Internet και forums, και τα έχω δει πλέον όλα, οπότε τίποτα δεν πρόκειται να με πειράξει.

Όσο ασχολούμαι με κιθάρες, αν δεν έχεις καμιά 5-6 όργανα να επιδείξεις και 4χ12 ενισχυτή, είσαι...ερασιτέχνης.

Όσο ασχολιόμουν με μηχανές, αν δεν είχες το κράνος των 800 ευρώ, δεν είχες ταξιδέψει μέχρι τους Δολομίτες και δεν έξυνες γόνατο στις στροφές, ήσουν ανάξιος ενασχόλησης.

Όσο το 'χα πάρει σοβαρά με την παρασκευή καλού σπιτικού εσπρέσσο, αν ο καφές σου δεν ήταν μονοποικιλιακός, με 21 γραμμάρια, μαζεμένος από παρθένες Κοσταρικανές υπο το φως της 6ης Πανσελήνου του έτους, με άλεσμα σε μύλο των 600 ευρώ και με εκχύλιση σε μηχανή των 1.000, είσαι... "ένα με τους αμαθείς".

Ακόμα και στην σχετικά πρόσφατη ενασχόλησή μου με το κάνισμα πίπας, τα τελευταία 3 χρόνια, σε ανάλογο ελληνικό forum, όλοι είναι έτοιμοι, με το δάχτυλο στην σκανδάλη να σε "πιάσουν" σε μια στιγμή ασχετοσύνης και να σου πουν ότι "Μπορεί να σου αρέσει να καπνίζεις Λατάκια, αλλά δεν σημαίνει ότι ξέρεις γρι από τα Αγγλικά μίγματα"... Και η λίστα συνεχίζει.

...

Είμαι σίγουρος όμως πως, ως αστροπαρατηρητές, θα βρω εδώ μέσα "ανώτερα όντα". Cheers :cheesy:

 

Ως αμαθής λοιπόν δηλώνω ότι ήρθα εδώ για να διδαχθώ και όχι για να διδάξω, εννοείται. Θέλω να συγχωρέσετε τον ερασιτεχνισμό μου και το αν κάποιες φορές ζητάω συμβουλές για εξοπλισμό που κάποιοι από εσάς δεν θα παίρνατε ούτε κι αν σας τον χάριζαν. Καταλαβαίνω απόλυτα το mentality ενός purist θαμώνα ενός οποιουδήποτε θεματικού forum. Και εγώ υπήρξα πολλές φορές.

Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ρίξω πολλά λεφτά σε αυτό το hobby. Ευτυχώς έχω γυναίκα με κατανόηση και..."αντοχές" αλλά δεν θα ήθελα να της τις εξαντλήσω.

Εδώ και 5 μέρες πάντως που έχω το Bresser, έκανα 2 αστροπαρατηρήσεις από το μπαλκόνι μου, με ενθουσιώδη (...για μένα) αποτελέσματα, κι ας ο ουρανός της Θεσσαλονίκης, αντανακλούσε στην υγρασία του το φως των δρόμων, και μία παρατήρηση από σχετικά σκοτεινό σημείο, στον κέδρινο λόφο. Τα αποτελέσματα της τελευταίας, δεν τα περίμενα. Κατάφερα να δω την κοκκινωπή φιγούρα του Δία και 3 από τα φεγγάρια του. Σχεδόν πηδούσα από την χαρά μου. Δεν πρόλαβα όμως να το συνεχίσω για πολύ ώρα καθώς τα επίπεδα της υγρασίας ανέβηκαν κατακόρυφα και το τηλεσκόπιο ίδρωσε κυριολεκτικά. Όλα θόλωσαν... Αλλά εγώ είχα ερωτευτεί.

 

Αρχίζοντας λοιπόν από χαμηλά (πολλοί μπορεί να το θεωρούν και τέρμα πάτο, χεχεχε) θα προσπαθήσω να αφήσω την δίψα να με κυριεύσει, σιγά-σιγά στην αρχή και να ανέβω σε γνώσεις και σε εξοπλισμό. Έχω περάσει αρκετές ώρες στο Youtube και γενικότερα στο ιντερνετ (το παρών site με το πολύ ενδιαφέρον του index ήταν από τις πιο user-friendly εμπειρίες μου) βλέποντας και διαβάζοντας για τύπους τηλεσκοπίων, προσοφθάλμιων φακών, ισημερινών βάσεων και όλα αυτά που για σας είναι καθημερινότητα, αλλά για μένα μια νέα πρόκληση. Έβγαλα λοιπόν αυτές τις λίγες μέρες τα παρακάτω προσωπικά συμπεράσματα.

1) Το 70/700 τηλεσκόπειό μου, είναι καλό για αρχή (πολύ απλά γιατί υπάρχουν πολύ χειρότερα με πολλαπλάσιες τιμές απ'ότι πήρα εγώ το συγκεκριμένο)

2) οι δύο προσοφθάλμιοι φακοί του H20mm και H4mm δεν είναι και οι καλύτερης ποιότητας.

3) ...... μέχρι τώρα δεν ήξερα ΚΑΝ τι είναι προσοφθάλμιος φακός και την σημαντικότητά του :)

Οπότε με το αρχάριο μυαλό μου σκέφτηκα ότι, αν είναι να κάνω μια πρώτη αναβάθμιση, καλό θα ήταν να ξεκινήσω με την αγορά προσοφθάλμιων φακών. Κάτι, που και να αλλάξω τηλεσκόπιο, θα μου μείνουν και για το επόμενο. Είδα ότι οι φακοί τύπου Plossl έχουν καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Επίσης είδα ότι ένας φακός θα πρέπει να έχει ένα σχετικό coatting. Επίσης, επειδή είναι αρχή και δεν ξέρω τι ταιριάζει με το τηλεσκόπειό μου, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να ξεκινήσω με αρκετούς φακούς, σχετικά φτηνούς, ώστε να αρχίσω να καταλαβαίνω τις διαφορές από μόνος μου.

Θα ήθελα λοιπόν την γνώμη σας για τα παρακάτω:

1) 5 full coated Unbranded Plossl προσοφθάλμια + 1 Barrlow

http://www.ebay.co.uk/itm/201468555447

2) Ή μήπως να πάρω ένα προσοφθάλμιο με διάφορες μεγεθύνσεις;

http://www.ebay.co.uk/itm/201460740062

 

Ξέρω ότι οι Plossl φακοί είναι καλοί όσο περισσότερα στοιχεία έχουν μέσα, και προφανώς αυτοί που δείχνω πρέπει να είναι πολύ απλοί. Ξέρω ότι μπορεί να έχουν σε μεγάλο μέρος τους πλαστικό, ακόμα και οι ίδιοι οι φακοί να είναι πλαστικοί. Όμως θέλω να καταλάβετε ότι ακόμα είναι αρχή... Στην αρχή μαθαίνεις να βράζεις αβγά, μετά μακαρόνια και μετά καταλήγεις στον αστακό με φινόκιο και εστραγκόν. :)

Καταλαβαίνω ότι πολλοί θα θέλαν να μου αντιπροτείνουν κάποιον φακό με 600 ευρώ ή ακόμα και να πουλήσω το δεξί νεφρό μου για να πάρω καλύτερο, μεγαλύτερο, αυτόματο κτλ τηλεσκόπιο... Μπορεί και αυτό να γίνει, έμαθα ποτέ να μην λέω "αποκλείεται". [-X

Αλλά για αρχή θα ήθελα να μου πείτε τι καλύτερο μπορώ να πετύχω σε αυτό το range τιμών (50-70ευρών) με κάποια σχετική ποικιλία φακών, απλά για να δω "τι παίζει".

 

Σας ευχαριστώ και εύχομαι να έχετε την όρεξη και την αντοχή να με ανεχτείτε.

 

Υ.Γ. ΝΑΙ, βλέπω συνέχεια το section των αγγελιών... Αλλά μιλάμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ, τις τελευταίες 5-6 μέρες. Δυστυχώς, ακόμα και ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός που βλέπω να πωλείται, λόγω φυσικά της ποιότητας, ξεπερνάει τα τωρινά μου στεγανά.

 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. :wink:

Αλέξανδρος

-Look! Up in the sky!

-It’s a bird.

-It’s a plane

...

-It`s a type IV supernova

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα. Και καλή αρχή.

Να σου απαντήσω στα γρήγορα αυτό που ρώτησες.

Θα έλεγα να μην πάρεις τίποτε από τα δύο που έβαλες. Έχω πάρει κατά καιρούς plossl της πλάκας για να έχω όταν πηγαίνω σε αστροσυγκεντρώσεις (τα δίνεις από δω κι από κει και δε σε νοιάζει τι θα πάθουνε) και στην καλύτερη περίπτωση να είναι εφάμιλλα σε ποιότητα με τα κλασσικά MA της Skywatcher που έρχονται πακέτο με αυτά τα τηλεσκόπια, μερικές φορές χειρότερα. Άρα για απόλυτα φθηνότερο προσοφθάλμιο (δηλαδή περίπου στα 10-15 ευρώ το κομμάτι) εγώ θα έλεγα ένα τέτοιο που νομίζω θα βρεις εύκολα αφού οι περισσότεροι τα αναβαθμίζουν (βάλε και αγγελία στο κάτω-κάτω). Αλλιώς πρέπει να ανέβεις σε τιμή.

Το ζοομ επίσης χαμηλής ποιότητας αυτό που λες.

Η αμέσως επόμενη βαθμίδα ποιότητας, θα έλεγα για πλανητικό είναι κάτι τέτοιο, που νομίζω είναι και η μεγαλύτερη μεγένθυνση που θα πρότεινα για το σωλήνα σου (υπάρχει και φθηνότερο από την Κίνα, αλλά είναι ρίσκο μετά..). Και φυσικά το ultrawide εκτός από μεγαλύτερο πεδίο είναι αρκετά πιο άνετο στην παρατήρηση από plossl (μπορείς ακόμα και με γυαλιά). Για χαμηλή μεγένθυνση το αμέσως επόμενο από τα MA είναι ένα 32mm Plossl αλλά από αξιοπρεπή κατασκευαστή, που θα έχει πάλι κάνα 40ρι ευρώ... Για ενδιάμεση μεγένθυνση θα έλεγα ένα SWA, αλλά δε βλέπω εκτός από agena (Αμερική - δε συμφέρει να αγοράσουμε ένα μόνο μικρό αντικείμενο) σε καλή τιμή, δεν έχω δοκιμάσει το explore scientific μήπως είναι εξίσου καλό.

Γενικά δε χρειάζεσαι ένα σωρό προσοφθάλμια, συνήθως καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε κυρίως 2-3, άρα πακέτα με 5 κλπ άστα. Επίσης έχεις μεγάλο εστιακό μήκος, δε χρειάζεσαι τόσο το barlow. Και όπως είπα μην πας κάτω από τα 6mm.

Τα προσοφθάλμια Huygens που έχεις είναι χρήσιμα για ηλιακή προβολή (αρκεί να μην είναι πλαστικός ο φακός) - τα σύγχρονα προσοφθάλμια έχουν ένα υλικό ανάμεσα στους φακούς που καίγεται στον ήλιο, τα δικά σου που έχουν αρχαιολογικό design δεν έχουν τέτοια "προβήματα" ;) ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ μέσα από το τηλεσκόπιο ούτε στιγμή (τουλάχιστον χωρίς μπροστινό ειδικό φίλτρο), μιλάω για προβολή σε χαρτί κλπ.

 

Και τέλος οι μικρές αγγελίες θέλουν υπομονή. Αλλά αν επιμένουμε αποδεικνύεται πως η παρατηρησιακή αστρονομία δεν είναι ακριβή, αφού παίρνοντας κάτι 2ο χέρι μετά δε χάνουμε πολλά όταν το δίνουμε 3ο χέρι. Επίσης η αστρονομία δεν είναι ακριβή αν συγκριθεί με τα συνήθη χόμπι του Έλληνα, που π.χ. "τα σκάει" για αυτοκίνητο. Μην πω και το κάπνισμα, ένα πακέτο Malboro τη μέρα και σε 2 μήνες έχεις πληρώσει όσο ένα 6ιντσο τηλεσκόπιο...

 

Good luck!

 

Edit: Είχα σκοτώσει λίγο τα url tags, αλλά το σουλούπωσα...

 

Edit2: Κι εγώ το '92, 13 χρονών είχα τον πρώτο μου (της αδερφής μου επίσημα) 80386! Ωραιότατος IBM PS/2 που τον έχω φυλάξει ακόμα!

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μας, καλώς ήλθες.

Όπως βλέπω έχεις αντιληφθεί την κατάσταση εκμετάλλευσης της ανάγκης για μάθηση και εμπειρία από τα γεράκια της αγοράς. Ως λάτρης της καπνοσύριγγας, της ηλεκτρικής κιθάρας, της πληροφορικής και της ερασιτεχνικής αστρονομίας θα σου απαντήσω ηπίως παραφράζοντας στίχους από ένα κλασσικό Ζαμβέτειο άσμα: "Το θέμα είναι να τη βρεις κι από τα δύσκολα να βγεις".

Άμα τη βρίσκεις καπνίζοντας, τι σημασία έχει εάν η πίπα είναι Dunhill και ο καπνός Deluxe Navy Rolls, ή Corn Cob με τον πιο ευτελή Δανικό Cavendish; Τι να τις κάνεις τις Fender εάν δεν γραντζουνάς - παράφωνα- τίποτε παραπάνω από το μνημειώδες riff του Richie (ξέρεις ποιο). Τι να τις κάνεις τις Nvidia και τις Eizo, όταν ξοδεύεις τις ώρες σου σε παιχνίδια της υπερεικόνας και της μη ουσίας, τα οποία σε αφήνουν αγχωμένο και νευρόσπαστο, αντίθετα από αυτό που υποτίθεται πως προορίζονται να κάνουν; Και ήταν τεράστιες αυτές οι αναθεματισμένες οι Eizo, φράκαραν οι σκουπιδοτενεκέδες που τις πετάξαμε όταν κυκλοφόρησαν οι επίπεδες.

Το θέμα είναι να τη βρεις. Κάποιοι τη βρίσκουν φυσικά και με το μέσο, το εργαλείο. Με γεια τους με χαρά τους και αυτά που κατασκευάζει ο άνθρωπος είναι θαυμαστά, όσο, λίγο πολύ, αυτά που χύτευσε το σύμπαν και έδεσε η φύση. Αλλά δεν είναι απαραίτητα για να αντλήσεις ικανοποίηση, την ενισχύουν υπό προϋποθέσεις αλλά κάποιες φορές την αφαιρούν κιόλας, ιδίως όταν γεμίζουν το κεφάλι σου άγχος και το πορτοφόλι σου αέρα. Η ικανοποίηση γεννιέται στον εγκέφαλο και τροφοδοτείται από την εμπειρία και τη μάθηση. Εμπειρία μπορείς να αντλήσεις με διευκόλυνση ενός ταπεινού, όσο και ενός υπερπολυτελούς εξοπλισμού, ακόμη και χωρίς καθόλου εξοπλισμό, αξιοποιώντας τις ανεξάντλητες πληροφορίες και εικόνες που προσφέρουν σήμερα το διαδίκτυο και τα κλασσικά μέσα (βιβλία, ταινίες, περιοδικά).

Επιστρέφοντας στο ερώτημά σου, μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα το τηλεσκόπιό σου αγοράζοντας καλύτερους φακούς. Αλλά δεν αξίζει να αγοράσεις πολύ καλούς, ούτε και πάρα πολλούς.

Οι Plossl έχουν μικρό eye relief στις μικρές εστιακές. Αν όμως αγοράσεις έναν 32 και έναν 20mm, με έναν Barlow 2x θα καλύψουν όλο το φάσμα που μπορεί να αποδώσει. Το eye relief του 32 όμως θα μεγαλώσει τόσο που θα δυσκολεύεσαι να αποφύγεις το blackout. Ο zoom που κοιτάζεις έχει στενό πεδίο αλλά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 20 και τον Barlow, έχει όμως την τάση να δείχνει χρωματικό σφάλμα (τον είχα προ ετών).

Οι φακοί αυτοί είναι αρκετά ελαφρείς για τον εστιαστή σου. Φακοί παρόμοιων κυβικών, με μεγαλύτερο πεδίο, είναι οι SWA (Erfle) 70 μοιρών (Agena, ES) και οι UWA 66 μοιρών (Skywatcher, Orion). Υψηλής ποιότητας φακοί είναι οι Plossl της Televue (8mm) και οι Baader Genuine Orthoscopics (9mm) οι οποίοι θα φθάσουν το τηλεσκόπιο στα οριά του σε σχετικά λογική τιμή, αν τους βρείς μεταχειρισμένους.

Τι θα αγόραζα εγώ; Plossl 32mm, SWA 20mm και UWA 9mm. Αυτά μόνο και τίποτε άλλο. Τρεις διαφορετικές σχεδιάσεις, όλα σχετικά οικονομικά και στην εστιακή που αποδίδουν καλύτερα βάσει χαρακτηριστικών.

Αν ο καιρός στην Θεσσαλονίκη είναι όπως στην Αθήνα βγες έξω τώρα και το ξανασκέφτεσαι από αύριο. Δες τις Πλειάδες και το νεφέλωμα του Ωρίωνα πριν δύσουν, με αυτά που έχεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αλέξανδρε γειά σου. Στο παρελθόν είχα πάρει και εγώ από τα LIDL το ίδιο τηλεσκόπιο με ισημερινή στήριξη καλής σχετικά ποιότητας για τα λεφτά του και στην συνέχεια το αναβάθμισα με ένα μοτέρ ορθής αναφοράς.Τώρα το έχω για τον γιό μου. Γενικά με αυτό το τηλεσκόπιο μπορείς να κάνεις τέλεια σεληνιακή παρατήρηση, και με την βοήθεια ενός χάρτη η ενός λογισμικού π.χ VIRTUAL MOON ATLAS https://www.ap-i.net/avl/en/start να περάσεις πολλές ώρες μαθαίνοντας την Σελήνη μας. Μάλιστα αν κάνεις μια σχετική πολική ευθυγράμμιση θα μπορέσεις να βγάλεις και καλές φωτογραφίες με μια απλή μηχανή ή το κινητό σου. Για πλανητική παρατήρηση κάτι θα κάνεις αλλά σε μεγάλε μεγεθύνσεις ο πλανήτης θα τρέχει μπροστά σου. Μπορείς να δείς και τα δακτυλίδια του κρόνου αμυδρά. Για barlow δεν θα στο πρότεινα μια και θα σκοτεινιάζει πολύ η εικόνα σου. Οτι φακό πάρεις όμως θα ταιριάζει και στα επόμενα που θα πάρεις οπότε δεν πάνε χαμένα.

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και από μένα. Είμαι περίπου στην ίδια φάση με τον Αλέξανδρο… 36 εγώ… με αρκετά χόμπι… και γυναίκα με σχετική κατανόηση…

Πήρα και εγώ το ίδιο τηλεσκόπιο με το ιδιο σκεπτικό. Πρόλαβα και την προηγούμενη πανσέληνο( ενθουσιάστηκα) και αυτές τις μέρες , όταν επιτρέπει ο καιρός, προσπαθώ να δω τον Δια. Κάτι καταφέρνω… φαίνονται και η Ιώ με την Ευρώπη..

Και εγώ ψάχνω για προσοφθάλμια. Σκεφτομαι να παραγγειλω αυτό http://www.planitario.gr/eyepiece-and-filter-kit-o-31-8mm.html

Σε αυτά τα χρήματα( υπέρβαση για τα οικονομικά δεδομένα τα δικά μου) φαίνεται καλή επιλογή. Βαλίτσα, μπαρλοου χ2( το κουτί μέσα είχε χ3) φίλτρα για πλάνητες και τα προσοφθάλμια.

Το φετινό καλοκαίρι θα το βγάλω με αυτό το τηλεσκόπιο. Αν πάρω τα βουνά και δεν κατεβαίνω, Από του χρόνου μάλλον θα πάω για αναβάθμιση. Αν το έχω σαν διακοσμητικό θα μείνω με αυτό.

Οπότε αν τελικά πάρω το παραπάνω σετ θα φανεί χρήσιμο και σε κάποιο καλύτερο ρομποτικό Διοπτρικό ή κατοδιοπτρικό τηλεσκόπιο; Γενικά τα αξίζει τα λεφτά του;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι, δεν άξιζει. Είναι πολύ ακριβή γιαυτό που προσφέρει. Οι φακοί μικρής εστιακής είναι εξαιρετικά δύσχρηστοι,τα φίλτρα περιορισμένης χρησιμότητας. Από όλα μαζί μόνο ο 32 αξίζει και η βαλίτσα (το μόνο που κράτησα, για τα κιάλια μου), πράγματα αξίας 50-60 ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα 150€ πάνε χαμένα. Δες τις προτάσεις παραπάνω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες!

 

Εξαιρετικοί plossl φακοί είναι και οι παρακάτω:

 

https://www.astronomics.com/astro-tech-high-grade-plossls-eyepieces_c51.aspx

 

Έχω τον 12mm και είναι εξαιρετικός.Είναι οι ίδιοι με τους Sterling Plossls (κοίτα reviews στο cloudynights) Αψογη απόδοση σε σχέση με την τιμή του.Με ενοχλεί λίγο το eye relief του,αλλά στους plossl,όσο κατεβαίνεις στα mm, τόσο μικραίνει και η ανεση παρατήρησης.Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι είναι αδύνατη η χρήση του,απλά συγκριτικά με τους άλλους φακούς με μπόλικο eye relief τον βρίσκω λίγο πιο ενοχλητικό.

 

Σε διαφορετικό σχεδιασμό φακού:

https://www.astronomics.com/astro-tech-paradigm-dual-ed-eyepieces_c52.aspx

Επίσης low-budget με αρκετά καλή απόδοση.Δεν τους έχω δοκιμάσει ο ίδιος,αλλά τα reviews θέλουν να είναι ένα πολύ καλο bang-for-the-buck. Ειδικότεrα ο 12mm έχει λαβει πολλές καλές κριτικές.Είναι και γνωστοί ως Omegon ED (http://www.astroshop.eu/omegon-flatfield-ed-eyepiece-12mm-1-25-/p,18817) και ως ΒST Explorer (http://www.365astronomy.com/8mm-BST-Explorer-ED-Eyepiece.html)

 

Όπως εχεις καταλάβει μεχρι στιγμής, ένα κινέζικο εργοστάσιο τα παράγει και 10 πωλητές κοτσάρουν το λογότυπο τους.

 

Μπορείς να κοιτάξεις και τους MaxVision της Explore Scientific. Είναι ίδιοι με τους Meade SWA 5000 series,απλά πιο φθηνοί λόγω διαφορετικού λογότυπου. Έχω τον 24mm (http://www.explorescientific.co.uk/en/Explore-Scientific-Maxvision-68-Okular-24mm-es.html) και πλέον βλέπει μπόλικο φως με τον Explore Scientific Focal extender (ίδια απόδοση με τους πιο ακριβούς Televue Powermate) x2. Μάλιστα η εικόνα που λαμβάνω είναι ελαφρώς καλύτερη από τον Televue Nagler 12mm Type 4 (ή για συντομία 12Τ4),με απότέλεσμα να τον προτιμώ αρκετές φορές.

 

Η συμβουλή μου είναι να μην βιαστείς να πετάξεις λεφτά σε κακούς-μέτριους φακούς. Να αναβαθμίσεις ναι,αλλά σε κάτι που σίγουρα θα σου μείνει. Οι παραπάνω θα ικανοποιήσουν την "διψα" για αναβάθμιση και όταν αποκτήσεις εμπειρία είναι πολύ πιθανό να σου τους κρατήσεις γιατί η εικόνα που σου προσφέρουν είναι αξιοπρεπέστατη.

 

Καθαρούς ουρανούς. :mrgreen:

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για το γρήγορο καλωσόρισμα και να καλωσορίσω και εγώ στην παρέα, ως 1 post αρχαιότερος πλέον \:D/ , τον συνάδελφο tomari3

 

Όπως λένε και έχουν απόλυτο δίκιο, η "δίψα" του πρωτάρη στην αστρονομία είναι να δει τους πλανήτες. Για DSOs έχουμε καιρό ακόμα :cheesy:

 

Ήθελα να ρωτήσω. Εγώ κατάφερα να δω τον Δία, σαν μια χοντρή ερυθρωπή κουκκίδα. Βέβαια όπως είπα οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, ήταν 1 ώρα μετά την ανατολή του και είχε υγρασία. Παρόλα αυτά, τον "κυνήγησα" (δεν περίμενα τα ουράνια σώματα να μετακινούνται τόσο γρήγορα) αρκετή ώρα και το καταχάρηκα. Όλα αυτά με το H4mm προσοφθάλμιο.

Αν λοιπόν πάω σε μικρότερης μεγέθυνσης 6-8-... κτλ δεν θα χάσω; Καταλαβαίνω ότι καλυτερεύει η ποιότητα της εικόνας, αλλά γενικά είμαι άνθρωπος της...ποσότητας :mrgreen:

 

Για να σοβαρευτούμε. Για τον σωλήνα μου, ποιό είναι το μικρότερο προσοφθάλμιο που θα μου επιτρέψει να δω π.χ. τα δαχτυλίδια του Κρόνου;

 

Και κάτι ακόμη.

Ίσως το πιο χάλια ποιοτικά αντικείμενο του πακέτου, να μην είναι τα προσοφθάλμια αλλά ο ερευνητής του. Και αυτό γιατί δεν κατάφερα να τον ευθυγραμμίσω με τίποτα με τις βίδες που έχει. Γενικά το σύστημα καλιμπραρίσματός του...δεν φαίνεται να έχει κάποια λογική. Ας μην μακρυγορώ, έχω μυαλό που συνήθως γεννά πατέντες και λύσεις, καμιά όμως δεν λειτούργησε.

Οπότε σκέφτηκα την λύση Red Dot. Αλλά εκεί ανακάλυψα άλλο θέμα. Η βάση στήριξης του υπάρχοντος ερευνητή δεν φαίνεται να ταιριάζει με τίποτα που βρίσκω στο ιντερνετ.

Πιο συγκεκριμένα, η βάση που κουμπώνει, έχει 2 κάθετες με τον άξονα του τηλεσκοπείου, βίδες ενώ όλες οι βάσεις για Red Dot Finderscopes έχουν 2 παράλληλες. Το μόνο που βρήκα σαν τροποποίηση είναι να βάλω αυτό,

http://www.ebay.co.uk/itm/201509563777

αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι θα δεχτεί τα φτηνιάρικα red dot που σκέφτομαι να πάρω.

π.χ. http://www.ebay.co.uk/itm/191739459153

-Look! Up in the sky!

-It’s a bird.

-It’s a plane

...

-It`s a type IV supernova

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για το γρήγορο καλωσόρισμα και να καλωσορίσω και εγώ στην παρέα, ως 1 post αρχαιότερος πλέον \:D/ , τον συνάδελφο tomari3

 

Όπως λένε και έχουν απόλυτο δίκιο, η "δίψα" του πρωτάρη στην αστρονομία είναι να δει τους πλανήτες. Για DSOs έχουμε καιρό ακόμα :cheesy:

 

Ήθελα να ρωτήσω. Εγώ κατάφερα να δω τον Δία, σαν μια χοντρή ερυθρωπή κουκκίδα. Βέβαια όπως είπα οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, ήταν 1 ώρα μετά την ανατολή του και είχε υγρασία. Παρόλα αυτά, τον "κυνήγησα" (δεν περίμενα τα ουράνια σώματα να μετακινούνται τόσο γρήγορα) αρκετή ώρα και το καταχάρηκα. Όλα αυτά με το H4mm προσοφθάλμιο.

Αν λοιπόν πάω σε μικρότερης μεγέθυνσης 6-8-... κτλ δεν θα χάσω; Καταλαβαίνω ότι καλυτερεύει η ποιότητα της εικόνας, αλλά γενικά είμαι άνθρωπος της...ποσότητας :mrgreen:

 

Για να σοβαρευτούμε. Για τον σωλήνα μου, ποιό είναι το μικρότερο προσοφθάλμιο που θα μου επιτρέψει να δω π.χ. τα δαχτυλίδια του Κρόνου;

 

Και κάτι ακόμη.

Ίσως το πιο χάλια ποιοτικά αντικείμενο του πακέτου, να μην είναι τα προσοφθάλμια αλλά ο ερευνητής του. Και αυτό γιατί δεν κατάφερα να τον ευθυγραμμίσω με τίποτα με τις βίδες που έχει. Γενικά το σύστημα καλιμπραρίσματός του...δεν φαίνεται να έχει κάποια λογική. Ας μην μακρυγορώ, έχω μυαλό που συνήθως γεννά πατέντες και λύσεις, καμιά όμως δεν λειτούργησε.

Οπότε σκέφτηκα την λύση Red Dot. Αλλά εκεί ανακάλυψα άλλο θέμα. Η βάση στήριξης του υπάρχοντος ερευνητή δεν φαίνεται να ταιριάζει με τίποτα που βρίσκω στο ιντερνετ.

Πιο συγκεκριμένα, η βάση που κουμπώνει, έχει 2 κάθετες με τον άξονα του τηλεσκοπείου, βίδες ενώ όλες οι βάσεις για Red Dot Finderscopes έχουν 2 παράλληλες. Το μόνο που βρήκα σαν τροποποίηση είναι να βάλω αυτό,

http://www.ebay.co.uk/itm/201509563777

αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι θα δεχτεί τα φτηνιάρικα red dot που σκέφτομαι να πάρω.

π.χ. http://www.ebay.co.uk/itm/191739459153

 

Όχι με μικρότερη μεγένθυνση πάλι θα μπορείς να δεις. Η υπερβολική μεγένθυνση για ένα τηλεσκόπιο σκοτεινιάζει και θολώνει το είδωλο (και εισάγει και ταρακούνημα). Εγώ πρότεινα το 6mm ειδικά επειδή φαντάστηκα ότι ειδικά ως αρχάριος θα θες να το φτάνεις στα "άκρα" του χρήσιμου φάσματος μεγένθυνσης, ενώ μπορεί προσώπικά να προτιμούσα κι εγώ το 9mm. Αν παρατηρήσεις, με τον kokkolis σου προτείναμε ακριβώς τις ίδιες λύσεις (απλά για μεσαίο δεν έβρισκα το SWA σε καλή τιμή εκείνη τη στιγμή, οπότε δεν έβαλα και link - αλλά ειναι κι εμένα η προτίμησή μου) με μόνη διαφορά ότι το UWA το κατέβασα λίγο παρακάτω στα 6mm που τράβηξε μαζί και το μεσαίο στα 15mm, αντί με τα 20/9, που είναι επίσης καλή λύση.

 

Τώρα για τον ερευνητή. Έχεις δίκιο που σκέφτηκες red dot. Σε χαμηλή τιμή είναι πιο εύκολο να βρούμε λειτουργικό red dot. Αυτόν στο link δεν τον ξέρω, βρίσκω συνήθως κλώνους του Skywatcher που είναι αξιοπρεπείς, αλλά η βάση είναι ένα θεματάκι. Για βάλε μας φωτογραφίες της βάσης (χωρίς το red dot) του τηλεσκοπίου μπας και σε βοηθήσουμε παραπάνω.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στους πλανήτες θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερα οπτικά στοιχεία για να αποφύγουμε προβλήματα τύπου ghosting/flares και μια γενικότερη υποβάθμιση της εικόνας. Για τον λόγο αυτό προτιμώνται φακοί ορθοσκοπικού σχεδιασμού: είναι φακοί με πολύ στενό πεδίο,γύρω στις 40 μοίρες (και λιγότερο),πράγμα που στην περίπτωση των πλανητών δεν μας ενδιαφέρει. Προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα εικόνας,ειδικά εάν ανήκουν στην premium σειρά (Baader Genuine Orthos/ Pentax SMC/ University Optics (http://www.universityoptics.com/125inch.html#HD ) κτλπ). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι λόγω στενού πεδίου θα "φευγει" πιο γρήγορα από τον φακό ο πλανήτης δηλαδή θα τον κυνηγάς πιο συχνά.Αυτά τα λέω γιατί ο Δίας που είδες μπορεί να γίνει 10 φορές πιο συναρπαστικός.

 

Απαντώντας στο ερώτημα σου,σε γενικές γραμμές προτιμούμε να παρατηρούμε πλανήτες κοντά στο 1mm κόρη εξόδου (mm φακού/ εστιακό λόγο. Στο τηλεσκόπιο {700/70=10 εστιακός λόγος} σου 1mm κόρη εξόδου λαμβάνεις με έναν φακό των 10mm. Για ένα τηλεσκόπιο 8άρι 1200/200 με εστιακό λόγο 6 ,ένας φακός 6mm μας δίνει 1mm κόρη εξόδου και ούτω καθ΄εξής). Ο φακός των 4mm που έβαλες έδωσε χ175 μεγέθυνση και 0.25mm κόρη εξόδου.Έχεις πολύ μικρή κόρη εξόδου. Θα έλεγα να ανέβεις στα 8-10mm. Θα χάσεις μεγέθυνση αλλά θα κερδίσεις συνολική ποιότητα εικόνας. Άλλωστε ενας φακός στα 8-10 θα δει χρήση και όταν αναβαθμίσεις σε μεγαλύτερο τηλεσκόπιο,σε αντίθεση με έναν 4mm. Η παρατήρηση πλανητων είναι κυρίως θέμα ατμοσφαιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα θέμα στίλβης.Eπειτα είναι θέμα κατάλληλου φακού,και τέλος θέμα υπομονής για την στιγμή όπου το seeing γίνεται άψογο.

Τα δαχτυλίδια του κρόνου φαίνονται και απο τις 50 μεγεθυνσεις αν θυμάμαι καλά,αλλά εξαρτάται από την κλίση που έχουν ως προς εμάς.

 

Νομίζω δεν θα έχεις προβλημα εάν πάρεις τη βάση για τον ερευνητή.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για βάλε μας φωτογραφίες της βάσης (χωρίς το red dot) του τηλεσκοπίου μπας και σε βοηθήσουμε παραπάνω.

 

Έφτασεεεε...

 

Y.Γ. Αυτός ο κινέζος έχει Celestron Eyepieces σε πολύ χαμηλές τιμές... Τι παίζει; Χαμηλής ποιότητας υλικά ή ευκαιρία;

http://www.ebay.co.uk/sch/m.html?_odkw=eyepiece+telescope&_ssn=eshow.b2c&hash=item5426447c8e%3Ag%3AuVEAAOSwwPhWjw~r&item=361419275406&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2046732.m570.l1313.TR11.TRC1.A0.H0.Xeyepiece+celestron.TRS0&_nkw=eyepiece+celestron&_sacat=0

 

Υ.Γ.2 Μάλλον τα είπα ανάποδα όσον αφορά το κάθετες/παράλληλες βίδες με τηλεσκόπειο

1287410222_2016-02-0723_12_28.jpg.bdd851602c774c112219d586299b5fc3.jpg

1509261155_2016-02-0723_12_07.thumb.jpg.57858a0ee667d0591610dac07c22e835.jpg

-Look! Up in the sky!

-It’s a bird.

-It’s a plane

...

-It`s a type IV supernova

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για βάλε μας φωτογραφίες της βάσης (χωρίς το red dot) του τηλεσκοπίου μπας και σε βοηθήσουμε παραπάνω.

 

 

 

Y.Γ. Αυτός ο κινέζος έχει Celestron Eyepieces σε πολύ χαμηλές τιμές... Τι παίζει; Χαμηλής ποιότητας υλικά ή ευκαιρία;

http://www.ebay.co.uk/sch/m.html?_odkw=eyepiece+telescope&_ssn=eshow.b2c&hash=item5426447c8e%3Ag%3AuVEAAOSwwPhWjw~r&item=361419275406&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2046732.m570.l1313.TR11.TRC1.A0.H0.Xeyepiece+celestron.TRS0&_nkw=eyepiece+celestron&_sacat=0

 

 

Χαμηλή ποιότητα.

 

Να θυμάσαι ότι ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Ισχύει στο 98% των περιπτώσεων.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ στο ίδιο τηλεσκόπιο. Έχω βάλει αυτόν τον ερευνητή.http://www.planitario.gr/ereunhths-telrad-reflex-sight.html η βάση του ερευνητή είναι με αυτοκόλλητά αλλα η διάμετρος του σωλήνα είναι οριακή και έτσι έκανα 2 τρύπες και την βίδωσα.Ειμαι παρα πολύ ικανοποιημένος παντος

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χα χα δες τον όμως τι ωραίος ειναι

WP_20160207_23_42_28_Pro.thumb.jpg.f1e6a9293a593c56a579db9d21253fb5.jpg

WP_20160207_23_41_45_Pro.thumb.jpg.d92fbda73bc407f72821208a3d2e1842.jpg

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υ.Γ.2 Μάλλον τα είπα ανάποδα όσον αφορά το κάθετες/παράλληλες βίδες με τηλεσκόπειο

 

Ναι, αυτό με είχε μπερδέψει. Με τις υπάρχουσες βίδες δε μπαίνει άλλη βάση, πρέπει να ανοίξεις κανούργιες, ή να βρεις red dot finder με flat base. Με μια γρήγορη αναζήτηση βρίσκω μόνο στο astroboot (που δε στέλνει εκτός Αγγλίας) αλλά κάπου θα υπάρχει (αν δε βρεις μέχρι το πάσχα σου φέρνω εγώ ένα από το astroboot με 5 λίερς;) ). Δεν ρυθμίζεται το δικό σου με τίποτα εε;

 

Ο Κινέζος που λες, λέει "celestron" αλλά και πιθανότατα δεν είναι και να είναι είναι SR, δηλαδή Ramsden που ναι μεν δεν είναι design του 17ου αιώνα όπως τα Huygens, αλλά είναι του 18ου αιώνα :)

Έχω πάρει από Κινέζους και μου έχουν βγει και κάποια καλά (όπως έναν κλώνο του 6mm ultrawide), αλλά πάντα είναι κάποιο ρίσκο και επίσης πάνε και κολάνε το "celestron" σε οτιδήποτε...

Σου είπα με αυτά τα χρήματα, δηλαδή κοντά στα 10-15 ευρώ θα βρεις μόνο τα MA να προσφέρουν κάποια βελτίωση σε σχέση με τα δικά σου, αλλιώς πρέπει να ανέβεις τουλάχιστον στα ultrawide που είπαμε για πλανητική, SWA, plossl για deep space...

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή ξεκίνησα κι εγώ με το BRESSER

και με μηδενικό budget

και δοκίμασα πολλές βελτιώσεις άλλες πετυχημένες άλλες όχι

 

θα αναφέρω τι θα έκανα εγώ αν ξεκινούσα τώρα με την εμπειρία που απέκτησα

 

1. Το χειρότερο πρόβλημα του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου κατά την γνώμη μου δεν είναι οι φακοί αλλά η αστάθεια (κουνάει τρομερά κατά την εστίαση και όταν ακουμπάς το μάτι σου να δεις), δεν μπορούσα να εστιάσω ικανοποιητικά. Το προβλημα το έλυσα με μια πατέντα με ξύλο που κόστισε λιγότερο από 5 ευρώ (η πατέντα έχει αναφερθεί σε άλλο νήμα, αν την χρειαστείς και δεν μπορείς να την βρεις, στείλε μου πμ). Ο συμφορουμίτης που το αγόρασε από εμένα προφανώς την βρήκε χρήσιμη αφού όχι μόνο δεν την κατάργησε αλλά την βελτίωσε με μεταλλικά εξαρτήματα αστρονομικής χρήσης που του κοστίσαν όσο και ολόκληρο το τηλεσκόπιο!

 

2. Δοκιμάζοντας διάφορα προσοφθάλμια κατέληξα ότι η καλύτερη επένδυση που έκανα ήταν το SKYWATCHER 6mm 58 μοιρών (το πήρα μεταχειρισμένο 40 ευρώ) το οποίο μου επέτρεπε να δω όλες τις λεπτομέρειες που πιθανον μπορεις να δεις με αυτό το τηλεσκόπιο (δοκίμασα και τον SKYWATCHER 6mm 66 μοιρών ο οποίος μου φάνηκε πιο δύσχρηστος γιατί έπρεπε να τοποθετείς το μάτι σου ακριβώς στο κατάλληλο σημείο για να δεις, αλλιώς σκοτείνιαζε). Οι προσοφθάλμιοι μεγάλων εστιακών αποστάσεων π.χ. 20mm δεν αισθάνθηκα ότι μου προσέφεραν τίποτα ουσιαστικά περισσότερο από τον δικό του.

 

3. Ο ερευνητής παρότι της πλάκας και δύσχρηστος στην σκόπευση όπως είπες, την δουλειά του την έκανε (δηλαδή εντόπιζες μ αυτόν ένα φωτεινό αντικείμενο όπως η Σελήνα, ο Δίας, ο Κρόνος, η Αφροδίτη) και μάλιστα τον κράτησα όταν έδωσα τον σωλήνα και τον χρησιμοποιούσα μέχρι πρόσφατα σε άλλο οπτικό σύστημα. Βέβαια επειδή έχει πολύ μικρό πεδίο, πρώτα βρίσκεις την περιοχή του ουρανού κοιτώντας από την τρύπα που έχει ο βραχίονας κάτω από τον ερευνητή και μετά βάζεις το μάτι στον ερευνητή.

 

4. Άλλα χρήματα που ξόδεψα μ αυτό το τηλεσκόπιο (π.χ. δοκίμασα την γωνία 45 μοιρών πλήρους ανόρθωσης) θεωρώ ότι δεν μου απέδωσαν τίποτα ουσιαστικά παραπάνω. Το επόμενο ουσιαστικό βήμα ήταν η αγορά ενός νευτώνειου skywatcher 130/900 (μεταχειρισμένο φθαρμένο και παλιό χωρίς βάση κάτω από 100 ευρώ) με το οποίο είδα πραγματική βελτίωση σε σχέση με το BRESSER.

 

Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις πλήρεις απαντήσεις και τις γρήγορες ανταποκρίσεις.

Πραγματικά μου δώσατε αρκετό υλικό και τροφή για σκέψη.

 

Φίλε astrofriend, το θέμα με τον ερευνητή δεν είναι η ποιότητα κατασκευής του. Είναι η αδυναμία επιτυχούς ευθυγράμμισής του. Ίσως σε μένα ήρθε στραβο-βιδωμένος από το εργοστάσιο, δεν ξέρω, αλλά δεν έχω καταφέρει να τον καλιμπράρω μαζί με το τηλεσκόπιο, στοχεύοντας επίγεια.

 

Σε είδα να αναφέρεις και αλλού την πατέντα με την ξύλινη βάση, αλλά δεν είδα κάπου φωτογραφίες. Αν έχεις ανεβάσει κάπου , θα ήταν πολύ χρήσιμο.

 

Γενικά θα κάνω υπομονή, αναζητώντας στις αγγελίες για "τίμιους" προσοφθάλμιους, από 6mm μέχρι 10-12mm.

 

Να'στε όλοι καλά :)

-Look! Up in the sky!

-It’s a bird.

-It’s a plane

...

-It`s a type IV supernova

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσον αφορά την ευθυγράμμιση του ερευνητή :

Δυσκολεύτηκα και εγώ πολύ να τον ευθυγραμμίσω και τα κατάφερα μόνο όταν τον τράβηξα τέρμα πίσω μέσα στον σωλήνα με τα βιδάκια (έτσι ώστε το μπροστινό δαχτυλίδι του ερευνητή που γυρνάει για να εστιάσει να εφάπτεται στον σωλήνα που φέρει τα βιδάκια). Αν προσπαθείς να τον ευθυγραμμίσεις στην θέση που δείχνει η φωτογραφία που ανάρτησες (δηλαδή στην μέση του σωλήνα που φέρει τα βιδάκια) είναι απλά αδύνατον. Πιστεύω ότι μ αυτή την πληροφορία θα τα καταφέρεις.

 

Όσον αφορά την πατέντα :

Δεν έχω κρατήσει φωτογραφία από το BRESSER αλλά παραθέτω φωτογραφία από μία τελείως αντίστοιχη στήριξη που έκανα σε έναν ερευνητή για άλλους λόγους. Προσοχή :

α. Στο BRESSER επειδή ο σωλήνας του είναι από λεπτή λαμαρίνα και άρα ευαίσθητος, δεν έχω βάλει ξυλόβιδες (όπως φαίνεται στην φωτογραφία του ερευνητή που είναι από μασίφ μέταλλο) αλλά βίδες περαστές και έχω αφήσει την λαμαρινοταινία να απέχει περίπου μισό εκατοστό από το ξύλο ώστε να σφίγγω τις βίδες όσο χρειάζεται για να το σταθεροποιήσω χωρίς να το σπάσω.

β. Το μήκος του ξύλου πρέπει να είναι όσο μεγαλύτερο γίνεται έτσι ώστε μπροστά να ακουμπάει σχεδόν στο σκιάδιο και πίσω σχεδόν στις βίδες του πίσω μέρους (να εκμεταλλεύεται δηλαδή όλο το μήκος του σωλήνα που είναι καθαρό από προεξοχές), στο BRESSER ήταν περίπου 50 cm.

 

Αλήθεια θα ήθελα την γνώμη σου αν βρίσκεις κι εσύ ότι το πρόβλημα ατάθειας κατά την εστίαση είναι τόσο μεγάλο που να δικαιολογεί πατέντες.

.thumb.JPG.0e1fc8f4e06857abbc3010241fe285e8.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλήθεια θα ήθελα την γνώμη σου αν βρίσκεις κι εσύ ότι το πρόβλημα αστάθειας κατά την εστίαση είναι τόσο μεγάλο που να δικαιολογεί πατέντες.

 

Το πρόβλημα αστάθειας στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, υπάρχει αλλά κατά την (άγουρη) γνώμη μου, δεν φταίει η βάση. Πιστεύω ότι αν έφταιγε η βάση θα έφταιγε λόγω κάποιου "τζόγου" ή κάποιου χαλαρού συνδέσμου στο όλο σύστημα. Αλλά δεν βρίσκω κάτι τέτοιο να υπάρχει, ίσως λίγο στην ρύθμιση του focus (συγνώμη δεν κατέχω ακόμα την ορολογία). Πιστεύω ότι το μειονέκτημα του Bresser είναι ότι του λείπει η αδράνεια, δηλαδή είναι αρκετά ελαφρύ και αυτό το κάνει επιρρεπές ακόμα και στο μικρό αεράκι.

 

Ερχόμενος και πάλι στο θέμα ερευνητή, και συνδυάζοντάς το με το θέμα της αστάθειας, να αναφέρω ότι η έλλειψη σταθερότητας έγινε ιδιαίτερα φανερή όταν προσπαθούσα να ρεγουλάρω τον ερευνητή. Στόχευα με το κυρίως τηλεσκόπιο σε μια μακρινή λάμπα της ΔΕΗ και μέχρι να ρεγουλάρω τον ερευνητή το τηλεσκόπιο είχε κουνηθεί και ΔΕΝ στόχευε πλέον κατευθείαν στην λάμπα... :evil:

 

Μάλλον θα πάω για ένα φτηνό Red Dot και θα επιχειρήσω πατέντες (ξύλινο αποστάτη ίσως). Από εργαλεία, να φαν' και οι κότες... \:D/

-Look! Up in the sky!

-It’s a bird.

-It’s a plane

...

-It`s a type IV supernova

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειναι καθαρα μονο θεμα βασης ....βαλτο σε μια EQ5/EQ6 ...και θα νομισεις οτι αλλαξες τηλεσκοπιο

 

δεν χρειαζεται να χει τζογο η βαση για να ειναι ασταθης

 

η ουσια της βασης ειναι να αποσβαινει τους κραδασμου ...και να διασφαλιζει σταθεροτητα

 

 

η αδρανεια του ξεκιναει και τελειωνει στην βαση

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειναι καθαρα μονο θεμα βασης ....βαλτο σε μια EQ5/EQ6 ...και θα νομισεις οτι αλλαξες τηλεσκοπιο

 

δεν χρειαζεται να χει τζογο η βαση για να ειναι ασταθης

 

η ουσια της βασης ειναι να αποσβαινει τους κραδασμου ...και να διασφαλιζει σταθεροτητα

 

 

η αδρανεια του ξεκιναει και τελειωνει στην βαση

 

Ε, έτσι είναι. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη αδράνεια έχει το τηλεσκόπιο, τόσο δυσκολεύει τη βάση στο να απορροφά τις ταλαντώσεις. Ένα ελαφρύτερο τηλεσκόπιο είναι σαφώς πιο εύκολο να το σταθεροποιήσει μια βάση και το bresser στα 70 ευρώ από εκεί έχει κόψει αρκετά - η βάση του δεν είναι στιβαρή. Ενδεχομένως βέβαια να βελτιώνεται κάπως: βελτιώνουμε βάσεις με διάφορους τρόπους, πχ. προσθέτοντας βάρος στο κέντρο, με αντικραδασμικά πατάκια, σφίξιμο γενικό κλπ...

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγώ πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα βάσης. Τρέμει πολύ εύκολα… πας να αλλάξεις φακό.. και ψάξε να βρεις τον δια…

Η πρόσφορα αυτή βγήκε για να ξεστοκαρει η μπρεσερ. Αν δε κάνω λάθος, πλέον βγάζει τον ίδιο σωλήνα με πολύ καλύτερη βάση, τουλάχιστον εμφανισιακά.jupiter ονομάζεται το νέο μοντέλο.http://www.bresser.de/en/Astronomy/BRESSER-Jupiter-70-700-EQ-Telescope.html

Με τα προσοφθάλμια μπερδεύτηκα λίγο.. προτείνετε 6μμ και 12 μμ, αν κατάλαβα καλά. Σε άλλο θέμα διάβασα ότι πρέπει να προσέχουμε τι προσοφθάλμια αγοράζουμε για να μην έχουμε τις ίδιες μεγεθύνσεις… τα 12μμ με έναν μπαρλοου χ2 δεν γίνονται 6μμ;

Μπαρλοου δεν πρότεινε κάνεις. Θεωρείτε ξεπερασμένος φακός; Δεν έχει χρησιμότητα;

Το σκόπευτρο στο δικό μου δουλεύει μια χαρά. Αλέξανδρε σε σένα μπορεί να έτυχε ελαττωματικό.

Θα ρωτήσω πάλι για ένα σετ  αν αξίζει τα λεφτά του. Ελπίζω να μην κουράζω.

http://www.astroshop.eu/meade-s-4000-1-25-eyepiece-set-5-eyepieces-barlow-filters-and-carrying-case/p,47671#tab_bar_0_select

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμβουλη (ο ecuador θα με μαλωσει παλι :lol: ) παιξε με το παιχνιδι σου μεχρι του χρονου μην πετας αλλα λεφτα βαλε τα λεφτα(250ευρω )σε εναν κουμπαρα και του χρονου με το καλο βαλε αλλα τοσα και παρε κατι που πραγματικα αξιζει ενα αξιοπρεπες τηλεσκοπιο και 1 καλο φακο αντε παρε και ενα μπαρλοου να σου φυγει ο καημος :lol:

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο για μήνες και με διάφορους τρόπους στήριξης

 

Επειδή το μετέφερα σε ακλόνητο φωτογραφικό τρίποδο βαρέως τύπου και η αστάθεια παρέμενε πρακτικά η ίδια

 

Επειδή αν κοιτάξετε προσεκτικά την φωτογραφία του στην παραπομπή του tomari3 θα δείτε ότι δεν έχει μεταλλικούς δακτύλιους να πιάνουν τον σωλήνα αλλά έναν μόνο φαρδύ πλαστικό δακτύλιο ο οποίος έχει μεγάλη ελαστικότητα και τελικά αυτός είναι ο αδύνατος κρίκος στο σύστημα στήριξης, δηλαδή το εξάρτημα που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της αστάθειας

 

Ξαναδιευκρινίζω ότι αν δεν αντικατασταθεί αυτός ο δακτύλιος με κάτι καλύτερο, και στην EQ5 να το βάλεις το πρόβλημα θα παραμείνει το ίδιο όπως παρέμεινε όταν το έβαλα στο φωτογραφικό τρίποδο βαρέως τύπου

 

Βεβαίως αν λύσεις το πρόβλημα του δακτυλίου και το βάλεις και στην EQ5 θα είναι ακόμη καλύτερα

 

Όμως η βάση του είναι καλύτερη από ότι νομίζουν όσοι δεν την έχουν δοκιμάσει, και εγώ έκανα ικανοποιητική δουλειά με αυτή την βάση αφού έλυσα το πρόβλημα του δακτύλιου

 

Θα ήταν χρήσιμο οι γνώμες να συνοδεύονται από την διευκρίνηση αν προέρχονται από εμπειρία με το συγκεκριμένο αντικείμενο ή από τις γενικές γνώσεις στο θέμα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης