Jump to content

αγορα κυαλιων (αρχαριος)


chrismakis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

χαιρετω ολα τα μελη του ομορφου αυτου ιστοτοπου..

παρακολουθω χρονια την σελιδα σαν επισκεπτης.ενω ξεκιμησα δυναμικα στο χωρο τα παρατησα ολα για ενα μεγαλο χρονικο διαστημα.τωρα νοιωθω ετοιμος να επιστρεψω.ειμαι κατοχος ενος διοπτρικου αχρωματικου τηλεσκοπιου celestron 4 ιντσων με την ισημερινη στηριξη eq 3-2 και με δυο φακους baader hyperion...

θα ηθελα να αγορασω ενα ζευγαρι κυαλια..θα τα χρησιμοποιω για τις εξορμησεις μου στη φυση αλλα και για να παρακολουθω επιγειους στοχους πλοια την πολη μου κλπ..σιγουρα θα τα χρησιμοποιησω και για να σαρωνω τον νυχτερινο ουρανο..

θα ηθελα να με βοηθησετε γιατι εχω στο νου μου δυο μοντελα αλλα δεν εχω τη δυνατοτητα να τα πιασω στα χερια μου να τα επεξεργαστω και να τα δοκιμασω..το budget μου ειναι στα 150 με 180 ευρω..

το ενα ειναι της hellios NATURESPORT-PLUS WA 10x50

και το αλλο ειναι της nikon action ex 10x50.

αμφοτερα διαθετουν bak 4 πρισματα πληρως πολυεπιστρωμενα, ειναι αδιαβροχα εχουν το ιδιο ανοιγμα (απο οτι αναφερουν τουλαχιστον οι κατασκευαστες) και γενικως ειναι κοντα σε τιμη και χαρακτηριστικα..

θα εκτιμουσα τη γνωμη σας για αυτα τα δυο.η αν εχετε να προτεινεται κατι αλλο σε αυτα τα χρηματα, η γενικα αν εχετε καποια ενσταση.θα ειναι τα πρωτα μου κυαλια οποτε δεν εχω εμπειρια στο αντικειμενο.

αφου τελειωσω με αυτο το θεμα θα προχωρησω και στην αγορα ενος νεου τηλεσκοπιου μεγαλυτερου οποτε εδω θα ειμαστε να τα λεμε.

σας ευχαριστω προκαταβολικα!!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η άποψη μου είναι να πας στα Celestron Skymaster 15x70 με 80 ευρουδάκια + με τη διαφορά ένα πολύ σταθερό και καλό τρίποδο.

Είναι πολύ καλά και νομίζω ότι θα σου δώσουν με το παραπάνω αυτό που θες!

Με την αγορά τους το τηλεσκόπιο μου μπήκε πολλά βράδια στην άκρη...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τα skymaster τα εξετασα σοβαρα..εννοω πως διαβασα οσο περισσοτερο μπορουσα απο διαφορες πηγες.

η αληθεια ειναι πως με επηρεασε αρνητικα μια δοκιμη που διαβασα εεδω, χωρις φυσικα να σημαινει πως τα δυο μοντελα που ανεφερα ειναι καλυτερα απο αυτα..για αυτο αλλωστε ζηταω τη βοηθεια σας.

επισης μιλαμε για ενα κυαλι μεγαλων διαστασεων..το οποιο πιστευω πως δε θα με βολεψει λογο ογκου βαρους αλλα και μεγαλου zoom, στο να το κουβαλαω μαζι μου οπου πηγαινω καθως η χρηση τριποδα κρινεται αναγκαια..

θελω ενα κυαλι ευχρηστο εστω και αν χρειαστει να κανω συμβιβασμους οσον αφορα τη μεγεθυνση.

θελω να το εχω μαζι μου και να το χρησιμοποιω απροσκοπτα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

σε ευχαριστω για την ταχυτατη απαντηση - βοηθεια..σαν κατοχος των εν λογο κυαλιων θα ηθελα να μου πεις τη γνωμη σου για τα sky master..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαρίστηση μου, ελπίζω να βοηθήσω έστω και λίγο.

Παρακάτω λέω την άποψη μου ως αρχάριος και εγώ! (οπότε δε τα πάω ακόμα καλά με την ορολογία)

 

Έχουν ευρύ πεδίο (όπως όλα τα κυάλια φαντάζομαι), ενώ είναι αρκετά φωτεινά!

Έτσι κάθε βράδυ (ειδικά το χειμώνα) για παράδειγμα το Orion Nebula φαινόταν πολύ καλά ακόμα και στα προάστια (Καπανδρίτι).

Δεν είναι ελαφρυά και λόγω της μεγένθυσης όντως χρειάζονται τρίποδο για να τα ευχαριστηθείς.

Για μένα αποτελούν μια εύκολη καθημερινή λύση... βγαίνω στην αυλή και χάνομαι :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κυάλια Celestron Skymaster 15x70mm τα έχω και τα χρησιμοποιώ εδώ και 7 χρόνια.Είναι κυάλια μαζικής παραγωγής και όλα τα παρόμοια έχουν αποκλίσεις-για την ίδια μάρκα-στην ποιότητα κατασκευής,λόγω πλημμελών ποιοτικών ελέγχων,αλλά και συμβιβασμών στην οπτική τους απόδοση...Πχ στα δικά μου δεν υπάρχουν κάποια ελαττώματα-στο βαθμό που περιγράφονται-στα κυάλια του τέστ που διάβασες,και που το έκανε ένας εξαιρετικός γνώστης του θέματος(Ντίνος Μακρόπουλος).Μπορείς να διαβάσεις και τις διαφοροποιήσεις που εξέφρασα,έχοντας εμπειρία απο τα δικά μου.

Αυτό στο οποίο πάσχουν σοβαρά,και-πρόσεξε-π α ρ α τ η ρ ε ί τ α ι σε απογοητευτικό βαθμό-είναι το έ ν τ ο ν ο χρωματικό σφάλμα τους το οποίο είναι εκτεταμένο...Αν δείς άστρα,δημιουργούν ψευδοχρώματα.Το ίδιο πρόβλημα έχουν ίσως όλα τα κυάλια της ίδιας κατηγορίας τιμής,πχ.τα BRESSER 20x80,τα οποία έχουν μικρή διαφορά στη φωτεινότητα(όπως διαπίστωσε κάποιος που είχε και τα δυο),έχουν 1 μοίρα λιγότερη(μεγάλη διαφορά)στο οπτικό πεδίο που δίνουν,ανάλογο χρωματικό σφάλμα,αλλά ίσως λίγο καλύτερο contrast,λόγω ενδεχομένως καλύτερων επιστρώσεων.Επιπλέον τα BRESSER 20X80 θέλουν οπωσδήποτε τρίποδο,λόγω 20x μεγέθυνσης,και αρκετά μεγαλύτερου βάρους σε σχέση με τα 15x και ελαφρύτερα Celestron,τα οποία μπορεί να τα κρατήσει κανείς στα χέρια με ιδιαίτερο τρόπο-τον έχω περιγράψει σε ανάλογα post-ώστε να μπορεί να κάνει σάρωση του ουρανού,για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα(10-30 λεπτά ανάλογα με τις αντοχές του παρατηρητή).

Αν όμως θέλεις να κάνεις παρατήρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα-και πιο αποδοτική-χρειάζεσαι και σε αυτά τρίποδο...Υπ'όψιν οτι ο αντάπτορας για τρίποδο που περιέχουν δεν είναι σταθερός,και είτε χρειάζεται ενίσχυση,είτε αγορά άλλου πιο ποιοτικού...αλλιώς θα τα βλέπεις να ταλαντώνονται και να θολώνει η εικόνα.

Το θέμα είναι γιατί είδους χρήση θέλεις τα κυάλια:παρατήρηση ή αναζήτηση στόχων?Εγώ τα χρησιμοποιώ για αναζήτηση στόχων-απολύτως απαραίτητη διαδικασία πριν πάω στο 10'' τηλεσκόπιο,αφου παρατηρώ απο περιοχή με σχετική φωτορρύπανση!Για τέτοια χρήση είναι πολύ καλά,λόγω της διαμέτρου 70mm,της ικανοπoιητικής,σχετικά,οξύτητας και contrast και της σχετικής φορητότητάς τους.Και παραβλέπεις το έντονο χρωματικό σφάλμα και άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να έχουν κάποια κομμάτια,λόγω μαζικής παραγωγής...

Αν όμως θέλεις να κάνεις παρατήρηση αστρονομική και επίγεια,δεν θα τα συνιστούσα...Καλύτερα να πας σε κάτι πιο ποιοτικό,με καλύτερη σχέση απόδοσης προς τιμή...Για τα χρήματα που διαθέτεις αναγκαστικά,αν θέλεις καλύτερη οπτική ποιότητα,θα πας στα 50mm...με συνέπεια να χάσεις σημαντικά σε φωτοσυλλεκτικότητα-και διακριτική ικανότητα-αλλά να κερδίσεις σε φορητότητα(χωρίς να χρειάζεσαι τρίποδο)και σε οπτική ποιότητα...

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείς,ιδιαίτερα για τα επόμενα χρόνια που θα μεγαλώνεις σε ηλικία,οτι η χρήση τριπόδου σε κυάλια,λόγω της ευθείας παρατήρησης και όχι υπο γωνία,μέσα απο τους προσοφθάλμιους,σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί δυσφορία ζαλάδα,πονοκέφαλο κλπ(αυχενικό σύνδρομο).Το λιγότερο που θα πάθεις-εκτός αν είσαι ειδική περίπτωση-είναι να χαλάσει η παρατήρηση...Γι'αυτό χρειάζεται το διαγώνιο πρίσμα σε 45ο για επίγεια,και διαγώνιο κάτοπτρο σε 90ο για αστρονομική παρατήρηση-εφόσον χρησιμοποιείς τρίποδο ή βάση στήριξης!

Έτσι για να αποφύγεις το τρίποδο,χρειάζεσαι μεγεθύνσεις μέχρι 10-11x,για να κρατήσεις τα κυάλια στα χέρια χωρίς πρόβλημα.Έχεις και μεγαλύτερη γωνία θέασης-οπτικό πεδίο.Αν θέλεις αστρονομική χρήση,θέλεις και όσο γίνεται μεγαλύτερη διάμετρο,60mm,70mm,κλπ.Δηλ.10x70 ας πούμε.Δες αυτά εδώ:www.firstlightoptics.com/opticon-binoculars/opticon-oregon-observation-70mm-binoculars.html.Τα έχουν σε προσφορά στα 79.69+23.04ευρώ έξοδα αποστολής=102.73ευρώ.

Να ξεκαθαρίσω οτι δεν τα γνωρίζω-δεν τα έχω χρησιμοποιήσει!Υποψιάζομαι όμως οτι θα είναι πάνω-κάτω τα ίδια σε ποιότητα με τα Celestron 15x70,Bresser 20x80 κλπ.Δηλ.ένας συμβιβασμός που πρέπει να σταθμίσεις πολύ προσεκτικά σε όλα αυτά τα κυάλια,τα υπέρ και κατά,πριν προχωρήσεις στην αγορά...

Με 300+ευρώ θα έχεις όχι μόνο πολύ καλύτερη οπτική και μηχανική ποιότητα,αλλά και καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής όπως επεσήμανε και ο Ντίνος Μακρόπουλος στα τέστ που έχει κάνει!

Μετά απο 7 χρόνια στην χρήση κυαλιών,μπορώ να πω οτι η μόνη α ξ ι ό π ι σ τ η-α π ο δ ο τ ι κ ή(και με καλό value for money)χρήση των φτηνών κυαλιών διαμέτρου άνω των 50mm,είναι για αναζήτηση στόχων και όχι για κάτι άλλο...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πολυ κατατοπιστικο το ποστ σου.και σε ευχαριστω που μπηκες στον κοπο να γραψεις ολο αυτο το κειμενο..τα κυαλια προοριζονται αυστηρα για επιγεια παρατηρηση οπου δε θα μπορω να κουβαλησω το διοπτρικο τηλεσκοπιο μου το οποιο σιγουρα μου προσφερει μεγαλυτερη μεγεθυνση και ποιοτητα γενικα.

ψαχνω κατι σε αυτα τα χρηματα οτι καλυτερο θα μπορουσα δηλαδη και κυριως θελω να το εχω μαζι μου ευκολα και ανετα στις εξορμησεις μου ειτε για επιγεια ειτε για αστρονομικη χρηση (περιορισμενη λογο δυνατοτητων των κιαλιων).δυστηχως το budget δε μπορει να ανεβει επειδη συντομα θα προχωρησω στην αγορα και ενος μεγαλυτερου τηλεσκοπιου διαφορετικου τυπου (νευτωνειου κατοπτρικου).

για ολα αυτα πιστευω πως μια μεγεθυνση της ταξεως των 10χ ειναι η χρυση τομη..

το θεμα ειναι ποιο μοντελο........προσπαθω να πετυχω τη καλυτερη σχεση τιμης αποδοσης..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού τα θέλεις κυρίως για επίγεια χρήση,χωρίς χρήση τριπόδου,θα πας σε 10x μεγέθυνση,και 50-60mm διάμετρο-δεν σου χρειάζεται μεγαλύτερη.

Τώρα τα Helios,Nikon,Pentax έχουν πολύ καλή ποιότητα,αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς τις διαφορές στην οπτική τους απόδοση.

Θα πρέπει να σερφάρεις πολλές ώρες,μέρες κλπ #-o στο internet,διαβάζοντας όχι μόνο τα τυπικά χαρακτηριστικά που αναφέρουν οι εταιρίες,αλλά κυρίως tests,reviews και απο ειδικούς και απο χρήστες που τα έχουν δοκιμάσει,για να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα και να μην κάνεις λάθος αγορά,ειδικά σε καιρούς κρίσης που τα χρήματα στους περισσότερους απο εμάς είναι μετρημένα...Επίσης όσο ψάχνεις και αξιολογείς προϊόντα,αποκτάς γνώσεις και σωστή κρίση,που ποτέ δεν πάει χαμένη.Μην βιαστείς να αγοράσεις μέχρι να σιγουρευτείς.Αυτό μου έχει διδάξει η εμπειρία σε ένα σωρό προϊόντα,ειδικά στα αστρονομικά!

Ελπίζω κάποιος γνώστης των κυαλιών που αναφέρεις,να έχει σαφή άποψη για τα συγκεκριμένα.Ο πλέον ειδικός στο θέμα των κυαλιών στο forum-και πιστεύω εξαιρετικός και σε διεθνές επίπεδο,αν κρίνω απο τις γνώσεις του-είναι ο Ντίνος Μακρόπουλος(KonstantinosM).Έχει επινοήσει και την πλέον αξιόπιστη μέθοδο ευθυγράμμισης κυαλιών (crossed bahtinov).

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εφόσον η επίγεια παρατήρηση έχει σημασία για εσένα και θέλεις να τα κουβαλάς μαζί σου, ένα roof 8x30 είναι το ιδανικό. Εγώ κουβαλώ εδώ και χρόνια τα Nikon Monarch 7 ED 8x30, τα οποία αγόρασα 250 ευρώ καινούρια από eshop στην Ολλανδία. Είναι εξαιρετικά κιάλια και υπερφορητά. Ελάχιστα υπολείπονται από πολύ ακριβότερα, όπως τα Zeiss Conquest ED 8x42, τα Leica Ultravid 8x20 και τα Canon IS. Δεν είναι τα ιδανικά για αστρονομία αλλά όλα τα καλύτερα από αυτά δεν θα τα κουβαλάς μαζί σου συχνά και όταν το κάνεις θα χρειαστεί τρίποδο, κάτι που οριακά δεν απαιτείται στα 8x. Παρατήρηση παντού, από το θέατρο και το μουσείο έως το πέλαγος και τον ουρανό.

Εάν έχεις παιχνιδιάρικη διάθεση, ακριβώς 180 ευρώ κοστίζουν τα μοναδικά Pentax Papilio 6.5x21. Ακόμη πιο φορητά και ο ουρανός είναι το τελευταίο μέρος που θα τα στρέψεις (μια χαρά είναι για ανοικτά σμήνη φυσικά) αλλά θα σου δείξουν χλωρίδα και πανίδα από κοντά όσο κανένα άλλο κιάλι.

Τα Nikon Action δεν μου άρεσαν καθόλου, καθώς είχαν κλειστοφοβικό eye relief. Τα Helios που χρησιμοποίησα μόνο φευγαλέα ήταν μάλλον καλύτερα, αλλά λιγότερο κατάλληλα για επίγεια. Τα Skymaster 15x70 μου φαίνονταν φοβερά όσο δεν είχα μέτρο σύγκρισης, αλλά τελικά ό, τι άλλο δοκίμασα αποδείχθηκε καλύτερο, τόσο οπτικά, όσο και εργονομικά (ο εστιαστής για παράδειγμα), ακόμη και τα Bresser του Lidl.

Εάν μου έλεγαν να κρατήσω ένα μόνο ζευγάρι, αυτό θα ήταν σίγουρα το Nikon Monarch 7 ED, το οποίο ουδέποτε αποχωρίζομαι. Το σαββατοκύριακο στο Ποσειδώνιο των Σπετσών, μια κοίταζα τους γλάρους, τα χελιδόνια, τους θαλασσοκόρακες και τα σπουργίτια, μια τα καράβια, μια τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και μια τον Δία, τους Διδύμους και ό, τι άλλο βρισκόταν τριγύρω. Μετά τα τοποθέτησα στη μικρή μου τσαντούλα και έφυγα όπως ήρθα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

fotodektis, kkokolis σας ευχαριστω..

τωρα οσο για τα Nikon Monarch 7 ED 8x30 ξεφευγουν δυστηχως αρκετα απο τον προυπολογισμο μου.

απο τα χαρακτηριστικα του και συμφωνα με οσα λες θα προκειτε για ενα εξαιρετικο προιον..οτι πληρωνεις παιρνεις αλλα εγω δε το φτανω αυτη τη στιγμη..

απο τα nikon παιζουν και τα aculon γυρω στο κατοσταρικο. η διαφορα με τα action ειναι στην αδιαβροχοποιηση που δεν εχουν και στις επιστρωσεις καθως δεν ειναι πληρης...

πιστευεις πως δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα στις μεγενθυσεις αλλα και στο ανοιγμα του φακου ωστε να κατεβω απο το 10 στο 8 και απο το 50 στο 40 πχ ωστε να βαλω στο τραπεζι και αλλα μοντελα;

περα απο το κλειστοφοβικο eye relief διαπιστωσες κατι στα nikon action που δε σου αρεσε;

ευκρινεια,βαρος ποιοτητα κατασκευης κλπ κλπ??

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ευχαριστήσω και εγω τον αγαπητό Κώστα Κοκκώλη(kkokkolis) για τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές του,που δίνει απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια σε όλους μας!Ειλικρινά δεν ήξερα οτι είχε στην κατοχή του τόσα πολλά και ποιοτικά κυάλια!Αρχίζω και αισθάνομαι οτι δεν έχω ξοδέψει αρκετά σε κυάλια... :cheesy: Αλλά επειδή περιμένει στο άγνωστο μέλλον,ένα 18-20'' dob να το αγοράσω,θα αντισταθώ αναγκαστικά στον πειρασμό να δοκιμάσω τα παραπάνω δελεαστικά σε ποιότητα κυάλια...

Μια και τα ανέφερε ο Κώστας,τα BRESSER 10X50(απο το Lidl)μου κόστισαν μόνο 20 ευρώ,τα χρησιμοποιώ εδώ και 11 χρόνια,για επίγεια παρατήρηση,έχουν μια ικανοποιητική-επαρκή ποιότητα σε απλή παρατήρηση-οξύτητα,contrast,περιορισμένο χρωματικό σφάλμα,και ποτέ δεν μετάνοιωσα για την αγορά τους!Άριστη σχέση ποιότητας-τιμής!

Μόνο κακό η ποιότητα κατασκευής...υπάρχουν,απο όσο έχω ελέγξει μέσα στο κατάστημα,σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κομμάτια που διαθέτει κάθε φορά το lidl,στα ελαττώματα που παρουσιάζουν!Γι'αυτό χρειάζεται προσοχή στον έλεγχό τους πριν την αγορά!Απο εκεί και μετά μαθαίνεις να τους κάνεις ευθυγράμμιση και τα έχεις για πολλά χρόνια,πιστεύω χωρίς να προβληματίσουν όσο αφορά την οπτική τους απόδοση,όπως κάνουν τα μεγαλύτερης διαμέτρου φτηνά κυάλια...

Θα πρότεινα στο φίλο μας,αν δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις στην οπτική απόδοση και κυρίως στην ποιότητα κατασκευής,να ξεκινήσει με τα εν λόγω κυάλια,δίνοντας μόνο 20 ευρώ,και αν ενδιαφέρεται για κάτι οπωσδήποτε ποιοτικότερο,αργότερα,να προχωρήσει σε κάτι πολύ ακριβότερο και καλύτερο.

Πάντως τα BRESSER 10x50 έχουν μια καλύτερη ποιότητα εικόνας απο τα φτηνά 15x70,20x80 διαφόρων εταιριών,είναι καταλληλότερα για επίγεια παρατήρηση,και κοστίζουν μόνο 20 ευρώ!

Εύχομαι καλή αγορά-με σύνεση και σωφροσύνη-μιας και περιμένει το φίλο μας για αγορά,το μεγάλο του νευτώνειο!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Nikon διαθέτει πλήρη γκάμα προϊόντων, από φθηνιάρικα, έως κορυφαία, ισάξια των γερμανικών. Η σειρά Monarch είναι η standard επιλογή των ορνιθοπαρατηρητών, με τα 3 και τα 5 φθηνότερα από τα 7.

Στο budget σου υπάρχουν τα Prostaff https://www.astroshop.eu/binoculars/20/m,Nikon/a,Fernglaeser.Allgemein.Serie=Prostaff

 

8 με 10x έχουν μικρή διαφορά αλλά οι δονήσεις ενοχλούν λιγότερο στο 8x και η κόρη εξόδου είναι μεγαλύτερη. Για να μεγαλώσει η κόρη εξόδου στο 10x μεγαλώνει η διάμετρος στα 40-50mm και συνάμα ο όγκος, το βάρος και το κόστος, ενώ προκύπτει και ανάγκη τρίποδα από εκεί και πέρα. Το όφελος είναι εμφανές μόνο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Την ημέρα οι κόρες εισόδου είναι 2-3mm μόνο, οπότε τα 8x30 επαρκούν.

 

Το πνεύμα είναι: χαμηλή μεγέθυνση και ελευθερία κίνησης στο κιάλι - υψηλή μεγέθυνση και στήριξη στο τηλεσκόπιο. Κιάλια υψηλής μεγέθυνσης έχουν ειδικές εφαρμογές, δεν είναι ο κανόνας.

 

Τα Acculon τα βρίσκεις σε πολλά καταστήματα όπου μπορείς να τα δοκιμάσεις. Εγώ πλέον προτιμώ τα roof για πολλούς λόγους και κάθε porro μου είναι άβολο, όσο καλό και να είναι.

 

Με είχε πιάσει μια εποχή μια μανία για τα κιάλια.

488218811_Terrestrialoptics.thumb.jpg.64f16cdb03a47706bc1cee51cea5561b.jpg

434889582_MyBinocularsGraph.thumb.jpg.400fa4fe06369b3b380dc4fa6cd2a2cf.jpg

193518674_TerrestrialOptics2015MTO.thumb.jpg.c8742ead9865f59df43f23256e47bd01.jpg

567e9e05c6a30161305aa4be91575a4e.jpg.f2a9dd59d3173a95ecff3a01f051168b.jpg

  • Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

σε ευχαριστω για τις πολυτιμες πληροφοριες..βλεπω πλεον την prostaff με πιο ζεστο ματι και πιστευω πως ισως ταιριαξει περισσοτερο για τη χρηση που θελω..βεβαια εχω ακομη καποιες αποριες..

θα αξιζε η υπερβαση στα prostaff 5s αντι 3s λογο πληρως πολυεπιστρωμενων φακων;

σαν μεγεθυνση η 10x χρειαζεται τριποδα η ειναι οριακα στα χερια;εννοω θα με κουρασει;

για περιστασιακη αστρονομικη χρηση η διαμετρος των 42mm κανει μεγαλη διαφορα σε σχεση με την 50mm;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ απολύτως με τον kkokkolis και με το κυάλι roof που προτείνει

 

Τα καλύτερα κυάλια είναι αυτά που χρησιμοποιείς περισσότερο

 

Έχοντας καμιά δεκαριά διαφορετικά (και έχοντας χρησιμποποιήσει άλλα τόσα - μεγεθύνσεις 7X,8X,10X,12X,15X,20X,30X,60X,80X), αυτά που χρησιμοποίησα περισσότερο είναι ένα ζευγάρι εξαιρετικά μικρού μεγέθους roof voigtlander 8X25 (χωράνε κυριολεκτικά στην τσέπη του πουκαμίσου μου) και πολύ καλής ποιότητας εικόνας

 

Δεύτερα σε πλήθος χρήσεων ένα ζευγάρι παλιά (του 1975) και σχετικά μικρά, ρωσσικά porro 8X30 (πρέπει να είναι αλήθεια αυτό που λέγανε ότι είχανε κρύσταλλα zeiss γιατί έχουν επίσης πολύ καλή ποιότητα εικόνας).

 

Τα 10Χ50 δεν έχουν πρόβλημα φορητότητας εάν τα κουβαλάς με το αυτοκίνητο, σε περπάτημα όμως με σακκίδιο τα 8Χ30 πλεονεκτούν (τα 8Χ25 είναι ιδανικά όταν δεν έχεις ούτε σακκίδιο)

 

Για κράτημα στο χέρι σίγουρα είναι προτιμότερες οι μεγεθύνσεις 7Χ και 8Χ, σε συγκριτική δοκιμή παράλληλα με τα 10Χ μπορείς να το καταλάβεις.

 

Εάν θέλεις αστρονομική χρήση χρειάζεσαι τουλάχιστον αντικειμενικό 50mm, σε συγκριτική δοκιμή 7X35 και 7Χ50 φαίνεται αμέσως η διαφορά στο πλήθος των αστεριών.

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αφου σαρωσα ολη την αγορα και ολα τα πιθανα σημεια πωλησης κυαλιων τελικα καταφερα να βρω και να δοκιμασω τα acculon 7x50 αλλα και τα 10x50.

χωρις να εχω εμπειρια πιστευω οτι προκειτε για αξιοπρεπεστατα κυαλια για εναν αρχαριο αλλα μεχρι εκει.

ηταν στιβαρα απο καλης ποιοτητας περιβλημα.η 10χ μεγενθυση ειναι ερκετα οριακη για το χερι.

απαιτει νηφαλιοτητα και ψυχραιμια.ακομη και η ανασα προκαλει τρεμουλα.

δε τα λες αμφοτερα βαρια αλλα οριακα για αυτο που θελω εγω.βγηκα απο το μαγαζι και παρατηρησα μεσης αποστασης στοχους.πολυκατοικιες καμιναδες και τον κυματοθραυστη του λιμανιου μας.

η ατμοσφαιρα λογο σκονης δε βοηθουσε για ασφαλη συμπερασματα..

γενικα ομως μπορω να πω πως δεν ενθουσιαστηκα απο αυτη τη σειρα γενικα.δε μου φωναξαν δηλαδη αγορασε με :lol: :lol:

το eye relief κλειστοφοβικο οπως προειπε ο kkokolis για τα action (περιπου ιδια)

νομιζω αυτα που μου προταθηκαν η σειρα prostaff δηλαδη ειναι πιο κοντα σε αυτο που θελω..

φορητοτητα ογκος - βαρος πρισματα μεγενθυση...

ετσι θα κοιταξω τη σειρα 3s , 5s , 7s 8x42..θα επικεντρωθω στις μεταξυ τους διαφορες αλλα και στη σχεση αποδοσης τιμης.οποιαδηποτε βοηθεια επ αυτου καλοδεχουμενη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ και εγώ τον Κώστα Κοκκώλη και τον Χρήστο,για τις εύστοχες και χρήσιμες πληροφορές που δίνουν σε όλους μας!

Να συμπληρώσω απλώς απο την εμπερία μου,οτι η 10x-11x μεγέθυνση είναι μάλλον το άνω όριο σταθερού και μη κουραστικού κρατήματος στα χέρια,χωρίς την χρήση τριπόδου.Αυτό όμως εξαρτάται και απο την σταθερότητα των χεριών του παρατηρητή,την υπομονή και επιμονή του κατά την διάρκεια της παρατήρησης...Εμένα πχ.τα BRESSER 10x50,δεν με κουράζουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κρατήματος.

Επίσης μεγάλη σημασία στην σταθερότητα-και άρα και στην έλλειψη κουνήματος=>θολώματος της εικόνας,εκτός απο την μεγέθυνση(η οποία μεγεθύνει ουσιαστικά το,έστω και μικρό,τρέμουλο των χεριών μας),έχει και το βάρος και το μήκος τους.Μεγαλύτερο βάρος και μήκος=>μεγαλύτερες ροπές=>μεγαλύτερες ταλαντώσεις=>περισσότερο θόλωμα της εικόνας...

Γι'αυτό πχ.τα Celestron 15X70,μπορείς να τα κρατήσεις με ιδιαίτερο τρόπο στα χέρια και να κάνεις σάρωση του ουρανού-αναζήτηση στόχων,ενώ τα Bresser 20x80,λόγω μεγαλύτερης μεγέθυνσης,μεγαλύτερου μήκους και αισθητά μεγαλύτερου βάρους,θέλουν οπωσδήποτε τρίποδο και είναι ακατάλληλα για αναζήτηση στόχων(συν την μεγάλη διαφορά στο πεδίο=1+μοίρα)...

Μια μεγέθυνση 12x,ακόμα και για ελαφριά και κοντά κυάλια είναι για μένα τουλάχιστον,ακατάλληλη για χρήση στα χέρια...πχ κυάλια 10x25 έχουν μεγάλη διαφορά στο κράτημα απο τα σχεδόν ίδιου βάρους και μήκους 12x32(τα έχω και τα 2).Τον κύριο ρόλο εδώ τον παίζει η διαφορά +2x στη μεγέθυνση!

Σίγουρα όσο μειώνεται η μεγέθυνση,αυξάνει η σταθερότητα και η διάρκεια κρατήματος.Πιθανώς το όριο για τους περισσότερους ανθρώπους,είναι το 10x,γι'αυτό ίσως πολλά κυάλια ευρέως κατανάλωσης,είναι μέχρι 10x.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό,εκτός απο την μεγέθυνση και την διάμετρο,σε όλα τα οπτικά,είναι και η διακριτική ικανότητα(Δ.Ι),που μεταφράζεται τελικά σε πόσες λεπτομέρειες μπορείς να δείς για δεδομένη μεγέθυνση.Όσο μεγαλύτερη η διάμετρος του φακού ή του κατόπτρου=>μεγαλύτερη η διακριτική ικανότητα του οπτικού!Βέβαια για να φανεί η διαφορά στην Δ.Ι και κατά συνέπεια στις λεπτομέρειες που μπορείς να δείς,χρειάζεται και μια ι κ α ν ή μεγέθυνση.

Έχω μια σημαντική ερώτηση στους φίλους που έχουν ποιοτικά κυάλια μικρής διαμέτρου:

Σε κυάλια τόσο μικρής μεγέθυνσης 7,8,9,10x,αλλά και μικρής διαμέτρου 25,30,40mm,μπορείς να δείς διαφορές στις λεπτομέρειες πχ.στο φτέρωμα ενός πουλιού,για την ίδια πάντα μεγέθυνση και την ί δ ι α ποιότητα οπτικών-που θα δώσουν την ίδια οξύτητα στην εικόνα?

Και,επαναλαμβάνω,δεν αναφέρομαι στην οξύτητα της εικόνας που επηρεάζεται απο την ποιότητα των οπτικών,αλλά στις διαφορές στην Δ.Ι.Οι διόπτρες παρατήρησης της φύσης έχουν διαμέτρους 60,70,80mm όχι για περισσότερη φωτοσυλλεκτικότητα,αλλά για μεγαλύτερη Δ.Ι.Ακριβώς για να μπορείς να δείς τις λεπτομέρεις στη δομή του φτερώματος του πουλιού,με τη βοήθεια ικανής μεγέθυνσης,αλλά συνεπικουρούμενης και της μεγαλύτερης οξύτητας,λόγω ποιοτικών οπτικών,για να μπορείς να δείς αυτές τις λεπτομέρειες καθαρά!(Εδώ φαίνεται και η διαφορά οξύτητας και Δ.Ι).

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν κάθομαι να κάνω αναλύσεις στα κιάλια. Αυτό που εγώ παίρνω από τα οπτικά είναι το βίωμα της παρατήρησης και ως προς αυτό μπορώ να πω πως μπορείς να δεις αρκετές λεπτομέρειες, εφόσον το αντικείμενο είναι κοντά. Στα περιστέρια της απέναντι ταράτσας δηλαδή, μπορείς να δεις ένα - ένα τα πτερύγια και τους μύστακες. 8x30 και 8x42 την ημέρα δεν ξεχωρίζουν με το μάτι μου (ενδεχομένως να ξεχωρίζουν σε ειδικά τεστ με τρίποδα, δεδομένου του ότι το Conquest είναι και υπερδιπλάσιας τιμής). Αντιθέτως τα Canon 12x30 και 18x50 έχουν ορατά μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα, γεγονός που αποδίδεται στη μεγαλύτερη μεγέθυνση αλλά και το IS. Το Leica 8x20 είχε παρόμοια απόδοση με το Nikon, αλλά μικρότερο πεδίο. Δεν το κράτησα επειδή σκόπευα να πάρω το αντίστοιχο μονοκιάλι και το Nikon ήταν πιο πρακτικό τελικά.

Γενικώς οι περισσότεροι προτιμούν τα 8x32 για φορητότητα και 8x42 για ημίφως και σκοτεινές φυλλωσιές, εκτός εάν παρατηρούν νυκτόβια, οπότε οι προδιαγραφές πλησιάζουν των ναυτικών / αστρονομικών. Το διάγραμμα που έχω φτιάξει ταξινομεί τα κιάλια ανάλογα με τη χρήση, σύμφωνα με τις γενικές προτιμήσεις, καθώς όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε χρήση. Αυτό που έχεις θα χρησιμοποιήσεις. Το πλέον επιτυχημένο κιάλι είναι το Zeiss porro 8x30, αντίγραφο του οποίου είναι το Pentax μου, αλλά και αμέτρητα ρώσικα, αμερικανικά, γερμανικά κλπ κιάλια. Είναι το Dienstglass που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στρατιώτες του Β ΠΠ, ημέρα και νύκτα, με όλες τις καιρικές συνθήκες. Υπήρχαν μεγαλύτερα που χρησιμοποιούσαν οι αξιωματικοί, οι ναυτικοί, στα αντιεροπορικά κλπ, αλλά το 8x30 μπορούσε να κρέμεται όλη την ημέρα από τον αυχένα και ήταν εύχρηστο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ευχαριστώ για τις πληροφορίες!Πιστεύω οτι μέσα απο την εμπειρία του καθενός,και την δημιουργική ανταλλαγή απόψεων,συσσωρεύεται μια έγκυρη γνώση που είναι ωφέλιμη για όλους μας!

Το ξεκάθαρο νομίζω είναι οτι τα κυάλια,ακόμα και τα premium ή και τα hi-end,αποτελούν έναν συμβιβασμό δυνατοτήτων-ποιότητας κατασκευής-οπτικής συμπεριφοράς-φορητότηττας-ευχρηστίας...Αν θέλεις να κάνεις πιο σοβαρή δουλειά-παρατήρηση πρέπει πας σε αποχρωματικό τηλεσκόπιο ή διόπτρα>60mm,ή κυάλια με άνοιγμα 100mm(για αρκετή Δ.Ι)και απαραίτητα διαγώνια 45ο πρίσματα,που θα εναλλάσουν φακούς και διαγώνια κάτοπτρα-για αστρονομική παρατήρηση(όπως κάποια Vixen)!

Τα κυάλια σχεδιάστηκαν και προτιμούνται για την ευχρηστία και φορητότητά τους...για τα υπόλοιπα,υπάρχουν ειδικότερα και πιο αποτελεσματικά οπτικά με καλύτερο value for money...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ δεν κάνω σοβαρή παρατήρηση, ο σκοπός μου είναι να διασκεδάσω. Κάνω σοβαρή δουλειά 12-14 ώρες την ημέρα, δεν φτάνει; :D

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντάξει,ό,τι ευχαριστεί τον καθένα! :cheesy:

Καταλαβαίνω πολύ καλά(έχω φίλους γιατρούς)την απαιτητική και ''ιδιαίτερη'' φύση της δουλειάς σου,Κώστα,και την ανάγκη να ξεκουράζεσαι και να βρίσκεις τις ισορροπίες σου!

Εν πάσει περιπτώσει,πιστεύω οτι χρειάζεται σε όσους απο εμάς ισχύει''τα κουκιά είναι μετρημένα'',σύνεση και σωφροσύνη,να γίνεται σωστή επιλογή και όχι λάθος και περιττές αγορές.Είτε είναι κυάλια,είτε τηλεσκόπια.Αυτό θέλει πολύ ψάξιμο,πρώτα στο internet,συμβουλές ανθρώπων που γνωρίζουν,και μετά αν είναι εφικτό,επιτόπου δοκιμή.Γι'αυτό πρότεινα στο φίλο σαν πρώτη αγορά τα BRESSER 10X50 του lidl,των 20 ευρώ-αγορά για την οποία δεν θα μετανιώσει,και μετά να πάει σε κάτι ποιοτικότερο-και πολύ ακριβότερο,αν νιώσει την ανάγκη να επενδύσει σ'αυτό.

Η παρατήρηση,είτε είναι αστρονομική,είτε επίγεια-ιδιαίτερα της φύσης,είτε του μικρόκοσμου,απαιτεί το σωστό-value for money-όργανο...Επίσης ψάχνοντας την αγορά,χωρίς να βιάζεσαι να αγοράσεις,αποκτάς γνώση και κρίση με το μικρότερο κόστος(και χρηματικό και ψυχικό).Και αυτή η εμπειρία θα φανεί χρήσιμη και σε άλλες αγορές, πχ. ηλεκτρονικών ειδών(όπου γίνεται χαμός!).

Φιλικά και εγκάρδια-Κώστας :D

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστά. Ατελείωτες ώρες περάσαμε οι περισσότεροι διαβάζοντας δοκιμές, χαζεύοντας τα προϊόντα στις ηλεκτρονικές βιτρίνες (ιδίως τα απλησίαστα) και προγραμματίζοντας. Είναι μέρος κάθε χόμπυ σχεδόν. Προσωπικά μου τελείωσε αυτή η φάση πλέον και θα μπορούσα να πουλήσω και μερικά πράγματα, αλλά τα κρατώ να τα μοιράσω στα παιδιά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

καλησπερα και παλι απο εμενα...επειτα απο σκεψη ειπα να αυξησω και αλλο το μπατζετ..

ακρη ομως δεν εχω βγαλει σχετικα με το τι αγορα θα κανω τελικα..

ορισα ενα ποσο κονρα στα 300 ευρω.αντε και λιγο παραπανω..

ομολογω πως με βοηθησαν πολυ οι πληροφοριες που αντλησα εδω..το επιπεδο γνωσεων αλλα και η προθυμια ολων ειναι σε υψηλοτατο επιπεδο.

εχω βαλει στο ματι τα kowa 10x50 η ενναλλακτικα τα 8x42.

roof πρισματα πληρως πολυ επιστρωμενα.με διωρθωση φασης.ελαφρια..

η 10x μεγενθυση με τρομαζει απο αυτα που εχω διαβασει.δε ξερω αν θα τα ευχαριστηθω.

χρηση 70% επιγειες παρατηρησεις οπου βρεθω θελω να τα εχω κοντα μου..

30% ουρανος..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα σε συμβούλευα να μην πέσεις κάτω απο 50mm όσο αφορά την διάμετρο του αντικειμενικού.Είναι η ελάχιστη για αστρονομική παρατήρηση,για να μπορέσεις να έχεις και μια αξιοπρεπή φωτοσυλλεκτικότητα.Όμως εκτός απο την φωτοσυλλεκτικότητα,θα σου δώσει και μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και στην επίγεια παρατήρηση,δηλ.για δεδομένη μεγέθυνση θα βλέπεις περισσότερες λ ε π τ ο μ έ ρ ε ι ε ς...πχ.κυάλια 10Χ50 δείχνουν όχι απλώς πιο φωτεινά είδωλα,αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες απο τα 10Χ40,και ακόμα περισσότερο απο τα 8Χ40(λόγω μεγαλύτερης μεγέθυνσης).Δεν έχω την εμπειρία της ακριβούς-παρατηρήσιμης-διαφοράς μεταξύ 50mm και 40mm,όμως έχω την εμπειρία μεταξύ 50mm και 25mm ή 32mm και είναι εμφανέστατη και μεγάλη,όσον αφορά την διακριτική ικανότητα!

Όμως,το πόσο κ α θ α ρ ά θα δείς αυτές τις λεπτομέρειες,εξαρτάται απο την ο ξ ύ τ η τ α που θα σου δώσουν τα οπτικά στο σύνολό τους(αντικειμενικοί φακοί-πρίσματα-προσοφθάλμιοι),και που εξαρτάται απο την π ο ι ό τ η τ ά τους!Και εδώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές!Εφ'όσον ανέβασες το ποσόν,μπορείς να πας σε κάτι πραγματικό καλό ποιοτικά.

'Οσον αφορά την μεγέθυνση,η μ έ γ ι σ τ η για σταθερό κράτημα στο χέρι,για τους περισσότερους ανθρώπους είναι το 10x.Αυτό όμως διαφέρει απο άνθρωπο σε άνθρωπο,ανάλογα με την σταθερότητα των χεριών του.Για μένα είναι το 10Χ,για σένα όμως μπορεί να είναι το 9Χ,ή 8Χ,ή 7Χ...Μπορείς να κάνεις ένα πρόχειρο τέστ για να δείς,χωρίς ακρίβεια όμως,περίπου τι μπορείς να κρατήσεις.

Τέντωσε καλά τα χέρια σου,χωρίς να βάζεις ιδιαίτερη δύναμη,μπροστά,ευθεία και παράλληλα με το έδαφος,σε σκοτεινό φόντο(αλλά τα χέρια σου καλά φωτισμένα)για να βλέπειις καθαρά τις κινήσεις τους.Άφησέ τα αρκετή ώρα έτσι και παρατήρησε το τρέμουλό τους(μπορείς να βάλεις πάνω τους και μια λευκή σελίδα Α4).Αν είναι ελάχιστο-δεν χορεύει το χαρτί,απλώς δονείται ελαφρά-είσαι μια χαρά,μάλλον κρατάς 10Χ χωρίς πρόβλημα.Για να σιγουρευτείς περισσότερο,κράτα στα χέρια σου(με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σαν να παρατηρείς με κυάλια)ένα βάρος ανάλογο με τα κυάλια που πρόκειται να αγοράσεις(μπορείς να το δεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους).Κουράζεσαι να κρατάς το βάρος αρκετή ώρα?Αν κουράζεσαι εύκολα,τότε θέλεις ελαφρύτερα και με μικρότερη μεγέθυνση.

Αυτό το τέστ είναι απλώς ενδεικτικό,να πάρεις μια εκτίμηση πρόχειρη.Το καλύτερο είναι να πας σε μαγαζιά και να ζητήσεις να παρατηρήσεις,όχι μόνο για να εκτιμήσεις την οπτική τους ποιότητα,αλλά και την φορητότητά τους.

Η φορητότητα είναι συνδυασμός μεγέθυνσης,βάρους,μήκους των κυαλιών,αλλά και σταθερότητας των χεριών,υπομονής και επιμονής...

Μια καλή λύση για να συνδυάσεις επίγεια και αστρονομική παρατήρηση,είναι τα 9Χ63(πχ.Vixen),αλλά μόνο αν έχεις σχετικά σταθερά χέρια,ώστε να μην χρειαστείς τρίποδο.

Αλλιώς πρέπει να πας σε 10Χ50 ή μικρότερης μεγέθυνσης.Αν θέλεις περισσότερη φορητότητα,8Χ40,κλπ.Υπάρχουν και κυάλια με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή,ακόμα πιο ακριβά...Στην premium κατηγορία που αποφάσισες να πας,καλύτερα να σου πουν άνθρωποι που έχουν την εμπειρία σε τέτοια κυάλια.

Η δική μου άποψη στα κυάλια και γενικά στον αστρονομικό εξοπλισμό,είναι να ξεκινάς με κάτι οικονομικό,αλλά με αξιοπρεπή απόδοση:πχ.Bresser 10x50 του Lidl(ΟΧΙ άλλη μάρκα ή απο πάγκους,γιατί αυτά είναι για πέταμα)με μόνο 20 ευρώ-που δεν τα κλαίς...και αν σε ενδιαφέρει στη συνέχεια,που θα αποκτήσεις και γνώση και εμπειρία,κάτι ιδιαίτερα,τότε να επενδύσεις σε κάτι ποιοτικότερο και ακριβότερο.Ο χρυσός κανόνας σε αστρονομικά και ηλεκτρονικά είδη είναι:

ΜΗΝ βιάζεσαι να κάνεις αγορές!!!Δεν υπάρχουν πιεστικές-πραγματικές-ανάγκες σε αυτούς τους τομείς που πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό!!Μπορείς να περιμένεις λίγο,να ωριμάσει μέσα σου η γνώση του πράγματος,και η επίγνωση της πραγματικής ανάγκης...Βάλε ''φρένο'' και ξεκίνα αργά,''οδηγώντας''προσεκτικά και συνετά,για να μην στουκάρεις κάπου ](*,)

Και λεφτά να πετάξεις,και να σου κοστίσει και ψυχολογικά,και να βάλεις μετά αγγελίες να πουλήσεις αυτό που λάθος αγόρασες...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης