Jump to content

Vixen LVW Eyepieces 5mm or Pentax XW 10mm+barlowx2 televuex2


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Επαναφέρω τη δημοσίευση μια και είμαι λίγο πριν από την παραγγελία .Αξίζει να πάρω τον παραπάνω 5mm ή με τον Pentax 10mm + barlow x2 televue θα έχω καλύτερη ή παρόμοια εικόνα στην πλανητική παρατήρηση ;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενικώς, αξίζει να πάρεις τον Pentax, εφόσον το μπορείς. Ή Delos ή Delite. Ο 10ρης είναι πολύ πιο ευέλικτος και τα χρήματα θα ποιάσουν τόπο. Εν ανάγκη, αν δεν σου αρέσει ο συνδυασμός με barlow, αγοράζεις έναν BGO 6mm για πλανητική (hint: πωλείται ένας τώρα στις αγγελίες).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Σάββατο που πέρασε στην εξόρμηση που έκανε ο ΣΕΑ στον Άγιο Παντελεήμονα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω στο dob μου (να είσαι καλά φίλε aiole) τον Pentax 10mm .

Παρατήρησα το νεφέλωμα του Ωρίωνα και σε σχέση με τον Explore Scientific 82º 11mm που έχω η εικόνα των άστρων ήταν πάρα πολύ καλύτερη (δεν τα έχω δει ποτέ ωραιότερα) .Αυτό που με προβλημάτισε όμως ήταν ότι το ίδιο το νεφέλωμα φαινόταν αισθητά σκοτεινότερο .

Αυτό οφείλεται στη μικρή διαφορά που υπάρχει στη μεγέθυνση (χ109 ο explore - x120 o pentax) ;

Μήπως είναι καλύτερα να πάω για τον pentax 14mm (χ85 μεγέθυνση) ώστε να αυξηθεί η φωτεινότητα και το πεδίο ή θα παραγίνει μικρή η μεγέθυνση για αντικείμενα βαθέως ουρανού ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα περισσότερα νεφελώματα που θα δεις είναι μικρότερα και (πολύ, πολύ, πολύ) λιγότερο φωτεινά από του Ωρίωνα. Εκεί τα 120x θα πλεονεκτούν.

 

Μάλλον η μεγέθυνση θα φταίει. Δεν υπάρχουν πολλά παράπονα για τη διαύγεια των Pentax. Ο ES έχει μάλιστα περισσότερα στοιχεία αν θυμάμαι καλά (από την άλλη, το συνολικό πάχος των στοιχείων θα είναι μικρότερο, όπως φαίνεται από το βάρος). Δεν έχω δοκιμάσει τον 11, αλλά οι 14, 6.7 και 4.7 είναι αρκετά φωτεινοί φακοί.

 

Επίσης ο 14ρης Pentax προτιμάται σε μεγάλα f (καταδιοπτρικά). Στα f/5 η διόρθωση στα άκρα πλησιάζει πολύ φθηνότερους φακούς. Προτείνω να μείνεις στον 10ρη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

geo1970 όπως το λέει ο kkokkolis πρέπει να είναι. Άρα ισχύει αυτό που σου είπα από κοντά, ότι πρέπει να σκοτεινιάζει λίγο παραπάνω λόγω μεγαλύτερης μεγενθησης. Και μένα η γνώμη μου είναι να μην πας παραπάνω σε mm εστιακό μήκος προσοφθάλμιου. Επίσης να έχεις υπόψιν σου ότι το μερος που ήμασταν δεν είναι και το πιο θεοσκότεινο. Αν πας ποτε πχ στον Πάρνωνα θα καταλάβεις τι λέω. H σύγκριση π.χ. στο Μ51 που είδα με τον Pentax 10mm στα δύο μέρη είναι η μέρα με τη νύχτα. Στον Πάρνωνα κατάλαβα τις σημαίνει Pentax. Θα χαρώ να τα ξανά πούμε πάλι από κοντά σε μια επόμενη εξόρμηση.

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εννοείται ότι στην επόμενη εξόρμηση (αυτό το Σάββατο) θα είμαι οπωσδήποτε εκεί .Στον ημισκότεινο ουρανό του Αγίου Παντελεήμονα είδαμε αρκετά αντικείμενα ,αλλά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το νεφέλωμα του Ωρίωνα .Από ένα τετράγωνο σύννεφο που φαινόταν στην Πετρούπολη ,έβλεπες ένα πολύπλοκο σύστημα με φωτεινές και σκοτεινές περιοχές .http://Το dob θέλει σκοτεινό ουρανό .Επίσης δεν ξεχνάω την πολύτιμη βοήθεια που μου έδωσαν τα μέλη της ΣΕΑ (ευθυγράμμιση-ανεύρεση στόχων) και φυσικά τα μέλη του site,που τους ζαλίζω με τις συνεχείς απορίες μου .Όταν κάποιος είναι νέος στο χώρο χωρίς βοήθεια και μελέτη (ούτε στις πανελλήνιες δεν έριξα τόσο διάβασμα) δεν μπορεί να κάνει κάτι .Απλά θα βγάζει βόλτα το τηλεσκόπιο,όπως έκανα εγώ την πρώτη φορά που πήγα σε σκοτεινό ουρανό .

Όσο αφορά τα προσοφθάλμια σε λίγες μέρες θα παραγγείλω τον Pentax 10mm και τον explore Scientific 82º 6,7mm .Μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό που έχω θα έχω μεγεθύνσεις χ50 , χ120 , χ180 και χ 240 .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O explore Scientific 82º 6,7mm είναι ο επόμενος φακός που σκέφτομαι να αγοράσω και γω. Όταν τον αγοράσεις ξέρεις ΕΕ; Θέλω να τον δοκιμάσω σε κάποια εξόρμηση. :P :P

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης