Jump to content

Stellerium και λειτουργία "TOUR"


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χρησιμοποιώντας το stellarium φαντάστηκα ότι θα έχει και μία λειτουργία "TOUR" όπως έχουν οι βάσεις GOTO που θα υποδείκνυε τους περισσότερο ενδιαφέροντες στόχους την συγκεκριμμένη χρονική στιγμή φέρνοντας τους και στο κέντρο του πεδίου παρατήρησης.

 

Δεν την βρήκα. Χρησιμοποιώ την έκδοση 0.13.1 λόγω παλαιού λειτουργικού. Μήπως η λειτουργία υπάρχει σε νεότερη έκδοση ; ή σε άλλο πρόγραμμα ; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν την έχουν υλοποιήσει δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη για νεοεισερχόμενους.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω αυτό γίνεται με τη χρήση των scripts. Μπορεί δηλαδή οποιοσδήποτε να φτιάξει ένα script που να κάνει διάφορα τέτοια πράγματα σαν αυτό που θες.

 

Δες εδώ: http://www.stellarium.org/wiki/index.php/Scripts

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για την απάντηση, μετά από την οποία βρήκα στα script του stellarium κάτι που πλησιάζει σε αυτό που ζητούσα. Είναι το visible messier tour το οποίο σε ξεναγεί στα αντικείμενα messier που είναι ορατά την ώρα της παρατήρησης. Έτσι παίρνεις μια καλή ιδέα του πως θα φανεί στο τηλεσκόπιο π.χ. ένα open cluster.

 

Δυστυχώς "τρέχει" πολύ γρήγορα οπότε δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις πως να βρεις το αντικείμενο στον ουρανό. Το ιδανικό θα ήταν αφού εστιάσει σε ένα αντικείμενο να σταματάει και να σου επιτρέπει να κάνεις zoom out προκειμένου να εντοπίσεις την θέση του αντικειμένου και να το βρείς αμέσως μετά στο τηλεσκόπιο να το δεις live.

 

Κατέληξα να τρέχω το script για να βγάλει τον κατάλογο των messier που είναι ορατά την συγκεκριμμένη στιγμή και μετά να χρησιμοποιώ την εύρεση του stellarium για να τα βρίσκω ένα-ένα, προκειμένου αμέσως μετά να τα βρίσκω και με το τηλεσκόπιο.

 

Έστω και έτσι πάντως το βρίσκω πολύ χρήσιμο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης