Jump to content

Παρατήρηση με c6n - Προβλήματα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα παιδιά,

έχω ένα celestron c6n πάνω σε μια cg-5 βάση manual. Δύο απλά προσοφθάλμια 10 και 20mm plossl και έναν barlow 2X.

Το έχω 1,5 μήνα περίπου μετά από αντικατάσταση του 130EQ2. Το πρόβλημά μου είναι ότι μέχρι τώρα δεν μπορώ να πω ότι έχω ευχαριστηθεί κάτι άλλο εκτός από το φεγγάρι.. Το φεγγάρι είναι απίστευτα καθαρό και όπως θα έπρεπε να είναι. Όταν στρέφω προς τον Γαλαξία της Ανδρομέδας το μόνο που βλέπω είναι μια πολύ αχνή μουτζούρα (το κέντρο του γαλαξία). Σπείρωμα κτλ ούτε λόγος.. Ο Δίας είναι αρκετά θολός με το ζόρι φαίνονται κάποια χρώματα σε μεγέθυνση 130Χ. Ring nebula δοκιμή πιο πολύ το φαντάζεσαι παρά το βλέπεις.. Μέχρι τώρα πίστευα ότι ο Δίας και η Ανδρομέδα είναι αρκετά χαμηλά στον ορίζοντα ακόμα και το δαχτυλίδι έτσι και αλλιώς δύσκολος στόχος για μικρά τηλεσκόπια αλλά είπα να ρωτήσω μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα που αγνοώ.

 

Η παρατήρηση γίνεται από την ταράτσα μου, πιο ψηλά από τα φώτα, σε πολύ μικρή πόλη επαρχίας χωρίς ιδιαίτερη φωτορύπανση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα. Απ' ότι καταλαβαίνω το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι η ευθυγράμμιση των οπτικών. Θα βρεις πολλά βιντεο και posts στο ιντερνετ. Επίσης αν το 10mm plossl που εχεις είναι το απλό που δίνουν με τα περισσότερα τηλεσκόπια, θα πρέπει να πάρεις κάτι καλύτερο, έστω και ενα απλό αλλά ποιοτικό plossl πχ skywatcher ή vixen. Το Τηλεσκοπιο σου εχει εστιακό μήκος 750mm άρα με το 10αρι προσοφθάλμιο δίνει μεγέθυνση 150χ με τον barlow. θα έπρεπε να βλέπεις αρκετές λεπτομέρειες στο Δία. Επίσης και η ποιότητα του barlow παίζει μεγάλο ρόλο.

Τέλος τον μεγαλύτερο ίσως ρόλο παίζει η ποιότητα της ατμόσφαιρας. Κάνε ευθυγράμμιση οπωςδήποτε και υπομονή για κάποια καλή βραδιά. Φέτος γενικά δεν κάνει καλες βραδιές, τουλάχιστον αυτή την αίσθηση εχω εγώ, ας με διορθώσουν οι εμπρειρότεροι...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O 10mm είναι ένας πολύ απλός plossl της vixen τον πήρα από astroboot 3.60!! Ο barlow είναι της celestron αχρωματικος, μεταλλικός γύρω στα 50 τον είχα πάρει.. Στο φεγγάρι έχω πολύ καλή ευκρίνεια με αυτό το συνδυασμό. Η κακή ευθυγράμμιση δεν θα φαινότανε εκεί; Να πάρω laser collimator η δεν είναι απαραίτητος;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πριν πάρεις laser collimator κάνε ένα test για να δεις την ποιότητα των οπτικών σου αλλά και την ποιότητα του ουρανού σου. Πήγαινε στο άστρο Epsilon Lyrae (ε Lyr, ε Lyrae) και δες αν τα δυο αστεράκια που βλέπεις σπάνε σε τέσσερα.. παρατήρησε και το σχήμα των άστρων αφού εστιάσεις όσο καλύτερα μπορείς. Αν όλα είναι ΟΚ δε νομίζω να έχεις πρόβλημα με το collimation. Επίσης μια παρατήρηση να αποφεύγεις να στείνεις το τηλεσκόπιο στην ταράτσα λόγω των θερμικών ρευμάτων της ταράτσας αλλοιώνοντε οι εικόνες των ουρανίων σωμάτων καμιά φορά. Και τέλος άσε το τηλεσκόπιο σου να "κρυώσει" 1-2 ώρες πριν κάνεις παρατήρση.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από αυτά που διαβάζω δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στο τηλεσκόπιο σου πέρα από μια πιθανή ευθυγράμμιση αν δεν έχεις κάνει ακόμη. Αν είσαι ευθυγραμμισμένος και βλέπεις θολά τότε είναι θέμα seeing που μπορεί να είναι τοπικό (λόγω ανοδικών ρευμάτων ταράτσας) ή πιο εκτεταμένο (λόγω στροβιλισμού στην ατμόσφαιρα). Η Ανδρομέδα έτσι ακριβώς φαίνεται πάντως όπως περιγράφεις, σαν αχνή θολούρα με ένα έντονο πυρήνα στο κέντρο και δεν μπορείς να διακρίνεις σπείρες λόγω της κλίσης που έχει ο γαλαξίας προς εμάς. Αυτό ίσως που θα μπορούσες να δεις θα ήταν μια σκοτεινή ζώνη που να "σπάει" λίγο το γαλαξία κατά μήκος στη μια του πλευρά. Αλλά αυτό θέλει πολύ σκοτεινό ουρανό και χαμηλή μεγέθυνση για να φανεί. Κάνε και μια να πας στο βουνό, εκεί θα δεις το τηλεσκόπιο να παίρνει άλλη αξία.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης