Jump to content

κυάλια για αρχάριο για ουρανό της Αθήνας ή μικρό τηλεσκόπιο.


astroang

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλη την ομάδα του astrovox!

 

Ονομάζομαι Αγγελική και είμαι αρχάρια στο χώρο σας, τόσο πολύ που δε γνωρίζω ακόμη τους βασικούς αστερισμούς του ορίζοντά μας αλλά θέλω να τους γνωρίσω σιγά σιγά.

Η ερώτηση είναι η εξής: Αγορά κυαλιών ή τηλεσκοπίου; Μένω στην Αθήνα, στο Μοσχάτο και μετά βίας βλέπω αστέρια στον ουρανό, π.χ. Μεγάλη Άρκτος και κάποια άλλα ακόμη που αγνοώ. Οι παρατηρήσεις μου θα γίνονται από το μπαλκόνι μου. Προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα για εξορμήσεις πλην των διακοπών.

Προσανατολιζόμουν στην αγορά κυαλιών και ενώ είχα αποφασίσει για τα Celestron 12x60(ελαφρύτερα) ή 15χ70 ή τα Helios 7x50 μου επισημάνθηκε πως καλύτερα να πάρω τηλεσκόπιο με μικρές δυνατότητες π.χ. Celestron 70700az2 70 x 700 για να έχω καλύτερη ορατότητα από την Αθήνα.

Τι προτείνεται ως πιο έμπειροι; Θα προτιμούσα να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο αργότερα αν δω ότι με γοητεύει ο ουρανός και με περισσότερες δυνατότητες και εφόσον είμαι διαθέσιμη για περισσότερες παρατηρήσεις σε σκοτεινούς ουρανούς.

 

Φιλικά, Αγγελική

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα,

Η διαφορα εγκειται στο οτι με κυαλια σαρωνεις μεγαλα πεδια ενω με το τηλεσκοπιο βλεπεις συγκεκριμενα αντικειμενα. Απο φωτορυπασμενο ουρανο μπορεις να δεις ουσιαστικα πλανητες, Δια και Κρονο, το φεγγαρι και καποια αστερια που εχουν νοημα παρατηρησης, διπλα αστερια δηλαδη. Σε αυτα υπερτερει ενα τηλεσκοπιο, ακομα και μικρο, σε αντιθεση με τα κυαλια που δεν εχουν τις απαραιτητες μεγεθυνσεις για κατι τετοιο.

 

Καζασιδης Παναγιωτης

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ερώτηση κιάλια ή τηλεσκόπιο είναι λάθος, χρειάζονται και κιάλια και τηλεσκόπιο.

 

Με τα κιάλια αναγνωρίζεις τους σχηματισμούς (αστερισμούς) και με το τηλεσκόπιο σαν αρχάριος από την πόλη βλέπεις Σελήνη, Δία, Κρόνο, Αφροδίτη, αλλιώς κάνεις μισή δουλειά.

 

Επειδή με τα κιάλια δεν βλέπεις λεπτομέρειες αλλά σχηματισμούς, η ποιότητα δεν είναι τόσο σημαντική, σαν αρχάριος αρκεί ένα ζευγάρι 10Χ50 από τα LIDL των 20€ ή αντίστοιχο (προσοχή, όχι από τους πάγκους στους δρόμους και στις λαικές, εκείνα είναι για πέταμα).

Προσοχή επίσης τα 12Χ60 ή 15Χ70 θέλουν τρίποδο, ΔΕΝ είναι αυτό που χρειάζεται ο αρχάριος. Το πολύ 10Χ50, ακόμη καλύτερα 7Χ50 γιατί το είδωλο είναι πιο σταθερό.

 

Το καλύτερο τηλεσκόπιο (για ευχρηστία) για τον αρχάριο είναι μικρού μήκους πάνω σε αλταζιμουθιακή βάση.Το 70/700 είναι μακρύ και η εικόνα κουνάει πολύ, γιατί το πουλάνε και με φθηνές βάσεις. Το 102/500 της SKYWATCHER πάνω στην AZ3 (το οποίο έχω και κρατάω τελικά σαν πιο βολικό από όλα αφού άλλαξα περίπου 10 διαφορετικά τηλεσκόπια σε 2 χρόνια) είναι ιδανικό, ακόμη και το 70/500 κάνει. Το 102/500 είναι ακριβό σαν καινούργιο, αν το βρεις μεταχειρισμένο με την βάση κάτω από 200€ αξίζει.

 

Μιλάμε πάντα για οικονομικές λύσεις, αν δεν μας απασχολεί το κόστος ένα ζευγάρι κιάλια της william optics 7X50 με ανεξάρτητη εστίαση σε κάθε μάτι και ένα SKYWATCER ED80 πάνω σε βάση ES TWILIGHT II (αλταζιμουθιακή σαν την VIXEN PORTA II) - κόστος πάνω από 1000€ όλα μαζί καινούργια - θα ήταν η πρόταση μου για τον αρχάριο και την πόλη.

 

Όλα αυτά για παρατήρηση αρχάριου από την πόλη. Αν ανέβεις στο βουνό, το 8άρι DOBSON είναι αξεπέραστο σε σχέση απόδοσης/τιμής.

 

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Θα τις λάβω υπόψη μου και θα δω πως θα προχωρήσω.

 

Φιλικά, Αγγελική

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης