Jump to content

TAL-1 και αστροφωτογραφια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας. Ειμαι ενα νεο μελος του astrovox.Ως προς την αστρονομια εχω ελαχιστες εως μηδαμινες γνωσεις.

 

Εχω ένα τηλεσκόπιο TAL-1.

Στο TAL-1 η φωτογραφικη μηχανη δεν συνδεεται στον προσοφθαλμιο. Βεβαια υπαρχει βαση σηριξης της φωτογραφικης μηχανης που την κινει ο αστροστατης. Το ερωτημα μου ειναι το εξής: Τι φακοι (εστιακη αποσταση) και τι films (asa) απαιτουνται για την φωτογραφηση και χονδρικα ποιοι ειναι οι συνηθισμενοι χρονοι εκθεσης (αναλογα με το αντικειμενο βεβαια).

Μπορει να χρησιμοποιηθει (με καποιον τροπο) η μεγενθυνση που προσφερει το τηλεσκοπιο στην αστροφωτογραφια ή θα χρησιμοποιηθει απλως (μονο images/smiles/icon_confused.gif ) για την σωστη παρακολουθηση??

 

Σας ευχαριστω εκ των προτερων

 

Βασίλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

An kai den eimai o pio eidikos epi toy thematos tha sou po tis treis methodous pou thymamai gia astrofotografisi. H prvth einai h aplh h opoia sthrizeis th fotografikh mhxanh pano sto thleskopio kai to xrhsimopoieis vs voithitiko meso oste na peristrefetai h mhxanh mazi me to thleskopio kai na fotografizei ta asteria. Synistatai gia eyreos optikou pediou antikeimena(nefelomata galajiakh zonh,klp). Meta einai h prime focus photography. Dhladh me ena adaptora(ton opoio mono apo exoteriko ego toylaxiston gnorizo oti mporeis na ton promitheyteis)syndeeis to solhna tou thleskopiou (xoris ton prosofthalmio) me to soma ths fotografikh soy mhxanhs (xoris kai ayth fako). Synistatai gia antikeimena megethous megethous merikon moiron. (Shmeiosh oso pio mikros o estiakos logos dhladh soo pio "grhgoro" to thleskopio toso pio megalo optiko pedio sou prosferei. Telos yparxei kai h "eyepiece focal projection" (den eimai sigouros gia ton oro ean ton anafero sosta) opou mporeis na vgaleis photografies me poly megalh megenthish. idanikh gia planhtes. Me th methodo ayth mporeis na epityxeis megenthynseis mexri kai 20000x (poly dyskola epiteyjimo sthn praxh giati tha xreiasteis kai analogh megenthish toy xronou ekthesis toy film kai to pio pithano einai na vgei tholo to antikeimeno...). Tora gia eyaisthisia films??? oso pio eyaisthito to film toso mikroteros o xronos ekthesis.

Ayta ta oliga.

An endiaferesai mporo na soy vro kai typous ap opou mporeis na ypologiseis xronous ekthesis gia diafora antikeimena , optika pedia, klp klp

Filika Yorgos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία ειπώθηκαν όλα τα παραπάνω για την αστροφωτογράφηση. Θα προσπαθήσω και εγώ να συνοψίσω αυτά που ξέρω.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αστροφωτογραφησης μέσω τηλεσκοπίου είναι δύο.

1. (εστιακή φωτογράφηση "prime focus") Εδώ αντικαθιστούμε τον φακό της φωτογραφικής μηχανής από τον αντικειμενικό του τηλεσκοπίου. Αύτόν τον τρόπο χρησιμοποιούμε για να φωτογραφήσουμε όλα τα αμυδρά αντικείμενα του ουρανού. Γαλαξίες, νεφελώματα, σμήνη κλπ. (Χρόνοι έκθεσης από μερικά λεπτά μέχρι και πολλές ώρες) Αλλά και τον ήλιο ή το φεγγάρι μπορούμε να φωτογραφήσουμε με τον τρόπο αυτό άν τα θέλουμε ολόκληρα στη φωτογραφία.

 

2. Προβολική φωτογράφηση.(eyepiece projection) Εδώ χρησιμοποιούμε έναν προσοφθάλμιο για να προβάλουμε το είδωλο πάνω στο φίλμ. Με τον τρόπο αυτό φωτογραφίζουμε τους πλανήτες και το φεγγάρι. Οι χρόνοι εξαρτώνται από τη μεγέθυνση και το τηλεσκόπιο. Συνηθισμένοι χρόνοι για τον Δία είναι 3-4 δευτερόλεπτα και για τον Κρόνο 6-8 δευτερόλεπτα. Για τη σελήνη μπορούμε να ακολουθήσουμε και τις ενδείξεις του φωτομέτρου της φωτογραφικής μηχάνής.

 

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις χρησιμοποιούμε φυσικά τη φωτογραφική μηχανή χωρίς τον φακό της.

Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται καλή στήριξη και αστροστάτης. Στην εστιακή μάλιστα φωτογραφία χρειάζεται κάποιος τρόπος για να παρακολουθούμε και να διορθώνουμε τις μικρές παρεκκλίσεις του τηλεσκοπίου καθ'όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Αυτή η εργασία λέγεται 'οδήγηση' του τηλεσκοπίου και είναι πραγματικά συναρπαστική. Η οδήγηση γίνεται με δεύτερο τηλεσκόπιο που έχει τοποθετηθεί πάνω στο πρώτο ή με ένα εξάρτημα αξονικής οδήγησης μέσω του οποίου είναι δυνατό ενώ φωτογραφίζουμε να βλέπουμε το είδωλο μέσα από το ίδιο το τηλεσκόπιο. (και οι δυο τρόποι έχουν τις δυσκολίες τους και γι'αυτό πολλοί ερασιτέχνες επιλέγουν σήμερα την τεμπέλικη μέθοδο της αυτόματης οδήγησης με CCD)

 

Ένας τρίτος και δημοφιλής τρόπος φωτογράφησης είναι η φωτογράφηση του ουρανού με μια φωτογραφική μηχανή που έχει τον δικό της φακό ή τηλεφακό και έχει τοποθετηθεί΄πάνω στο τηλεσκόπιο με κατεύθυνση προς τον ουρανό και έτσι την κινεί ο αστροστάτης(μέθοδος piggyback).

Στην περίπτωση αυτή δεν εκμεταλλευόμαστε λοιπόν τα οπτικά στοιχεία του τηλεσκοπίου αλλά τον αστροστάτη του. Όμως η οδήγηση μπορεί να γίνει τώρα από το τηλεσκόπιο και είναι πάντα πιό εύκολη απ'ότι στην περίπτωση της εστιακής φωτογράφισης.

 

Η (τέταρτη images/smiles/icon_wink.gif μέθοδος που χρησιμοποιεί και τον προσοφθάλμιο και τον φακό της φωτογραφικής μηχανής(η πρώτη άν δεν κάνω λάθος που αναφέρει ο κύριος Ιωάννου) μπορεί και αυτή να δώσει κάποια αποτελέσματα, αλλά κατά τη γνώμη μου κυρίως για τους πλανήτες και τη σελήνη. Ομολογώ ότι η μέθοδος αυτή δεν μου είναι ιδιαίτερα οικεία.

 

Τα ουράνια εκείνα αντικείμενα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φωτογραφηθούν είναι νομίζω τα μικρής έκτασης νεφελώματα και αυτό γιατί η εστιακή φωτογράφηση δε θα τα μεγέθυνε αρκετά ενώ η προβολική θα ήταν αδύνατη λόγω τεράστιων χρόνων έκθεσης αλλά και ιδιαίτερης δυσκολίας στην οδήγηση.

 

Δεν γνωρίζω άν η σύνοψή μου είναι αρκετά ξεκάθαρη. Στην καλύτερη περίπτωση πιστεύω ότι οι προσπάθειες περιγραφής προσφέρουν μια στοιχειώδη, ιμπρεσσιονιστική, εξοικείωση με το θέμα. Πρέπει όλα να τα σκεφτεί κανείς μόνος του και να τα προσπαθήσει για να καταλάβει.

Αυτά προς το παρόν.

 

Καληνύκτα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H εστίαση είναι πράγματι δύσκολη πολλές φορές, κυρίως όταν προσπαθούμε να φωτογραφίσουμε πολύ αμυδρά αντικείμενα που φαίνονται ελάχιστα ή και καθόλου μέσα στο θαμπόγυαλο της φωτογραφικής μηχανής ή όταν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ιδιαίτερα τα δικά μας μάτια.

Τεχνικές υπάρχουν πολλές.

Μπορούμε να εστιάσουμε σε φωτεινότερα άστρα πρώτα χρησιμοποιώντας, άν χρειαστεί, μπροστά από το τηλεσκόπιο ένα διάφραγμα από χαρτόνι ή κόντραπλακέ με τρείς μεγάλες τρύπες.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φωτογραφική μηχανή ειδικά φτιαγμένη για αστροφωτογράφηση, όπως είναι η VX-2 της Vixen, της οποίας το θαμπόγυαλο διαθέτει την πρέπουσα διαφάνεια και επιδέχεται μάλιστα μεγέθυση με ειδική διόπτρα.

Ένας άλλος τρόπος, ίσως λίγο πιο δύσκολος, είναι το να υπολογίσει κανείς που είναι η εστία - το σημείο όπου συγκλίνει μια παράλληλη δέσμη φωτός - και να καταγράψει τις σχετικες ρυθμίσεις προτού τοποθετήσει την φωτογραφική μηχανή. Ορισμένα τηλεσκόπια διαθέτουν μικρομετρικές ενδείξεις για την εστίαση ώστε να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.

Είναι κατανοητά τα παραπάνω;

 

Γιάννης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

sinepws i moni me8odos (gia to TAL-1) einai i "piggyback"... diladi xreiazetai megalos... fakos . ti estiaki apostasi 8a prepei na exei gia mia ajioprepi fwtografisi.

 

logika 8a prepei na yparxei kapoia sxesi metaji tis estiaki apostasis kai tou "mege8ous " tou ouranou pou "blepei" o fakos (se moires, elpizw na egina antiliptos). poia einai auti i sxesi?

px o klasikos 50mm poses moires kaluptei?

 

eyxaristw poly

Vasilis

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης