Jump to content

Η λαμπρότερη σουπερνόβα μάλλον δεν ήταν σουπερνόβα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

:D Η ASASSN 15Ih με ερυθρολίσθηση z= 0,233, που αντιστοιχεί σε 3,8 δις έτη φωτός απόσταση, θεωρήθηκε η λαμπρότερη ως τώρα σουπερνόβα, 200 φορές λαμπρότερη από τις SNIa. Η μεγάλη της λαμπρότητα ξεπερνούσε τα όρια της θεωρίας ακόμα και για τις υπέρλαμπρες υπερνόβα. Αυτές είναι σουπερνόβα που δημιουργούν αστέρια νετρονίων με πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο, τα μάγνεταρ. Το μαγνητικό πεδίο ενισχύει την έκρηξη με αποτέλεσμα αυξημένη λαμπρότητα (η λαμπρότητα προέρχεται από την διάσπαση του ραδιενεργού Ni56).

Η καμπύλη φωτός της ASASSN 15Ih έχει και μια κορύφωση μετά από 130 ημέρες, που μπορεί να συμβεί αν το υλικό της έκρηξης συγκρουστεί με πυκνή μεσοαστρική περιοχή ή με αέρια που εκτίναξε το αστέρι πριν πεθάνει. Κάτι τέτοιο αφήνει φασματικές υπογραφές (έντονες γραμμές εκπομής) που δεν υπάρχουν σε αυτήν την περίπτωση. Ακόμα, ο γαλαξίας που φιλοξενεί το αντικείμενο δεν παρουσιάζει δραστηριότητα.

Η λύση που προτείνεται είναι η διάλυση ενός αστεριού από την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία. Το μέγεθός της (100 εκατομμύρια ηλιακές μάζες) αποτελεί πρόβλημα, αφού μια τόσο μεγάλη μαύρη τρύπα θα κατάπινε το αστέρι πριν διαλυθεί από τις παλλοιροικές δυνάμεις, άρα η έκρηξη θα γινόταν μέσα στον ορίζοντα γεγονότων. Αν όμως η μαύρη τρύπα είναι περιστρεφόμενη, τύπου Kerr, ο ορίζοντας γεγονότων συμπιέζεται λόγω της περιστροφής, με αποτέλεσμα ο διαμελισμός να συμβεί έξω από αυτόν, και να διαφύγει η ακτινοβολία προς εμάς από πίδακες στους πόλους του δίσκου συσσώρευσης.

Πηγή Leloudas, G et all.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης