Jump to content

Νέος στο χόμπυ: κάποιες ερωτήσεις


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας, είμαι 47 ετών με 3/10 όραση στο αριστερό και 9/10 στο δεξί. Για την ακρίβεια δεν έχω σχεδόν καθόλου στεροσκοπική όραση, αφού το αριστερό μάτι δεν κάνει focus σχεδόν καθόλου. Εδώ και 3-4 χρόνια άρχισε και η πρεσβυωπία μου την οποία αντιμετωπίζω με γυαλιά φαρμακείου (έχω ενάμισι βαθμό περίπου). Αυτά σας τα γράφω γιατί δεν γνωρίζω (σαν αρχάριος) πόσο επηρεάζουν την αστρονομική παρατήρηση.

Ανέκαθεν με γοήτευε το σύμπαν και πάντα με έτρωγε να ασχοληθώ. Όντας κάτοχος εδώ και χρόνια ενός πολύ καλού ζευγαριού κυαλιών με σταθεροποιητή (canon 15X50 IS UD 4.5o), αγόρασα για 400 ευρώ (σε μια παρόρμηση) την Ανοιξη που πέρασε ένα μεταχειρισμένο Nexstar 4SE του 2006 με προσοφθαλιμο Elux 25mm "μαμά", ένα (μαλλον skywatcher) 15mm wideangle, ένα barlow televue X2, ένα ηλιακό φιλτρο baader (mylar) και 2 φίλτρα (1 baader UHC-S και ένα σελήνης noname) και μετά άρχισα να διαβάζω και να καταλαβαίνω τα όρια του τηλεσκοπίου και προς τι όργανο θα κινηθώ στο μέλλον.

Προς το παρόν, εδώ και κάποιους μήνες έχω "κολλήσει" με τη νέα, τρισδιάστατη αντίληψη μου για τον περιβάλλοντα χώρο (βοήθησε και το nightwatch του κ Dickinson) και το πόσο αλλάζει η εικόνα για το σύμπαν και τον χωρόχρονο κοιτώντας μέσα από ένα προσοφθάλμιο!

 

Μετά τις πρώτες μέρες που έμαθα το τηλεσκόπιο και έκανα τις πρώτες μου χορταστικές μεν πλανητικές δε παρατηρήσεις, έμεινα απο μοτέρ αζιμουθιου. Το έφτιαξα στο πλανηταριο (πηρε καιρό) και κατάφερα να κάνω 2 παρατηρήσεις σε σχετικά σκοτεινά μέρη (πρώτη φορά στο χωριό Πούλιθρα έξω από το Λεωνίδιο, σε μέρος χωρίς σπιτια και δευτερη σε μέρος που βρήκα εδώ στο forum σε google map, κάπου στο Καπανδρίτι στη μέση ενός δρόμου πάλι χωρίς σπίτια, χωρίς φώτα).

Την πρώτη φορά είδα το διπλό σμήνος του Περσέα, Ανδρομέδα και ελάχιστα άλλα. Τη δεύτερη (το περασμένο Σάββατο) είδα το Μ42, το Μ57 (ΠΟΛΥ μικρό και αμυδρό) και άλλα ακόμα πιο αχνά αντικείμενα (Μ77 ένα από αυτά).

Προσπαθώ να καταλάβω σε αυτές τις αναγνωριστικές εξορμήσεις, διαβάζοντας σε διάφορα blogs. sites του ιντερνετ ότι κάποιοι βλέπουν και σκιτσάρουν πάρα πολλά μεσιέ με τόσο μικρά τηλεσκόπια αν αξίζει το κόπο να "προπονήσω" τα μάτια μου με τις διάφορες τεχνικές οπτικής παρατήρησης που διαβάζω, με αυτό το τηλεσκόπιο που προφανώς λανθασμένα αγόρασα για το σκοπό που το θέλω (σούπερ φορητό βέβαια αλλά...). Ή θα με συμβουλεύατε να προχωρήσω με την πρώτη ευκαιρία σε κάτι μεγαλύτερο, δηλ ότι να προσπαθώ με αυτό εδώ είναι ματαιοπονία.

επίσης αν κάποιος καλός σαμαρείτης καταλαβαίνει τι εννοώ όταν παρατηρώντας μέσα από το προσοφθάλμιο και έχοντας περάσει άνω της 1 ώρας στο φουλ σκοτάδι (πλήν φακού με κόκκινο μπαλονάκι), προσπαθώντας να "ανακαλύψω αυτό που δεν φαίνεται", άρχισα να βλέπω το σκοτάδι ανάμεσα στα αστέρια να "κουνιέται" όπως κάτι σαν να βλέπουμε τα γνωστά "μυγάκια" αλλά σε πολύ πιο αμυδρό φως. Καταλαβαίνει κανείς τι εννοώ?

 

Εϊναι σίγουρο ότι πρέπει να έρθω σε κάποια αστροεξόρμηση για να κάνω ιδιίοις όμμασι "sampling" σε 8, 10, 12 ή και παραπάνω ίντσες για να καταλάβω τι μου ταιριάζει, μέχρι τότε ευχαριστώ για κάθε απάντηση και συγγνώμη που κούρασα με το μακρύ ποστ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα

το καλύτερο είναι όσο περισσότερες ίντσες σηκώνει...το πορτοφόλι σου. Αλλά το ιδανικότερο είναι αυτό που είπες στο τέλος. Δοκίμασε σε κάποια αστροεξόρμηση όσα περισσότερα μπορείς ώστε να δείς σε τι τύπο θα καταλήξεις και σε τι διάσταση σε ικανοποιεί και μπορείς να μεταφέρεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα,

 

.....το καλύτερο είναι όσο περισσότερες ίντσες σηκώνει...το πορτοφόλι σου.

 

Να προσθέσω απλά στο σχόλιο του φίλου: "...χωράει το αυτοκίνητό σου και σηκώνει η μέση σου".

 

Φιλικά,

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο σκοτάδι υπάρχουν αστέρια αμυδρότερα από αυτά που μπορεί να δει το τηλεσκόπιό σου. Επίσης υπάρχουν και άλλα αντικείμενα, όπως σκοτεινά νεφελώματα ή εκτεταμένα φωτεινά νεφελώματα στα όρια του τηλεσκοπίου. Και μπροστά από όλα αυτά υπάρχει η ατμόσφαιρα με υγρασία, σκόνη, ρύπους. Το αποτέλεσμα είναι πως τα σκοτεινά μέρη δεν είναι ομοιογενή αλλά έχουν αυτή τη διαβάθμιση, την οποία αντιλαμβάνεσαι ιδίως κατά την κίνηση. Αν μεγάλωνε η διάμετρος του τηλεσκοπίου θα ανακάλυπτες νέα άστρα και αντικείμενα στο ίδιο πεδίο. Ο Γαλαξίας είναι ιδίως πλούσιος σε άστρα και οι περιοχές εκτός του Γαλαξία σε γαλαξίες. Εν μέρει μιλάμε για το παράδοξο του Olbers, εστιάζοντας σε αντικείμενα των οποίων το φως μας έχει ήδη φτάσει.

Με τις ώρες παρατήρησης θα γίνεις μάρτυρας και άλλων φαινομένων, όπως το πέρασμα δορυφόρων και αεροπλάνων μπροστά από το πεδίο σου, ακόμη και πουλιών ή εντόμων τα οποία θα αντιληφθείς καλύτερα σε παρατήρηση στην πόλη, καθώς θα τα φωτίζει κάποια λυχνία από τα πλάγια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να προσθέσω απλά στο σχόλιο του φίλου: "...χωράει το αυτοκίνητό σου και σηκώνει η μέση σου".

 

Ειδικά το τελευταίο φαίνεται να παραγνωρίζεται από πολλούς ενώ είναι πολύ σημαντική παράμετρος ειδικά όταν θέλει κανείς να το χρησιμοποιεί συχνά και όχι απλά μια στο τόσο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης