Jump to content

Κυαλια ή τηλεσκόπιο;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους

 

 

Γνωρίζω οτι ανοίγω ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολλές φορές και έχει δημιουργήσει αντικρουομενες απόψεις.

 

Ωστόσο θα ήθελα όποιος μπορεί να μου δώσει μια τεκμηριωμένη άποψη επιλογής.

Ξεκίνησα σιγά-σιγά να μελετώ τους αστερισμούς αλλα χωρίς κυάλια/τηλεσκόπιο δεν μπορείς να δεις και πολλά.

 

Το θέμα είναι λοιπόν να δώσω 150 ευρω για ένα ζευγάρι κυάλια (πχ celestron 25/70) και άλλα 50 ευρω για τρίποδο=200 ευρω ή να πήγαινα απευθείας σε ένα τηλεσκόπιο μεταχειρισμένο Dobson 6'-8' με περιπου 250-300 ευρω?

 

Το κόστος είναι σχεδόν ίδιο και με φοβίζει το γεγονός οτι τα κυάλια ίσως να μην με ικανοποιήσουν και μπω στη διαδιακασία να τα πουλάω.

 

 

 

Ευχαριστώ

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα.

 

από την στιγμή που είσαι διατεθειμένος να δώσεις 250-300 ευρώ για να αγοράσεις dobsonian 6-8" μεταχειρισμένο, κατά την γνώμη μου αγόρασε το τηλεσκόπιο πρώτα και όχι τα κιάλια. Πρόκειται για τηλεσκόπιο που θα κάνεις σοβαρή παρατήρηση και όχι κάποιο παιχνίδι. Απλά επειδή κάποιοι θέλουν να δώσουν γύρω στα 100 ευρώ για τηλεσκόπιο, δηλαδή για παιχνίδι τότε και μόνο εγώ προσωπικά τους προτρέπω να αγοράσουν κιάλια καλύτερα. Το τηλεσκόπιο ακόμα και αν θέλεις να το πουλήσεις κάποια στιγμή δεν θα χάσει την αξία του.

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα κι από μένα

 

Η απάντηση στην ερώτηση σου τι να πάρω στα 200 ευρώ είναι ξεκάθαρη και απόλυτη : τηλεσκόπιο

 

Η απάντηση στην ερώτηση σου κιάλια ή τηλεσκόπιο είναι επίσης ξεκάθαρη : και κιάλια και τηλεσκόπιο

 

Εξηγούμαι. Την εικόνα που βλέπεις το τραπέζιο στο νεφέλωμα του Ωρίωνα σε μεγέθυνση περίπου 166 με ένα DOBSONIAN 8, δεν μπορείς να την έχεις με κιάλια, και την θεωρώ σημαντική, και χρειάζεσαι τουλάχιστον 200€ σε τηλεσκόπιο για να την έχεις. Βέβαια ένα DOBSONIAN 8 είναι σχετικά μεγάλο και βαρύ και αυτό έχει σημασία για κάποιους (εγώ το δικό μου το έδωσα ακριβώς γι αυτό παρόλο που οπτικά ήμουνα πολύ ευχαριστημένος, και εξετάζω την περίπτωση για ένα 130P/650). Σε κάθε περίπτωση χρειάζεσαι υψηλές μεγεθύνσεις για να δεις λεπτομέρειες που μόνο το τηλεσκόπιο θα σου δώσει.

 

Από την άλλη πλευρά βρίσκω πολύ ωραίο να παρατηρώ σε χαμηλή μεγέθυνση μεγάλες περιοχές π.χ. όλες τις πλειάδες μαζί, για αυτό όμως βρήκα ότι βολεύομαι και με τα κιάλια 10χ50 των 20€ που πήρα από τα LIDL, τα οποία χρησιμοποιώ και χωρίς τρίποδο, επειδή σ αυτή την περίπτωση ενδιαφέρομαι για την συνολική εικόνα και όχι για τις λεπτομέρειες που αυτά τα κιάλια δεν μπορούν να αποδώσουν. Και βέβαια καλύτερα κιάλια (ακόμη και τα CELESTRON 15X70 που χρησιμοποιώ αυτή την στιγμή) θα σου δώσουν καλύτερη εικόνα, ζυγίζοντας όμως και την απαίτηση για τρίποδο έναντι της ευκολίας χωρίς τρίποδο και την υψηλότερη τιμή, θα προτιμούσα να πάρω τα κιάλια του LIDL και έναν προσοφθάλμιο για το τηλεσκόπιο.

 

Το καλύτερο θα ήταν να δεις κάποια αντικείμενα με τηλεσκόπιο και μετά με κιάλια και να μπορέσεις να κρίνεις μόνος σου, πριν αγοράσεις. Αν μένεις Αθήνα εγώ ευχαρίστως να σου επιτρέψω να συγκρίνεις τι μπορείς να δεις με κιάλια μεγεθύνσεων 8Χ,10Χ,12Χ,15Χ που έχω, δυστυχώς αυτή την στιγμή δεν έχω τηλεσκόπιο οπότε θα μπορούσες να έχεις την πλήρη εικόνα.

 

Ελπίζω να βοήθησα

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα,

 

αν και λίγο καθυστερημένα διάβασα την ερώτηση σου, θα ήθελα να προσθέσω και τη δική μου άποψη στο θέμα αυτό.

Οσον αφορά τους αστερισμούς ειδικότερα, αλλά γενικά τον νυκτερινό ουρανό, με γυμνό μάτι θα νοιώσεις το μεγαλείο του ουρανού. Τα κιάλια είναι απόλυτος βοηθός. Πλεονεκτήματα : απόλυτη φορητότητα, δένει με όποια διάθεση και ενέργεια έχεις, ακόμα και παράλληλα με άλλες ενέργειες. Δεύτερο πλεονέκτημα :σταδιακή προσγείωση στη παρατήρηση και μελέτη του νυκτερινού ουρανού. Αν και γω ο ίδιος κατέχω αρκετά τηλεσκόπια, κλείνω λέγοντας ότι γυμνός οφθαλμός και κιάλια είναι άμεση, φτηνή, ολοκληρωτική λύση για προσέγγιση στο θέμα της αστρονομίας. Αν προχωρώντας θέλεις και πρόσθετες ειδικές προσεγγίσεις τότε θα είναι καιρός να ψάξεις και για τηλεσκόπιο (α). Στις μέρες μας όμως δεν θα στο συνιστούσα.

 

Καλή συνέχεια όποιες και αν είναι οι επιλογές σου.

Φιλικά

Θόδωρος

teomed.wix.com/astroteo
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΔΥΟ παραγοντες θα σε βοηθησουν να επιλεξεις

 

 

Ειχα σκεφτει να μην απαντησω σε αυτο το διλημμα ξανα αλλα θα το κανω μια τελευταια φορα

 

 

ουτε θα ρθω σε αντιπαραθεση με κανεναν ουτε με υπερμαχους των κυαλιων γι αυτο το θεμα

 

 

τα γεγονοτα εχουν ως εξης

 

 

Α) Εχεις παραπανησια λεφτα?

 

α) ΝΑΙ ΠΑΡΕ και τηλεσκοπιο και κυαλια κοστος ( 2000 και πανω )

 

 

 

β)ΟΧΙΠΑΡΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ κοστος (200-300ευρω )

 

 

ΤΙΜΕΣ

 

κοστος αξιοπρεπη κυαλια +τριποδο (200-300 ευρω )

 

Τηλεσκοπιο απο 200 και πανω

 

 

 

 

 

Α)θεσ να κανεις δωρεαν παρατηρηση με μεγενθυνση 1Χ ( καλα μονο οι βενζινες ) αλλα με τοσο μαγικο ουρανο που δεν θα αναγνωριζεις ουτε αστερισμους?

 

παρε το αυτοκινητο και απομακρυνσου απο την πολη σε θεοσκοτεινο μερος

 

 

Β)θεσ να κανεις παρατηρηση με μεγενθυνση 10-20Χ ....ή να βλεπεις την μερα καν πουλι ή κανα γκομενακι που ειχες την ατυχια να ειναι σε απομακρυσμενη πολυκατοικια ή θα βγεις στο βουνο για περπατημα τοτε ΠΑΡΕ κυαλια

 

γ) Θέλεις να ασχοληθεις λιγο σοβαρα με την αστρονομια και να παρατηρησεις αντικειμενα στον ουρανο που δεν μπορεις να τα δεις με τα προηγουμενα ? με μεγεθυνσεις απο 50-150Χ τουλαχιστον?

ΠΑΡΕ τηλεσκοπιο

 

 

Ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε

 

με τηλεσκοπιο θα δεις αυτα

 

http://www.deepskywatch.com/Articles/what-can-i-see-through-telescope.html

 

 

με κυαλια δεν ξερω και δεν μπορω να σε βοηθησω γιατι δεν εχω κανει ΠΟΤΕ σοβαρη παρατηρηση με Κυαλια

 

 

Αν η Ερωτηση ειναι ξεκαθαρη και απλη Κυαλια ή Τηλεσκοπιο

 

η απαντηση ειναι ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

 

 

ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ σου πει το αντιθετο ειναι ειτε επειδη εχει στην διαθεση του ΚΑΙ ττηλεσκοπια και παρατηρει και οποτε θελει και με τηλεσκοπια είτε επειδη ειναι τεμπελης και βαριεται να κουβαλαει και να στηνει τηλεσκοπιο ειτε γιατι δεν του αρεσουν τα τηλεσκοπια ...αντε και ειτε του αρεσουν τα κυαλια

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή κινδυνεύω να παρεξηγηθώ και από φίλους που με γνωρίζουν και τους γνωρίζω, νοιώθω την ανάγκη να συμπληρώσω μερικές ακόμα σκέψεις μου.

 

Προς θεού, δεν υπάρχει, τουλάχιστον για μένα, κανένα θέμα "σκληρής' αντιπαράθεσης με κανέναν. Είμαστε μια ομάδα με κοινή αγάπη και προσήλωση στην αστρονομία.

 

Φίλε Κώστα, αυτό για μένα, δεν σημαίνει ότι και συ θα θέλεις τα ίδια με μένα η με μας.

Οι γνώμες των φίλων κατ'αρχάς είναι ολόσωστες.

 

Εσύ όμως θέλεις να ξενυχτάς, πολλές φορές μόνος, στο βουνό σε θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές, με υπνόσακους και εξοπλισμό, εκτεθειμένος στο κρύο του χειμώνα να μαζεύεις για παράδειγμα φωτογραφικές λήψεις για την ολοκλώρηση του τάδε θέματος? Εχεις υπολογίσει το κόστος σε ειδικό ρουχισμό και εξοπλισμό ένδυσης? Το μέρος (η) που θα πηγαίνεις και τα μεταφορικά? Και τόσα άλλα... μικρά και μεγάλα.

 

Δεν σου αποκλείω το τηλεσκόπιο, γιατί δεν ξέρω τι θέλεις και συ ακόμα δεν γνωρίζεις τις απαιτήσεις αυτής της ενασχόλησης και πριν από αυτό, τα είδη της αστρονομίας με τα οποία θα ήθελες να ασχοληθείς.

 

Γι αυτό λοιπόν σου πρότεινα τα κιάλια και μάλιστα καλής ποιότητας και ελ κυρίως ελαφρά, ας είναι και μεταχειρισμένα.

 

Δεν είμαι υπέρμαχος της χρήσης τους, εγώ προσωπικά τα χρησιμοποιώ πολύ λίγο, πιά. (Ομως τώρα πιά...)

 

Όμως ξαναλέω, δεν μιλώ για μένα, απλά προσπαθώ να σε βοηθήσω στις επιλογές σου.

 

Ούτως η άλλως τα κιάλια θα σου χρειαστούν. Ξεκινώντας με αυτά, μαθαίνεις τον νυκτερινό ουρανό. Θέλει 6 μήνες έως 2 χρόνια, κατά γενική ομολογία. Συγχρόνως θα έχεις το χρόνο να διαβάσεις και να ενημερωθείς. Και όσο πιό ενημερωμένος και γνώστης είσαι, τόσο θα μειώσεις τις πιθανότητες να πετάξεις τα λεφτά σου. Απ'εναντίας, εάν τελικά σε κερδίσει ο χώρος αυτός, θα κάνεις πιό σωστές κινήσεις με πολύ λιγότερα λάθη. Γιατί παρ'όλα αυτά, λάθη θα κάνεις, γιατί δεν αποφεύγονται. Τα μεγάλα λάθη όμως μπορείς να τα αποφύγεις.

 

Αυτά από μένα

Πάντα φιλικά, προς όλους.

Θόδωρος

teomed.wix.com/astroteo
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλα σωστά τα βρίσκω όσα ειπώθηκαν, απλώς θέλω να δώσω έμφαση σε μια λεπτομέρεια.

Το τηλεσκόπιο είναι περισσότερο εξειδικευμένο εργαλείο. Με εξαίρεση τα σχετικά μικρά διοπτρικά, είναι χρήσιμο αποκλειστικά για νυκτερινή παρατήρηση/φωτογράφηση του νυκτερινού ουρανού. Αν/ όταν σου εκτονωθεί αυτή η επιθυμία, θα μαζέψει σκόνη και ενδεχομένως θα πουληθεί μετά από λίγα χρόνια.

Τα κιάλια και ιδίως τα σχετικά μικρού μεγέθους θα είναι χρήσιμα για πάντα. Όχι σε όλους, δεν τα χρησιμοποιούν ούτε τα χρειάζονται όλοι. Αλλά το τριήμερο, που ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος, είδα με αυτά πουλιά, τη θάλασσα, καράβια, κτίρια και φυσικά το καρναβάλι. Με εξαίρεση τα ιδιαίτερα μεγάλα και βαρέα κιάλια που προορίζονται κυρίως για αστροπαρατήρηση ή παρατήρηση μεγάλων αποστάσεων, είναι ένα ευέλικτο εργαλείο με πλήθος εφαρμογών, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο εσαεί, είτε το πάρεις πρώτο, είτε δεύτερο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας τις οποίες διάβασα με μεγάλη προσοχή.

 

 

Η αλήθεια είναι οτι ένα ζευγάρι φθηνά κυάλια (50-70ευρω) max 10x50 που δεν θέλουν τρίποδο θα ήταν η πιο ασφαλής επιλογή ειδικά για εμένα που δεν γνωρίζω κατα πόσο μπορεί να με κερδίσει το αντικέιμενο και αν μπορώ βέβαια να ασχοληθώ πολύ λόγω έλλειψης χρόνου.

 

Λάθος πιστευω θα ήταν να πάω σε κυάλια 20χ80, να πάρω και τρίποδο και να δω εν τέλει οτι δεν με σηκώνει το αντικείμενο και να πουλάω τα κυάλια και να μένω μπουκάλα :)

 

Αν όμως θα έπρεπε να διαλέξω μεταξύ των δύο για αποκλειστικά αστροπαρακολούθηση αυτό θα ήταν το τηλεσκόπιο.

 

Μάλλον θα πάρω ένα φθηνό ζευγάρι κυάλια ωστε να κάνω μια αρχή για αστρονομία και θα μου μείνουν και για γενική χρήση όπως σωστά επισημαίνει ο φίλος kkokkolis.

 

 

Αν γλυκαθώ με τα κάλη του ουρανού και τα κυάλια δεν με ικανοποιούν πάω βουρ για dobsonian 8'.

 

Υ.Σ. Φίλε Χρήστο ευχαριστώ για το κάλεσμά σου αλλα δυστυχώς μένω Ηράκλειο. Θα ήταν εξαιρετικό πάντως να σε κερνούσα ένα καφέ και να δω αυτά που λες...

 

 

 

Σας ευχαριστώ θερμά

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα,

 

πάρε τα ακριβότερα κιάλια που μπορείς να αγοράσεις χωρίς να εξαιρέσεις τα μεταχειρισμένα. Ίσως τα τελευταία απαιτούν λίγο υπομονή στην αναμονή, αλλά η διαφορά ποιότητας είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. Από την άλλη μεριά προτίμησε τα πιό ελαφρά με το μεγαλύτερο δυνατόν εύρος πεδίου (αν έφτανε και τις 8 μοίρες θα ήταν ιδανικό). Ο τρίποδας, σαν πρόσθετο εργαλείο, είναι αποτρεπτικός στη χρήση τους. Αντιθέτως, μία ξαπλώστρα, που θα ελαφρύνει τους μυς του τραχήλου, θα είναι εργαλείο. Καλές αγορές!!

teomed.wix.com/astroteo
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης